Joop

GroenLinks gaat alle begrotingen kabinet steunen

  •  
02-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Jesse Klaver trapt klimaatcampagne af

© 2019-01-21 20:44:20 DEN HAAG - Jesse Klaver tijdens een Klimaat Meetup van GroenLinks in het Paard van Troje. Klaver lanceert een voorstel om de klimaatcrisis te doorbreken. ANP ROBIN VAN LON

GroenLinks-leider Jesse Klaver doet zijn belofte tijdens de algemene beschouwingen om te stoppen met ‘scorebordpolitiek’ gestand. De partij gaat alle begrotingen van het kabinet steunen, zelfs als het kabinet geen extra toezeggingen meer doet. Dat meldt de Volkskrant.
"In de GroenLinksfractie is volgens ingewijden een analyse van de begroting van alle ministeries gemaakt. Daaruit is geconcludeerd dat de plannen voor 2020 een verbetering zijn ten opzichte van 2019. Daarom zal de partij tegen geen enkele begroting stemmen, zo is afgesproken."
De opstelling van GroenLinks is een grote tegenvaller voor de SP en PvdA, die samen met GroenLinks een tegenbegroting maakten. Lodewijk Asscher kondigde woensdagochtend nog aan dat hij tegen het Belastingplan zou stemmen als het kabinet geen extra geld vrijmaakt voor leraren, goedkope huurwoningen en lagere inkomens. Omdat GroenLinks het kabinet steunt, kan de PvdA-leider de coalitie niet het mes op de keel zetten.
Update donderdag 3 oktober 09:30 De keuze van GroenLinks om met de begrotingen in te stemmen nog voor het debat is gevoerd, oogst veel onbegrip. In een vraag- en antwoord verklaring op de eigen site tracht de partij de politiek achter het besluit te verduidelijken. Zoals met deze vraag: Waarom dan wel voor de begrotingen stemmen?
"Omdat een tegenstem van een begroting grote gevolgen heeft: bij het wegstemmen van een begroting gaat al het voorgenomen nieuwe kabinetsbeleid niet door. Dan blijft het beleid bevroren op de situatie zoals die was – ongeacht de nieuwe ontwikkelingen die er zijn. In tijden van bezuinigingen is dat best logisch. Je stemt dan immers tegen de bezuinigingen. Nu het goed gaat met de economie wordt er door het kabinet niet bezuinigd, maar iets geïnvesteerd, al is het veel te weinig. Het is absoluut onvoldoende om het lerarentekort op te lossen en onze docenten voldoende te betalen. Het is niet genoeg om onze natuur te herstellen. Maar als bijvoorbeeld de onderwijsbegroting wordt weggestemd, dan is er volgend jaar 80 miljoen euro minder voor het basisonderwijs beschikbaar en 40 miljoen euro minder voor het voortgezet onderwijs. En als de begroting natuur wordt weggestemd is er 20 miljoen euro minder voor natuurbescherming."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (120)

Jorah
Jorah4 okt. 2019 - 8:10

En de komende verkiezingen gaan we GL en de PvdA zeker weer gewoon over een links blok horen terwijl ze elkaar steeds maar weer een mes in de rug steken. Goed dat de SP dat altijd relativeert. In dit geval zijn zelfs regeringspartijen slagvaardiger om nog laatste minuut wijzigingen in het beleid te bewerkstelligen.

Ryder
Ryder3 okt. 2019 - 20:22

Ik begrijp dat het een eeuw is geleden dat voor het laatst een begroting is weggestemd in het parlement. Het "instrument" van tegen een begroting stemmen, of daarmee te dreigen, is op zijn zachtst gezegd weinig effectief. Als onderhandelingsmiddel is het om die reden ook niet zinvol. Waar het op aan komt is dat je amendementen aangenomen krijgt. De kans daarop is voor GroenLinks niet verslechterd, eerder groter geworden. De ophef, als zou GroenLinks ineens het schoothondje van de coalitie zijn geworden, lijkt me een storm in een glas water. Maar sommigen willen graag een ander beeld ophangen.

robheus2
robheus23 okt. 2019 - 17:46

Groenlinks is dus van oppositie partij gedoog partij geworden.

Joop Schouten
Joop Schouten3 okt. 2019 - 15:00

Slappe hap.

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden3 okt. 2019 - 15:00

Never trust a man in an eikeltjespyama. Het is een gotspe dat Jesses überhaupt een rol kunnen spelen in de Nederlandse politiek.

madbako
madbako3 okt. 2019 - 14:54

Dat men hieronder nog steeds denkt dat er in Nederland een rechts/links bestaat. Zelfs de SP is niet links meer te noemen laat staan GL. Je zou enkel kunnen zeggen dat partijen rechts of minder rechts zijn. Misschien wel goed om met dat gezeik over links en/of rechts te kappen.

1 Reactie
Lucas2000
Lucas20003 okt. 2019 - 20:21

Meer progressief/conservatief. Nederland is een conservatief bang landje.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 okt. 2019 - 14:22

Niet slim!

ZwartePiet
ZwartePiet3 okt. 2019 - 14:04

Volgens mij legt ie het prima uit. Dat continue bekvechten voor de bühne in de 2de kamer ben ik redelijk klaar mee en is contraproductief. Constructief is het woord hier. Vooruit met die geit. Je kan nooit al je punten verwezelijken in een parlementaire democratie. En vergeet niet dat Rutte voor Verdonk nog een groen ondernemers plan had maar dat moest intrekken om Rita de wind uit de zeilen te halen. Kom maar op met VVD/GL2020! Of welk jaar dat ook is.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503714 okt. 2019 - 19:58

Dat continue bekvechten voor de bühne in de 2de kamer ben ik redelijk klaar mee Ik ook, het wordt tijd dat ze bekvechten voor het echie? rug recht en staan voor je idealen en principes. Klaver is gruwelijk door de mand gevallen wat mij betreft.

Ballentent2
Ballentent23 okt. 2019 - 13:35

Wat een stompzinnige actie. Je komt in een positie waarin je druk kan zetten om dingen uit je programma te verwezenlijken maar je laat dat na omdat het kabinet een beetje jouw richting in beweegt. Dit is gewoon kiezersbedrog.

WiebeI
WiebeI3 okt. 2019 - 13:32

Constructieve politiek juich ik toe. Stel het landsbelang voorop! Afschrikwekkend voorbeeld hoe het niet moet: de Britse politiek. Het volk wil rust in de tent en is klaar met vliegen afvangen. Behalve een aantal polemisten, zoals hier op Joop.

Imperialist
Imperialist3 okt. 2019 - 13:19

Realitycheck voor iedereen die zijn hoop had gevestigd op JFK Jessias. Ze zijn niet beter af dan de PvdA-stemmers in Rutte 2 of de FvD-stemmers bij de laatste Provinciale StTenverkiei gen. Griezel hieronder verwoordde het goed: alle politieke partijen kunnen zo onderhand beter fuseren.

whitetornado
whitetornado3 okt. 2019 - 12:01

volstrekt onbetrouwbaar. Alles om maar wat in te brengen, zelfs je eigen idealen. Zo gaat het in Den Haag. Tijd voor een frisse wind.. Kom-op boerenpartij neem die stal maar over..

1 Reactie
Luneau
Luneau3 okt. 2019 - 14:18

Maar hiermee brengt GroenLinks juist niets in. Ze geven hun steun gratis weg.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2019 - 11:36

als alle politieke partijen nu gewoon eens gaan fuseren tot een grote partij van nationale eenheid, dat is tenminste eerlijk tegenover de kiezer .

2 Reacties
Martinel
Martinel3 okt. 2019 - 14:21

Martinel 3 oktober 2019 at 16:13 Uw reactie moet goedgekeurd worden. Heb ik iets gemist? Dacht namelijk, dat de heer J. Klaver met scorebordpolitiek bedoelde, mensen boven de cijfertjes. Blijkbaar niet en betekent het meestemmen met Rutte III. Klaver verdient hoon, niets meer en niets minder. Ben blij, dat ik die partij sinds 2005 niet meer stem. Wie weet een idee om die partij weer te vierensplitsen. Na 6 weken vakantie is dit dus zijn uitkomst van het nadenken met zijn 3 kinderen. Lachwekkend? Nee. Eerder een ziekelijke manier van aandacht vragen. Misschien moet hij eens nadenken om 5 dagen per week zijn papadagen in te vullen i.p.v. dit walgelijke rechtse kabinet te steunen. Na Kunduz, het leenstelsel en lenteakkoord kan dit er nog wel bij. Als oppositiepartij heeft GR afgedaan. Beantwoorden

Martinel
Martinel3 okt. 2019 - 16:02

Inderdaad, één pot nat.

OlavM
OlavM3 okt. 2019 - 10:24

Ter herinnering: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/jesse-klaver-wil-met-links-blok-volgend-kabinet-vormen#comment-2367827 Ik citeer: "In een speech ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van zijn partij heeft Klaver een toekomstvisie geschetst waarin zijn partij een links kabinet vormt, meldt de NOS: Een volgend kabinet zonder GroenLinks is haast ondenkbaar, zei partijleider Jesse Klaver in een speech bij de viering van het dertigjarig bestaan van GroenLinks. Hij vindt dat het kabinet-Den Uyl, het meest linkse kabinet uit de Nederlandse geschiedenis, eindelijk een opvolger moet krijgen." Mijn reactie was toen: "Er moet nog heel wat water door de Rijn stromen, voordat deze wensdroom van Klaver kans op vervulling heeft. Voorlopig heb ik er een hard hoofd in." Nog niet vermoedend, dat Klaver zélf zijn "toekomstvisie" nog geen vijf maanden later opportunistisch bij het oud vuil zou gaan zetten. (Overigens ben ik zelf geen GL-stemmer).

Robert Follon
Robert Follon3 okt. 2019 - 10:10

Tsjah. Daar sta je dan met je jarenlange geloof in 'de Jessias'...

7anpau1
7anpau13 okt. 2019 - 10:09

Mist de hashtag ‘satire’ hier niet?

1 Reactie
Paul250371
Paul2503714 okt. 2019 - 20:00

Het treurige, wellicht tragische antwoord is "nee"

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 okt. 2019 - 10:03

Politiek in het kwadraat. Rutte rules...

Don Bosch
Don Bosch3 okt. 2019 - 9:48

De geruchten over een mogelijk fusie van GL en PvdA lijken nu weer ver weg... Hetzelfde geld voor de linkse samenwerking met de SP.

Willem D2
Willem D23 okt. 2019 - 9:32

Wat is nu nog het verschil tussen D66 en GL ? Misschien kunnen die beter fuseren i.p.v. PvdA, GL en SP Die politieke vernieuwing van D66 stelt niets meer voor en zo links is GL niet. Houd je dus geen serieus verschil meer over.

henk-alexander
henk-alexander3 okt. 2019 - 9:30

Groen Links = VVD Light (Q.E.D.) Zie voor toelichting voorgaande reacties.

msj_meijerink
msj_meijerink3 okt. 2019 - 9:20

Waarmee eens temeer is aangetoond dat GL zich vooral inzet op de belangen van Yuppen en overig Grachtgordel gespuis en niet voor de laagst betaalden en andere mensen die het moeilijk hebben. In gemeente Utrecht is dat bij voorbeeld goed te merken in de wijze hoe -heel regentesk- wordt gecommuniceerd over de burgers heen aangaande hun belangen. Sociale woningbouw is daarbij voor GL niet interessant en ook het flink budget overschrijdende tramproject blijft voor alle niet-coalitie partijen (en de burgers) een black box.

chwiedijk
chwiedijk3 okt. 2019 - 9:13

Na Samsom c s, nu Klaver c s. En de SP is "monarchaal" met Marijnisse. Op welke partij moeten eerlijke mensen straks stemmen?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2019 - 11:37

Die stemmen al jaren niet meer

Klaas Punt
Klaas Punt3 okt. 2019 - 14:24

ch. - eigenlijk denk ik dat we van dat partijenstelsel af moeten. Dan kunnen we de lokale kandidaat van onze keuze kiezen. Mocht Lilian Marijnisse kandidaat zijn in mijn district zal ik met genoegen op haar stemmen. Maar dat zal ongetwijfeld het aantal partijen in de Kamers verminderen. Ik zo dus voor de linkse cq socialistische stroming kiezen. En maar hopen dat die persoon zich niet halverwege de rit ombouwt, ik bedoel z'n affiniteit uiteraard. Ala Klaver.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander3 okt. 2019 - 9:11

Hoop Jesse Klaver is een aardige vent en ik waardeer zijn optreden bij het boerenprotest. Maar helaas begrijpen hij en velen van zijn partij nog steeds niet hoe werkelijke veranderingen gestalte moeten krijgen; wat sociaal ecologische politiek is. Maar dat geld ook voor de rest op de linker flank. Hij zwabbert wat van links naar rechts roept wat over investeren maar lijkt eigenlijk ook maar weinig van de oorzaken van de klimaatcrises te begrijpen. Om nog maar eens André Gorz te citeren: Het is onmogelijk een klimaatcatastrofe te vermijden zonder radicaal te breken met de methodes en logica die er sedert honderdenvijftig jaar aanleiding toe geven". Bij de PPR begrepen ze dat nog wel enigszins maar helaas is GL onderdeel geworden van het kapitalistische systeem. Eigenlijk ook heel gevaarlijk dat je als GL meewerkt aan een systeem dat kan leiden tot een systeem dat wel ecofacisme wordt genoemd. Maar misschien gaan ooit de ogen nog wel eens open op de linker flank. Er is altijd hoop.

7 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander3 okt. 2019 - 9:12

geldt met dt

Buitenstaander
Buitenstaander3 okt. 2019 - 10:48

@Sjoerd Soms zijn de druiven zuur. En voor allen die naief dachten dat we met GL en alle anderen de economische wereld kunnen veranderen. Jammer. Dan kun je nog wel met grote woorden eea Ecofacisme noemen (ach alles wat niet zint noemen we meteen facisme, hoe hol ik een term uit…) maar wellicht is het belangrijker in een voorstel alle belangen, dus ook die van boeren en andere mensen die hard werken, mee te nemen.

Audio
Audio3 okt. 2019 - 11:14

@Sjoerd "Om nog maar eens André Gorz te citeren: Het is onmogelijk een klimaatcatastrofe te vermijden zonder radicaal te breken met de methodes en logica die er sedert honderdenvijftig jaar aanleiding toe geven”. " Ik vermoed dat dat "radicaal breken" vooral iets is voor radicale milieu- en dierenactivisten. De meeste mensen prefereren een geleidelijk aanpassing. Het lijkt erop dat jij e.a. de klimaatcrisis willen gebruiken om de maatschappij radicaal te veranderen. Een ander woord voor radicaal veranderen is "revolutie".

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 okt. 2019 - 14:26

@Norm en Audio, Goed lezen is één ding, iets dan ook nog begrijpen twee. Maar goed op (uiterst) rechts treffen we dit wel vaker aan. Ja fascisme begint nooit met een hoofdletter behalve aan het begin van een zin. Maar vooral het woord niet noemen dan is het goed. Hier nog wat stof tot nadenken. https://www.doorbraak.eu/gebladerte/00723p43.htm

Paul250371
Paul2503714 okt. 2019 - 20:14

Audio . De meeste mensen prefereren een geleidelijk aanpassing. Hoe zie jij dat voor je? Wat is geleidelijk aanpassen? Stel dat het even voor 12 is en we echt, als we zo doorgaan, binnen een jaar of 30 naar een catastrofe gaan agv klimaatproblematiek. Wat heel veel deskundige menen. Stel dat die kans ongeveer 10% is, stel. Zou jij dan nog voorstander zijn van geleidijk aanpassen ? Sjoerd Bonnema "Om nog maar eens André Gorz te citeren: Het is onmogelijk een klimaatcatastrofe te vermijden zonder radicaal te breken met de methodes en logica die er sedert honderdenvijftig jaar aanleiding toe geven”." Doet me denken aan Einstein's definitie van krankzinnigheid: "hetzelfde blijven doen maar een andere uitkomst verwachten."

Audio
Audio4 okt. 2019 - 22:32

@Sjoerd De Joodse filosoof Karl Popper noemt mensen die de samenleving ingrijpend willen veranderen "Enemies of the Open Society". Hij heeft hier in de eerste plaats communisten en fascisten op het oog, maar mutatis mutandis geldt dit ook voor jihadisten, socialisten en nazi’s. Dit zijn ook allemaal groepen die het collectief boven het individu stellen, het maakt niet zoveel uit of dit vanuit een nationalistisch, socialistisch of religieus perspectief gebeurt. Popper noemt deze radicale aanpak “Utopian social engineering”. Uiteraard moeten maatschappelijk problemen worden aangepakt maar dit moet in kleine stapjes gebeuren. Popper noemt dit “piecemeal social engineering”. Deze aanpak past meer bij de liberale democratie, in casu de middenpartijen. Deze gaan ervan uit dat onze instituties in de loop van eeuwen ontstaan zijn. En omdat niet alle verandering een verbetering is, moet je eerst de consequenties goed overwegen voordat je een veranderingstraject inzet. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Popper

Audio
Audio4 okt. 2019 - 22:40

niet alle verandering = niet elke verandering

JasDon
JasDon3 okt. 2019 - 8:38

Het beleid van dit kabinet is voor mij te ineffectief qua investering/opbrengst in het milieu. Om die reden vind ik het jammer dat GL dit kabinet niet dwarsligt. Daarentegen ben ik wel blij dat dit land wat beter bestuurbaar is voor tenminste een jaar. Hopelijk is bij de volgende TK-verkiezing de fragmentatie van de stemmen afgenomen.

madbako
madbako3 okt. 2019 - 8:31

Beetje dom van GL. Zij zouden ook moeten weten dat er in een begroting altijd ruimte zit om te schuiven. Neem die 20 miljoen voor natuurbescherming. Kunnen er makkelijk 30 worden. Die 10 miljoen kan best uit een ander pakket komen. Die kans lopen ze dus mis. Maar ja, een kinderhand is snel gevuld

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 okt. 2019 - 11:06

echte natuurbeschermers waren het toch al niet

Gefaald
Gefaald3 okt. 2019 - 7:31

Ik verplaats mezelf nu even in de gedachtengang van een linkse forumdeelnemer : "Jesse Klaver is een collaborateur omdat hij een racistisch kabinet legitimeert."

Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:32

Eerst het imbecielige verraad van de PVDA, nu dit. Is die Rutte een rasti rostelli of zo. Hoe is het mogelijk dat het leugenachtig symbool van een neo liberale partij die schijt heeft aan de arbeiders, openlijk polariseert, leiding geeft aan een bende criminelen en leugenaars, op de PVDA en GL kan rekenen en bouwen. Hoe kan Klaver dit nou willen faciliteren, waar denkt hij ook het rechts vandaan te halen. Mijn stem ging dus naar Rutte en de rest van dat geteisem.

8 Reacties
Audio
Audio3 okt. 2019 - 9:35

@Paul Klaver is een realist, jij behoort samen met een aantal anderen op deze site, in het vakje extreem-links thuis. Nederland wordt gelukkig door gematigde mensen bestuurd, voor extreem-links en extreem-rechts zijn er de oppositiebankjes.

Erik Tervoort
Erik Tervoort3 okt. 2019 - 9:48

Tsjaa Paul, Ik had je voor de verkiezingen al kunnen vertellen dat je niet op GL had moeten stemmen. Maarja, wie luistert er nog naar mij?

Buitenstaander
Buitenstaander3 okt. 2019 - 10:52

Tsja Paul, geeft te denken of je met je extreme visies je doel gaat halen, en door anderen te kwalificeren als 'geteisem' kom je er zeker niet. Maar ja, echt links en compromis was altijd al een dingetje. Wie herinnert zich niet de beroemde linkse 'breekpunten'. Wat een gotspe, hoe overschat je jezelf….

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 12:03

@ Audio Paul is een van de beste reageerders hier. Heel veel respect voor zo iemand. Er is niets extreem links aan dat Paul wilt dat Groenlinks vecht voor elke stem. Dat ze voor verbetering en verandering zorgen (wat ze belooft) hebben. Sla er Klaver zijn uitspraken van de afgelopen paar jaar er maar op na. Ik vind juist iets behoorlijk radicaal. Radicaal tegenover anderen en eerder ook al tegen mij. Radicaal is al het krapuul aan de rechter kant. Types zoals Wilders en Baudet. Die u nooit aanpakt. Dat is radicaal. Wat PvdA en SP voorstellen is totaal niet radicaal. Eerder normale sociaal democratie. Klaver is geen realist. Klaver wil macht. En daar gaat het verkeerd. Een realist ziet dat het kabinet een minderheid heeft in de eerste kamer en zet het kabinet onder druk. Je bent namelijk daarvoor aangesteld. Om de belangen van de kiezers te verdedigen en niet om een kabinet aan een meerderheid te helpen. Strijden voor de standpunten en je principes is niet extreem links. Ik vind het juist extreem om zonder enige wanklank en tegenprestatie een kabinet aan een meerderheid te helpen. Wat Klaver doet is iets wat je in dictaturen zoals Kazachstan ook ziet. Dat de oppositie van plan is om de geweldige president te steunen.

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 12:12

@ Erik Tervoort Er is volgens mij een verschil tussen op iets niet of wel gaan stemmen of een zeer grote fout maken. Ik hoop dat Klaver en Groenlinks van deze zeer grote fout leren. Degene die nu hun "gelijk" claimen zie ik ook altijd die rechtse charlatans steunen. Juist hun moeten stil zijn, want zij stemmen al 20 jaar fout en slecht. Zagen de flop van de LPF niet komen. Van Verdonk niet. Van Jan Roos niet. Van Wilders niet en van Baudet ook niet. Juist zij zitten er altijd en overal naast. Waren voor Brexit. Wat een ramp is. Juist zij moeten dimmen. En hebben 0,0 recht van spreken. Overigens zie jij en vele hier het als een poging om hun "gelijk" te halen. Het zou een opmaat kunnen zijn voor een kabinet na 2021. Je hebt in Nederland zeer, zeer foute partijen met dito aanhang die slechte dingen doen omdat ze slecht in elkaar zitten. En je hebt in Nederland partijen met goede gedachten en op zich standpunten. Die het aldoor verkloten. In die categorie Pvda en Groenlinks. Lijk me een wezenlijk verschil.

Erik Tervoort
Erik Tervoort3 okt. 2019 - 17:35

Haha sonic, Ik met mijn threat "mijn gelijk halen"? Nee hoor, Paul geeft zelf aan dat ie vindt verkeerd gestemd te hebben en dan help ik hem een handje. Dat is wat anders dan mijn gelijk halen. Ik zie overigens vaker dat je zaken voor anderen invult zonder dat ze meer bedoelen dan dat ze schrijven. Een oprechte tip: Reageer gewoon op datgene wat een ander schrijft en haal niet elke keer in je reactie Wilders/Baudet en rechts radicalen er als de kippen bij.

Juppé🎗
Juppé🎗3 okt. 2019 - 19:15

« Nederland wordt gelukkig door gematigde mensen bestuurd, voor extreem-links en extreem-rechts zijn er de oppositiebankjes.« .....met dat eerste ben ik het met U eens, maar ben je nu extreem links (of rechts) als je voor natuur en onderwijs een veelvoud van deze bedragjes extra wilt.....uiteraard zeggen bedragen niet zo veel als bepaalde zaken niet structureel veranderen....maar OK dat zou U dan mogelijk terecht wel extreem kunnen noemen...

Paul250371
Paul2503714 okt. 2019 - 9:29

Audio Klaver is een realist, jij behoort samen met een aantal anderen op deze site, in het vakje extreem-links thuis Bedankt voor het compliment. Jij noemt het realisme van Klaver. Ik noem het verraad aan de grondgedachten en -principes waar GL in mijn ogen voor zou moeten staan. Rutte is niet gematigd, Rutte is radicaal en heeft met een zeis staan zwaaien. Rutte heeft alle sociale voorzieningen die voor ons allemaal waren in de uitverkoop gezet en aan de markt verkwanseld. Dit heeft direct heel veel leed voor heel veel mensen op heel veel vlakken veroorzaakt.Ik verwacht blijkbaar tegen beter weten in dat linkse partijen hier tegen ageren en dit niet ondersteunen. Ik weet niet, eerlijk gezegd, wat hier radicaal links aan is. Voedselbanken, gezondheidszorg, armoede etc etc etc creëren is radicaal. Radicaal hufterig.

JanKlaasen
JanKlaasen3 okt. 2019 - 6:24

"In de GroenLinksfractie is volgens ingewijden een analyse van de begroting van alle ministeries gemaakt. Daaruit is geconcludeerd dat de plannen voor 2020 een verbetering zijn ten opzichte van 2019. Daarom zal de partij tegen geen enkele begroting stemmen, zo is afgesproken." Verfrissend, niet oppositie voeren om het oppositie voeren.

11 Reacties
eric-jan h te a
eric-jan h te a3 okt. 2019 - 7:05

Daar kan de coalitie misschien ook iets van opsteken. Niet altijd bij open kwesties volgens een coalitiecompromis stemmen maar ook gewoon eens volgens de partijlijn. De ChristenUnie zou daar menige drenkeling mee gered hebben. Helaas liggen er nu door hun laffe toedoen honderden zo niet duizenden op de bodem van de Middellandse zee

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2019 - 8:02

Opvallend dat Klaver alleen steun krijgt van rechtse reageerders als Janklaasen. Duidelijk in welk kamp we vanaf nu GL moeten indelen.

tempest
tempest3 okt. 2019 - 8:26

Dus als dit kabinet vorig jaar een nog "guur-rechtsere" begroting had ingediend, en dit jaar de begroting van vorig jaar hadden gebruikt, dan had GroenLinks die begroting van vorig jaar nu dus wel goedgekeurd? ???????????????? Krijg de indruk dat ze veel te graag willen gaan besturen, maar ja, de idealen zitten in de weg.

JasDon
JasDon3 okt. 2019 - 8:31

"Opvallend dat Klaver alleen steun krijgt van rechtse reageerders als Janklaasen. Duidelijk in welk kamp we vanaf nu GL moeten indelen." Guilty by association! Je hebt helemaal gelijk Mark.

Audio
Audio3 okt. 2019 - 9:38

@Mark Inderdaad, voor mensen zoals jij blijft er weinig over om te kiezen. Is het een idee om de CPN of MLPN weer op te richten?

OlavM
OlavM3 okt. 2019 - 9:58

@ Mark Huysman: Zo is dat. Tot nu toe heb ik zelf de term Groen Rechts nooit gebruikt, maar die blijkt nu onverkort van toepassing. Ik vind het een verraderlijke opstelling, terwijl nu zoveel gerepareerd c.q. verbeterd zou kunnen worden en zo'n 10 miljard euro overschot is op de Rijksbegroting!

Gefaald
Gefaald3 okt. 2019 - 10:27

@Mark Huysman Jouw sektarisme is typerend voor de linkse religie. Het verketteren van de afvalligen (onder wie kennelijk nu ook al Jesse Klaver) zal doorgaan totdat er totale eenheid is isolatie is. De polarisatie die daaruit voortvloeit is onvermijdelijk.

Buitenstaander
Buitenstaander3 okt. 2019 - 10:55

@Mark Snap ik, want introspectie was nooit een sterk punt van (extreem) links. Hadden we nog maar vroeger, de tijd van de 'breekpunten'....…. Hert mooiste kado aan rechts

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 12:23

Wat Klaver heeft gedaan is een beetje alsof Joop morgen zonder overgave alle artikelen van Geenstijl kopieert. Alsof Ajax morgen zonder morren haar thuiswedstrijden in de Kuip gaat spelen. En haar clublied veranderd in "geen woorden, maar daden". Klaver heeft campagne gevoerd met verandering en helpt nu de status quo. Dat heeft niets te maken met dat andere partijen oppositie voeren om het oppositie voeren. Dat heeft niets te maken met dat een aantal hier hun "gelijk" halen omdat Klaver sowieso niet deugt. Dit is gewoon een zeer grote fout.

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2019 - 21:43

Grappig. Alle rechtse reageerders vallen over mijn reactie en springen in de bres voor Klaver. Daarmee mijn reactie bevestigend.

Paul250371
Paul2503714 okt. 2019 - 20:30

Gefaald Het verketteren van jouw afvalligen zal doorgaan tot er geen moslim, buitenlander, linkse gedachten, solidariteit meer over is. Je bent zwaar rechts en dat is garant voor afbraak, uitbuiting, minachting en haat. Je vriendjes in het Gooi en Laren, de aandeelhouders en de rest van het grootkapitaal zullen je dankbaar zijn Maar als jouw politiek aan de macht komt dan worden deze overgebleven ( de afvallige) onrendabele dankzij mensen met jouw rechtse mening gedeporteerd verzopen of gebombardeerd. Alles wat afwijkt wordt door jouw soort rechts gecriminaliseerd en veracht. Jij vindt Gutmensch en politiek correct een scheldwoord en je bent er nog trots op. Polarisatie mijn naam is "gefaald"

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2019 - 6:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
tempest
tempest3 okt. 2019 - 8:44

"It’s the environment stupid! De rest is bij GL ondergeschikt en dat is het al heel wat jaren." Binnen de partij waarschijnlijk wel, maar ik vrees dat veel van hun stemmers dat sterker deden voor het "kijk mij eens goed zijn" imago. Binnen hun sociale kring was het hip om GL te stemmen. Ben benieuwd wat die gaan doen als GroenLinks gaat besturen en echt een punt van hun groene heilige huisje gaat maken. Ik doel dan voornamelijk op het reisgedrag. Zeggen dat je klimaat-verandering een groot probleem vindt, maar jaarlijks wel een hoeveelheid Air Miles maken die je in de jaren negentig enkel bij top-bestuurders van multinationals zag.

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 11:35

@ Z-Edje Ik ben benieuwd naar de onderbouwing van het idee dat Klaver vier jaar lang( en zeker hier) is neergezet als iemand die op een voetstuk is gezet. Nooit is dat goed onderbouwd. Je hebt inderdaad wat jonge mensen bij de meet ups. En die zijn vol bewondering over Jesse. Maar die zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Het is niet te vergelijken met de support die Baudet of Wilders krijgen van hun aanhang. Hun kern aanhang wel te verstaan. Klaver wordt hier( zeker door reageerders) zeer kritisch gevolgd. Ik schijn volgens een aantal hier een verdediger te zijn van Klaver. Ik kan hele pagina's vullen met hoe kritisch ik wel niet op Groenlinks of Klaver ben. Er waren hier mensen die hoop hadden. Altijd al een mythe geweest dat Klaver een hele grote linkse beweging op gang bracht. Of dat er linkse mensen uitzinnig waren. Nooit ook maar iets van gemerkt. En voor de rest ga je veel met de fabeltjes van Baudet mee. Die van alles en nog wat bij elkaar liegt en dat door sommige voor waar wordt aangenomen. Kijk je goed de Groenlinks standpunten door en ook de tegenbegroting. Dan hebben ze helemaal NIETS voor elkaar gekregen. Vergelijk de inhoud van de kabinetsplannen eens met de tegenbegroting. Vergelijk het met het verkiezing programma. Of met door berekeningen. En als ik het vergelijk met dingen die eerder op Groenlinks site stonden. Het kabinet doet een heel klein beetje links retoriek. En Groenlinks hapt toe ondanks dat het kabinet misschien 1 of 2 procent hun richting op komt. Ik vind het echt compleet maf. Ik ben niet zozeer tegen een referendum. Maar de beste bestuurlijke vernieuwing is om Groenlinks tot de grond toe af te breken. U roept dat u dit altijd al voorspeld. Ik geloof niet dat iemand Groenlinks of politici betrouwbaar vinden. Je hebt altijd hoop en die heeft Groenlinks overboord gegooid. Wat een schande is. Overigens is dit wel nieuw. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Zo compleet letterlijk bij het kruisje tekenen. Het enige waar je het een beetje mee kan vergelijken is LPF in 2002. Die zo beetje compleet tekende bij het kruisje voor Balkenende 1. Of met Samsom in 2012. Maar vooral Herben en Samsom onderhandelde heel slecht. Net als Sap. Dit is gewoon kiezersbedrog. En dat zeg ik trouwens niet als Groenlinks hater. Ik vind dit zo ver door de ondergrens zakken. Het kan echt niet

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 okt. 2019 - 5:28

Het wordt de hoogste tijd dat Jesse een cursus "Onderhandelen" gaat volgen. Maakt alle elementaire fouten. Of is dit een bewuste trendbreuk en speelt hij niet langer "playing hard to get"? Deze opmerkelijk nieuwe strategie leidt maar tot een conclusie, Jesse wil nu wel om het "echie" gaan mee doen met de grote jongens. GL wil gaan meeregeren! Deze koers kan electoraal wel eens dramatisch gaan uitpakken.

wilsen
wilsen3 okt. 2019 - 0:56

niet groen, niet links, maar neo-liberaal; en iets nieuws onder de zon, mensen, dit is al zo sinds Femke; bij de PVDA weet je tenminste wat je hebt zolang ze in de oppositie zitten!

1 Reactie
Erik Tervoort
Erik Tervoort3 okt. 2019 - 9:51

@wilsen: "bij de PVDA weet je tenminste wat je hebt zolang ze in de oppositie zitten!" Ja je zegt t goed: "Zolang ze in de oppositie zitten" Zodra ze meeregeren zetten ze resoluut een spreekwoordelijke dolk in de rug van hun electoraat.

OlavM
OlavM2 okt. 2019 - 22:56

Van de pot gerukt. Ongelofelijk stom dat GL tevoren aangeeft niet tegen het Belastingplan van de regering te zullen stemmen. Daarmee geef je bij voorbaat allerlei verbeteringsmogelijkheden weg. Het is stompzinnig dat GL erin meegaat met het argument dat er ook verbeteringen in het Belastingplan staan en geen “scorebordpolitiek” zou mogen worden bedreven. GL verloochent de groepen waarvoor ze behoort te staan en heeft hiermee afgedaan als "oppositiepartij".

8 Reacties
OlavM
OlavM2 okt. 2019 - 23:00

De verrotting is al begonnen toen Halsema principieel voor "links liberalisme" ging kiezen. Klaver voltooit het verraad van de grondleggers: CPN, PSP, PPR en EVP.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 okt. 2019 - 1:19

“De verrotting is al begonnen toen Halsema principieel voor “links liberalisme” ging kiezen. Klaver voltooit het verraad van de grondleggers: CPN, PSP, PPR en EVP.” Olav, ik kan je het interview tussen Rosenmöller en Halsema aanraden, Rosenmöller is een uitstekende interviewer met als bijzonderheid dat een lijsttrekker van gl wordt bevraagd door een voormalig lijsttrekker van gl, ik vind het buitengewoon boeiend hoe het politieke denken van Halsema wordt blootgelegd, wat voor politiek gegoochel eraan te pas komt om de links liberale vergezichten van Femke tot leven te roepen met een hoogdravendheid van iemand die zich de hele dag zelf realiseert en daarmee de meest gekunstelde oplossingen bedenkt en je doodgooit met intellectueel geneuzel, en terwijl ze koketteerde met rechtse jongens, Eerdmans,, die jongen van POW (die overigens een aardige talkshow heeft m.i), wierp zich op als beschermer van Wilders en regelde even onaantastbaar als eigenmachtig haar opvolging, hoewel Jolande Sap op dezelfde voet doorging had ik toch meer sympathie voor haar omdat ze niet zo gemaakt en aanstellerig was, ik heb altijd reserve t.a.v. Klaver gehad, hij komt wazig en zwak op me over, Buitenweg vind ik veel steviger, helaas is ze ernstig ziek, wat me fascineert is hoe Klaver tot een breuk is gekomen met een middel dat iedere oppositiepartij in de buidel heeft en vervalt in ordinair conformisme, onbegrijpelijk, in die zin inderdaad een voortzetting. https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/76702/Paul_Rosenmoller_En....html#

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 okt. 2019 - 1:23

niet dus, jammer.

EricDonkaew
EricDonkaew3 okt. 2019 - 5:44

OlavM: (...) GL verloochent de groepen waarvoor ze behoort te staan (...) ----------------------------------------------- Welke groepen zijn dat dan? Toch niet de arbeiders, andere werknemers, kleine zzp'ers en mensen die van een uitkering of voorziening leven... Volgens mij alleen nog maar de grachtengordelyuppen en universitair medewerkers. Klaver werd niet voor niks weggehoond toen hij de mensen in de schaftketen wilde toespreken. Hij heeft daar domweg niets te zoeken. Toch zal GroenLinks wel nieuwe kiezers aantrekken uit de D66- en zelfs VVD-hoek. Het is een 100% gevestigde ordepartij geworden, maar dat was het eigenlijk al meer dan 10 jaar.

Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:24

Klaver voltooit het verraad van de grondleggers: CPN, PSP, PPR en EVP. Inderdaad. Godverdomme

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 8:01

@Olav M Zeer sterk betoog. Ook van Raymond en Paul. Het gaat inderdaad er in de essentie om dat je als links bent opgericht om zaken beter te maken. Dat is taak. Je bent opgericht om de boel te verbeteren. Als je alles bij het oude wilt laten, kan Groenlinks misschien beter meteen fuseren met CDA of VVD. Dit deugt voor geen meter. Ik sta overigens ook nog achter de relatief milde houding die ik tegen Groenlinks heb aangenomen. Tot op dit moment vond ik dat Groenlinks zich onder Klaver goed ontwikkeld had. Maar er echt voor stemmen dat vind ik gevaarlijk. Net als Raymond heel terecht stelt. Groenlinks heeft vaker dit soort rare uitstapjes gehad. Halsema heeft ook heel veel kapot gemaakt binnen Groenlinks.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 okt. 2019 - 14:32

“niet dus, jammer.” Ik wil nog een poging wagen het interview onder de aandacht te brengen, hopelijk niet tevergeefs.. https://www.npostart.nl/paul-rosenmoller-en-de-lijsttrekkers/01-06-2010/POW_00308000

OlavM
OlavM5 okt. 2019 - 23:15

@ Raymond Bhagwandin: OK, dank. Ik zal dat interview nog gaan beluisteren.

Ryder
Ryder2 okt. 2019 - 22:10

Voor of tegen een begroting stemmen is minder bepalend voor oppositiegedrag dan je misschien zou denken. Ik vind het te verdedigen dat je voor een begroting stemt als er zaken in geregeld zijn waar je voor gepleit hebt, al dan niet via amendering. Blijkbaar weten ze dat bij GroenLinks op dit moment al. Ja, ik vind het ook wel wat vroeg om dat nu al te melden, maar om nu GL af te schilderen als verrader en dergelijke is veel te voorbarig.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 7:17

Echt niet. Als je een kabinet met Rutterechts steunt dan ben je zoals zij. Als je dan fractievoorzitter bent van GL dan verraad je de idealen. Waar hij voor moet opkomen en niet verkwanselen. De Gristenen, extreem rechts en de VVD daar ga je als linkse partij in een underdog positie niet mee regeren en Ook niet gedogen terwijl er zat zaken zijn om je als GL druk om te maken. Hele verraderlijke actie van Jesse Arnold.

Paul250371
Paul2503714 okt. 2019 - 9:42

Bennedict

de Boer2
de Boer22 okt. 2019 - 21:32

Aannemend dat het bericht juist is, kan geconstateerd worden dat GL het achteraf net als de Boer betreurt dat Klaver wegsnelde bij de formatie van Rutte III. Het ziet er naar uit dat GL de nieuwe gedoogpartner is van een kabinet dat met wisselende meerderheden over de meet komt. En dat de Boer eindelijk misschien & zonder daarom te vragen eens iets terug krijgt van de Belastingen nadat ie altijd maar moest voorschieten. I Nou dat zal wel voor hem wennen worden.....

Bert de Vries
Bert de Vries2 okt. 2019 - 21:26

Zo kom je dus op voor de belangen van je aanhang. Je buigt voor je tegenstander en helpt die op weg. Gewoon omdat je vindt, dat het niet netjes is om je tegenstander te behandelen als tegenstander. En je neemt maar aan, dat je aanhang dat begrijpt. Dat jij jouw goede contact met de tegenstander belangrijker vindt dan je beloften uit de verkiezingscampagne. Spijkerbroek, wit overhemd, opgerolde mouwen, losse kuif. Klaar voor de klus. Soldaat Jesse meldt zich present.

1 Reactie
OlavM
OlavM3 okt. 2019 - 10:06

@ Bert de Vries: [Soldaat Jesse meldt zich present.] Hij "heeft er zin an."

Paddy3
Paddy32 okt. 2019 - 21:09

Klaver snapt weinig van onderhandelen.

harmmeijer
harmmeijer2 okt. 2019 - 21:08

GL is weer op het niveau terechtgekomen van Halsema indertijd als fractieleider. Ook onder haar schoof GL flink op naar rechts. Verdeeldheid is weer troef op links inplaats van eenheid. Hoe krijgen ze het voor elkaar.

Greendutch
Greendutch2 okt. 2019 - 20:42

of kan het een tactische zet zijn, dat hij het gedaan heeft om baudet buiten spel te zetten?

Mira2
Mira22 okt. 2019 - 20:33

Ongelooflijk, wat een afgang. Zul je zien dat de PvdA bij de volgende verkiezingen weer de grootste op links wordt, waarop zij natuurlijk weer net als in 2012 hun kiezers zullen belazeren en vrolijk met rechts mee zullen stemmen en zo blijft het cirkeltje rondgaan en zal linkse politiek nooit van de grond komen in dit hopeloze land.

1 Reactie
thomson
thomson3 okt. 2019 - 10:26

Ongelooflijk, wat een afgang. Zul je zien dat de VVD bij de volgende verkiezingen weer de grootste op rechts wordt, waarop zij natuurlijk weer net als in 2012 hun kiezers zullen belazeren en vrolijk met links mee zullen stemmen en zo blijft het cirkeltje rondgaan en zal rechtse politiek nooit van de grond komen in dit hopeloze land. -zo zien de pvv en fvd de wedstrijd haha

Lucas2000
Lucas20002 okt. 2019 - 20:31

Verraad dus. Ik zou graag een impeachment procedure willen starten tegen Jesse Klaver ;-)

1 Reactie
Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:18

Absoluut. Wie denkt hij wel niet dat hij is.

Martin108
Martin1082 okt. 2019 - 20:29

En nu weet ik helemaal niet meer op wie te stemmen. Misschien dat ik na 26 jaar bij alle verkiezingen trouw gestemd te hebben de handdoek maar in de ring gooi, allemaal een pot nat.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman2 okt. 2019 - 20:48

Stem SP

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2019 - 4:42

Ik sten al jaren SP. Ben een paar jaar lid geweest maar moest bezuinigen. Eerder ben ik bewust nooit lid geweest van een politieke partij omdat ik me vrij wilde voelen. Dat knaagde ook een beetje. Stem nog steeds op ze. Er is niet een partij die je honderd procent tevreden stelt, dat kan niet. Er is echter altijd een partij die het hetgeen je wenst best benadert.

hannes59
hannes593 okt. 2019 - 4:43

Idd. Gewoon niet meer gaan stemmen. Jaren SP gestemd, maar nooit wat klaar gespeeld.

Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:19

Stem SP Kan ik ook niet doen. Met dat eigen volk eehhh eigen arbeiders eerst gelul.

Mark Huysman
Mark Huysman3 okt. 2019 - 7:58

[Idd. Gewoon niet meer gaan stemmen. Jaren SP gestemd, maar nooit wat klaar gespeeld.] Als meer mensen er op zouden stemmen dan zou de partij meer kunnen klaar spelen. [Kan ik ook niet doen. Met dat eigen volk eehhh eigen arbeiders eerst gelul.] Standpunten op gebied migratie en vluchtelingen zijn slecht, ben ik mee eens. De partij past zich teveel aan groepen aan waaraan ze zich niet zou moeten aanpassen. Maar: het is de enige partij die consequent vanuit links oppositie voert. Bij de PvdA en GL weet je nooit wat ze met je stem gaan doen. En het is een partij die niet alleen in de kamer actief is maar ook probeert de tegenmacht van mensen in bonden en buurten te versterken. Daarom is het volgens mij de enige partij die een stem waard is.

prgrssf
prgrssf2 okt. 2019 - 20:22

GroenLinks wordt al langer afgemaakt in de media, dus het zal wel weer een heel stuk genuanceerder liggen.

2 Reacties
prgrssf
prgrssf2 okt. 2019 - 20:26

"Het komt zelden voor dat een partij al voor de begrotingsbehandelingen in de Tweede Kamer zegt toch wel voor te gaan stemmen. Zeker als een kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, is het een bekende tactiek om op zijn minst met een tegenstem te dreigen om zo extra toezeggingen binnen te halen."

Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:24

Ik hoop dat het gelul is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 okt. 2019 - 20:11

Ik roep het al een tijdje GroenLinks steunt keer op keer het ultrarechtse kabinet en ga nu niet ineens pvda stemmen omdat die wél weten wat oppositie voeren is - eenmaal op het pluche zullen ze u keihard laten vallen zoals ze altijd doen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 okt. 2019 - 19:50

Voor wie hier boos én verbaasd over is: misschien moet je stemmen overlaten aan mensen met een geheugen. GL heeft al eerder de VVD overeind gehouden en toen het ontslagrecht mee helpen te versoepelen: het lente-akkoord. GL is altijd al nep-oppositie geweest.

8 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 okt. 2019 - 20:13

Zo is dat! Helaas geloven mensen verkiezingsgelul en zijn ze dan alles en dan ook alles vergeten. De stemwijzer zou dan ook een wijzer zijn die niet programma's naast elkaar houdt maar je EENS-ONEENS laat stemmen over zaken van de afgelopen periode - dan zien ze tenminste de ware smoel van de partijen en dan kunnen die partijen ook de kiezer eens wat meer vrezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2019 - 4:42

Ik heb dat altijd al gezegd, maar wil het ze hier nog wel even fijntjes inwrijven.

Don Bosch
Don Bosch3 okt. 2019 - 9:40

@ Griezel in post-gezellig Nederland Dit is ook altijd een van mijn grootste ergernissen geweest. Een stemwijzer vertaalt alleen het verkiezingsprogramma naar stellingen die beantwoord moeten worden met eens/oneens/geen mening. Er is echter geen stemwijzer die laat zien of partijen die standpunten ook laten zien in het stemgedrag in de kamer. Wat hier enorm bij zou helpen is inzicht in het stemgedrag van kamerleden. Nu kunnen we wel uitslagen bekijken: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen maar het blijft bij abstracte getallen, partijen en individuele kamerleden staan niet vermeld. Nu hebben we een volstrekt ouderwets systeem met handopsteken. Een kwestie van 150 stemkastjes inbouwen in de zetels en je kan cijfers over het stemgedrag van partijen en kamerleden inzien en publiceren. Wel zo goed voor de transparantie en het beoordelen van de volksvertegenwoordiger waar je op gestemd hebt!

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 9:52

Volgens mij is het geen kwestie van geheugen. Of dat Groenlinks eerder niet hevig in de fout is gegaan. Daar gaat het niet over. Mensen hebben gewoon hoop. Op een gegeven moment hoop je gewoon dat Klaver of Asscher wel wat kan veranderen. Je hoopt dat ze eindelijk weer eens op het rechte pad komen Dat is inderdaad tegen beter weten in. Vaak wel, maar je kunt mensen niet hoop ontzeggen. Overigens is dit nog erger als Kunduz. Sap heeft nog onderhandeld en dat slecht gedaan. Net als Samsom. Dit is gewoon totaal tekenen bij het kruisje. Ik heb het specifiek over deze ene actie. Wat gewoon verraad is. Puur kiezersbedrog.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2019 - 11:41

Sonic ik roep dat al jaren over groenlinks en de pvda en ik krijg helaas al jaren gelijk ik begrijp gewoon niet waarom ezels zich niet aan dezelfde steen stoten maar mensen wel maar in de loop der jaren ben ik gaan inzien dat hoe meer mensen je samen zet hoe dommer ze handelen . een vreemd verschijnsel overigens .

Sonic2
Sonic23 okt. 2019 - 14:15

@ Griezel Mijn mening wijkt wat af van het gangbare. Ik vind Samsom de sloper van de sociaal democratie. Ik weet dat veel mensen bij Kok beginnen. Maar zoek artikelen uit 2000 of pre 11 September 2001 op en Kok was toen een goed staatsman. Er zijn ook miljarden extra naar zorg, onderwijs en veiligheid gegaan. Bos heeft vooral in 2006 slechte campagne gehad. Het kabinet Balkenende 4 was slecht, maar nergens zakte de PvdA daar echt door de ondergrens. Dat gebeurde pas echt in 2012. Ik zeg trouwens niet dat Kok en Bos geweldig waren. Alle kritiek is gerechtvaardigd. Naar mijn mening zakte alleen Samsom helemaal door de ondergrens. En ook bij Groenlinks merk je een meer gemixt beeld. Rosenmoller heeft het in de jaren 90 prima gedaan. Was zelfs in 1998 een prima oppositie leider. Hij was wat te grof voor Fortuyn vond ik, maar we zouden bijna vergeten dat Rosenmoller ook daarvoor veel geprezen is. Bij veel politici moet je 2002 even weg denken. Dat is ook een fout die veel mensen maken. Door mensen als Kok, Melkert, Dijkstal, Rosenmoller alleen op 2002 te beoordelen. Daarna heeft Halsema en daarna Sap de partij veel te veel naar rechts gebracht. Maar is het nooit tot beleid gekomen. In de periode van 2002 tot 2011/2012. GL deed 2 keer niet mee. In 2006 en 2010. Toen mislukte de formatie. In 2012 verleende ze op idiote manier steun aan het Kunduz akkoord. Onder Bram van Ojik ging het veel beter. Klaver wist zeker de eerste twee jaar het prima te doen. Daarna maakte hij echt de verstandige keuze door niet in Rutte 3 te stappen. Goede keuze geweest, waardoor ze in 2018 de GR verkiezingen konden winnen. Tot het eigenlijk 2019 werd en toen heeft Klaver eerst de fout gemaakt door eerst veel te hoge eisen te stellen. Daarna heeft hij het veel te veel op klimaat gefocust, waardoor het anti geluid kon winnen. Baudet dus. Daarna had het kabinet alleen PvDA nodig en toen ging de PvdA Groenlinks voorbij. Daarna het gedoe met Ozdil. Ook niet al te sterk. Al werd zijn rol nogal overdreven daarin. Ozdil is ook niet perfect. Dat geschreeuw op het podium bij het boerenprotest heeft hem niet goed gedaan deze week. Dit falen met het steunen van het kabinet op alle fronten is ook een grote fout. Maar Klaver heeft hetzelfde als Baudet. Allebei egotrippers waar bij het succes naar hun hoofd is gestegen. Om nu er echt patroon in te zien gaat me wat ver. En om nu te zeggen dat vooral de PvdA alles verkeerd doet. Dat nou ook weer niet. Zo heb ik Paars 1 en 2 niet ervaren en zo heb ik ook Balkenende 4 niet ervaren. Van al die kabinetten geen last gehad. Van Rutte 2 wel. U zegt zinnige dingen, maar ik plaats even wat nuances.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2019 - 14:46

@sonic met de laatste jaren bedoel ik vanaf 2000 daarvoor was ik niet zoveel bezig met die politiek want het leven was aangenaam, Nederland was een progressief land met veel vrijheden die overal ter wereld lof oogstte . Toen kwam die kale griezel en de aanslagen en begon men alles waar ik van hield kapot te maken onder applaus van 'links' en rechts. men zeurt wel over die rechtse boze burger - maar ik ben de linkse boze burger en aan mij wordt niks gevraagd . maar totaal ontheemd in eigen land.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 okt. 2019 - 6:21

Sonic Op een gegeven moment hebben ze helaaml geen krediet meer lijkt me! Dat mensen soms tegen beter weten hen weer willen geloven, begrijp ik wel. Ook bij gebrek aan, Dan behoef je echter niet zoals hier gebeurd is meteen halleluja te roepen.

Sonic2
Sonic22 okt. 2019 - 19:48

Ik neem niet snel het woord verraad in de mond, maar dit is echt verraad. Niet een onvoorspelbaar verraad. Klaver voerde in 2017 campagne met een soort van revolutie. Bij al de meet ups heeft hij gelogen over een soort van revolutie. Alles moest anders. Het programma was radicaal anders. Daarna dien je een paar weken geleden nog een tegenbegroting in samen met SP en PvdA. En nu gooi je dat allemaal uit het raam om dit kabinet maar aan een meerderheid te helpen. Slecht voor heel links en ook wat Groninger zegt. Je zult maar CPN of PSP hebben gestemd zijn en nu help je een VVD/CDA en D66 kabinet aan een meerderheid. Ik mag toch hopen dat dit in ieder geval afgestraft wordt in de peilingen. Dit soort verraad moet je van geen enkele partij willen.

2 Reacties
Astuiver
Astuiver2 okt. 2019 - 23:01

CPN'ers zitten bij de SP. Die heeft zo'n beetje alle communisten die er nog zijn in Nederland in de partij zitten.

Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:22

Je zult maar CPN of PSP hebben gestemd zijn en nu help je een VVD/CDA en D66 kabinet aan een meerderheid. Je zegt het precies. Waar haalt hij de arrogante lef vandaan. Wat een hond, wegwezen met die Benedict Arnold.

Ivan61
Ivan612 okt. 2019 - 19:45

Nog een bewijs dat politiek hoerenbusiness is. Met zulke vrienden heb jij geen vijanden nodig.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 okt. 2019 - 19:32

Dit is een flinke tegenvaller, Klaver heeft iets bedacht, scorebordpolitiek waar hij zich niet meer mee wil inlaten dus verlaat hij het veld, Rutte kan voor open doel scoren, ik weet niet goed hoe schijnheilige Klaver Rosenmöller in de hand heeft, mogelijk heeft Asscher dit plan gelanceerd om Klaver van z’n anti scorebord geloof af te helpen en hem kleur te laten bekennen, wie het laatst lacht lacht het best.

Wilma3
Wilma32 okt. 2019 - 19:12

Het is toch weer Groen Rechts of Jesse moet met een goede uitleg kunnen komen.

Groninger2
Groninger22 okt. 2019 - 18:43

Links ingehaald door de PvdA, je zal maar ooit CPN of PSP gestemd hebben...

3 Reacties
Wilma3
Wilma32 okt. 2019 - 19:11

Even ter informatie PVDA is ook links. Je moet anders eens even aan een VVD stemmer vragen hoe hij naar de PVDA kijkt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 okt. 2019 - 19:59

"Je moet anders eens even aan een VVD stemmer vragen hoe hij naar de PVDA kijkt. " Misschien kan hij dat jou beter vragen i.p.v. dat schijnheilige naar een ander verwijzen.

Paul250371
Paul2503713 okt. 2019 - 6:26

Even ter informatie PVDA is ook links Als dit artikel (inhoud) waar is dan kan je dat "ook" wel weglaten.