VIDEO: Afscheidsspeech Femke Halsema... Partijcongres in Utrecht: Oud-fractievoorzitter gaat niet op missie in... Motie van afkeuring verworpen, motie van treurnis aangenomen... Sap: 'Deze missie is echt civiel'... Tegenstanders: 'Moties niet bedoeld om Sap onderuit te halen'...
Op het partijcongres van GroenLinks in Utrecht spreken 1500 leden zich vandaag uit over het besluit van de Tweede Kamer fractie om een politieitrainingsmissie naar Afghanistan te steunen. Het besluit is bij de achterban niet goed gevallen, maar fractievoorzitter Jolande Sap heeft gezegd dat het niet kan worden teruggedraaid. Tegen Sap zou vandaag een motie van afkeuring worden ingediend, zo kondigde onder andere de Midden-Oosten-deskundige van de partij Karel van Broekhoven vooraf aan.
Door redactie Joop
Update
Oud-fractieleider Femke Halsema van GroenLinks gaat in haar afscheidsspeech niet in op het besluit om de politietrainingsmissie naar Kunduz te steunen. Ze wil haar opvolgster Jolande Sap niet voor de voeten lopen. Halsema zei het altijd erg fijn gevonden te hebben dat haar voorganger Paul Rosenmöller zich ook niet met haar stijl en besluiten bemoeide en haar alleen op de achtergrond advies gaf, als zij er zelf om vroeg.
De stemmingen op het congres hebben goed uitgepakt voor de Tweede Kamerfractie en voorzitter Sap. De motie van afkeuring is verworpen. Wel aangenomen is de motie van treurnis, wat zoveel betekent als dat de achterban de gang van zaken betreurt, maar er verder geen conclusies aan zal verbinden.De fractie had eerder en beter de achterban moeten raadplegen, vinden de GroenLinksers, en er is te makkelijk meegegaan met het kabinet-Rutte. Momenteel is het echter belangrijker om de eenheid binnen de partiij te bewaken en samen op te trekken naar de Provinciale Statenverkiezingen, aldus veel sprekers op het congres.
Sap zei in haar toelichting dat de instemming van de GroenLinks-fractie met de missie naar Noord-Afghanistan wellicht niet naar de letter van het verkiezingsprogramma van de partij is, maar zeker wel naar de geest ervan. Het gaat om veiligheid, ontwikkeling en diplomatie. “Deze missie is echt civiel”, zei de fractieleider.
Er is volgens haar geen garantie voor succes met deze missie maar er is wel kans om verschil te maken. Elk Kamerlid heeft de verantwoordelijkheid zijn eigen afweging te maken, stelde ze.
De indieners van de motie van afkeuring die zaterdag tegen Sap hebben verklaard dat dit geen poging is om Sap onderuit te halen:
Midden-Oosten-deskundige Karel van Broekhoven: “Het besluit over de missie in Kunduz had zo niet gemoeten. De fractie had dit niet zo mogen beslissen en eerst naar de leden terug moeten komen. Maar dit is absoluut geen poging om de positie van Jolande Sap onderuit te halen. We willen met haar verder.”
De pijn zit volgens de tegenstanders vooral in het militaire gehalte van de nieuwe missie. Het sturen militairen naar een gebied waar gevochten wordt, was niet de bedoeling van de motie waarin GroenLinks zelf een civiele politiemissie voorstelde.
Het besluit over Kunduz wordt vanaf 11.00 uur besproken. Op het congres worden verschillende moties ingediend, maar geen van deze eist het vertrek van Jolande Sap. In de aanloop naar het congres zijn de leden van de Tweede Kamerfractie het land in getrokken om het besluit aan de achterban uit te leggen.