Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en PvdA willen regeren, maar alleen samen

  •  
05-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
ANP-408020779

© DEN HAAG - Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. ANP REMKO DE WAAL

GroenLinks en de PvdA willen alleen samen deel uitmaken van een nieuw kabinet. Dat hebben partijleiders Jesse Klaver en Lodewijk Asscher gezegd. Na de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart, en ook in aanloop daarnaartoe, willen de beide partijen een nauwe samenwerking aangaan. Het liefst aangevuld met die andere linkse oppositiepartij, de SP.
Afgelopen zondag had Asscher zijn wens voor die linkse samenwerking al kenbaar gemaakt tijdens de presentatie van het PvdA-verkiezingsprogramma. Hij zei daar ook liefst niet met de VVD te gaan regeren, maar erkende wel dat dit gezien de peilingen waarschijnlijk lastig wordt. Een vorige regeerbeurt samen met de VVD leidde uiteindelijk tot het bijna wegvagen van de PvdA in de Tweede Kamer.
‘Wij willen een links motorblok’, zegt Klaver in aanvulling op Asscher:
"De PvdA en GroenLinks zijn dan een hele logische combinatie. De SP laat zien dat ze toch graag in een volgend kabinet wil, dus ik kan me ook voorstellen dat de SP zich daarbij aansluit. En als D66 echt linksaf wil, ben ik ook blij met D66, maar in ieder geval de PvdA en GroenLinks."
De SP heeft zich vooralsnog niet uitgesproken over toetreding tot het pact van Klaver en Asscher, wel zei partijleider Lilian Marijnissen het ‘machtig mooi’ te vinden wanneer het lukt. De drie partijen trekken de afgelopen tijd al vaker samen op in de oppositie. Zo dienden ze afgelopen Prinsjesdag ook gezamenlijk een tegenbegroting in als antwoord op de Miljoenennota van het kabinet.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (188)

Ryder
Ryder7 nov. 2020 - 14:28

Heel verstandig van GL en PvdA. Het gaat bij regeren om machtsvorming. Ik begrijp goed dat deze partijen de vorige keer afhaakten want ze zouden een bijwagen van het VVD-CDA-blok geworden zijn, zeker als ze niet beiden mee zouden doen. Nu staan de zaken er hopelijk wat beter voor. Samen komen ze wellicht op 30 of meer zetels en met de SP erbij misschien op 40 of 45. Dan word je niet meer meteen omvergeblazen door Rutte c.s.

Martin007
Martin0077 nov. 2020 - 13:45

Wat een onzin. PvdA, SP en GL hebben samen 37 zetels in de peilingen. D66 is een keiharde rechtse partij, want zit in de LIBERALE fractie van het Europarlement.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman7 nov. 2020 - 16:24

Martin, je vertolkt mijn mening. Op dit moment is er voor de combinatie van de drie weinig hoop. En SP zou zoveel moeten opgeven dat stemmen helemaal overbodig wordt (voor mij). Inderdaad scharen sommigen d66 aan de linkerkant maar het is natuurlijk een club voor rechtse lieden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 12:04

Zou het niet zo zijn dat ze zo bij de verkiezingen niet in elkaars vaarwater zitten en vooral elkaar kiezers afsnoepen? Misschien hopen ze zo individueel meer kiezers te trekken en ze juist bij andere partijen voor zich in te nemen.

Ced11215
Ced112157 nov. 2020 - 11:15

Het wordt nooit wat met een linkse coalitie. In ieder geval niet zoals het nu is. GroenLinks heeft een interne democratie die bepaalt of ze akkoord gaan met een regeerakkoord. Zolang er een VVD aan de onderhandelingstafel kan zitten, zullen zij tegen zijn. De SP komt niet in de regering zolang ze de AIVD niet buiten de deur weten te houden. Dat lukt ze al niet sinds het Rode Schisma 65 jaar terug. Dan hou je alleen nog de PvdA over. Die kan wel met de VVD regeren, maar andere kant hebben zij nog steeds een PTSS van de enorme electorale nederlaag na Rutte II. Als al deze linkse partijen niet willen/durven regeren in coalitie en op rechts ook allemaal partijen zitten die denken alleen te kunnen regeren, dan zal je zien dat de VVD van rechts tot links de stemmen kan opslurpen en weer samen met CDA, D66 en CU (deze partijen zullen qua stemmen stabiel blijven) op oude voet kan verdergaan.

1 Reactie
Ryan2
Ryan21 dec. 2020 - 7:02

Dit is een verhaal van de klok en de klepel. De SP is mede door toedoen van de AIVD van toen (BVD) opgericht. Het idee was, om links te infiltreren, en in de gaten te houden. Binnen de SP was men daar van op de hoogte. Er heeft zich nooit iets onrechtmatigs voorgedaan. Tot frustratie van de inlichtingendienst natuurlijk :) Met links is het in Nederland eigenlijk nog nooit iets geweest. De reden is simpel. Den Haag ligt in Holland, en dat is de regio van de Koopman. Die verkoopt zijn moeder nog wel aan de duivel, als ie daar beter van wordt. Zie het als een gevolg van het calvinisme, waarbij het individuele voorrang krijgt op het collectieve. Wij, bestaat niet in het rechtse woordenboek. Daar staat IK dikgedrukt.

Rutger Groot
Rutger Groot7 nov. 2020 - 9:11

Meesterzet van Asscher, hiermee neemt hij een belangrijke onderhandelingspositie in. En Klaver doet als 'zwaan kleef aan' veel te graag mee, want die ziet ook wel dat Asscher een veel betere staatsman is en het PvdA programma wordt hiermee leidend De SP kan niet aanhaken want sociaal-economisch slaan die de plank mis. En in de uiteindelijke onderhandelingen voor een regering zal Klaver het meeste moeten ingeven, ben benieuwd Klaver straks wel mans genoeg is om een aantal elite linkse standpunten te laten vallen en om mee te regeren.

3 Reacties
Martin007
Martin0077 nov. 2020 - 13:49

Sociaal economisch staat de SP niet zo gek ver van GL af. De plank mis? Wat was er zo fout aan de jaren '70 - 80 dan? Want hoe het land er toen bij lag, dat wil de SP. Gratis onderwijs, gezondheidszorg, een betaalbare huurwoning boven de kop en een minimum loon dat steeg met de inflatie. En niet zoals nu, elk jaar verder daalt met gemiddeld een half procent.

Rutger Groot
Rutger Groot7 nov. 2020 - 15:44

SP slaat de plank mis mbt het niet willen verhogen van AOW en pensioenleeftijd, tegen alle trends en adviezen in. Dit kan overigens, maar dan gaan AOW en pensioen omlaag (en dat vertellen ze er niet bij).

Kuifje3
Kuifje38 nov. 2020 - 16:04

@Rutger: Of de pensioenleeftijd wel of niet verandert is niet goed of fout. Het is een politieke keuze. Geef je het geld uit aan AOW of aan jeugdzorg of aan Europa of aan ontwikkelingshulp of aan de NAVO, enzovoorts. Hetzelfde geldt voor het binnenharken van geld. Haal je dat binnen via BTW, verkeersboetes, erfbelasting, loonheffing, VPB, enzovoorts. De SP maakt keuzes waar je het van mij best me eens of oneens mag zijn. Het is echter onzin om te stellen dat ze hier een foute keuze maken. Dan zou bijna de hele wereld fout zitten aangezien ze allemaal eerder dan wij met pensioen mogen.

frankie48
frankie487 nov. 2020 - 8:27

Als je VNO-NCW op de achtergrond de touwtjes in handen blijft geven, en je de onwettige partijdiscipline niet gaat afschaffen die nu onze volksvertegenwoordigers monddood maakt, dan kan je roepen over linkse samenwerking wat je wil, de macht ligt dan toch ergens anders!

Baron von Kleef
Baron von Kleef6 nov. 2020 - 22:05

"GroenLinks en PvdA willen regeren, maar alleen samen" That's all folks. (Wie zijn die mensen??) En wat vooral... Stem verstandig.

harmmeijer
harmmeijer6 nov. 2020 - 16:40

Ik kan het niet helpen, maar ik word heel achterdochtig na 10 jaar hardvochtig Rutte: https://www.businessinsider.nl/verkiezingsprogramma-vvd-2021-links/

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2020 - 15:20

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Paulus3
Paulus36 nov. 2020 - 23:01

Slaat nergens op. PvdA gaat 'liever niet' met de VVD en er is geen gedoog akkoord. Dat zuig je gewoon uit je duim als een twitterende Trump. Eerder het tegenovergestelde. Ze maken duidelijk dat ze samen werken want ze weten al wel dat ze de oppositie kiezen, dan dus tegen de VVD.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 8:25

De "progressieve" Woonbond ? Vanwaar die aanhalingstekens ? De vorige directeur van de bond was van GL, nu ergens wethouder, de huidige een SP-er. De Woonbond snapt dat er een goede stap js gezet. Niet ideaal natuurlijk, dat is lastig met dit kabinet. Wel vooruitgang. Je hebt natuurlijk altijd stuurlui aan de wal. GL is en blijft natuurlijk tegen de verhuurdersheffing. De gebruikelijke onzin van Ploert.

Joop Schouten
Joop Schouten6 nov. 2020 - 14:41

Hoewel de SP het verleden de PvdA een aanbod deed werd dat afgewezen. De SP steunt altijd goede voorstellen en zouden nu akkoord kunnen gaan.

1 Reactie
Baron von Kleef
Baron von Kleef6 nov. 2020 - 20:39

Joop Schouten 6 november 2020 at 15:41 "Hoewel de SP het verleden de PvdA een aanbod deed werd dat afgewezen. De SP steunt altijd goede voorstellen en zouden nu akkoord kunnen gaan." De SP moet gewoon hun eigen weg blijven gaan. SP'21 Sociaal en Positief :-)

Mokker
Mokker6 nov. 2020 - 13:48

Kortom, weinig kans dat deze partijen de komende periode regeringsverantwoordelijkheid zullen dragen. Had gehoopt dat GL het eindelijk eens zou aandurven, maar helaas wordt het weer vier jaar praatjes en makkelijke kritiek leveren van de zijlijn, en kunnen ze zich mooi achter dit pact verschuilen.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman6 nov. 2020 - 17:11

Ik zou eerder zeggen dat er weinig kans is dat de huidige rechtse koers verandert. Daar is een meerderheid in de kamer voor nodig. En hoewel er de laatste maanden meer dan genoeg tijd is om na te denken verwacht ik niet dat de kiezer sterk verandert. En laten we wel wezen, PvdA en gl zijn uiterst onbetrouwbaar gebleken in de afgelopen jaren. Dus ik zie alleen verandering als de kiezer radicaal zijn keuze voor partijen bijstelt. En dat gaat niet gebeuren.

Mr Ed
Mr Ed6 nov. 2020 - 12:00

Rutte zal hier wel blij mee zijn, dan hoeft hij niet zo lang voor de vorm te onderhandelen en kan hij gelijk met CDA, D66 en CU om de tafel voor een nieuw kabinet.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 10:35

@martinvandenlinde CU doet het prima in kabinet en ook qua polls. Zal met verkiezing gelijk blijven qua zetels met een kleine kans op zetel winst. En dan doe je het goed in mijn ogen.

korheiden2
korheiden26 nov. 2020 - 9:32

Tsja. Er is in dit land een rechtse meerderheid. Door de uitsluiting van PVV en FVD moeten CDA en VVD altijd weer gaan shoppen aan de linkerkant. Ik denk dat we een volgend kabinet Rutte gaan krijgen. denk niet dat CDA en VVD graag samenwerken met Klaver, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. eerst maar eens zien wat de verkiezingsuitslag wordt. Daarna kan men gaan formeren.

8 Reacties
The Apple
The Apple6 nov. 2020 - 11:48

korheiden: "denk niet dat CDA en VVD graag samenwerken met Klaver. Nou, dan wordt het dus toch een CDA, VVD, PVV, FVD kabinet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 nov. 2020 - 11:49

Kor, Toch zie je CDA en VVD steeds verder naar het midden, dus naar links stappen. Dat kunnen ze omdat ze weten dat regeren met PVV en FVD geen optie is. Dat doen ze omdat de steun voor oplossingen voor veel zaken waar we nu tegen aan lopen op links ligt, en die partijen een redelijke grote achterban hebben. Zeker nu PvdA en GL samen een blok van pakweg 27 zetels hebben.

korheiden2
korheiden26 nov. 2020 - 12:36

@Martin en @The Apple : Ik denk dat CDA en VVD het liefst verdergaan met D66 en CU. De laatste partij zou kunnen worden ingewisseld voor de PvdA, en dan moet maar blijken hoe sterk ze aan GL vasthouden. Er is een behoorlijke afkeer van GL, vooral bij het CDA. Maar veel hangt af van de verkiezingsuitslag. Er zullen PvdA-kiezers zijn die nu naar de SP gaan om maar niet op GL te hoeven stemmen. Een coalitie met Wilders of Baudet zie ik niet gebeuren.

Sailor2
Sailor26 nov. 2020 - 15:17

The Apple Goed idee, zie graag FvD met VVD en de CDA in een kabinet. Waarschijnlijk zijn we dan na twee jaren (vast eerder) voor de komende tien jaar verlost van de FvD. Dat is het waard wat mij betreft.

The Apple
The Apple6 nov. 2020 - 15:43

Een coalitie met Wilders of Baudet zie ik niet gebeuren dus wat is dan de beste manier een politiek verbond te smeden dat toch zo rechts mogelijk is. Er moet toch een manier zijn om rechts te zijn en toch fatsoenlijk?

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 16:06

PVDA zou ook D66 kunnen inwisselen voorzover dat een meerderheid zou opleveren. CU doet het prima in het kabinet zonder zetel verlies en kleine kans op zetel winst.

Thuiszitter
Thuiszitter6 nov. 2020 - 16:46

Korheiden - PvdA gaat niet samen met de VVD regeren daar hebben ze hun les meegeleerd vandaar dan ook nu de afspraken met GL

Martin007
Martin0077 nov. 2020 - 14:01

The Apple. "Er moet toch een manier zijn om rechts te zijn en toch fatsoenlijk?" Helaas, je wens is onmogelijk. "Rechts" is een ander woord voor "liberaal", voor wie het niet begrijpt. In ons parlement zijn 2 soorten politieke partijen. Liberale en sociale partijen. De liberale partijen vinden dat de overheid zich alleen met politie en leger moet bemoeien en de rest van het land dus overlaten aan het bedrijfsleven. Alleen al de verzekeringen voor ZVW, AOW en WAO worden onbetaalbaar voor Jan met de Pet. En dan heb ik nog niet eens over een betaalbare huurwoning, minimum loon of vaste baan. Er is dus géén manier om rechts beleid te voeren en toch fatsoenlijk met mensen om te gaan. Het is heel gemakkelijk te onthouden Rechts beschermt de ondernemingen en links beschermt de arbeiders.

Bouwman2
Bouwman26 nov. 2020 - 9:29

Samen gaan tussen partijen gebeurt óf uit berekening of uit gebrek aan zelfvertrouwen hetzij om beide. Het beurt soms uit onderlinge passie maar veel vaker uit nood. Welke van die drie respectivelijk twee mogelijkheden er aan de orde zijn, is nog niet duidelijk. Dat weet je pas als de spelleider zegt: en nu gaat de echte opstaan en de kijkers zeggen: ik dacht het al. Het kan ook zijn dat ze zeggen: dat had ik nou nooit gedacht. En dan is het weer wachten tot de volgende keer. Ik schaar me onder degenen die afwachten. Ik ben als de politicus zonder partij waar Menno ter Braak over schreef. . ,

The Apple
The Apple6 nov. 2020 - 8:53

Ik zie alleen nog maar reacties van rechtse mensen die dit een verschrikkelijk slecht idee vinden, dus het moet wel een goed idee zijn.

5 Reacties
Max6
Max66 nov. 2020 - 9:01

Hoe kom je daar nou bij... geweldig nieuws voor rechtse mensen. Maakt de kans dat één van beide partijen aanschuift alleen maar kleiner. Ik heb er liever een linkse partij bij zodat we een midden-kabinet hebben... maar over rechts kan ook hoor. (of gewoon de partijen die nu in het kabinet zitten)

Bert de Vries
Bert de Vries6 nov. 2020 - 9:37

Apple, die reacties van rechtse mensen zijn wel begrijpelijk. Want nog niet zo lang geleden waren beide partijen en beide heren overtuigd voorstanders van neoliberaal beleid. Wat minder scherp beeid dan de VVD voorstond, maar toch. Overigens heeft Dijhoff zojuist het VVD-verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Daarbij heeft hij gezegd dat 'wij allemaal' te lang te veel heil van de marktwerking hebben verwacht en dat 'wij allemaal' nu inzien dat dat beleid moet worden bijgesteld. Nog even en de VVD vraagt om deelname aan de coalitie GroenLinks-PvdA. De SP wordt buiten de coalitievorming gehouden omdat ze zich nooit constructief heeft opgesteld. De SP was namelijk altijd al tegen de marktwerking bij overheidssectoren en semi-overheidssectoren. En ze heeft daar nooit aan willen meewerken. Een partij met principes, daar kun je niks mee. Strijdleuze voor de nieuwe coalitie: Zo de wind waait, waait mijn rokje.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 10:36

“Strijdleuze voor de nieuwe coalitie: Zo de wind waait, waait mijn rokje.” Die van mij: Half ei of lege dop.

The Apple
The Apple6 nov. 2020 - 11:44

Bert de Vries - Ik vertrouw de VVD nog minder dan de PvdA.

gimli55
gimli556 nov. 2020 - 15:33

@The Apple De bekende schermutselingen voor de verkiezingen, mooie beloftes en verwijzingen naar een falende oplossing : de marktwerking. Dit kabinet heeft nog 5 maanden, kijken of ze in de komende tijd de marktwerking de rug toe keren. Zo, niet. Dan is het de zoveelste belofte, die loos en leeg blijkt te zijn. Het gaat om de inhoud, hoort niet om de poppetjes te gaan of wie met wie in bed kruipt. Voor de verkiezingen voorspelbaar enigszins sociaal, met meer overheids controle, minder marktwerking en meer ondersteuning. Met de huidige crisis en de oplossingen op financieel gebied voor de multinationals, is het geld de komende jaren al uitgegeven. De burger zal de rekening moeten betalen, de belastingen voor het bedrijfsleven worden niet verhoogd in de komende begrotingen. Kijk naar wat een regering en coalitie partij DOET, niet wat ze zeggen. Dat is meestal omgekeerde aan datgene wat ze beloven. Denk aan de PvdA in 2012. Praten kunnen ze als Brugman, dat zue je wel in de TK. Iets repareren als de toeslagaffaire is al moeilijker, om maar te zwijgen over de gaswinning schade, de pfas toestand en de stikstof ellende. Wat heeft Rutte in die 10 jaar verbeterd of opgelost?

Marcus A.2
Marcus A.26 nov. 2020 - 8:33

"GroenLinks en PvdA willen regeren, maar alleen samen" Dat moet in Amsterdam nog best wel gaan lukken denk ik!

1 Reactie
White Knight
White Knight7 nov. 2020 - 9:54

Maar dan noem je ook een stad die helemaal niet zijn eigen broek kan ophouden. En dat is exemplarisch voor GL/PvdA beleid.

r d h
r d h6 nov. 2020 - 8:30

Die praatjes van de pvda kennen we, die hebben het wel vaker op een links motorblok gehad om vervolgens met de vvd in bed te kruipen. De pvda draaid alle kanten op en is al jarenlang niet meer betrouwbaar. Zelf stem ik op een partij die tegen de spoedwet heeft gestemd en meer oog heeft voor de zorg, dan kom ik bij de sp. Al vaker op gestemd dus geen hoge verwachtingen maar het ligt het dichtst bij me.

JasDon
JasDon6 nov. 2020 - 6:18

Beide partijen moeten vooral dankbaar zijn dat Baudet en Wilders aan de rechterkant van het spectrum zoveel zetels weghouden van de VVD en het CDA. Een redelijker alternatief ipv de twee heren zou een rechts kabinet een feit maken. Nu wordt Rutte naar het midden geduwd, en ik vind eigenlijk wel dat zowel de PvdA en GL dat mogen erkennen door hun verantwoordelijkheid te pakken als er een centrum kabinet moet worden gevormd.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...6 nov. 2020 - 5:45

Ik weet niet of deze linkse "koppelverkoop" dé oplossing is om niet te worden gedecimeerd bij deelname aan een brede coalitie. Komt toch neer op stem op Asscher en u krijgt Jesse Klaver er gratis bij. Zou mij er juist van weerhouden om op de PvdA te stemmen. De VVD zou nog eerder voor een minderheidsregering kiezen, vrees ik. Zou wel een zegen zijn voor de democratie. Géén dichtgetimmerd regeerakkoord en meer vrije kwesties.

3 Reacties
Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 10:24

Ben hier zeker mee eens. Dan bij de eene partij shoppen en dan weer bij de andere. Voor asiel, migranten beleid, maar ook ontwikkelingshulp bij PVV shoppen is een zeer goed plan. Voor sociale zekerheid en zorg kan je met GL en SP shoppen. Zo pak je het beste uit beide kanten. Mocht een kabinet niet lukken althans.

Zakenpief
Zakenpief6 nov. 2020 - 11:30

@Nou ja, We hebben de afgelopen 2 jaar in de Eerste Kamer gezien hoe een minderheidsregering functioneert; namelijk niet. Plannen op het ene terrein worden geblokkeerd tenzij men op een ander terrein concessies doet.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 16:09

Het zou moeten werken, dat blokkeren slaat natuurlijk nergens op. Als je met een bepaald standpunt eens bent, gewoon mee stemmen met dat punt.

Paulus3
Paulus36 nov. 2020 - 5:12

Om het duidelijker te stellen: de PvdA gaat volgende keer OOK in oppositie.

3 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 10:37

"de PvdA gaat volgende keer OOK in oppositie. " Die kans bestaat maar niet geschoten is altijd mis.

Paulus3
Paulus37 nov. 2020 - 4:33

De keuzen zijn of weer met VVD (en dus weer niet zetels winnen of links doen) of in oppositie gaan (en dus wel links doen en dus werken voor zetels in de toekomst). Het word hoog tijd voor keuze twee. Resultaat: Dan kun je net zo goed samen met GL optrekken of jezelf zo links presenteren. Vandaar.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 nov. 2020 - 12:44

“De keuzen zijn of weer met VVD (en dus weer niet zetels winnen of links doen) of in oppositie gaan (en dus wel links doen en dus werken voor zetels in de toekomst).” Dat lijkt inderdaad het dilemma, maar het is geen wet van meden en perzen, paars 2 roep ik in herinnering, niet links doen is volgens mij een misvatting als je op Rutte2 en mogelijk ook paars doelt, wat mij betreft is de kiezer het probleem, van kwaad tot erger.

Middenman
Middenman5 nov. 2020 - 23:31

Goeie zaak. Maar de SP komt hier niet bij en dat realiseren GL en PvdA zich vast wel. In maart is de Corona crisis echt nog niet voorbij en de economische crisis al helemaal niet. Die crisissituatie zal ervoor zorgen dat de redelijke partijen van links en rechts snappen dat er een regering nodig is met een breed draagvlak; samen de schouders eronder. Een kabinet van GL, PvdA, CU, CDA en VVD met gedoogsteun van de SGP. De wens is waarschijnlijk de vader van deze gedachte, maar ergens heb ik het gevoel dat het gaat gebeuren.

2 Reacties
Zakenpief
Zakenpief6 nov. 2020 - 11:33

@ Middenman, Het is ook helemaal niet de bedoeling dat de SP er bij komt, anders hadden ze het wel met zn drieën gecommuniceerd

White Knight
White Knight7 nov. 2020 - 10:15

Groen Links en de PvdA vallen niet onder de "redelijke partijen". Daarom kunnen ze ook zo goed samenwerken.

sjaakie2
sjaakie25 nov. 2020 - 22:34

Ze gaan dus niet regeren

Thuru
Thuru5 nov. 2020 - 22:13

Mocht het niet lukken om een kabinet te vormen zou je ook aan een minderheidskabinet van VVD en CDA kunnen denken en dat men per punt of bij rechts of bij links gaat shoppen. Bijvoorbeeld qua asielbeleid en ontwikkelingshulp bij PVV en FvD shoppen, en als het om zorg, sociale voorizieningen over GL en PVDA. Dan pak je het beste mee over de diverse vleugels.

GoudenBergen
GoudenBergen5 nov. 2020 - 21:36

Linkse partijen hebben in de praktijk veel moeite met samenwerken. Maar ook het sluiten van compromissen is niet makkelijk voor GL en SP. En dat is toch echt nodig als je met zijn drieën maar 37 zetels hebt. Er komt waarschijnlijk weer een Rutte IV. Met dezelfde partijen als nu. En omdat het land toch geregeerd moet worden, doet in geval van nood ook de PvdA mee.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen5 nov. 2020 - 21:35

Goed plan, maar dat me de SP kunnen ze denk ik wel vergeten. De SP is veel te eurosceptisch. Op lokaal niveau maakt dat niet zoveel uit maar op nationaal niveau is dat een probleem. En dat onderwerp is zo belangrijk dat je niet kunt zeggen dat zien we dan wel weer, daar moet je een lijn trekken. Wat als er weer geld naar het zuiden moet? Wat als er weer een voorstel is voor eurobonds of iets dergelijks? Dan willen de Pvda en Gl ja zeggen, maar de SP laat denk ik nog liever de regering vallen dan dat ze akkoord gaan.

8 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 10:40

Terechte opmerkingen Kees, ik zie de sp ook niet zo gauw aansluiten, die doen meer aan uitsluiten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 nov. 2020 - 14:46

Kees - inderdaad de SP moet niet zoveel van die EU hebben. Net als ik. Dus een extra reden om mij niet tot die andere partijen te wenden. Kunduz en Samsom, ach alleen maar narigheid.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 nov. 2020 - 0:15

“Kees – inderdaad de SP moet niet zoveel van die EU hebben. Net als ik.” Waarom eigenlijk niet terwijl we er bakken geld aan hebben verdiend, wat ben je voor een hollander.

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 nov. 2020 - 12:55

Bakken met geld-? Misschien, ik niet. Maar mijn grootste bezwaar is dat deze Euro Unie teveel op die andere unie lijkt, de Sovjet Unie, en iedereen weet hoe het daarmee verging.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 nov. 2020 - 11:27

"Maar mijn grootste bezwaar is dat deze Euro Unie teveel op die andere unie lijkt, de Sovjet Unie, en iedereen weet hoe het daarmee verging." Dat kan je niet menen, ik zou niet weten hoe de EU op de SU lijkt, daarbij moet je bedenken dat socialisme niet gratis is, als er geen geld is weet je zeker dat je socialisme op je buik kan schrijven.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 nov. 2020 - 13:56

Raymond & Frans, Interessante uitwisseling. In de eerste plaats: ik formuleerde het met opzet neutraal. Of je nu het Pvda/Gl of het SP standpunt inzake de EU aanhangt, het feit dat je het er niet over eens bent betekent dat er bijna automatisch een regeringscrisis komt als er een besluit moet worden genomen omtrent een nieuwe overdracht van geld of bevoegdheden. Dat is ook een belangrijk verschil met het lokale bestuur waar mensen hier in de commentaren naar verwijzen om te bewijzen dat de SP heus wel kan regeren. Als Macron op een gegeven moment een voorzet geeft voor een EU leger, dan zal dat voor het PvdA/GL/SP college van B&W in Nijmegen (ik zeg maar wat) niet de splijtzwam zijn die het voor een nationale regering met die partijen wel is. Maar goed. Wat betreft die bakken geld die we verdienen aan de EU, dat doet natuurlijk denken aan iemand die zijn koopkracht al jaren ziet dalen terwijl hij in de media te horen krijgt dat de economie groeit. Een hele hoop mensen merken daar weinig van. Ik kom zelf uit een streek met veel land- en tuinbouw. Die exporteren bijvoorbeeld bloemen of fruit naar Duitsland, en ja, dan heb je veel aan de EU. Immers, je hoeft geen geld te wisselen, je vrachtwagens met bederfelijke waar kunnen bij de grens zo doorrijden, en voor de plukkers en chauffeurs kun je goedkope Polen en Roemenen inhuren. Dus ja, die telers verdienen goed aan de EU, of preciezer gezegd, ze verdienen meer omdat de EU een aantal barrières geslecht heeft. De keerzijde daarvan is natuurlijk dat het voor lokale werknemers juist concurrentie op lonen en arbeidsomstandigheden betekent. En zelfs als je via EU wetgeving het zo zou kunnen regelen dat het qua (loon)kosten helemaal niets uitmaakt voor de werkgever, dan zullen de telers nog Oost-Europeanen preferen boven landgenoten, omdat die laatsten gewoon een beter 'arbeidsethos' hebben. Stom gezegd, ze zouden dan misschien per uur net zoveel kosten als een autochtone Nederlander, maar in datzelfde uur plukken ze een stuk meer tomaten. En ze melden zichzelf minder vaak ziek, ze gaan niet 'zeuren' als er op vrijdagmiddag ineens een spoebestelling binnenkomt waardoor ze tot 7 uur 's avonds moeten doorwerken, etc. Hier werkt een typisch Nederlandse naam juist tegen je bij het solliciteren. Enfin, veel te lang van stof, maar wie profiteren van de EU? Aan de ene kant werkgevers/handelaren, en aan de andere kant mensen met relatief goede banen in bijvoorbeeld de journalistiek of internationaal georiënteerde organisaties zoals supranationale instellingen of universiteiten. Werkgevend rechts en hoogopgeleid links. Oftewel, VVD/CDA rechts en PvdA/GL links (het doet natuurlijk denken aan hoe de brexit het labour electoraat in tweeën spleet). De SP kiezer behoort daar nadrukkelijk niet toe, en moet dus ook niet veel hebben van de EU. Maar voor links als geheel is het denk ik wel goed dat de SP dat standpunt uitdraagt, anders zou je het EU-skeptische geluid helemaal overlaten aan rechts.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 nov. 2020 - 13:59

Correctie, 'die laatsten' moet natuurlijk 'die eersten' zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 nov. 2020 - 20:57

“Wat betreft die bakken geld die we verdienen aan de EU, dat doet natuurlijk denken aan iemand die zijn koopkracht al jaren ziet dalen terwijl hij in de media te horen krijgt dat de economie groeit. Een hele hoop mensen merken daar weinig van.” Als je de EU in dit verband even als handelspartner beschouwd, door de winsten te belasten kan je de schatkist spekken, of dat de burger ten goede komt is een politieke keuze, het lijkt me daarom een goede zaak dat de pvda en gl bundelen, de EU is niet perfect maar ik denk dat ze hun best doen om zaken op orde te krijgen, maar om het kind met het badwater weg te gooien, de kip met gouden eieren te slachten, zoals Frans en de sp wil, moeten we niet doen.

Piet Helmons
Piet Helmons5 nov. 2020 - 18:43

Ben bang dat PVDA en GL door deze eis de VVD in een coalitie met PVV en/of FVD drijft. De VVD zal nooit met enkel linkse partijen willen regeren; de linkse partijen zijn te klein samen; de huidige coalitie partijen halen ook geen 75 zetels; dus om een regering met een meerderheid te vormen heb je Wilders of Baudet dan nodig.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 nov. 2020 - 18:32

Ekiz, denk je niet dat CDA en D66 er niet een keer genoeg van hebben om altijd tegen het VVD overwicht aan te boksen? Om altijd maar te doen wat de grote baas. Zonder VVD zullen ze misschien wel meer in staat zijn hun eigen ideeën uit te draaien. De VVD is een monster, welke andere partij heeft een coalitie zonder kleerscheuren overleefd?

Oki Doki
Oki Doki5 nov. 2020 - 17:47

Het zou mooi zijn als ze mee zouden kunnen gaan regeren, ik weet niet of de kans daarop wel zo groot is. De VVD is straks de grootste en heeft waarschijnlijk genoeg keuze. Het zou kunnen maar dan moeten de linkse partijen concessies doen op het gebied van vluchtelingen, GroenLinks wil dat toch niet?

8 Reacties
Thuru
Thuru5 nov. 2020 - 22:52

Tja, bij kabinets formatie nu bijna 4 jaar geleden wilde GL geen consessies doen aan vluchtelingen en asielbeleid. Dat is dus op conto van GL te schrijven dat die kabinet met GL het niet ging worden, eigen schuld dus. Dus werd het een kabinet met CU.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 0:23

Overigens had GL veel kunnen betekenen qua zorg en social voorzienigen beleid, maar helaas het zij zo.

LaBou
LaBou 6 nov. 2020 - 8:27

Als je begint met de uitverkoop van je principes is het moeilijk om nog te stoppen. In een kabinet Rutte III was GL niet gedecimeerd, het was wegens totale onherkenbaarheid volledig weggevaagd. Iets bereiken op welk gebied dan ook zou sowieso een utopie zijn in dit kabinet met VVD/CDA als dominante partijen.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 10:32

@LaBou CU heeft weldegelijk punten van hun programma zien uitvoeren. Dat voordeel heb je als je aanschuift. Als GL dat had gedaan waren ook punten van GL meegenomen worden en uitgevoerd. Uiteraard niet asiel,migranten beleid en ontwikkelingshulp, maar dat is logisch. Op die punten had GL gewoon kunnen aansluiten en gewoon moeten slikken. Ik weet zeker dat er minder hard bezuinigd zou zijn op zorg en sociale zekerheid. Maar GL heeft blijkbaar zijn keuze gemaakt. Het volk wil qua asiel, migranten en ontwikkelingshulp beleid toch meer de rechterkant op, dus waarom zou je daar een breekpunt van maken, iets wat GL heeft gedaan en daardoor ook gepiepeld is. Overigens komt CU qua kabinet nog het beste uit de bus met geen zetel verlies en zelfs nog een kansje op een zetel extra. Dan kan je zeggen dat CU het prima doet en zeker voor de achterban.

Zakenpief
Zakenpief6 nov. 2020 - 11:42

@Labou, Er waren met name mogelijkheden geweest om heel veel groene punten binnen te halen voor GroenLinks als ze aan de regering hadden meegedaan. Rutte heeft duidelijke signalen afgegeven dat er op gebied van mileu zaken te doen waren. D66 heeft een vergelijkbare agenda. Bovendien was er budget voor geweest. Stel je eens voor, een GL minister op Landbouw ipv Carola Schouten.

LaBou
LaBou 6 nov. 2020 - 17:47

@Zakenpief, Thuru: ik geloof er helemaal niets van. Maar het staat jullie vrij om in sprookjes te blijven geloven. Alleen één ding: noemen jullie eens die punten die de CU heeft binnengehaald., want ik zie ze zo niet een, twee, drie. Thuru: met de frase "Uiteraard niet asiel,migranten beleid en ontwikkelingshulp, maar dat is logisch. Op die punten had GL gewoon kunnen aansluiten en gewoon moeten slikken." noem je nou juist de kernpunten van GL. Kortom, jij vindt dat ze hun identiteit hadden moeten inleveren in ruil voor regeringsmacht, net zoals de PvdA deed in 2012. En we weten hoe dat afliep. Zakenpief: natuurlijk wilde D66 GL links er graag bij. Ze hadden zelfs akkoord gegaan met de SP. Alles om een partner te hebben die als bliksemafleider kon dienen voor de geijkte, neoliberale politiek die D66 wilde volgen.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 21:50

@Labou Bij het vormen van een kabinet is het compromissen sluiten. Omdat ook meerderheid van het volk de GL punten over asiel en migranten beleid en ontwikkelingshulp niet lust, waarom zou je daar een breekpunt van maken als je weet dat je op Sociaal zekerheid maar ook zorg en een deel betreft milieu zou kunnen binnen halen en het volk op die manier kan helpen ben je stom om dat niet te doen. Anyway GL wilde blijkbaar niet regeren en is CU dus aangesloten tot ieders tevredenheid. Mocht het huidige kabinet 76 zetels halen dan zullen ze waarschijnlijk door regeren. Natuurlijk zou GL mee kunnen regeren maar moet die paar punten die genoemd zijn inleveren en dat kan in mijn opinie heel makkelijk en zonder pijn.

LaBou
LaBou 7 nov. 2020 - 11:50

Thuru, nogmaals, wat je zegt klinkt allemaal heel mooi maar het er nog steeds op neer: je mag meedoen maar dan moet je je wel aan ons aanpassen. Dat is voor de meeste partijen niet zo moeilijk want die dachten diep in hun hart toch allemaal al hetzelfde, maar er zijn dus nog partijen die niet de intentie hebben zelfs hun moeder te verkopen. Want, ook nogmaals, dat heeft de PvdA gedaan in 2012 en dat hebben ze geweten. Overigens ben je nog vergeten die punten van de CU te noemen.

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 16:37

Ga nu eens gewoon fuseren PvdA en GL.

3 Reacties
Drostemannetje
Drostemannetje5 nov. 2020 - 17:37

Tegenwoordig zouden ze ook kunnen fuseren met de VVD

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 nov. 2020 - 18:23

Noah, dit is misschien een eerste stap. Even met de tenen in het water om de temperatuur te peilen.

Krek
Krek5 nov. 2020 - 19:48

Gaat nooit gebeuren. Zowel Asscher als Klaver wil MP worden.

Kuifje3
Kuifje35 nov. 2020 - 16:29

In een volgend kabinet zal er weer orde op zaken gesteld moeten worden. Als dan PvdA en GL samen in het kabinet gaan zitten dan gaan ze samen ten onder. Linkse kiezers houden niet van bezuinigen en zo, maar het kan niet anders.

3 Reacties
Krek
Krek5 nov. 2020 - 19:28

Bezuinigen? Foei, niet zulke nare woorden uitspreken. Bovendien, u weet toch wel dat je in een crisis juist héél veel uit moet geven. Een duizendje of wat naar de achttienjarigen. Leraren- en zorgpersoneelsalarissen gaan omhoog, het minimumloon en daarmee de bijstand fiks omhoog zodat men héél veel centjes heeft om uit te geven! De miljonairs en multinationals hoesten al dat geld wel op.

Evert5
Evert56 nov. 2020 - 13:16

@ Jerommeke en Krek Er wordt wel gezegd "geld moet rollen". Bezuinigingen verstoren dit proces. Met dit gegeven is het dus voor de overheid, helemaal niet verstandig om te bezuinigen. Natuurlijk moet de overheid dan wel beschikken over genoeg geld. Waar kun je dat beter halen dan waar het ligt? Juist: Bij de miljonairs en multinationals. Denkt u nu werkelijk dat deze er slechter van worden? In tegendeel. De cohesie van geld is groot dat het altijd weer terug rolt naar de rijken. Er zijn rijken die dat door hebben. Die pleiten dan ook voor belastingverhoging voor de rijken.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 16:12

Er valt ook eenvoudig een miljardje bij ontwikkelingshulp te halen. En in plaats van europa vele miljarden voor corna te storten zou je dit ook niet kunnen doen en dat in eigen land besteden. Het is al helemaal van den zotte dat Nederland zoveel miljarden moet ophoesten. Op europa zou zo eenvoudig miljarden bezuinigd kunnen worden door de landen zelf wat meer te laten betalen. Maar goed helaas gebeurd en terug draaien is lastig.

Martinel
Martinel5 nov. 2020 - 15:06

Ben benieuwd hoe dat uitpakt mocht het pluche in het vizier staan. Van de PvdA weten we hoe dat heeft uitgepakt. Van GR herinner ik mij nog Kunduz, leenstelsel etc..( sinds 2005 weg bij dat rechtse zooitje). En de PvdA heeft/had leuke leiders die na de verkiezingen bruggen gingen slaan. Samsom vergeten? Bos vergeten? Kok vergeten? (nog nooit die gladde alen gestemd). Ik geloof er niets van. Ik zal ze ook geen van beide stemmen. Als jarenlang lid van de SP is ook die partij voor mij van de baan (goede kamerleden sowieso, maar teveel neoliberaal opgeschoven). Dus blijft voor mij over de PvdD.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman5 nov. 2020 - 19:07

Jammer Martinel. De stukjes op Joop uit de hoek van de PvdD hebben vaak mijn instemming maar ik zie niet in waarom er een aparte partij voor de dieren, of ouderen, of voor iedere godsdienst moet zijn. Voor mij heeft SP veel, een programma waar ik mij in kan vinden, inderdaad goede, attente kamerleden en enthousiasme aan de basis. Maar ik zie ze nog niet toetreden tot een kabinet midden-rechts, daar kunnen ze te weinig van de wensen van de achterban realiseren. Ook ik heb een geheugen dat iets verder gaat dan een enkel jaar net als jij.

Buitenstaander
Buitenstaander6 nov. 2020 - 8:17

@Martinel Samenwerken, en dus compromissen sluiten, is niet echt uw dingetje is het wel? Beter langs de zijlijn blijven staan een vooral veel 'roepen' en 'vinden' maar zeker niet te hoeven handelen en overleggen in een versnipperd landschap...

LaBou
LaBou 7 nov. 2020 - 14:44

"Samenwerken, en dus compromissen sluiten, is niet echt uw dingetje is het wel?" Compromissen sluiten is één ding, uitvoeren wat de ander wil is iets heel anders. En dat is wat VVD en CDA keer op keer willen afdwingen. Want "dat is toch logisch" en "je moet wel je verantwoordelijkheid nemen". Dus norm kan dat wel roepen maar hij is een trouw dienaar van TINA en dus niet maatgevend.

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2020 - 14:25

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Pater
Pater5 nov. 2020 - 16:27

Wartaal. GL wil juist de enorme energiesubsidies aan bedrijven en aan biomassa schrappen & kolencentrales sluiten, en huurverhogingen verbieden. Ploert is niet serieus te nemen.

Martinel
Martinel5 nov. 2020 - 16:47

Ollongren???? D'66? PvdA, CU, VVD, CDA? Allemaal ingestemd met die verhuurdersheffing. SGP ook zonder twijfel. (Ik kan het even mis hebben). Al op het moment van stemming wist ik dit gaat fout. Dit wordt uitgebuit tbv de grachtengordel. De subsidies worden verstrekt aan de al rijken. Die de eigen bijdragen kunnen betalen bovenop die subsidies. Zelfde met de zonnepanelen, de grote Teslabakken, de lui binnen de ring van Amsterdam. Daarom is mevrouw Halsema voor mij de burgemeester van de binnenring (ik woon er buiten)...alle mails die ik krijg over Amsterdam gaan over de binnenstad. Al die mooie woorden, al die mooie woorden, ze zijn slechts voor het centrum. Mevrouw heeft trouwens ook nog eens een buitenhuisje in Noord. Moet een sloeber in welk ander stadsdeel eens doen, dan staat de gemeente voor je deur. 'Men' moet bewonersplicht hebben zegt de gemeente, geldt alleen voor anderen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 nov. 2020 - 13:36

Je kunt dit alleen doen als je weet dat je nodig bent voor de aantallen. 27 zetels is best wat. Daarmee zijn ze het tweede politieke blok in ons land.

Fredje3
Fredje35 nov. 2020 - 13:31

Links motorblok. Wordt dan weer een pruttelblokje die slurpt als de neten, aan alle kanten lekt en niets presteerd omdat de onderdelen elkaar meer tegenwerken, dan samenwerken.

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 nov. 2020 - 17:38

Dat is altijd nog beter dan een motorblok dat te kampen heeft met regelmatige vastlopers.

Van Tax
Van Tax5 nov. 2020 - 13:19

Volgens de huidige peilingen heb ja naast de PvdA, GL en de SP ook nog D66, CDA, CU en de dierenpartij nodig om aan een meerderheid te komen...

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje35 nov. 2020 - 16:31

Nou, dan zit je nog onder de 70 zetels met de huidige peilingen.

Kriticos
Kriticos5 nov. 2020 - 19:18

Hoezo, VVD en PVV kunnen toch wel samen regeren ? Laat het maar eens zien, zou ik zeggen.

Kuifje3
Kuifje38 nov. 2020 - 17:40

@Kriticos: PVV en VVD zie ik nog wel samen regeren, maar niet met Rutte en/of Wilders als voorman(nen). Daar is de onderlinge verhouding te veel voor verziekt. Dus minstens één van de twee zal eerst moeten stoppen. Misschien dus over vier jaar of zo. Maar dan nog? Met wie? Baudet? Die heeft zichzelf onmogelijk gemaakt. CDA? Bestaat dat nog over vier jaar? De SP zou zomaar kunnen, maar dan moet er vooral bij de VVD wel wat veranderen. SGP is te klein.

Djennica
Djennica5 nov. 2020 - 13:14

Waarom dan niet gewoon fuseren?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje35 nov. 2020 - 16:48

@djennica: omdat er altijd kiezers afhaken bij een fusie omdat ze nou eenmaal een hekel hebben aan de voorman van de ander. De voorgangers van GL hadden voor de fusie bijvoorbeeld ook meer zetels dan na de fusie. Het heeft ze best wat tijd gekost om de partij van nu neer te zetten. Kijk ook wat meer recent naar de flirt tussen Krol en Otten. Totaal kansloos omdat veel aanhangers van Krol nooit op Otten zouden stemmen en aanhangers van Otten niet bij de ouderenvoorman willen horen.

Pater
Pater5 nov. 2020 - 12:58

Als de SP zich aansluit versterkt dat de kracht van dat gezamenlijke linkse blok; samen zijn ze tenminste even groot als de VVD en de eerste serieuze tegenspeler voor de VVD sinds Rutte premier is. Het zou schadelijk zijn voor perspectief op linkse machtsvorming als de SP niet meedoet. Een fusie tussen wie dan ook is op dit moment helemaal niet wenselijk; we zouden ons jaren verliezen in onderlinge discussies en onenigheid. Wat D66 betreft heb ik weinig hoop. Kaag ontpopt zich sociaal-economisch als rechtser dan Jette.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje35 nov. 2020 - 16:51

Op links is regeren overwegend ook halveren. Als de SP niet meedoet hebben de vluchtelingen op links nog een partij waar ze naartoe zouden kunnen. Anders wordt de dierenpartij als laatste linkse partij wel heel erg veel groter.

Drostemannetje
Drostemannetje5 nov. 2020 - 12:55

IIk mag het hopen dat de PVDA, groen links en en SP nooit meer samen aan de macht komen. Zie Amsterdam.

9 Reacties
adriek
adriek5 nov. 2020 - 13:19

Amsterdam is de meest welvarende stad van het land. Dat moet je natuurlijk niet willen.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 13:22

Jij bent blij met 10 jaar Rutte, in welke tijd het overheidsapparaat (zorg, onderwijs, politie, belastingdienst, Sociale dienst/UWV, publieke omroep) aanzienlijk zijn afgebroken (waar ze nu keihard nodig zijn). Als ik kijk naar Amsterdam, wat moet ik dan zien?

Karingin
Karingin5 nov. 2020 - 13:25

Wat is er mis met A'dam? Je hebt geen idee van onze lokale politiek gast, je papegaait Telegraaf-verhaaltjes na waarschijnlijk. En A'dam is nou eenmaal een overwegend linkse stad, zelfs de A'damse VVD zat tot deze termijn op de linkervleugel. Dus wij vinden 't wel prima, alstublieft dank u wel, bemoei je met je taaipop

Drostemannetje
Drostemannetje5 nov. 2020 - 15:10

Eirda Als je huisjesmelker bent of in de drugshandel zit kan idd van een welvarende stad

Drostemannetje
Drostemannetje5 nov. 2020 - 15:13

Ploert Bedankt voor de beantwoording van Karingin. kon het niet beter tikken.

MaxMax2
MaxMax25 nov. 2020 - 16:38

@eirda Met een begrotingstekort van 200 miljoen euro.

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 16:42

@Ploert 5 november 2020 at 15:48 Nu woon ik zelf niet in Amsterdam Dat blijkt. Prima toeven hier. Maar ik begrijp de boeren van buiten de gemeente grens wel.

Pater
Pater5 nov. 2020 - 16:51

@Ploert Het tekort aan huizen aan een SP-wethouder wijten is larie. De woningcorporaties mogen niet voor modaal bouwen en moeten een absurde verhuurdersheffing betalen (dat hoeven de particuliere verhuurders vrijwel niet...) en ook nog eens een winstbelasting en een aangepaste belasting tegen belastingontduiking voor multinationals die merkwaardig genoeg vooral betaald worden door de woningcorporaties. Noch de SP noch GL zijn daar verantwoordelijk voor. https://www.aedes.nl/artikelen/financi-n/fiscaliteiten--n-/vpb/belastingen-dwarsbomen-nieuwbouw-en-verduurzaming-corporaties.html De "extreem lage OZB" voor villa's is een persoonlijk fantasietje van Ploert. De femeente kent één OZB-tarief, een hoger tarief voor dure huizen is wettelijk verboden. De hypotheekrenteaftrek bestaat nog steeds dankzij VVD en CDA. Kortom, Ploert roept maar wat en is zoals gewoonlijk niet serieus te nemen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen5 nov. 2020 - 17:06

Amsterdam welvarend? Gaat u eens kijken in A-(nieuw)west of A-ZO. De armoede druipt van de ramen. Vergelijk dat eens met de grachtengordel en A-Oud Zuid. Als er ergens een stad is waar het verschil tussen rijk en arm pijnlijk naar voren komt is het Adam wel. En dan is er nog sprake van grootschalige drugscriminaliteit, witwassen en het doorsluizen van zwart geld via de Zuidas. Intussen staat de stad zelf op instorten. Kades en bruggen hadden 20 jaar geleden al ernstig onderhoud nodig, er is sprake van wateroverlast bij regelval, paalrot in de binnenstad, de elektriciteitsvoorziening is niet in orde, de brandweer is een zooitje en de afvalverwerking failliet. Maar gelukkig is er aandacht voor de juiste straatnamen, want stel je voor dat je iemand kwetst. God behoede ons voor een regering met PvdA, GL en D66. We zullen er aan ten onder gaan.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*5 nov. 2020 - 12:50

Dag. Dit is sowieso een mooi initiatief wat mij betreft en hoe het allemaal zal uitpakken, in de realiteit, zullen wij natuurlijk pas zien, na woensdag 17 maart 2021, namelijk na de volgende Tweede Kamerverkiezingen .✌ Wat betreft peilingen, wij hebben toch net gezien in de VS hoe onvoorspelbaar ze soms kunnen zijn. Een fijne dag.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard5 nov. 2020 - 12:49

Goed idee, dan hebben ze straks samen 9 zetels. Geweldig!

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 nov. 2020 - 12:42

Waarom niet de verkiezingsuitslag afwachten voordat je nauw gaat samenwerken? Als ik volgend jaar op een middenpartij als de PvdA stem krijg ik een flankpartij als GL erbij. Dat zou een heroverweging waard zijn.

2 Reacties
Karingin
Karingin5 nov. 2020 - 13:21

Die 2 zitten hartstikke dichtbij elkaar, dus als GL een flankpartij is, dan PvdA ook

Krek
Krek5 nov. 2020 - 19:33

Nou, geweldig inderdaad. Stem je PvdA (heb ik ook wel overwogen) krijg je die pias van die Jessias met dat walgelijke zalvende toontje er gratis bij.

Rick Hofland
Rick Hofland5 nov. 2020 - 12:27

Het zou beter zijn als deze 2 partijen zouden fuseren, maar ik denk dat er allemaal ego's in beide partijen dit niet willen. Misschien allebei eens een vrouwelijke partijleider kiezen, dan zitten ego's minder vaak in de weg van verstandige besluiten.

1 Reactie
Pater
Pater5 nov. 2020 - 13:03

Het gaat echt niet om ego's. We moeten eerst maar eens zien hoe serieus de wending van de PvdA naar links in de praktijk uitvalt. De PvdA was zo sterk richting neoliberalisme gegaan dat ze een onderdeel van het probleem waren geworden. Ik vind de koerswending prachtig, maar ik geloof Asscher niet op zijn mooie ogen.

Dave Velzen
Dave Velzen5 nov. 2020 - 12:16

Als links niet het populisme gaat omarmen, dan doet het niet meer mee. Zo simpel zie ik het. Populisme wat schreeuwen en krijsen en duidelijk zijn daar score je mee. Kijk naar Wilders die gaat in maart 20 a 25 zetels scoren. Die is ook superduidelijk en zijn beleid ook. Mensen willen simpele duidelijke politici. Kijk naar Trump alleen maar. Zijn fouten aanpak Cov19 worden gewoon vergeven. Politici die snappen wat grote delen kiezers willen die zullen regeren en de 3 linkse partijtjes moeten het dan maar doen met 10 zetels elk. Juist doordat links zo braaf is, helpen ze mee aan de vertrutting en verprutsing van dit land en doordat men het in de broek doet voor de islam. Waar staat links überhaupt nog voor?

5 Reacties
Karingin
Karingin5 nov. 2020 - 13:18

Het vervelende is alleen dat wat Wilders wil meestal niet uitvoerbaar is binnen ons democratisch bestel En dat links "braaf" is, is nou eenmaal onderdeel van het gedachtegoed, gelijke behandeling en zo. Dat "mensen" daar nix in zien, jammer dan. Als ik er zelf geen last van zou hebben, zou ik 't wel een goed idee vinden als "mensen" eens een paar jaar ondervinden wat het betekent als we dat loslaten en dus 1e- en 2e-rangs burgers creëren. Voor je 't weet zit je zelf in de verkeerde groep

adriek
adriek5 nov. 2020 - 13:23

@Karingin dat is nou juist de kracht van popilisten. Ze kunnen beloven wat ze willen, hun kiezers vinden spitsvondige Tweets, beledigen van tegenstanders, en een krachtige toespraak veel belangrijker dan de waarheid of effectief beleid. De populist zelf dient alleen zichzelf als doel, aan democratie hebben ze een hekel want dan moet je naar de argumenten van anderen luisteren en soms zelfs compromissen sluiten.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 13:27

"Populisme wat schreeuwen en krijsen en duidelijk zijn daar score je mee............ Mensen willen simpele duidelijke politici. Kijk naar Trump alleen maar. Zijn fouten aanpak Cov19 worden gewoon vergeven." Het werkt voor, zo lijkt het, een toenemend aantal mensen. Maar is het ook goéd?? Omdat het scoort, ga je mee met een foute aanpak? Heb je enig verstand?

tomaatnet
tomaatnet5 nov. 2020 - 13:42

Da's altijd nog beter dan verloedering.

Bastet2
Bastet25 nov. 2020 - 14:05

Mensen willen simpele duidelijke politici? Je spreekt misschien voor jezelf maar zeker niet voor mij. Er zijn inderdaad simpele mensen die simpele politici willen. De VVD is er groot mee geworden. Ik niet, ik wil geloofwaardige politici die niet doen alsof de wereld simpel in elkaar steekt. Die niet doet alsof er eenvoudige oplossingen zijn voor ingewikkelde problemen.

Ryan2
Ryan25 nov. 2020 - 12:00

Tja, wat moet je met twee partijen die getoond hebben niet het vertrouwen waard zijn. In het verre verleden heb ik ook ooit PvdA gestemd. Maar ik ben het verraad van Wim Kok nog niet vergeten. Met Groen Links had ik ook niks meer, sinds die zwichtten voor het idee om militairen naar Afghanistan te sturen. Het was toen al duidelijk dat zo iets geen enkele zin had. Nu ze nog steeds tegen rechts aanleunen, denken ze de SP te kunnen paaien?

5 Reacties
Pater
Pater5 nov. 2020 - 13:04

@Ryan Het GL-congres was daar ook niet blij mee en heeft die fout hersteld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 nov. 2020 - 13:53

Ja? Heeft GroenLinks de Afghaanse doden tot leven gewekt?

Pater
Pater5 nov. 2020 - 16:58

@Griezel Cynisme leidt uiteindelijk tot niets. Kritiek op alles, en daarmee zo druk dat enige positieve actie achterwege blijft.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 nov. 2020 - 18:09

Sorry knul, maar dankzij de partijen waar u maar op blijft stemmen zie ik ook geen licht aan de horizon Alle politieke partijen zijn kwaadaardig en de wereld gaat naar de klote - niemand doet wat nuttigs . Blijf het systeem maar verdedigen dat juist de oorzaak van alle ellende is . En weet je ...ik heb meer hekel aan hypocrieten van GroenLinks dan de VVD - die laatste zijn tenminste eerlijk dat ze schijt aan iedereen hebben.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 8:17

Mijn analyse klopt dus precies.

P Haan
P Haan5 nov. 2020 - 11:56

Dat scheelt een hoop gedoe bij de komende formatie. GL en PvdA zetten zich buitenspel, PVV en FvD zijn voor niemand een geschikte partij, dus we zijn er uit! Volgende regering VVD, CDA en CU. Jammer jongens, kans gemist. Gelukkig hoeft een politicus geen enkele belofte te houden, dus als een van beide partijen het pluche ruikt stappen ze we van hun voornemen af.

1 Reactie
Pater
Pater5 nov. 2020 - 13:05

De logica ontgaat me volledig. En een regering van VVD, CDA & CU haalt echt geen meerderheid.

Gerygrr
Gerygrr5 nov. 2020 - 11:54

Eindelijk een positief besluit bij de grootste twee op links. Nu nog de SP toevoegen aan het motorblok op links en ze kunnen hun progressieve plannen gaan uitwerken. Wie de optelsommetjes maakt op grond van de huidige stemverdeling vergeet, dat er van een groot links blok een grotere aantrekkingskracht uitgaat op de linkse kiezers. Velen zijn teleurgesteld afgehaakt na het debacle van Samson en zitten nu in de extreem rechtse hoek. Het midden is uitgekleed en door rechts ernstig verdeeld geraakt.

7 Reacties
Pater
Pater5 nov. 2020 - 13:06

Yes.

Ryan2
Ryan25 nov. 2020 - 14:35

Onzin. Iemand die links is, wordt niet zo gauw rechts. Sommige uitzonderingen daargelaten, zoals Mussolini en Fortuyn. Maar je kan je trouwens dan ook wel afvragen, hoe diep dat links er bij die lui dan in zat. Niet echt vrees ik. Bij de sociaal democraten is het meer regel dan uitzondering, dat de grootste vijanden van het socialisme juist in hun kring zitten. En dat blijkt telkens weer. Dat maakt de PvdA ook zo zwak. Er zitten net zo'n zwakke broeders tussen als bij het CDA en de VVD, en ook D'66. Huisjesmelkers, fraudeurs, baantjesjagers, en wat dies meer zij.

Gerygrr
Gerygrr5 nov. 2020 - 14:50

Ryan, Kun je mij vertellen, hoe Wilders zo groot kon worden? Vóór de PVV bestond, was links groot.

Kuifje3
Kuifje35 nov. 2020 - 16:39

@Grijs: wilders is sociaal-economisch ook behoorlijk links. Het verschil zit vooral in zijn migratiestandpunten. Als links zich daar niet zo wereldvreemd over zou gedragen dan zouden ze weer veel ruimte terug kunnen pakken. Het is ook redelijk onzinnig om wilders en baudet altijd over één kam te scheren. Baudet zit veel meer op de lijn van de VVD als het om sociaal economische thema’s gaat.

Gerygrr
Gerygrr5 nov. 2020 - 17:49

Bedankt Jerommeke, Je geeft hier de verklaring voor het succes van Wilders bij de voormalige linkse kiezers. Over Baudet heb ik me niet uirgelaten.

Ryan2
Ryan26 nov. 2020 - 13:11

@Grijsje63 Ik heb al aangegeven dat links al voor Fortuyn en Wilders versplinterd was. PvdA en GL waren al niet zo socialistisch meer, als dat ze het volk op de mouw wilden spelden. Dat leverde winst op voor de SP. De aanhang ter rechterzijde komt voor een groot deel van het CDA en de VVD zelf. Het midden is naar rechts opgeschoven, in feite is alles naar rechts geschoven door de voortdurende leugens in de media. Links was voor Wilders dus echt niet zo groot. Echt links waren immers alleen de CPN en de PSP. Daar is niks meer van over. Alleen de SP is nu nog duidelijk links.

Gerygrr
Gerygrr7 nov. 2020 - 14:08

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_1994 De cijfers uit 1994 geven een links beeld te zien. Paars regeerde vervolgens en Kok bekeerde zich tot de “derde weg”. Links is nooit meer hersteld.

Max6
Max65 nov. 2020 - 11:49

De huidige coalitie staat gewoon op 78 zetels in de laatste Ipson peiling. PvdA + GL zetten zich buitenspel door een links motorblok te eisen... zonder VVD. Huidige coalitie kan best door denk ik... en anders VVD / CDA / D66 met een minderheidskabinet en dan over links of rechts een meerderheid halen... moet nu ook al voor de eerste kamer. Klinkt allemaal heel stoer... maar de stemmers zijn er momenteel gewoon niet voor een linksige regering.

snieanders
snieanders5 nov. 2020 - 11:42

Als ze nu allemaal gaan samenwerken links en recht van het midden is het alleen nog links of rechts kiezen. Maakt het allemaal stuk eenvoudiger kijk naar de US ;-)

tempest
tempest5 nov. 2020 - 11:37

Is dit handig? Tuurlijk, als ze echt het motorblok kunnen vormen is dat leuk, maar wat als er geen linkse meerderheid is en daardoor 1 van de partijen eerder een vijfde wiel aan de wagen zou worden? Stel dat er, net als nu, in principe een rechtse meerderheid is in eerste- en tweede kamer, zorgt deze houding er dan niet eerder voor dat zowel PvdA als GL minder kans maken aan een coalitie toe te treden en invloed uit te oefenen? Of dat juist PvdA en GL beide verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor relatief rechts beleid? Een PvdA in een coalitie met de hete adem van GL en SP in de nek, kan wellicht meer toegeeflijkheid krijgen van rechtsere partners. Die kennen het gevoel immers met FvD en PVV. Beide partijen moeten helemaal niet te graag willen regeren. Play hard to get! Denk je echt dat VVD/CDA/D66 zitten te wachten om met FvD of PVV samen te moeten werken? Tuurlijk niet!

Visionair NL
Visionair NL5 nov. 2020 - 11:34

Groen Links, PvdA en SP zullen alleen een vuist kunnen maken tegen rechts (D66, CDA en VVD), als ze over hun schaduw heen stappen. Dit geldt ook voor de PVV. PVV-programmapunten als het verbieden van de koran en de kopvoddentax zullen moeten verdwijnen, alsmede de racistische hetze tegen de Marokkaanse minderheid. Dit geldt ook voor de onbegrijpelijke bescherming voor patriarchale religieuze regels, die de partijen PvdA, Groen Links en SP koesteren. Een gemeenschappelijk platform zou alle rassendiscriminatie kei-, maar dan ook keihard moeten aanpakken, gecombineerd met het kei-, maar dan ook keihard aanpakken van godsdienstige terreur tegen ex-moslims, vrouwen, homo's en godsdienstcritici, zoals cartoonisten. Er moet zero tolerance komen tegen achterlijke praktijken zoals discriminatie op huidskleur, afkomst of geslacht. Dit geldt ook voor racistische symbolen voor vrouwenonderdrukking zoals de hoofddoek en de burqa, alsmede alle religieuze onderwijs, deze moeten uitgebannen worden. Laïcité moet staatspolitiek worden, religie mag geen duimbreed ruimte krijgen in de politiek. Misdaden tegen ex-moslims en tegen vrouwelijke familieleden die tegen de wil van de familie in trouwen met een andersgelovige, moeten zeer streng worden bestraft als terroristische en racistische misdrijven. Racistische asielzoekers die betrokken zijn bij dit soort misdrijven moeten uit worden gezet. Geen duimbreed ruimte voor fascisme en racisme.

2 Reacties
Evert5
Evert56 nov. 2020 - 3:14

@Visionair Nederland [ PVV-programmapunten als het verbieden van de koran en de kopvoddentax zullen moeten verdwijnen, alsmede de racistische hetze tegen de Marokkaanse minderheid] PVV kan dus gewoon opgeheven worden. [ Dit geldt ook voor racistische symbolen voor vrouwenonderdrukking zoals de hoofddoek en de burqa,] Burga, en zeker de hoofddoek, hoeven geen symbolen voor vrouwenonderdrukking te zijn. Ik ben er van overtuigd dat best wel veel vrouwen die symbolen vrijwillig dragen al was het alleen maar om Geertje te plagen. Met de huidige corona is het verbod op het dragen van gezicht bedekkende kleding ook niet houdbaar. verder: Er moet kei-, maar dan ook keihard opgetreden worden tegen elke vorm van terreur tegen wie dan ook. Godsdienstonderwijs hoort in de geschiedenisboekjes thuis. Criminele asielzoekers kunnen alleen worden uitgezet als ze terecht kunnen in een kalifaat met een hek erom zodat ze niet meer terug komen.

Thuru
Thuru6 nov. 2020 - 10:47

Criminele asielzoekers zou ik eerder uitzetten en zowiezo procedure gelijk stop zetten en als behandeld beschouwen met afwijzing. Helaas zie je dat zo iemand dan net een te laag straf krijgen zodat procedure blijkbaar door kan gaan. Iets wat aan den zotte is. Crimineeltje spelen betekent dat je niet met de Nederlandse samenleving wil doen dus waarom zou Nederland je statushouders geven. Gewoon afgeserveerd en per direct terug naar thuisland of in ieder geval Europa uit. Voorbeeld was en verkrachtende asieleiser die een te lage straf kreeg omdat anders zijn aanvraag afgewezen zou worden. Gewoon de straf geven die er voor staat of naar boven afronden in zulke gevallen zodat je deze criminelen kan uitzetten. En nee dat is niet zielig, daar kiezen ze zelf voor. Natuurlijk zijn de meeste asielzoekers die wel zich aan de regels houdt en echte vluchtelingen zijn altijd welkom.

Starter2
Starter25 nov. 2020 - 11:16

Als je een nog rechtser kabinet wil, dan is dit de manier. De VVD zal ongetwijfeld de grootste partij worden bij de verkiezingen en die gaan niet met een links blok van deze grootte samen regeren. De VVD zal dan over de rechterkant de samenwerking zoeken. En of dat nu de bedoeling is van de PvdA en GL.

3 Reacties
Karingin
Karingin5 nov. 2020 - 13:10

Waarom zou VVD niet met een links blok willen samenwerken? Het is je misschien niet opgevallen, maar ze laten de laatste tijd opvallend veel "linkse" geluiden horen, zelfs zij zien in dat het neoliberale beleid niet gewerkt heeft. Bovendien gaat het op lokaal niveau vaak heel goed

Evert5
Evert56 nov. 2020 - 2:08

@Karingin Dat is mij ook opgevallen. Ik wist niet wat ik hoorde toen Rutte, in de eerste persconferentie over Corona, zei dat we samen moeten werken om corona te verslaan. Dit gegeven kunnen de linkse partijen goed gebruiken bij de volgende verkiezingscampagne. "Samenwerken" kan de slogan worden voor de samenwerkende, linkse partijen. Samenwerken om corona te verslaan. Samenwerken voor een mooiere wereld.

Starter2
Starter26 nov. 2020 - 21:46

@Karingin, omdat dat beide kanten te veel concessies moeten doen. Zo veel dat het niet valt uit te leggen aan de achterbannen. Lokaal is een heel ander verhaal, daar zie je de meest kleurrijke combinaties. De problemen en de oplossing zijn ook heel anders. Dan kan het prima.

Arend Wortel
Arend Wortel5 nov. 2020 - 11:07

Ik ben benieuwd of de SP inderdaad toetreedt, want dat zou voor de partij wel verplichtingen scheppen. Wanneer na de verkiezingen de PvdA en GL om de formatietafel zitten, en het wordt serieus, kan de SP moeilijk weglopen - zoals helaas al zo vaak is gebeurd. Verder weet ik niet zo goed wat ik moet denken van deze afspraak tussen GL en de PvdA. Klaver en Asscher rekenen erop dat ze, als een belangrijk 'motorblok', op die manier bij de formatie niet kunnen worden gepasseerd, maar aan de andere kant heeft de VVD, om één en ander in perspectief te plaatsen, in de laatste peiling* meer zetels dan PvdA, GroenLinks en SP bij elkaar. Ik hoop voor de linkse partijen dat deze strategie goed uitpakt. *EenVandaag/Ipsos 27 oktober: VVD 42, GL 14, PvdA 13, SP 10.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman5 nov. 2020 - 13:43

Arend - over de SP, sterker nog dan je schrijft, bij vorige gelegenheden mocht de SP er niet bij. Dus van weglopen is geen sprake. De vraag is nu of de midenpartijen de linkse SP erbij willen of niet. Ik denk zelf dat ze beide uitstekend met de VVD samen kunnen, eventuele geschillen zoals inkomensafhankelijke zorgpremie zal zeker niet meer mogelijk zijn.

Tampert
Tampert5 nov. 2020 - 11:03

En dan een nieuw te vormen ministerie van Gender en Diversiteit? Of ben ik nu te cynisch?

2 Reacties
Sailor2
Sailor25 nov. 2020 - 12:19

Van gender, diversiteit en artistieke vrijheid. Prima idee!

Karingin
Karingin5 nov. 2020 - 13:08

Niet cynisch, geïndoctrineerd door dom-rechtse praatjes. De meeste ministeries hebben diversiteit op de een of andere manier in 't pakket. En gender-issues vallen weer gewoon onder diversiteit

Thuiszitter
Thuiszitter5 nov. 2020 - 10:56

Ik hoop van harte dat het ze lukt wat al de middeninkomens en minder toch bij de VVD te zoeken hebben is mij al jaren een raadsel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 nov. 2020 - 10:53

alsof je Asscher ergens in kunt vertrouwen, of Klaver , beiden nogal bekend om schijt te hebben aan hun stemmers . Maar als de verkiezingen in aantocht zijn dan wordt er reclame gemaakt en klinkt voormalig links ineens echt links en daarna mag de linkse kiezer weer 4 jaar belazerd worden .

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 nov. 2020 - 13:49

En let maar op - als het zo uitkomt dan gaat Asscher gewoon met de VVD in zee zonder GroenLinks want hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Kit2
Kit25 nov. 2020 - 10:49

Het centrale deel van het beleid voor het volgend kabinet wordt de ruimtelijke ordening. Boeren moeten terug in het gebruik van het land en daar moeten woningen gebouwd, infrastructuur aangelegd en natuur de ruimte gegeven worden. Dat activeert de economie weer en lost het stikstofprobleem op. Met CDA en CU met hun boerenachterban is dat niet mogelijk, dus wat wij ook stemmen, er moet in 2021 VVD-D66-PVDA-GL komen om aan meer dan 75 zetels te komen. Leuk dat Klaver en Asscher bij voorbaat proberen dat als hun verdienste te claimen, maar meer dan een ironische Rutte-glimlach levert het vast niet op.

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 nov. 2020 - 10:45

'Alleen samen krijgen we rechts onder controle'

Bouwman2
Bouwman25 nov. 2020 - 10:44

Je ziet dat ook bij drenkelingen, dat die zich in wanhoop aan elkaar vastklemmen in het wassende water. En de kiezer moet dan het touw werpen naar degene die het verleidelijkste roept. Legendarisch .

1 Reactie
Krek
Krek5 nov. 2020 - 19:47

Tsja, zowel Asscher als Klaver hebben hun voornemen om de volgende MP te worden al uitgesproken. Dat gaat hen nooit lukken in een coalitie met de VVD. Door deze samenwerking houden ze allebei nog een pietsje zicht op het torentje. Ik vermoed dat ze daar onderling al afspraken over gemaakt hebben.

Zeeuw2
Zeeuw25 nov. 2020 - 10:44

Dus eigenlijk zeggen die partijen vooraf al: een stem op ons verkiezingsprogramme is ook een stem op dat van die en die...

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 nov. 2020 - 11:01

Nou nee, dat zeggen ze niet. Hoe komt u daarbij?

Haz
Haz5 nov. 2020 - 11:04

@Alfred Misschien moet je even het artikel lezen. Als twee partijen zeggen dat ze 'nauwe samenwerking' willen aangaan, dan is de aanname van Zeeuw niet heel onlogisch.

Willem D2
Willem D25 nov. 2020 - 11:18

goed nieuws voor de SP Op gemeentelijk niveau werken vvd en sp al succesvol samen in het land. Op niet economisch gebied kunnen ze het goed met elkaar vinden en op het economisch niveau kunnen ze beiden hun deelsuccessen op eisen en ook aangeven waar ze het in het kader van compromissen water bij de wijn hebben moeten doen. SP ers zijn nl geen klimaat fanatici en kijken ook kritisch naar het immigratie beleid.

Willem D2
Willem D25 nov. 2020 - 11:19

sorry dit had een zelfstandige reaktie moeten zijn

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 nov. 2020 - 13:06

@ Haz, De conclusie van Zeeuw mag u dan wel logisch vinden, ik vindt dat niet. Samenwerken, dus een coalitie vormen, is niet hetzelfde als één partij zijn. In die gedachtegang zijn de coalitiepartijen in de regering allemaal VVD..... om maar wat te noemen. Dat is niet zo.

Haz
Haz5 nov. 2020 - 10:37

Op het moment zouden ze op 37 zetels uitkomen (huidige peilingen). Met D66 erbij wordt het 50. Partij voor de Dieren erbij en ChristenUnie erbij: 61. Wie er verder bij zou kunnen weet ik niet. Een eind te gaan nog naar een links blok...

DaanOuwens
DaanOuwens5 nov. 2020 - 10:33

Lijkt mij een hele domme actie. Dit maakt de weg vrij naar een kabinet met PVV of FvD of beiden. De PvdA en GroenLinks mogen samen blij zijn met 40 tot 50 zetels. Met de SP erbij 60. Daar gaat de grootste partij VVD nooit voor kiezen. Zeker niet met de SP. Dus wordt het een kabinet over extreem rechts. Op zich goed als als de PvdA en GroenLinks deze koers varen, maar de illusie van een linkse meerderheid is flauwekul. Lijkt mij van Klaver en Asscher een enorme strategische blunder. Wilders en Baudet laten naar aanleiding van dit bericht alvast de champagne komen. Dit maakt de weg vrij naar het meest rechtse kabinet na de tweede wereldoorlog.

7 Reacties
Bastet2
Bastet25 nov. 2020 - 11:03

Denk je echt dat Rutte zich nog een keer waagt aan een experiment, nu met zowel PVV als de LPF? Dat zou kunnen, maar dat is dan de verantwoordelijkheid van de VVD. (En waarschijnlijk CDA.) Het is niet de verantwoordelijkheid van de PvdA of GL om de VVD een comfortabel alternatief te bieden en stras te tekenen bij het kruisje.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 nov. 2020 - 11:35

Daan ook ik ben het met je oneens in deze, volgens mij is de weg naar extreem rechts een onbegaanbare, zo heeft de praktijk geleerd, ik hoop dat pvv en fvd veel stemmen trekken en zodoende rechts verzwakken en de positie van links versterken.

DaanOuwens
DaanOuwens5 nov. 2020 - 12:12

@ Bastet Jij schrijft: Denk je echt dat Rutte zich nog een keer waagt aan een experiment, nu met zowel PVV als de LPF? Dat denk ik. Rutte zal kiezen voor een beleid dat de doelen van zijn partij en zijn kiezers het best tevreden stelt. En de rechter vleugel van de VVD is ontevreden. Deels overgelopen naar FvD. Dus dat zal hij doen. En je schrijft: Het is niet de verantwoordelijkheid van de PvdA of GL om de VVD een comfortabel alternatief te bieden Dat klopt. Het is wel de verantwoordelijkheid van de GroenLinks en de PvdA om te komen tot een regering waarbij de groepen en doelen waar zijn voor staan het meeste worden gerealiseerd. Dat is met deze keuze niet het geval. In tegendeel zelfs. Zij kiezen nu met de SP voor de oppositie.

DaanOuwens
DaanOuwens5 nov. 2020 - 13:50

@ Raymond Bhagwandin Jij schrijft: Daan ook ik ben het met je oneens in deze, volgens mij is de weg naar extreem rechts een onbegaanbare, zo heeft de praktijk geleerd, In Limburg niet. In Brabant ook niet. En vergeet niet bij PVV en FvD zitten veel oud VVD en CDA-kiezers. En er zijn ook kader leden over gestapt. Beide partijen hebben een rechtse, zelfs extreem rechtse rechterflank waar mensen van deel uitmaken die ook passen binnen de PVV en FvD. Wilders komt zelf voort uit de VVD. De praktijk is 1 negatieve ervaring en met Wilders wordt het moeilijk maar ik begrijp dat het in Brabant soepel loopt. Dus ik vind je argument niet erg sterk.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 nov. 2020 - 15:14

"De praktijk is 1 negatieve ervaring en met Wilders wordt het moeilijk maar ik begrijp dat het in Brabant soepel loopt. Dus ik vind je argument niet erg sterk. " Op landelijk niveau ligt dat toch anders, b.v. de sp heeft de vvd uitgesloten, in A’dam zitten ze samen in het stadsbestuur, beneden de rivieren doet fvd mee in het bestuur, de pvv her en der, als het over landsbestuur hebt zal je een minimum kwaliteit moeten leveren en dat hebben die partijen niet in huis, het cda vertrouw ik niet helemaal gezien hun houding bij het vormen van lokaal bestuur in Brabant met fvd, landelijk zullen ze het niet aandurven schat ik in.

DaanOuwens
DaanOuwens5 nov. 2020 - 17:01

@ Raymond Bhagwandin Jij schrijft: het cda vertrouw ik niet helemaal gezien hun houding bij het vormen van lokaal bestuur in Brabant met fvd, landelijk zullen ze het niet aandurven schat ik in. Wij zullen het ontdekken als het zover is. Ik schat in dat ze het wel zullen doen.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 8:31

@Ouwens Ouwens laat zien dat hij helemaal niets van de politiek begrijpt. Zowel VVD als CDA lopen zich al een jaar of twee warm voor de samenwerking met links, in de wetenschap dat samenwerking met extreem rechts onmogelijk is. De afspraak om samen op te trekken versterkt de onderhandelinspositie van GL en PvdA.

Hakkepuf
Hakkepuf5 nov. 2020 - 10:33

Ik zou zeggen lees het boek 'Ruzie' van 'Enno de Witt' en je zult begrijpen dat er niets van terecht komt.Het wordt alleen maar penismeten en ruzie maken over wie er het meest recht in de leer is. Binnen de PVDA en GL heb je rekkelijken en preciezen. Bij de SP zijn ze nog minder rekkelijk. De Preciezen gaan lopen drammen omdat er niet genoeg volgens het boek, in dit geval Das Kapital, beleid gemaakt wordt.De rekkelijken raken gefrustreerd omdat alle inspraak en gemoedelijkheid weg raakt.Er ontstaat een scheuring. Dan komen er tegenbewegingen. Er is er al eentje: Vrij Links. Deze beweging wordt door de preciezen vervloekt. Dit hebben we al genoeg, niet in de laatste plaats op dit forum, kunnen zien. Dat GL en de PVDA alleen samen in een regering willen is helemaal om te lachen. Zodra één van de twee de onweerstaanbare lucht van het pluche ruikt, dan zijn alle beloften meteen vergeten. Machtswellust is een zeer menselijke eigenschap Ik zie de verraden Jesse Klaver (Of Asscher) al klagen bij het Journaal, Nieuwsuur en/of bij M.

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 nov. 2020 - 10:26

Ik juich dit toe: het is duidelijk voor de kiezer, laten zien waar je voor staat. Dat heb ik liever dan andere partijen bij voorbaat uitsluiten en dan in een coalitie gaan zitten en 0.3% van de beloftes uitvoeren. Op deze wijze kan je een sterk blok vormen en is het voor de kiezer duidelijker wat gevolgen van diegene zijn of haar stem zijn.

Sailor2
Sailor25 nov. 2020 - 10:23

Ach liever de SP dan die gekkies op fataal rechts. Goede actie van de beide leiders, wordt tijd dat links verzilverd wat er in de lucht hangt.

1 Reactie
snieanders
snieanders5 nov. 2020 - 11:48

ik zou niet weten in welke lucht jij leeft maar hier in de omgeving waait hij toch echt anders.

Martin108
Martin1085 nov. 2020 - 10:19

Dus dat wordt weer een volledig rechts kabinet... Afgezien daarvan, mensen hebben redenen om om GL te stemmen ipv de PvdA en andersom. Nu wordt die redenen dus irrelevant. Ga dan gewoon fuseren ofzo.

DenFlexwerker
DenFlexwerker5 nov. 2020 - 10:10

Volgens mij is dit al eens eerder gedaan. Aan het einde van dit ritueel blijken PvdA leiders,na de verkiezingen notoire windvanen. Natuurlijk wordt er een halfslachtige poging gedaan die dus stuk loopt. Daarna met veel 'we moeten wel' en sniksnotter, weer als linksbuiten met de VVD,

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 nov. 2020 - 10:04

Het zal me benieuwen, de sp is regeringsschuw, ben wel positief over de samenwerking pvda/gl, nou nog hopen dat het de linkse kiezer meer activeert.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 nov. 2020 - 11:03

Nou, SP heeft anders overal in het land Wethouders en Gedeputeerden (ook gehad). Uw constatering is onjuist. Het gaat er bij hen nadrukkelijk om of er ook iets voor hen inzit.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 nov. 2020 - 11:29

Alfred, ik heb het over landelijk bestuur, om een paar gevallen te noemen, 2006, Jan Marijnissen in velden noch wegen te bekennen met 25 zetels, dan weer de vvd uitsluiten terwijl die de grootste werd, geen vvd wel cda terwijl het cda op z’n zachtst gezegd geen haar beter is, en zo weten ze wel bij iedere landelijke het zo te spelen dat ze automatisch buiten spel staan m.i., de afschaffing van de euro ten gunste van een Neuro en Zeuro lijkt me ook geen ticket tot deelname, maar goed we zullen moeten afwachten of de sp deze keer aansluit ook al verwacht ik het niet gezien hun reputatie.

Gerygrr
Gerygrr5 nov. 2020 - 15:34

SP is niet van plan als kleine coalitiepartner haar idealen in te leveren door met VVD plus CDA te gaan “meeregeren”. De PvdA heeft zijn neoliberale les geleerd!