Joop

GroenLinks en PvdA: nieuwe bezuinigingen gaan we blokkeren

  •    •  
25-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4766 keer bekeken
  •  
ANP-462110486

GroenLinks en PvdA beloven alles in het werkt te stellen om verdere bezuinigingen op wonen, zorg of de sociale zekerheid te voorkomen. Ze zijn zelfs bereid tegen begrotingen te stemmen en wetten te torpederen. In de Eerste Kamer is het kabinet nu afhankelijk van de steun van de linkse wolk. De komende Provinciale Statenverkiezingen gaan uitwijzen of dat zo blijft of dat het kabinet een rechts blok kan gaan vormen met radicaal-rechtse partijen als PVV, JA21 en BBB.

Jesse Klaver en Attje Kuiken, leiders van respectievelijk GroenLinks en PvdA maken zaterdagmiddag in Middelburg bekend welke zaken breekpunten zijn. Afgelopen weekend maakte de VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Edith Schippers, bekend dat ze nieuwe bezuinigingen wil doorvoeren om daarmee de belastingen te kunnen verlagen. Ze meent dat de overheid toekan met minder ambtenaren en 'meer efficiëntie' zonder nader aan te geven hoe ze dat wil verwezenlijken.

De NOS schrijft:

Maar volgens GroenLinks en PvdA maakt een blik in het laatste VVD-verkiezingsprogramma precies duidelijk waar die partij op wil bezuinigen: op zaken als uitkeringen, huur- en zorgtoeslag en onderwijs. In totaal zou het om een bedrag gaan van 6,8 miljard euro. De linkse partijen zullen zich dus verzetten tegen die eventuele nieuwe bezuinigingen. "Als je bezuinigt op zorg, wonen en sociale zekerheid, dan brokkelt het cement van de samenleving af en dreigt het ineen te storten", zegt Klaver.

De linkse wolk wil ook de huidige bezuinigingsdrift van het kabinet tegengaan. Daarbij gaat het onder meer om een bezuiniging van 500 miljoen euro op de jeugdzorg en van 1,5 miljard euro op de verpleeghuiszorg.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (78)

weereenmening
weereenmening28 feb. 2023 - 12:25

Nu in een nieuwe verpakking! Maar nog steeds de originele vertrouwde smaak die u als 20 jaar van ons gewend bent. De PvdA en GL hebben denk ik de Unilever communicatie adviseur een dagje mogen lenen van Rutte.

Gio Servas
Gio Servas27 feb. 2023 - 11:09

Tja, wat maakt het uit. Mensen in de bijstand kunnen toch al niet meer rondkomen, de (jeugd)zorg is al bijna onherstelbaar kapot gemaakt en behoorlijk wonen is al bijna voor de "happy few". Je kunt daar gerust op bezuinigen zonder dat dit al teveel consequenties heeft. Wat wel weer apart is, dat deze partijen negeren dat dit zonder hun steun eigenlijk niet mogelijk was geweest.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt28 feb. 2023 - 19:04

En met dit laatste ben je een leugen aan het verkopen. Zij hebben juist moties TEGEN de bezuinigingen op de jeugdzorg ingediend. Die werd door de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU (een meerderheid in de 2e Kamer) afgewezen. Januari 2022: Het nieuwe kabinet houdt vast aan de voorgenomen extra bezuinigingen op jeugdzorg van 100 miljoen in 2024 en structureel 500 miljoen euro vanaf 2025, zo bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. De coalitiepartijen, goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer, stemden zowel tegen de motie die het kabinet oproept de uitspraak van de arbitragecommissie te respecteren en af te zien van de extra bezuiniging, als tegen de motie die het invoeren van een eigen bijdrage en het door de overheid normeren van de behandelduur afwijst. Bijzonder was dat álle oppositiepartijen, van links tot rechts, beide moties wel steunden. Daarmee is het kabinet, dat in de Eerste Kamer niet op een meerderheid kan rekenen, in een lastige positie terechtgekomen.

Jansen7
Jansen73 mrt. 2023 - 18:26

@vdbemt: op een van de belangrijkste dossiers, Ceta, heeft de PvdA de coalitie (weer) aan een meerderheid geholpen. Je punt is meer dat PvdA en GroenLinks tegen VVD beleid stemmen zolang de VVD hun stemmen niet nodig heeft voor een kamermeerderheid ;-) Denk ook aan Jesse Klaver die toen het er op aan kwam niet aan 'scorebord-politiek' wilde doen.

PamVlam
PamVlam27 feb. 2023 - 11:00

Samen lachend op de foto. Wacht maar tot Partij van het Groen met de VVD gaat regeren. Dan zal het wel afgelopen zijn met lol trappen. Zeker bij hun aanhang.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst27 feb. 2023 - 10:17

Heb bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen PvdA gestemd maar ga nu als plattelander BBB stemmen. D66 met in hun kielzog GL zal het nog moeilijk krijgen in de provincies hun abjecte geldverkwistende plannetjes door te voeren.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt27 feb. 2023 - 10:52

Denk je? Omdat jij BBB gaat stemmen?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst27 feb. 2023 - 12:16

@ vdbemt Vreemd, dan heb jij niet meegekregen dat in een aantal provincies met veel plattelanders de BBB volgens de peilingen misschien wel de meerderheid gaat halen en men bij coalitievorming niet om deze partij heen kan? Of gaat D66 dan weer een cordon sanitaire instellen net als tegen Forum en de PVV? De neergang van het CDA is een directe oorzaak van de opkomst van BBB.

E w T
E w T27 feb. 2023 - 13:14

Pabst wanneer je de groei op rechts goed bekijkt ten opzichte van de krimp bij D66 dan kan het wel eens gaan gebeuren dat het cordon sanitair rond D66 komt te liggen .

vdbemt
vdbemt28 feb. 2023 - 9:43

@Pabst. Oh, dat zie ik wel. Peilingen geven heel goed de actuele stand weer. Maar zelden de uitkomst van de verkiezingen. Daar doemt altijd weer een verrassing op. Te vaak toch weer in het voordeel van de VVD. BBB zal sterker worden in enkele provincies. Nu gaat het om die provincies en de Eerste Kamer. Niet om een coalitie. Dat is pas met de 2e Kamerverkiezingen. Waarvan ik overigens hoop dat die ook snel (sneller dus) plaatsvinden. En waarbij ik het niet zie gebeuren dat BBB in een coalitie komt.

liminal
liminal27 feb. 2023 - 9:10

De VVD heeft dus nog steeds geen visie voor de samenleving, anders dan de overheid zo uitkleden dat die niets meer op orde krijgt. De maatschappelijke kloof kan kennelijk nog breder en dieper.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13927 feb. 2023 - 10:34

Jazeker kan dat. De liberale ideologie is gebaseerd op de gedachte dat de overheid alleen voor politie en leger moet zorgen. Dus er zijn nog vele miljarden te "bezuinigen". En dat gaat ook gebeuren, met dank aan het stemgedrag van de nederlandse bevolking.

Ch0k3r
Ch0k3r27 feb. 2023 - 7:05

Blokkeren? De afgelopen 20 jaar hebben we gezien dat deze stelletje slappe zakken, als puntje bij paaltje kwam, 'hun verantwoordelijkheid pakten in het belang van Nederland' en daarom met rechts gingen mee regeren. Partij van de Aso's en GroenRechts. Heb je niks aan, zijn niet links, en als ze een deuk in een pakje boter proberen te slaan blijft de boter heel en lopen ze te janken dat hun hand pijn doet. Kap met deze paetijen weg te zetten als links. Dat zijn ze al tijden niet meer.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt27 feb. 2023 - 10:54

Dat meeregeren kun je toch echt GRL niet verwijten. Dat hebben ze namelijk niet gedaan.

E w T
E w T27 feb. 2023 - 13:09

vdbemt. Inderdaad hebben ze bij GL niet meegereerd,maar bij alle verslechtering van de laatste jaren hebben ze samen met D66 En PVDA als constructieve oppositie met de meeste kabinets voorstellen mee gestemd. Denk je dat zíj het beter gaan doen wanneer ze wel zouden regeren?.

vdbemt
vdbemt28 feb. 2023 - 9:45

@EwT. Ja. Dat denk ik. Hun maatschappijbeeld (lees ook: moraal) is wezenlijk anders.

Pater
Pater1 mrt. 2023 - 6:52

@EwT Waar haal je vandaan dat GL/PvdA de meeste kabinetsvoorstellen hebben gesteund? Daar klopt gewen hout van.

Jansen7
Jansen73 mrt. 2023 - 18:32

@Pater: alleen als het kabinet stemmen te kort kwam in de Eerste Kamer. Het klopt wel dat VVD en CDA, sinds de PvdA met de oprechte Samson wat kleiner is geworden, minder vaak een beroep doen op deze partij voor steun.

Thuru
Thuru26 feb. 2023 - 16:59

Wordt in ieder geval een interessante dag wanneer er verkiezingen zijn. Hopelijk komen er nog meer veranderingen qua zetels dan nu voorspelt word, ofwel ik hoop op een echt mega grote verschuiving. Als dat niet gebeurd blijft het beleid ongeveer het zelfde en dat willen we niet. Misschien in komende 2 weken dat er iets drastisch gebeurd wat mensen beweegt toch anders stemmen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 feb. 2023 - 15:31

Laat de rijken de oorlog betalen

RoepToeter
RoepToeter26 feb. 2023 - 12:31

''GroenLinks en PvdA beloven alles in het werkt te stellen om verdere bezuinigingen op wonen, zorg of de sociale zekerheid te voorkomen.'' Nog al ongegeneerd populistische verklaring om de eigen bovenmodale doelgroep te plezieren. Neem nu bijvoorbeeld de villasubsidie. Daar kan best op bezuinigd worden. De rijke helft van Nederland heeft immers meer poen dan ze op kunnen maken. De rijen op Schiphol, skipiste's et. zijn ongekend lang en dan nog zijn er miljarden poen over om op de spaarrekening te zetten. https://www.telegraaf.nl/financieel/184069461/spaarpot-nog-voller-we-verdienen-meer-maar-geven-niet-alles-uit Een goed begin zou zijn om eindelijk eens te stoppen met aftrek van betaalde villahypotheekrente nu tegen de risicovolle markt in de EU elite villabewoners een lage hypotheekrente heeft bezorgd. En waarom niet ook eindelijk eens beginnen met het belasten van spaarcenten in de villa? Elke €100.000 spaarcenten in de villa vrij van vermogensbelasting is toch elk jaar weer een subsidie van €1.200 netto.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt26 feb. 2023 - 14:45

Je noemt een reeks van punten die, als je de blinddoek voor je ogen weghaalt, juist aanleiding zijn om voor GRL/PvdA te stemmen. ''GroenLinks en PvdA beloven alles in het werkt te stellen om verdere bezuinigingen op wonen, zorg of de sociale zekerheid te voorkomen.'' Nog al ongegeneerd populistische verklaring om de eigen bovenmodale doelgroep te plezieren.:" Een vreemde opmerking: sociale zekerheid voor bovenmodaal?? Dat hebben die toch niet nodig. Als je strijdt voor sociale zekerheid dan is dat voor de onderkant van modaal en minder. Goed dus, van ze. "Neem nu bijvoorbeeld de villasubsidie"ofwel de HRA. "Daar kan best op bezuinigd worden. " Dat willen ze AL LANG!! "De rijen op Schiphol, skipiste's et. zijn ongekend lang en dan nog zijn er miljarden poen over om op de spaarrekening te zetten." Voor en door de rijkeren wel, ja. Door de kleinere inkomens niet. Voor hen wordt er door mensen als jij geklaagd als de vliegtickets duurder worden om ook de luchtvaart, en niet alleen de boeren, bij te laten dragen aan de oplossing van het stikstofprobleem. "En waarom niet ook eindelijk eens beginnen met het belasten van spaarcenten in de villa? " Goeie vraag. Maar die moet je niet aan hun stellen. Zij willen dat juist. Die vraag moet je aan Rutte stellen. Zie je nou? Als jij puur uit vooringenomenheid niet wilt zien dat zij juist bieden wat jij denkt dat goed is, tja........

Ch0k3r
Ch0k3r27 feb. 2023 - 7:11

De meeste skiërs die ik ken zijn niet rijk en wonen in een huurhuis. Voor de rest, kap eens met dat gezeik over de HRA in het algemeen. Zet er een grens aan ofzo. Maar met afschaffen van de HRA zorg je alleen maar dat nog meer mensen gedwongen worden te huren en maak je de verhuurders nog rijker. Ik zie liever helemaal geen huur meer. Iedereen koopt z'n eigen huis. Dat is links. De arbeider uit de armoe trekken, dus geef ze de mogelijkheid over de lange termijn hun vaste lasten te laten zakken.

WillemdeGroot
WillemdeGroot26 feb. 2023 - 11:26

Terwijl de keuze waarop te stemmen zo makkelijk is. Bedenk hoe jij de maatschappij ingericht zou willen zien (ideologie), kijk naar de uitgangspunten die de partijen hebben, kijk ook naar hun programma's, maar let er vooral op hoe ze daadwerkelijk stemmen in de Kamers, de Staten, de gemeenten, de waterschappen, en maak dan... En kijk er doorheen, door de kretologie, de beeldvorming, de beloften en let op of iets wel dan niet wettelijk haalbaar is, etc. Maak je afweging dus tegen hoe jij het land bestuurd wilt zien op basis van het hele palet aan bestuurlijke onderdelen en niet omdat een onderdeel daarvan (onhaalbare kretologie over migratie, b.v.) je zo aanstaat. Kortom, denk na en laat niet voor je denken. En besef goed hoe, wezenlijk, gevaarlijk voor de democratie extreemrechts is, en steeds meer blijkt te zijn. Voorbeelden te over, brrrr.

5 Reacties
Gentleman
Gentleman26 feb. 2023 - 18:48

En daarom stem ik SP.

EricDonkaew
EricDonkaew27 feb. 2023 - 13:57

@WillemdeGroot: (onhaalbare kretologie over migratie, b.v.) ------------------------------------ Niet iedereen noemt dat 'kretologie' laat staan 'onhaalbaar'. Dat is een beetje het probleem van jou en de jouwen, ben ik bang.

WillemdeGroot
WillemdeGroot27 feb. 2023 - 16:21

Dank je wel, Eric, voor je reactie. Migratie. Even los van sociale, ethische en humane beschouwingen, weet jij dus HET recept tegen die migratie binnen allerlei praktische, juridische, Europese en VN-afspraken in? Leg ze ons maar voor, Eric.

EricDonkaew
EricDonkaew28 feb. 2023 - 4:58

@WillemdeGroot: (...) binnen allerlei praktische, juridische, Europese en VN-afspraken in? ----------------------------------- Niet iedereen is van mening dat al die afspraken die jij noemt in beton gegoten zijn. Die afspraken kunnen anders. Het gebeurt wel vaker dat afspraken - onder een zekere politieke druk en onder invloed van de publieke opinie - veranderen. @WillemdeGroot: Even los van sociale, ethische en humane beschouwingen (...) ----------------------------- En dit soort beschouwingen zijn al helemaal niet in beton gegoten. Wat jij vindt, vindt een ander nog niet. Waar jij staat is duidelijk, maar de meningen in onze samenleving over dit onderwerp zijn op z'n zachtst gezegd verdeeld. Dat zal je inmiddels toch wel opgevallen zijn?

Jansen7
Jansen73 mrt. 2023 - 18:38

@EricDonkaew: gewoon de rekening van de "sociale, ethische en humane beschouwingen" parkeren bij de progressieve hoger opgeleiden, dus bij de culturele sector, het onderwijs, de media-sectoren en LBNL: bij de (semi-)ambtenaren. Mijn ervaring is dat het opgeheven morele vingertje van progressief hoger opgeleiden dan heel snel weg is.

PGS
PGS26 feb. 2023 - 11:16

Je kunt merken dat de verkiezingen er weer aankomen. De loze beloften van politici vliegen je weer om de oren. Want wie naar de afgelopen 4 jaar hebt gekeken, ziet dat wat zij beloven en doen is een hemelsbreed verschil. En dat gaat echt niet veranderen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai26 feb. 2023 - 10:50

Je zou bijna denken dat er verkiezingen aan komen. Maar het blijkt dat GL/PVDA steeds in de eerste kamer meestemt met de coalitie dus zou dit misschien een soort van misleiding naar de kiezers kunnen zijn? Kan me haast niet voorstellen haha!! zeker niet van de PVDA. Die zijn altijd een fantastische "oppositie" geweest van het uitgevoerde beleid.

1 Reactie
Pater
Pater1 mrt. 2023 - 6:58

Waar haal je vandaan dat GL/PvdA in de 1e kamer steeds meestemt met de coalitie? Dat is onzin. Soms gebeurt dat wel, zoals met de pensioenwet, en dat was niet uit vreugde maar om eindelijk verhoging mogelijk te maken, daarbij werden flinke concessies van de coalitie binnengehaald. En natuurlijk is veel wetgeving ook gewoon zinnig; er worden bijv. steeds meer neoliberale veranderingen van vroeger ingetrokken. Moeten ze daar tegen stemmen?

Peace ....
Peace ....26 feb. 2023 - 9:27

wij zeggen - willen - plannen - van plan - gaan doen ---- eerst maar eens iets bewezen hebben dat ''we'' iets gedaan krijgen ... vooralsnog zijn het lege woorden verzonnen door de groeiende ploeg marketeers.

1 Reactie
Thuru
Thuru26 feb. 2023 - 16:50

Alleen zullen hier mensen intrappen. Maar goed het is verkiezingstijd en iedereen kan wat roepen.

Ejoth
Ejoth26 feb. 2023 - 8:00

Goede tegenbegroting maken. Onderbouwd en hoe het betaald gaat worden. Hoe het betaald gaat worden met de mogelijke gevolgen hiervan van de (bedrijven vooral) die hierdoor geraakt worden. Wordt de geloofwaardigheid al een stuk minder ben ik bang. Heel benieuwd hie links hieruit gaat komen zo der geloofwaardigheid te verliezen.

pahan
pahan26 feb. 2023 - 6:06

Wat een negatieve campagne. En inhoudsloos ook nog, want zo krijgen ze geen stemmers in de provincie mee. Dat ze samen op willen trekken is verder prima, dat is een gok in plaats van beleid maar ach. Maar ze weten zelf ook wel dat aan het VVD verhaal al sinds jaar en dag weinig af te doen is. Nu wat zaken uitvergroten en hopen dat ze tegen mensen staan te praten die zelf niet kunnen lezen is de volgende gok. Het zal mij benieuwen, we zijn er bijna.

2 Reacties
Pater
Pater26 feb. 2023 - 8:42

Niks aan de VVD-bezuinigingen af te doen? Laat ik nou denken dat daar de verkiezingen voor zijn. Ook, via de 1e Kamer, voor provinciale stemmen. Negatief? Tegenhouden VVD-bezuinigingen vind ik heel positief. Wat een bla-bla-stukje.

pahan
pahan26 feb. 2023 - 17:53

Vraag ze maar eens hoe ze dat gaan betalen. Dan hoor je pas blabla!

WillemdeGroot
WillemdeGroot25 feb. 2023 - 20:17

Toch niet ze moeilijk? Gewoon met een gezamenlijke tegenbegroting komen, die op de juiste manier verkopen en, vooral, je daaraan houden. Toch? Dan valt er wat te kiezen.

Ivan61
Ivan6125 feb. 2023 - 20:12

Jaren lang was SP roepende in woestijn. Nu komt deze combipartij met het verhaal van SP uit 2004 aan. Kunnen zij hard maken dat de Voedselbanken voor de zomer niet meer bestaan en dat de mensen gewoon bij lokale super boodschappen halen. Of dat Zweedse model wordt ingevoerd als dat om schulden gaat? Natuurlijk niet want dat zijn"wereldburgers partij "die over toekomst heeft maar heden niet waarneemt.

4 Reacties
Pater
Pater26 feb. 2023 - 8:44

Aha, dat kan de SP allemaal wel? Gaan de voornemens dan niet over het heden? Tsjonge jonge.

LaBou
LaBou 26 feb. 2023 - 10:26

"Aha, dat kan de SP allemaal wel?" Domme opmerking pater. Zit de SP in de regering of is er een kans dat dat gaat gebeuren? Want dan kan de SP pas beoordeeld worden m.b.t. de uitvoering van haar plannen.

Ivan61
Ivan6126 feb. 2023 - 10:48

Pater, SP kan ook steeds minder helaas maar zij zijn veel dichterbij gewone mensen. Is nog steeds zichtbaar in een wijk en GL en PvdA niet. Voor mij persoonlijk zijn veel grotere problemen die aangepakt moeten worden dan stikstof. ( Kinder ) armoede bijvoorbeeld. Linkse partijen kunnen dat doen en misschien de kiezer terug winnen. Te veel praten en niks bereiken doen zij al jaren.

Pater
Pater28 feb. 2023 - 4:14

@Labou Dat is nou precies het probleem! @Ivan Kinderarmoede is een schande. Maar het stikstofprobleem ook, dat heeft alles te maken met een leefbare wereld. Vreemde keuze van je.

Polarisario
Polarisario25 feb. 2023 - 19:19

Er is genoeg waarop bezuinigd kan worden. De SP hamert bijvoorbeeld al jaren op de doorgeschoten bureaucratie in de zorg en als we eens kritisch kijken naar de AVG dan kunnen heel veel processen in de sociale sector aanzienlijk eenvoudiger. Er kan daarbij ontzettend bezuinigd worden op alle subsidies of toeslagen door het belastingsysteem weer terug te voeren naar de basis. Hef belasting over winst of inkomen naar draagkracht en kap met al die vreselijk ingewikkelde regelingen die alleen maar geld kosten vanwege de mankracht die nodig is voor de uitvoering. Roepen dat je voor bezuinigingen gaat liggen bekt natuurlijk lekker (=populistisch toch?), maar met een beetje slimme herverdeling van de beschikbare middelen kan er een hoop worden bereikt zonder mensen met een smalle beurs te raken. Laat ook de linkse wolk beter eens nadenken over hoe ons vastlopende systeem weer kan functioneren. De huidige weg loopt dood. Wat voorstellen? BTW weer omlaag, energiebelastingen omlaag of afschaffen, accijnzen omlaag, gemeentelijke heffingen maximeren op een veel lager niveau dan nu de praktijk is, verkeersboetes weer op een normaal niveau terug. Dit kan allemaal eenvoudig gefinancierd worden door een iets hoger toptarief voor de IB. Nog wat voorstellen? AOW bevriezen op maximaal 66 jaar en laat mensen zelf beslissen tot hoe oud ze willen werken. Maak onderwijs weer betaalbaar voor iedereen. Kijk naar wat de kerntaken zijn van de diverse overheden. Enzovoorts.

Peace ....
Peace ....25 feb. 2023 - 18:04

Ik denk dat het is: GL is tegen bezuinigingen en de PvdA doet maar een beetje mee. Maar dat geeft niet , GL heeft de buit al binnen.

1 Reactie
Polarisario
Polarisario25 feb. 2023 - 19:22

@Peace: Ik weet dat nog zo net niet. Het zou heel goed kunnen dat vanuit de oude PvdA zich een nieuwe sociaal democratische partij afsplitst. Ik denk dat zo’n afsplitsing meer levenskansen heeft dan een gefuseerde PvdA met GL.

Rob12342
Rob1234225 feb. 2023 - 17:23

Je mag hopen dat deze combipartij niets te vertellen heeft na de verkiezingen. Waar is de oude PvdA gebleven die echt opkwam voor de arbeider die inmiddels is verhuist naar Pvv en aanverwante partijen..

8 Reacties
MG1968-2
MG1968-225 feb. 2023 - 18:21

Want die passen bij de arbeider zoals u die ziet: alleen geinteresseerd in zichzelf en bereid anderen aan te wijzen die geen leven verdienen. Graag schoppen 'naar benee' zoals iedere rechtgeaarde rechts-persoon. Die kan de pvda missen als kiespijn.

GeenProbleem
GeenProbleem25 feb. 2023 - 18:47

@MG1968 Doe niet alsof het opkomen voor je eigen belangen iets verwerpelijks is.

E w T
E w T25 feb. 2023 - 18:47

Rob. Dat gaat waarschijnlijk ook wel gebeuren. In peilingen staat de wolk er niet best voor en idd pvda kan zich partij van de "vul maar in" noemen de arbeiders zijn daar weg. Groen links gaat het ook niet worden , Klaver is niet goed uit de verf gekomen .daar Trek je ook geen stemmers mee. Ik blijf iig bij de SP (geen stemadvies overigens hè).Maar denk dat het in de nabije toekomst enkel rechtser word.

MG1968-2
MG1968-225 feb. 2023 - 19:51

@geenprobleem Alleen geïnteresseerd in het eigenbelang is verwerpelijk. En dat schreef ik. Nu niet doen of ik iedere meewegen eigenbelang afwijs.

EenMening3
EenMening325 feb. 2023 - 20:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LaBou
LaBou 25 feb. 2023 - 22:03

"Doe niet alsof het opkomen voor je eigen belangen iets verwerpelijks is." Dat is het ook niet maar dan wel tot op zekere hoogte en niet ten koste van alles.

E w T
E w T26 feb. 2023 - 0:17

MG1968-2. Als dit jou mening is over de arbeider (je lijkt me een PVDA lid gezien je onnodig denigrerende reactie) dan begrijp je natuurlijk ook wel dat "de arbeider" de PVDA ook kan missen als kouwe pap.

MG1968-2
MG1968-226 feb. 2023 - 9:08

@ewt Ben geen PvdA lid nog PvdA stemmer. En als de PvdA de arbeider die logischerwijs uitkomt bij de pvv kan missen als kiespijn dan geld het omgekeerde natuurlijk ook. Rob (en jij?) moet gewoon niet doen alsof zijn visie op de samenleving en arbeiders links is of ooit bij de PvdA heeft thuisgehoord. Dat is en was niet het geval. ‘Denigrerend’ Mensen die menen dat ‘de arbeider’ van nature extreem rechts uit dient te komen en het links verwijt niet ook extreem rechts af te slaan verdienen wat mij betreft geen andere toon van benadering. Het is dom, destructief en het extreem rechtse idee oneigenlijk verkopen als zijnde in het belang van (in dit geval) de arbeider. Je weet wel beter. Met denigrerend ben ik mild.

FelixFlex
FelixFlex25 feb. 2023 - 17:22

Wat een kneuzen, die campagneleiders van dit linkse blokje. Wat is er op tegen om te vertellen waar je wèl voor staat, ipv je afzetten tegen de VVD? Dan heb je ook een boodschap die landt bij je achterban. Wat is er op tegen om te vertellen dat je staat voor betaalbare zorg, huizen etc. ? Het gebrek aan een eigen verhaal en een duidelijk 'statement' tav een aantal hekele thema's zoals veiligheid, immigratie etc. gaat links ook deze verkiezingen de das om doen. Doet de laatste het licht uit.

Phantom3
Phantom325 feb. 2023 - 15:54

Leuk! Wel belastingen verhogen dan natuurlijk. En niet alleen voor het toptarief, maar voor iedereen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 feb. 2023 - 15:51

Belastingen verhogen of belastingen verlagen, eens kijken wat Jan Modaal tot twee keer Modaal gaat kiezen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt28 feb. 2023 - 9:50

Weet je, Er bestaan ook mensen die geld niet als doel hebben, maar als middel. Die niet geld als allerbelangrijkste zien, maar hoe we leven en waarin we leven. En die zich afvragen hoe dat leven er in de toekomst uit zal gaan zien. Vooral wanneer er alleen maar aan geld gedacht wordt en aan niets anders.

GMatth52
GMatth5225 feb. 2023 - 15:44

"GroenLinks en PvdA beloven alles in het werkt te stellen om verdere bezuinigingen op wonen, zorg of de sociale zekerheid te voorkomen. Ze zijn zelfs bereid tegen begrotingen te stemmen en wetten te torpederen." Dit fors geformuleerde voornemen van PvdA en GroenLinks wekt bepaald geen vertrouwen, gelet op de staat van dienst van beide partijen. De PvdA heeft onder Rutte II de Participatiewet ingevoerd, die voor veel uitkeringsgerechtigden -onbetaalde- dwangarbeid en een hardvochtig regime van controle betekende: zoals de draconische boete/terugvordering voor een bijstandscliënte, die van haar moeder een boodschappentas -van AH- had gekregen. Verder keurde de PvdA in 2022 in de Eerste Kamer het CETA vrijhandelsverdrag goed en hielp hiermee het kabinet Rutte aan een meerderheid. GroenLinks steunde destijds het 'sociaal leenstelsel' -annex afschaffing van de basisbeurs- voor studenten. Verder het Kunduz-akkoord voor voortgezette troepenzendingen naar het bezette Afghanistan. Daartegenover staat dat GroenLinks zich in 2016 - anders dan de PvdA - heeft uitgesproken tegen een militaire missie in Syrië op 'verzoek' van de Verenigde Staten. Door de opportunistische alliantie met de PvdA zal GroenLinks verder verrechtsen. De partijen neigen te sterk naar deelname aan een rechts kabinet, zoals de PvdA in 2012. Verkiezingsretoriek doet hier weinig aan af. Met linkse leuzen - naar rechtse keuzen.

1 Reactie
Pater
Pater28 feb. 2023 - 4:10

Prachtige slotzin, en dat was ook de werkelijkheid toen Samsom campagne voerde. Maar sindsdien heeft de PvdA duidelijk gemaakt dat we net neoliberalisme de rug hebben toegekeerd. We kunnen nog eeuwig terugkomen op de zonden van de PvdA, we kunnen ook constateren dat het heden er anders uitziet. Niet de PvdA trekt GL naar rechts, het is omgekeerd.

PVDB2
PVDB225 feb. 2023 - 15:42

Mocht de VVD inderdaad dat als voornemen hebben, uiteraard net voorkiezingen wat mooie plannen en ideeen rondstrooien, dat zullen we moeten zien, of inderdaad de "linkse wolk" hier niet in mee wil gaan. Of VVD, CDA met de échte populisten mee in zee willen gaan. En of ze meegaan in de verwachte geplande en beloofde bezuinigingen. Het zal eerst als een soort dreigement geuit worden door VVD. Door een persoon die de beoogd opvolger zou moeten worden van Rutte en daarmee alvast een aanvang neemt voor de campagne op de 2de Kamerverkiezingen in 2025. Of eerder. Je weet het nooit. Zolang er maar stabiliteit is in een coalitie en we weer niet na 1,5 jaar nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven. Of bijna een jaar onderhandelen voordat er een coalitie komt. Het doet het land, de samenleving en de economie niet goed met allerlei crises die opgelost moeten worden. En de huidige coalitie, met name VVD en CDA dat niet echt schijnen te willen. Electoraal lastig.

Thuru
Thuru25 feb. 2023 - 15:41

Prima of goed dat tegen sociale zekerheid en zorg bezuinigen tegen gestemd word. VVD vergeet een paar bezuinigingen die pijnloos zijn. Men zou in plaats van sociale zekerheid en zorg wel kunnen bezuinigen op NPO (1 NPO zender is genoeg met als basis NPO 2 Extra) en ook heel simnpel 2 of 3 miljard op ontwikkelingshulp. Zo een bezuiniging doet het volk geen pijn en kan dus eenvoudig gedaan worden. Daarnaast zou fors ingezet moeten worden op vermindering van contributie aan EU. Daar kan eenvoudig de helft vanaf, wat het volk dus ook geen pijn doet. Laten we eerst daar op die 3 dingen flink bezuinigen,

1 Reactie
Gentleman
Gentleman25 feb. 2023 - 19:40

Dit zou zomaar uit de koker van de PVV kunnen komen, hieronder nog wat meer PVV. https://dutchturks.nl/henk-en-ingrid-worden-hard-genaaid-door-de-pvv/

Gerygrr
Gerygrr25 feb. 2023 - 14:52

Uit nieuwsgierigheid de kieswijzer ingevuld voor de provincie Utrecht. Uitslag: mijn mening komt het meest overeen met PvdA én SP. Niet met GL.

2 Reacties
thedevelmoene
thedevelmoene25 feb. 2023 - 19:40

Het probleem wat je hiermee hebt, is dat je niet weet of dit advies nu komt door je overtuigingen of door de kieswijzer. Ik zou altijd de programma's doorkijken om te kijken of je stemwijzer klopt.

Gerygrr
Gerygrr26 feb. 2023 - 12:21

Develmoene, Dat is het punt niet. Waar twee partijen ongeveer dezelfde opvattingen uitdragen, in theorie dan kies ik niet meer voor de PvdA, die altijd compromissen sluit met de VVD. Dat is doorslaggevend.

korheiden
korheiden25 feb. 2023 - 14:24

Het lijkt me onwenselijk om op zaken als jeugdzorg te gaan bezuinigen. Maar we hebben in Nederland wel erg veel bestuurslagen en een erg groot ambtenarenapparaat. Zo mogen we straks gaan stemmen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Om met de waterschappen te beginnen : waarom moeten we daarvoor stemmen? We kiezen toch ook geen ambtenaren van de gemeente. De taken van de provincie kunnen m.i. net zo goed of beter door daartoe aangestelde professionals worden gedaan. De grote beslissingen worden toch in Den Haag genomen. Het gros van de kiezers stemt met de Eerste Kamer in het achterhoofd. Houd daar dan aparte verkiezingen voor (liefst gelijktijdig met die voor de Tweede Kamer) en saneer eens flink in al die bestuurslagen.

3 Reacties
Thuru
Thuru25 feb. 2023 - 15:42

Inderdaad, flink op bestuurslagen kan eenvoudig bezuinigd worden, en is ook pijnloos voor het volk.

thedevelmoene
thedevelmoene25 feb. 2023 - 19:44

Probleem daarvan is dat om dit te doen, moet je eerst flink al die bestuurslagen doorlichten om te kijken waar je kunt snijden. Daarna moet je de ambtenaren er uit werken wat betekent dat je je in eerste instantie scheel betaalt aan ontslagvergoedingen. Elke partij, van links tot rechts, heeft snijden in de bureaucratie als bezuinigingsmaatregel. In de praktijk is dit nooit gelukt. Een oplossingrichting is om de wetgeving veel simpeler te maken, maar dat betekent weer dat je sommige onrechtvaardigheden moet accepteren.

vdbemt
vdbemt2 mrt. 2023 - 10:59

Waarom voor waterschappen stemmen? We kiezen toch ook geen ambtenaren voor de gemeente? Nee. Wel raadsleden. Via de gemeenteraadsverkiezingen. We kiezen ook provinciale bestuurders met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. En aangezien het waterbeheer van Nederland over waterschappen verdeeld is, die zelf het beleid bepalen over hun gebied, is het niet gek dat we ook voor de waterschappen kiezen. Zie : https://verkiezingen.prodemos.nl/verkiezingsinformatie/waterschappen/ Lezen. Is heel nuttig.

Berend22
Berend2225 feb. 2023 - 14:19

Net zo geloofwaardig en origineel als de verkiezings leuzen van Rutte laatst. Wie gelooft er nog in links en rechts? Zoveel verschillen ze niet, beide erg goed in het spenderen van andermans geld.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick25 feb. 2023 - 14:15

De grote gedogers van dit kabinet spreken. Het gaat trouwens verder: GL en PvdA noemen in het interview dat ze tegen bezuinigingen zijn en belastingverhoging als het alternatief zien. Want het geld kan niet op en anders gaan we kijken of we de kip met de gouden eieren kunnen slachten. Het kan niet op. Bovenal komt het woord voedselbank niet voor in het interview. De arme mensen mogen onder Klaver dus niet langer pijn lijden voor neo-liberalisme maar voor die grotere overheid die groene projectjes belangrijker vindt. Geen lagere eerste schijf.

1 Reactie
Thuru
Thuru25 feb. 2023 - 15:43

belastingverhoging, althans in de eerste laag zeg maar is zeer onwenselijk.

Farmer3.0
Farmer3.025 feb. 2023 - 13:51

GL en PvdA ( en een beetje D66 )( al is dat een yuppen-partij voor Vvd'ers ) voelen aan hun water dat Rutte straks over rechts gaat. Staan er strategisch niet sterk voor. De onderkant van de samenleving gaat waarschijnlijk ook op de SP of PVV stemmen.

7 Reacties
Thuru
Thuru25 feb. 2023 - 15:45

Waarom zou men op GL of PVDA stemmen, Waarom zou men op CDA, VVD of D66 stemmen. Beter is inderdaad op PVV te stemmen als je daadwerkelijk een verandering wil.

GeenProbleem
GeenProbleem25 feb. 2023 - 15:55

D66 is een partij voor zowel linkse als rechtse yuppen.

Rob12342
Rob1234225 feb. 2023 - 17:25

Thuru, dat is juist en ook erg jammer dat dat moet.

Polarisario
Polarisario25 feb. 2023 - 19:28

@Farmer: De onderlinge haat tussen Rutte en Wilders zit zo diep dat deze twee echt niet samen zullen gaan regeren meer. Eerst een functie elders voor de heren regelen.

thedevelmoene
thedevelmoene25 feb. 2023 - 19:56

@Thuru En wat voor verandering wilt u dan? Ik heb net de punten van het PVV-verkiezingsprogramma doorgenomen. Naast meer geld voor alles lees ik voornamelijk: Onderdrukking van de islam met schijt aan de grondwet, leger inzetten tegen het volk, Schijt aan het milieu en de klimaatkrisis, broodnodige internationale samenwerking afbouwen, en meer steun voor Rusland ook al moorden ze Oekraine uit. Met dat soort veranderingen heb je geen rampen meer nodig. Ik zie wel weer het nut van stemmen in, al moet ik uiteindelijk met een dobbelsteen tussen een paar partijen kiezen.

E w T
E w T26 feb. 2023 - 10:05

Polarisario. PVV en de rest van rechts worden inmiddels zo groot dat Rutte Wanneer het mo et lachend met ze in zee gaat, híj is van z'n eerste leugen niet gebarsten!. Die VVD van 'm was in vroeger jaren de kleinste van de toenmalige grote partijen ,(gemiddeld 26 zetels). Het CDA is nu BBB geworden, rijd maar eens over het door sommigen op deze site zo verfoeide "platteland" de CDA vlaggen zijn vevangen voor BBB vlaggen, de boerderijen zijn nog steeds het zelfde. En dan de PVDA?, voormalige volks partij die met gemak gemiddeld 35 zetels in de tweede kamer had loopt nu bij Gl om genade brood te schooien, wanneer deze partijen zouden fuseren is het afgelopen met de PVDA . Ik vraag me wel eens af hoe mensen als Drees of den Uijl hierover zouden denken.

EricDonkaew
EricDonkaew27 feb. 2023 - 13:32

@Polarisario: De onderlinge haat tussen Rutte en Wilders zit zo diep dat deze twee echt niet samen zullen gaan regeren meer. ---------------------- Vergis je niet, die twee zijn juist erg op elkaar gesteld, al doen ze voor de buitenwacht net alsof dat niet zo is. Wilders was jarenlang Ruttes mentor. Zonder Wilders was Rutte nooit geworden wat hij nu is. En dat weten ze allebei. Voor je het weet gaan ze weer samen een kabinet in.