Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en PvdA fuseren in Provinciale Staten Zuid-Holland en zijn direct grootste partij

  •  
21-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1202 keer bekeken
  •  
ANP-478195042

GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Dat meldt ANP. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "Deze stap is een diepgewortelde wens van onze leden", aldus Özkaya.

Sinds de Provinciale Statenverkiezingen van begin dit jaar werken de twee linkse partijen al nauw samen in Zuid-Holland. GroenLinks (vijf zetels) en PvdA (vier) zijn samen in de coalitie gekomen, met BBB, VVD (beide acht zetels) en CDA (vier). Vorige week lekte uit dat GroenLinks en PvdA hun al langer bestaande plannen om samen door te gaan nu omzetten in een 'fusie' van beide fracties.

In de Eerste Kamer hebben GroenLinks en PvdA al een gezamenlijke fractie. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen trekken de linkse partijen ook samen op. Frans Timmermans voert de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA aan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Juppé🎗
Juppé🎗21 sep. 2023 - 12:45

« GroenLinks (vijf zetels) en PvdA (vier) zijn samen in de coalitie gekomen, met BBB, VVD (beide acht zetels) en CDA (vier).« …..ach wil je wat bereiken dan moet je met anderen samenwerken en water bij de wijn doen. Dus VVD moet maar, bij CDA knarsen de tanden, maar ook nog BBB………D66 en PvdD lijken daar wel stand gehouden te hebben. Zo goed nieuws vind ik het dus niet. De vlag kan wel uit maar ondersteboven.

Mathijsco
Mathijsco21 sep. 2023 - 10:22

Lol, Ik moest meteen terugdenken aan een reclame uit de jaren 90: Een burgemeester die zo dol was op ‘openen’, dat hij het voortaan overal ging toepassen: “Bij deze verklaar ik dit buffet, voor geopend”. “Bij deze verklaar ik deze deur, voor geópend!” Wat ik maar wil zeggen: die stemmers komen echt niet terug nu je je fusie tot in detail repliceert. Het dak is lek, de fundamenten rot: moestuinen, eerlijke verhalen, Ruttiaanse samenwerkingen en straks doodleuk wéér met de VVD in een kabinet als het aan Frans ligt. Daar trapt de kiezer niet meer in

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde21 sep. 2023 - 12:03

Mathijsco, waar komen die 28 zetels dan vandaan? Waarom probeer je je zelf zo voor de gek te houden. Is Timmermans je voodoo doll geworden?

Zandb
Zandb21 sep. 2023 - 15:22

Mathijs Als die kiezers niet terugkomen, dat zou dan moeten zijn omdat die 'slimmeriken' dan wel in jouw verzinsels (zoals Frans, die graag met de VVD wil regeren!) trappen.

PGS
PGS21 sep. 2023 - 18:49

@ martijn van de linde Volgens de officiele cijfers hebben pvda en groen links nu samen 17 zetels. Ik weet niet waar jij die 28 zetels vandaan haalt. Leuk die voorspellingen. Maar de harde waarheid is toch pas bekend na de komende verkiezingen. En ik denk dat Timmermans toch niet zo'n geweldige stemmentrekker is dan men denkt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 sep. 2023 - 10:03

Gewoon zsm overal volledig fuseren, dat lijkt me voor de kiezer veel duidelijker.