GroenLinks en de PvdA twijfelen over hun steun voor de kabinetsplannen voor een nieuw pensioen. Volgens de twee partijen doet het kabinet niet genoeg om de werkenden zonder pensioen te helpen, schrijft NRC.
Het gaat om ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders. Zij werken wel, maar bouwen geen aanvullend pensioen op. In de helft van de gevallen gaat het om zelfstandigen, de andere helft bestaat uit werknemers in loondienst. “Dit is een sociale ramp in the making”, aldus GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug.
De twee linkse partijen verwijten het kabinet dat het de afspraken uit het pensioenakkoord van 2019 niet nakomt. In dit akkoord tussen kabinet, werknemers en werkgevers werd overeengekomen dat de groep werknemers die geen pensioen opbouwt, verkleind moet worden.
GroenLinks en de PvdA hadden het liefst gezien dat werkgevers verplicht worden om hun werknemers een goede pensioenregeling aan te bieden. Dat gaat de coalitiepartijen en werkgevers echter te ver.
Als GroenLinks en de PvdA de plannen voor het nieuwe pensioen niet steunen, krijgen de voorstellen geen meerderheid in de Eerste Kamer.
Wat een kutreden om het te blokkeren. Er is een veel betere: 9 op de 10 kijkt nooit naar z'n pensioen, hoe the f verwacht je dan dat ze in een keer verstand gaan krijgen van beleggen? Of überhaupt een financiële toekomst kunnen plannen met meer onzeker pensioen. Dit is het links van tegenwoordig, geen flauw idee hoe de samenleving werkt.
Ch0k3r De PvdA en GL vertegenwoordigen niet "het links van tegenwoordig". Dat is maar onzin, wat u beweert. Inhoudelijk snap ik uw kritiek niet: Werkgevers horen, zo versta ik de PvdA/GL, voor een goed pensioen te zorgen. Dat is hoe mensen die geen verstand hebben van beleggen en zo, het best geholpen zijn. Of begrijp ik dat standpunt van de PvdA/Gl verkeerd?
''GroenLinks en PvdA dreigen pensioenplan kabinet te torpederen'' Maar niet heus. GL/PvdA willen dat (schijn) zelfstandige ZZPers met subsidie ook de mogelijkheid krijgen om arbeiderspensioen op te bouwen. Maar natuurlijk niet verplicht. Dus dat doen ZZPers met subsidie dan alleen als het het op een andere manier niet voordeliger kan. Bijvoorbeeld in de eigen ZZP onderneming of vrij van vermogensbelasting sparen in de eigen villa met subsidie etc. Alleen de probleem ZZP gevallen worden zo bij arbeiders ondergeschoven. Dat GL/PvdA grapje gaat arbeiders pensioen kosten. En daar heeft het rechtse Rutt4 natuurlijk wel oren naar. Lekker een-tweetje weer tussen GL/PvdA en Rutte4
Gaai Hebt u dan dit niet gelezen: "GroenLinks en de PvdA hadden het liefst gezien dat werkgevers verplicht worden om hun werknemers een goede pensioenregeling aan te bieden. Dat gaat de coalitiepartijen en werkgevers echter te ver."
Hoe kan het dat je in loondienst geen pensioen opbouwt? Zelfs van mijn bijverdiensten, o.a. vrachtwagenchauffeur en vertaler technisch Engels (proud American) werd pensioen opgebouwd. Ik ben niet de meest briljante geest hier maar laat het me graag uitleggen.
Omdat pensioensparen een mogelijkheid is in de fiscale wetgeving, geen verplichting. Verplichting is er wel als het in de Cao is opgenomen, dan krijg je bedrijfstakpensioenfondsen. Spaar je geen pensioen via je werkgever, dan heb je de mogelijkheid alsnog zelf fiscaal voordeliger te sparen via de derde pijler (lijfrentes etc). Als je werk geen pensioenregeling heeft, vraag dan meer loon zodat je het zelf kunt regelen. Anders word je zwaar onderbetaald.
Gepensioneerden zijn nu eenmaal de meest draagkrachtigen van Nederland , maar ook kosten zij het meest (bijna het meest) van alle bevolkingsgroepen. Wat is er dan gemakkelijker om die oudjes nog even uit te persen ? (te beginnen de boosterprik voor hen onbereikbaar te maken).
Dat zouden ze ook moeten doen, maar het zal wel weer zo gaan dat ze net op het allerlaatste zich toch laten ompraten en ermee instemmen (PvdA kennende)
Goed dat de PvdA en Gl hier aandacht voor vragen. Want een grote kans dat dit vooral schijn zzp'ers en werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt betreft.
Op een of andere manier zijn artikelen waarin linkse partijen hun poot stijf zijn een stuk minder populair bij de critici van links. Dat blijft toch altijd opmerkelijk. Een prima eis van PvdA en Groenlinks. Ze zijn goed bezig
Het zou mooi zijn als een pensioenopbouw voor alle werkenden in loondienst er zou komen. Voor zelstandigen zou het mogelijk moeten zijn, niet verplicht, maar wel getoetst moeten worden op een toekomstige buffer. Daarbij komt dat PvdA/GL incl FNV zich altijd afzijdig hebben gehouden van bv ZZPers, en nu ineens kampioen willen worden?
@ Kritisch kijken Dat is onjuist. Sinds de tijd van Asscher(2012) is vooral de PvDA er mee bezig om ZZP'ers meer zekerheden te geven. Dus het is onwaar dat ze zich afzijdig hebben gehouden. Je kunt de suggestie wekken dat ze te weinig hebben gedaan. Dat is een kwestie van interpretatie. Maar niet dat ze zich afzijdig hebben gehouden
Prima eis van die twee. Al ben ik me wel af gaan vragen of de noeuwe wet nog steun verdient. Ik heb indertijd als FNV-lid vóór gestemd omdat er zo een einde kwam aan de versnelde verlaging van de AOW-leeftijd en omdat het de enige manier was om de dreigende verlaging tegen te houden. Het laatste speelt niet meer.
Zo op het eerste gezicht klinkt dit weer eens niet logisch. Er zijn twee lijnen: Een is het pensioenakkoord op zich, daar worden een aantal zaken geregeld die elke pensioengerechtigde ten goede moeten komen. Twee is het probleem dat een steeds grotere groep mensen geen pensioen opbouw (meer) hebben. Die twee mogen niet door elkaar gaan lopen, en daar maken de beide partijen een enorme denkfout. Die strategie om iets waar steun in de Tweede Kamer voor is in de Eerste kamer te torpederen komt over als kinderen die bakkeleien in de zandbak. Dat wordt nog wat als ze hun toevals'meerderheid' in die Eerste kamer kwijt raken.
pahan U kunt dat wel vinden dat 'die twee' niet door elkaar mogen lopen, dat doen ze echter wel. Dat is geen denkfout. Dat is een feit. Een pensioenplan maak je voor zo veel mogelijk mensen. Verder is het zo dat 'toevallige (want van verkiezingen afhankelijke) meerderheden' in de Kamers bepalen wat er wordt aangenomen of niet. Maar ook dat is een feitelijk gegeven waar we het maar mee te doen hebben.
Hoe zou kabinet werkenden zonder pensioen moeten helpen? Toch niet uit de pensioenpot die werkenden met pensioen hebben opgebouwd?
Nee beste Piet. Het gaat om deelname aan pensioenregelingen: door werkgevers te verplicht worden om hun werknemers een goede pensioenregeling aan te bieden. Dat stond er trouwens al in.
Piet, dit zijn waarschijnlijk deels werknemers die niet goed beschermd zijn en weinig verdienen. Die moeten wel beschermd worden indien ze geen pensioen opbouwen. Daarnaast heb je ZZP'ers die binnenlopen met redelijke uurtarieven (70 euro +) en er gewoon niet voor kiezen om een pensioen op te bouwen op de reguliere manier. Die nemen zelf een bepaald risico of volgen een eigen weg en good for them. Maar daar moet je als overheid wat mij betreft geen rekening mee te houden. Sowieso vind ik het huidge pensioenplan niets omdat het nog steeds te veel gericht is op mensen die het (relatief) al best goed hebben, gepensioneerden.
@Jasdon: de meeste gepensioneerden hebben pensioen van een paar honderd euro boven hun AOW. Tevens pensioen al vele jaren niet geïndexeerd. Dit jaar inflatie van 12% en pensioenen zullen volgend jaar echt niet met 12% stijgen. Dus gepensioneerden hebben het helemaal niet (relatief) goed.
Met andere woorden: voor steun willen we meer punten binnenhalen.
Als GroenLinks en de PvdA vanuit de Eerste Kamer de coalitie hierin niet steunen zijn zij alleen niet voldoende oppositie ertegen. M.a.w. is het GroenLinks, PvdA, en andere oppositie die dan met hen gezamenlijk dit kunnen torpederen. Maar om een onbegrijpelijke reden worden zij niet als de daarvoor benodigde oppositie allemaal genoemd.
Maar misschien zijn we vergeten dat de 1e Kamer er niet is om politiek te bedrijven maar om wetten op hun deugdelijkheid te controleren.
Nee beste Sven, dat is niet onbegrijpelijk. Op grond van meerdere toezeggingen hadden de twee partijen, anders dan andere oppositiepartijen, hun steun aan de plannen toegezegd. Als zij die steun intrekken is er onvoldoende steun in de 1e kamer, dat is het nieuwe en daardoor zeker vermeldenswaardige aan de situatie.