Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en D66: 'EU moet centraal gezag krijgen'

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-BrunoBraakhuis_300.jpg
'EU moet voortaan bij controle verder kijken dan alleen de schulden'
De Europese Unie moet bevoegdheden krijgen om in te grijpen in de begroting en de economie van een lidstaat om te voorkomen dat andere landen in de EU gevaar lopen. Dat willen Kamerleden Wouter Koolmees (D66) en Bruno Braakhuis (GroenLinks). De EU Kamercommissies van Financiën en Economische Zaken komen donderdag terug van reces om de Griekse crisis te bespreken.
Het idee werd al eerder geopperd door Trichet, de president van de Europese Centrale Bank. Hij pleit voor een Europees ministerie van Financiën, dat de begrotingen van alle lidstaten moet goedkeuren. Ook moet dat instituut gaan toezien op de economische ontwikkelingen en de concurrentiekracht van de diverse landen. Dit om te voorkomen dat deze niet te ver uit elkaar gaan lopen.
Braakhuis zegt tegen Nu.nl:
We staan op een T-splitsing en moeten kiezen: gaan we linksom of rechtsom”, stelt Braakhuis. “Of er gaat meer macht naar Brussel om de begrotingsdiscipline te kunnen waarborgen of we trekken de stekker uit de monetaire unie.
Donderdag zitten de Europese regeringsleiders bij elkaar om uitbreiding van het steunfonds voor Griekenland te bespreken. Volgens Braakhuis had de Griekse tragedie voorkomen kunnen worden als een instituut de economische stabiliteit van het land vooraf goed gecontroleerd had. D66 Kamerlid Koolmees vindt het eveneens gevaarlijk dat landen op eigen houtje beslissingen kunnen nemen die gevolgen hebben voor andere landen binnen de EU.
Koolmees en Braakhuis pleiten er voor dat er voortaan verder gekeken wordt dan alleen de schulden. Als voorbeeld noemen ze daarbij Ierland en Spanje.
Deze landen scoorden juist goed op de overheidsfinanciën, maar doordat er in de vastgoedmarkt van alles fout zat is die zeepbel gaan knappen”, aldus Koolmees. Hij stelt daarom dat het centrale gezag ook moet kunnen afdwingen dat een land zijn concurrentiekracht verbetert. “Dat land kan dan bijvoorbeeld kiezen om de AOW-leeftijd te verhogen, of de lonen te matigen. Maar het kan niet vrijblijvend zijn en het land moet dan tijdig orde op zaken stellen.
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk is voor betere controle van de EU, maar vindt niet dat er een nieuw ‘instituut’ moet komen.
Het is cruciaal dat Europa en de eurozone stabiel worden en blijven, maar ik wil niet weer beginnen met het optuigen van instituties. We moeten bij elk geval apart de nut en noodzaak bekijken van het bij Europa neerleggen van de bevoegdheid”, stelt hij. “Ik vind het te ver gaan dat Europa zou kunnen bepalen hoe wij hier het ontslagrecht, het minimumloon en de pensioenleeftijd regelen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

grolschje2
grolschje220 jul. 2011 - 14:45

Ja natuurlijk, nog meer ambtenaren.

peterh2
peterh220 jul. 2011 - 14:45

Volgens mij hebben deze heren toch de publieke opinie niet echt op het netvlies: men wil minder europa en zeker niet meer! Je moet er toch niet aan denken dat we nu geen veto meer gehad zouden hebben rond dat gedoe met Griekenland. Alleen al de dreiging daarvan laat de zuiderlingen toch een toontje lager zingen...

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 14:45

Europa is een zeer moeilijk project waarbij veel zaken volgens mij niet bekend zijn bij de burger. Rijke landen hebben de armere landen gebruikt om hun afzetmarkt te vergroten, hebben flink geld geleend en gebruik gemaakt van de goedkope voorwaarden om te kunnen investeren. Zeepbellen, speculatie en oneerlijke concurrentie lijdt tot dit soort wantoestanden.

rgeurtsen
rgeurtsen20 jul. 2011 - 14:45

Willen D'66 en GL dat de EU kracht, macht en wellicht zelfs legale bevoegdheid krijgt om in de CAO in te grijpen en de onderkant van de arbeidsmarkt (naar beneden) gaat reguleren... waardoor regionale en nationale arrangementen tusen werkgever en werknemers onder druk komen te staan... Een voorbeeld: sociale huurvoorzieningen, die aan voor ons land relatief lage Europese normen is gebonden...

TanjaC2
TanjaC220 jul. 2011 - 14:45

De EUSSR wordt flink omarmd door D66 en GroenLinks.

Scepticus2
Scepticus220 jul. 2011 - 14:45

Waar halen ze het lef vandaan?

objectivist
objectivist20 jul. 2011 - 14:45

Wie echt voor Europa is kan hier niet tegen zijn. Anders blijft het een papieren tandeloze tijger die niks kan doen als het fout gaat. We leveren alleen wel weer een stuk soevereiniteit in. Op zichzelf is de redenering van GL en D66 juist maar de vraag is of we ons willen overleveren aan een machtsblok of toch liever zelfstandig blijven. Het zal BOEM doen maar ik zie Europa liever als een bonte verzameling samenwerkende landen dan een onbestuurbaar machtsblok met een kolossaal apparaat in Brussel.

Meta Foor
Meta Foor20 jul. 2011 - 14:45

dat is niet chic van Sap en Pecht omdit balonnetje door hun assistentjes op te laten ... volgende keer moeten ze gewoom M de H inhuren !

matrix2
matrix220 jul. 2011 - 14:45

D'66 en GL mikken op een zeer naieve achterban... dat is in ieder geval duidelijk..

Maastricht2
Maastricht220 jul. 2011 - 14:45

Ja,verpats Nederland maar helemaal aan Europa waartegen de europese grondwet een meerderheid NEEN hebben gestemd.

matrix2
matrix220 jul. 2011 - 14:45

Centraal gezag... planeconomie... briljant!

AE911TRUTH
AE911TRUTH20 jul. 2011 - 14:45

'Links', 'rechts' en 'midden' staan als een blok achter dit nieuwe Rome. En de partijen die tegen dit nieuwe imperialisme zijn, zijn weer partijen om een massa kiezers op te vangen die erachter zouden komen hoe de vork in de steel zit. De politiek is alleen maar uit op absolute macht, over vrijheid of wereldvrede en bijvoorbeeld alternatieve energiebronnen hoor je de politiek nooit. Hieraan kan je precies zien dat de gehele politiek een is en alleen voor ellende gaat zorgen.

Yggdrasil
Yggdrasil20 jul. 2011 - 14:45

Een beetje verkeerd tijdstip om met deze constructie te komen. De Nederlandse regering heeft met de gedoogsteun van de PVV net 5 miljard Euro verloren door dat geld in de Griekse wensput te gooien. Misschien had men toch nog even met dit voorstel moeten wachten tot we die 5 miljard die het CDA, de VVD en de PVV zo ruimhartig aan Griekenland hebben geschonken terug hebben verdiend aan de bijstandsontvangers, de PGB-ontvangers, de jong-gehandicapten en de ouderen en chronisch zieken. Over een paar jaar is men dat namelijk vergeten dus kom dan nog maar eens opnieuw met dat voorstel.

kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 14:45

Het is inderdaad nodig dat er toezicht komt op de lidstaten indien die samen een monetaire unie willen vormen, en er moet een sanctie-mechanisme komen voor wan-presterende landen. Zonder drukmiddel is toezicht zinloos. Maar dit hoeft niet te betekenen dat de EU een staat moet worden met een centraal gekozen regering. Dit kan heel goed binnen de huidige constellatie plaatsvinden, waarin de democratisch gekozen regeringen van de lidstaten mensen afvaardigen voor het Europees bestuur. Dus zoals het artikel stelt, zit ik meer op de lijn Plasterk dan op de lijn Braakhuis/Koolmees. Overigens, dat is ook een bezwaar tegen het plan Braakhuis/Koolmees: het is domweg niet makkelijk uitvoerbaar, het is te ingrijpend, en vereist daardoor referenda. De kans dat het plan het haalt is redelijk klein. Daarentegen is het plan Plasterk veel minder ingrijpend en daardoor beter haalbaar.

Bouwman2
Bouwman220 jul. 2011 - 14:45

De burgers die in nationale staten in Europa woonden waren arm en voortdurend met elkaar in oorlog. Dat is immers de natuurlijke situatie van mensen. De EU maakte daar een eind aan: nog nooit was de vrede zo langdurig en de welvaart zo hoog. Het is ronduit idioot uit angst voor de toekomst terug te willen keren naar het verleden. De toekomst is wel zekerder dan het verleden, maar welke zekerheid biedt het verleden anders dan een heel naar negatief beeld? De keuze die de progressieve partijen GL en D66 maken is dus logisch. Die van de SP en de groep Wilders is ingegeven door angst, Gelukkig vormen deze twee partijen die elkaar wel bevechten, maar meer op elkaar lijken dan gedacht wordt geen meerderheid.

Rokvok
Rokvok20 jul. 2011 - 14:45

De naïviteit van 'sociaal-liberale' partijen als GroenLinks en D66 is echt onvoorstelbaar. Het bedrijfsleven zegt zelf dat de EU vooral een economisch project is waar de aandeelhouderswaarde wordt geoptimaliseerd. Je speelt ze alleen maar in de kaart als je de sociaal-economische competenties op Europees niveau legt. Dit kun je dan oplossen door de Europese Commissie verkiesbaar te stellen maar bij grote politieke eenheden met veel (geografische) afstand tussen de burger en politiek zullen de lobbyisten en het grote geld floreren. Als je echt progressief denkt dan moet je deze schaalvergroting helemaal niet willen.

ErnsTT2
ErnsTT220 jul. 2011 - 14:45

[Hebben we dadelijk echt een WOIII in Europa. Want laten we eerlijk zijn, deze crisis is er eigenlijk gekomen, niet door de crisis in Amerika, maar door ideologisch wensdenken van politici en intellectuelen, die wel ideologisch kunnen denken maar niet financieel of maatschappelijk.] Nope deze crisis is er puur gekomen doordat de Bankenlobby's de Regeringen hebben geinfiltreerd en zo alle regelgeving hebben kunnen ontmantelen, om woekerpolissen en rommelhypotheken te verkopen. En helaas speelt de Rabobank de grootste Hypotheekverstrekker annex Woekerpolisverkoper van Nederland en via Eureko misschien wel Europa (al is dat een nek aan nek race met ING c.q NN) daar een hel edubieuse rol in. En pas maar op want Eureko gaat binnenkort ook de AWBZ monopooliseren, dus nog hogere premies en nog minder vergoedingen, zodat je als je straks aangewezen bent op hulpmiddleen of langdurige opname, dat je huis dan voor je het weet executair verkocht word... Heeft niets met Politiek te maken, nou ja wel met het ontbreken van enig zelfreinigend effect wat betreft corruptie van de politiek. Volg maar eens bekende Politici als Kok Brinkman Hermans Wiegel Bos en nu ook Balkenende, die opeens heel erg meedoet aan de valse Banken propaganda om de Huizenprijzen te manipuleren met fake-nieuws als ware Murdoch. Vor je het weet regelen ze via Hermans en Brinkman dat je straks *verplicht* word tot securisatie van je hypotheek... Dan worden de woekerpolissen die Zalm voor zijn vriendje scheringa bedacht, straks *verplicht*...

ErnsTT2
ErnsTT220 jul. 2011 - 14:45

Het begint er op te lijken dat die WOIII gedachte kennelijk actief word belden in het Wilders kamp en er worden exact dezelfde methoden gebruikt als toen, Bah, Bah, Bah...

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 14:45

Direct een proces tegen deze mensen beginnen wegens landverraad en het verkwanselen van de rechten van Nederland. Wat is dat toch met de links-mens? Die zijn werkelijk bereid om dit land gewoon weg te geven, om een wit voetje te halen bij de EU.

3 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen20 jul. 2011 - 14:45

Gewoon rechts, zal blijken grote voorstander te zijn van begrotingsbeheer en neo-liberale herstructurering van de nationale economie-en... Wellicht dat de wat bekrompen niet al te slimme nationalistische 'goed gelovige' gewoon rechtse stemmer dat niet wil, maar zijn partij gaat het wel doen.

Bakoe
Bakoe20 jul. 2011 - 14:45

Het enige linkse aan D66 en GL is dat ze een centraal geleid technocratisch monster willen hebben waar je geen enkele invloed op hebt. En wat rijkelijk met de belasting gelden kan strooien. Alhoewel ze beide voor die Europese eenwording zijn, blijven ze dan toch nog de monarchie steunen. Vreemd volk. Beide noemen zich dan ook liberaal......

reinouts
reinouts20 jul. 2011 - 14:45

De Euro is ingevoerd als een hobbyproject van rechts maar als het erop aankomt zijn ze niet bereid ervoor te vechten maar laten types als Gewoon Rechts de kastanjes uit het vuur halen door links om ze vervolgens te beschuldigen van landverraad...

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 14:45

...Op naar de superstaat Europa.

3 Reacties
bacher
bacher20 jul. 2011 - 14:45

Ik vermoed zelfs NWO zoals vaak publiekelijk benoemd door leden uit de Bilderberg group. Denk aan Bush sr., Beatrix, Kissinger etc.

jaaphermsen
jaaphermsen20 jul. 2011 - 14:45

"Leer nou toch eens gróót te denken!" Pak desnoods Google Earth erbij en laat de grootsheid van landen op je inwerken, daar wil je dan toch deel van uitmaken? Prima idee van D66 en GroenLinks om van de Euro een slagvaardig Unie te smeden. Als het om monetair beleid gaat, past het eilandjes-denken niet meer.. Waarvan akte!

Evangelie4all
Evangelie4all20 jul. 2011 - 14:45

Precies! Het probleem is dat linkse idealisten voornamelijk de schuld krijgen. Een imperialistische Europa superstaat is een rechtse hobbie. D66 en GL zullen dit natuurlijk ook wel steunen omdat het rechtse partijen zijn die in het praktijk als twee druppels water op de VVD lijken.

Bakoe
Bakoe20 jul. 2011 - 14:45

Zullen we eerst eens proberen het instituut wat democratischer te maken voordat we nog meer bevoegdheden gaan uitdelen?

1 Reactie
reinouts
reinouts20 jul. 2011 - 14:45

Dat hebben we pas nog gedaan. Verdrag van Lissabon, weet u nog?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 14:45

Centraal gezag op hoofdlijnen, lokaal gezag op details. Dat heet subsidiariteit. Dat is Europa uit het oog verloren, en dat moet dus terug. Binnen gezamenlijk bepaalde kaders de vrijheid tot het maken van eigen keuzes. Maar ja vanaf een woordje 'centraal' gaat het alleen nog over hoe Europa wil bepalen hoe wij onze veters strikken en welke kleur de voordeur is. Vrij kansloos allemaal.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe20 jul. 2011 - 14:45

Ah newspeak. /Binnen gezamenlijk bepaalde kaders de vrijheid tot het maken van eigen keuzes./ Zolang de moloch niet democratisch is, zal het bepalen van de gezamelijke kaders vanaf boven wel vastgesteld worden.

.2
.220 jul. 2011 - 14:45

Geen nieuwe waakhond zonder tanden aub. En geef niet de schuld aan overheden. Het zijn corrupte mensen op cruciale posities die een heel land in een benarde positie weten te krijgen. Maar ja, die mensen hoppen gewoon weer van de ene hoge positie naar de andere.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2011 - 14:45

"Maar ja, die mensen hoppen gewoon weer van de ene hoge positie naar de andere." Ja hoor, genoeg landen over. Kijk maar naar Roemenie...

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 14:45

Nederland uit de ondemocratische EU _we hebben er niet voor gekozen _we hebben er voornamelijk ellende van _onze buren hebben er ook last van Laten we ons aansluiten bij de ALBA (kunnen die hun naam weer veranderen)

2 Reacties
Mursili1
Mursili120 jul. 2011 - 14:45

Jou socialisme komt vanuit het verleden, wat is de pijn nu? Ik zeg met opzet "pijn" omdat het een marketing term is. Eén die nu wordt gebruikt, in tijden van crisis.

objectivist
objectivist20 jul. 2011 - 14:45

ALBA? Alle Landen Behalve Amerika?

RolandBru
RolandBru20 jul. 2011 - 14:45

Is er een bevestiging uit onafhankelijke bron (dus niet een tweet van Geert)? Ik vraag me af of (zelfs) GL en D66 stemmers hier blij mee zijn.

1 Reactie
peterh2
peterh220 jul. 2011 - 14:45

Het feit dat zelfs de reacties op deze vroeger zo pro-europa site zo negatief zijn geeft wel te denken over de mening van de gemiddelde nederlander...

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 14:45

Die twee hebben het in ieder geval begrepen. Alleen niet vergeten om ook de democratische legitimering op poten te zetten.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jul. 2011 - 14:45

Exact, Piet. Krek. Precies.

frankie48
frankie4820 jul. 2011 - 14:45

Beste Piet, Hoe moet dat dan gebeuren, moeten we als inwoners van de EU dan naar de stembus en wat wordt dan de inzet om voor of tegen te gaan stemmen, de euro, het afstaan van macht aan Brussel, of het standaardiseren van onze economieën naar Duits model met de 1000 eurobanen en de sociale zekerheid op het niveau van Bulgarije. Wat kunnen onze politieke partijen aan de inwoners van de EU gaan vragen wat ze voordien niet konden vragen, omdat ze het bijna allemaal zelf zo goed wisten?

objectivist
objectivist20 jul. 2011 - 14:45

Een referendum bedoel je dan toch hoop ik? Of met het old boys network in Brussel bij een borrel?

Evangelie4all
Evangelie4all20 jul. 2011 - 14:45

Dit is niet echt nieuws natuurlijk. Het is al lang bekend dat partijen zoals GL en D66 nutteloos en totaal irrelevant zijn in de huidige politiek. Sterker nog, ze zijn juist het probleem waarom links zo slecht aan toe is. Dat gedraai is echt gevaarlijk. Zoals je ziet neemt niemand de linkse partijen meer serieus en gelijk hebben ze, want wat heb je aan linkse partijen, die een rechtse beleid uitvoeren? dan kun je net zo goed steun geven aan de VVD. De enige partij die nog wat van zn principes overhoud en afstand neemt van het achterlijke bezuinigingscultuur is de SP.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 14:45

Dan stem jij toch lekker op die enge nationalisten. Als je al stemrecht hebt natuurlijk.

fjacobse
fjacobse20 jul. 2011 - 14:45

--- De Euro is ingevoerd als een hobbyproject van rechts--- Kok was in die tijd nog gewoon linksch.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe20 jul. 2011 - 14:45

Kok links...... Net zo links als Ronald Reagan.

Mursili1
Mursili120 jul. 2011 - 14:45

Dat hele Europa project heeft van socialisten progressief liberalen gemaakt. Zo blij met de bevestiging van het universalistische principe van hun strijd, zijn ze liberalen geworden met vereiste consequenties. Niets is irritanter dan een ontwortelde socialist die progressief liberale consequenties verdedigt.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 14:45

"Ook moet dit instituut gaan toezien op de economische ontwikkelingen en de concurrentiekracht van de diverse landen. Dat om te voorkomen dat deze niet te ver uit elkaar gaan lopen. " dat zou dus ook betekenen dat je landen die het te goed doen (bv duitsland zou straffen) Volgens Braakhuis had de Griekse tragedie voorkomen kunnen worden als een instituut de economische stabiliteit van het land vooraf goed gecontroleerd had. euh dat is gebeurd, iedereen in brussel wist dat toen de grieken de cijfers gaven om toe te treden tot de euro deze cijfers niet klopten en gewoon een fantasie waren. Maar uit politiek oogpunt was het beter te doen alsof, en die mensen wil je meer macht geven?

1 Reactie
krid58
krid5820 jul. 2011 - 14:45

Die mensen waren o.a. de VVD-er Zalm, die toestemming hebben gegeven om Griekenland tot de Unie toe te laten. Nationale politici, van de VVD o.a. dus... Wat Braakhuis wil is meer macht naar de commissie en het parlement. Geen slechte zaak misschien. Je kan niet praten over extra leningen, kwijtschelden van schulden en wat al niet meer zonder ook veranderingen aan te brengen in je politieke en economische systeem. Anders is het dweilen met de kraan open.

Patrick Faas
Patrick Faas20 jul. 2011 - 14:45

Ze kunnen lekker koken die zuiderlingen en ze hebben gevoel voor esthetiek. Maar aan noordelijke discipline en strenge ethiek wil nog wel eens wat mankeren in het zuiden. We kunnen het ze niet kwalijk nemen, want de katholieke kerk misgunt haar volk een eigen moreel compas. De paus bepaalt voor hen wat juist is, de arme zielen. We moeten ze dus helpen. Nivellerende inkomstenbelasting moet direct vanuit Brussel geheven worden. Sta niet toe dat begrotingstekorten weggewerkt worden door middel van b.t.w. Er is veel meer geld te vinden in Zuid-Europa als we het zoeken bij de rijken en geen kans meer geven aan vriendjespolitiek, corruptie en belastingontduiking. We hebben er wellicht een Europese, liefst direct verkozen, regering voor nodig, maar centraliseer financiën geheel voor de eurozone. Op zoveel gebied kennen we al Europese maatstaven, waarom dan niet voor c.a.o.'s, belastingen en inkomensverdeling? Hef nationale belastingen alleen voor nationale aangelegenheden en gemeentelijke belastingen voor gemeentelijke zaken. Wat waartoe hoort is niet altijd evident, maar daarover kunnen we praten. Liberalen zien Europa graag liberaal en socialisten graag sociaal. Daarin hebben we met democratische meerderheden te maken. Maar Europa is niet per definitie rechts of links en zowel rechts als links hebben belang bij een Europabrede uitwerking van hun wensen. Een liberaal is gebaad bij grote vrije markten en productiegebieden (en een vrije stroom van productiemiddelen zoals arbeid) en socialisten eisen internationale solidariteit. Nationalistische partijen, zoals de Schotse of Baskische nationalisten, vochten tegen een culturele overheerser, maar culturele gelijkwaardigheid was vanaf het begin essentieel in de EU. De EU biedt de oplossing voor culturele haat en nijd. Aan Turkse Koerden zeg ik dan ook vaak: "Zorg eerst maar dat Turkije bij de EU komt, dan kunnen we het daarna hebben over gelijkstelling van achtergestelde regionen (cultureel en economisch) en over zaken als een eigen parlement. Ook Schotland kreeg pas een eigen parlement na toetreding tot de EU." Andere nationalisten, zoals onze eigen Rita, die opkomen voor culturen die allerminst onderdrukt worden, hebben ook niets te vrezen van de EU, want culturele verschillen laten we toe en behouden we. Ze worden alleen gelijkwaardig. Smaak en efficiëntie. Duitsers en Italianen weten echt wel van elkaar wie waar goed in is. Ze maken dankbaar gebruik van elkaars specialisme, nu al, op heel veel gebied. We hoeven echt niet te vrezen dat het andersom uitwerkt en het wordt tijd dat we gaan helpen bij de boekhouding.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe20 jul. 2011 - 14:45

Mijn beste, ik stel toch een andere volgorde voor. Eerst een democratisch verkozen regering en dan pas kijken of je bevoegdheden wilt overdragen. Verder klinkt uw verhaal nogal paternalistisch, en ik ben bang dat u deze vaderlijke intonatie beter niet in Spanje of Griekenland op straat moet laten klinken.

Voice
Voice20 jul. 2011 - 14:45

Vooral doorgaan met referentloze beslissingen. Hebben we dadelijk echt een WOIII in Europa. Want laten we eerlijk zijn, deze crisis is er eigenlijk gekomen, niet door de crisis in Amerika, maar door ideologisch wensdenken van politici en intellectuelen, die wel ideologisch kunnen denken maar niet financieel of maatschappelijk. Er zullen nog meer partijen komen zoals de PVV en Le Penn enz. in Europa of groter worden, omdat politici, de bevolking er niet bij betrekken maar gewoon dwingen dat mensen zich aanpassen aan beslissingen die door een paar dikkoppen zijn gemaakt of worden gemaakt. Ik GARANDEER, dat als de bevolking van Europa niet betrokken wordt bij de tot standkoming van Europa, dat we in niet al te langen tijd niet naast elkaar staan, maar tegenover elkaar. Ik persoonlijk vind dat Eurofielen, een soort van fascisten zijn, die bevolkingen en bevolkingsgroepen terzijde schuiven ter ere van hun EU. Bij hen privaleert de EU boven de eigenheid en identiteit van een land met zijn/haar bevolking. Ik snap werkelijk niet, dat D66 hiervoor is en tegen de PVV, want dat is contradictio in terminis. D66 maakt hiermee partijen als de PVV en de SP groot, door als een elite partij te regeren en te zeggen, u volk, schijt aan u, wij hebben respect en passie voor de EU maar niet aan u.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT220 jul. 2011 - 14:45

Groepen veroordelen en uitsluiten is het kenmerk van Fasisme, dus juist je eigen schrijfsel staat er bol van, besef je je dat eigenlijk wel? Is dat werkelijk hoe je de wereld ingericht zou willen hebben?