Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks en D66: 'EU moet centraal gezag krijgen'

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
ANP-BrunoBraakhuis_300.jpg
'EU moet voortaan bij controle verder kijken dan alleen de schulden'
De Europese Unie moet bevoegdheden krijgen om in te grijpen in de begroting en de economie van een lidstaat om te voorkomen dat andere landen in de EU gevaar lopen. Dat willen Kamerleden Wouter Koolmees (D66) en Bruno Braakhuis (GroenLinks). De EU Kamercommissies van Financiën en Economische Zaken komen donderdag terug van reces om de Griekse crisis te bespreken.
Het idee werd al eerder geopperd door Trichet, de president van de Europese Centrale Bank. Hij pleit voor een Europees ministerie van Financiën, dat de begrotingen van alle lidstaten moet goedkeuren. Ook moet dat instituut gaan toezien op de economische ontwikkelingen en de concurrentiekracht van de diverse landen. Dit om te voorkomen dat deze niet te ver uit elkaar gaan lopen.
Braakhuis zegt tegen Nu.nl:
We staan op een T-splitsing en moeten kiezen: gaan we linksom of rechtsom”, stelt Braakhuis. “Of er gaat meer macht naar Brussel om de begrotingsdiscipline te kunnen waarborgen of we trekken de stekker uit de monetaire unie.
Donderdag zitten de Europese regeringsleiders bij elkaar om uitbreiding van het steunfonds voor Griekenland te bespreken. Volgens Braakhuis had de Griekse tragedie voorkomen kunnen worden als een instituut de economische stabiliteit van het land vooraf goed gecontroleerd had. D66 Kamerlid Koolmees vindt het eveneens gevaarlijk dat landen op eigen houtje beslissingen kunnen nemen die gevolgen hebben voor andere landen binnen de EU.
Koolmees en Braakhuis pleiten er voor dat er voortaan verder gekeken wordt dan alleen de schulden. Als voorbeeld noemen ze daarbij Ierland en Spanje.
Deze landen scoorden juist goed op de overheidsfinanciën, maar doordat er in de vastgoedmarkt van alles fout zat is die zeepbel gaan knappen”, aldus Koolmees. Hij stelt daarom dat het centrale gezag ook moet kunnen afdwingen dat een land zijn concurrentiekracht verbetert. “Dat land kan dan bijvoorbeeld kiezen om de AOW-leeftijd te verhogen, of de lonen te matigen. Maar het kan niet vrijblijvend zijn en het land moet dan tijdig orde op zaken stellen.
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk is voor betere controle van de EU, maar vindt niet dat er een nieuw ‘instituut’ moet komen.
Het is cruciaal dat Europa en de eurozone stabiel worden en blijven, maar ik wil niet weer beginnen met het optuigen van instituties. We moeten bij elk geval apart de nut en noodzaak bekijken van het bij Europa neerleggen van de bevoegdheid”, stelt hij. “Ik vind het te ver gaan dat Europa zou kunnen bepalen hoe wij hier het ontslagrecht, het minimumloon en de pensioenleeftijd regelen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.