Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks: dring invloed boeren op waterschappen terug

  •  
22-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
slootweiland

© cc-foto: Ben Scherjon

Boeren moeten niet langer automatisch vertegenwoordigd worden in de waterschappen. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) maandag indient. Zij wil dat de waterschappen vanaf 2023 volledig democratisch worden gekozen. Dat schrijft dagblad Trouw.
Nu bestaan waterschappen nog gedeeltelijk uit zogeheten ‘geborgde zetels’ die standaard worden ingenomen door afgevaardigden van land- en tuinbouworganisaties, het bedrijfsleven en natuurorganisaties. Volgens Bromet hebben de boeren daardoor onevenredig veel macht. Dat is een probleem omdat de verdeling van water door de klimaatcrisis een heet hangijzer wordt.
" Bij extreme droogte, die de laatste zomers aan de orde was, moet het waterschap een afweging maken tussen de belangen van de landbouw, de natuur en bijvoorbeeld de scheepvaart. Voorbeeld: wanneer moet er een verbod komen op het beregening van weilanden en akkers? Ook staat de kwaliteit van het water volgens GroenLinks onder druk door onder meer bemesting en door chemische stoffen die in het grondwater terecht komen."
cc-foto: Ben Scherjon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.