Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

GroenLinks, D66 en PvdA 'helpen' Bleker een handje mee

  •  
24-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Partijen werken samen aan initiatiefwetsvoorstel voor vrije uitloop dieren
GroenLinks-Tweede Kamerlid Rik Grashoff werkt in samenwerking met de PvdA en D66 aan een initiatiefwetsvoorstel, waarin het recht op vrije uitloop voor dieren in vastgelegd moet worden. Volgens de partijen neemt staatssecretaris Henk Bleker niet voldoende initiatief, dus hebben ze besloten zelf stappen te ondernemen.
Rik Grashoff vreest dat over vijf jaar geen dier meer buiten de stal te zien zal zijn:
Het welzijn van kippen en varkens is al door de economie ingehaald. Veel boeren sluiten schoorvoetend hun dieren in te kleine hokken op, om het eindproduct economisch rendabel te laten zijn. Een dier wordt in de veehouderij te veel als een machine gezien. Wij willen het principe van een levend wezen terug […] e ziet onnatuurlijk gedrag bij dieren in de bio- industrie. Daarbij is het een illusie te denken dat een dier zich het beste voelt als hij het meeste melk of eieren geeft of het hardst groeit. Een mens met obesitas is toch ook niet op zijn gelukkigst?”
cc-foto: Tom Greuter

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Pjotrs
Pjotrs24 feb. 2011 - 22:58

Kijk eens aan, progressieve samenwerking levert meteen constructieve voorstellen op. Ben benieuwd welke conclusies GL en met name PvdA daaruit zullen trekken voor de toekomst.

primussucks
primussucks24 feb. 2011 - 22:58

Dat zal wat worden, daar heb je toch een paar goede beleidsmakers voor nodig. Behalve de kosten van de overstap, zit je ook met milieuregelgeving, internationale handel(sverdragen) etc (aangenomen dat het doel niet is het om zeep helpen van de nederlandse veehouderij). Dat wetsvoorstel ga ik zeker lezen als het er is.

freeksels
freeksels24 feb. 2011 - 22:58

Waarom doen ze dit zonder SP en PvdD? Wat zit daar achter?

3 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink24 feb. 2011 - 22:58

@Freek: Het realistisch houden?

JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2011 - 22:58

De conservatieve neoliberale overeenkomsten van bedrijfsvoering?

Pjotrs
Pjotrs24 feb. 2011 - 22:58

"Wat zit daar achter?" Ze willen zich niet beperken tot heel hard nee roepen.

Amarinde
Amarinde24 feb. 2011 - 22:58

Bleeker heeft iets met Pony's niet met dieren. Bleeker heeft niets met de PVV maar buigt diep voor de veren die Wilders in zijn .... stopt.

1 Reactie
Harmen2
Harmen224 feb. 2011 - 22:58

Ik teken protest aan namens alle pony's!

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 22:58

Zou het voor boer Bleker niet iets zijn als hij die strontkar uit de jaren 70 eens omkiepert en de verse Hollandse mest van Wilders/PVV aanvaardt? Met figuren als Bleker wint CDA geen CDA-kiezer terug.

1 Reactie
ElChe
ElChe24 feb. 2011 - 22:58

De verse Hollandse mest van Wilders/PVV stinkt nog goorder dan de cda mast, die al niet te harden is.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben24 feb. 2011 - 22:58

En dan zichzelf maar afvragen waarom mensen zich van de aan hun zetels vastgeroeste oude partijen afkeren .. zo lelijk doorzichtig.

1 Reactie
rvonk2
rvonk224 feb. 2011 - 22:58

Ik zie het doorzichtige er niet zo aan. Wat is er mis mee dat deze partijen op komen voor de dieren in de bio-industrie? Of wil de PvdD graag het alleenrecht op diervriendelijkheid? Het lijkt mij belangrijker dat er iets bereikt wordt dan dat je het monopolie hebt op een bepaald terrein. Daarbij blijkt keer op keer dat de verschillen tussen GroenLinks en de PvdD als het gaat om dierenwelzijn minimaal zijn. Het lijkt mij dus gepaster om te juichen dat er iets gebeurd dan aan de kant staan en roepen dat het jammer is, omdat je zelf het initiatief niet hebt genomen

247Erik
247Erik24 feb. 2011 - 22:58

Met dit voorstel loopt de melkprijs nog hoger op en zal er geimporteerd gaan worden uit het oostblok. Boeren leggen het loodje en het landschap verpauperd. Niet zo'n slim voorstel dus. ps. als je de verkiezingslijsten van de partijen ziet dan kennen de meeste politici dieren enkel van TV schat ik in.

2 Reacties
Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben24 feb. 2011 - 22:58

De mens is het enige dier dat na de zoogperiode nog melk drinkt. Dierlijke melk is slecht voor elk.!

Hermans2
Hermans224 feb. 2011 - 22:58

Inderdaad, de meeste mensen kennen ze alleen van TV. Reden te meer om die beesten uit de stal te halen en buiten te laten lopen. Kunnen ouders nog eens laten zien hoe een koe er uitziet. Daar betaal ik graag een paar centen meer voor, overigens.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 22:58

Gisteravond een docu gezien over de * megastallen*. Ik zag niks vrije uitloop. Ik zag wel veel fokzeugen vast liggen tussen ijzeren stangen. En ik zag een monstrueus gebouw dat het hele landschap verpestte.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs24 feb. 2011 - 22:58

"Ik zag niks vrije uitloop. Ik zag wel veel fokzeugen vast liggen tussen ijzeren stangen." Er werd nog trots bij verteld dat ze dankzij die stangen letterlijk hun kont niet kunnen keren. Heel even dacht ik: zou zoiets niet handig zijn voor thuis?