© Cc-foto: Free-Photos
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"Arcadis laat weten geschokt en teleurgesteld te zijn. “Arcadis heeft als passie het verbeteren van de leefomgeving door de projecten die wij uitvoeren”, zegt directeur duurzaamheid Joost Slooten. Op het moment dat Arcadis betrokken raakte, beschikte Hidrovias over de vergunningen. “Wanneer de milieuautoriteiten een vergunning afgeven, mag men ervan uitgaan dat over de gevolgen een oordeel is geveld. Er was voor Arcadis dus geen aanleiding om niet deel te nemen aan het project.” Directeur duurzaamheid Joost Slooten is dus bijna net zo'n grote boef als Bolsonaro, want iedereen weet dat in Brazilie vergunningen gewoon te koop zijn.
Inderdaad. Maar zo gaat het ook met Shell, die doen ook alsof ze grote wereldverbeteraars zijn. Daarnaast is Nederlandse overheid zelf n.b. schuldig aan kopen van en dus handel in ongecertificeerd hardhout kan ik me nog herinneren.
Goed plan, maar dan moeten we iedereen die ergens voor opkomt en daardoor bedreigd wordt asiel verlenen. Anders is het wel een zeer populistisch standpunt.
De 10 voorstellen zijn in ieder geval redelijk concreet. Toch worden er voorbeelden aangehaald van "verkeerd gedrag" wat een stuk genuanceerder is. Zoiets als wegen aanleggen door natuurgebieden. Uiteraard snap ik de bezwaren, maar mobiliteit is ook heel belangrijk en het gebruik van schepen en vliegtuigen is ook niet bepaald duurzaam. Je kan wel overal "Nee" tegen willen zeggen, maar is dat echt een lange termijn kansrijke strategie? Is het echt handig als ambassades zich op grote(re) schaal gaan bemoeien met intern-nationaal beleid? Nu doen wij het om ontbossing tegen te gaan, maar blijft het daarbij? Internationale diplomatiek is heel gevoelig, juist omdat incidenten de kans op oorlog vergroten. Moeten onze ambassades zich ook in het VK met Brexit gaan bemoeien om "onze mensen te beschermen"? Kan me ook voorstellen als het andersom gaat werken: Wat als andere landen, bijvoorbeeld uit religieuze overwegingen, zich met ons onderwijs gaan bemoeien? Of ambassades zich met interne belastingen gaan bemoeien om de "eigen bedrijven" en eventuele expats te "beschermen"? Maar dat gezegd hebbende, samenwerken met andere landen en ze helpen ontbossing tegen te gaan, kan inderdaad nog best wat meer dan nu.
Rechtszaak Honduras Ontwikkelingsbank? FMO weigert te schikken maar zet wel peperdure advocaat in tegen Lenca-indianen https://www.trouw.nl/buitenland/fmo-weigert-te-schikken-maar-zet-wel-peperdure-advocaat-in-tegen-lenca-indianen~b0c3d092/ Als FMO, dat voor 51 procent in handen is van de Nederlandse staat, voor een schikking zou kiezen met de Hondurese gedupeerden van de bouw van de waterkrachtcentrale, vallen de kosten voor de bank vrijwel zeker veel lager uit. FMO is opgericht om door financiering van bedrijven de economie in ontwikkelingslanden stimuleren.
Dat lijkt inderdaad een heel rare keuze, maar schijnbaar wil FMO geen precedent scheppen. Ze zullen intern wel vrezen dat dat heel veel meer geld kan kosten. Maar in ontwikkelingslanden is het door een minder krachtig functionerende overheid ook best lastig om grote projecten zonder incidenten van de grond te krijgen, al had deze ontwikkelingsbank in dit geval vermoedelijk wel meer onderzoek kunnen doen.
@tempest Dit is een goed voorbeeld hoe je als ontwikkelingsorganisatie tussen twee vuren kan komen te zitten. Aan de ene kant het financieren van nuttige (?) infrastructuur, aan de andere kant de belangen van inheemse volkeren. Er worden regelmatig vraagtekens geplaatst bij de effectiviteit van ontwikkelingshulp door overheden. Dit is ook weer zo'n voorbeeld.
Gelukkig staat Nederland altijd aan de goede kant van de geschiedenis, dus is er vast wel een legitime reden voor. Nu ook weer, met al die pogingen om die kleine soja-boertjes in Brazilie vooruit te helpen.
De belangrijkste taak van de ambassades is het behartigen van de belangen van Nederland.