Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groenen gaan meeregeren in België: humaner vluchtelingenbeleid

  •  
30-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meyremalmaci

© Groen chairwoman Meyrem Almaci leaves after a meeting of the co-formators and the negotiators for the Vivaldi coalition in Brussels, Wednesday 30 September 2020, regarding the formation of a

Na bijna vijfhonderd dagen onderhandelen heeft België eindelijk weer een regering. De zogeheten Vivaldi-coalitie bestaat uit de Vlaamse en Waalse groenen, sociaaldemocraten en liberalen plus de Vlaamse christen-democraten. De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo, afkomstig uit een bekende politieke familie, wordt premier.
Meyrem Almaci van de Vlaamse groenen is tevreden met het regeerakkoord. “We hebben gekozen voor een akkoord met echte klimaatambitie die jobs creëert”, zegt zij. “We hebben gekozen om de helden van de zorg te ondersteunen, om eindelijk eens voor hen te zorgen.” De nieuwe regering trekt 1,2 miljard euro extra uit voor het zorgpersoneel.
Voorts gaan de lasten op arbeid omlaag, terwijl vermogenden en bedrijven juist meer moeten gaan bijdragen, zo staat in het regeerakkoord. Het beleid wordt een linkser dan onder de vorige regering. De bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking gaat naar 0,7 procent van het nationaal inkomen en er staan geen privatiseringen van overheidsbedrijven meer op het programma.
De laagste uitkeringen en pensioenen gaan omhoog. Ook wil de nieuwe regering meer gaan letten op de mensenrechten van vluchtelingen. Zo worden vluchtelingenkinderen niet langer opgesloten. De partijen willen Belgen met spaargeld aanmoedigen om te investeren in groene projecten.
Bij de Vlaamse nationalisten van de N-VA en de rechtsextremisten van het Vlaams Belang zijn de druiven ondertussen zuur. N-VA-prominent Theo Francken hing woensdagochtend een Vlaamse Leeuwenvlag op uit protest tegen de nieuwe regering. Afgelopen weekend organiseerde Vlaams Belang een autoprotest tegen de Vivaldi-regering in wording. Daarbij reed een auto met nazisymbolen mee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.