© Tosca Peschier
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Sympathiek en ook noodzakelijk en dan vooral die snelle energietransitie, maar wie gaat dat uitvoeren nu bijv. netwerkbeheerder ( als monopolist actief in o.a. Goot Amsterdam) vandaag in een persbericht al aangeeft in het werk om te komen en nieuwbouwhuizen als gevolg daarvan al veel later kunnen worden opgeleverd: https://www.parool.nl/amsterdam/oplevering-woningen-vertraagd-door-drukte-alliander~a4572801/ ,en dan moet de energietransitie, waarvoor het komende decennium nog tienduizenden extra praktische technici met vooral opleiding installatie techniek MBO 3/4 noodzakelijk zijn, nog beginnen ! Echter nu het vooral jongeren in Amsterdam zijn, met vaak ouders met grote Groene idealen, die voor deze vergeleken met veel MBO en HBO opleidingen zeer goed betaalde technische jobs weglopen, stokt het dus. Ik zeg dus geef het goede voorbeeld, idealistische groene Amsterdammers, en zet je kinderen meer dan nu aan tot volgen van een technische MBO opleiding anders worden jullie groene transitie en duurzame energiedromen wel een zaak van heel lange adem !
Weer een nieuw hoofdstuk in het boek Klimaatbangmakerij. Leveringszekerheid van TenneT ligt al jaren op 99,99....%. Met de aanwas van groene energie zou dat trouwens in de toekomst best eens lager kunnen uitvallen. Het huidige Europese net heeft grote moeite met de dynamiek die wind/zonne energieopwekking met zich meebrengt. Als je een stabiel net wil hebben moet je voor kernenergie gaan. Overigens wordt volgens Lubach maar 2 % van het energieverbruik groen opgewekt. https://youtu.be/xW-VLPyxqAM?list=PLhYOh4j7IrWc8DeUNDo-HHNwxSSdjeBDw
"Overigens wordt volgens Lubach maar 2 % van het energieverbruik groen opgewekt." Amsterdams stroomverbruik staat namelijk niet gelijk aan het landelijke stroomverbruik. Het kan dus gewoon zijn dat Amsterdam iets meer groene stroom afneemt dan Rotterdam. Tel je alle gemeenten bij elkaar op dan kom je dus aan die 2% landelijk gebruikte groene stroom.
Je klimaatbangmakerij-bangmakerij laat ik even voor wat die is, maar energie zal inderdaad ook op lokale grids moeten worden opgeslagen. Ook dat vergroot de veerkracht.
Jelle is duidelijk van de smartphone generatie. Hij wil alles tegelijk doen en snel een beetje. Wat voedsel betreft, heeft hij zeker een punt; Dat gesleep moet maar eens een keer klaar zijn. Maar ik zou dan vooral in NL beginnen en niet tegelijk met een globaal spektakel. Zo moet ik hier in Zeeland constateren dat in Zeeuwse supermarkten vaak geen Zeeuwse aardappelen te vinden zijn. Wel uit de NO-polder, Israel en Malta, terwijl in 2017 in Zeeland toch echt 25.000 hectare is aangeplant volgens het CBS. Mooie opdracht voor Jelle om uit te zoeken waar die in godsnaam gebleven zijn.
We moeten ook in Nederland beginnen. Net als andere landen in hun regio aan de slag moeten. Dus volgens mij zijn we het eens.
[kan Amsterdam een grote slag maken door te investeren in zonnepanelen op de daken van sociale huurwoningen] Zullen de bewoners daarvan leuk vinden. Want die 'investering' zal toch uit hun zak moeten komen.
Die investering zal uit de gemeente komen en dus van alle Amsterdammers. De baten zullen wel degelijk voor de bewoners van die sociale huurwoningen zijn die minder energiekosten gaan maken.