Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groene prietpraat

  •  
01-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe bont kun je het maken bij het belazeren van milieubewuste consumenten?
Groen boodschappen doen gaat natuurlijk niet alleen over minder vlees eten en zoveel mogelijk biologisch of bij de boer kopen. Het gaat ook over je shampoo. Om maar wat te noemen. Daarom kocht ik vandaag een fles shampoo en een haarmasker van het Franse merk Pytho, een natuurproduct zonder chemische rommel.
Ik kreeg er een mooie folder bij waarin het brein achter de shampoo, een dikke Fransoos met grijze puntbaard, als ‘Bedenker’ (ja, mét hoofdletter) werd voorgesteld. De producten van meneer Patrick Alès, de Bedenker dus, zijn ontstaan uit zijn passie voor planten. Fijn, een man met het hart op de groene plek. Maar al snel kon ik de Bedenker’s bedenksels niet meer volgen. Zo stond er in de tweede alinea: “Patrick Alès heeft geopteerd voor water als extractiemiddel voor zijn affiniteit met de plant.”
Pardon? Geopteerd? Water? Extractiemiddel voor zijn affiniteit met de plant? 
Stel dat het op de achterflap van mijn aanstaande boek zou staan: Marie-Claire van den Berg heeft geopteerd voor letters als extractiemiddel voor haar affiniteit met het milieu. Zou iemand het dan nog willen kopen? Ik niet in ieder geval. 
Het is vage groene prietpraat die veel en veel te veel wordt gebezigd en waar je maar moeilijk wat tegen kan doen. 
Wat zo mogelijk nóg verwarrender was, was de zin: “Zijn fabrieken en laboratoria beantwoorden aan de criteria die vastgelegd werden in het kader van het milieu en zijn verpakkingen zijn al heel lang volledig milieuvriendelijk.”
Welke criteria? Wie heeft die criteria ‘vastgelegd’, wat is ‘volledig milieuvriendelijk’ en hoe lang is ‘heel lang’? De beleidsstukken van de overheid lezen als een streekroman vergeleken bij deze nietszeggende zinnen.
De tekst is ongetwijfeld uit het Frans vertaald, dus zijn er twee conclusies mogelijk: de vertaler sprak geen Frans of Patrick Alès doet maar wat. Waarschijnlijk zijn beide conclusies waar. 
Ik heb de bijsluiter van de shampoo er maar bij gepakt in de hoop op meer duidelijkheid, maar helaas, het werd alleen maar erger. In de bijsluiter van de shampoo stond het volgende: “Om het milieu te respecteren heeft Pytho voor ecologisch verantwoorde verpakkingen gekozen (glas en aluminium).”  Aluminium? ALUMINIUM!? Meneer Alès, reveillez-vous! Scheer die kabouterbaard af en ga nadenken! Sinds wanneer is aluminium een ecologisch verantwoord verpakkingsmiddel? Ja, als je het netjes wegbrengt naar de milieustraat misschien, maar hier belandt het toch echt op de grote hoop bij al die aluminium cups van onze Nespresso-apparaten, die zogenaamd ook best ecologisch zijn. Als je ze recyclet. Maar dan doet we niet. En als we het met die miljoenen cups niet doen, dan doen we het zeker niet met die éne fles met door U voor-water-geopteerd-als-extractiemiddel-voor-uw-affiniteit-met-de-plant gemaakte shampoo.
Ik zal maar niet zeggen in welk materiaal mijn Pytho haarmakser zit. Of nee, toch wel: in plastic. 
Kunnen we de animal cops niet opheffen en laten omscholen tot special force tegen greenwashing ? Dat lijkt mij een stuk nuttiger en beter voor onze planeet. 
En dan ga ik nu mijn haren wassen.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso1 jun. 2011 - 8:24

Inderdaad storend. In feite valt dit weer onder het kopje 'misleidende reclame' waar laatst ook een stuk over was. Van mij mag het omgekeerde wereld worden: als mensen iets over hun product willen beweren... prima! Maar je moet het wel zelf aan een instantie (bv VWA) bewijzen. En dan geen halve bewijsvoering van "ja uh, die bacterie zit in de maag, dus dan zal t wel goed zijn." Nee gewoon triple blind random p=0,001 whatever degelijk onderzoek.

Nog1web
Nog1web1 jun. 2011 - 8:24

De natuur heeft dit probleem voor mij opgelost. Ik ben groen, want ik ben kaal.

PietPaaltjes
PietPaaltjes1 jun. 2011 - 8:24

Och, reclame. Wie gelooft dat? Ik zeg doen. Is er ook zo één.

sjaakie2
sjaakie21 jun. 2011 - 8:24

Weet je wat ook groene prietpraat is? Beweren dat komkommers schadelijke EHEC-bacterien draagt.

TheRealHandyman
TheRealHandyman1 jun. 2011 - 8:24

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zeep te maken uit een koekoeksbloem of paardenkastanje met wat plantaardige olie en as. Voor witte kleding adviseer ik zeepkruid, maar pas op, dat bleekt ook.

BertSchaak2
BertSchaak21 jun. 2011 - 8:24

Lieve Marie-Claire. Haar wassen met schoon water en een washandje gaat ook prima. Shampoo is je alleen maar aangepraat en een leven zonder cups gaat ook prima. Denk je eens in, nooit geen extra borstverwarmertjes meer aandoen en wassen, een schepje koffie in een beker en heet water erop en breken met de Hollandse gewoonte om ook het laatste slokje op te drinken en zo zijn er nog vele tips.

FritsGuevara
FritsGuevara1 jun. 2011 - 8:24

Bij biologische producten kun je vrijwel niet vermijden dat je enorm veel ideologische praat moet aanhoren. Het lijkt net alsof je voor 1 product een hele package-deal moet afsluiten met allerlei gedachtengoed etcetera, voor je het weet ben je in zo'n winkel in een hele discussie beland als je daar de enige klant bent en als je dat niet verkiest dan lijkt het voor hun net alsof je zwijgt en toestemt bij alles wat ze je willen vertellen. Als ze nou gewoon wat minder aan je kop zeurden en inderdaad als je gewoon aan een keurmerk kon zien hoe ecologisch het was, dan zou dat al heel wat schelen qua klantvriendelijkheid. Je komt al in een biologische winkel omdat je groene neigingen hebt dus waarom je dan die praat nog eens aan moet horen, het is net alsof je al christelijk bent en elke zondag naar de kerk gaat waar je allang niks nieuws meer hoort. Ze moeten zich zo enorm "verantwoorden" dat je alleen daardoor al je gaat afvragen of ze niet juist enorm veel twijfels hebben.

bbooister
bbooister1 jun. 2011 - 8:24

Leuk allemaal hoor, en inderdaad, het is storend dat dit gebeurd. Maar animal cops afschaffen om daarvoor in de plaats een special force tegen greenwashing te maken... Dat slaat werkelijk nergens op. Dierenbelangen en milieubelangen zijn toch echt totaal verschillend. Tenzij het een gevolg is van het ander.

Plexus
Plexus1 jun. 2011 - 8:24

Marie Claire wil groen doen zoals consumenten groen doen, zonder kennis van zake! Als journalist wordt je toch wel geacht een tekst te kunnen doorgronden, of daar terecht vragen over te stellen en je te informeren.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jun. 2011 - 8:24

Maar mevrouw Van den Berg toch, u stuurt uw nespresso cups toch wel netjes mee terug als uw nieuwe cups geleverd worden, om te laten recyclen? Doet u dan ook niet aan plastic heroes? Zo wordt de wereld natuurlijk nooit beter!

1 Reactie
SocialDarwinist
SocialDarwinist1 jun. 2011 - 8:24

Beetje vrouwonvriendelijk om in deze context te schrijven over 'cups'. Wil dan wel graag alle details. F-cup, D-cup?