Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Grimmige Poetin-propaganda demoniseert Merkel, vluchtelingen en homo's

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
propaganda
Je hebt nieuws, je hebt gekleurde berichtgeving en je hebt keiharde propaganda. Het nieuws in en uit Rusland bevat momenteel een duidelijke boodschap, die in elk bericht door lijkt te sijpelen:
"De vluchtelingen zijn de slechterikken. De tolerantie in Duitsland en Europa is slecht en gevaarlijk. West-Europese overheden willen misdragingen van immigranten verbloemen en beschermen hun eigen bevolking niet."
Op die boodschap wordt genadeloos gehamerd in de door het Kremlin aangestuurde media. Het is een logische strategie van Poetin, die zich door de gebeurtenissen in Oekraïne in een politiek isolement bevindt. Sleutelfiguur in de Europese Ruslandpolitiek is Merkel. Mocht haar positie en daarmee die van het machtigste EU-land wankelen, dan kan Poetin mogelijk profiteren van de destabilisatie in de EU.
De propagandavideo ‘Tolerantiewaan in Duitsland’, die momenteel over het internet woekert, past naadloos in het Poetin-frame. Volgens Ruslandexpert Boris Reitschuster toont de video dat ‘hij op onverdraaglijke wijze haat zaait tegen vluchtelingen en Merkel’. Huffington Post citeert experts die aangeven dat het design van onderstaande video niet het ‘werk’ van individuen kan zijn, maar dat er ‘een zeer professioneel netwerk van Kremlin-propagandisten’ actief is in Duitsland.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Acid Prune
Acid Prune9 feb. 2016 - 14:39

‘een zeer professioneel netwerk van Kremlin-propagandisten’ lachwekkend

Noort2
Noort29 feb. 2016 - 13:26

De wansmaak getuigt van een hoog Kremlingehalte. Ik denk dat veel PVV stemmers smullen van dit filmpje.

1 Reactie
mordicant
mordicant9 feb. 2016 - 19:52

Dat is een interessante stelling. Maar ik vraag me nog steeds af waarom juist een erg groot deel van de PVV aanhangers zulke Poetinfans zijn? Is dat omdat ze hoe dan ook "sterke mannen" bewonderen? Of is het vanwege een "de vijand van mijn vijand is mijn vriend" Pavlov reactie? (Poetin = vijand van Europa, Europa = EU, EU = vijand dus Poetin = vriend) ....

Beerend4
Beerend49 feb. 2016 - 11:21

De vinger op de zere plek....

Marco19702
Marco197029 feb. 2016 - 10:29

Als Rusland er achter zit vind ik het wel zwak, want dit filmpje is helemaal niet grappig, vernieuwend of verrassend genoeg om viral te gaan. Het is eigenlijk heel saai en verder niets. Het is ook te overdreven om effect te hebben. Rusland kan toch zeker wel betere propaganda maken!

Albert Einstein
Albert Einstein9 feb. 2016 - 8:24

Ongeacht of Poetin nu goed of slecht is, is deze video natuurlijk zeer raak getroffen. Dat dit soort satire niet in het westen wordt gemaakt, zegt niets over onze professionaliteit, maar alles over onze terughoudendheid. Het is immers een onwelgevallige waarheid dat het Duitse schuldgevoel zich nu (impliciet) tegen de groeperingen richt waar het oorspronkelijk voor was bedoeld.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2016 - 9:23

Had je ook nooit gedacht, he, dat je op je ouwe dag nog een Sovjet- pardon Ruslandaanbidder zou worden.

Albert Einstein
Albert Einstein9 feb. 2016 - 12:22

Han, ik zeg niet voor niets "ongeacht". Maar niettemin: Tempora mutantur, et nos mutamur in illis. Als het getij verloopt, verzet men de bakens.

jellevwal
jellevwal9 feb. 2016 - 7:28

'Ik ben Charlie' geldt kennelijk niet in Rusland.

Mandara
Mandara9 feb. 2016 - 7:11

Het filmpje is enorm over the top, Ik begrijp wel dat Russen verbaasd kijken wat er nu in West-Europa gaande is. Dit filmpje is hier een uiting van. Ik geloof niet dat dit propaganda is, maar satire.

msj_meijerink
msj_meijerink9 feb. 2016 - 7:07

The world according to Vladimir Vladimirovitsch. Ik klamp me vast aan 'hoogmoed komt voor de val'!

Andy1971
Andy19719 feb. 2016 - 6:43

Wel grappig eigenlijk. Wij doen in het westen niets anders dan iedereen die niet naar onze pijpen danst belachelijk maken met cartoons tekeningen, of grappige programma's, maar als een ander het bij ons doet, of bij 1 van onze vriendjes doet, dan is het opeens vreselijk. Kom op zeg. wijs met 1 vinger naar een ander en je wijst er met 3 naar jezelf.

Rootman2
Rootman29 feb. 2016 - 5:44

Komt duidelijk uit zeer rechtse kringen, met hun stereotypen. Maar professioneel? Ik kan me niet voorstellen dat zoiets, ook indirekt, uit het Kremlin komt. Het door Goldman Sachs gesponsorde Huffington Post, een schijn-alternatieve tabloid uit het Obama- Soros kamp lijkt me ook niet de autoriteit die kan vaststellen dat de mondige oppositie, denk aan Sahra Wagenknecht, agenten van het Kremlin zijn.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 14:38

"dat de mondige oppositie, denk aan Sahra Wagenknecht, agenten van het Kremlin zijn" Mondige oppositie? Iemand die naar een carrière in de communistische jeugdbeweging nog in 1989 lid werd van de SED en zich sindsdien vooral heeft getoond als iemand met een ernstige vorm van ostalgia? Zij behoort tot het legertje poetinistas die het Kremlin niet eens hoeft te betalen.

JanB2
JanB29 feb. 2016 - 16:56

@Piet Voor onrust hebben we onze eigen politici. Putin hoeft alleen maar achterover te leunen en toe te kijken.

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 17:50

"Putin hoeft alleen maar achterover te leunen" Als hij achterover leunt hollen niet alleen de voormalige satellietstaten naar het westen maar zullen ook grote delen van Rusland dat voorbeeld volgen en staat het volk voor je het weet op het Rode Plein om zijn kop te eisen. Wil die oude KGB-kliek overleven dan rest er niets dan de desperate vlucht voorwaarts.

peter e
peter e9 feb. 2016 - 0:25

Merkel en haar partij proberen hun falen af te wentelen op de 'eeuwige vijand' Rusland.

JanB2
JanB28 feb. 2016 - 23:54

Zou Putin zo'n onzinnig filmpje nu echt nodig hebben? Overigens: veel vluchtelingen kwamen via Rusland Scandinavië binnen (totdat daar vanuit scandinavische kant de grenzen dicht gingen). Rusland is juist gebaat bij een doorstroom van vluchtelingen naar het Westen (al was het maar omdat ze dan niet in Rusland opgevangen hoeven te worden). Dus waarom überhaupt dit filmpje? Verder: waarom zouden "uiterst professionele" Putin-propagandisten in Duitsland een op Duitsland gericht filmpje in het Russisch maken? Geen duitssprekende verteller kunnen vinden? Ik heb minder doorzichtige kolder gehoord! Kortom: een flauw en smakeloos filmpje. Mocht het van Putin komen dan valt mij dat tegen van de man maar hoogstwaarschijnlijk hebben we hier gewoon weer een aardig staaltje Rusland-bashing. Dat gaat ons vroeg of laat nog eens aardig opbreken. Het feit dat er op deze manier bijvoorbeeld nooit openheid van zaken mbt MH-17 gegeven zal worden is nog wel één van de minste problemen die op langere termijn dreigen.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 13:13

"Rusland is juist gebaat bij een doorstroom van vluchtelingen naar het Westen" En Poetin is er nog veel meer bij gebaat als dat hier voor onrust zorgt die de stabiliteit ondermijnt, want dat is waar dat doorlaten van vluchtelingen onderdeel van is: dezelfde destabiliseringscampagne waarvoor de poetinistas worden ingezet en waartoe populisten en de organisatoren van het referendum worden ondersteund.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2016 - 15:20

Rusland gebruikte het doorlaten van vluchtelingen om Noorwegen dwars te zitten. Een paar russische opportunisten zagen ook nog kans er geld aan te verdienen maar dat was bijzaak.

Piet de Geus
Piet de Geus10 feb. 2016 - 0:49

"U laat u leiden door foute führers." Veel verder dan projecteren kom je niet. Kan me niet voorstellen dat het Kremlin daar ook maar een halve cent voor over heeft.

ljhbouwman
ljhbouwman8 feb. 2016 - 22:20

Het valt op dat de Syriërs op deze plaat exacte kopieën zijn van de afbeeldingen van de Joden die de nazi's maakten.

8 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 2:54

Past toch prima bij de tijd van de pogroms waarnaar Poetin terugverlangt? En de poetinistas hollen er blind achteraan zonder enig benul van in welke extreemrechtse traditie ze staan. Zowel in Duitsland als hier, want tot op joop.nl word je overspoeld met reacties uit die hoek en vinden ze een platform voor hun propaganda. En ze volgen de instructies keurig. Rusland bombardeert de hele bevolking van Aleppo en omgeving plat en de roeptoeters verschijnen meteen: alles wat nu richting Turkije vlucht zijn militanten van IS en al Qaida of ten minste geen aanhangers van Assad en wordt niet alleen terecht uit hun woonwijken gebombardeerd maar moet ook vooral geen veilig heenkomen geboden worden. En ook hier zie je dat het werkt, want de PVV-aanhang staat erbij te juichen. Waar het Syrië betreft zie dat lukt wat op andere fronten gelukkig nog niet zo massaal gebeurt: dat de aanhang van SP en PVV (waar al de nodige uitwisseling tussen is) elkaar blind als gelijken weet te vinden in plaats van elkaar de tent uit te vechten. Als de aanhangers van de diverse smaken nationaal-populisme elkaar ook op andere fronten weten te vinden zijn de rapen pas echt gaar en wordt het tijd voor serieuze maatregelen om de democratie te beschermen.

Sol Invictus
Sol Invictus9 feb. 2016 - 9:00

"Past toch prima bij de tijd van de pogroms waarnaar Poetin terugverlangt?" op welk feit baseer je deze stelling? of ben je paragnost? koffiedikkijker? "En de poetinistas hollen er blind achteraan zonder enig benul van in welke extreemrechtse traditie ze staan." Oekraine: vocht met de nazis. Rusland: vocht tegen de nazis. Als jij denkt dat een Rus in Rusland electoraal kan scoren door zich met nazi's te associëren, zou ik het woord benul voortaan mijden - opdat je niemand een hartaanval bezorgt.

Rootman2
Rootman29 feb. 2016 - 9:11

@ Piet de Geus. Die roeptoeter was ik, en wie gelijk heeft hangt van geïnformeerdheid af: -Wie hebben het gebied tussen de Eufraat en west Aleppo de afgelopen 3 jaar bezet gehouden? -Wie zijn die 7 % van de bevolking die daar niet voor gevlucht zijn? Wat voor luchtsteun geeft Rusland aan het bevrijdingsleger van Assad? Aśinds dit aan de orde kwam heb ik gepleit voor een goede, doch bewaakte opvang in Turkije, vlak tegen de Syrische grens. Dit schijnt nu, na het bezoek van Merkel verwezenlijkt te worden. Hou trouwens eens op mensen die zelf hun verstand gebruiken ultrarechts te noemen: deze kloof loopt dwars door links, centrum en rechts heen. Pleiten voor ondemocratische maatregelen om de democratie te beschermen: zeker een D66 aandachtspuntje? Want inderdaad, ondanks een wederzijdse afkeer vinden elementen uit links en rechts elkaar in een gelegenheidscoalitie tegen de steeds verder voortschrijdende olicharchie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2016 - 9:28

Ik denk dat Piet wel eens wat gezien heeft op dit gebied uit het tsarenrijk, dat een grote antisemitische traditie had. Nu we toch met tekenfilms bezig zijn en dit een genre is dat je misschien wel weet te waarderen hier een scene over die tijd. https://www.youtube.com/watch?v=1_4kU9cwgXM

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 13:01

"op welk feit baseer je deze stelling?" Wat dacht je ervan om je zelf eens te verdiepen in de nationalistische ideologie die Poetin probeert te introduceren en welke bronnen hij daarbij gebruikt? "Rusland: vocht tegen de nazis." Nadat de laatsten zich niet aan de afspraak hielden om Europa samen te verdelen. Niet uit ideologische motieven. "Als jij denkt dat een Rus in Rusland electoraal kan scoren door zich met nazi’s te associëren" Gemakshalve vergeten welk nazistisch straattuig als fronttroepen van Poetin tegen de eigen bevolking functioneert? En ook met wat voor soort motorclubs hij graag poseert?

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 13:04

"Hou trouwens eens op mensen die zelf hun verstand gebruiken ultrarechts te noemen" Mensen die blind achter Poetin aanlopen, bezoldigd of onbezoldigd, gebruiken hun verstand niet maar slechts de kopieerfunctie.

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2016 - 13:09

"Ik denk dat Piet wel eens wat gezien heeft op dit gebied uit het tsarenrijk" En bovendien over hoe dat Poetins inspiratiebron is om een nieuwe tsaar te willen worden: https://www.groene.nl/artikel/de-filosofen-op-het-nachtkastje

Rootman2
Rootman210 feb. 2016 - 6:35

Die motorclub: uiteraard zeker 50 % speznatz, en een soort vaccin tegen gekleurde revoluties gestookt door westerse NGOs. (gekleurde revoluties = hybride oorlogsvoering) Dat klinkt heel fascistoïde, maar vooralsnog hebben NATO landen daar geen ervaring mee, en kunnen dat dus ook niet intelligent veroordelen.

H.Witte
H.Witte8 feb. 2016 - 22:01

Nogal een voorbarige conclusie dat Rusland achter deze propaganda zit, dunkt me. Het is niet uit te sluiten zo min als uit te sluiten is dat hier 'slim strategisch opererende' Duitse rechts extremen achter zitten. En misschien is het zelfs Duitse propaganda tegen Rusland. Het kan alle kanten op. Dus maar even niet op het verhaal af gaan.