Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

"Grimmig einde zomercarnaval"

  •  
31-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een paar opstootjes en anderhalve wildplasser. Vergelijk dat eens met de gemiddelde eredivisiewedstrijd.
Het zomercarnaval trok 750 duizend bezoekers, méér mensen dan Rotterdam aan inwoners telt. Er vond een steekpartijtje plaats.
De denkkracht van de koppenmakers bij het AD en de Telegraaf ging zondagnacht dezelfde kant op. Zij plaatsten allebei de kop “Grimmig einde zomercarnaval”. De Volkskrant , die steeds meer in een adem met deze dagbladen genoemd mag worden, schreef boven haar berichtgeving: “Tientallen aanhoudingen bij zomercarnaval”. Datzelfde las je opnieuw als je op de site van de Telegraaf doorklikte naar het artikel zelf.
Welke lading dekken deze koppen? Het zomercarnaval trok 750 duizend bezoekers, méér mensen dan Rotterdam aan inwoners telt. Er vond een steekpartijtje plaats. En laat in de avond was het even knokken na afloop van een salsaconcert. De politie pakte vijftien amokmakers op, althans je hoopt dat het de amokmakers waren. In zijn totaliteit werden er die dag vijfenzestig arrestaties verricht, vooral op grond van wildplassen, openbare dronkenschap en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. De daders van het steekpartijtje ontkwamen. Twee andere daders ontkwamen ook: eentje beet een agent in zijn hand. Een andere had een fles gegooid naar een dienaar van de wet. Dat is de totale oogst. Dat is er misgegaan op een van Nederlands grootste straatevenementen met duizenden actieve deelnemers en drie kwart miljoen toeschouwers.
Ik hoorde er zaterdagmiddag ook bij. Een dichte menigte stond langs de straten waar de kilometers lange stoet doorheen trok. Was er een wanklank? Waren en dissonanten? Integendeel. Dat is net als vorig jaar weer mijn kritiek op het Zomercarnaval. Het wordt steeds meer van hetzelfde. Het is ontzettend van hetzelfde allemaal behalve misschien de bijdrage van de Bolivianen. Het is vanwege al die dj’s op de vrachtwagens koekoek éénzang geworden. Daar zou het organiserend comité eens naar moeten kijken voor de editie van volgend jaar. Voor het overige was alles prima in orde.
Op de Coolsingel trok een merkwaardig bord de aandacht. Men betrad, zo meldde dit de passanten, een evenementengebied en wel op eigen risico. Het drinken van alcohol was toegestaan. Op eigen risico? Iedereen die de deur uitgaat, doet dat op eigen risico, maar moet toch kunnen rekenen op bescherming door de overheid aan wie juist om die reden het geweldsmonopolie is overgedragen. Zou het betreden van het evenementengebied een extra risico met zich meebrengen. Ineens kwam mij de gestalte voor de geest van Rotterdams voormalig burgemeester Ivo Opstelten. Deze magistraat wil de kosten van de politie doorberekenen aan de organisatoren van evenementen. Daarmee is waarschijnlijk het Rotterdamse Zomercarnaval effectief de nek omgedraaid.
Of anders doen die krantenkoppen over het “grimmige einde” het wel. Rotterdam heeft zich in een vlaag van veiligheidsmaniakaliteit al van de Dance Parade beroofd. De berichtgeving over het grimmig einde en de tientallen aanhoudingen zal ongetwijfeld de roep versterken om ook deze parade van de straten te weren. En allemaal om een paar opstootjes en anderhalve wildplasser. Vergelijk dat eens met de gemiddelde eredivisiewedstrijd.
Zwaddernelen. Pretbedervers. Zijklijsters. “Grimmig einde zomercarnaval”. Nederland heeft zelf een grimmige kop gekregen. 
Kijk hier naar de samenvatting van TV Rijnmond

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

JoopSchouten
JoopSchouten31 jul. 2011 - 14:40

Met dit stuk wordt voor vele piskijkers de waarheid een stuk helderder. Misschien voelen zij alsnog wat warmte. ... Het was er dus erg gezellig begrijp ik. Mooi. : )

RobvanKan
RobvanKan31 jul. 2011 - 14:40

Het Zomercarnaval is natuurlijk een uiting van linkse multikul; daarom staat bij diverse dagbladen al vooraf de uitkomst vast. Het moet kapot, hoe dan ook. Voetbal, dat is een heel ander verhaal. Dat is Leitkultur, daar mogen enorme kosten aan verbonden worden voor faciliteiten, evenementen, beveiliging, schadeherstel, infrastructuur, huldigingen en instandhouding van belabberd beheerde clubs. Geen populist die het in zijn hoofd haalt om de logica van het cultuurkorten toe te passen op voetbal. Het zou ook niet zo lekker bekken om te moeten toegeven dat je bedreigd wordt door een horde Hollandse clubmalloten in plaats van de Grote Boze Islam.

a.doorgeest
a.doorgeest31 jul. 2011 - 14:40

Grappig dat Van der Horst op "ons" zomercarnaval is wezen kijken. Een paar klein aanvullingen: het bezoekersaantal van 750.000 lijkt me zwaar overdreven. De middag werd, mede door het weer, matig bezocht. Het geheel was ingetogen, niet uitbundig. Keurige meisjes met keurige danspasjes, die zelf hun bedenkingen hadden bij hun schaarse gekleedheid op een dag die aanvoelde als doorzettende herfst. De Rotterdamse politie was weer gemoedelijk, zoals altijd bij dit soort evenementen, en dat vind ik uiterst professioneel. Wel de boel in de gaten houden, maar zeker geen scherpslijperij. Storende factor was wel de toezichthelicopter, die doelloos rondjes vloog alsof er ieder moment een overspannen Noor zou kunnen opduiken. Verder, zoals Han al opmerkte: veel van hetzelfde, heel veel van hetzelfde zelfs. Groepje geschminckte meisjes in fleurige en kleurige kledij, en dan een lawaaivrachtwagen waar trendy muziek uit kwam, gevolgd door weer een groepje jonge vrouwen, en een andere vrachtwagen en dit een stuk of 20 keer achter elkaar. Totdat je dacht: is dat het nou? Dat doen ze in Rio waarschijnlijk een stuk levendiger en beter. Enfin: dat was het dan. Een overschat evenement dat veel aantrekkelijker kan - zonder meer. En geen wanklank gehoord, van niemand niet. En op een bepaalde manier is het toch altijd weer de Maasstad op haar kleinst. De stad die zich vertilt aan dit soort grootschalige evenementen, waarbij er wordt gejokt over bezoekersaantallen, maar die hoe dan ook succesvol dienen te zijn, omdat deze stad het zoekt in overcompensatie en brood en spelen. De erfenis van de vorige burgemeester wellicht?

Archie2
Archie231 jul. 2011 - 14:40

Een aantal van mijn vrienden komt uit landen buiten europa. Geen van allen begrijpen ze hoe het kan dat bij zulke megafestijnen de boel niet compleet uit de hand loopt. Niet te diep over nadenken, we kunnen het kennelijk nog steeds ondanks al het geschreeuw o inyernet

tinevandeweyer
tinevandeweyer31 jul. 2011 - 14:40

Blijven schrijven Han, prima stuk. Stemmingmakerij in bepaalde media sturen samenleving verkeerde kant uit. Laten mensen horen wat ze willen horen.Totaal absurd om kosten politie wel voor cultuurevenementen te berekenen en niet voor voetbalwedstrijden.Goed dat je eea rechtzet.

Rafiki
Rafiki31 jul. 2011 - 14:40

Een evenement als zomercarnaval moet gewoon kunnen, net als een danceparade. Als we ons al die leuke dingen laten afnemen door een paar heethoofden en wildplassers, nou...sluit de tent dan maar. Dan kan ik beter in Brazilië gaan wonen.

Rafiki
Rafiki31 jul. 2011 - 14:40

Oja, leuk stukje Han ( was ik nog vergeten te zeggen ).

ErnsTT2
ErnsTT231 jul. 2011 - 14:40

Tsja de Volkskrant is alweer een tijdje zo lijkt het wel door de PVV over genomen, wellicht een mooie verdeling de Telegraaf voor de VVDers, het AD voor het CDA, en dan houd je als vanzelf de Partij Van de Volkskrantlezers over ... Van Volkskrant naar Volks-Rant Lang geleden las ik die krant graag, Maar nu geeft ie me keer op keer een hele nare knoop in mijn maag...

Bakoe
Bakoe31 jul. 2011 - 14:40

Hmm, eindelijk weet ook Han de Volkskrant op de juiste manier in te schatten.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben31 jul. 2011 - 14:40

Nagenieten met prachtige foto's .... http://www.nu.nl/binnenland/2578124/carnaval-in-rotterdam-barst-los.html#slideshow-/slideshow/1885721/popup.html http://www.depers.nl/binnenland/585668/Fotogalerij-Zomercarnaval-2011.html http://www.google.nl/search?q=foto+zomercarnaval+rotterdam&hl=nl&client=firefox-a&hs=yRG&rls=org.mozilla:nl:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=95U1TtD9G4jqOZrm8N8L&ved=0CDMQsAQ&biw=1003&bih=617 http://www.zomercarnaval.nl/

AE911TRUTH
AE911TRUTH31 jul. 2011 - 14:40

De kranten en de (nep) nieuwe media zoals geenstijl zijn de propagandamachines om te zorgen voor politieke verandering (change), het speelt 'rechts' in de hand. Het gaat alleen maar om een zo groot mogelijk aantal mensen op een partij (kan ook 'links' of 'centrum' worden, of een alliantie c.q coalitie van partijen), het was de pvda, daarna het cda en nu is het de vvd, maar de massa blijft maar worden 'gekneed', net zolang tot die steeds meer een wordt. De media en vele kranten zijn chaosverspreiders geworden. Chaos is waar men op uit is, de telegraaf en geenstijl zijn bijna anarchistische media geworden.

grolschje2
grolschje231 jul. 2011 - 14:40

Die verdomde pers ook. Zomaar berichten over vechtpartijen. Dat moet je gewoon doodzwijgen. Als het niet in de krant staat is het ook niet gebeurd.

flipse2
flipse231 jul. 2011 - 14:40

Ik snap niet goed wat de schrijver nu eigenlijk wil zeggen. Omdat het een "multicultureel" feest is, mag je niet berichten over geweld? Als de krant bericht over geweld tijdens een roomblank housefeest mag het wel? Nog afgezien dat bij het zomercarnaval vaak schiet- en steekincindenten(tjes) zijn geweest.

hannogroen
hannogroen31 jul. 2011 - 14:40

Goed om dat eens op te schrijven Han. Ik heb jaren in de organisatie van een evenement met 100.000+ bezoekers gezeten en met zoveel mensen bij elkaar is het gewoon een statistisch gegeven dat er altijd het eea gebeurt.

heggenland
heggenland31 jul. 2011 - 14:40

Hier onder een drietal koppen van zomaar een maandagochtend van de Website van Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad. Meestal staat er Nederlands langste kroegenstraat vermeld 'Het Stratum eind' met steekpartijen, berovingen en mishandelingen. Maar dat publiek zal nu wel op de Spaanse Costa's hun roes uitslapen. Het journalistieke peil van Omroep Brabant moet je vergelijken met de Telegraaf en SBS6 sensatie. Omroep Brabant: Veertien aanhoudingen op Tilburgse Kermis. Eindhovens Dagblad: 'Tilburgse kermis was weer een groot feest'. Omroep Brabant: 29 mensen aangehouden tijdens hardcorefestival Dominator. Eindhovens Dagblad: Hardcorefeest Dominator verloopt rustig Omroep Brabant: Drugsdealers gepakt bij dancefeest Sneakerz Eindhoven. Eindhovens Dagblad: Sfeerimpressie Sneakerz 2011.

iPieterbas
iPieterbas31 jul. 2011 - 14:40

Zwadderneel, dank dit "vergeten woord" weer even onder de aandacht te brengen!

PietPaaltjes
PietPaaltjes31 jul. 2011 - 14:40

Geweld is voor jou al de normaalste zaak van de wereld?

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen31 jul. 2011 - 14:40

meneer Paaltjes... ga eens naar een zaterdagavond of vrijdagavond op een kermis in de Achterhoek of in Noord-Holland, boven Purmerend graag... Meer geweld en grofheid dan wat ik lees in het verhaal van Han over het Zomercarneval.

Capricorn2
Capricorn231 jul. 2011 - 14:40

steekpartijtje. tje zegt u. blijkbaar is dat normaal voor u en viel het bij deze steekpartij wel mee. wanneer is iets eigenlijk een steekpartijtje? als er minder dan 5 keer gestoken wordt? hoe moet ik dat zien meneer van der Horst? en geldt dit bijv ook voor schietpartijen? minder dan 5 kogels is een schietpartijtje en meer dan 5 kogels is een daadwerkelijke schietpartij?

1 Reactie
Archie2
Archie231 jul. 2011 - 14:40

Dit is niet normaal. Onze uitgangspunten verschillen echter. Sta je in het leven, dan valt het mee. Sta je achter de geraniums, dan valt het tegen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 14:40

Kranten brengen nieuws en al jaren wordt nieuws niet alleen gemaakt, nee, de lezer verwacht vertrouwde berichtgeving. Aldus zitten bejaarden elke winter in de kou -verwarming uitgevallen- en hebben de eendjes het zwaar. In de herfst geven de bladeren treinen vierkante wielen, in de lente worden de eerste rokjes op terrassen gespot. De zomer kenmerkt zicht door extreme hitte -bejaarden sterven bij bosjes- of door extreme nattigheid. En op het zomercarnaval wordt traditioneel gemat. De stukken voor volgend jaar liggen al klaar. Goed verhaal, Han. Alleen met het meermaals verkleinen van 'steekpartij' was niet echt nodig.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT231 jul. 2011 - 14:40

Zei degene die telkenmale het aandeel van Wilders in de zaak Breivik probeert te verkleinen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2011 - 14:40

"...Er vond een steekpartijtje plaats..." Oh... als dat alles is... Vindt u dat leuk, dat geweld, meneer Van der Horst?

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst31 jul. 2011 - 14:40

Nee, maar daar gaat het ook niet om. Zoals iemand elders zegt: moet je eens op een Westfriese kermis gaan kijken. Of rond het stadium op zondag. In dat licht bezien is het Zomercarnaval zeer rustig verlopen, maar ik moet zeggen: ik had inderdaad graag gezien dat de daders van de steekpartij waren opgepakt in plaats van ontkomen.

a.doorgeest
a.doorgeest31 jul. 2011 - 14:40

Het Rotterdamse zomercarnaval heeft patent op minimaal één steekpartij met dodelijke afloop. De afgelopen jaren was er telkens - zo uit mijn hoofd zeggende - minimaal één dode te betreuren: heethoofden die de sfeer in Rio na willen doen, of exploderen na het innemen van enige alcohol. Dit jaar werd er kennelijk wel wat geprikt, maar tot een echt stoffelijk overschot leidde dat niet. Wel is er later op de avond een jonge vrouw verongelukt op de Coolsingel. Da's triest, maar is wel in lijn met de bestaande traditie. Maar wilt u een saai dagje uit met de hele familie? In Rotterdam kan dat moeiteloos. Er was zelfs wat extra cameratoezicht geregeld op de Coolsingel...

Michiel Online
Michiel Online31 jul. 2011 - 14:40

"het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs" Als ik een keer mijn id bewijs vergeet (want ik ben een vergeetachtig persoon) zal ik me met hand en tand verzetten om me ook maar op een enkele manier door welke agent of wat dan ook me te laten meenemen/oppakken etc. ID bewijs is toch geen jodenster? Wat is dat nou? Als mens heb ik het recht om frank en vrij over straat te kunnen gaan zonder me te hoeven identificeren. Dat dat ding in mijn portemonnee zit geen probleem, kan handig zijn. Dat dat MOET, laat maar. Nooit en te nimmer zal ik me aan dat "moeten" houden. Krijg de schurft.

1 Reactie
GijsUtrecht
GijsUtrecht31 jul. 2011 - 14:40

De berichtgeving is misleidend, er moet voor agenten wel degelijk aanleiding zijn om naar je ID te vragen, bijvoorbeeld het begaan van een overtreding of het betrokken zijn bij een opstootje. In zo'n geval ben je verplicht je ID te tonen.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet31 jul. 2011 - 14:40

Jammer dat Han weer zonodig het voetbal erbij moet halen, dat doet het natuurlijk goed in linksige kringen. Bij "de gemiddelde voetbalwedstrijd" gebeurt namelijk helemaal niets. Als ik mij voor het gemak even beperk tot de eredivisie, dan hebben we het per seizoen over 578 (34 x 17) wedstrijden. Ik schat dat bij hooguit tien van deze wedstrijden politie-optreden noodzakelijk is om een incident in de kiem te smoren. Resteren er dus ruim vijf-en-een-half-honderd wedstrijden waarbij niets gebeurt. Reken nu zelf maar uit wat er bij "de gemiddelde voetbalwedstrijd" gebeurt. Minder dan bij de gemiddelde kraakpandontruiming!

2 Reacties
kraai21
kraai2131 jul. 2011 - 14:40

Voetballen komt daarentegen wel weer veel vaker voor dan kraakontruimingen. Nu zijn dit weekend alleen oefen-wedstrijden geweest. Normaal is het erger. En nu moet je bedenken dat voetbal altijd door politie wordt begeleid, en dat is meer politie per supporter dan het zomercarnaval. Laten we dit weekend, ondanks dat er geen competitie is, toch eens kijken, wellicht zijn de supporters minder geagiteerd: 18 Agenten gewond bij voetbalrellen Berlijn http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/2823926/2011/07/31/18-Agenten-gewond-bij-voetbalrellen-Berlijn.dhtml Voetbalrellen in Kerkrade http://www.nusport.nl/eredivisie/2574766/vooronderzoek-oefenwedstrijd-roda-jc.html Gewonden bij zware voetbalrellen in Luik http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/2820358/2011/07/27/Gewonden-bij-zware-voetbalrellen-in-Luik.dhtml

hannogroen
hannogroen31 jul. 2011 - 14:40

Re: Bij "de gemiddelde voetbalwedstrijd" gebeurt namelijk helemaal niets. Als Amsterdammers mogen kiezen vermoed ik dat ze liever een Zomercarnaval dan een Ajax huldiging op het Museumplein hebben. Van van die doorgesnoven en ladderzatte voetbalsupporters wordt je als buurtbewoner echt niet blij kan ik je zeggen.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt31 jul. 2011 - 14:40

[Welke lading dekken deze koppen?] U vraagt om berichtgeving die de lading dekt. U zou overtuigender overkomen als u zelf niet overduidelijk alles in het werk stelt om de incidenten te bagatelliseren. U spreekt over een steekpartijtje. U bent zich er van bewust dat levens verwoest kunnen worden doo een steekpartijtje? Over een ander incident zegt u: "Een andere had een fles gegooid naar een dienaar van de wet." In het artikel van de Volkkrant lees ik: "Een andere agent kreeg enige tijd later een fles tegen zijn hoofd". Het gooien van een fles klinkt al weer heel anders dan het raken van een agent met een fles vindt u ook niet? Aan het einde van uw stuk zegt u: "En allemaal om een paar opstootjes en anderhalve wildplasser." Heeft de steekpartij inmiddels al helemaal niet meer plaatsgevonden? Of valt een steekpartij voor u ook onder opstootjes? Was u er trouwens niet van op de hoogte dat bij eerdere editites van het zomerfestival ook al doden en gewoden zijn gevallen door 'opstootjes'? Of is dat het noemen ook niet waard? Uiteraard betreft het hier van uw kant een opiniestuk en geen berichtgeving, maar als u in dat opiniestuk oproept tot berichtgeving die de lading dekt dan zou u wellicht ook wat kritischer kunnen kijken naar uw eigen woordkeuze. [Waarmee ik niet perse wil zeggen dat de berichtgeving over dit festival niet overdreven is.]

1 Reactie
kraai21
kraai2131 jul. 2011 - 14:40

In Rotterdam zijn elke week steekpartijen en belanden mensen in het ziekenhuis vanwege geweld. In Rotterdam wonen net zoveel mensen als in een gemiddelde provincie, het aantal geweldsdelicten is zeker vergelijkbaar, maar vermoedelijk veel hoger. 90% van het geweld in Rotterdam haalt amper de lokale pers, laat staan de nationale pers. Waarom dan zoveel aandacht bij deze voorkomende gebeurtenissen bij het Zomercarnaval. Zelfs een wildplasser haalt de nationale pers. Wat vind jij van deze focus?