Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grijp de kans op een rechtvaardig en milieuvriendelijk handelsbeleid

  •  
28-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18054872053_0eaf493bc1_k

© cc-foto: USAID

Nu CETA dreigt te worden weggestemd en er breed verzet is tegen het EU-Mercosur akkoord, vindt de Handel Anders-coalitie het de hoogste tijd voor een alternatief handelsbeleid. Zij lanceerden een publicatie voor eerlijke en duurzame wereldhandel
De corona-crisis maakt de urgentie voor een nieuw wereldwijd handelsbeleid groter. Zo zagen we bijvoorbeeld dat bij de productie van rubberhandschoenen in Maleisië voor het Westen de rechten van de fabrieksmedewerkers volledig werden genegeerd. Er zijn meer voorbeelden waaruit blijkt dat we veel te afhankelijk zijn geworden van een ongereguleerde wereldmarkt. Nieuwe handelsregels zijn hard nodig. Regels die een fundament vormen waar wereldwijd de rechten van mens, dier en milieu, werknemers, het MKB en gezinsbedrijven in de landbouw worden beschermd. Deze rechten moeten zwaarder wegen dan de belangen van de aandeelhouders van multinationals.
Maatschappelijk verzet Het maatschappelijk verzet tegen ‘ouderwetse’ handels- en investeringsverdragen groeit, ook in Nederland. Verdragen die ruimte geven voor het toenemen van ongelijkheid in de wereld en geen rekening houden met klimaatafspraken, zijn niet meer van deze tijd. Kijk naar het investeringsverdrag met Canada, CETA. Dat is een heet hangijzer geworden in de Eerste Kamer en wordt mogelijk weggestemd. Maar ook het wegstemmen van het EU-Mercosur verdrag in de Tweede Kamer laat deze tendens zien. Een verdrag dat vanwege toename in de handel van rundvlees en biobrandstoffen zal leiden tot nog meer ontbossing en het verlies van biodiversiteit, onder andere, in het Amazonegebied.
Behalve de effecten op het klimaat, zullen deze verdragen ook oneerlijke concurrentie voor het MKB en gezinsbedrijven in de landbouw in de EU veroorzaken, en versterken ze de race naar de bodem op het gebied van Europese standaarden en werknemersrechten. Het is dus goed dat het handelsdebat in Nederland – na jaren van maatschappelijk verzet – tegen dit soort verdragen begint te keren. Maar er is veel meer nodig om te zorgen voor een eerlijke en duurzame handel wereldwijd. Daarom roepen wij – de Handel Anders coalitie! – op tot een reset van het internationale handelsbeleid.
Reset internationaal handelsbeleid noodzakelijk Dat begint bij de Europese Unie, die zich nu beraadt op een nieuw handelsbeleid. Wij vinden dat de inzet moet zijn dat mensenrechten, arbeidsrechten en klimaatafspraken veel steviger en afdwingbaar worden verankerd in alle handels- en investeringsverdragen. Eerlijke handel moet leiden tot een gelijk speelveld, zodat het schenden van arbeidsrechten, het vervuilen van het milieu en verwaarlozen van dierenwelzijn niet ‘beloond’ worden met concurrentievoordelen voor bedrijven. Er mag geen plek meer zijn voor arbitragemechanismen zoals ISDS of ICS, die multinationals en investeerders het recht geven om staten aan te klagen over beleidsmaatregelen die hun winsten zogenaamd bedreigen.
Het nieuwe handelsbeleid moet er ook voor zorgen dat de EU veel meer zelfvoorzienend wordt en boeren eerlijk worden betaald. Daarvoor moet het Europese aanbod worden afgestemd op de vraag. Marktbescherming zorgt er voor dat boeren geen last krijgen van oneerlijke concurrentie met goedkopere, kwalitatief slechtere producten uit onder andere Canada en Zuid-Amerika. Dan kan het GLB-budget ook veel effectiever worden ingezet. Het Europese klimaatbeleid en de Green Deal kunnen alleen effectief worden als hogere CO2-belastingen worden gecombineerd met importheffingen om het bedrijfsleven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.
Ook vinden wij dat overheden het recht moeten hebben om hun publieke diensten te beschermen en liberaliseringen terug te draaien. Landen uit het Mondiale Zuiden krijgen meer mogelijkheden om hun economieën naar eigen inzicht in te richten en hun markten te beschermen tegen dumping en niet-duurzame buitenlandse investeringen, bijvoorbeeld door kapitaal dat hun land in en uitstroomt te reguleren.
Eerlijker en duurzamer wereldhandelssysteem Minister Kaag heeft zich de afgelopen jaren polariserend opgesteld in het handelsdebat, en critici van verdragen als CETA over één kam geschoren door hen te betichten van populisme, nationalisme en protectionisme. Maar wij bieden een alternatief plan, waarmee we willen laten zien dat de huidige handels- en investeringsverdragen niet de juiste manier zijn om te komen tot internationale samenwerking. Juist deze crisis is een kans om het wereldhandelssysteem eerlijker en duurzamer te maken, waarin de VN een veel grotere rol krijgt. Wij vragen de minister die kans met beide handen aan te grijpen, met onze publicatie in de binnenzak.
Tuur Elzinga (FNV) Guus Geurts (Platform Aarde Boer en Consument) Danielle Hirsch (Both ENDS)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

JaapBo
JaapBo29 nov. 2020 - 7:50

Heel goed initiatief. Wat ik nog wat mis is aandacht voor rechtvaardige belastingen en het uitbannen van belastingontwijking.

1 Reactie
The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 17:14

Dat is inderdaad een nuttige aanvulling.

Thuru
Thuru28 nov. 2020 - 21:11

Dat hele IDSD en ISC moet uit CETA gesloopt worden. Daarna kan je eventueel opnieuw stemmen. Met IDSD en ICS is het gewoon NEE, NEE en nogmaals NEE.

The Apple
The Apple28 nov. 2020 - 20:36

Leuk, de eerste drie reacties die niets met het onderwerp te maken hebben hebben we nu gehad. Je zou bijna denken dat het gaat om iets dat "links" is, waar hoognodig de aandacht van moet worden afgeleid. En voordat nu iemand de bal probeert terug te kaatsen: ik schrijf deze reactie natuurlijk omdat ik het geheel eens ben met de stellingname van dhr.Tuur Elzinga.

5 Reacties
poeslief
poeslief29 nov. 2020 - 11:41

Zou ontzettend geweldig zijn geweest als door de schrijver de trefwoorden - eerlijker, rechtvaardiger, milieuvriendelijker - door dit soort wensdenkers een keer omgezet waren in een plan, en wel een uitvoerbaar plan; een stappenplan, een plan dat breed gedragen wordt onder bevolking door alle lagen heen i.p.v. de zoveelste klaagmuur column. Maar goed dan kan ik weer ff lekker mijn ei kwijt.

Karingin
Karingin29 nov. 2020 - 14:03

Stoute poes: ": Maar wij bieden een alternatief plan, waarmee we willen laten zien dat de huidige handels- en investeringsverdragen niet de juiste manier zijn om te komen tot internationale samenwerking. " Misschien gewoon ff lezen voor je je onderbuik leeg laat lopen

The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 19:47

Ach, poeslief is gewoon gek op kattenkwaad.

poeslief
poeslief29 nov. 2020 - 21:39

@Apple :)

poeslief
poeslief29 nov. 2020 - 21:47

@Karingin Ik vind het voorzetjes lief idealistje. Maar goed, als ik zeg 'tomato' dan zeg jij 'nee poelief jij bent viesbruinextreemrechts'.

GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 17:06

De mensen die het beleid maken behoren vrijwel zonder uitzondering bij het hoog opgeleide, beter betaalde deel van Nederland. Daarom is het beleid, zelfs al willen de beleidsmakers dat niet, toch vooral afgestemd op de bovenste 60%. Dat geldt voor subsidies voor elektrische auto's en warmtepompen en ook voor cultuursubsidies. Maar ook groene belastingen, zoals die op energie pakken, slecht uit voor de onderkant van de samenleving. Zelfs geld dat specifiek bestemd is voor arme mensen, bereikt hen vaak niet vanwege bureaucratische doolhoven (lang leve de ambtenarij!). Dat speelt niet alleen hier maar overal. Zelfs in de Sovjet-Unie beschikten de apparatsjiks over mooie appartementen, luxe datsja's en speciale winkels waarin luxe, vaak geïmporteerde, producten verkocht werden.

6 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 17:08

Reeactie op JasDon 13:54

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2020 - 11:00

Cultuursubsidies behoren bij het verheffingsideaal en voor cultuurbarbaar hoef je niet laagopgeleid of minvermogend te zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen29 nov. 2020 - 11:31

Danielle In de praktijk komen cultuursubsidies terecht bij hoger opgeleiden, want die gaan naar concerten, theater, opera, ballet etc. Dat heeft natuurlijk ook met verschillende interesses te maken, maar toch.

Karingin
Karingin29 nov. 2020 - 14:02

Welnee, dat soort subsidies komen ook terecht bij armlastige kunstenaars. Maar dat is in jouw optiek natuurlijk ook not done, want dat zijn maar lanterfanters die niet willen werken voor hun centen. Misschien kan 't dan wel je goedkeuring wegdragen dat bijv. muziekscholen, waar minder bedeelde kiddies muziekles kunnen volgen, ook een deel van de poet krijgen

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2020 - 20:36

@Karin kiddies die muziekles krijgen zal ook wel zonde van het geld zijn!

GoudenBergen
GoudenBergen1 dec. 2020 - 22:59

@Karingin "Misschien kan ’t dan wel je goedkeuring wegdragen dat bijv. muziekscholen, waar minder bedeelde kiddies muziekles kunnen volgen, ook een deel van de poet krijgen " Daar zou inderdaad veel meer subsidie naar toe moeten. Musea, concerten, ballet, theater worden over het algemeen bezocht door het hoger opgeleide deel van de natie en daar komt ook de cultuursubsidie terecht.

JasDon
JasDon28 nov. 2020 - 12:54

"Grijp de kans op een rechtvaardig en milieuvriendelijk handelsbeleid" Ik vind het altijd bijzonder wanneer juist de FNV zich niet richt op haar leden. Want die zouden ze toch moeten vertegenwoordigen? En dan verwijs ik met liefde naar het Lubach stukje over isolatie: https://www.youtube.com/watch?v=-ivYFiYkUWo Om een lang filmpje kort te houden: de overheid geeft veel geld uit om mensen met dure, geïsoleerde huizen met subsidie hun huis nog duurder en milieuvriendelijker te maken. Terwijl de meeste winst te behalen is in de woningen van het gemiddelde FNV lid, simpelweg door die een stuk beter te isoleren.

2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker28 nov. 2020 - 14:40

@Jasdon: lijkt me duidelijk waarom het FNV zich niet meer richt tot haar leden: het leeuwendeel is al vertrokken. FNV schiet als een Robin Hood allerlei rechtvaardige peilen de grens over en knalt warmtepompen in huizen. Maar hun kerntaak: werknemers als groep vereniging en vertegenwoordigen (alleen) als werknemer tegen werknemers: niet meer hip.

Karingin
Karingin29 nov. 2020 - 13:55

Heb je dat stukje gemist over het beschermen van werknemersrechten (wereldwijd, dus ook die van arbeiders in ontwikkelingslanden), MKBers, boerenbedrijven en oneerlijke concurrentie, ten opzichte van de belangen van aandeelhouders en (niet duurzame) investeringen door multinationals? Lijkt mij prima in lijn met de taak van de FNV. En wat heeft de - ongetwijfeld weer ondoordachte - subsidies voor woningisolatie daarmee te maken? (Uuh, de FNV knalt warmtepompen in huizen? En is dat voor gedoe over peilen...? Wat peilt de FNV over de grens? Hebben we het over dezelfde FNV???) Dat is geen Europese zaak dude, dat is dom slechts VVD-beleid. Die VVD die nix op heeft met volkshuisvesting, überhaupt nix op heeft met mensen die minder dan 2x modaal verdienen. Leg je klacht neer waar die thuishoort zou ik zeggen