Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griezelig TikTok bespioneert journalisten

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
420 keer bekeken
  •  
tiktok

TikTok misbruikt de eigen app om journalisten te bespioneren. ByteDance, het Chinese bedrijf achter de populaire app, heeft zo informatie verzameld over journalisten van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Op die manier hoopte ByteDance te achterhalen hoe de journalisten telkens de hand wisten te leggen op interne informatie over TikTok.

ByteDance vergeleek de door de journalisten gebruikte IP-adressen met die van eigen werknemers. Als medewerkers en journalisten hetzelfde IP-adres gebruiken, kan dat er immers op wijzen dat ze in dezelfde ruimte zitten. Forbes publiceert regelmatig over de wijze waarop TikTok informatie verzamelt over gebruikers en deelt met de Chinese overheid.

Westerse overheden tonen zich de laatste maanden bezorgd over de surveillancepraktijken van TikTok. De datahonger van TikTok is vrijwel zeker in strijd met Europese privacyregels. In de Verenigde Staten kan er elk moment een verbod worden afgekondigd op het installeren van de app op telefoons van ambtenaren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

pahan
pahan23 dec. 2022 - 14:13

Daar zijn die journalisten mee akkoord gegaan toen ze de app installeerden. Niet over lopen miepen, beter opletten voortaan.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier24 dec. 2022 - 15:21

Nee dat zijn ze niet. Wat een krankzinnige redenatie.

Vrolijke Vinnie
Vrolijke Vinnie23 dec. 2022 - 9:50

Wordt het niet tijd voor een verbod op TikTok? Toen er geheime Chinese 'politiebureaus' in Nederland werden ontdekt, was er ophef alom. Maar dat miljoenen Nederlanders met een app rondlopen die allerlei informatie naar het Chinese regime kan doorsluizen, vinden we allemaal prima?