Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Griekse vissers vangen meer plastic dan vis en gaan daar wat aan doen

  •  
31-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35773524473_e50148449d_k

© cc-foto: Ed Dunens https://flic.kr/p/WvbEuH

De wateren rond Griekenland zijn, net als in de rest van de wereld, ernstig vervuild met plastic. Wetenschappers hebben uitgerekend dat er zonder maatregelen in 2050 meer plastic dan vis in de zeeën aanwezig is. Een Griekse visser is een campagne gestart om dat onheil af te wenden en krijgt daarbij steun van de regering.
Lefteris Arabakis (24) besloot het door de economische crisis en daarop volgende EU-strafmaatregelen zwaar gehavende land niet te ontvluchten maar net als zijn vader en voorvaderen zich op het vissen te storten. Hij kreeg jet idee voor de campagne toen hij zag dat een visser zijn netten schoonmaakte en daar een plastic beker uit haalde met als uiterste houdbaarheidsdatum 1987. Die dreef dus al tientallen jaren in het water. De visser gooide de beker terug in zee. Arabakis protesteerde maar de visser antwoordde “ik krijg niet betaald om dit spul te bewaren”. Daarop kreeg Arabakis een ingeving, waarom niet de vissers een vergoeding geven voor het plastic dat ze opvissen?
Met steun van een particuliere stichting en in samenwerking met een Nederlandse recyclingorganisatie zette hij een project op waarbij visser 200 euro per maand ontvangen voor het plastic dat ze uit zee vissen. Het aantal aanmeldingen loopt storm, volgend jaar moeten er 100 visserboten aan deelnemen. Dat is hard nodig want op sommige plekken in Griekenland, zoals in de buurt van Athene, vangen vissers nu al meer plastic dan vis in hun netten.
Arabakis is daarnaast me hulp van onder meer de Clinton Foundation een vissersschool gestart die jonge Grieken opleidt tot het vak. Ook dat is nodig want de gemiddelde leeftijd in de Griekse visserij is nu 64 jaar. The Guardian portretteert de jonge zeeheld.
cc-foto: Ed Dunens

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

quatsch
quatsch2 apr. 2019 - 0:03

Dat iets dat we niet nodig hebben zoveel schade kan berokkenen, is te zot voor woorden.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas1 apr. 2019 - 10:55

Prima initiatief!

Joop den Uil
Joop den Uil1 apr. 2019 - 8:50

werkgelegenheid scheppen daar waar het nodig is.... een uitstekend idee Alternatief is dat de werkelozen naar west europa trekken ... dat is weer het streven van de Europese Unie Overheid. Die zullen daar wel goede rapporten over hebben om dat te beslissen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 apr. 2019 - 6:54

[ Griekse vissers {...} gaan daar wat aan doen ] Zoals wellicht: stoppen met vissen?

Claesz Pieter
Claesz Pieter31 mrt. 2019 - 21:38

Maar ook, hoe meer nieuwe vissers worden opgeleid hoe meer vis er uit de zee gevist wordt en hoe leger de zee (op al dat plastic na). Ik snap mensen trouwens niet die "gewoon" hun (plastic) afval op straat, of in de zee smijten. Kunnen ze daar niet wat aan doen, naast geen plastic (verpakkings)materiaal meer gebruiken natuurlijk, er zijn al zat alternatieven van papierpulp tot bioplastic of bamboe, etc.

Jacoba2
Jacoba231 mrt. 2019 - 18:39

Goed idee.

Satya
Satya31 mrt. 2019 - 16:19

Het milieu blijft een belangrijk punt.