Joop

Griekse premier noemt klimaatcrisis een oorlog in vredestijd

  •  
17-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
607 keer bekeken
  •  
53036501560_7648c580fd_k

© cc-foto: Saeima

Een pasgetrouwd Oostenrijks stel dat in Griekenland op huwelijksreis is verzwolgen door overstromingen. Het echtpaar werd eerder deze maand al vermist toen hun vakantieverblijf in Potistika overspoeld werd als gevolg van zware regenval. Inmiddels zijn hun lichamen aangespoeld op het strand, schrijft The Greek Reporter.

Minstens 17 mensen en meer dan 100.000 dieren zijn in een tijdsbestek van om het leven gekomen door ongekend natuurgeweld. Eerst braken er honderden bosbranden uit die onbedwingbaar leken, daarna volgden extreme regenbuien die grote delen van het land onder water zetten.

“Griekenland wordt geconfronteerd met een oorlog in vredestijd,” verklaarde premier Mitsotakis zaterdag in een toespraak op een internationale handelsbeurs in Thessaloniki. “In twee weken tijd hebben de ergste bosbranden en de ergste overstromingen meegemaakt. De klimaatcrisis is er en dwingt ons alles anders te zien.”

In een kritische beschouwing op Al Jazeera stelt journalist Matthaios Tsimitakis dat de conservatieve regering de natuurrampen verkeerd benaderd. Althans de bosbranden. Alles wordt ingezet op betere bestrijding terwijl er juist meer preventie nodig is. Onder druk van de EU is in Griekenland hard bezuinigd, de overheid teruggedrongen en veel geprivatiseerd.

Door soepele regels op het gebied van ruimtelijke ordening en het terugdringen van toezicht door staatsbosbeheer zijn de bossen uiterst kwetsbaar geworden.

cc-foto: Saeima 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Rutger Groot
Rutger Groot18 sep. 2023 - 7:36

Natuurlijk heeft de verandering van het klimaat hiermee te maken, en een ongekende tragedie maakt zich van Griekenland meester. Maar als er 79 mensen gearresteerd worden voor het stichten van bosbranden heb je in de eerste plaats te maken met criminelen. Prima om daarbij als EU te helpen, maar dit is geen klimaatcrisis. "Greece wildfires: 79 people arrested for arson" https://www.bbc.com/news/uk-66612781

Peace ....
Peace ....17 sep. 2023 - 18:00

Deze premier hengelt naar EU subsidies ... Griekenland is een bodemloze put voor euro's.

Palipka
Palipka17 sep. 2023 - 13:25

Lees: onder druk van de eu is Griekenland een neoliberale heilstaat geworden. Dat weet je het wel, menselijkheid weg, natuur weg. Alles voor het geld.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV17 sep. 2023 - 14:54

nee, dit gaat over de klimaatcrisis.

Olav Meijer
Olav Meijer17 sep. 2023 - 19:17

@ Palipka en Brother V: Het gaat zowel over de neoliberale politiek als de klimaatcrisis, nl. de samenhang daartussen. Preventie sis geminimaliseerd. Lees het slot van het artikel: "Onder druk van de EU is in Griekenland hard bezuinigd, de overheid teruggedrongen en veel geprivatiseerd. Door soepele regels op het gebied van ruimtelijke ordening en het terugdringen van toezicht door staatsbosbeheer zijn de bossen uiterst kwetsbaar geworden."