Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Griekse politie dwingt vluchtelingen om te helpen bij illegale pushbacks

  •  
28-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
705 keer bekeken
  •  
pushback

Asielzoekers in Griekenland worden gedwongen om de politie te helpen bij illegale pushback-acties. De asielzoekers moeten andere vluchtelingen met een boot terugbrengen naar Turkije, vertellen zes van hen aan The Guardian en andere media.

De zes mannen, afkomstig uit Syrië en Marokko, waren er getuige van hoe de Griekse politie andere vluchtelingen beroofde en mishandelde. Daarna werden de vluchtelingen in volle boten gezet, om onder begeleiding te worden overgebracht naar Turkije.

Tussen de pushback-acties door werden de zes asielzoekers opgesloten. Een van hen, een man uit Syrië, vertelt dat hij drie maanden heeft vastgezeten in een politiecel in Tychero, vlakbij de Turks-Griekse grens. Hij mocht alleen met gemaskerd naar buiten om te helpen bij pushbacks.

De Syriër werd zelf bij aankomst in Griekenland door de politie in elkaar geslagen. Toen de agenten ontdekten dat hij Engels sprak, deden ze hem een voorstel: hij mocht een maand in Griekenland blijven op voorwaarde dat hij zou helpen bij het uitzetten van andere asielzoekers.

De media beschikken over documenten en video’s die de getuigenissen van de Syriër en de vijf andere asielzoekers ondersteunen. Daarnaast vertellen ook Grieken die in grensplaatsen wonen, over vluchtelingen die voor de politie ‘werken’.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis blijft ontkennen dat zijn land betrokken is bij illegale pushbacks.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Déjà vu
Déjà vu28 jun. 2022 - 23:31

Waarom nemen de Grieken geen voorbeeld aan Mark Rutte? Die speelt dit spelletje heel wat viezer uit en dat ook nog eens zonder de hypocriete internationale opinie tegen zich te krijgen.

Satya
Satya28 jun. 2022 - 20:53

Het roept geeneens meer verontwaardiging op.