Joop

'Griekse kustwacht mishandelde vluchtelingen, gedumpt in Turkse wateren'

  •  
26-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
49710794976_db08ba6340_k
In een rechtszaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wordt de Griekse overheid ervan beschuldigd grof geweld te hebben gebruikt tegen vluchtelingen in nood op de Middellandse Zee, alvorens hen naar Turkse wateren te slepen. De rechtszaak is aangespannen door hulporganisatie Legal Centre Lesvos.
De zaak waar het om draait dateert van oktober vorig jaar. Een vissersboot met daarop zo’n tweehonderd vluchtelingen, waaronder veertig kinderen en een zwangere vrouw, was op weg van Turkije naar Italië. Voor de zuidkust van het Griekse eiland Kreta belandde het schip in moeilijkheden in een storm, waarop de kapitein genoodzaakt was hulp in te roepen.
Daarop verscheen een reddingsvaartuig van de Griekse kustwacht, geflankeerd door twee kleine patrouilleboten. Die hielden de vissersboot zeker vijf uur vast op open water, tot er speedboten kwamen met daarop gemaskerde commando’s. Die gingen aan boord van de vissersboot waar ze meerdere vluchtelingen sloegen en schopten. Uiteindelijk werden de vluchtelingen in twee groepen opgesplitst en overgebracht naar twee boten van de kustwacht. Daar moesten ze hun bezittingen afstaan, waaronder paspoorten, geld en telefoons, waarna de vluchtelingen verdeeld werden over meerdere kleine reddingsvlotten. Die werden vervolgens naar Turkse wateren gesleept, waar ze zonder voedsel, water, reddingsvesten of communicatiemiddelen aan hun lot werden overgelaten. Tegen de tijd dat de Turkse kustwacht hen oppikte, waren ze meer dan 24 uur verder.
Volgens Legal Centre Lesvos zijn de acties waarbij vluchtelingen naar Turkse wateren gesleept worden, de standaard geworden voor de Griekse kustwacht sinds maart vorig jaar. Dat zou zijn gebeurd in een reactie op een uitspraak van Turkije dat vluchtelingen niet meer zouden worden tegengehouden als ze de oversteek naar Europa wilde maken. Onder de omstreden Turkije-deal tussen dat land en de Europese Unie was afgesproken dat de regering in Ankara vluchtelingen ervan zou weerhouden door te reizen in ruil voor onder meer financiële steun.
Griekenland reageerde door tijdelijk alle nieuwe asielaanvragen op te schorten. Daarnaast klonken er al vaker geluiden over vluchtelingen die terug de zee op werden gesleept. Ook de Turkse kustwacht maakte al eerder video-opnamen van vluchtelingen die door de Grieken naar Turkse wateren werden gebracht. Het terugduwen van vluchtelingen gaat tegen internationale afspraken in, maar is niet verboden onder de Griekse wet. De Grieken ontkennen de praktijk dan ook niet, maar zeggen simpelweg binnen de wet te opereren. Dat de zaak uit oktober nu reden voor Legal Centre Lesvos is om naar het EHRM te stappen, is vanwege het excessieve geweld dat erbij kwam kijken.
Een van de getuigen in de zaak laat aan The Guardian weten helemaal niet naar Griekenland te willen, vanwege diens reputatie voor het mishandelen van vluchtelingen, maar desondanks geen andere mogelijkheid te zien. De man, Mahmoud genaamd, zegt eerst in Qatar te hebben verbleven, maar daar werd hij vanwege de coronapandemie weggestuurd. Een leven opbouwen in Turkije kan niet, terug naar Syrië ook niet: ‘Als er een legale manier was om Europa te bereiken, zou ik dat doen. Die is er niet. Ik wil die reis niet nog eens maken, maar ik moet wel.’
cc-foto: callmonikm
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

Kuifje3
Kuifje327 apr. 2021 - 10:32

@Satya: De grenzen zullen nooit meer zover als u voorstelt open worden gezet. We zien nu al dat er in onze kleine wereld veel te veel mensen binnen zijn gelaten die ons zo haten dat ze ons, terwijl we ze hier alles geven wat nodig is en wat ze daar nooit zouden kunnen hebben, plunderaars noemen. Ze schelden wildvreemden uit voor extreem rechts terwijl ze van diezelfde mensen wel verlangen dat ze alles opgeven om hun te helpen. Dat doen ze dan ook. Ondanks die blinde en ongefundeerde haat blijven wij deze mensen liefdevol opvangen. Wij zijn bereid om onze eigen kinderen jarenlang te laten wachten op een woning om deze mensen een eigen plek te geven waar ze niet bang hoeven te zijn voor de bommen die in hun eigen land blijven vallen. Wij steken steeds weer onze hand uit. Wij spreken die mensen beleefd en respectvol toe en blijven hopen dat dit wederkerig zal zijn.

10 Reacties
Satya
Satya27 apr. 2021 - 16:32

Ongefundeerde haat? Jij durft. Het is afkeer van mensen als jou en Ouwens. Wie is ons? Genoeg Nederlanders die als ze eenmaal door hebben wat voor manier van handel drijven men hier heeft dat veranderd willen zien ipv zich als jou op mensen afreageren. Ik ben in Nederland geboren. Die opmerking over binnen laten is misplaatst eigenlijk zeg je op basis van je huidskleur mag je geen mening hebben anders ben je een vijand en haat je ons. Die bommen door het westen aan misdadige regimes verkocht.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 17:59

@ Satya Jij schrijft: Ongefundeerde haat? Jij durft. Het is afkeer van mensen als jou en Ouwens. Dus jouw haat voor mensen die jouw opvattingen niet delen. En je schrijft: Die opmerking over binnen laten is misplaatst eigenlijk zeg je op basis van je huidskleur mag je geen mening hebben anders ben je een vijand en haat je ons. Aangezien je zelf beweert dat de grenzen open moeten, roep je daar zelf mee op dat mensen reageren met de woorden - binnen laten - dat is namelijk wat je doet als je de deur open zet. . En dan reageer je nog op een tekst van iemand die nergens beweert dat jij binnengelaten bent. Sterker is staat in die paar regels niets dat naar jouw persoonlijk verwijst. En vervolgens reageer je alsof dat wel het geval is. Je eigen reactie staat in geen enkele verhouding tot de tekst waarop je reageert.

Satya
Satya27 apr. 2021 - 18:54

Daan Afkeer en haat zijn twee verschillende zaken. Haat is minachting en ik minacht jou niet, ik zie jou niet als minderwaardig. Ik mag je niet maar dat is iets anders. Ik mag je niet omdat jij mensen als minderwaardig beschrijft. Ik lees de tekst aan mij gericht. Veel vluchtelingen zijn niet op de hoogte dat ze hier geld vinden dat uit hun landen afkomstig is. Die hebben dat dankbare waar bobby zo op zit te wachten.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 20:41

@ Satya Jij schrijft: Afkeer en haat zijn twee verschillende zaken. Haat is minachting en ik minacht jou niet, ik zie jou niet als minderwaardig. Ik lees je reacties en ik zie slechts haat. En je schrijft: Veel vluchtelingen zijn niet op de hoogte dat ze hier geld vinden dat uit hun landen afkomstig is. Dat vinden ze ook niet, hier is hun geld niet. Ze vinden een land waar ze zich nooit zullen thuis voelen en waar ze niet kunnen meedoen en zich zelf ontwikkelen. De mensen die dat wel lukt zijn een minderheid en dan nog meestal de tweede generatie. Ik ken enkele uitzonderingen en dat zijn mensen die gezien de omstandigheden iets buitensporigs gepresteerd hebben.

Kuifje3
Kuifje328 apr. 2021 - 0:52

@Satya: wie de schoen past ...

Satya
Satya28 apr. 2021 - 7:57

"Dat vinden ze ook niet, hier is hun geld niet." Dus je ontkent ook nog keiharde feiten? Je beslist ook al wat haat is? Ik mag je niet maar haat je niet. Bobby Klets niet.

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2021 - 9:34

@ Satya Jij schrijft: Dus je ontkent ook nog keiharde feiten? Keiharde feiten zijn niet te ontkennen. Simplistische fantasietjes wel. Jij schrijft: Je beslist ook al wat haat is? Ik mag je niet maar haat je niet Ik beslis wat ik zie als haat. En dat is wat ik zie.

Satya
Satya28 apr. 2021 - 13:00

Daan Dus top economen fantaseren? Dat is wat Daan Ouwens zegt? Jij bepaalt NIET wat haat is. Daar zijn definities voor.

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2021 - 16:51

@ Satya Jij schrijft: Dus top economen fantaseren? Dat is wat Daan Ouwens zegt? Dat is niet wat Ouwens zegt. Ouwens zegt dat er geen schuld is. Jij schrijft: Jij bepaalt NIET wat haat is. Daar zijn definities voor. Dat bepaal ik wel het zijn namelijk dat wat ik zie. En aan de definities voldoen jouw tekstjes. https://nl.wikipedia.org/wiki/Haat Dit zie ik in jouw teksten. Die voldoen prima aan de definitie van Paul Ekman. Overigens is dat een etiket dat past bij veel van jouw bijdragen, zeker niet alleen ten aanzien van mij. Ik vind het overigens geen probleem, haat is blijkbaar iets dat veel mensen drijft. Het is een soort bron van energie. Onze discussies laten zien dat we inderdaad niets gemeenschappelijks hebben. Wat ik echter niet wil is dat jij hier opschrijft dat jijzelf het toonbeeld van rede bent en alle anderen die het niet met jou eens zijn ontspoorde fascisten en racisten zijn. Dat is namelijk niet het geval. Vandaar de reflectie op jouw teksten. Inhoudelijk zijn ze niet de moeite waard.

Kuifje3
Kuifje329 apr. 2021 - 8:43

@Daan: Paarlen voor de zwijnen... helaas

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 9:32

De toekomst van veel van deze mensen ligt niet in Europa. Een groot deel is niet in staat normaal te functioneren in de complexe westerse samenleving. De sociale vaardigheden missen, de cultuur sluit niet aan, de opleiding en vakbekwaamheid schiet tekort. Niettemin dromen die mensen van een goede toekomst hier. Zoals Mahmoud uit de tekst. De kans is groot dat hij in een groot deel van de landen op deze wereld meer kansen heeft op een goede toekomst dan in Europa. Hij wordt dus gedreven door een weinig realistische droom. Het feit dat die werkelijkheid niet doordringt in de landen van herkomst is een groot deel van het probleem. En dat maakt tegelijk dat er voor mensen die werkelijk geen andere optie is dan naar Europa te komen die mogelijkheid steeds kleiner wordt. Dus wat die grieken nu doen moeten ze niet op zee maar op land doen. Het overgrote deel van die vluchtelingen terugsturen. Iedereen die niet uit een door directe gevechten getroffen gebied komt moet terug. Tegelijk moeten vluchtelingen veel beter voorgelicht worden over de situatie hier. Als zij niet in staat zijn hier een bestaan op te bouwen moeten ze ook niet hier naartoe reizen. Er moet een menselijke van realistische benadering komen gefinancierd door de EU. Op deze manier zullen alleen de vele doden mensen overtuigen van het feit dat het een onverstandige reis is.

21 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 10:46

Ik ben benieuwd hoe een menselijke realistische benadering er uit gaat zien. Migranten blijven voorlopig zoeken naar manieren om Europa binnen te komen en de landen van herkomst zitten niet te wachten op terugkeer van migranten.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 12:42

@ DanielleDefoe Dat wordt zoeken. Ik denk niet dat er 1 oplossing is. Er zullen zelfs militaire veilige zones moeten komen. Met de landen van herkomst moeten deals gesloten worden. Het accepteren van de terugkomst van vluchtelingen in ruil voor economische steun, toegang tot Europese markt, kennis overdracht, onderwijs. Een heel pakket van maatregelen waarvan ik denk dat er nog veel bedacht moet worden. Aansluiten bij wat de mensen daar willen en nodig hebben. Maar in ieder geval een rem op de instroom en zorgen dat mensen terugkeren die hier geen geldige verblijfstitel krijgen.

Mini2
Mini227 apr. 2021 - 12:48

'Tegelijk moeten vluchtelingen veel beter voorgelicht worden over de situatie hier. Als zij niet in staat zijn hier een bestaan op te bouwen moeten ze ook niet hier naartoe reizen.' Hier komen de mensensmokkelaars dus in beeld.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 14:03

@ Mini Jij schrijft: Hier komen de mensensmokkelaars dus in beeld. Jij denkt dat mensensokkelaars reclamefolders uitreiken over het mooie rijke leven in Nederland? merkwaardig.

Satya
Satya27 apr. 2021 - 15:25

Grenzen open of terugbetaling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 15:31

DaanOuwens 27 april 2021 at 16:03 De meeste voorgestelde oplossingen komen neer op een verdeling over Europa, en de EU landen hebben daar geen zin in onder de (stilzwijgende) aanname dat terugkeer bij afwijzing een illusie blijkt.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 17:51

@ Satya Jij schrijft: Grenzen open of terugbetaling. Aangezien er geen schuld aan jou is heb je ook geen recht op terugbetaling. @ DanielleDefoe Dat zie ik ook. Daarom moet die terugkeer georganiseerd gaan worden. Ik begreep dat er in Duitsland op dit moment enige duizenden vluchtelingenkinderen "kwijt" zijn. Dat soort ellende wil niemand en deel van die kinderen zal in een soort hel terecht zijn gekomen die erger is dan die in het land van herkomst. De EU heeft de plicht het immigratieprobleem op te lossen. Door middel van politieke druk zal er beweging moeten ontstaan. Er is geen schijn van kans dat een groot deel van de vluchtelingen een leven hier kan opbouwen. De eerste stap is erkennen dat dit de realiteit is.

Satya
Satya27 apr. 2021 - 18:55

"Aangezien er geen schuld aan jou is heb je ook geen recht op terugbetaling." Er is een schuld aan de 3e wereld, waar ik niet toebehoor. Je leest weer iets wat je wilt lezen.

Satya
Satya27 apr. 2021 - 19:01

Daan en Danielle Laat de mensen maar sterven zolang jullie het maar naar de zin hebben. Daar komt jullie denken gewoon op neer. Zoveel migranten als hier een goed leven hebben opgebouwd die door jullie even aan de kant worden geschoven om je zondebok te rechtvaardigen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 20:48

@ Satya Jij schrijft: Er is een schuld aan de 3e wereld, waar ik niet toebehoor. Je leest weer iets wat je wilt lezen. Er is ook geen schuld aan de derde wereld. En aangezien je schreef: Grenzen open of terugbetaling. Is mijn conclusie correct. Dan moet jij je duidelijker uitdrukken. En je schrijft: Zoveel migranten als hier een goed leven hebben opgebouwd die door jullie even aan de kant worden geschoven om je zondebok te rechtvaardigen. De meerderheid heeft geen goed bestaan opgebouwd. De meerderheid leeft als tweederangsburger in bijvoorbeeld wijken in Rotterdam Zuid. Overigens mensen waar ik in tegenstelling tot jou wel mee aan tafel heb gezeten en hun verhalen heb aangehoord. Mensen die diep beschadigd en teleurgesteld waren. In zichzelf en in de Nederlandse samenleving. Van dat soort ellende kijken opportunisten liever weg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 22:28

Natuurlijk zijn er ook migranten die er in slagen hun leven op orde te krijgen maar het spreekt niet vanzelf en velen raken bitter teleurgesteld in wat Europa ze heeft te bieden terwijl de terugtocht om allerlei reden moeilijk is. Er zwerven ook tienduizenden asielkinderen door Europa die op enig moment zijn "zoekgeraakt" . Zelfs tijdens de Corona-lockdowns in 2020 waren er in Nederland 323 vermissingen uit de opvang. Om hoeveel kinderen het in heel Europa gaat is niet te zeggen, omdat geen enkel land zijn administratie goed op orde heeft.

Satya
Satya28 apr. 2021 - 8:03

Daan 1 dollar op 24 dollar sinds de jaren 60 is een heel grote schuld. Geen HBO opgeleide figuren maar universitair gestudeerden hebben dat berekend. Wie zou jij geloven? "De meerderheid heeft geen goed bestaan opgebouwd. De meerderheid leeft als tweederangsburger in bijvoorbeeld wijken in Rotterdam Zuid. Overigens mensen waar ik in tegenstelling tot jou wel mee aan tafel heb gezeten en hun verhalen heb aangehoord." In de steek gelaten bedoel je. De kans niet gekregen een bestaan op te bouwen. Door mensen ontzegd die denken over betere vaardigheden te beschikken. Ik ken die mensen niet? Ken jij mij?

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2021 - 9:47

@ Satya Jij schrijft: 1 dollar op 24 dollar sinds de jaren 60 is een heel grote schuld. Weer zo'n zin die helemaal niets zegt. Er was geen schuld dus hij is er nu ook niet. Als een willekeurig Afrikaans land een goed integer bestuur had gekregen in de jaren 60 was het nu een zeer welvarend land geweest. En je schrijft: In de steek gelaten bedoel je. Waarom zou de Nederlandse samenleving verplicht zijn te zorgen dat iemand die hier naar toe komt van zijn eigen leven hier een succes maakt? Dat zullen mensen zelf moeten doen. Het feit dat het vaak niet lukt ligt aan het gebrek aan opleiding en vaardigheden van deze mensen zelf. En je schrijft: Ik ken die mensen niet? Ken jij mij? Ik ken jouw reacties hier dat is voor mij voldoende. Voor meer heb ik geen belangstelling.

Satya
Satya28 apr. 2021 - 10:08

Danielle Schandalig van die kinderen. Kun je nagaan wat het leven van zo'n kind waard is. In de 3e wereld zie je ook veel blanke mensen die weeshuizen opzetten of kostscholen. Veel kindermisbruik. 2e rangs burger hier is nog altijd beter als 3e rangs burger in Kenia. Ben je bekend met wat er met de textiel industrie in Kenia is gebeurt? DAAR zou het verhaal rond migratie over moeten gaan. Dan stop je het zonder de onderdrukkende, mensonterende en mensen tot 5e rangs burger denigrerende fantasie van Ouwens.

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2021 - 11:10

@ Satya Jij schrijft: 2e rangs burger hier is nog altijd beter als 3e rangs burger in Kenia. Dat zegt dan veel over jouw waardering van de samenleving in kenia en de mensen daar. En je schrijft: Ben je bekend met wat er met de textiel industrie in Kenia is gebeurt? DAAR zou het verhaal rond migratie over moeten gaan. De arbeidsomstandigheden van mensen in lage lonen landen staat hier allang op de agenda. Je kan je beter druk maken over het op de agenda zetten van dat soort onderwerpen daar.

Satya
Satya28 apr. 2021 - 13:03

Daan Ga in Kibera wonen met je domme frames. Arbeidsomstandigheden? Waar heb je het over? 35.000 banen verdwenen omdat er geld aan onze tweedehands kleding wordt verdient. Je weet niet waar je het over hebt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2021 - 15:21

Satya 28 april 2021 at 12:08 Ook de beschermde opvang is geen gevangenis en als de kinderen met de noorderzon vertrekken zijn ze bijzonder lastig te vinden.

Satya
Satya28 apr. 2021 - 17:28

Beste Danielle dat lijkt mij nog altijd te verkiezen boven Kibera of wees in Mombasa. Misschien is mijn nadeel dat ik teveel gezien heb van de 3e wereld en teveel kapitaalvlucht heb zien plaatsvinden, neem die verdwenen textiel industrie, wat slecht één voorbeeld is. Het is wel waar je de oplossing kunt vinden om migratie tegen te gaan. Dat zal wel ten koste gaan van een stukje materiële welvaart hier. Al denk ik dat jou dat niet zoveel doet omdat jij volgens mij best sober leeft meen ik weleens te lezen. Een klein beetje socialisme zou zo gek nog niet zijn. Migratie kan humaan gestopt worden, maak economieën gelijkwaardig.

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2021 - 4:50

@ Satya Jij schrijft: Je weet niet waar je het over hebt. Ik schreef: De arbeidsomstandigheden van mensen in lage lonen landen staat hier allang op de agenda. Ik verwees naar deinspanningen van Europa om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dat ik niet wist dat het tweedehandskleding betrof is het gevolg van jouw manier van zaken opschrijven hier. Halve kreten, loze teksten, vage veronderstellingen. Nooit feiten, nooit enige onderbouwing. Slechts een variant op hard schreeuwen. Dan heb je ook niet meer het recht mensen die op je reageren ook maar iets te verwijten. Dat je mijn tekst een frame noemt is trouwens helemaal onzin. https://hvds.nl/nieuws-en-blogs/blog/framing-voor-beginners/ Voor beginners. Wellicht kan je met deze kennis begrippen wel juist toe passen. En je schrijft: Ga in Kibera wonen met je domme frames. Waarom? ik heb geen enkele behoefte daartoe. Ga jij daar maar wonen kennelijk heb je grote problemen met de omgeving hier.

Mini2
Mini229 apr. 2021 - 10:19

@Daan ' Jij denkt dat mensensokkelaars reclamefolders uitreiken over het mooie rijke leven in Nederland? merkwaardig.' Ja, dat doen ze inderdaad. Geen flyers, maar wel via social media.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2021 - 12:12

Mini 29 april 2021 at 12:19 Asielzoekers zijn natuurlijk niet dom en hebben een eigen agenda. Dat de informatie een te rooskleurig beeld geeft over de mogelijkheden zal ook waar zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 apr. 2021 - 17:25

Het asielsysteem van de EU / europese landen resulteert in veel narigheid en is daarom grondig toe aan hervorming en vernieuwing. Dit is daar een van de vele sneue voorbeelden van.

Kuifje3
Kuifje326 apr. 2021 - 15:32

Het doel heiligt de middelen. Het doel: de vluchtelingenstroom naar de EU over zee moet hoe dan ook gestopt worden. Als deze stroom niet wordt gestopt dan zullen er nog heel heel heel veel mensen op zee omkomen. Dit soort berichten daar draait je maag van om, maar het alternatief is ook vreselijk.

7 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 apr. 2021 - 17:33

Zolang een handjevol NW-Europese landen een onbeperkt recht tot asielaanvraag + de beste voorzieningen in de wereld aanbieden zal er een stroom blijven bestaan. Het systeem is behoorlijk vastgelopen. Omdat er zonder maatregelen teveel mensen naar deze landen zouden komen laten ze andere landen met de problemen zitten. Door te beroepen op het Dublin verdrag is Griekenland de sjaak. De migranten / vluchtelingen / asielzoekers willen helemaal niet in Griekenland blijven maar komen daar wel vast te zitten. Dit soort acties van de Griekse regering vind ik daarom niet heel onlogisch. Naar Griekenland wijzen is daarom erg makkelijk.

Satya
Satya26 apr. 2021 - 19:48

Gewoon de grenzen openzetten.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 apr. 2021 - 21:07

@Satya, Dat is in 2015 gedaan en toen bezweken de asielsystemen. Grenzen openen zal consequenties hebben. We zouden dan bijv. net als Jordanië vluchtelingenkampen kunnen bouwen alleen dan in de polders ipv woestijn. Er is een grens aan het aantal asielaanvragen dat verwerkt kan worden. Idem dito voor het aantal uitkeringen en woningen dat kan worden verstrekt. Uit enquetes blijkt dat miljoenen jongeren weg willen uit MENA landen dus ik denk niet dat het gaat meevallen in aantallen.

Mini2
Mini226 apr. 2021 - 21:24

@Satya Jij noemt mij extreem-rechts en vervolgens is je enige argument: 'gewoon de grenzen openzetten'. Wat is dit voor armoede?

Satya
Satya27 apr. 2021 - 8:56

Recht door zee Ik geloof niet zo in die angst aanjagerij dat zoveel mensen weg willen, zodra de westerse plundering stopt kunnen zich daar volwaardige economie opbouwen. Mini Armoede? Ik vind het armoede om de wereld leeg te roven en mensen daarna toegang tot het roof continent te ontzeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 11:01

De grenzen openzetten, terug naar de situatie van voor de opkomst van de natiestaten, impliceert dat het huidige opvangsysteem ook vervalt. Wie dan nog voor welke voorzieningen in aanmerking komt is mij onduidelijk.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9327 apr. 2021 - 18:07

"Ik geloof niet zo in die angst aanjagerij dat zoveel mensen weg willen, zodra de westerse plundering stopt kunnen zich daar volwaardige economie opbouwen." Nja agree to disagree. Ik denk dat de aantallen wel heel groot zijn. Helaas zijn er veel landen in de MENA regio compleet mislukt. Giftige cocktail van slecht beleid, autocraties, slechte economie, religie, tribale samenlevingen, jeudbubbel, werkloosheid en algemene uitzichtloosheid. Nogmaals enquetes hebben laten zijn dat in sommige lande tot wel tientallen procenten van de jongeren weg willen. Onevenredige handelsrelaties tussen rijke (dus echt niet alleen westerse) en arme landen is inderdaad ook een factor zoals je terecht noemt. Overigens, Ik vind je reacties enigszins racistisch. Je geeft één bepaalde groep / regio de schuld van zowat alle misere en problemen in de wereld. Zonder enige onderbouwing. Dat is behoorlijk fout.

Satya
Satya26 apr. 2021 - 14:42

Mini Je laat je ware gezicht mooi zien. Mensenrechten wil jij niet. Extreemrechts is een zeer groot gevaar. Jij wilt uiterst rechtse landen als voorbeeld nemen.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 14:02

We stuurden toch ook gewoon de joden terug naar Nazi-Duitsland?

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje326 apr. 2021 - 15:40

@Apple: Turkije is geen Nazi-Duitsland en deze vluchtelingen zullen daar echt niet vergast worden. Een vergelijking van u dus die niet opgaat. Al de landen in die regio (inclusief Turkije, Italië en Griekenland) kunnen de stroom vluchtelingen niet meer aan. Een portie demagogie er bovenop helpt niet echt. Het enige wat misschien helpt is de wederopbouw van de gebieden waar oorlog is of was zodat deze mensen uit zichzelf terug willen gaan.

LaBou
LaBou 26 apr. 2021 - 16:03

"Turkije is geen Nazi-Duitsland en deze vluchtelingen zullen daar echt niet vergast worden. Een vergelijking van u dus die niet opgaat." Toen we die joden terugstuurden waren we ook niet op de hoogte van de werkelijkheid. En later konden we zeggen: "dat hebben we niet geweten" en "met de kennis van nu zouden we dat heel anders doen". Zó groot zijn de verschillen nou dus ook weer niet.

Kuifje3
Kuifje327 apr. 2021 - 10:46

@LaBou: ik zal geen fanclub oprichten voor Erdogan en zijn vreselijke regime. Toch heb ik kennelijk meer vertrouwen in de Turken dan u. Het zijn andere tijden dan in 40-45. Andere gevaren en andere “oplossingen”. Nu roepen we “Wir Schaffen Dass” en sluiten vervolgens vluchtelingen die gehoor gaven aan deze oproep op tussen het o zo veilige westen en het minder vrije buitengebied. De ene helft van ons eigen politieke spectrum blijft maar roepen om de deur open te zetten en in de praktijk blijkt dat de andere helft de voet tegen diezelfde deur weet te houden. Lekker scheldend op elkaar weten we vervolgens zelfs niet in de buurt te komen van een redelijke oplossing. De vluchtelingen zijn vervolgens de dupe. U en ik zitten lekker veilig in ons huis achter een schermpje met elkaar te bespreken hoe vreselijk dit alles is.

jantje
jantje26 apr. 2021 - 10:31

Om kotsmisselijk van te worden.. Dezelfde Grieken die met Europees geld op de been wordt gehouden. Op deze manier maken ze mij ook medeplichtig aan hun wangedrag. Ik zal nooit naar Griekenland gaan om daar vakantie te vieren. Die lui moeten ze zelf in hun sop gaar laten koken.. Bah, wat een gemeen volk.

3 Reacties
Mini2
Mini226 apr. 2021 - 11:45

'Bah, wat een gemeen volk.' Ja want dat kun je de gemiddelde Griek ook echt aanrekenen...

Gerygrr
Gerygrr26 apr. 2021 - 15:31

Jannie, Gemeen volk? Kapot bezuinigd volk door de EU. Daarnaast heeft de EU de deal met Turkije gesloten, die niet wordt nageleefd.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 apr. 2021 - 17:38

'Wij' als in NW-Europa zijn absoluut medeplichtig. Noordwest Europa biedt de beste voorzieningen en systemen in de wereld aan voor asielzoekers. Deze landen weigeren deze inmiddels tientallen jaren oude systemen en verdragen te hervormen. Om er voor te zorgen dat er toch niet teveel mensen op af komen misbruiken en gebruiken ze andere landen. Zo worden Turkije en Libië betaald en bij Zuid-Europa wordt beroep gedaan op het Dublin verdrag. Wijzen naar Griekenland is makkelijk maar zeker niet 100% terecht.

Satya
Satya26 apr. 2021 - 10:13

De gevolgen van ontmenselijking. De SS lijkt te herleven in Griekenland. Geweld tegen ongewapende en geweldloze mensen, wat een helden. Hopelijk word er een voorbeeld gesteld en wordt de Griekse eindverantwoordelijk voor het internationaal strafhof gebracht.

Karingin
Karingin26 apr. 2021 - 9:55

Goed dat het Hof de mensenrechtenschendingen erkent. Het is echter geen exclusief Grieks fenomeen, dit gedrag is te wijten aan de houding van alle EU-landen en het debiele, schandalige migratiebeleid

4 Reacties
Mokker
Mokker26 apr. 2021 - 10:37

Niet alleen EU landen, je hebt de laatste paragraaf gelezen? Getuige Mahmoud in eerste instantie al in Qatar was opgevangen, maar is weggestuurd. Het genereuze Qatar, dat maar liefst 189 vluchtelingen heeft opgenomen, minder dan sommige Nederlandse dorpen. Genoeg olie-landen in de regio die veilig zijn en geld zat hebben, maar het politiek goed uitkomt dat Europa onder druk wordt gezet.

Mark Huysman
Mark Huysman26 apr. 2021 - 11:20

[Niet alleen EU landen, je hebt de laatste paragraaf gelezen?] Nee niet alleen EU-landen er zijn helaas meer onmenselijke regimes in de wereld.

Satya
Satya26 apr. 2021 - 11:33

Mokker Jij pleit dus voor beschaving naar beneden toe stellen. Veel armere landen als NL doen veel meer.

Mini2
Mini226 apr. 2021 - 11:52

Dus, wat stel je voor? Hoe zou jij het doen?

Hank Nozemans
Hank Nozemans26 apr. 2021 - 9:44

Dus de buurlanden kieperen deze vluchtelingen over de schutting en dan moet Europa het vervolgens oplossen. Mooi is dat.

4 Reacties
Satya
Satya26 apr. 2021 - 10:33

De gevolgen van ontmenselijking in een reactie samengevat. Ga je straks lekker hypocriet doden herdenken?

rvb2
rvb226 apr. 2021 - 10:37

nee, het is juist Griekenland dat mensen over de schutting kiepert, Turkije levert geen mensen af in Griekse wateren.

Mini2
Mini226 apr. 2021 - 11:44

@RVB 'Turkije levert geen mensen af in Griekse wateren.' Ja want Turkije en Griekenland hebben ook echt geen conflict wat al tientallen jaren aan de gang is: https://apnews.com/article/turkey-smuggling-migration-greece-europe-38eea946e3f9251f8439f7b7ae01ccf8

Satya
Satya26 apr. 2021 - 14:39

Mini Dus al zou dat zo zijn. Moeten wij net zo worden betreft mensenrechten als Turkije?