Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Griekse commissie: Turkije niet veilig voor Syriër

  •  
20-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
syr
De onafhankelijke commissie van een Griekse asieldienst heeft de deportatie van een Syrische vluchteling stopgezet. De man was één van de eerste vluchtelingen die aan de hand van de EU-deal met Turkije teruggestuurd moest worden. Toen hij in hoger beroep ging werd hij door de asielcommissie in het gelijk gesteld omdat het land ‘te onveilig’ is, wat problemen kan opleveren voor de deal aangezien die gebaseerd is op de zogenaamde veiligheid. Dit meldt The Guardian. 
Het is niet bekend waarom Turkije onveilig bevonden is voor de man maar het druist wel direct in tegen de deal die Europa met het land gemaakt heeft. De Syriër mag in Griekenland blijven tot zijn beroep behandeld is. De commissie stelt:
"De commissie oordeelt dat de tijdelijke bescherming die Turkije kan bieden aan de aanvrager, als zijnde een Syrische burger, hem niet de rechten biedt die hij volgens de Conventie van Genève zou moeten hebben "
De Griekse minister van Migratie, Mouzalas, begrijpt niets van het oordeel van de commissie:
"Ik begrijp niet hoe zij tot dit oordeel zijn gekomen. Beroepscommissies zijn onafhankelijk, dus het is voor mij moeilijk daar iets op te zeggen. Maar als dit hun zienswijze is, dan zijn we in een hele moeilijke situatie beland. "
Tot nu toe heeft Griekenland naar aanleiding van de EU-deal inmiddels 441 mensen teruggestuurd naar Turkije, waarvan geen enkele Syriër was. Vandaag werd ook bekend gemaakt dat 174 Syriërs op Lesbos in hoger beroep zijn gegaan tegen hun uitwijzing en in honderd gevallen het verzoek al toegekend is.
Griekenland heeft laten weten zorgvuldig te selecteren en in ieder geval geen kinderen en gehandicapten zomaar terug te sturen. Dit oordeel en deze houding van de Grieken weerspreken alles wat de lidstaten die de dubieuze deal hebben gemaakt stellen, en bevestigen wat critici vreesden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

LodeHere
LodeHere22 mei 2016 - 9:25

Angela Merkel gaat binnenkort met Erdogan spreken over de beslissing in Ankara om een lid van het parlement zijn immuniteit voor vervolging af te nemen, zodat hij veroordeeld kan worden voor het tonen in het parlement van bewijzen dat Erdogan in het geheim wapens leverde aan IS. Maar het was blijkbaar tegen de huisregels om het artikel daarover hier te posten, mogelijk omdat het op RT stond.

3 Reacties
LodeHere
LodeHere23 mei 2016 - 20:38

de Volkskrant: "Turkse politie deporteert Syriërs vanwege bedelen" http://www.volkskrant.nl/buitenland/turkse-politie-deporteert-syriers-vanwege-bedelen~a4305678/ In Syrië zelf, ook in de Volkskrant: "Regeringsgebied Syrië in hart geraakt door IS: '150 doden'" http://www.volkskrant.nl/buitenland/regeringsgebied-syrie-in-hart-geraakt-door-is-150-doden~a4306010/

TurkseTurk
TurkseTurk27 mei 2016 - 20:26

Boel Shit. Het onderwerp waar jij over hebt was gedaan Door mediagroep van can Dündar in samenwerking met de Fetullah Gülen beweging die in opdracht van cia handelt. Er zijn vrachtwagens aangehouden onder beheer van Turkse geheime dienst Door militairen die in opdracht van Fetullah Gülen mensen werden aangestuurd. Inhoud zover ik weet is nooit opengemaakt. Namelijk de mensen die betrokken waren bij de aanhouding inclusief militairen zijn daarna Door de mannen van Erdoğan een voor een aangepakt wegens landverraad. Kamerleden hadden geen directe banden met dit gebeuren.

TurkseTurk
TurkseTurk27 mei 2016 - 20:28

Boel shit. Er waren nooit zulke bewijzen boven water gekomen.

Meta Foor
Meta Foor21 mei 2016 - 16:09

het experiment waar ik dus ca 100 euro indirect aan gegeven heb, is dus jammerlijk mislukt.

1 Reactie
insignia
insignia22 mei 2016 - 8:54

@Meta Floor - omdat het niet veilig is! Als ik jouw inleg verdubbel, dus direct € 200 aan je geef is het dan wel gelukt? Ik begrijp echt niet hoe je elk menselijk drama in geld om kunt rekenen.

cockpol
cockpol21 mei 2016 - 14:57

Oeps, de mensensmokkelaars kunnen weer aan de slag in Turkije.

Machielse93
Machielse9321 mei 2016 - 14:21

Wat een bureaucratische onzin weer. Dit is een van de redenen van het failliete asielsysteem in Europa. Eeuwig procederen en uiteindelijk emotioneel betogen dat je gesetteld bent en daarom moet blijven.

BasVV
BasVV21 mei 2016 - 10:43

Stuur die 6 miljard dan maar naar Griekenland. Zodra dit nieuws bij Syrische vluchtelingen in Turkije bekend wordt zal het aantal bootjes weer rap toenemen. Maar de grenzen naar noord europa zitten potdicht. Je hoeft niet helderziend te zijn om te bedenken wat er komende zomer gaat gebeuren.

bob b.
bob b.21 mei 2016 - 9:30

Gezien de ontwikkelingen in Turkije die duidelijk niet de goede kant opgaan, deze bevinding van de Grieken, het feit dat velen de deal moreel omstreden vinden, maar bovenal dat vluchtelingen als handelswaar worden gebruikt lijkt het me een goed plan om de deal met Turkije op te zeggen. En te zoeken naar een betere oplossing. Laten we Griekenland geld en mankracht geven om vluchtelingen binnen Europa op te vangen en dat op een manier die de EU waardig is. We moeten onze grenzen zelf bewaken en niet overlaten aan een sultan die zijn land terugwerpt in de negentiende eeuw.

2 Reacties
Bagus
Bagus21 mei 2016 - 15:07

Geheel met je eens!

Ayyildiz
Ayyildiz21 mei 2016 - 16:40

Nobele gedachte. Jammer genoeg zal er geen draagkracht zijn bij de "bezorgde burger".