Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekse commissie: Turkije niet veilig voor Syriër

  •  
20-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
syr
De onafhankelijke commissie van een Griekse asieldienst heeft de deportatie van een Syrische vluchteling stopgezet. De man was één van de eerste vluchtelingen die aan de hand van de EU-deal met Turkije teruggestuurd moest worden. Toen hij in hoger beroep ging werd hij door de asielcommissie in het gelijk gesteld omdat het land ‘te onveilig’ is, wat problemen kan opleveren voor de deal aangezien die gebaseerd is op de zogenaamde veiligheid. Dit meldt The Guardian. 
Het is niet bekend waarom Turkije onveilig bevonden is voor de man maar het druist wel direct in tegen de deal die Europa met het land gemaakt heeft. De Syriër mag in Griekenland blijven tot zijn beroep behandeld is. De commissie stelt:
"De commissie oordeelt dat de tijdelijke bescherming die Turkije kan bieden aan de aanvrager, als zijnde een Syrische burger, hem niet de rechten biedt die hij volgens de Conventie van Genève zou moeten hebben "
De Griekse minister van Migratie, Mouzalas, begrijpt niets van het oordeel van de commissie:
"Ik begrijp niet hoe zij tot dit oordeel zijn gekomen. Beroepscommissies zijn onafhankelijk, dus het is voor mij moeilijk daar iets op te zeggen. Maar als dit hun zienswijze is, dan zijn we in een hele moeilijke situatie beland. "
Tot nu toe heeft Griekenland naar aanleiding van de EU-deal inmiddels 441 mensen teruggestuurd naar Turkije, waarvan geen enkele Syriër was. Vandaag werd ook bekend gemaakt dat 174 Syriërs op Lesbos in hoger beroep zijn gegaan tegen hun uitwijzing en in honderd gevallen het verzoek al toegekend is.
Griekenland heeft laten weten zorgvuldig te selecteren en in ieder geval geen kinderen en gehandicapten zomaar terug te sturen. Dit oordeel en deze houding van de Grieken weerspreken alles wat de lidstaten die de dubieuze deal hebben gemaakt stellen, en bevestigen wat critici vreesden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.