Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grieks vluchtelingenkamp Moria verwoest door brand

  •  
09-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Het Griekse vluchtelingenkamp Moria is grotendeels in de as gelegd nadat in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere branden uitbraken. Het is niet bekend waardoor de branden konden ontstaan. Woensdagochtend waren er vooralsnog geen meldingen van doden of gewonden, wel zijn duizenden bewoners van het kamp op de vlucht geslagen.
De brandweer op Lesbos rukte vannacht in maximale bezetting uit om het vuur te doven. Volgens de brandweerlieden werden sommigen van hen door bewoners verhinderd de vlammenzee te bereiken, zo meldt de Britse krant The Guardian. Op Facebook deed een arts verslag van de pogingen van fascisten die de hulpverleners belaagden terwijl die probeerden hulp te bieden. Ze vertelde hoe het medisch team moest vluchten, maar later alsnog het kamp wist te bereiken. Ook haalde ze snoeihard uit naar de Europese Unie die volgens haar de grote schuldige is van de humanitaire ramp in Moria door een hardvochtig migratiebeleid. De video is inmiddels verwijderd, volgens de vrijwilligersorganisatie Europeans For Humanity is dat om de veiligheid van de arts te kunnen garanderen:
With deep concern we are watching the developments in #Moria. Our team on the ground tried to help and provide first aid…
We got attacked by fascists, were surrounded and had to hide in the forests. We are safe now, while 13.000 people aren't.
Vorige week werd het hele kamp in quarantaine geplaatst nadat een van de bewoners positief getest werd op het coronavirus. Daarna werd het virus bij nog eens 35 mensen aangetroffen. Kamp Moria barstte al tijden uit zijn voegen. In het kamp bevonden zich ruim twaalfduizend mensen, terwijl het bedoeld is voor niet meer dan drieduizend. Mensenrechtenorganisaties en artsen slaan al tijden alarm omdat de leefomstandigheden voor de bewoners abominabel zijn.
Video bovenaan deze pagina niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (95)

Phantom3
Phantom310 sep. 2020 - 9:43

Ik begrijp dat ze het zelf hebben aangestoken, om aandacht te vragen voor hun situatie. Hoe erbarmelijk moet het zijn als je tot zoiets in staat ben. Echt verschrikkelijk. Laten we ze allemaal hier naar toe halen.

Bouwman2
Bouwman210 sep. 2020 - 8:55

Wat in dat kamp op Lesbos gebeurt is te verschrikkelijk voor woorden Het gaat om heel veel of betrekkelijk weinig mensen die gevlucht zijn en hun heil in de EU zoeken. Die verschrikkelijke EU die zo snel mogelijk moet ophoepelen. Maar waar moeten die mensen dan heen? Terug kan niet. Hoe ver wil je gaan? Begin met Nederland. Dat is mogelijk. Bedenk maar dat Nederlanders allemaal stuk voor stuk vluchtelingen zijn die een veilige haven hebben gevonden. Want een Nederlander is zeer over zichzelf te spreken. en een stuk minder over een ander. Stop dus met polariseren en neem die mensen gewoon op. Denk niet altijd maar alleen aan aanzuigende werking. Denk ook eens aan de vergrijzing. Dan zie je dat deze vluchtelingen een blessing zijn in disguise. Hongarije laat geen nieuw bloed toe en schermt zich af met scheermes prikkeldraad. Hongarije is bezig te sterven. Wees toch niet als de Hongaren van Orbán die bevolkingspolitiek bedrijft. Net als de Joodse staat. Steun dus de grote Likoed die geen steun nodig heeft liever niet maar de piepkleine Meretz wel Wees wijs, doe niet zo angstig, bedenk maar dat het ergste lijden komt door vrees. En dat lijden is maar een fractie van wat die mensen, - want het zijn mensen, geen gevallen- in Moriakamp moeten doorstaan. En ruime jas zit een stuk comfortabeler dan een nauwe dwangbuis.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons11 sep. 2020 - 5:00

Het zijn vast allemaal prima mensen echter ik zie 1 klein probleempje. Dat heeft niets met cultuur, religie of wat dan ook te maken: huisvesting. We hebben hier al een enorm tekort aan woningen. Dus nu duizenden mensen opnemen levert wel een groot probleem op.

Ewout Pool
Ewout Pool10 sep. 2020 - 5:28

Ik moet zeggen: ik weet het allemaal niet meer: De Grieken geven de migranten de schuld, de migranten extreemrechtse Grieken. Beiden komen wel erg snel met de claim en hebben geen bewijs getoond. Ik kan me voorstellen dat de situatie op Mora niet bepaald prettig is. Ik kan me ook voorstellen dat als je uit een k*tland komt en je te horen krijgt dat het in Europa veel beter is je probeert daar te komen. Aan de andere kant, waar gaan deze mensen in Europa van leven? Opleiding etc. sluit nauwelijks aan bij Europese eisen, dus dat wordt laagbetaald productiewerk of een uitkering. Bovendien gaan deze mensen om de schaarse sociale voorzieningen (huis, uitkering) concurreren met onze eigen kwetsbare mensen, om nog maar te zwijgen van de betaalbaarheid. Het enige waar ik het mee eens kan zijn is de vraag om nu eindelijk eens een werkend asielsysteem op te tuigen. Of het een streng of open asielsysteem is kan me eigenlijk niet meer schelen, als het maar eindelijk gaat werken. Maar onder het huidige politieke gesternte heb ik hier weinig fiducie in. Ik wordt er moedeloos van.

1 Reactie
Appel2
Appel210 sep. 2020 - 7:56

@E-wood De brandstichtingen hebben even duidelijke daders als hun motieven. Het gaat om het relatief grote deel wat weet vanwege herkomstlanden dat ze kansloos zijn om in aanmerking te komen voor een asielstatus en daarom allerlei strategieën hebben om procedures te traineren teneinde deze te omzeilen om via welk middel dan ook in de EU of een ander Europees land zoals het VK te komen. Na de strategie om met hulp van criminele smokkelorganisaties en naadloos daarbij aangesloten politiek activistische organisaties naar Europa af te reizen zonder daarbij de immers kansloze asielprocedure in te gaan zijn ze tot hun frustratie in deze door de EU bewust begrenzende kampen terecht gekomen. Dan volgen dus logischerwijs nu ook nieuwe strategieën om die weg te vervolgen. Het heeft allemaal niets te maken met werkelijke vluchtelingen daar ook aanwezig die intussen wel door deze anderen ernstig verdrongen worden. En dan ook nog door de frustrerende strategieën behalve in veel langer dan nodige procedures komen vanwege de grote aantallen waarvan velen de zaak dus alleen maar traineren ook nog eens in gevaar leven vanwege de de desperate strategieën zoals deze brandstichtingen.

JanB2
JanB29 sep. 2020 - 23:59

Europa is een flop. Hoog tijd dat de toko wordt overgenomen door lieden met hersens en fatsoen. Die zijn er!

8 Reacties
Handige harry
Handige harry10 sep. 2020 - 6:20

Wie had u in gedachten?

Max6
Max610 sep. 2020 - 6:46

Die hebben alleen geen draagvlak en zeker geen democratische meerderheid... we kunnen hoog en laag springen, maar dit (minder migranten) is wat de meerderheid van Europa wil. Sowieso de Oost-Europese landen en ook (veelal) de meerderheid van de bevolking in West-Europese landen.

Phantom3
Phantom310 sep. 2020 - 9:43

Overgenomen? Of gewoon opdoeken?

webmaatje
webmaatje10 sep. 2020 - 9:51

Misschien in Duitsland waar gisteravond in een aantal steden spontaan werd gedemonstreerd voor het opnemen van de vluchtelingen. Veel deelstaten en steden hadden al langer voor opname gepleit, maar minister Seehofer van binnenlandse zaken ziet liever een EU-oplossing. De druk op hem om opname toch toe te staan is door o.a. de demonstraties gegroeid. Duitsland had vorige week nog zo'n honderd vluchtelingen uit kamp Moria opgenomen.

JanB2
JanB210 sep. 2020 - 20:28

@ Phantom Overnemen, zeker niet opdoeken. Er is behoefte aan een sterk Europa met voldoende (politieke en militaire) slagkracht als tegenwicht tegen China, de VS en, in mindere mate, Rusland.

JanB2
JanB210 sep. 2020 - 20:32

@ Maximus De meerderheid van de bevolking weet niet eens wat ze willen. Men roeptoetert maar wat. Doet sterk denken aan die fraaie zin uit “Anarchy in the UK” van The Sex Pistols: “ Don’t know what I want but I know how to get it”.

JanB2
JanB210 sep. 2020 - 20:39

@ Harry Een sterk Europa als nauw samenwerkingsverband (economisch, politiek en militair) van onafhankelijke staten. Geleid door politici met hersens, ballen en een goed ontwikkeld ethisch kader. Met schijt aan de publieke opinie waar nodig, en met evenveel schijt aan financiele belangen van het grootkapitaal. Maar met volledige inzet voor het algemeen belang van iedere burger. En als dat binnen het huidige democratische stelsel niet kan, dan wordt het tijd om grote vraagtekens bij dat stelsel an sich te stellen.

JanB2
JanB210 sep. 2020 - 20:46

PS Om je vraag meer concreet te beantwoorden: ik heb op dit moment helaas niemand concreet in gedachten. Merkel komt gaandeweg haar kanselierschap in de buurt, Macron is nog steeds zoekende naar de juiste weg en zit in een positie waarin hij alsnog de goede afslag kan nemen. Verder zie ik momenteel niemand. De beweging zal grotendeels van buiten de gevestigde politieke orde moeten komen. Gelukkig zijn we wel van de Britten af maar verder is er nog een lange weg te gaan. Figuren als Timmermans en von der Leyen kunnen we echter missen als kiespijn. Zoveel staat vast.

Appel2
Appel29 sep. 2020 - 21:43

Nou... Dat de diverse branden aangestoken zijn als strategie e.e.a. te forceren door mensen die ook al ondersteund door criminele smokkelorganisaties in innige samenwerking met politiek ideologisch gedreven activistische organisaties hun weg naar de EU zoeken en daarbij werkelijke vluchtelingen hinderlijk verdringen zal ook alweer zoveel mogelijk tegengesproken worden. Maar overtuigend allang niet meer.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 sep. 2020 - 17:45

Meeste zijn arbeidsmigranten, lijkt me dan zinvoller om ze terug te vliegen naar land van herkomst. Hard? Jawel. Ik gun ieder z'n welvaart, maar om nu hier meer immigratie (nu al ca 400 per week) te willen weten we een ding zeker en dat is dat we onze eigen samenleving opblazen. Het is simpelweg niet te bekostigen of te behappen. Totaal krankjorum is het gebrek aan daadkracht dat we die mensen hier laten komen met alle gevaar van dien. Die miljarden die we nu uitgeven aan kansloze arbeidsmigratie kunnen we beter inzetten (en wmb nog meer) door de welvaart te verhogen aldaar. Doen we niet want lastig, etc etc. We willen dit dus niet als politiek zijnde. Dat is een laffe keus Mensen verlaten hun huis niet vanwege de regen hier, dat doen ze omdat ze thuis niet genoeg hebben.

5 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2020 - 21:01

'Meeste zijn arbeidsmigranten' Hoe weet je dat? Bron graag.

JanB2
JanB29 sep. 2020 - 23:58

"Mensen verlaten hun huis niet vanwege de regen hier, dat doen ze omdat ze thuis niet genoeg hebben" Beetje zoals die lui die naar de Bahama's of de Kanaaleilanden gaan dus.

Zandb
Zandb10 sep. 2020 - 6:02

Raymond Nou vooruit. Dat punt gun ik u: "Die miljarden die we nu uitgeven aan kansloze arbeidsmigratie kunnen we beter inzetten (en wmb nog meer) door de welvaart te verhogen aldaar." Alleen nog de vraag aan wie en wat het dan wèl ligt, dat we dat dan niet doen.

Bouwman2
Bouwman210 sep. 2020 - 9:26

U gunt iedereen zijn welvaart, maar zichzelf toch het meest.Wie zei dat ook al weer: ieder is gelijk maar sommigen zijjn gelijker dan anderen? Nee, niet Willem Kloos, die zei: ik ben een god in het diepst van mijn gedachten. God, wat ben ik blij dat literatuur ten minste nog wél bestaat.

RaymondenJoop
RaymondenJoop10 sep. 2020 - 20:16

@Bouwman Mezelf niet het meest, zeker niet. Ik ben beteid aanzienlijk meer belasting te betalen als we zorgen dat de welvaart elders omhoog gaat. Gebrek aan welvaart is dé reden voor migratie en ook oorlogen. Ngo's , deugers en pappen en hat houden beleid verergeren alleen maar de mislukte immigratie van mensen die hier eigenlijk niet kunnen aarden

GoudenBergen
GoudenBergen9 sep. 2020 - 17:36

De bal ligt nu bij de Griekse regering en de EU. Nederland zou kunnen beginnen met het opnemen van 500 kinderen. Als de overige EU-landen naar rato meedoen, is er voor 12.500 mensen een oplossing.

1 Reactie
Willem D2
Willem D210 sep. 2020 - 8:02

En wat doen we met hun ouders ?

Rechtse Bal6
Rechtse Bal69 sep. 2020 - 17:16

ik vernam dat NL 1 miljoen doneert .. andere landen zijn ons al voorgegaan .. onbekend is waar al dat geld naar toe zal gaan, controle zal er dan ook niet zijn. Wat ik lees in de media is dat de lokale bevolking meer gebaat zal zijn met een financiele injectie.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons9 sep. 2020 - 18:02

Dat miljoen hebben ze net in de fik gezet, dat was het noodhospitaal wat 14 dagen geleden is opgeleverd.

NoahAmber
NoahAmber9 sep. 2020 - 16:38

Tja fascisten en een goede fik is altijd al een ideale combinatie gebleken. Nu hebben 1000 mensen de dood ontlopen. Kan je van die 6 miljoen anderen helaas niet zeggen

6 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard9 sep. 2020 - 17:39

Zelden zo'n waanzinnig idiote reactie gelezen. Ben je bezopen Noah dat je dit durft te stellen? Brand blijkt aangestoken te zijn door "vluchtelingen" die niet in quarantaine wilden gaan. Ga je mond met zeep spoelen en denk aub even na voordat je met dit soort reactie komt.

Mr Ed
Mr Ed9 sep. 2020 - 17:52

Volgens de Griekse regering is het door bewoners aangestoken. Ook een vorige week door Nederland opgezet veldhospitaal van 1 miljoen euro is in vlammen opgegaan.

wegmetons
wegmetons9 sep. 2020 - 18:03

Het is u bekend dat de brandstichters niet de fascisten zijn maar de bewoners zelf? Ze hebben wel hulpdiensten proberen te storen, wat evengoed laf en verwerpelijk is uiteraard.

2e kans
2e kans9 sep. 2020 - 19:23

NoahAmber, Bizarre vergelijking met de gaskamers. Misschien verstandig om eerst even zelf na te denken voordat jij jezelf zo voor schut zet.

Zandb
Zandb10 sep. 2020 - 6:08

Noah Wanneer u kwaadwil vermoedt dan zijn er wel mee mogelijkheden, helaas. Maar iets of iemand die de levens van zo veel mensen op het spel zou zetten, mag u van mij, ook al is het helemaal ten onrechte, op een lijn stellen met wat de Nazi's deden.

NoahAmber
NoahAmber10 sep. 2020 - 11:10

Lieve luitjes hierboven. Kennelijk bent u op uw pikkies en clitorissen getrapt. Vooralsnog is niet duidelijk wie er verantwoordelijk zijn voor de branden. Het kunnen dus net zo goed de fascisten van de Gouden Dageraad geweest zijn. De bezorgde burgers van Griekenland En dat fascisten iets hebben/hadden met een goede fik moet u toch ook niet ontgaan zijn.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 sep. 2020 - 15:57

Het tentenkamp staat in Griekenland dus is het de verantwoordelijkheid van Europa om er iets aan te doen. Maar dat gebeurt niet. De browse Europese eenheid staat hoger op de calamiteitenlijst dan de vluchtelingen. Dat is triest. Net zo triest als het populisme dat er voor zorgt dat humanitair in Europa neerkomt op met zijn allen in een koud tentje liggen weg te rotten.

2 Reacties
tempest
tempest9 sep. 2020 - 22:02

Uiteraard heeft Griekenland/EU/Europa/De Wereld een verantwoordelijkheid om te helpen bij calamiteiten, maar realistisch zijn over wie daadwerkelijk bestuurlijk in staat is te helpen is minstens zo belangrijk. Griekenland is hierin het eerste land dat haar verantwoordelijkheid zal nemen, simpelweg omdat zij het gewoon niet kunnen negeren. Individuele landen kunnen ook helpen, maar van de EU zou ik niet te veel verwachten. De opzet van de EU werkt tegen. Het gaat hoofdzakelijk om economie, en het beschermen van de eigen interne belangen. Op de andere fronten zijn we te verdeeld om snel grote stappen te kunnen zetten. En die structuur verander je niet op korte termijn, sterker nog, die hebben we juist sterker en sterker verankerd de afgelopen decennia.

Bouwman2
Bouwman210 sep. 2020 - 10:44

Je opmerking is bizar,de EU doet van alles om die vluchtelingen te helpen, De nieuwe IIaliaanse regering laat weer boten toe die van de vorige niet mochten komen. Grieken doen enorm hun best, maar Griekenland is een arm land. Mevrouw Merkel zei uitdagend : wir schaffen es. Het is dus niet minder, maar juist meer Europa. Hongarije geeft het slechte voorbeeld.niet de EU als geheel. Je ziet een fout voorbeeld en dat plak je maar op het geheel. Je ziet een "Marokkaanse "knul die crimineel is en dus zijn alle "Marokkanen"criminelen. Je noemt je tempest, maar ik denk dat wilders beter was geweest. Willen jullie minder vluchtelingen, ( of minder joden, of minder EU dat kan ook) ? Nou dan ga ik dat regelen. Wilders is niet zielig, maar iemand die meer mag zeggen dan een ander. Maar Wilders is uitgepraat. Met Wilders willen juist minder mensen te maken hebben. HJij is de splijtzwam. Ik zeg: als Wilders zich zo isoleert dat hij niet moet klagen over zielig zijn. Dat is het loon van de angst die hij zelf verspreidt. Wie zich mogen beklagen, dat is niet hij, maar dat zijn de anderen. Je moet je niet beklagen over de EU, maar je juist verheugen over een project dat zijn vruchten heeft getoond.. Dacht je nou echt dat die vluchtelingen - en dat kan iedereen zijn - afkwamen op falen? Dat is bizar. Precies waar ik mee begon.

Thuiszitter
Thuiszitter9 sep. 2020 - 15:01

In en in triest natuurlijk. Ben zeer benieuwd wat nu de oplossing gaat worden . Voorlopig heeft de overheid een hek om het afgebrande kamp gezet en bewaking zorgt ervoor dat de mensen niet over het eiland gaan zwerven. Parool schreef : o.a. Een andere lezing is dat juist bewoners van het kamp de branden hadden gesticht, uit onvrede met de nieuwe coronamaatregelen. Er heerste de hele dag al onrust in het kamp. Ook werd er dinsdagmiddag geprotesteerd tegen de lockdown die sinds vorige week donderdag van kracht was, nadat bij 35 bewoners het virus was vastgesteld. Brandweerlieden bevestigden wel dat ze op ‘verzet’ stuitten van migranten bij het blussen van de branden. Kun je nagaan hoe erbarmelijk de omstandigheden zijn.

Drostemannetje
Drostemannetje9 sep. 2020 - 12:12

Het hele vluchtelingengebeuren is 1 grote humanitaire ramp waar de EU geen raad mee weet. Het is een middenweg waar men voor kiest waar niemand wat aan heeft, enkel de mensensmokkelaars en vluchtelingenindustrie waar veel geld in verdiend wordt. Misschien is een oplossing dat ieder Europees land weer een Afrikaans land naar gelijke grote onder zijn hoede neemt en daar de corruptie en andere narigheid aanpakt, zodat iedereen weer graag in eigen land wil blijven dan te vluchten voor een beter bestaan wat natuurlijk goed te begrijpen valt. Een soort van kolonie waar men de mensen echt helpt om het land op te bouwen zonder uitbuiting of onderdrukking.

2 Reacties
Thuru
Thuru9 sep. 2020 - 15:38

Beter idee, om mensen die voor die maatregel zijn, dat die dat dan mogen ophoesten, zodat de burger die daar niet mee eens is daar ook niet de kosten van heeft. Ik pas in ieder geval.

Drostemannetje
Drostemannetje9 sep. 2020 - 16:27

@Thuru Dit natuurlijk in de plaats van ontwikkelingsgeld waar we nu geld voor uit geven en wat totaal geen zin heeft.

Satya
Satya9 sep. 2020 - 10:20

85% van de vluchtelingen wordt in de regio opgevangen. Laat maar op je inwerken dat arme landen die moeite hebben hun eigen bevolking te voeden meer bereidheid hebben hun medemens tegemoet te komen. De meeste vluchtelingen stromen zijn westers gecreëerd.

12 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman9 sep. 2020 - 12:12

Satya - ben ik wel met je eens. Veel onrust in het Midden- en VerreOosten is van westerse makelij, vooral de amerikanen hebben daar schuld, Bush-Irak,Clinton-Syrie, NAVO-Afganistan. En ja, ik vind dat een deel van het geld dat ons kabinet in haar goedertierenheid aan de woningcorporaties afstaat beter naar een fatsoenlijke huisvesting voor die kampbewoners kan gaan.

axetothehead
axetothehead9 sep. 2020 - 14:35

Het is allemaal weer de schuld van 'het westen' en 'het oosten' dan wanneer nemen zij hun verantwoordelijkheid en vangen zij mensen op?

2e kans
2e kans9 sep. 2020 - 14:53

Satya, Misschien kan Saudi Arabië ook eindelijk eens meehelpen? Qua cultuur veel makkelijker voor de syrische vluchtelingen, en geen gevaarlijke tocht over zee naar Europa. Daar staat een tentenkamp met 100.000 tenten voor 3.000.000 mensen inclusief toiletgelegenheden en airco! Dit kamp staat 359 dagen per jaar leeg. https://amp.nos.nl/artikel/2064489-waarom-nemen-rijke-golfstaten-amper-vluchtelingen-op.html https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2016/01/geen-vluchtelingen-in-luxe-tenten-saoedi-arabie/

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 sep. 2020 - 14:54

rene, Molly Veenstra hieronder vertolkt mijn mening. Lees dat eens. En realiseer je dit gaat om mensen, kinderen. De vraag die je opwerpt is misschien wel belangrijk maar nu is er onmiddelijke hulp nodig, of wens je ze inplaats van het hoofd inslaan met een bijl, een dood door koude en regen toe?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee939 sep. 2020 - 15:20

Satya heeft een punt. De voorzieningen in enkele Europese landen zijn zo extreem goed (in vergeleken met de rest van de wereld) dat er een grote groep mensen is die ten koste van bijna alles wilt proberen er gebruik van te kunnen maken. Zo vormen mensen uit Bangladesh een van de grootste groepen mensen die via Libië Europa in probeert te komen.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas9 sep. 2020 - 15:34

@axetothehead Leestekens zijn wel handig zo nu en dan. ;) En inhoudelijk slaat het natuurlijk ook nergens op wat u zegt. Welke landen zijn de EU en VS gaan bombarderen dat zij dat wel mogen doen? Die onschuldige kinderen vroegen er zeker ook zelf om? Het zijn vooral de landen VS GB en FRA die dit hebben gedaan in de naam van God/Democratie. Nu niet raar opkijken als men dan in de naam van Allah/Sharia iets terug doen.. Wat mij betreft zijn ze allebei fout bezig maar u moet even eerlijk zijn en gaan kijken wie het echt begon en wie overdreven reageerde.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 sep. 2020 - 16:03

kans2e - leuk die verwijzing naar dat kamp, waarschijnlijk bedoeld voor bedevaartgangers? Maar het idee van helpen is iets doen. Het wijzen naar allerlei opties zonder iets te doen is als dat oud-hollandse: overleg, op z'n elfendertigs. Daar zou ik graag vanaf willen, ik wil ministers die iets doen. Dus mevr. Kaag stort je erin en ondanks mijn afkeer van d66 zou je zomaar mijn stem kunnen verdienen.

MaxMax2
MaxMax29 sep. 2020 - 19:12

@Tamer 'Het zijn vooral de landen VS GB en FRA die dit hebben gedaan in de naam van God/Democratie. Nu niet raar opkijken als men dan in de naam van Allah/Sharia iets terug doen.' Dan vraag ik me af hoeveel bommen Indonesië, Sri Lanka, Nigeria, en de Filipijnen op het Midden-Oosten hebben gegooid en waar zij dan die terroristische aanslagen aan te danken hebben? Daar heb je vast een antwoord op.

wegmetons
wegmetons10 sep. 2020 - 4:21

De meeste komen uit Bangladesh en Pakistan, wat hebben wij daar precies verkeerd gedaan Satya?

axetothehead
axetothehead10 sep. 2020 - 8:29

@Tamer Aslantas De meeste komen uit Syrie, een proxy oorlog gevoerd door Iran en S Arabie. Ook Turkije heeft daar oorlog gevoerd. Maar zoals gewoonlijk is het alleen 'het westen' die de schuld krijgt, waarschijnlijk omdat men weet dat ze van landen als Turkije en S Arabie toch niets hoeven te verwachten..

Satya
Satya10 sep. 2020 - 10:06

In Libië was altijd seisoenswerk. Wie heeft daar een einde aan gemaakt? Zijn het niet onze militaire bondgenoten die terreur plegen in Pakistan? Mensen zouden ook eisen kunnen stellen aan de producten die men koopt zodat de sweatshops in Bangladesh normale lonen moeten betalen. Als je met een gouden lepel in je mond bent geboren denken mensen dat het een verdienste is. Westers privilege en veroorzaker migratie.

wegmetons
wegmetons10 sep. 2020 - 12:03

Over de salarissen in Bangladesh valt veel te zeggen. In Pakistan pleegt Europa geen terreur en ook de VS niet. En dat gelul over seizoenswerk in Libië, dat was zonder het voorkomen van Genocide ook voorbij geweest. Of dacht u dat het er plezierig wonen was geweest als Libië een 2e Syrië was geworden?

snieanders
snieanders9 sep. 2020 - 9:32

Het Griekse vluchtelingenkamp Moria is grotendeels in de as gelegd nadat in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere branden uitbraken. Het is niet bekend waardoor de branden konden ontstaan. Als ik bovenstaande lees lijkt het wel of er met opzet diverse branden zijn aangestoken. Waarschijnlijk uit onvrede over de situatie.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber9 sep. 2020 - 16:41

Als ik bovenstaande lees lijkt het wel of er met opzet diverse branden zijn aangestoken. Waarschijnlijk uit onvrede over de situatie. Inderdaad, de Grieken zijn niet echt blij met dat kamp. Of enig ander vluchtelingenkamp

LaBou
LaBou 9 sep. 2020 - 16:53

Lul niet. Die kinderen kunnen je geen barst schelen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2020 - 9:26

De toestand in Moria en andere vluchtelingenkampen was al onhoudbaar. Twaalf tot twintigduizend mensen opeengepakt in een kamp dat is bedoelt voor drieduizend mensen. Daar kwamen de corona-besmettingen met bijbehorende maatregelen nog eens overheen. Deze brand laat zien dat het kennelijk altijd nog gruwelijker kan. De wanhoop gaat de mensen, die voor een onbekend deel zijn geïnfecteerd met het coronavirus gaan zich nu ongecontroleerd verspreiden over het eiland en geleidelijk aan over Europa. Tenzij Europa eindelijk krachtig de regie naar zich toe trekt en een menswaardige opvang gaat regelen in plaats van deze problematiek over te laten aan het straatarme Griekenland. Dat is niet alleen moreel gezien het enig juiste om te doen, het is ook een kwestie van pragmatisme en eigenbelang.

5 Reacties
LBNB
LBNB9 sep. 2020 - 11:46

[Deze brand laat zien dat het kennelijk altijd nog gruwelijker kan. De wanhoop gaat de mensen, die voor een onbekend deel zijn geïnfecteerd met het coronavirus gaan zich nu ongecontroleerd verspreiden over het eiland en geleidelijk aan over Europa. Tenzij Europa eindelijk krachtig de regie naar zich toe trekt en een menswaardige opvang gaat regelen in plaats van deze problematiek over te laten aan het straatarme Griekenland. Dat is niet alleen moreel gezien het enig juiste om te doen, het is ook een kwestie van pragmatisme en eigenbelang.] Dit is een drama, het lijkt er sterk op dat vluchtelingen zelf brand gesticht hebben. Je moet er achter komen wie deze branden gesticht hebben, deze mensen moet je meteen terug sturen of gevangen zetten. Voor de rest zal de EU een nieuw kamp op moeten zetten elders, ofwel in Griekenland of ergens anders. Mochten ze uit veilige gebieden komen, meteen terugsturen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2020 - 14:51

@LBNB 'Je moet er achter komen wie deze branden gesticht hebben' Dat is net zo irrelevant als je afvragen hoe het komt dat een doosje lucifers in brand is gevlogen. De oorzaak van de brand is dat al jarenlang veel teveel mensen, veel te dicht op elkaar gepakt zitten. Dat dit zou leiden tot een ramp was onvermijdelijk.

poeslief
poeslief9 sep. 2020 - 17:03

@Molly Net als bijvoorbeeld in de Randstad, teveel mensen op elkaar gepakt en een onvermijdelijke "hete zomer" die in diverse steden gewoed heeft. Ik vraag me af waar wiens verantwoording begint en waar die van een/de ander?

LBNB
LBNB10 sep. 2020 - 6:27

[Dat is net zo irrelevant als je afvragen hoe het komt dat een doosje lucifers in brand is gevlogen. De oorzaak van de brand is dat al jarenlang veel teveel mensen, veel te dicht op elkaar gepakt zitten. Dat dit zou leiden tot een ramp was onvermijdelijk.] Dat is wel belangrijk, er moet niet het signaal van uitgaan dat 'geweld' loont. Ik vind dat de weeskinderen opgenomen moeten worden verdeeld over landen(waar er plek voor is). Verder vind ik dat je de mensen uit dit kamp die uit veilige landen niet moet opnemen, de meerderheid van de west-Europese bevolking wil ze niet en we moeten niet uitstralen dat iedereen hier zomaar naar toe kan komen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 sep. 2020 - 9:36

@LBNB ' we moeten niet uitstralen dat iedereen hier zomaar naar toe kan komen.' Precies dát is de reden dat de omstandigheden in Moria zo uit de hand konden lopen de afgelopen jaren. Omdat de Europese landen willen dat de kampen in Griekenland vluchtelingen moeten afschrikken er naar toe te komen. De onmenselijke omstandigheden op Moria zijn het gevolg van bewust beleid van onze regeringen. De ramp van gisteren was daarvan het onvermijdelijke gevolg.

Rutger Groot
Rutger Groot9 sep. 2020 - 9:12

Een enorme tragedie voor de vluchtelingen aldaar. Ik heb het stuk in de Guardian ook gelezen en hieruit blijkt dat ook bewoners van het kamp de brandweer tegenhielden, wel zo goed om te vermelden: "At least 25 firefighters with 10 engines, aided by police, were battling the flames both inside and outside the facility, the fire brigade said, adding that emergency personnel were pushed back by migrants during their efforts to put out the fire".

2e kans
2e kans9 sep. 2020 - 8:58

Vreselijk, wat een drama. We weten niet wat er is voorgevallen afgelopen nacht. Op het AD staat onder andere het volgende: Hoe de branden zijn ontstaan is nog onduidelijk, maar er doen berichten de ronde dat ze zouden zijn gestart door de bewoners zelf.  Arendsen zegt dat het gisteravond onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden uit onvrede met de lockdown die is ingesteld. Er heerste volgens haar een gespannen sfeer in het kamp. Wij weten het niet. Het kan door bewoners van het kamp zijn gedaan, het kan door rechts-extremisten zijn gedaan. Beide is erg. Maar laten wij met oordelen wachten tot er duidelijkheid is.

Appel2
Appel29 sep. 2020 - 8:13

Even weer benadrukken dat het in veruit de meeste gevallen niet om vluchtelingen gaat, d.i. die een kans maken om via een procedure in aanmerking te komen voor een asielstatus. Dat maakt gezien de overvloed van deze mensen nogal wat uit. De praktijk van een achterliggend crimineel smokkelnetwerk en daarmee vrijwel naadloos verbonden politiek activistisch netwerk die deze mensensmokkel welbewust stimuleert zorgt voor een enorme belasting die daarmee vooral ten nadele van de werkelijke vluchtelingen komt. Waren deze mensen overwegend werkelijke vluchtelingen waren het veel minder en was een faciliterende opvang niet zo ontwrichtend massaal en konden de nodige procedures ook veel meer succesvol gevolgd worden waar ze nu zoveel mogelijk bewust met adviserende en actieve hulp van activisten en smokkelaars worden getraineerd. Als de EU die, ondanks de massaliteit door de illegale immigranten veroorzaken, toch daarnaast ook ernstig tekortschiet bij de aanpak van de criminele en activistische netwerken, sneller verlopende procedures door tegenwerking als afwijzing te laten gelden, en vooral veilige Noord-Afrikaanse landen waar vandaan illegale immigranten uit veilige landen aan te pakken, daar verandering in brengt zal het snel gedaan zijn met deze kampen en er te lang verblijvende mensen. Motieven voor de duidelijke brandstichtingen zijn er bij diverse partijen.

6 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2020 - 9:41

@Arne A. 'Even weer benadrukken dat het in veruit de meeste gevallen niet om vluchtelingen gaat, d.i. die een kans maken om via een procedure in aanmerking te komen voor een asielstatus.' De lastigheid is dat we dit niet kunnen weten. Het duurt drie jaar voor de bewoners van de kampen een asielstatus mogen aanvragen. Vervolgens komt daar de procedure zelf nog eens achter aan. Jouw bewering is daarom niet te bewijzen, noch te ontkrachten voor de mensen die nu in die kampen zitten. Het is aanname, meer niet.

Satya
Satya9 sep. 2020 - 10:10

Beestachtige propaganda van een extreemrechts activist.

Appel2
Appel29 sep. 2020 - 12:41

@Molly We weten het zeker wel maar sommigen willen het niet weten dat veruit de meesten kansloze immigranten zijn uit veilige landen. Het bewuste traineren geholpen door criminele mensensmokkelaars en met hun de slechts ideologisch geïnspireerde activisten die geen van beide prioriteit stellen aan belangen van echte vluchtelingen is een van de twee oorzaken van de lange wachttijden. De andere oorzaak is een zeer verwijtbare inertie van de EU de toestroom uit veilige landen aan te pakken en de procedures te versnellen door de criminele smokkelaars, de ideologische gedreven activisten, en Noord-Afrikaanse landen aan te pakken en mensen die niet meewerken af te wijzen. Ik stel degenen die als vluchteling aanspraak maken op een asielstatus voorop.

Molly Veenstra
Molly Veenstra9 sep. 2020 - 14:45

@Arne 'We weten het zeker wel maar sommigen willen het niet weten' Ik wil het wel weten. Kom maar met je bronnen.

Appel2
Appel29 sep. 2020 - 20:37

@Molly Het is een algemeen bekend feit wat niet al te vaak ook erkend wordt door media als de Volkskrant, NRC, en NPO maar niet van harte. B.v. uit de Volkskrant dit stuk waar illegale migratie uit veilige landen door diverse EU-landen worden genoemd: "Volgens Duitsland - gesteund door Frankrijk en Nederland - is de EU veel te voorzichtig bij het beoordelen welke Afrikaanse landen geschikt zijn om migranten terug te nemen. De Europese asielregels zijn strikter dan de Geneefse Conventie en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus Berlijn. De EU-leiders stemden er vrijdagmiddag mee in dat er een eind moet komen aan het 'vergulden' door de EU van de internationale voorschriften." Maar dat geldt ook voor veilige landen waar vermeende vluchtelingen geen heenkomen zochten wat voor een vluchteling toch voldoende zou moeten zijn maar veilige landen doorkruisten op weg naar het eigenlijke doel de EU en dus zonder prevalerend vluchtmotief. "De Europese Commissie stelde vorig jaar voor bestaande asielwetten te versoberen. In die plannen - waarover de lidstaten zich momenteel beraden - staat al dat de lidstaten asielverzoeken moeten afwijzen van migranten die op hun reis naar Europa een veilig land zijn gepasseerd." De EU-landen zagen de aanzwellende aatallen van mensen die in feite illegale immigranten zijn ook als een serieus probleem en als aan te pakken: "De leiders gaan nu een stapje verder en willen soepeler criteria voor wat een veilig land is. Volgens premier Rutte en zijn Europese collega's is dat nodig om het terugkeerbeleid te versterken. De meeste migranten die in Italië arriveren, komen niet in aanmerking voor een asielstatus." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/regeringsleiders-eu-willen-meer-landen-als-veilig-aanmerken-om-migranten-terug-te-sturen~b8b0427c/ En wie ben jij dan om de werkelijke vluchtelingen niet die ruimte te gunnen?

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 sep. 2020 - 9:54

@Arne Dit artikel in de Volkskrant ondersteund op geen enkele wijze jouw bewering dat de mensen in kamp Moria geen 'echte vluchtelingen' zouden zijn. Het gaat over vluchtelingenkampen in Italië, niet over Griekenland en al helemaal niet over Moria. De bronnen waar ik om vraag kun je niet leveren omdat zulke bronnen niet bestaan. De reden daarvoor heb ik al eerder genoemd. Vluchtelingen in Moria moeten drie jaar wachten voor ze een asielprocedure kunnen aanvragen. Daar komt het onderzoek, dat vaak ook meerdere jaren in beslag neemt, nog eens overheen. Het is dus volstrekt onmogelijk iets zinnigs te zeggen over de beweegredenen van de mensen in Moria om te vluchten. Wat we wel weten is dat de meeste mensen in die kampen afkomstig zijn uit Afghanistan en Syrië, de meest gevaarlijke landen ter wereld, volgens het 'institute for economics and peace'. Jouw bewering is dus: een aanname. En waarschijnlijk een foute aanname.

rvb2
rvb29 sep. 2020 - 7:22

de dichte grenzen zijn mede oorzaak van deze brand. Tijd dat mensen ongehinderd door landsgrenzen zich ergens kunnen vestigen. Dat levert iedereen veel vrijheid op, en juist vrijheid is waar de voorstanders van dichte grenzen een bloedhekel aan hebben.

11 Reacties
Thuru
Thuru9 sep. 2020 - 8:20

Hoe gaan we dat betalen, sociale zekerheid, woningen, enzovoorts? Hoe en wat betreft coronavirus waar grenzen nu uberhaupt al dicht zijn? Als jij en iedereen die onbeperkt migratie willen dit ophoesten en alle kosten op zich nemen en voor huizen zorgt, waar al een tekort aan is, valt er te over praten. Als dit betekent dat de burger alles moet ophoesten, dat wachtlijst voor huurhuis nog een paar jaar langer wordt, doe maar niet.

Buitenstaander
Buitenstaander9 sep. 2020 - 8:27

@rvd Betekent 'open grenzen' voor u dan ook dat hoewel mensen op zich vrij kunnen reizen, ze wel afgewezen kunnen worden vwb asiel krijgen, en bv teruggestuurd?

Rugleuning
Rugleuning9 sep. 2020 - 8:27

Wat een verstandig idee! Laten we grenzen opheffen en iedereen de vrijheid geven om te verhuizen en te gaan leven op kosten van een ander. Dan is straks iedereen gelijkwaardig arm en dat is wel zo eerlijk.

Mr Ed
Mr Ed9 sep. 2020 - 8:35

Mag ik dan ook de vrijheid hebben hier geen financiële bijdrage aan te willen leveren?

DanielSchie
DanielSchie9 sep. 2020 - 8:46

@rvb 'Dat levert iedereen veel vrijheid op, en juist vrijheid is waar de voorstanders van dichte grenzen een bloedhekel aan hebben.' het probleem is veelal dat niet iedereen dezelfde definitie heeft van vrijheid. Daarnaast wordt niet nagedacht over het vervolg hoe we die instroom dan gaan regelen. Met enkel het openen van de grenzen en de bekrompen gedachte dat iedereen vrij is is nogal kort door de bocht. Gelukkig hebben we anderen die hierover besluiten en iets verder kijken dan de neus lang is.

Rutger Groot
Rutger Groot9 sep. 2020 - 9:07

OK, leuke gedachte: hoeveel van deze vluchtelingen gaat u in uw huis opnemen? We moeten deze mensen lokaal goed opvangen. En overigens: in Saudi Arabie staat een heel vluchtelingkamp leeg...

snieanders
snieanders9 sep. 2020 - 9:34

rvb wat ben jij lekker naïef.................

Salama.
Salama.9 sep. 2020 - 10:35

Tja, waarom ook niet. Ik zou ook wel naar een land naar keuze willen verhuizen en dan zie ik later wel of er werk voor me is en of ik een beetje met de taal uit de voeten kan.

NoahAmber
NoahAmber9 sep. 2020 - 16:48

@Salama 9 september 2020 at 12:35 Tja, waarom ook niet. Ik zou ook wel naar een land naar keuze willen verhuizen en dan zie ik later wel of er werk voor me is en of ik een beetje met de taal uit de voeten kan. Honderduizenden Nederlanders deden dat na de 2de wereldoorlog ook. Genoeg van alle ellende vluchten deze landverraders en economische vluchtelingen naar de VS en Australië. Dus dat velen uit die landen in het Midden-Oosten waar oorlog heerst een beter veilige toekomst willen zoeken , de velen die er economisch beter van willen worden doen dus per saldo precies hetzelfde als de Nederlandse landverraders en economische vluchtelingen. En geef ze eens ongelijk. Ik zou precies hetzelfde doen

LBNB
LBNB9 sep. 2020 - 17:43

@NoahAmber [Honderduizenden Nederlanders deden dat na de 2de wereldoorlog ook. Genoeg van alle ellende vluchten deze landverraders en economische vluchtelingen naar de VS en Australië] Moet je er wel aan toevoegen dat dit Westerse landen zijn met een vergelijkbare religie en cultuur.

Willem D2
Willem D210 sep. 2020 - 8:12

Ook niet vergeten dat deze mensen het zelf moesten redden in Canada. Alleen als je gezond was en geen handicap kwam je het land binnen. Je mocht alleen als boer komen, want Canada had een tekort aan boeren. Redde je het niet dan werd je gewoon weer terug gestuurd. Het waren trouwens ook geen honderduizenden Nederlanders, maar eerder honderdduizend.

GMatth52
GMatth529 sep. 2020 - 6:44

Het is niet uit te sluiten dat de brand is aangestoken door fascisten van de Griekse extreem-rechtse partij De Gouden Dageraad. Die staan bekend om hun gewelddaden, zoals de moord op de Griekse zanger Pavlos Fyssas. Griekse rechts-extremisten hebben op Lesbos zowel vluchtelingen als hun hulpverleners aangevallen. Voor de al jaren durende wantoestanden in het overbevolkte vluchtelingenkamp op Lesbos zijn de moreel ontspoorde Europese leiders volledig verantwoordelijk, de Nederlandse premier Rutte en EU-commissaris Timmermans voorop.

12 Reacties
Rugleuning
Rugleuning9 sep. 2020 - 7:08

Zou kunnen, het zou ook kunnen dat de bewoners zelf de boel in de fik hebben gestoken. Laten we de onderzoeken even afwachten zou ik zeggen.

MaxMax2
MaxMax29 sep. 2020 - 7:50

Wat wil je nou doen dan? Er is hier een enorm huizentekort en de IND loopt al achter met 11000 asielaanvragen.. Bovendien komt het overgrote deel van de mensen die daar zitten uit Pakistan, Bangladesh etc en dus al kansloos voor een asielaanvraag.

vdbemt
vdbemt9 sep. 2020 - 7:58

Het eerste is erg voorbarig. Het tweede ben ik het volledige mee eens. De reactie van Rugleuning is, hoe kan het ook anders, achterlijk. Die mensen gaan het armetierige plekje waar ze hun armetierige leven moeten leiden, omdat er niets anders voor ze is, in de fik steken.

Pieterplezier
Pieterplezier9 sep. 2020 - 8:04

@vdBemt Ooit meegekregen hoe gevangenen hun eigen cel in de fik zetten? Wanhoop kàn (met nadruk op kan, omdat de oorzaak nog niet bekend is, en ik NIETS wil suggereren...) vreemde gevolgen krijgen: "erger dan dit kan niet, als ik geen enkel dak meer boven mijn hoofd heb móeten ze me wel helpen". @GMatth52 Het is ook niet uit te sluiten dat JIJ die brand hebt aangestoken. Of dat een Fransman dat heeft gedaan, of ISIS, of Turkije. Stop eens met die suggestiviteit hier op JOOP!

Rugleuning
Rugleuning9 sep. 2020 - 8:06

vd bemt, Het zal niet de eerste keer zijn dat bewoners van vluchtelingenkampen de boel zelf in de fik steken.

LBNB
LBNB9 sep. 2020 - 8:12

@vdbemt Dit is helemaal geen achterlijke reactie van Rugleuning, dit is gewoon een realistisch scenario waar rekening mee gehouden moet worden. Het is ook belachelijk dat dit kamp überhaupt in een lockdown moet vanwege dat coronavirus. In onderstaand artikel staat: ''Arendsen zegt dat het dinsdagavond onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden uit onvrede met de lockdown die is ingesteld sinds het coronavirus er is geconstateerd. Er heerste volgens haar een gespannen sfeer in het kamp. ,,Er is geen medisch plan van de Griekse overheid om op te volgen en te voorkomen dat er paniek ontstaat’’, aldus Arendsen. ,,Ook de informatievoorziening vanuit de Griekse overheid is slecht.’’ Er doen verschillende berichten de ronde dat het vuur is aangestoken door de kampbewoners zelf.'' https://www.ad.nl/buitenland/13-000-vluchtelingen-op-straat-na-verwoestende-brand-in-kamp-op-lesbos~ae5556cc/?referrer=https://www.google.com/

vdbemt
vdbemt9 sep. 2020 - 8:40

@PieterPlezier. Voor die gevangenen is nog een alternatief. Voor deze vluchtelingen bestaat er geen alternatief.

snieanders
snieanders9 sep. 2020 - 9:39

vdbemt 9 september 2020 at 10:40 @PieterPlezier. Voor die gevangenen is nog een alternatief. Voor deze vluchtelingen bestaat er geen alternatief. Wellicht proberen ze zo een alternatief af te dwingen, heb je daar wel eens over nagedacht?.

vdbemt
vdbemt9 sep. 2020 - 12:44

@snieanders. "Wellicht proberen ze zo een alternatief af te dwingen, heb je daar wel eens over nagedacht?." heb jij er niet bij nagedacht dat ze dat al jaren proberen? En waarom al jaren?Omdat er geen andere plek voor ze is. Daar niet. In West-Europa wel. Maar daar doen ze, inclusief Nederland, alsof hun neus bloedt. Zelf je enige dak boven je hoofd in de fik steken, helpt die mensen geen sier.

LBNB
LBNB9 sep. 2020 - 13:05

@vdbemt [@snieanders. “Wellicht proberen ze zo een alternatief af te dwingen, heb je daar wel eens over nagedacht?.” heb jij er niet bij nagedacht dat ze dat al jaren proberen? En waarom al jaren?Omdat er geen andere plek voor ze is. Daar niet. In West-Europa wel. Maar daar doen ze, inclusief Nederland, alsof hun neus bloedt. Zelf je enige dak boven je hoofd in de fik steken, helpt die mensen geen sier.] Hoezo is er in West Europa wel plek voor ze? Ik ken genoeg mensen die al jaren woningzoekende zijn. Als EU kiezen we voor opvang in de regio en willen we vluchten(vooral economische vluchtelingen) naar Europa ontmoedigen. Ik wil eerst wel eens weten hoe lang deze mensen blijven en uit welke landen ze komen.

NoahAmber
NoahAmber9 sep. 2020 - 16:53

@LBNB 9 september 2020 at 10:12 @vdbemt Dit is helemaal geen achterlijke reactie van Rugleuning, dit is gewoon een realistisch scenario waar rekening mee gehouden moet worden. Klopt. Net zo aannemelijk/realistisch dat de bezorgde Griekse burgers er de hens ingestoken hebben. Zo blij zijn ze in Griekenland niet met al die buitenlanders

LBNB
LBNB9 sep. 2020 - 17:47

@NoahAmber Nee dat is veel minder realistisch. Er is op meerdere plekken in het kamp brand gesticht, het kamp was op slot, er was die avond enorme onrust en hulpverleners werden gehinderd met blussen. Jij wil natuurlijk graag dat dit een racistische daad is van de Grieken, maar dit lijkt me niet realistisch.