Joop

Grieks parlement akkoord met nieuwe bezuinigingen

  •  
07-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-betogersGreece_300.jpg
Update: Werkloosheid Griekenland gestegen naar 25,4 procent
Het meerderheid van het Griekse parlement is woensdagnacht akkoord gegaan met het bezuinigingspakket van premier Samaras. Dat betekent dat Griekenland nog eens extra 18,5 miljard euro gaag bezuinigingen om in aanmerking te komen voor een nieuwe noodlening van het Europese noodfonds.
De woede bij de Grieken is groot. Vanaf vanmiddag werd er al geprotesteerd. Betogers gooiden benzinebommen en stenen naar de politie die het geweld met ‘schokgranate’ en traangas beantwoordde.
Het debat in het parlement moest op een gegeven moment zelfs worden stilgelegd omdat medewerkers van het parlement het werk hadden neergelegd als protest tegen kortingen op hun salaris. Minister van Financiën Yannis Stournaras trok het voorstel uiteindelijk in waardoor het debat weer verder kon gaan.
Van de 11 miljoen Grieken leefden in 2010 2,3 miljoen in diepe armoede. Dat blijkt uit onderzoek van het Griekse bureau voor de statistiek Elstat. Volgens de cijfers wordt het verschil tussen arm en rijk in het land steeds groter. Het verschil is momenteel het grootste in Europa.
Het nieuwe bezuinigingsplan bestaan onder andere uit een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, versoepeling van het ontslagrecht, verhoging van belastingen en ingrepen in de pensioenen.
De week begon roerig in Griekenland. Veel sectoren hadden stakingen aangekondigd. Het openbaar vervoer lag voor een groot gedeelte stil, het vuilnis werd niet opgehaald, ziekenhuizen sloten de deuren en draaiden alleen maar nooddiensten en dinsdag en woensdag legden ook de twee grootste vakfederaties waar banken en veerdiensten aan meedoen het werk neer.
Update donderdag 8 november De Griekse werkloosheid is in augustus gestegen naar een nieuw recordniveau van 25,4 procent. Dat meldt Trouw. Daarmee is de werkloosheid in het noodlijdende land sinds 2008 al meer dan verdrievoudigd. In de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar is de situatie dramatisch. Daar is 58 procent werkloos, tegen 20 procent in augustus 2008.
In totaal zitten nu 1,27 miljoen Grieken zonder werk, dat is een stijging van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. De Griekse werkloosheid loopt nu al 39 maanden op rij op.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Bakoe
Bakoe7 nov. 2012 - 23:03

Nee maar hetzelfde bezuinigingspakket als hier. Hoe verrassend... Maar goed, de Nederlandse Pasok en New Democratia zijn ook hier aan de macht. Vandaag Griekenland morgen Nederland.

JoopSchouten
JoopSchouten7 nov. 2012 - 23:03

Er zitten nu al 2,5 miljoen mensen in diepe armoede. Het zal dus nog veel erger worden. Ondertussen verpatsen de leiders staatseigendom, oftewel grond en goederen en gebouwen van het volk. Ik denk dat het protest alleen maar heviger en gewelddadiger zal gaan worden. Dieptriest. Arme kinderen.

BasVV
BasVV7 nov. 2012 - 23:03

Dat gaat dus gierend fout. Misschien moeten Europese vakantiegangers gewoon massaal naar Griekenland, Spanje en Portugal op vakantie gaan. Dat levert nog wat geld op.

vriest
vriest7 nov. 2012 - 23:03

Eerst zien dan geloven ,papier is geduldig ,schrijf de rest ook maar af .

JoopSchouten
JoopSchouten7 nov. 2012 - 23:03

'Griekenland: werkloos zijn betekent letterlijk de dood' Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/08/griekenland-werkloos-zijn-betekent-letterlijk-de-dood

Bakoe
Bakoe7 nov. 2012 - 23:03

/Het debat in het parlement moest op een gegeven moment zelfs worden stilgelegd omdat medewerkers van het parlement het werk hadden neergelegd als protest tegen kortingen op hun salaris. Minister van Financiën Yannis Stournaras trok het voorstel uiteindelijk in waardoor het debat weer verder kon gaan. / Ja ja, kom niet aan de elite.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 nov. 2012 - 23:03

Johannes, kun je zien hoever mensen gaan om het land nog verder kapot te maken

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2012 - 23:03

De Grieken hebben nog een lange weg te gaan. Ze denken nog steeds dat ze een kleinere overheid grotendeels kunnen bereiken via natuurlijk verloop. Het enige wat ze tot nu toe gedaan hebben zijn enorme lastenverzwaringen doorvoeren. Pas als Griekenland aantrekkelijk wordt voor bedrijven zoals Ford, die nu kiezen voor het verhuizen van hun productie van Belgie naar Spanje, begint er hoop voor Griekenland te gloren.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe7 nov. 2012 - 23:03

Wel weer jammer dat er 5000 Belgen werkeloos raken. Maar misschien is Belgie over 2 jaar wel weer goedkoper dan Spanje, en dan kan Ford met EU subsidie weer terug.

pontjemeer
pontjemeer7 nov. 2012 - 23:03

Graag begrip voor Grieken en trouwens Zuid-Europese landen in het algemeen.Tot ver in de 20e eeuw werden zij geplaagd door dictaturen en burgeroorlogen.Het opbouwen van een beetje moderne staat met rechtszekerheid en demokratie lukt niet met geweld (Bush-Irak) of per decreet (EU-Griekenland).Dat kost generaties om feodale gewoonten te ontmantelen.Onder de Turkse zowel als onder Duitse overheersing was het burgerplicht,belastingen te ontduiken en zo schimmig als mogelijk te leven.Dan kreeg je een burgeroorlog,en na een korte periode van enige lucht,tot 1974 de dictatuur van de generaals,die ook niet van inspraak hielden. Dan heb je nog zo'n institutie als de kerk,die het volk mogelijk tot Jezus,maar waarschijnlijker tot aanvaarden van autoritaire,maffia-achtige structuren opvoedt.En trouwens een grootgrondbezitter van jewelste is,die wankele democratiese structuren tot op heden niet aan kunnen/durven pakken;ook bij gebrek aan een fatsoenlijk kadaster. Dan,de krijgsmacht.Die is ook een paar maten te groot,uit angst voor niet bestaande bedreiging door Turkije.Een soort Ajax-Feyenoord animositeit tussen NATO-bondgenoten.Als Grieken en Turken normaal met elkaar omgingen,zou dat beiden miljarden defensie uitgaven sparen,en als zij hun economieen gezamelijk zouden inrichten,hadden ze die hele EU niet nodig.Ik denk,dat dat inzicht in beide landen groeiende is. Als de absurde EU politiek Griekenland die richting op duwt,kan ik er enig begrip voor opbrengen.De Cyprus-toestand was dan ook gelijk genormaliseerd.Maar laat men dat zeggen,de Grieken en Turken met hun koppen tegen elkaar slaan ,de kiezers in beide landen zullen het prima vinden-die hebben niks tegen elkaar. & gooi die schulden in het water.God zelf gaf het voorbeeld dat Hij/Zij Sandy stuurde om papieren met miljarden waarde in een New Yorkse kelderkluis een zeewaterbad te geven.Niet langer kan men daaraan het "recht"ontlenen Griekse bejaarden uit te hongeren. ---- Banken hebben geen leger,of kiezers.Toch lijken zich zgn.souveraine staten zich te onderwerpen aan toestanden met toenemend kaartenhuis/nieuwe kleren van de keizer-gehalte.Met de te Nederland geleerde tactieken:hou de kiezer dom met heftige diskussies over non-issues als abortus of homohuwelijk,dan jassen wij ongezien er JSF of Betuwelijn door.

1 Reactie
jelius
jelius7 nov. 2012 - 23:03

Een uitstekende uitleg waarom de euro een grote vergissing is, en de Groot Europese heilstaat een illusie.