Joop

Grieks eilandje naarstig op zoek naar inwoners

  •    •  
23-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
In 2019 een geheel nieuwe start maken? Een klein Grieks eiland dat bedreigd wordt door ontvolking, zou mensen die er willen gaan wonen een basisinkomen van 500 euro per maand, gratis huisvesting en zelfs gratis eten bieden. Voorwaarde zou zijn dat de nieuwelingen zich er permanent vestigen op Antikhytera en bereid zijn te werken als visser, veehouder, bouwvakker of bakker. Die beroepen leveren voldoende aanvullend inkomen op voor een normaal bestaan, aldus de burgemeester tegen een Griekse nieuwssite. Dat nieuws verspreidde zich als deze week als een vuurtje over internet. Het klonk te mooi om waar te zijn en dat was het ook, stelde de burgemeester een paar dagen later. Geld krijg je niet, eten evenmin maar het eiland is wel naarstig op zoek naar bewoners, schrijft de Nederlands-Griekse website Parakalo.
Het eilandbestuur en de kerk, die een dominante rol vervult in de samenleving, zeggen op zoek te zijn naar vijf gezinnen met meer dan drie kinderen die bereid zijn naar het eiland te verhuizen. Geïnteresseerden wordt aangeraden het eiland eerst te bezoeken om een goed beeld te krijgen van wat hen te wachten staat.
Antikhytera is een eiland van 20 vierkante kilometer dat ten zuiden van het grotere Khytera ligt, tussen het Griekse vasteland en Kreta. Er wonen nu slechts tientallen mensen, in de zomer aangevuld met enkele honderden toeristen. Het eiland is beroemd vanwege de Antikythera Machine, een soort analoge computer uit de Griekse oudheid waarmee astronomische berekeningen gemaakt kunnen worden, zoals de bepaling van het tijdstip van zonsverduisteringen. De meer dan 2000 jaar oude machine werd opgedoken voor de kust van het eiland.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Hiltermann
Hiltermann29 dec. 2018 - 21:20

Lijkt me een heerlijk rustig eiland tot JdeM er een programma overmaakt. Voorwaarden om het daar uit te kunnen houden: een schip dat je naar Kreta of het vasteland kan brengen, een scooter om je op het eiland te kunnen verplaatsen. That is all you need.

Thuiszitter
Thuiszitter24 dec. 2018 - 1:00

De Mol maakt er zo een programma van a la olailai

MG1968
MG196823 dec. 2018 - 19:21

De trek naar de steden, of naar andere landen, komt alleen omdat de welvaart niet gelijk verdeeld wordt. Hmmm.. niet allleen. Hier wil je gewoon niet wonen.

Geert4
Geert423 dec. 2018 - 13:44

Genoeg gegadigden op andere Griekse eilanden lijkt me

3 Reacties
Quibus2
Quibus223 dec. 2018 - 16:38

Half zo groot als Vlieland. Een stuk veiliger dan Syrië of Moria (het is zelfs maar de vraag welk van de twee nu het onveiligst is. Nee, bommen heb je niet in Moria, maar verder...). Laat de UNHCR of AzG de tent runnen, hou de EU grenspolitie buiten de deur, en er willen vast wel 500 mensen uit Moria heen. Ik denk zomaar dat ze in de rij zullen staan.

adriek
adriek23 dec. 2018 - 22:13

Boer, bouwvakker of bakker worden. Dat klinkt als hard werken voor weinig geld, en met de boot naar het vasteland voor bijna alles dat je nodig hebt. De liefhebbers zullen niet in de rij staan.

Piet de Geus
Piet de Geus24 dec. 2018 - 10:18

"Boer, bouwvakker of bakker worden." En hoeveel zullen ze daarvan nodig hebben op een eiland met enkele tientallen inwoners?

OlavM
OlavM23 dec. 2018 - 13:37

Het is geen Antikythera “Machine”, maar het Mechanisme van Antikythera. Het is in 1901 aangetroffen in een in de buurt van dit eiland gezonken schip. Het is een bijzonder geavanceerd apparaat, gemaakt in de tweede of eerste eeuw voor Christus. (Men stelt dat het vereiste vakmanschap pas in 18e eeuw opnieuw is bereikt!). De restanten bevinden zich in het Nationaal Archeologsich Museum in Athene. In het tijdschrift Nature van 29 november 2006 is een beschrijving van de werking gepubliceerd. Het apparaat diende voor ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen. (B.v. zonsverduisteringen). Recentelijk is ontdekt dat het ook een kalender van culturele evenementen (zoals de antieke Olympische Spelen) kon weergeven. Zie verder: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mechanisme_van_Antikythera