Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Griekenland vervolgt bootvluchteling wiens kind verdronk voor 'dood door schuld'

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20897697290_24cf8738f1_k

© cc-foto: Christopher Jahn/IFRC https://flic.kr/p/xQEakG

Een 25-jarige asielzoeker uit Afghanistan van wie een 6-jarig zoontje is verdronken bij de oversteek van Turkije uit Griekenland werd gemaakt, wordt vervolgd door de Griekse justitie. De autoriteiten willen hem laten veroordelen voor het in gevaar brengen van het leven van zijn kind. Daar staat een maximumstraf van 10 jaar gevangenis op.
De vader en zoon maakten deel uit van een groep van 25 mensen aan boord van een rubberboot die omsloeg in de Egeïsche Zee. Het duurde volgens de advocaat van de man uren voordat de Griekse autoriteiten een reddingsoperatie op gang brachten. Het levenloze lichaam van het jongetje werd uiteindelijk op een strand van het eiland Samos aangetroffen, naast een zwangere vrouw die de scheepsramp wel overleefde.
De advocaat, Dimitris Choulis, verklaart tegenover The Guardian te vrezen dat het een nieuwe tactiek is van de Griekse overheid om asielzoekers af te schrikken. Volgens de organisatie HIAS Greece die vluchtelingen juridisch bijstaat is het niet eerder voorgekomen dat asielzoekers vervolgd worden vanwege hun pogingen het land binnen te komen, ook niet als daarbij mensen om het leven kwamen. Andere hulpverleners spreken van criminalisering van mensen die met hun vlucht een veilige toekomst trachten te bereiken. Door asielzoekers iedere mogelijkheid te ontnemen om veilig en legaal Europa te bereiken, dwingen ze vluchtelingen de gevaarlijke route over zee te nemen. Josie Naughton van de ngo Choose Love stelt dat de vervolging aantoont dat het Europese asielbeleid faalt.
De Griekse kustwacht meldt dat een 23-jarige man die de leiding had over de rubberboot is gearresteerd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP218 nov. 2020 - 10:03

Dit vraagstuk en de typische diskussie die hieronder volgt, bewijst maar weer dat de meeste mensen geen probleem hebben met associeren. In veel gevallen zelfs zoveel, dat ze komen tot het beroemde "jumping to conclusions". Denken voor gevorderen houdt in dat je een vraagstuk kunt ontleden, delen in wezenlijke stukken, die je ieder voor zich in ogenschouw neemt. Ook wel dissocieren genoemd. In dit geval moet je het vluchtelingendrama scheiden van de rechtsproblematiek. Iedereen is het snel over eens, dat het vlchtelingenprobleem een drama is, dat om een oplossing vraagt. De juridische konsequenties voor een vader, die zijn kind in gevaar brengt is een andere zaak, die je los van het vluchtelingenvraagstuk moet zien. De vervolging is volgens mij dan ook terecht.

Satya
Satya17 nov. 2020 - 11:15

"Iemand die vanuit een veilig geacht land met te veel mensen en met onvoldoende veiligheidsvoorzieningen in een niet zeewaardig vaartuig stapt om de Middelandse Zee over te steken dient zich terecht te verantwoorden." Door wie? Door Griekenland? Heb je weleens gezien wat voor vrachtwagens daar goedgekeurd worden en Europa ingestuurd? Door Turkije? Weleens naar arbeidsomstandigheden in sommige fabrieken daar gekeken. Door NL? Betrokken bij de grootste terreuraanslagen in de laatste jaren. Gewoon een zeer smerig trucje van fascisten. Wie jouw redenatie volgt is te dom om veter te strikken. Ontmenselijking is waar domme reacties als de jouwe door mogelijk worden. Turkije veilig voor migranten. Pfff al kan NL wat leren van ze betreft de bereidheid tot vluchtelingen op te nemen. Daar zijn het enkelen die het onveilig maakt voor ze in Nederland ontmenselijkt de meerderheid ze.

2 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!17 nov. 2020 - 13:43

"Iemand die vanuit een veilig geacht land met te veel mensen en met onvoldoende veiligheidsvoorzieningen in een niet zeewaardig vaartuig stapt om de Middelandse Zee over te steken dient zich terecht te verantwoorden.” Wat is hier een smerig trucje van facisten aan? Ik zie een paar dingen in deze zin, namelijk: *weigering om in het eerst binnenkomende land van Europa asiel aan te vragen. *weigering om je aan de Europese wet te houden. *met teveel mensen in een boot stappen. *een niet zeewaardige boot gebruiken op de Middellandse zee. *onvoldoende veiligheidsmaatregelen nemen. *je kind bewust aan deze gevaren blootstellen. Het is een verschrikkelijke tragedie dat het kind hierbij is omgekomen. Een onmenselijk drama. Maar als je bovenstaande punten ziet, toch een bewust genomen risico van de vader? Dat de opvang omstandigheden in turkije slecht zijn, ben ik met u eens. Maar er is geen oorlog, er is eten en de asielprocedure kan gestart worden. Ik probeer u te begrijpen. Wat is zo erg aan deze zin?

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 14:52

Ja wat is het nu kan Nederland wat van Turkije leren of is Turkije een onveilig land.

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 0:20

Dezelfde mensen die Erdogan uitmaken voor alles wat mooi en lelijk is, zijn nu opeens van mening dat Turkije een veilig land is, waar Afghaanse vluchtelingen een goede toekomst tegemoet gaan.

6 Reacties
The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 0:28

Je vraagt je af waarom ze eigenlijk trots zijn op Nederland.

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 9:22

Het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten? En wat is er mis met NL?

JJP2
JJP217 nov. 2020 - 12:49

Ik denk niet dat 'ze' in Turkije een goede toekomst tegenmoet gaan, verre van dat. Ik zit ook liever hier, God zijn dank. Het is er wel veilig in die zin dat er bij mijn weten geen vervolging van Afghanen plaats vind. Het is echter niet de verantwoordelijkheid van NL of Europa om er wel voor te zorgen dat Afghanen een goede toekomst hebben met scholing, werk, gezondheidszorg, etc. Als we zo beginnen, dan kan ik een mooi lang lijstje maken van 50% van de wereldbevolking die dat ook graag wil. Ja, ik heb geluk gehad en ben blij dat ik hier geboren ben, maar met alle goede bedoelingen kunnen we in ons overbevolkte landje niet de ellende van de wereld op ons nemen zonder deze compleet te ontwrichten.

JasDon
JasDon17 nov. 2020 - 13:19

Een land dat onder Erdogan leeft hoeft niet gelijk een onveilig land te zijn voor vluchtelingen. Je bent lekker aan het trollen in de laatste topics Apple, of je bent echt niet in staat een beetje logica toe te passen in je redeneringen.

MaxMax2
MaxMax217 nov. 2020 - 17:40

Ik ben van mening dat Erdogan een verschrikkelijke dictator is, maar ik ben ook van mening dat Turkije een prachtig land is met bijzonder lekker eten en hele lieve mensen.

Albert_Bakker
Albert_Bakker17 nov. 2020 - 18:31

Turkije is een veilig land voor islamfundamentalisten. Voor vluchtelingen uit Afghanistan die atheïst of een ander geloof dan islam hebben zijn moesten we open staan. Die zijn dus niet veilig in Turkije. We moeten gewoon selectiever zijn, wat praktischer en daar ook niet zo moeilijk over doen. Wij blij, Turkije blij. En iedereen waar ie hoort.

Djennica
Djennica16 nov. 2020 - 20:29

Dit vind ik een logische stap. Je stapt bewust met je kind in een rubberboot en brengt daarmee het leven van je kind in gevaar. Ik snap dat Europa aantrekkelijk is, maar Turkije is een veilig land.

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber17 nov. 2020 - 10:06

Mijn kinderen nam ik toen ze klein waren ook altijd mee op een rubberboot op de Vinkeveense plassen. Lekker vissen en een beetje in de rondte dobberen. Kan nu niet zeggen dat dat echt gevaarlijk is/was

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!17 nov. 2020 - 11:12

Noah? U vergelijkt het varen op de vinkeveense plassen als het 25 graden en windstil is met varen op de Middellandse zee? En zat u met 25 kinderen in een bootje wat geschikt is voor 6 personen?

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 11:35

@NoahAmber Hi-la-risch ben blij dat jij de lol er nog van in kan zien.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -16 nov. 2020 - 18:33

Opkomen voor het recht van een kind. Zo is het en niet anders.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2020 - 19:36

zelf een kind laten verzuipen en dan de treurende vader aanklagen ?

White Knight
White Knight16 nov. 2020 - 21:39

@Griezel: Vertel. Heeft de Griekse overheid hem het water in gegooid? Of was het papa die vanuit veilig gebied de graziger weide van de EU illegaal probeerde in te komen? Your call.

Satya
Satya17 nov. 2020 - 9:38

Had dat geroepen toen Europa Afghanistan in as legde. Nu dus geen zeiltochten voor kinderen meer. Hiervoor zijn de mensen die om gesloten grenzen roepen verantwoordelijk, Niemand anders hoe je de zaken ook probeert om te draaien.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 nov. 2020 - 10:07

Jullie zijn hier altijd prachtig in goedpraten van de meest walgelijke zaken Ik wordt een beetje onpasselijk van jullie Ik denk dat ik beter voor mijn eigen geestelijke gezondheid eens even hier niet meer ga kijken Mijn toch al niet te vrolijke mensbeeld wordt erg aangetast door jullie stupiditeit gecombineerd met totaal gebrek aan menselijkheid

Albert_Bakker
Albert_Bakker18 nov. 2020 - 5:36

"Had dat geroepen toen Europa Afghanistan in as legde." Ik geloof daarentegen dat Afghanen zelf nogal een hand hebben in de hopeloze puinzooi dat hun land is. Ik geloof dat als ze islam zouden afschaffen en ze naar school zouden gaan om dingen te leren als wiskunde, natuurkunde en biologie en dat soort dingen in plaats van te leren welke teksten waar staan in de Koran en hoe ze granaten moeten gooien naar meisjes die naar school gaan, zuur in het gezicht van vrouwen zonder boerka en hoe ze zichzelf moeten opblazen in een bus of op een druk bezochte marktplein of een moskee als er ergens in het Westen iemand een tekening van Mo heeft gemaakt, dat ze dan heel snel er veel beter zouden voor komen te staan. Daarna misschien leren hoe je dingen verbouwt die je kunt eten in plaats van lopende zombies van te worden.

Kaas2
Kaas216 nov. 2020 - 18:18

"Door asielzoekers iedere mogelijkheid te ontnemen om veilig en legaal Europa te bereiken, dwingen ze vluchtelingen de gevaarlijke route over zee te nemen." Dus als elke legale mogelijkheid onmogelijk word gemaakt om iets te bekijken word je gedwongen om de illegale weg te bewandelen. Deze redenatie volgend kun je bijna alles goedpraten wat bij wet verboden is. Het is niet alsof deze "vluchtelingen" geen andere keuze hebben om de gevaarlijke oversteek naar Griekenland te maken. Er zijn meerdere veilige opties in de regio.

1 Reactie
The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 0:22

Je denkt dat mensen die uit Afghanistan komen over het algemeen geen vluchtelingen zijn?

Rick Hofland
Rick Hofland16 nov. 2020 - 17:23

Een kind van 6 op zo’n gammel en gevaarlijk vaartuig zetten is kindermishandeling, hier, voor de Turkse kust en waar dan ook ter wereld.

Jan Diederik
Jan Diederik16 nov. 2020 - 17:13

Volkomen terecht. Griekenland of de EU kan er weinig aan doen dat gelukszoekers hun eigen leven en dat van hun gezin riskeren op zoek naar welvaart. En als je dat doet ben je inderdaad strafbaar. Nou ja, gewoon meteen terugslepen met boot en al richting vertrekpunt als uitgangspunt van het beleid. Dat zou de EU kunnen doen. Dan houdt deze gevaarlijke flauwekul vanzelf op.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2020 - 16:39

Overheden kunnen dat - mensen veroordelen voor hun eigen misdaden Bedankt nog Dijsselbloem dat je de Grieken zo in de grond hebt gestampt dat er nu van dit soort onfrisse types aan de macht hebben. En bedankt EU en haar voorstanders dat jullie zo humaan met mensen omgaan . Ik hoop dat jullie snachts lekker slapen allemaal .

10 Reacties
Think After!
Think After!16 nov. 2020 - 18:21

Ik hoop dat jij ook goed slaapt. Dus Dijsselbloem is verantwoordelijk? Zo hee, weer wat geleerd...

Satya
Satya16 nov. 2020 - 18:26

Oh dat doen ze.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 19:08

Griezel, Het valt mij al een tijdje op dat er eigenlijk alleen heel cynische reacties van uw hand komen, commentaar op alles en iedereen maar ik hoor nooit een oplossing of idee van u. Zou dat het leven niet iets leuker maken? Betrokken zijn, positief denken? Eigenlijk hoor ik u alleen maar zeiken over anderen dat ze zo slecht zijn. En nu ligt het aan Dijsselbloem..????

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 nov. 2020 - 19:38

De wereld is nu eenmaal in handen van gekken Kan het niet leuker voor u maken

Dehnus
Dehnus17 nov. 2020 - 8:22

@Tweedekans Nee die toetsenbordhelden hier maken het gezellig! Als ze zich zo uitlaten buiten hadden ze er al lang eentje voor de kop gehad. Maar hoop keurt het goed en laat ze posten. Serieus man lees de reacties, hoeveel nu Turkije een veilig land vinden en het de vader aanrekenen dat hij nu word aangeklaagd, in de meest beledigende manieren. Maar goed zij mogen dat van Mark en zijn corrupte vrindjes, want het recht om te beledigen is eentje voor rechtse Henken, en alleen voor hun. Anders gaan ze huilen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!17 nov. 2020 - 11:18

Dehnus, Je mag van mij op iedereen commentaar hebben, geen enkel probleem. Het hoeft niet eens volledig te kloppen, het mag ook vanuit de onderbuik. Het enige wat ik duidelijk probeerde te maken is dat alleen negatief zijn en nooit met een oplossing komen je wereldbeeld niet vrolijk maakt. Misschien had ik het niet moeten doen, maar ik heb op het overzicht van Griezel geklikt. Als ik zijn commentaren van de laatste maanden lees, hadden wij nog beter in Noord-Korea kunnen wonen dan hier. Nederland is zo in en in slecht volgens hem.

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 11:39

@Dehnus Jij gaat normaal gesproken over op geweld wanneer iemand een andere mening heeft dan jij..En jij durft anderen de les te lezen over fatsoen, kijk eerst eens in de spiegel voordat je met jouw vingertje komt.

Paul250371
Paul25037117 nov. 2020 - 13:29

Mooie post. Dijselbloem de beul van Griekenland heeft een hele boel ellende veroorzaakt.

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 14:54

@Paul250371 Typisch pvda.

MaxMax2
MaxMax217 nov. 2020 - 17:42

@Dehnus Turkije is ook een veilig land, weet jij ook wel.

Sailor2
Sailor216 nov. 2020 - 16:38

In dit geval denk ik dat je de veiligheid van kinderen voorop moet stellen. Het is wrang maar als je daarmee voorkomt dat mensen hun kinderen op een rubberboot een zee laten oversteken is het zo gek nog niet. Turkije staat niet in brand ofzo.

7 Reacties
MaxMax2
MaxMax216 nov. 2020 - 17:20

Turkije is echt geen achterlijk land, sterker nog Turkije is een heel leuk land met leuke mensen. De regering is gewoon kut.

Satya
Satya16 nov. 2020 - 18:25

Je zou ook gewoon de grenzen open kunnen zetten. Dat staat het immers ook voor het financiële parasiteren.

Thuru
Thuru16 nov. 2020 - 19:16

Men kan ook naar een veilig land in midden oosten of Afrika gaan. Maaja, gratis huis, gratis zorg en gratis geld lonkt erg en probeert men het toch ondanks niet welkom en veel andere veilige landen.

Satya
Satya17 nov. 2020 - 8:53

Thuru Parasiteren gebeurt alleen hier. Deze mensen komen naar hun eigen geld toe.

Autofiets
Autofiets17 nov. 2020 - 12:29

@Satya, jouw wereldbeeld is wel heerlijk simpel he? Alles wat wij hier in het westen doen is parasiteren op landen zoals Afghanistan en daarom moeten wij maar alle grenzen opengooien? Op deze manier creëren we een nog grotere perspectiefloze onderlaag in een complex bureaucratische samenleving die dermate veel druk op samenleving en verzorgingsstaat legt dat er bij een instroom van tientallen miljoenen economische vluchtelingen (die er bij volledig open grenzen zullen komen), geen andere keus is dan de verzorgingsstaat in te laten storten omdat deze onbetaalbaar is geworden. Als dat je utopische werkelijkheid is waarmee je denkt te kunnen leven en die je rechtvaardig vindt Satya, dan staat je vrij dat te vinden. Dat je er geen zak mee oplost hoop ik echter dat je ook snapt, maar het voelt zo lekker he om dat te vinden? Overigens is het misschien dan ook goed om gelijk even de vraag te beantwoorden of je vindt dat het in levensgevaar brengen van een kind dat niet in levensgevaar is (Turkije is niet prettig, maar niet levensgevaarlijk) ongestraft moet kunnen? Die vraag is namelijk waar het hier om draait. Wat je ook vindt van een asielbeleid, wat je ook vindt van Turkije, wat je ook vindt van wereldpolitiek, deze persoon brengt nog altijd bewust zijn eigen kind in gevaar. Moeten we daar iets mee of niet?

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!17 nov. 2020 - 13:32

Satya, Deze mensen komen hun eigen geld ophalen? U wijst op geld wat de BV Nederland heeft verdiend met het slavernij verleden? Laat ik nu in de veronderstelling zijn dat die mensen op zoek zijn naar een veilige woonomgeving.. Maar dan de vraag (als mijn aanname klopt): Hoe ziet u dit voor zich? Hoeveel van deze mensen moeten wij binnenlaten? 20.000? 1 miljoen? 7 miljoen? En dan een verblijfsvergunning voor 6 maanden? Permanente verblijfsvergunning? Gratis huisvesting? Laten aanpassen aan Nederlandse wetten? Wetten en gebruiken accepteren die in strijd zijn met Nederlandse wetten? Ik ben heel benieuwd hoe u dit ziet.

Thuru
Thuru17 nov. 2020 - 15:11

@Satya Als je grenzen openzet gooi je een bom in Nederlandse zorg en sociale zekerheid, dus laten we dit maar niet doen. Nederland is een dichtbevolkt land en heeft al een enorm volle AZC. Wat meer mensen zou kunnen voor zover dat haalbaar is, maar dan wel eerst dit oplossen: Uitgeproduceerden, illegalen, ungedocumenteerden, beginnen daadwerkelijk uit Nederland te zetten. Criminele asielzoekers per direct procedure stilzetten. Afwijzen en vervolgens ook uitzetten. Criminele veelplegers, met dubbel paspoort, Nederlands paspoort in de shedder en uitzetten naar het land waar ze dan nog paspoort van hebben. En nee dit alles is niet zielig. Minstens 20% van de bevolking als het niet meer zijn, denken zo hierover. Als je dit opgelost hebt kan je weer wat meer mensen toelaten tot een bepaald quota per jaar wat je aankan als land. Om procedure wat sneller te maken zou het tevens ook goed plan zijn asielzoeker als deze niet eens is met uitslag slechts 1 beroep toe te staan en het verder bij laten. Dus kappen met beroep na beroep na beroep.

Fredje3
Fredje316 nov. 2020 - 16:32

Alhoewel ik van mening ben dat er geen ergere straf bestaat dan het verlies van een kind, vraag ik mij wel af wat deze vader deed in de zee tussen Turkije en Griekenland. Immers was de man al gevlucht uit Afghanistan en veilig. Leuk? Nee, maar wel veilig. Het kan toch niet zo zijn dat we de schaarse plekken die we hebben voor vluchtelingen moeten gaan vergeven voor mensen die eigenlijk al veilig zijn? Dat zou toch asociaal zijn, want zo krijgen rijkere mensen meer kansen dan arme mensen en dat is een vreselijke ongelijkheid.

3 Reacties
Satya
Satya16 nov. 2020 - 18:24

Misschien hetzelfde beleid gaan voeren als Oeganda en Turkije? Die arme landen doen zoveel meer als het rijke West Europa.

Fredje3
Fredje317 nov. 2020 - 5:25

@Satya, Hmm als ik even zoek op asielbeleid Oeganda, dan zie ik 2 zaken. Veel Oegandese asielzoekers hier ivm beleid LHBT en vluchtelingen opvang in de regio. Waarvan ongeveer een half miljoen uit eigen land en Turkije gebruikt vluchtelingen als bijna gratis arbeiders zonder rechten en als drukmiddel tegen de EU. Maw.... mooie vergelijkingen Satya, is dat echt hoe jij dit zou willen?

Satya
Satya17 nov. 2020 - 8:52

Fredje Wat betreft de opname van vluchtelingen zou Europa hetzelfde beleid moeten voeren.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 nov. 2020 - 16:20

Vervolgen na een tragedie als deze is wel erg overdone en sta ik zeker niet achter. Tenisch gezien echter is het wel correct. Turkije en Iran zijn veilige landen en deze vader heeft zijn kind in gevaar gebracht op de hoop om in een beter veilig land te geraken. Wat op zich zeer begrijpelijk is want wie wilt niet het beste voor zijn/haar kind alleen blijft het een overtocht met een klein risico en is deze bewust genomen.

Karingin
Karingin16 nov. 2020 - 16:03

Ik kijk nergens meer van op, illegale migranten worden als ongedierte gezien en overeenkomstig behandeld. Het is in- en intriest, maar het wordt nog gesteund door een groot deel van de bevolking ook. Die vinden het idee van universele mensenrechten maar onzin - wat dat betreft zijn we 80 jaar terug in de tijd

6 Reacties
ValsPlat
ValsPlat16 nov. 2020 - 16:10

Als ik een peuter alleen achterlaat in een hete auto dan zal ik ook vervolgd worden voor het in gevaar brengen van zijn leven. In een wrakke boot de Middelandse zee opgaan brengt het leven van een kind ook in gevaar. Er is wel degelijk iets te zeggen voor het vervolgen van ouders die zoiets doen. De ouders kunnen daar mogelijk tegeninbrengen dat het kind in Afganistan/Turkije nog méér gevaar liep,

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 16:13

@Karingin Dat is onzin. Er is in veel Europese landen ruimte voor asielzoekers en vluchtelingen. Maar de opnamecapaciteit is aan grenzen gebonden. Daarom is het niet mogelijk om elke migrant toe te laten tot Europa. Op dit moment verblijven grote aantallen vluchtelingen en immigranten in Italië en Griekenland. De beschikbare kampen zitten overvol, velen leven in de illegaliteit. Het "wir schaffen das" van Merkel was eenmalig. Dat begrijpt zelfs Mutti nu. Het is erg simpel om vanaf de zijlijn commentaar te leveren, het is een stuk lastiger om een goed beleid te voeren. Regeringen zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de mensen die zich al in hun landen bevinden.

Hansie3
Hansie316 nov. 2020 - 16:47

Dus als jij dat verdronken kind was geweest had je je vader een prima kerel gevonden?

MaxMax2
MaxMax216 nov. 2020 - 17:21

@Goudenbergen 'De beschikbare kampen zitten overvol, velen leven in de illegaliteit. ' En niet alleen de kampen, ook de AZC's in Nederland zitten overvol..

Think After!
Think After!16 nov. 2020 - 18:25

Dus immigranten worden als ongedierte behandeld in Turkije, vandaar dat men dat land ontvlucht? Hoewel im ook vind dat we de hele vluchtelingencrisis niet goed aanpakken gaat je reactie te ver: Je kind op deze manier in levensgevaar brengen is m.i. onverantwoordelijk en strafbaar.

adriek
adriek17 nov. 2020 - 10:06

" illegale migranten worden als ongedierte gezien en overeenkomstig behandeld." Ongedierte wordt vernietigd en krijgt geen proces inclusief een advocaat zoals vluchtelingen en asielzoekers dat wel krijgen. Iemand die vanuit een veilig geacht land met te veel mensen en met onvoldoende veiligheidsvoorzieningen in een niet zeewaardig vaartuig stapt om de Middelandse Zee over te steken dient zich terecht te verantwoorden. De rechter zal daarna uitmaken of de man deze keuze terecht gemaakt heeft of dat hem iets te verwijten valt.

MG1968
MG196816 nov. 2020 - 15:53

"De Griekse kustwacht meldt dat een 23-jarige man die de leiding had over de rubberboot is gearresteerd." Zelfs als je als aanklagende partij aanknopingspunten ziet dat de vader hiervoor veroordeeld kan worden (wat ik betwijfel of standhoud bij een onafhankelijke rechter en waarvan ik eigenlijk al van uit gaan dat zelfs de aanklagers dat zelf niet zien maar overheidsbeleid als order uitvoeren), dan nog: Het kan in geen enkele rechtstaat zo zijn dat de vader aanklaagt hiervoor aangeklaagd wordt en de 23 jarige man die de leiding had over de rubberboot niet. En vanuit nergens kan ik opmaken dat de weliswaar gearresteerde man dit ook (naast wellicht andere zaken) ten laste wordt gelegd. Ik kan vooralsnog idd ook niet anders concluderen dat dit alleen een tactiek van afschrikking betreft. En dat is misbruik van het rechtssysteem.

Thuiszitter
Thuiszitter16 nov. 2020 - 15:45

Letter van de wet is het inderdaad de schuld van de vader mits hij niet onder dwang door een ander op de boot is gezet samen met zijn zoontje. Denk niet dat een rechter de man zwaar gaat straffen. Dat wordt hier ook wel gedaan bij bv een aanrijding waarbij bv een familielid of andere inzittende om het leven is gekomen, er moet ( verplicht )dan proces-verbaal worden opgemaakt . Het is verder aan de rechterlijke macht of men dan de bestuurder die een rijdier had gemaakt dubbel gaat straffen.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter16 nov. 2020 - 15:46

Rijdier moet zijn rijfout