Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Griekenland trekt kilometerslang 'ijzeren gordijn' op aan grens met Turkije

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video>? Klik hier.
26 kilometer lang en vijf meter hoog wordt het nieuwe hek dat Griekenland neerzet op de grens net Turkije. Het is een uitbreiding van een al eerder geplaatst hek dat tien kilometer van de grens afsluit en loopt langs de oevers van de Evros rivier. De Griekse politie heeft geluidskanonnen geïnstalleerd die aanslaan als vluchtelingen de grens naderen. De sirenes zijn in staat zo’n lawaai te produceren dat ze niet alleen oorverdovend zijn maar ook lichamelijke pijn veroorzaken. Daarnaast worden camera’s langs de hele 180 kilometer lange Grieks-Turkse grens geïnstalleerd. Verder worden er 1200 grenswachten gerekruteerd die langs de grens zullen patrouilleren.
De bouw van het 63 miljoen euro kostende hek is een nieuwe stap in de steeds verder oplopende ruzies tussen Turkije en Griekenland. In februari stuurde Turkije tienduizenden vluchtelingen richting de grens om de Europese Unie onder druk te zetten. Ankara eiste dat de Europeanen de omstreden Turkse invasie in Syrisch gebied dat in handen is van Koerdische vrijheidsstrijders, zouden steunen. Griekse troepen wisten, in samenwerking met de Europese grensbewakingsautoriteit Frontex, te verhinderen dat vluchtelingen Europa konden bereiken. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie prees de Griekse inzet.
De mensenrechtenorganisatie Forensic Architecture toont in een video hoe vluchtelingen aan deze grens van Europa mishandeld worden.
Turkije beschuldigt Griekenland er van illegaal vluchtelingen te deporteren naar Turks grondgebied. Griekenland ontkent dat.
De spanningen tussen beide landen lopen de laatste maanden steeds verder op en de vrees dat het tot een gewapend conflict tussen de twee NAVO-lidstaten komt groeit. Behalve over vluchtelingen ruziën de staten over gasboringen in betwist gebied en over de ontwikkelingen op Cyprus. In het noordelijk Turkssprekende deel daarvan is vorige week tot schrik van de Grieks-Cyprioten een bondgenoot van Erdogan aan de macht gekomen die niet van zins is het land te herenigen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Visionair NL
Visionair NL12 nov. 2020 - 11:30

Turkije is alleen onveilig voor critici van het regime-Erdogan, zoals journalisten, niet voor deze "vluchtelingen".

Thuru
Thuru21 okt. 2020 - 13:10

Het staat Griekenland vrij hoe men de grens tussen Griekenland en Turkye handhaaft. Op illegale migranten zit dat land niet te wachten en is dit een prima oplossing. Het is niet een moeten dat vluchtelingen of migranten naar Europa moeten gaan. Genoeg veilige landen buiten Europa. En men kan nog altijd proberen naar Griekenland te gaan op een legale wijze.

Paulus3
Paulus321 okt. 2020 - 10:10

Een beetje nieuw grens hek. Ok. Het is ook gewoon iets op zich dat nodig is aan een drukke grens.

Redmule
Redmule20 okt. 2020 - 21:05

Dik 2400 euro per meter. Wauw dat zal me een knap hekje worden. Heel veel geld waar vast veel goeds gedaan had kunnen worden.

2 Reacties
Redmule
Redmule20 okt. 2020 - 21:06

anders dan een hek bouwen bedoel ik hé

axetothehead
axetothehead21 okt. 2020 - 10:45

Dit hek is niet goed? Misschien wordt er wel heel veel geld bespaard met dit hek..

Satya
Satya20 okt. 2020 - 18:15

De Afrikaanse bevolking mag lijden voor de welvaart van het westen. Miljoenen mensen in slavernij en honger omdat Europeanen zich het uitverkoren volk voelen. Maar moslims die zijn erg. De teller staat één dollar naar Afrika zijn 24 naar het westen. Maar de bruinhemden vonden het goed. Om van te kotsen.

12 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 19:27

ohja want welvaart bestaat natuurlijk alleen in het westen en Afrikanen zelf hebben natuurlijk zeker geen coltan mobieltjes. Tevens zou je toch ook moeten weten hoeveel pijn islamitisch geweld veroorzaakt in Afrika. Veel meer dan hier dus ja je zou kunnen stellen dat het wel eg is. De lijst van landen die daaronder lijdt in Afrika is toch wel erg lang.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 19:30

Overigens, als aanvulling bedenk ik me net dat dit praktisch niks met Afrika te doen heeft. Slechts een fractie van de migranten/vluchtelingen die via deze route de EU wilt bereiken komt uit Afrika. Ze komen voornamelijk uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië (Afghanistan, Pakistan en Bangladesh).

Wilco4
Wilco420 okt. 2020 - 20:10

'Europeanen die zich het uitverkoren volk voelen'? Wat een onzin! Lekker aan t radicaliseren?

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2020 - 7:20

De plaat begint grijs te draaien. Alles is de schuld van het westen, in het bijzonder de blanke man. Schei toch uit. Dit is een middel om illegale migratie tegen te gaan. Een land mag zich verdedigen. Knap dat je het weer zo weet te draaien. En dan direct iedereen weer benoemen als 'bruinhemden'. Nee, lekker constructief, op deze wijze. Een ieder die een andere mening wegzetten als fout. Dat neigt naar fascisme, just saying.

axetothehead
axetothehead21 okt. 2020 - 8:30

Jij hebt nogal een eenzijdig beeld van Afrikanen, allemaal zielige mensjes die gered moeten worden door het rijke westen.

Sarajlija
Sarajlija21 okt. 2020 - 9:56

@ Satya, Ik ken jou als een felle en meestaal redelijke dame met uitgesproken goed onderbouwde mening. Maar als dat om zulke onderwerpen gaat sla jij echt op tilt. Waarom?

Paulus3
Paulus321 okt. 2020 - 10:05

De teller van Griekenland staat naar Griekenland? Wat zou je anders verwachten.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 10:06

"Tevens zou je toch ook moeten weten hoeveel pijn islamitisch geweld veroorzaakt in Afrika. Veel meer dan hier dus ja je zou kunnen stellen dat het wel eg is. " Er is veel meer mis in Afrika dat geeft anderen niet het recht slavernij en roof en op grote schaal moord te plegen. Die hele migratie komt door westees gedrag. Heerlijk die invallen in het mo, de gevolgen van dat alleen op de slachtoffers afwenden is bespottelijk.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 10:11

"Jij hebt nogal een eenzijdig beeld van Afrikanen, allemaal zielige mensjes die gered moeten worden door het rijke westen." Ik ben Afrikaanse, zoals boven geschreven geven de vele misstanden in Afrika anderen niet het recht om te parasiteren. "Wat een onzin! Lekker aan t radicaliseren?" Volgens mij is het radicaal om met een hek iets op te lossen wat ook rechtvaardig kan. Jerry Ik heb nergens geschreven dat ik je mening wil verbieden, bruinh bruinhemden accepteren de consequenties van hun eigen gedrag niet. Kom eens met feiten ipv meningen. Op Google scholar staan zeer veel goede onderzoeken naar neokoloonialsme en de gevolgen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet21 okt. 2020 - 10:29

@Satya Jij mag mij dus vergelijken met de stoottroepen van Hitler? Omdat ik aangeef een hek een goed idee te vinden om indringers buiten te houden? Waarin denk je dat woningen hekken en muren hebben? Zie je werkelijk waar niet hoe verachtelijk dat is? Ik zou zeggen, google eens wat de bruinhemden hebben gedaan in het verleden, voordat je het gore lef hebt iemand zo te noemen. Met je feiten.

Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2020 - 14:29

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wedloop_om_Afrika Satya, Ik heb een link geplaatst waar duidelijk te zien is hoe de diverse Europese landen hun invloed in Afrika hebben uitgebreid. Niet goed, de geschiedenis heeft uitgewezen hoe er is opgetreden tegen de bevolking. Probeer daarbij te bedenken hoe het leven er in dezelfde periode uitzag voor de boerenbevolking in datzelfde Europa. Hoe ze leefden, wie er de baas was en hoe hun vooruitzichten waren voor betere leefomstandigheden. Hadden zij politieke macht? Werden ze geholpen en onderhouden door de staat? In het artikel staat, dat de eigen politieke leiders contracten sloten. Nog steeds wordt Afrika op deze manier behandeld door vreemde mogendheden. De kolonisator is nu vooral China. Er zijn twee landen vrij gebleven. Hebben die twee daarvan kunnen profiteren?

GoldenFist
GoldenFist22 okt. 2020 - 8:52

@Rechtdoorzee93 'Tevens zou je toch ook moeten weten hoeveel pijn islamitisch geweld veroorzaakt in Afrika.' Heerlijke onderbuikgevoelens. Eerder door het Westen veroorzaakte geweld zul je vast bedoelen. Veel Afrikaanse landen, zijn door hun voormalige machtshebbers/Imperialisten zo verkeerd ingedeeld. Dat er altijd maar ellende zal blijven. Veel bevolkingsgroepen, leven door elkaar. Dit brengt onenigheid. Maar dat je expliciet 'islamitische' er voor zet, geef je mij toch het indruk dat je een Islamofoob bent.

Sailor2
Sailor220 okt. 2020 - 17:16

Kan me wel iets voorstellen bij de Griekse pogingen om zich niet constant te laten chanteren door Erdogan. Of het werkt valt natuurlijk nog maar te zien. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een angstig land als Hongarije; het begint met een hek en voor je het weet leef je in een half-dictatuur. Onze angst voor de vreemdeling is namelijk oneindig.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -20 okt. 2020 - 17:00

het water staat tot aan de lippen ... van alle partijen die erbij betrokken zijn. Wanneer de uitbarsting ?

Dave Velzen
Dave Velzen20 okt. 2020 - 16:48

Hekken en muren werken. Kijk maar naar Israel. Wanneer gaat Nederland een hek bouwen?

2 Reacties
LaBou
LaBou 21 okt. 2020 - 9:12

Kijk naar China. Die muur heeft nooit echt gewerkt. En die staat er heel wat langer dan jouw hek.

rvb2
rvb221 okt. 2020 - 17:25

Dan moeten we zeker net als Israel eerst miljoenen mensen verjagen van huis en haard, en ze met die muur weren uit hun gestolen huizen en gebieden? De muur van Israel dient alleen om land te stelen van mensen.

Kuifje3
Kuifje320 okt. 2020 - 15:58

Goed plan zo’n hek. Dat moeten meer landen doen.

2 Reacties
ton14024
ton1402420 okt. 2020 - 17:26

Zeker, moeten wij ook doen. Laten we beginnen in Baarle-Hertog ????

Kuifje3
Kuifje320 okt. 2020 - 18:24

@ton: ik dacht meer aan Vaticaanstad of Andorra, maar als testlocatie zou dit natuurlijk ook goed kunnen. ????

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 okt. 2020 - 15:57

Prima oplossing. Werkt in Hongarije ook goed. En het geeft Erdogan een optie minder om Europa onder druk te zetten.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 okt. 2020 - 15:56

De term ijzeren gordijn is misleidend. Het ijzeren gordijn heeft nooit de functie gehad mensen buiten te houden. Het ijzeren gordijn was gericht tegen de eigen bevolking om die binnen te houden. Ten tweede was het ijzeren gordijn bewust gericht om mensen te doden. Er lagen bijvoorbeeld landmijnen en de wachters schoten met scherp. "De Griekse politie heeft geluidskanonnen geïnstalleerd die aanslaan als vluchtelingen de grens naderen" Dat is slimme technologie: als er een migrant aankomt dan gaan die dingen niet aan? Of wordt door de redactie het woord 'vluchteling' synoniem gebruikt met woord 'asielzoeker'? Hoe dan ook, wijs van de Grieken. De EU zal eens in moeten zien dat je niet alle migranten van de wereld kan huisvesten. Zeker niet als je een sociaal stelsel hebt dat mensen meer betaald, om hier te zijn, dan op bepaalde plekken het modale inkomen is. Of je mag buigen voor Erdo, je loopt vol met mensen waar je de middelen niet voor hebt of je zorgt voor een goede voordeur die op slot kan.

4 Reacties
rvb2
rvb221 okt. 2020 - 7:29

Het is allemaal bedoeld om de vrijheid van mensen in te perken. De vergelijking met het ijzeren gordijn is volledig terecht en juist. Zeer asociaal om zo'n muur te bouwen, en dat allemaal omdat sommige mensen bang zijn voor vrijheid.

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 9:01

@rvb Ik weet dat jij een voorstander bent van volledig open grenzen, maar dat is geen realistische positie. Een land zonder grenzen is als een mens zonder grenzen. Daarom moet ook immigratie gereguleerd worden, liefst in EU verband.

LaBou
LaBou 21 okt. 2020 - 16:34

"Een land zonder grenzen is als een mens zonder grenzen" Wat klatergoud hier aanhaalt is precies de bedoeling: de mens moet grenzen hebben, net zoals landen. Geld en macht daarentegen mogen zich naar believen over de hele aardbol bewegen zonder grenzen. Kortom, een prima omschrijving van globalisme en neoliberalisme.

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 20:26

@LaBou Ik ben persoonlijk niet zo gecharmeerd van al te veel globalisering. Het lijkt me broodnodig om bepaalde essentiële producten zoals medicijnen, medisch materiaal, medische en andere essentiële apparatuur, communicatieapparatuur etc. terug te halen naar Nederland of een van onze buurlanden. Dat scheelt een hoop onnodig gesleep met goederen over de aardbol en dus de nodige CO2-uitstoot/vervuiling. Bovendien worden we daardoor minder afhankelijk van China.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 15:47

Turkije is gewoon een veilig land. Griekenland heeft wat mij betreft het volste recht dit te doen. Hopelijk helpt het ook om Erdogan minder mogelijkheden te geven om migranten/vluchtelingen te misbruiken om de EU onder druk te zetten.

Marcus A.2
Marcus A.220 okt. 2020 - 15:34

Turken cq Erdogan en zijn kliek zijn ook hypocriet. Azerbaijan steunen omdat karabag officieel bij Azerbaijan hoort, ondertussen wel noord Cyprus bezetten, dat officieel bij Cyprus hoort.

2 Reacties
wegmetons
wegmetons20 okt. 2020 - 17:30

Goh wat een verassing, Erdogan die hypocriet is. Maak me even wakker als Erdogan iets doet wat niet hypocriet is, das nieuwswaardiger als andersom haha

GoldenFist
GoldenFist22 okt. 2020 - 8:47

Het zijn echter de Grieken, die geen hereniging zien met de Turken. Turken hebben op referendum destijds 'ja' voor hereniging gestemd, terwijl de Grieken dus NEE zeiden. De Grieken zijn destijds begonnen met een coup op Cyprus, waarbij er een streven was naar hereniging met Griekenland. Daarbij werden talloze onschuldige Turks-Cypriotische burgers vermoord. Turkije greep in om dit te voorkomen. En sindsdien is het eiland verdeeld onder 3 delen. Waarbij de Turken het noorden in bezit hebben, Grieken zuiden en de Britten Akrotiri en Dhekelia. Maar goed tegenwoordig kijkt men toch alleen maar met een zogenoemde 'Anti Turkije sentiment'. Dus of dit bij je doordringt, betwijfel ik.