Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Griekenland mag Gouden Dageraad verbieden

  •  
17-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ANP-GoudenDageraad300_01.jpg
Raad van Europa: Griekse extreem-rechtse partij is racistisch en neonazistisch
De extreem-rechtse partij Gouden Dageraad mag verboden worden. Dat zegt de commissaris voor de rechten van de mens Nils Muiznieks van de Raad van Europa na een bezoek aan Griekenland. Het is de eerste keer dat een Europese instantie een verbod van de partij ter sprake brengt, zo meldt Trouw.
Muiznieks doet zijn uitspraken in een dinsdag gepubliceerd rapport. Daarin wordt hard uitgehaald naar de Griekse autoriteiten, schrijft Trouw. Die zouden tot nu toe te weinig hebben gedaan om discriminatie van migranten tegen te gaan. Volgens mensenrechtenconventies – die Griekenland heeft ondertekend – mag het land de Gouden Dageraad verbieden vanwege het racistische karakter.
18 zetels Bij de vorige verkiezingen won de Gouden Dageraad achttien van de 300 zetels in het Griekse parlement. Uit onvrede stemden veel Grieken op de extreem-rechtse partij, die buitenlanders tot vijand heeft uitgeroepen, aldus Trouw: 
Griekenland kampt met een enorme stroom vluchtelingen die via de Turkse grens Europa proberen binnen te komen. De migranten verblijven in overvolle detentiecentra aan de rand van het land. Inwoners van de hoofdstad Athene klagen over criminele migranten die de pleinen dag en nacht bevolken.
Muiznieks, die tijdens zijn bezoek aan Griekenland verschillende detentiecentra bezocht, wijt de problemen met de migranten aan de politieke besluiteloosheid. Zo zou antiracismewetgeving onvoldoende zijn en duren juridische processen vaak veel te lang.
De commissaris wijst ook op de problemen bij de politie. Veel agenten zouden het racistische geweld door de vingers zien omdat ze zelf aanhanger zijn van de Gouden Dageraad.
Op haar website wuift de Gouden Dageraad de kritiek weg. De partij doet de Raad van Europa af als een ‘zionistische institutie’.
Trouw (betaalde toegang): Verbod op Gouden Dageraad mag

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Foaroan
Foaroan17 apr. 2013 - 7:42

De Griekse regering heeft inmiddels gereageerd en verklaard een verbod niet te zullen overwegen. De regering is van mening dat de electorale steun voor de GD niet is gebaseerd op racisme, maar op 'teleurstelling en woede over de bezuinigingspolitiek': http://www.searchlightmagazine.com/news/international-news/possibility-of-banning-golden-dawn-dismissed

JoopSchouten
JoopSchouten17 apr. 2013 - 7:42

Mooi !

meijerlahn
meijerlahn17 apr. 2013 - 7:42

Huiveringwekkend... Vanaf 16.00 minuten: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1337324?id=1337324

MichelReiziger
MichelReiziger17 apr. 2013 - 7:42

Ach, we weten hoe dat gaat. De meer gematigden gaan over in een nieuwe partij, die gezien de situatie in Griekenland wel weer succesvol zal worden. Het meest extremistscihe tuig gaat over in een nieuwe ondergrondse beweging of versplinterd zich met alle gevolgen van dien.

meijerlahn
meijerlahn17 apr. 2013 - 7:42

Zie ook de schokkende uitzending van BBC News: http://www.krapuul.nl/overig/blog/89699/nazipartij-gouden-dageraad-immigranten-beurt/#sthash.I3Gd45e6.dpbs

opgeheven
opgeheven17 apr. 2013 - 7:42

Verbieden lijkt me een voedingsbodem voor meer dit soort gedachtegoed. Het verbieden van het Vlaams Blok heeft ook niets opgeleverd.

FransLenaen
FransLenaen17 apr. 2013 - 7:42

Aha, het is een 'zionistisch complot', volgens de Gouden Dageraad. Klinkt bekend, maar het is toch ongelooflijk dat anno 2013 er nog steeds mensen zijn die werkelijk geloven in zionistische complotten. De Gouden Dageraad bewijst wederom dat dit gevaarlijke mensen zijn.

toshiba
toshiba17 apr. 2013 - 7:42

Verbod lijkt mij weinig zinvol omdat het de emoties in de griekse samenleving niet weg neemt. Emoties die worden veroorzaakt door het falende financieel-economische beleid vanuit Europa maar ook door het falende immigratiebeleid waar steeds landen, zoals Nederland, dwarsliggen omdat op Europees nivo aan te pakken. Terwijl juist migratiestromen op EU nivo het beste kunnen worden aangepakt ipv het versnipperde landelijke beleid dat nu gevoerd wordt, waar smokkelaars dankbaar gebruik van maken.

Sternenstaub
Sternenstaub17 apr. 2013 - 7:42

De "PVVD" in de toekomst verbieden, hoe graag ik dat eigenlijk ook zou willen, zou toch slechts een nieuwe, maar dan ondegrondse bom onder de samenleving plaatsten, en anti-democratische, anti-rechtsstatelijke volksbewegingen als Gouden Dageraad en "PVVD", zou ik daarom, d.w.z., alleen al uit het oogpunt van gezond verstand, dus toch maar níet willen verbieden. Een open vijand kan immers veel effectiever stategisch en tactich verslagen worden, daar men zijn zichtbare zwakheden veel effectiever tegen hem kan gebruiken. Het is de schuld van de Griekse oligarchie (=machtspolitiek+geldpolitiek), dat dit justitiële paardenmiddel nu wel ingezet moét worden, en wel om een door deze kaste zelf veroorzaakt ziektesymptoom te bestrijden, al is het slechts voor de Bühne, m.a.w., voor de schijnparlemtaire januskop van de EMU, die overal willens en wetens sociaal-economische ellende veroorzaakt, en die haar politieke misdaden arrogant en eufemistisch "noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen" noemt. Noodzakelijk voor wíe, dient men zich zeer kritisch af te vragen.

Sternenstaub
Sternenstaub17 apr. 2013 - 7:42

Corr. wo 17 april 2013 16:23, al.3: "schijnparlementaire".

[verwijderd]
[verwijderd]17 apr. 2013 - 7:42

Dan moet PVV ook verboden kunnen worden lijkt mij...1 Europa toch?

2 Reacties
bEngel2
bEngel217 apr. 2013 - 7:42

uhhh.... Er is toch wel een flink verschil met de PVV. ...Tot nu toe dan.. Je weet nml. maar nooit hoe Geertje doorslaat als hij het echt voor het zeggen krijgt.

lancelot2
lancelot217 apr. 2013 - 7:42

Nou dan gelijk ook: pvda, groen links, sp, pvdd, cu, sgp, d66, cda en vvd. Heb ik nog wat vergeten?

[verwijderd]
[verwijderd]17 apr. 2013 - 7:42

Het lijkt me verstandiger om de voedingsbodem van deze partij weg te nemen door het serieuze maatschappelijke probleem dat zij aankaarten eens stevig aan te pakken.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 apr. 2013 - 7:42

"het serieuze maatschappelijke probleem dat zij aankaarten" U bedoelt de griekse pendant van het nietbestaande Marokkanenprobleem? Meent U dat nou serieus?