'Griekenland is na 2014 nog lang niet klaar'
• 19-11-2012
• leestijd 2 minuten
Nieuwe bezuinigingen leggen nieuwe zenuw bloot. Griekenland zal ook de economische paradepaardjes van de hand moeten doen
Met een nieuw pakket aan leningen dat Griekenland tot 2014 overeind moet houden, staat het land nog lang niet op eigen benen. Dat zei Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank zondag. Ook daarna is er volgens de bestuurder nog een aanvullend programma nodig.
Afgelopen week gaven Europese leiders aan dat Griekenland nog eens 15 miljard euro nodig heeft tot 2014 om de staatsschuld binnen de perken te houden. Athene zou onvoldoende geld bezuinigen in de private sector. Asmussen zei zondag tegen de Duitse tv-zender ZDF:
Volgende week zullen we tot een akkoord moeten komen over de financiering van Griekenland in 2013 en 2014. We moeten echter eerlijk zijn en erkennen dat Griekenland waarschijnlijk niet zelf de markt op kan voor financiering in 2015 en 2016. Dat betekent dat een aanvullend programma nodig is.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is het niet eens met het nieuwe financieringsplan. Zij willen een permanente oplossing voor Griekenland. IMF-directeur Christine Lagarde wil dat eurolanden een deel van de Griekse schulden kwijtschelden, maar Duitsland, de grootste financier van de begroting, is daar tegen, en meent zelfs dat het in strijd is met de wet. Minister Dijsselbloem gaf dinsdag al aan dat het uitgesloten is dat uitstel de Nederlandse schatkist raakt. “Vers geld is een no go voor Nederland”, benadrukte hij afgelopen dinsdag.
De Europese Bank, het IMF en de Europese Commissie overwegen nu een klein beetje druk van de ketel te halen door Griekenland te dwingen niet 19, maar 10 miljard te besparen tot 2015. Investeerders vrezen dat Griekenland anders de euro moet verlaten. De eis vanuit Europa is nu dat Griekenland de staatskas in 2022 met 50 miljard heeft bijgevuld door privatiseringen.
Sommige Grieken vrezen dat een aantal belangrijke staatstegoeden voor een veel te lage prijs verkocht zal worden. Bedrijven die eerder werden bestempeld als de paradepaardjes van de Griekse economie zijn bang nu toch ook flink te moeten inleveren. De bezuiniging zal een constante stroom aan geld in de war brengen. Anderen vrezen dat invloedrijke bedrijven worden opgekocht door rijke Griekse oligarchen.
Volg Joop op
Twitter , vind Joop leuk op
Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.