Joop

Griekenland gaat plat

  •    •  
19-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Griekenland_demonstratie300.jpg
Grootste staking sinds jaren ... Verzet tegen drastische bezuinigingen blijft ... Vakbonden: Regeringsbeleid richt land te gronde ... Rellen uitgebroken bij massabetoging
In Griekenland wordt vandaag en morgen opnieuw een 48 urenstaking gehouden tegen de zware besparingsmaatregelen van de regering. Dat meldt de Belgische publieke omroep VRT. NRC Handelsblad meldt dat bij massale betogingen intussen rellen zijn uitgebroken. De Griekse oproerpolitie vuurt traangas af op demonstranten die stenen en brandbommen gooien.
De twee grootste vakbonden willen het openbare leven vandaag en morgen verlammen. Ze verzetten zich opnieuw tegen de drastische besparingsmaatregelen die de regering-Papandreou doorvoert om aan de wil van de buitenlandse schuldeisers tegemoet te komen. Zeker 125.000 komen op straat om hun ongenoegen te uiten, zo meldt de VRT. Scholen en musea blijven dicht. Ambtenaren blijven thuis. In de havens wordt niet gewerkt en op de luchthavens vertrekken of landen geen vliegtuigen. Volgens de vakbonden richt de regering het land met de gevoerde politiek te gronde. De lonen worden de bodem ingeslagen en de maatschappij wordt uitgehold, luidt de kritiek. Het is de vijfde algemene staking dit jaar en de tweede 48 urenstaking in vier maanden tijd. Ook een deel van de privésector staakt mee. Gisteren legden ook de journalisten het werk neer.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2011 - 13:30

De cirkel van waar de Grieken in zitten gaat de Euro kapot maken.

Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

Als je met de rug tegen de muur staat als gewoon mens in Griekenland dan heb je niks te verliezen.

Backtobasics
Backtobasics19 okt. 2011 - 13:30

Wat een drama daar. Treurig om te zien hoe zon prachtig land met een rijke historie het slachtoffer is geworden van visie-loze, bange boekhouders die alleen nog maar luisteren naar de financiele markten. En dan te bedenken dat veel grote denkers uit Griekenland kwamen.

Iskander2
Iskander219 okt. 2011 - 13:30

Gezocht : beroepsrevolutionairen of andere relschoppers om die arme Grieken te leren hoe je een aan hun zetels vastgeplakt regime wegwerkt. Ze hebben indertijd wel dat kolonelsregime afgezet, maar dit zijn huurlingen van de Scheepsmagnaten en dat is een taaie bende. Lees voor meer achtergronden eens dit stuk uit juni dit jaar : "Hoe knecht men tegenwoordig een volk of land ?" - http://sp.nl/9n1dqd

Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2050895/Greek-fat-cats-secretly-shifted-200bn-euros-Swiss-bank-accounts.html?ito=feeds-newsxml Markus Korll, from the German financial services group Roland Berger, told Bild: 'During the past few months alone more than 10billion euros has been moved abroad.' Greek newspapers have also reported that people flying abroad - including nuns, priests and the unemployed - are being stopped at Athens airport with suitcases full of euros. Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2050895/Greek-fat-cats-secretly-shifted-200bn-euros-Swiss-bank-accounts.html#ixzz1bF6c9igB

wvdstraat
wvdstraat19 okt. 2011 - 13:30

Spanje, Italië, Frankrijk, België wankelen.... De Rabobank wordt onderzocht, het vroegere Oost-Duitsland loopt nog steeds achter op het Westen. Finland heeft 5 1/2 miljoen inwoners; de helft van landen als Portugal of Griekenland... Nederland veilig ? Hahahahh ! Nee het wordt tijd dat uitgerekend wordt, hoeveel Ruttes' rijken gaan inleveren, en dat gaat heel erg veel zijn ! Nog even, dan moeten we bij de Grieken in de leer.

Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

JanB2
JanB219 okt. 2011 - 13:30

Investeerders? In Griekenland?

zegmaarmark
zegmaarmark19 okt. 2011 - 13:30

Zolang alle leningen netjes terug worden betaald, vind ik t best.

neutralist
neutralist19 okt. 2011 - 13:30

Het valt me zaar Wilders op dit dossier gelijk te geven.

ColorHugo949
ColorHugo94919 okt. 2011 - 13:30

Zo is elke financiële crisis een sociaal drama. Met dank aan de creatieve boekhouders en schulden-stapelaars van overheden en banken.

event
event19 okt. 2011 - 13:30

De Grieken zijn het slachtoffer van de cliëntelistische regeringen waarop ze jarenlang hebben gestemd. Zolang ze dat niet kunnen zien kunnen ze staken wat ze willen maar zal hun land niet verbeteren.

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2011 - 13:30

Dit was te verwachten ... En hebben gelijk ze. De bezuinigingen zijn niet op te brengen voor de gewone burger en middenstand. De gevolgen zijn mensonterend. Kinderen leiden honger. De Griekse politici zijn kille klootzakken. De bankeigenaren en hun aandeelhouders schoften.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2011 - 13:30

Corr.: 'Ze hebben gelijk.' Een typisch gevalletje 'Master Joda zinsopbouw'...

denmol
denmol19 okt. 2011 - 13:30

"De Griekse politici zijn kille klootzakken. De bankeigenaren en hun aandeelhouders schoften." Dat ben ik met je eens maar zij worden aangestuurd door De Jager en consorten die er weer zijn om onze belangen te dienen.

ValsPlat
ValsPlat19 okt. 2011 - 13:30

"Vakbonden: Regeringsbeleid richt land te gronde". Het land is al "te gronde", het gaat erom welke maatregelen zorgen ervoor dat ze er weer bovenop komen. Daarover moet de discussie in Griekenland gaan; niet over het continueren van het beleid dat ze in deze positie gebracht heeft.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 okt. 2011 - 13:30

"Vakbonden: Regeringsbeleid richt land te gronde" Behalve dan onze oudedagsvoorziening, dat hoeft de regering niet te gronde terichten, dat laten ze in alle vertrouwen aan de vakbonden over.

lancelot2
lancelot219 okt. 2011 - 13:30

Wie O wie, verlost de Grieken uit hun leiden. Ze willen ook werkelijk NIETS maar dan ook helemaal niets doen aan de ramp die Griekenland heet. Al stop je ze alle geld van de wereld toe, ze veranderen NOOIT!! Laat ze maar kreperen!! En wie weet voordat de laatste Griek is uitgestorven, de boodschap duidelijk word. Het is hard maar ze, de Grieken willen niet anders. Het is goed zo. Punt.

5 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2011 - 13:30

***Ze willen ook werkelijk NIETS maar dan ook helemaal niets doen aan de ramp die Griekenland heet.*** Een groot gedeelte van de Grieken heeft nooit de Euro gewild. In 1998 was al bekend dat de Grieken noot en te nimmer ana de Euro eisen zouden kunnen voldoen, met wat creatief boekhouden van de Europese commissie en de Griekse voorstanders was het mogelijk. Griekenland zou en moest er nu eenmaal bij alleen vanuit marketing oogpunt. ***Al stop je ze alle geld van de wereld toe, ze veranderen NOOIT!! Laat ze maar kreperen!!*** En dan geef je ze nog de schuld ook? Vraag een gemiddelde Griek wat hij wil en hij zal antwoorden, weg met die klote Euro. ***En wie weet voordat de laatste Griek is uitgestorven, de boodschap duidelijk word. Het is hard maar ze, de Grieken willen niet anders. Het is goed zo. Punt.*** Je kan beter de Grieken dankbaar zijn, het toont des te meer maar weer eens aan dat een piramide constructie niet werkt.

Dehnus
Dehnus19 okt. 2011 - 13:30

Dat is ook onzin, ze willen genoeg. Maar de rijken die ook de belasting ontdoken gaan vrij uit. EN die moeten ze juist aanpakken.

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2011 - 13:30

Wat ben jij gewetenloos zeg ! Ze KUNNEN er ook werkelijk NIETS, maar dan ook helemaal niets doen aan de ramp die Griekenland heet... En 'de' Griek bestaat niet. Het zijn hun leiders en banken die deze puinhoop hebben veroorzaakt. Verdiep je eerst eens ergens in voordat je wat rondbazuint. Ben je PVV-er? Dat zou een hoop kunnen verklaren.

ElChe
ElChe19 okt. 2011 - 13:30

"Het is hard maar ze, de Grieken willen niet anders." Schandalig hoe jij de gewone Griek door het slijk haalt. De gewone Griek zit onder in de Europese pyramide en is de klos. Zij kunnen hier niets aan doen, hebben dit niet veroorzaakt, maar betalen wel onevenredig de rekening. Het wordt tijd dat de rekening neergelegd wordt bij diegenen die hier verantwoordelijk voor zijn, die hier maximaal van geprofiteerd hebben. Dat zijn dus die kapitalistische uitzuigers van speculanten, wereldwijd. Laat de financiele vervuiler betalen! Sleur ze hun kapitalistische villa's uit, ontneem ze hun gestolen en corrupte vermogen, wat ze bewust door allerlei malversaties vergaard hebben. Of men loopt het risico dat er wereldwijde opstand zal plaatsvinden en dan zal men dit soort lui weten te vinden, zelfs op de meest exotische eilanden. Het kapitalisme heeft zijn hand overspeeld, heeft gefaald (wat iedereen aan zag komen) en is hardstikke morsdood. Tijd voor iets nieuws.

Jan Jansen2
Jan Jansen219 okt. 2011 - 13:30

"Laat ze maar kreperen!! En wie weet voordat de laatste Griek is uitgestorven" Uhm, ik heb een klacht over deze reactie!

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2011 - 13:30

Aan de ene kant hebben ze gelijk. Het is weerzinwekkend wanbeleid van opeenvolgende regeringen geweest( die ze overigens WEL zelf gekozen hebben)dat ze nu in deze situatie heeft gebracht. Ze schijnen alleen niet te beseffen dat staken op deze schaal ze nu alleen maar verder de stront in helpt. Want hebben ze enig idee wat er met ze gebeurt wanneer Europa ze eventueel laat vallen? En wat hebben ze op het oog? Dat andere Europese landen ze BLIJVEN ondersteunen? Hoe langer deze farce duurt, hoe minder ik begrijp van wat ze bezielt.

2 Reacties
Opinius
Opinius19 okt. 2011 - 13:30

Europa zal en kan hun niet meer laten vallen ,mocht dat gebeuren zal het zijn ,omdat europa tegen die tijd zelf in de status is gekomen van: "Totaly fall to pieces " Er is geen terug meer,elders wil men wat bewegen middels occupy,dat gaat gepaard zonder stakingen,de meeste activisten daarin hebben de tijd om weken aan een stuk wacht te houden op lokaties omdat ze geen werk hébben,in griekenland is de "luxe van staking "om te betogen omdat er niks meer te verleizen valt ,in die bewustzijnsluxe zit de rest hier en elders nog lang niet ... dat is het verschil,........... tja

denmol
denmol19 okt. 2011 - 13:30

"Want hebben ze enig idee wat er met ze gebeurt wanneer Europa ze eventueel laat vallen?" Je bedoelt Rutte, Sarkozy, Merkel en andere regeringsleiders van de eurozone?

Yggdrasil
Yggdrasil19 okt. 2011 - 13:30

De manier waarop er bezuinigd word in Griekenland is een kopie van hoe we dat in Nederland doen. Wanneer een overheid extra geld nodig heeft dan probeer je dat te halen bij de mensen die toch al bijna niets hebben. In Nederland en ook in Griekenland worden de beter gesitueerden ontzien en worden arme mensen nog armer gemaakt. Het is bijna Europees beleid te noemen.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

Het IS globaal beleid. Overal wordt er geroepen dat er "bezuinigd " moet worden. Bezuinigen als was het een panacee, een wondermiddel, en dan komt alles wel goed. Gel.ul is het , van de bovenste plank. We weten , dank zij internet, en oprechte journalisten en bloggers en filmmakers en schrijvers en academici dat de bovenste toplaag van de globale elite zich onmetelijk verrijkt heeft. En wij, gewone mensen, zijn niks anders dan een consumentenkoe, we laten ons leeg melken...uit angst voor verlies van de meest basale bestaansmiddelen. En regeringen? Politici? Die blijven denken dat we het allemaal niet snappen: Ha Ha Ha! Mooi wel.

denmol
denmol19 okt. 2011 - 13:30

"Wanneer een overheid extra geld nodig heeft dan probeer je dat te halen bij de mensen die toch al bijna niets hebben." Deze methode is de meest effectieve als het gaat om te lijken op landen die nu gelden als economisch leidend waar naast, in puissante rijkdom in "gated community's" levende elite, de uitzichtloze armoede voor de meerderheid van de bevolking, met open riolen en al, welig tiert. Ik denk dat deze leidende economisch machten als voorbeeld dienen voor onze rijken en machtigen in het westen. Als wij Rutte en zijn neoliberale vrienden met hun sociale afbraakbeleid laten uitvoeren zal het niet lang duren eer we in zo een land wonen.

Latok
Latok19 okt. 2011 - 13:30

"10 years ago we had Steve Jobs, Bob Hope and Johnny Cash. Now we have no Jobs, no Hope and no Cash" Bye bye World.

1 Reactie
zegmaarmark
zegmaarmark19 okt. 2011 - 13:30

bedenkt u zelf eens wat

Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

http://www.rawstory.com/rs/2011/10/18/michael-moore-historians-going-to-wonder-why-the-rich-overplayed-their-hand/ “I think historians when they look at this time, they’re going to wonder why the wealthy overplayed their hand like this,” he said during an appearance on MSNBC’s PoliticsNation. “Why would they, when they had it so good? They had the middle class voting for the politicians that the wealthy bought, everything was running just fine, they were posting profits of a billion a year, but that wasn’t enough for them.”

1 Reactie
Bakoe
Bakoe19 okt. 2011 - 13:30

/“Why would they, when they had it so good? They had the middle class voting for the politicians that the wealthy bought, everything was running just fine, they were posting profits of a billion a year, but that wasn’t enough for them.”/ Omdat ze nooit genoeg hebben, omdat iedere dag die hun vermogen doet groeien een bevestiging voor het ego is. Ze zijn blind geworden goden, die alleen maar zichzelf aanbidden.

Klungel2
Klungel219 okt. 2011 - 13:30

Vakbonden: Regeringsbeleid richt land te gronde ...en die stakingen zijn goed voor het land??

1 Reactie
Bakoe
Bakoe19 okt. 2011 - 13:30

Mijn beste, dit is wat de elite in Griekenland doet met het geld, terwijl de schlemiel daar die 500 Euro netto per maand verdient mag bloeden. Het valt me mee dat het daar nog zo rustig is. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10753677/__Griek_spaart_liever_in_Zwitserland__.html

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2011 - 13:30

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

Je schijnt nog niet begrepen te hebben dat we gauw, heel gauw, Griekenland achterna gaan..minder chaotisch misschien maar in de effecten net zo erg. JIj ook..rechtsmarcheerder.

Yggdrasil
Yggdrasil19 okt. 2011 - 13:30

U vergeet nog, met instemming van de PVV want die is medeverantwoordelijk voor deze steun.

Charta46
Charta4619 okt. 2011 - 13:30

[Onze regering met steun van de PVDA en GL, moeten direct stoppen met geld te blijven geven aan Griekenland] Dat geldt zeker niet voor de VVD, CDA, D'66, SGP,PvdD. Even moedwillig vergeten, of ken je hun standpunt niet??

wvdstraat
wvdstraat19 okt. 2011 - 13:30

Zonder verzekerde steun van die partijen had de PVV v'óór gestemd, omdat zij, ondanks dat de wereld in brand staat, hun eigen moslim en links haat belangrijker vinden. Ze snappen dan ook helemaal niets van globale politieke en economische vraagstukken, niveau'tje H&I dus....

denmol
denmol19 okt. 2011 - 13:30

"Onze regering met steun van de PVDA en GL, moeten direct stoppen met geld te blijven geven aan Griekenland." Sinds wanneer volgen als links bekend staande partijen bevelen van zich Duidelijk Rechts noemende lieden op?

denmol
denmol19 okt. 2011 - 13:30

"En moet zorgen dat er in eigen land geld blijft voor de HRA." Waarmee de huizenbubbel nog groter opgeblazen wordt dan die nu al is en de onvermijdelijke klap harder zal zijn als deze uit elkaar spat. Dat zal geen gevolg hebben voor het eigen woningbezit van Henk en Ingrid volgens jou? "Keep on dreaming buddy"

pietdevries2
pietdevries219 okt. 2011 - 13:30

Het is uiterst merkwaardig dat landen waar het slecht gaat de mensen niet door hebben dat stakingen niet alleen rechtsstreeks geld kosten, verloren productie, maar dat ook investeerders worden afgeschrikt door stakingen. Ook Belgen en Fransen staken om alles, beide landen staan er slecht voor. In Duitsland kun je een fabriek met 1500 werknemers sluiten zonder dat één werknemer de media te woord wil staan.

5 Reacties
Winston2
Winston219 okt. 2011 - 13:30

"In Duitsland kun je een fabriek met 1500 werknemers sluiten zonder dat één werknemer de media te woord wil staan." Ja... en? Dat is een goede zaak of niet?

MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2011 - 13:30

Meestal is het zo DAT als er al een fabriek moet sluiten, er alles al aan gedaan is om het te voorkomen. Duitsers die verdienen (inclusief ht management van een bedrijf) liever 3 keer minder dan het met verlies aan arbeidskrachten door te verkopen of een groot gedeelte van het personeel te moeten ontslaan. Hele andere bedrijfscultuur

wvdstraat
wvdstraat19 okt. 2011 - 13:30

" In Duitsland kun je een fabriek met 1500 werknemers sluiten zonder dat één werknemer de media te woord wil staan. " Omdat je daar dan, net als in Nederland nooit van je leven meer ergens aan de bak komt. Werkgevers zijn namelijk niet zo gediend van de waarheid en oprechtheid. Uw Big-Brother mentaliteit deugt niet erg en is oorzaak van de ellende. Zolang dat voortduurt zijn Franse chauffeurs die het land blokkeren juist mijn helden, hadden wij die maar !

frankie50
frankie5019 okt. 2011 - 13:30

Piet de Vries, Bij U draait schijnbaar alles om de poen en vergeet daardoor de menselijke waardigheid, het zou in iedergeval van goed fatsoen getuigen als je naast de verwijten die U zo gemakkelijk schijnt te kunnen ventileren naar andere inwoners van van de EU, ook zou kunnen vermelden of je het terecht vindt dat de bevolking in die landen in de merode komen te liggen en wie volgens U daar de schuldige van zijn, of komt het door hun cultuur waar staken voor je rechten nog de normaalste zaak van de wereld schijnt te zijn, en hebben ze daardoor volgens U deze ellende waar ze midden inzitten over hun zelf afgeroepen?

Zjenny
Zjenny19 okt. 2011 - 13:30

Blijkbaar zijn je de demonstraties vorig jaar je volledig ontgaan?

vanessa2
vanessa219 okt. 2011 - 13:30

De Grieken hebben groot gelijk: ze zijn slachtoffer van de manier waarop de Euro op zijn Zalmpjes in elkaar gestoken is. Het is leuk om ze vanuit het noorden tot daders te verklaren, maar dat is baarlijke nonsens. Griekenland gaat als zwakste plek binnen de Eurozone ten onder, net als Detroit als zwakste schakel in de Dollarzone ten onder gaat. Onder de vlag van de vrije markt zal, als we Griekenland helpen, het volgende land en weer het volgende land ten onder gaan. Als je weer op zijn Zalmpjes hoort dat een ander land zijn 'huishoudboekje'niet op orde heeft, mag je gelijk weer achterdocht tonen: dat soort kinderlijke termen doen altijd de ronde als we weer ergens in moeten tuinen. De waarheid is dat de inmiddels beroemde 1% maar al te fijn van het wanprodukt Euro profiteert en geen zin heeft dat voordeel af te staan. Totdat we ingrijpen zal land voor land onder druk komen te staan, net zolang tot we zelf aan de beurt zijn. Dat zal gelukkig lang duren, maar in de tussentijd worden er zakken erg diep gevuld. We staan al klaar om na de Grieken de Italianen, de Spanjaarden, de Portugezen, de Cyprioten, de Ieren en binnekort de Fransen en de Belgen de schuld te geven. Als U er nog steeds in gelooft verklaart U uzelf dan eens waarom op een kontinent waar in honderd jaar maar twee landen serieus in de betalingsproblemen geweest zijn er nu plotsklaps zes zijn en dat die allemaal in de Eurozone liggen? Of horen we iets over de obligaties van Hongarije? Roemenie? Bulgarije? Polen? Kroatie? Servie? Ukraine? Litouwen? Letland?

2 Reacties
kraland
kraland19 okt. 2011 - 13:30

Nou Vanessa dat komt omdat de Grieken niet helemaal eerlijk zijn geweest de afgelopen 10 jaar. Ze hebben structureel gelogen over het BBP en daardoor de mogelijkheid gekregen om veel te veel geld te lenen wat ze nu nooit meer terug kunnen betalen. Maar ik neem aan dat je dit wel wist en het bewust even niet vermeld in je stukje?

pietdevries2
pietdevries219 okt. 2011 - 13:30

Onzin. Toen er nog geen euro was konden landen devalueren als er problemen waren. Dat gebeurde dan ook regelmatig bij potverteerlanden, het nog maar enkele tientallen jaren geleden dat de Fransen van 100 oude francs één nieuwe maakten, zo ver was de waarde van de franc gezonken. Italië heeft hetzelfde gehad, de lire was zo weinig waard geworden dat daar een zelfde soort maatregel werd getroffen, de Italianen werden gek van alle nullen bij prijzen, en kregen lamme vingers van het bankbiljetten uittellen. Economen waarschuwden dat de invoering van de euro nationale economische politiek onmogelijk zou maken. Wat ze niet voorzagen is dat politici zo dom zouden zijn van de euro gebruik te maken maar in het wild eweg te lenen, omdat de Europese Centrale Bank garant stond voor euro leningen. Ook voorzagen ze niet dat degenen die ons hadden moeten vertegenwoordigen dat zouden nalaten, toestaan dat het stabiliteitspact niet werd gehandhaafd. En verder stemde Zalm tegen de toelating van Griekenland tot de euro zone. De euro ellende is helemaal aan domme en incompetente politici te wijten. Die domheid en incompetentie gaat maar door, vandaar dat een top econoom van de Duitse centrale bank ontslag nam. In Nederland is het prof Dolf van den Brink, voormalig ABN topman, die met moedeloze stem uitlegt hoe het in elkaar zit, en wat er staat te gebeuren. Maar bij ons maken een automatiseerder, De Jager, twee historici, Rutte en Verhagen, en een bioloog, Plasterk, ons financiële beleid. Pensioenfonds Zorg over Welzijn kondigde net een pensioenverlaging van max 10 % aan voor 2013. Als het daarbij blijft valt het mij mee. De echte crisis moet nog komen, lijkt me.