Joop

Griekenland dumpt vluchtelingen met kinderen op volle zee, eist EU-geld voor bouw grensmuur

  •    •  
19-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2599 keer bekeken
  •  
nyt

De New York Times heeft schokkende videobeelden online gezet waarop te zien is hoe een groep vluchtelingen, waaronder kleine kinderen, op het eiland Lesbos in een witte bestelbus naar een boot van de kustwacht wordt overgebracht. Eenmaal aan boord worden ze over water getransporteerd en vervolgens midden op zee aan hun lot overgelaten op een opblaasbaar vlot. 

De videobeelden zijn gemaakt door de Oostenrijkse hulpverlener Fayad Mulla, tevens voorzitter van de linkse politieke partij Der Wandel, die al tweeënhalfjaar werkzaam is op het eiland. The New York Times heeft voor publicatie nauwkeurig onderzocht of de beelden authentiek zijn. De Griekse autoriteiten weigeren vragen te beantwoorden over de illegale actie. De Europese Unie verklaart desgevraagd 'bezorgd' te zijn over de beelden. Een woordvoerder stelt dat Griekenland "verplicht is zich te houden aan de internationale wetgeving". Die wetgeving verbiedt deze inhumane praktijken.

De New York Times spoorde de slachtoffers op en sprak met hen in een detentiecentrum in de Turkse stad Izmir. Een vrouw die samen met haar kleine kind gevlucht is uit Somalië, vertelt dat de groep op 11 april, een dag nadat ze met een rubberboot op Lesbos waren geland en schuilden in het struikgewas, werd opgepakt en in een bus werd afgevoerd naar een steiger. De mannen in de bus zeiden dat ze werkten voor de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. Dat bleek een leugen. Ze werden door de mannen beroofd van al hun contant geld en bezittingen, zoals mobiele telefoons. Hun hijabs werden van het hoofd getrokken.

In een speedboot werden ze naar een, door de EU gefinancierd, schip van de kustwacht overgebracht. Het schip van de kustwacht voer richting Turkije en zette de groep vervolgens midden op zee overboord. De vrouw vreesde dat ze een wisse dood tegemoet ging op het stuurloze opblaasbare vlot. De kustwacht verklaarde later dat 12 migranten op zee waren onderschept en teruggestuurd naar Turkije. De videobeelden bewijzen dat dat een leugen is. De Turkse kustwacht redde de groep uit zee.

De vluchtelingen hadden al een lange reis achter de rug. Sommigen waren vanuit Somalië naar Jemen gevlucht maar die opvang in de regio bleek onmogelijk omdat in dat land een oorlog woedt. Na een verblijf van meer dan een jaar in Turkije, het land dat de meeste vluchtelingen ter wereld herbergt, staken ze met behulp van smokkelaars over naar Griekenland. In plaats van het asiel te krijgen waar ze hoogstwaarschijnlijk recht op hebben - 80 procent van de asielaanvragen van Somaliërs en Eritreërs blijkt terecht -  werden ze illegaal teruggestuurd.

Zondag worden in Griekenland parlementsverkiezingen gehouden. In de peilingen gaat de conservatieve partij van premier Kyriakos Mitsotakis aan kop met 36 procent, gevolgd door de linkse Syriza met 29 procent. De sociaal-democraten komen op de derde plaats met 10 procent en de rest wordt verdeeld onder nog kleinere partijen. Voor het vormen van een regering is een coalitie noodzakelijk.

Mitsotakis wil een muur optrekken langs de gehele 192 kilometer lange grens met Turkije. Hij wil dat de EU die gaat betalen. Dat doet denken aan het plan van Trump om een muur op te trekken bij de grens met Mexico en die door een ander te laten betalen maar de premier wil van die vergelijking niet weten. "Ik heb geen dik blond haar dus de vergelijking met Trump gaat niet op," zei hij in een reactie die overigens nogal Trumpiaans aandoet.

Alexis Tsipras, voormalig premier en leider van Syriza, ziet niks in de muur, schrijft de Europese politieke nieuwssite Politico en citeert hem: "Het migratie/vluchtelingen probleem is veel ingewikkelder als je het zou kunnen oplossen met een muur dan zou dat gebeuren. Trump zei "de muur gaat ons redden" maar je kunt niet gered worden door muren." De sociaaldemocratische PASOK daarentegen steunt uitbreiding van de muur. De partij was ook de initiatiefnemer voor de bouw van het eerste stuk.

Van Griekenland is al langer bekend dat het land zich schuldig maakt aan illegale pushbacks, waarbij bootjes met vluchtelingen terug de internationale wateren in worden geduwd.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (98)

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 mei 2023 - 6:35

Turkije moet zijn grenzen beter reguleren en haar criminele smokkelaars onderdrukken. Dan riskeren die mensen geen dood en dan worden ze niet terug naar Turkijese wateren voor de Turkse kustwacht gestuurt.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 mei 2023 - 13:26

Waarom zou Turkye dat moeten? Dit land moet niets. De mensen willen niet daar blijven. Pleit u nu voor een uitreisverbod van mensen? En wat betekent dat voor uzelf als we hetzelfde doen?

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 mei 2023 - 23:48

Gewoon. als basis voorwaarde voor landen. Ieder land heeft zelf interesse en plicht tov van andere landen om criminaliteit te onderdrukken en grenzen te reguleren. Dat is gewoon een basis onderdeel van wat een land een land maakt, sociale souvereine gemeeschappen en een internationale rechtsorde mogenlijk maakt. Altijd al zo geweest. Zonder grens geen behoud van land. Voor mezelf? Ik ga niet zonder papieren en zonder toestemming grenzen over. En ik gebruik geen criminele organisaties als alternatieven voor landelijke rechts ordes. Het idee dat ontwikkelde maatschappijen maar moeten verdwijnen wanneer en omdat iedereen het recht zou moeten hebben overal altijd heen te gaan is een belachelijke fantasie. Voor dezelfde reden dat iemand op straat niet zomaar je huis kan opeisen. Dat is wel lief, maar niet iets dat een familie of land kan dragen en nog steeds rechten en diensten op standaard kan leveren. Integendeel. De vrije markt van mensenvlees is willens corrosief daar aan. Vroeger werd je nog op je nek aangekeken als je wel werkte tijdens een staking en de staking lijn over liep. Dezer dagen mogen er geen grenzen meer zijn? Doe niet zo maf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2023 - 13:39

[De mensen willen niet daar blijven.] Europa wil ze niet (allemaal) opnemen. Wat nu?

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2023 - 0:29

Het is al een goed begin als men zorgt dat er alleen reguliere immigratie is zodat er geen doden vallen en de aantallen immigranten niet uit de pan lopen. Betere regering over grenzen door landen aan beide kanten daarvan. Plus duidelijke reguliere processen en locaties voor aanvragen VOOR dat men onnodig de dood riskeert. En dat gebeurt ook en probeert men te verbeten. Maar we zijn er nog niet. De eisen van die die de grenzen willen afbreken brengen geen oplossing. Ze brenegen alleen maar erger.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2023 - 1:52

Er zijn nu veel minder boten op zee dan eerder, en veel meer komen zonder boten via reguliere routes veilig wel aan (zonder risico van verdrinking dus). Dat is verder te bevorderen. Niet verder af te breken.

Marcus A.2
Marcus A.220 mei 2023 - 5:56

Vrouwen, kinderen en gezinnen zouden gewoon welkom moeten zijn, hoor echt nooit van overlast. Tussen de tientallen beulen van assad die wij hier opgevangen hebben zitten ook vast geen vrouwen en kinderen (https://nos.nl/artikel/2475756-tientallen-beulen-van-assad-lopen-vrij-rond-in-nederland).

2 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander20 mei 2023 - 19:24

Overlast is niet het enige probleem. We zitten ook met overvolle AZC's, wachtlijsten voor huizen, etc. Ons kleine kikkerlandje kan niet de hele wereld redden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2023 - 9:37

Bovendien worstelen Syrische mannen met statusverlies. Geen werk en niet langer de baas in huis. Huizinga, R. P. (2022). Making Home in Forced Displacement: young Syrian men navigating everyday geographies of migration, belonging and masculinities in the Netherlands. https://doi.org/10.33612/diss.208423018

Satya
Satya19 mei 2023 - 16:18

De middellandse zee zal net zo'n gebied als Auschwitz en Kigali worden. Een plek waar massamoord zal worden herdacht, rechtse massamoord.

21 Reacties
Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 17:03

Pittig. Nee, ik vind het te ver gaan. Er worden bewust valse illusies verkocht vanuit economische belangen. Auschwitz? Dat is geplande massamoord!

Satya
Satya19 mei 2023 - 19:31

"Dat is geplande massamoord!" Denk je dat ze niet wisten dat het sluiten van grenzen tot tienduizenden doden zou leiden? Ze hadden zich ook op migratie als vraagstuk kunnen richten maar kozen, onder druk van extreemrechts mensen te gaan bestrijden. Als Afrikaanse leiders dit doen staat Europa met het vingertje te zwaaien over mensenrechten, terecht.

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 20:18

@Satya. Beweert u nu dat Europa BEWUST de grenzen dicht gooit ten einde mensen te laten verdrinken? Meent u dat nou ECHT? En wat zou daar dan het doel achter moeten zijn? Blinde haat o.i.d? Ik heb persoonlijk de pest aan de Europese bestuurlijke arrogantie en haar machtswellust. Maar het zijn geen inhumane monsters die mensen bewust zouden willen laten verdrinken. Dan gaat u wat mij betreft wederom over de schreef.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:45

De grenzen zijn niet dicht. Kennelijk vind jij mensensmokkel niet zo erg (eigenlijk een moderne vorm van slavernij). Dat valt mij ontzettend tegen.

Marcus A.2
Marcus A.220 mei 2023 - 5:51

"De sociaaldemocratische PASOK daarentegen steunt uitbreiding van de muur. De partij was ook de initiatiefnemer voor de bouw van het eerste stuk." Hoezo rechts? Deze partij is centrum links.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 mei 2023 - 6:31

Ze zijn veilig terug in Izmir. Terug gesleept naar Turkije. Dat noem je genocide. Dan ben je echt de weg kwijt.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 9:00

@Satya Toegang tot een land is een privilege!! Geen recht!

Satya
Satya20 mei 2023 - 9:25

"Terug gesleept naar Turkije." Zoek eens op hoeveel mensen er zijn verdronken. Door de gesloten grenzen. "Dat noem je genocide. Dan ben je echt de weg kwijt." Ik noem het massamoord. Wat jou betreft niet het herdenken waard. Dus had Hitler random gemoord was het goed of zo. Dat vind ik ziek Paul.

Satya
Satya20 mei 2023 - 9:26

"Hoezo rechts? Deze partij is centrum links. " Hoe dan? Nationalisten zijn tijdens de eerste internationale weggestuurd.

Satya
Satya20 mei 2023 - 9:27

"De grenzen zijn niet dicht." Waarom zijn er dan mensensmokkelaars?

Satya
Satya20 mei 2023 - 9:31

"Toegang tot een land is een privilege!! Geen recht!" Nu wel? De regels halverwege het spel aanpassen omdat het je uitkomt nadat je wat van anderen was volledig hebt vernield. Nu moeten we ten koste van mensenlevens de grenzen sluiten. Nu je voordeel hebt binnengeharkt. Mensenbestrijden ipv migratie proberen af te stoppen, dan ben je een probleem.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 11:31

@satya ' Waarom zijn er dan mensensmokkelaars? Waarom zijn er drugssmokkelaars? Iets met vraag en aanbod?

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 11:32

@Satya 'Nu wel? De regels halverwege het spel aanpassen omdat het je uitkomt nadat je wat van anderen was volledig hebt vernield. Nu moeten we ten koste van mensenlevens de grenzen sluiten. ' Is het ALTIJD al geweest! Dat privilege krijg je met je paspoort, het is geen recht. Maar nogmaals: je hebt nooit praktische oplossingen.

Satya
Satya20 mei 2023 - 13:55

"Waarom zijn er drugssmokkelaars? Iets met vraag en aanbod?" Omdat het illegaal is. "Is het ALTIJD al geweest!" Ontken je de holocaust ook? Zo zout heb ik het zelden, kolonialisme ontkennen. "je hebt nooit praktische oplossingen." Jij wilt ze niet erkennen. Jij dweilt maar sluit de kraan niet.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 17:46

@satya ' Ontken je de holocaust ook? Zo zout heb ik het zelden, kolonialisme ontkennen. ' Wat heeft de holocaust te maken met het feit dat toegang tot een land een privilege is? Dat privilege krijg je met je paspoort. 'Jij wilt ze niet erkennen. Jij dweilt maar sluit de kraan niet.' Nogmaals: geen praktische oplossingen, je wil iedereen toelaten en de gevolgen interesseren je niet.

Daslief
Daslief20 mei 2023 - 18:09

'Toegang tot een land is een privilege!! Geen recht!' Makkelijk praten met een Nederlands paspoort en alle privileges die daarbij horen.

De gewone nederlander
De gewone nederlander20 mei 2023 - 19:41

Deze vergelijking is totale onzin. Als je de situatie al wil vergelijken dan kun je beter de Afrikaanse regimes vergelijken met de Duitsers uit WO2. Deze regimes zorgen immers ervoor dat deze mensen moeten vluchten. Waarom zwaait jouw vingertje nooit richting die dictators die de oorlogen veroorzaken. Het is in jou beperkte visie altijd de schuld van het westen. Dat wij in Europa niet iedereen kunnen opvangen is evident. Als alle grenzen morgen open gaan en iedereen zou overal kunnen gaan wonen waar die wil is het vanaf overmorgen chaos. Een paar weken later zouden overal rellen uitbreken. Nog een half jaar later is het in heel Europa burgeroorlog. Het is al ongelooflijk veel wat we hier in Nederland doen. Ieder jaar komt er onderhand een kleine stad of groot dorp aan migranten bij. Een beetje dankbaarheid hiervoor krijgen we nauwelijks. Vaak vinden ze de huizen ook nog te klein of klagen ze over het eten. De problemen rond AZC's zijn op dit moment dusdanig groot dat ik zelf inmiddels voorstander ben van een asielstop.

Satya
Satya20 mei 2023 - 19:49

Ik weet niet hoor maar oa stoppen met dumpen van productieoverschotten, geen geld lenen aan landen die dat toch niet kunnen terugbetalen, geen Nederlandse ondernemers gesubsidieerd die kant op sturen en handelsmuren tov Afrikaanse ondernemers opheffen. Deze dingen heb ik hier diverse malen benoemd en zijn praktische zaken. Ik heb jou meermaals gevraagd de feiten die ik presenteer om kapitaalvlucht te weerleggen. Jij komt met niets anders dan doorgaan op een weg die al 50 jaar niet werkt.

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 10:15

@daslief Dat geldt voor ieder land op deze aardbol.

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 10:16

@satya 'Ik heb jou meermaals gevraagd de feiten die ik presenteer om kapitaalvlucht te weerleggen. Jij komt met niets anders dan doorgaan op een weg die al 50 jaar niet werkt. ' Nogmaals: hoe wil jij die mensen gaan voeden, verzorgen en onderwijzen; en waar moeten ze gaan wonen? Je weigert hier antwoord op te geven.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 mei 2023 - 0:34

Zoals al gezegt, die mensen zijn veilig terug gesleept naar de Turkse kustwacht. Net te doen alsof ze vermoord zijn of weg te wijzen alsof is een belachelijke leugen.

Toppie toppie
Toppie toppie19 mei 2023 - 16:01

Misdadig gewoon.

Volrin
Volrin19 mei 2023 - 14:54

Vreselijk en mensonterend.

3 Reacties
Satya
Satya19 mei 2023 - 16:10

Voorspelbaar effect van jarenlange ontmenselijking.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:45

Er is geen alternatief.

Satya
Satya20 mei 2023 - 13:56

"Er is geen alternatief." Wat als Madagascar niet blijkt te werken? Er is een alternatief, jij hebt waarschijnlijk gewoon genoegen in mensen dood laten gaan. Wees dan gewoon een vent en zeg dat.

Daslief
Daslief19 mei 2023 - 13:51

'In de betrekkingen met de rest van de wereld streeft de EU ernaar: - haar waarden en belangen te handhaven en te bevorderen; - bij te dragen tot de vrede, de veiligheid en de duurzame ontwikkeling van de aarde; - bij te dragen tot de solidariteit en het wederzijds respect tussen de volkeren, de vrije en eerlijke handel, de uitbanning van armoede en de bescherming van de mensenrechten; - bij te dragen tot de strikte eerbiediging van het internationaal recht. De doelstellingen van de EU zijn vastgesteld in artikel 3 van het Verdrag van Lissabon.' https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/principles-and-values/aims-and-values_nl

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:46

Daarom heeft het VK voor de Brexit gekozen.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 18:53

klopt, dat sentiment is door kwaadaardig rechts vollop benut. Nu zitten de mensen daar met de gebakken peren.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk22 mei 2023 - 5:20

"Nu zitten de mensen daar met de gebakken peren. " Ik hoor de Britten niet klagen. Ze lachen om de rest van de EU. Daar zijn ze goed vanaf gekomen.

oproerkraaier
oproerkraaier22 mei 2023 - 12:51

" Ik hoor de Britten niet klagen. Ze lachen om de rest van de EU. Daar zijn ze goed vanaf gekomen." jij leeft of in een parallelle wereld of je loopt te trollen.

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 13:24

Het begint allemaal bij de propaganda: Mensen wordt voorgehouden dat het hier een walhalla is, waar de chocoladefonteinen 24/7 fondant spuwen en het geld aan de bomen groeit. Daarbij niet zelden ondersteund door allerlei krachten die dik belang hebben bij aanwas van illegale vluchtelingen voor goedkope arbeid of het 'stuffen' van de arbeidsmarkt met aanbod.

43 Reacties
tinekea2
tinekea219 mei 2023 - 14:08

klopt toch?

Satya
Satya19 mei 2023 - 14:09

"Mensen wordt voorgehouden dat het hier een walhalla is, waar de chocoladefonteinen 24/7 fondant spuwen en het geld aan de bomen groeit." Waar? In Afrika is het juist het verhaal ga niet. "Daarbij niet zelden ondersteund door allerlei krachten die dik belang hebben bij aanwas van illegale vluchtelingen voor goedkope arbeid of het 'stuffen' van de arbeidsmarkt met aanbod." Je bedoelt de consument?

Volrin
Volrin19 mei 2023 - 14:55

"Het begint allemaal bij de propaganda: Mensen wordt voorgehouden dat het hier een walhalla is, waar de chocoladefonteinen 24/7 fondant spuwen en het geld aan de bomen groeit. Daarbij niet zelden ondersteund door allerlei krachten die dik belang hebben bij aanwas van illegale vluchtelingen voor goedkope arbeid of het 'stuffen' van de arbeidsmarkt met aanbod." Ook zonder die propaganda is de kans op een beter leven dan waar ze van wegtrekken nog steeds hoger.

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 15:07

@ Volrin,, Bedoeld u met 'leven' een oude stacaravan bij Peter Gillis en het regime van een louche slavendrijver/koppelbaas en anders de straat?

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 15:14

@volrin Dus? Is dat een argument? Waar ligt de grens (no pun intended)?

Satya
Satya19 mei 2023 - 16:16

"Ook zonder die propaganda is de kans op een beter leven dan waar ze van wegtrekken nog steeds hoger." In Afrika bestaat die propaganda niet, juist het tegendeel. Kun je nagaan hoe ernstig de situatie is voor velen. Dit is pas het begin.

GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 17:00

@satya 'In Afrika bestaat die propaganda niet, juist het tegendeel. ' Die bestaat wel, gaat gewoon via Facebook en whatsapp groepen.

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 17:01

@ Satya 'Waar'? In de landen waar men vandaan komt om hier een economisch beter leven te zoeken. Wat er dan vervolgens niet is, en dan zijn daar de door mij beschreven figuren. Ik hoef u toch zeker niet uit te leggen hoe dat voorheen met mensen uit Oost-Europa ging, en soms nog steeds gaat?

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 17:30

@ Satya, ‘In Afrika bestaat die propaganda niet’. Zou ik mogen vragen waarom die propaganda in Afrika niet zou bestaan? Volgens mij hebben de Chinezen daar een prima mobiel netwerk aangelegd en heeft een groot deel van de mensen er gewoon een Smartphone. En dan laat ik specifiek Nigeria -land van de prinsen met erfenissen die zich al ruim 20 jaar in de Spambox melden- nog even ongenoemd.

Satya
Satya19 mei 2023 - 18:46

"Bedoeld u met 'leven' een oude stacaravan bij Peter Gillis en het regime van een louche slavendrijver/koppelbaas en anders de straat?" Vergeleken met Kibera een luxe paradijs. Volgens mij begrijp jij niet hoe verschrikkelijk welvarend jij bent, al zou je hier tot de onderkant behoren heb je het wereldwijd erg goed, jouw tekst doet mij denken dat jij geen besef hebt van hoe goed.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 mei 2023 - 19:10

"Bedoeld u met 'leven' een oude stacaravan bij Peter Gillis en het regime van een louche slavendrijver/koppelbaas en anders de straat? " Je bent weer dubbel bezig, aan de ene kant schets je een beeld van de gelukzoeker, aan de andere kant toon je je een goede samaritaan, begaan met de omstandigheden van deze mensen, misschien moet je aan de slachtoffers zelf vragen wat ze liever willen i.p.v. dit soort verknipte stukjes te produceren.

Volrin
Volrin19 mei 2023 - 19:19

@Mathijsco "@ Volrin,, Bedoeld u met 'leven' een oude stacaravan bij Peter Gillis en het regime van een louche slavendrijver/koppelbaas en anders de straat? " Waarom zou ik iets bedoelen dat ik niet op maar de minste manier geïnsinueerd, laat staan gepost heb? Ik heb het over mensen die om komen van de honger en armoede.

Volrin
Volrin19 mei 2023 - 19:20

@GP "@volrin Dus? Is dat een argument? Waar ligt de grens (no pun intended)?" Nee, als je goed gelezen had, had je gezien dat een weerlegging van de bewering van Mathijsco was. Geen argument voor of tegen immigratie.

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 19:33

@Raymond Bhagwandin, Misschien he Raymond -heel, heel misschien- *fluistert* heeft het iets met nuance te maken.

Satya
Satya19 mei 2023 - 19:33

"Die bestaat wel, gaat gewoon via Facebook en whatsapp groepen." Dat is geen EU of Afrikaans beleid. Je zult inderdaad wel wat groepen hebben die het anders laten zien maar dat is geen beleid.

Satya
Satya19 mei 2023 - 19:38

"Zou ik mogen vragen waarom die propaganda in Afrika niet zou bestaan?" Ik ken geen landen die migratie naar Europa propageren, het tegendeel. Het zullen particuliere groepen zijn. Er zijn allerlei initiatieven om jongeren van migratie af te laten zien, ik vertel ze ook dat ze niet gewenst zijn omdat ze Afrikaans zijn.

Satya
Satya19 mei 2023 - 19:40

"Wat er dan vervolgens niet is, en dan zijn daar de door mij beschreven figuren. " Het gemiddelde jaarinkomen in Kenia is 1000 dollar.

Mathijsco
Mathijsco19 mei 2023 - 20:00

@Sadya, "Vergeleken met Kibera een luxe paradijs." Als ik 'Kibera' even opzoek op Google, betreft het een sloppenwijk in Kenia. U heeft het erover dat dergelijke propaganda- het westen als paradijs- in Afrika niet zou bestaan, en dat is natuurlijk gewoon onzin. Dit nog even geheel los van het feit dat niemand gebaat is bij moderne slavernij of illegaliteit hier in het Westen Ook het proberen om die moderne slavernij en de hiernaartoe gekomen mensen vervolgens als 'token' te gebruiken voor -weer eens- een generaal pardon waar dan vervolgens weer een aanzuigende werking vanuit gaat snijdt geen hout en moet je niet doen. De wereld is geen prettige plaats ook hier niet en we kunnen niet iedereen opvangen. Faciliteer mensen liever - model Tony Chocolonely- met het zelfstandig lokaal opbouwen van een goed bestaan en maak afspraken over afname. En het allerbelangrijkste: faciliteer in scholing.

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 1:22

"Het gemiddelde jaarinkomen in Kenia is 1000 dollar." Ja, dus? Hier wacht de illegaliteit/moderne slavernij, een belabberde levensstandaard of de straat. Het hier verzamelen van mensen en vervolgens aandringen op een generaal pardon is eigenlijk de enige 'viable' motivatie die ik achter uw betoog kan ontdekken. En dat werkt zo niet, dat heeft een aanzuigende werking, daar los je de problemen in Afrika ZELF niet mee op en daar overbelast je Nederland mee waar -ik noem maar even een willekeurige dwarsstraat- nu al gemiddeld een wachttijd van 10 plus jaar is voor een huurwoning.

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 1:41

@Satya, 'Ik ken geen landen die migratie naar Europa propageren. Het tegendeel.' Wie heeft het over landen? Ik in ieder geval niet.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:51

"Ga niet?" Waar blijkt dat uit? De cijfers lijken dat niet te bevestigen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mei 2023 - 2:29

"Misschien he Raymond -heel, heel misschien- *fluistert* heeft het iets met nuance te maken." Behalve dubbel ook nog suggestief, suggestief omdat je bijdrage refereert aan de gelukzoeker, onmiskenbaar, je het over illegale vluchtelingen hebt om dat te onderstrepen, de suggestie dat geld aan de bomen groeit, uit niets blijkt dat je daar begaan bent met het lot van de vluchtelingen om dat later als nuance te willen influisteren, het gaat hier om leven of dood, daar denk ik niet zo licht over.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 8:59

@Raymond 'aan de slachtoffers zelf vragen wat ze liever willen i.p.v. dit soort verknipte stukjes te produceren.' Wat ze willen? Wat denk je dat ze willen? Waarom denk je dat zo'n beetje iedereen naar Nederland wil? En niet naar een land zoals Polen of Portugal? Ben je nu werkelijk ZO naïef?

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 9:01

@volrin 'Nee, als je goed gelezen had, had je gezien dat een weerlegging van de bewering van Mathijsco was. Geen argument voor of tegen immigratie.' Je zegt indirect dat het hier altijd beter is dan de plek waar de mensen vandaan komen en dat dit een incentive is om hier heen te komen.

Satya
Satya20 mei 2023 - 9:39

"Ja, dus? Hier wacht de illegaliteit/moderne slavernij, een belabberde levensstandaard of de straat. " Ja? Je moet het vergelijken met voorgaande situatie. "Het hier verzamelen van mensen en vervolgens aandringen op een generaal pardon is eigenlijk de enige 'viable' motivatie die ik achter uw betoog kan ontdekken." Nee, ik wil dat er een oplossing voor migratie komt, deze ongezonde focus op migranten lost migratie niet op, neemt de oorzaken niet weg. Jij wilt een oogkleppen op en daardoor niet zien wat met migranten gebeurt lijkt mij. Doe eens wat aan het ongecontroleerd economisch leegzuigen van Afrikaanse landen, zie kapitaalvlucht.

Satya
Satya20 mei 2023 - 9:41

"De cijfers lijken dat niet te bevestigen." Het overgrote deel gaat het continent af dus hoezo spreken cijfers dat tegen?

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 10:19

@Raymond, Raymond, 'uit niets blijkt dat je begaan bent.' Kortom, u voert hier geen rationele discussie, u wilt mij moreel de maat nemen. Juist in een discussie over migratie en de soms bijkomende leven en dood (want dat is het geval met o.a die bootjes) moet je rationeel blijven. Als je er -en dat neem ik u niet kwalijk- emotioneel in gaat zitten, kun je beter niet meepraten over beleid.

Satya
Satya20 mei 2023 - 14:10

"Als je er -en dat neem ik u niet kwalijk- emotioneel in gaat zitten, kun je beter niet meepraten over beleid." Ik denk dat mensen die de kraan open laten staan terwijl ze dweilen niet mee moeten praten. Het is duidelijk dat ze geen vermogen hebben om aan een oplossing bij te dragen om het water weg te krijgen, simpelweg niet de hersen vermogens daartoe. Laat je die mensen die geen idee hebben hoe dat water in huis komt meedenken breken ze zo de vloer uit je huis in de illusie dat het water dan weg is. Praat nu niet over onderwerpen waar je overduidelijk geen verstand van hebt. Kinderen laten verdrinken is bij jou mogelijk. Daar vind ik wat van, ik zal niet zeggen wat. Waarschijnlijk voel je beter als een moslim extremist, ben je niet.

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 15:39

@ Satya, (..) “Kinderen.” “Laten verdrinken.” “moslim extremist” Belachelijk, bizar en -laat ik de verstandigste zijn- één grote aanname. In het topic over het Afrika-plan ‘van dit kabinet’ heb ik kort uitgelegd hoe ik ertegenaan kijk. En dat staat v.e.r.t.i.c.a.a.l (wederom netjes uitgedrukt) tegenover wat u hier allemaal uitkraamt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mei 2023 - 15:41

" Waarom denk je dat zo'n beetje iedereen naar Nederland wil?" Laat me raden, omdat het gelukzoekers zijn, dat ze op de vlucht zijn voor oorlog, onderdrukking en honger laten we even voor jouw gemak buiten beschouwing, dat ze het op jouw gave landje hebben voorzien weet je omdat je het ze hebt gevraagd, uiteraard ken je het verschil tussen een migrant en vluchteling en de daarbij behorende implicaties. https://www.unhcr.org/nl/media/begrippenlijst/vluchtelingen/ "En niet naar een land zoals Polen of Portugal?" Van Portugal ben ik niet zo op de hoogte,van Polen des te meer, die nemen 2 miljoen oekraïners op, als je uit landen als Somalië komt ben je voor hen een untermensch en laten ze je doodleuk doodvriezen aan hun grens. "Ben je nu werkelijk ZO naïef? " In ieder geval niet zo naïef dat ik met gewenste aannames een asociale mentaliteit, een benepen geest en mogelijk een sadistische instelling hoef te verbergen. https://www.unhcr.org/nl/media/begrippenlijst/vluchtelingen/

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mei 2023 - 15:52

"Kortom, u voert hier geen rationele discussie, u wilt mij moreel de maat nemen." Nep, een ander woord heb ik er niet voor, voor mij moet je niet begaan zijn maar wek niet de indruk dat je je daarover zorgen maakt.. "Juist in een discussie over migratie en de soms bijkomende leven en dood (want dat is het geval met o.a die bootjes) moet je rationeel blijven." Door eerst de gelukzoekers te portretteren en ze daarna te willen beschermen voor slavendrijvers hier, meer dan een verknipte poging om aandacht trekken zie ik er niet in, ondanks de verbale communicatie weet je hier een sterk staaltje van een double bind neer te leggen, mislukt weliswaar om de ware aard te verhullen maar toch. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dubbele_binding_(communicatie) " Als je er -en dat neem ik u niet kwalijk- emotioneel in gaat zitten, kun je beter niet meepraten over beleid." Je verwart emotionaliteit met het asielrecht en humanitaire overwegingen, zelfs jouw slavendrijver is nep om te verhullen dat je gelukszoekers bedoelt, je hebt aandacht nodig, daar buiten, liever emotioneel dan nep.

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 17:04

@ Satya, Ik heb mijn posthistorie nog eens nagekeken, en ik mis een reactie op uw post in dit sub-draadje. In die reactie zeg ik o.a het volgende: "De wereld is geen prettige plaats ook hier niet en we kunnen niet iedereen opvangen. Faciliteer mensen liever - model Tony Chocolonely- met het zelfstandig lokaal opbouwen van een goed bestaan en maak afspraken over afname. En het allerbelangrijkste: faciliteer in scholing." Deze staat nog steeds op 'ter beoordeling'. Ik haal hem voor deze zeldzame keer even aan, omdat ik hem cruciaal vind voor de (hopelijk op een misverstand) gebaseerde discussie die wij hier nu voeren. Ik hoor graag van u.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 17:50

@raymond 'In ieder geval niet zo naïef dat ik met gewenste aannames een asociale mentaliteit, een benepen geest en mogelijk een sadistische instelling hoef te verbergen.' En bovendien, hoeveel mensen wil je opvangen? Waar ligt de bovengrens? Wie gaat die mensen verzorgen? Wie gaat die mensen onderwijzen? En waar gaan ze wonen? Vertel het me maar.

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 18:12

@Raymond bageandin, Houd toch op met uw vermeende debat technieken. De waard is wat dat aangaat zoals hij zijn gasten vertrouwd. Wilt u serieus discussiëren, of wilt u mij verdacht maken en besmeuren? Geef het in dat geval even aan, dan negeer ik u voortaan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mei 2023 - 19:56

"En bovendien, hoeveel mensen wil je opvangen? Waar ligt de bovengrens?" Ik denk dat maar weinig mensen daar antwoord op kunnen geven dus moet je het mij niet vragen, als morgen ergens oorlog uitbreekt hebben we het niet over zomaar vluchtelingen maar over oorlogsvluchtelingen, dat zag je met Syrië, we werden overspoeld, Oekraïne, zelfde liedje en als je de mensen de gelegenheid geeft weten ze een welkome bijdrage te leveren aan de maatschappij, als door droogte mensen door honger op de vlucht gaan hebben we het over een humanitaire ramp, geen mens wil sterven van de honger lijkt me, maar je doet alsof ze allemaal op jouw dak komen zitten, natuurlijk kunnen we zelfs als heel Europa z'n bijdrage zou leveren, Orban steekt geen poot uit b.v., niet de hele wereld opvangen en moeten er oplossingen komen die voor de hand lijken, de praktijk is weerbarstig om 1001 redenen, of dat moet betekenen dat je mensen de dood injaagt, dat hun kinderen in de golven verdwijnen is inderdaad een morele kwestie, daar wens je je niet mee bezig te houden behalve ze voor asociaal uit te maken, de beste stuurlui staan aan wal.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mei 2023 - 20:00

" In die reactie zeg ik o.a het volgende: "De wereld is geen prettige plaats ook hier niet en we kunnen niet iedereen opvangen." Ik mag aannemen dat je voor jezelf spreekt, dat we niet iedereen kunnen opvangen is waar maar we vangen niet iedereen op, Polen neemt zonder problemen 2 miljoen vluchtelingen op, met een miljoen belgen tijdens de eerste wereldoorlog zijn we met 1 op 7 ook niet echt kinderachtig, het mooiste zou zijn dat er geen vluchtelingen zijn, iedereen happy bij huis en haard, onder moedersparaplu, helaas; ik weet niet precies wat je bedoelt met: "Juist in een discussie over migratie en de soms bijkomende leven en dood (want dat is het geval met o.a die bootjes) moet je rationeel blijven.", het gaat niet over migratie, het gaat over vluchtelingen die door Griekenland de dood in worden gejaagd, daar sta je als rationeel persoon boven, je maakt je liever druk over de slavenarbeid die hen te wachten staat, er zal heus het een en ander mis gaan maar om een beetje hysterisch te gaan doen over bijzaken vind ik nep.

Mathijsco
Mathijsco20 mei 2023 - 20:17

@Raymondbhagwandin, 'Ik denk dat maar weinig mensen daar antwoord op kunnen geven dus je moet het mij niet vragen.' En dat is nou PRECIES wat ik bedoel met je niet met beleid bemoeien als je emotioneel in de wedstrijd zit: u hebt simpelweg helemaal geen visie. Geen enkel probleem verder, maar bemoei u er dan ook niet mee.

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 10:12

@raymond Een heel lang verhaal waar je precies 0 keer antwoord geeft op mijn vragen. Dus ik probeer het nog een keer: 'hoeveel mensen wil je opvangen? Waar ligt de bovengrens? Wie gaat die mensen verzorgen? Wie gaat die mensen onderwijzen? En waar gaan ze wonen?' Je kunt wel heel veel mensen op WILLEN vangen maar je moet het ook KUNNEN zonder dat de maatschappij totaal ontwricht raakt.

Mathijsco
Mathijsco21 mei 2023 - 11:40

@ Raymond Ik probeer het u uit te leggen aan de hand van een persona. Mbeke Interesses: vrouwen, Audi’s, BMW’s, bling bling en rijk worden Woonplaats: aan de rand van de door Satya genoemde sloppenwijk in Kenia Beroep: pooier Die komt -via allerlei kanalen van belanghebbenden- op een dag het emotionele Claudia de Breij verhaal van u ter oren. Gesteld dat u -God verhoede trouwens- nou aan de knoppen zou zitten. Wat dacht u dat die gaat doen? Een plan opstellen met de UNHCR om daar -op een gewogen en verstandige manier- op in te springen en afspraken te maken? Die laat een een youtube-filmpje maken door een rapper in Rotterdam die op de motorkap van een Lamborghini zit met stapels cash en vrouwen. Die stuurt dat rond in de sloppenwijk. Die huurt een boot. En die gaat in de mensensmokkel.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mei 2023 - 15:55

"Houd toch op met uw vermeende debat technieken." Over welke techniek heb je het, vermeend n.b., durf nou eens verantwoordelijkheid te nemen en geef antwoord in plaats van doorzichtige proefballonetjes op te laten maar dat durf je niet want die worden steevast doorgeprikt, aandacht zoeken doe je niet over de ruggen van vluchtelingen. "Wilt u serieus discussiëren, of wilt u mij verdacht maken en besmeuren?" Daar heb je mij niet voor nodig, dat doe je zelf. "Geef het in dat geval even aan, dan negeer ik u voortaan." Maakt geen reet uit, je hebt nog nooit inhoudelijk gereageerd, misschien is het inderdaad beter om niet op mij te negeren, zal me niet weerhouden je neer te zetten voor wat je bent, nep.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mei 2023 - 15:56

"En dat is nou PRECIES wat ik bedoel met je niet met beleid bemoeien als je emotioneel in de wedstrijd zit: u hebt simpelweg helemaal geen visie." Een kinderhand is gauw gevuld, jij weet waar volgend jaar oorlog uitbreekt, waar droogte z'n tol zal eisen, waar zie je emotionaliteit, durf nou eens een keer inhoudelijk te reageren, welke visie heb jij, je profballontjes worden zonder enige moeite doorgeprikt, leegte, adembenemende leegte en onecht, ga daar maar eens tegen aan staan.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mei 2023 - 16:00

"Een heel lang verhaal waar je precies 0 keer antwoord geeft op mijn vragen." Was het te moeilijk voor je?, eens kijken of jij antwoordt op mijn vragen. "Dus ik probeer het nog een keer:" Ik ook want volgens mij lees je met je neusgaten. ['hoeveel mensen wil je opvangen? Waar ligt de bovengrens? Wie gaat die mensen verzorgen? Wie gaat die mensen onderwijzen? En waar gaan ze wonen?'] Daar heb ik al antwoord op gegeven, kijk maar: "het mooiste zou zijn dat er geen vluchtelingen zijn, iedereen happy bij huis en haard, onder moedersparaplu", helaas is de wereld anders, als jij vertelt hoe je dat wilt veranderen lullen we verder.

oproerkraaier
oproerkraaier21 mei 2023 - 19:07

Dit is totale onzin. De overheid in het gros van die landen wil geen braindrain. Wat ze wel willen is een einde aan de Europese subsidies voor de landbouwsector.

MichielV2
MichielV219 mei 2023 - 13:02

Dit is poging tot moord. SCHANDE!!!

11 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 mei 2023 - 14:08

Klaag die ouders maar aan inderdaad.

Mohawk2
Mohawk219 mei 2023 - 17:09

"Klaag die ouders maar aan inderdaad" Tuurlijk Probleem, vluchten met je kinderen is een poging tot moord. Zo lust er nog wel geen ééntje! Dat je het uit je vingers krijgt getypt. En het ergste is, je meent het nog ook... wanneer hebben ze bij jou eigenlijk je hart en je gevoel verwijderd? En waarom? Of heeft het er überhaupt nooit ingezeten?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 mei 2023 - 19:03

"Klaag die ouders maar aan inderdaad." Wat een lullige opmerking, uiteraard kan jij je niet voorstellen dat mensen geen uitweg zien en toch hun leven en van kinderen op het spel zetten om te ontsnappen aan uitzichtloosheid van oorlog, honger en onderdrukking, dat een kat in het nauw rare sprongen maakt kan je je niet voorstellen, waarschijnlijk zou je dat niet eens willen, geen probleem, toch?, klinkt bijna sadistisch.

Satya
Satya19 mei 2023 - 19:06

"Klaag die ouders maar aan inderdaad." Die moeten inderdaad braaf gaan zitten wachten tot er een Amerikaanse bom op hun hoofd valt. Ontmenselijking, walgelijk.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk20 mei 2023 - 1:52

"Die moeten inderdaad braaf gaan zitten wachten tot er een Amerikaanse bom op hun hoofd valt" Die bom komt er nooit. Wat een fantasie.

Adaestuo
Adaestuo20 mei 2023 - 6:49

@GeenProbleem "Klaag die ouders maar aan inderdaad." Daag genereer je ongetwijfeld weer veel negatieve aandacht mee, trolletje.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 8:56

@satya 'Die moeten inderdaad braaf gaan zitten wachten tot er een Amerikaanse bom op hun hoofd valt. Ontmenselijking, walgelijk. ' Er vallen geen Amerikaanse bommen op Turkije.

GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 8:58

@raymond 'Wat een lullige opmerking, uiteraard kan jij je niet voorstellen dat mensen geen uitweg zien en toch hun leven en van kinderen op het spel zetten om te ontsnappen aan uitzichtloosheid van oorlog, honger en onderdrukking, dat een kat in het nauw rare sprongen maakt kan je je niet voorstellen, waarschijnlijk zou je dat niet eens willen, geen probleem, toch?, klinkt bijna sadistisch.' Die mensen kwamen uit Turkije, een veilig land. En ja, je eigen kinderen op een gammel bootje in gevaar brengen noem ik asociaal.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 mei 2023 - 15:55

"Die mensen kwamen uit Turkije, een veilig land." Turkije gaat je niet van lulligheid redden, je weet niet wat de omstandigheden van deze mensen waren in Turkije, hoe het leven in de vluchtelingenkampen eruit ziet zal je wel niet weten want ik denk dat het je geen lor interesseert, misschien slechter dan het land dat ze zijn ontvlucht, ontdaan van dit soort overwegingen kan je deze mensen beschuldigen van asociaal gedrag, daar is het je volgens mij om te doen, lullig hoor, en opvang in de regio?, de meeste vluchtelingen worden in de regio opgevangen.

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 10:13

@raymond En de meeste vluchtelingen zouden ook in de regio opgevangen moeten worden. Maar ook jij weet dat het niet louter om vluchtelingen gaat maar ook om heel veel gelukszoekers.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 mei 2023 - 16:04

"Maar ook jij weet dat het niet louter om vluchtelingen gaat maar ook om heel veel gelukszoekers." Ah kijk eens aan, de aap komt uit de mouw, gelukzoekers, kortom mijn voorspelling was raak, kijk maar: "Laat me raden, omdat het gelukzoekers zijn, dat ze op de vlucht zijn voor oorlog, onderdrukking en honger laten we even voor jouw gemak buiten beschouwing, dat ze het op jouw gave landje hebben voorzien weet je omdat je het ze hebt gevraagd, uiteraard ken je het verschil tussen een migrant en vluchteling en de daarbij behorende implicaties. https://www.unhcr.org/nl/media/begrippenlijst/vluchtelingen/" Daar heb je niet op gereageerd, dat terwijl je zegt dat ik 0 antwoord geef wat bewezen onwaar is, zelf geef je niet thuis, niet erg hoor, veel verwacht ik er niet van, te simpel voor woorden, ik heb een link gegeven naar de UNHCR waar begrippen worden uitgelegd, dat economische vluchtelingen niet bestaan, heb jij geen boodschap aan waarmee je zeer gebrekkig in het debat staat.

Gerygrr
Gerygrr19 mei 2023 - 13:01

Wij in Europa hebben Syriza en politici Tsipras en Varoufakis niet gesteund! Van de conservatieven van Mitsotakis konden we dit verwachten.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 mei 2023 - 18:49

"Van de conservatieven van Mitsotakis konden we dit verwachten." Onzin. de sociaal democraten spannen de kroon, ik had al de indruk dat Griekenland niet erg humaan was jegens vluchtelingen om het zacht uit te drukken, en als Tsipras en Varoufakis hadden gezien dat het werkt hadden zij daar misschien ook voor gekozen onder het mom van pragmatisme of er is geen alternatief, in dat opzicht verdienen de turken toch meer respect, zo goed en kwaad als het gaat.