Joop

Grieken zetten EU-tolk uit naar Turkije bij illegale pushback

  •  
01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Europe Migrants

© FILE - In this Friday, Feb. 28, 2020 file photo, migrants arrive with a dinghy accompanied by a Frontex vessel at the village of Skala Sikaminias, on the Greek island of Lesbos, after crossin

Griekse grenswachten hebben een tolk van de Europese Unie in september mishandeld en samen met asielzoekers uitgezet naar Turkije. De grenswachten gingen er ten onrechte vanuit dat de tolk van het Europese grensagentschap Frontex zelf een vluchteling was, meldt The New York Times.
Er zijn al jaren verklaringen van migranten die in Griekenland worden mishandeld en uitgezet. Tot nu toe keek de Europese Unie weg van die misstanden. Dat een EU-tolk nu hetzelfde lot treft als de migranten, verandert de situatie. De Europese Commissaris voor Migratie Ylva Johansson heeft inmiddels contact gehad met de tolk om zijn ervaringen te bespreken.
Volgens de man maakte hij onderdeel uit van een groep van zeker honderd migranten die met geweld over de grens werden gejaagd. Griekse agenten confisqueerden de telefoons, het geld en de documenten van de migranten. Daarna werden ze op bootjes gezet en richting Turkije geduwd.
Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al geruime tijd dat Griekenland zich schuldig maakt aan dergelijke illegale pushbacks. Eurocommissaris Johansson stelt dat ze “zeer verontrust” is door het verhaal van de tolk. “Dat deze zaak volgens hem niet op zichzelf staat maakt het een serieus probleem.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -1 dec. 2021 - 18:01

een tolk op klein bootje op zee ... wat moet ik daar nu van denken. Laat de politie liever op de smokkelaars jagen .

OlavM
OlavM1 dec. 2021 - 16:46

Nogal laf en hypocriet dat de Europese Commissie nu pas ineens een punt maakt van de illegale push backs. Alsof die niet al lang bekend zijn, met al veel slachtoffers.

Simon Cohen
Simon Cohen1 dec. 2021 - 14:04

"De grenswachten gingen er ten onrechte vanuit dat de tolk van het Europese grensagentschap Frontex zelf een vluchteling was" En tegelijkertijd gaat men er hier dus weer van uit dat deze mensen, in de meeste gevallen illegale migranten die geen kans maken op een asielstatus, vluchtelingen zijn. Als de EU met haar grote macht en vermogen de nodige middelen in zou zetten, er nu eens mee begint de illegale migratie drastisch te verminderen, en aan deze mensen veel duidelijker maakt dat deze weg geen verblijf oplevert, kan er veel gewonnen worden. Tegelijkertijd de landen van herkomst of doorkomst, vaak bijdragend aan deze ondernemingen, en in ieder geval verzakend in hun verantwoordelijkheid, waarbij een aantal ook nog eens terugname weigeren, hard treffen met gevoelige sancties, en dat is bij voorkeur economisch.

16 Reacties
rvb2
rvb21 dec. 2021 - 14:27

De beste en enige manier om te bepalen of de vluchtelingen recht hebben op asiel, is om ze toe te laten tot de asielprocedure. De vluchtelingen hebben het recht om asiel aan te vragen.

Eid
Eid1 dec. 2021 - 14:55

@rvb En als de uitkomst negatief is, vind u dat ze dan ook volgens de door u omarmde procedure weer terug kunnen, en desnoods met afdwingende maatregelen? Anders is het maar een holle frase...

Zomaareenmening
Zomaareenmening1 dec. 2021 - 17:16

Eid, Ik begin me steeds meer aan jouw reacties te ergeren! Je weet drommels goed ( of in ieder geval behoor je dat te weten als je je maar wat meer in de materie verdiept) dat uitgeprocedeerde asielzoekers over het algemeen naar het land van herkomst wordt gestuurd. Het is van alle tijden dat een deel van de asielzoekers natuurlijk alles probeerd om in het land van de asielaanvraag te blijven. Overigens is het zo dat asielzoekers zonder status geen recht hebben op arbeid zodat ze zelf geld kunnen verdienen. Maar er zijn altijd wel werkgevers te vinden die zelf de regeltjes maar wat graag niet naleven en deze mensen werk aanbied tegen een onmenselijke vergoeding.

Tuckers
Tuckers1 dec. 2021 - 18:47

@Zomaareenmening 'Je weet drommels goed ( of in ieder geval behoor je dat te weten als je je maar wat meer in de materie verdiept) dat uitgeprocedeerde asielzoekers over het algemeen naar het land van herkomst wordt gestuurd. ' Dat is gewoon niet waar, om Martin Sommer maar even te quoten: 'In theorie mag iedereen asiel aanvragen; wie wordt afgewezen, vertrekt. Dat is de afdeling fictie en geduldig papier. De afdeling non-fictie leert dat wie binnen is, binnen blijft.'

Satya
Satya1 dec. 2021 - 21:05

Tuckers dat is gewoon populistisch gezwets. 44% wordt uitgezet en dan heb je ook nog het deel dat bij afwijzijg vertrekt. Naar mannetje die Martin Sommer, net als zijn naamgenoot.

Satya
Satya1 dec. 2021 - 21:14

"En tegelijkertijd gaat men er hier dus weer van uit dat deze mensen, in de meeste gevallen illegale migranten die geen kans maken op een asielstatus, vluchtelingen zijn." Dat is door een procedure te bepalen niet door een Joop reageerder Lego. "Als de EU met haar grote macht en vermogen de nodige middelen in zou zetten, er nu eens mee begint de illegale migratie drastisch te verminderen, en aan deze mensen veel duidelijker maakt dat deze weg geen verblijf oplevert, kan er veel gewonnen worden." Dat doet de EU al door samen te werken met de corrupte leiders van Niger bv. De EU zou ook een eerlijke prijs voor grondstoffen kunnen betalen maar dat kost veel meer. Deze reactie van jou is er weer één uit de grote duim gezogen en mensen als plaag wegzetten. De mensenrechtenschendingen interesseren je geen drol, wel altijd de mond vol over Islamitische landen. De hypocrisie spat ervanaf. Veel haatzaai reacties tegen vluchtelingen momenteel. Hopelijk mogen de Rutger G's en Lego's meer medemenselijkheid op hun pad vinden in tijd van nood en zichzelf niet tegen komen.

Eid
Eid1 dec. 2021 - 22:35

@Zomaar Nou dat u zich ergert, daar ben ik niet bepaald van ondersteboven, want blijkbaar moet je hier heel erg correct doen over een procedure die in de praktijk niet blijkt te werken, en daar blind daarvoor blijven, kijk daar erger ik me aan. Mensen die recht hebben op asiel die horen wij keurig op te vangen. Helaas schort het -zie de successen van terugkeer- aan de andere kant vd medaille. Maar dat mogen we hier vooral niet stellen volgens u, en dat is nou exact waarom het draagvlak helaas zo broos is.

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 8:08

@Satya 'Naar mannetje die Martin Sommer, net als zijn naamgenoot.'' Nare opmerking. Je kunt wel beter dan dit, toch? '. 44% wordt uitgezet en dan heb je ook nog het deel dat bij afwijzijg vertrekt.' We hebben het over uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen die geen recht hebben om in Nederland te mogen blijven. Dan is 44% nog veel te laag, dit zou 100% moeten zijn.

Satya
Satya2 dec. 2021 - 8:58

"Nare opmerking. Je kunt wel beter dan dit, toch?" Voor mij maakt het niet zoveel uit in welke vorm je met ontmenselijking bezig bent, je hebt geen nette ontmenselijking. Jouw Sommer verteld onzin die tot dit soort mensenrechtenschendingen leidt met de dood tot gevolg. Mensen die Afghanen en Burundezen willen uitzetten, wat tot voor kort zo was, voor mij hoeft die 100% dus zeker niet gehaald te worden zeker zolang er niet een economische rechtvaardigheid komt voor de 3e wereld.

rvb2
rvb22 dec. 2021 - 9:00

@Eid: Het minieme detail van verplichte uitzetting werkt niet altijd, belangrijker is dat zoveel mogelijk asielzoekers gered worden. Dat er een paar mensen niet gedeporteerd kunnen worden is geen probleem.

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 17:50

@rvb 'belangrijker is dat zoveel mogelijk asielzoekers gered worden. Dat er een paar mensen niet gedeporteerd kunnen worden is geen probleem.' Je bent bijzonder naïef.

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 17:51

@Satya 'Mensen die Afghanen en Burundezen willen uitzetten, wat tot voor kort zo was,' Je bedoelt die zelfde Afghanen die tot voor kort massaal op vakantie gingen naar..Afghanistan?

Satya
Satya2 dec. 2021 - 18:43

Tuckers Met een Nederlands paspoort. Kennelijk ben je nog zo groen dat je niet weet welke waarde dat heeft, welke bescherming dat biedt. Zodra ik in Nairobi een Nederlands paspoort laat zien tegen de politie wordt ik anders behandeld als mijn vrienden met een Keniaans of Oost afrikaans. if ignorance is bliss.....then knock the smile off my face.

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 20:44

@Satya 'Met een Nederlands paspoort. Kennelijk ben je nog zo groen dat je niet weet welke waarde dat heeft, welke bescherming dat biedt. ' Nee hoor, het waren statushouders; en statushouders mogen overal op vakantie maar niet naar het land waarvan ze gevlucht zijn. De vergelijking met Kenia slaat dan ook als een tang op een varken aangezien Kenia een veilig land is én er zijn ook geen negatieve reisadviezen voor Kenia. https://nos.nl/artikel/2396339-bijleveld-soms-onbegrijpelijk-dat-gevluchte-afghanen-zijn-teruggegaan

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 21:02

@Satya 'Mensen die Afghanen en Burundezen willen uitzetten, wat tot voor kort zo was, voor mij hoeft die 100% dus zeker niet gehaald te worden zeker zolang er niet een economische rechtvaardigheid komt voor de 3e wereld.' Je kunt niet zomaar iedereen toelaten omdat ze arm zijn, kijk maar eens naar het aantal statushouders in de bijstand. Daar ga je niet vrolijk van worden, het is iets wat op de lange termijn niet houdbaar is. Dan klapt de verzorgingsstaat die we met z'n allen hebben opgebouwd.

Satya
Satya3 dec. 2021 - 8:53

Tuckers Kenia een veilig land? Vandaar dat de eerste controle 5 km van het vliegveld begint en je voor je uit eten kunt een security check moet doorstaan? Zoals ik al schreef, groen. Mensen reizen achter geld aan, dat hier voor werkgelegenheid zorgt en in belastingstelsels verdwijnt. Dat systeem moet gestopt worden, pas dan heb je recht van spreken. Burundi zit met een door NL geïnstalleerde dictator. https://www.mo.be/opinie/het-globale-zuiden-heeft-nood-aan-rechtvaardigheid-niet-aan-hulp

JJP2
JJP21 dec. 2021 - 13:22

De EU zal wellicht wel een politiek correct antwoord geven in trant van "mag niet", maar is stiekem heel erg blij dat de Grieken het vuile werk opknappen. Uiteindelijk zit niemand op deze mensen te wachten: als de Grieken de sluizen openzetten gaat het linea recta door naar Noord Europa.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 dec. 2021 - 14:00

JJP Alleen al op uw gezag kunnen we dat aannemen, neem ik aan.

Stechelwald
Stechelwald1 dec. 2021 - 13:14

De EU mag kiezen; OF Griekenland stuurt de migranten terug naar Turkije, OF ze gaan naar de rest van de EU. Ze houden ze in ieder geval niet zelf - er zijn er al genoeg. Ik denk dat we allemaal wel weten waar het op uit gaat draaien.

Paul250371
Paul2503711 dec. 2021 - 12:29

Walgelijke taferelen. Joods Christelijke Beschaving my ass.

4 Reacties
Stechelwald
Stechelwald1 dec. 2021 - 14:35

Alsof Jezus zo'n lieverdje was. Je zal maar je nering in die tempel hebben gehad.

Tuckers
Tuckers1 dec. 2021 - 18:49

Ook zo makkelijk Paul, die 'Joods Christelijke' samenleving alleen maar gebruiken als het je uitkomt.

Paul250371
Paul2503712 dec. 2021 - 19:59

Tuckers Carlson Ik??? Ik benoem alleen maar dat deze smeerlappen die de pushbacks faciliteren en toejuichen (Eid is er ook zo 1) zich beroepen dat wij een Joods Christelijke beschaving zijn. Het komt mij nooit uit, het is een rioolrechts PVV verzinsel. Met name dat bijvoeglijke naamwoord "Joods" op "onze" blanke Europese beschaving te betrekken nadat Europese landen deze mensen 2000 jaar hebben uitgeroeid, vervolgd, als ziekte hebben neergezet met als kroon op het werk de holocaust zoals Wilders dat doet is werkelijk misselijkmakend. En dit alleen maar omdat zij Moslims en migranten de verdrinkingsdood in wensen of willen deporteren als ze zich maar niet met ons blankes omvolken, vermengen. Martin Bosma en zijn extreem rechtse haattroep framen dat Hitler links is en dat wij een Joods Christelijke beschaving zijn? Wie misbruikt dit nou? . De Jodenhater Baudet staat met een keppeltje op het CIDI te plezieren. "Dan is 44% nog veel te laag, dit zou 100% moeten zijn." En jij denkt ook dat je GOD bent om andere toegang te ontzeggen. Anne Frank had bij jou Nederland ook niet ingekomen toen de familie destijds moest vluchten uit Duitsland. .

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 20:54

@Paul 'Anne Frank had bij jou Nederland ook niet ingekomen toen de familie destijds moest vluchten uit Duitsland. .' Echte vluchtelingen worden hier gewoon opgevangen, je bent alleen bijzonder naïef om denken dat onze sociale voorzieningen geen enorme aanzuigende werking (ja daar is 'ie!) op arme mensen over de hele wereld.. 'Met name dat bijvoeglijke naamwoord “Joods” op “onze” blanke Europese beschaving te betrekken nadat Europese landen deze mensen 2000 jaar hebben uitgeroeid, vervolgd, als ziekte hebben neergezet met als kroon op het werk de holocaust zoals Wilders dat doet is werkelijk misselijkmakend.' Joden én Christenen hebben een enorme impact gehad op onze ontwikkeling.

Sam V
Sam V1 dec. 2021 - 12:29

Maar wat doet een E.U.-tolk aan de Turkse kant van de grens?

2 Reacties
rvb2
rvb21 dec. 2021 - 12:39

Hij was aan de griekse kant, dat is juist het probleem met deze illegale pushbacks.

Sam V
Sam V1 dec. 2021 - 13:59

Dan is het inderdaad wel raar om deze vertaler uit te zetten.

Haz
Haz1 dec. 2021 - 11:59

Tot nu toe keek de Europese Unie weg van die misstanden. Dat een EU-tolk nu hetzelfde lot treft als de migranten, verandert de situatie. ---------------------- Oja? Dat gaan we dan nog zien. Ik verwacht dat het bij een paar mooie woorden blijft.