Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Grieken, het lijken wel vrouwen

  •  
09-07-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
gezin_varoufakis_300.jpeg
Dylan van Rijsbergen over de manier waarop de gevestigde macht zijn tegenstanders buitenspel zet
In een column in de Correspondent beschrijft Jesse Frederik op wat voor oppervlakkige manier in de Nederlandse media over Griekenland geschreven wordt. Zo vond Volkskrant-redacteur Kustaw Bessems het blijkbaar zinvol om een hele BNR-column op te hangen aan het feit dat de Griekse premier Alexis Tsipras er tijdens een interview ‘totaal ontspannen’ bij zat (en trok daar vergaande conclusies uit). Die nadruk op uiterlijkheden is natuurlijk hier en in het buitenland een opvallend fenomeen: de Grieken worden geanalyseerd op hun kledingstijl (zoals de voormalig minister van Financien Varoufakis), hun privé-leven (de vrouw van Varoufakis, zijn motor) of worden domweg weggezet als vervelende marginale zeurpieten, zonder op hun argumenten in te gaan. Het lijken wel vrouwen.
gezin_varoufakis_620
Het is opvallend hoezeer de bewoordingen waarmee de opstandige Grieken door de stukjesschrijvers worden weggezet overeenkomen met de woorden die doorgaans door mannen boven in de pikorde gebruikt worden om vrouwen op hun plek te zetten, om hen niet serieus te nemen en hen uiteindelijk het zwijgen op te leggen.
Waar een ‘echte man’ geen uiterlijk heeft, geen privé-leven, geen gevoel, maar wel verstand en argumenten, is een vrouw vooral een lichaam, is een vrouw haar hormonen, haar seksualiteit, haar emotie, haar gezin, haar kinderen, haar man. Wat de stukjesschrijvers dus doen is dat zij de rebelse Grieken feminiseren. Dat is in een patriarchale maatschappij hetzelfde als hen vernederen, hen monddood te maken. Het is het uitoefenen van macht door inhoudelijke argumentatie te negeren en je tegenstander te objectiveren.
Hetzelfde discours wordt ook gebruikt om andere groepen uit te sluiten. Opvallend bijvoorbeeld is de wijze waarop sommige witte Nederlanders proberen zwarte mensen die kritiek hebben op het racistische karakter van de Nederlandse folklorefiguur Zwarte Piet, weg te zetten op basis van hun uiterlijk, hun emoties (die altijd overdreven zouden zijn) of goedkope psychologische analyses. In het antiracistische en het feministische denken wordt gebruik gemaakt van het begrip privilege. Iemand die wit is, of die man is, heeft privileges die vooral naar voren komen in die dingen waar die geen last van heeft. Een wit persoon wordt minder snel aangehouden door de politie, naar een man wordt beter geluisterd en hij wordt minder snel afgerekend op zijn uiterlijk. Als we kijken naar wat er met de Grieken gebeurt is er dan ook sprake van privilege?
Het uiterlijk van Jeroen Dijsselbloem In ieder geval wordt over het uiterlijk en het gezinsleven van Jeroen Dijsselbloem of Wolfgang Schauble veel minder geschreven. Wat is het privilege dat deze mannen wel hebben en de Grieken niet? Je zou het West-Europees of Noord-Europees privilege kunnen noemen. Maar dat klopt niet helemaal, want de voorgangers van Tsipras en Varoufakis (zoals Antonis Samaras) werden nooit zo uitgebreid op hun uiterlijk afgerekend. Het is eerder het uitgesproken linkse standpunt van de politici van Syriza, dat afwijkt van de conventies, dat hen tot outsiders maakt van de Europese hoofdlijn. Wat Dijsselbloem en Schauble dus hebben is een politiek-centristisch privilege, die samengaat met een blindheid en onbegrip voor de meningen van diegenen die proberen buiten de gebaande paden te denken. Vaak ook omdat ze niet anders kunnen, omdat ze, zoals de Grieken, binnen het bestaande neoliberale denken geen mogelijkheden voor zichzelf meer zien.
Het hoefijzermodel Dat centristisch-privilege is een vreemd soort bij-effect van het links-rechts denken, in het bijzonder het in de politieke theorie veel gebruikte hoefijzermodel. Daarin zijn links en rechts niet in een rechte lijn tegenover elkaar gesteld, maar is de lijn gekromd als een hoefijzer, waarbij ‘extreem links’ en ‘extreem rechts’ naar elkaar toe neigen. De ‘bovenkant’ van het hoefijzer (het politieke midden) vormt dan het verstand en alles wat daaronder ligt, ‘de emotie’ (heethoofden die blijkbaar zo kunnen overspringen van links naar rechts of andersom). Problematisch aan het hoefijzermodel is dat het een vooroordeel bevat vanuit het midden. Het hoefijzermodel ‘privilegieert’ het midden als de plek waar het verstand heerst.
Zo denken partijen als bijvoorbeeld D66 ook over zichzelf: als verstandige, pragmatische mensen van het politieke centrum. Daarbuiten heerst de emotie, het buikgevoel en de ideologisch gedreven irrationaliteit. Dat dit niet zo is – sterker nog dat het politieke midden tot extreme zaken in staat is, of dat er verstandige ideeën kunnen bestaan aan de extreme zijden van het spectrum – is in een hoefijzermodel niet denkbaar. Daarom bedacht de Britse denker Tariq Ali recentelijk de term ‘the extreme centre’ om aan te geven dat juist het midden tot zeer irrationeel gedrag in staat is. Neem nou alleen al de Irak-oorlog, waarvoor de aanleiding (massavernietigingswapens) later verzonnen bleek en waar Groot-Brittannië onder de centrische Labour-leider Tony Blair midden in zat.
Ook in de crisis rond Griekenland lijkt het politieke midden in alle opzichten door irrationele motieven gedreven. Steeds meer economen, zelfs het IMF zelf, geven bijvoorbeeld aan dat Griekenland er zonder schuldkwijtschelding (zogenaamde ‘haircuts’) nooit bovenop zal komen. Toch worden de Grieken, die dus in feite rationeel en democratisch handelen, op bovengenoemde wijze gekarikaturiseerd en niet serieus genomen. Het is kwalijk dat veel stukjesschrijvers, zoals Kustaw Bessems, hier aan meedoen. Jesse Frederiks’ conclusie, dat dit soort stukjes vooral makkelijk te schrijven zijn vind ik dan ook veel te mild. Het is niet alleen gemak, hier is sprake van een doelbewuste strategie van het politieke centrum om niet op de argumenten van de uitdagers in te gaan. Dit is de manier waarop de gevestigde macht zijn tegenstanders buitenspel zet. 
De Correspondent: Deze column gaat niet over de vrouw van Varoufakis (openbaar, gedeeld door Dylan van Rijsbergen)
RTEmagicC_man_dyl.jpg
Dylan van Rijsbergen schreef Het Onbehagen van de Man.  

Meer over:

opinie, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (142)

Zjenny
Zjenny9 jul. 2015 - 8:25

en die methode begint aardig sleets te raken. het werkt steeds minder goed. Het extreme midden gaat nog veel idiotere sprongen maken om de macht te behouden en de status quo te handhaven.

adriek
adriek9 jul. 2015 - 8:25

Nogal wiedus. Ditt hele politieke spel(!!) gaat over economie. En als iets ons de afgelopen jaren duidelijk geworden is, is het wel dat economie allerminst een exacte wetenschap is, en dat economen van hoog tot laag elkaar (en desnoods zichzelf) telkens weer tegenspreken. "Steeds meer economen, zelfs het IMF zelf, ..." Met andere woorden: wat vorig jaar een algemeen aanvaardde economische waarheid was, is dat nu steeds minder. Natuurwetten blijven redelijk stabiel, economische wetten en (vooral) financiele markten worden goeddeels door emoties gedreven, veel meer dan goed voor ons is. Wat moet je dan als hooggeplaatste beslisser gebruiken om je beslissingen te onderbouwen? Je onderbuik en je persoonlijke overgtuiging dan maar, een en ander gestuurd door al dan niet corrupte lobbyisten.

omaoeverloos
omaoeverloos9 jul. 2015 - 8:25

"Daarin zijn links en rechts niet in een rechte lijn tegenover elkaar gesteld, maar is de lijn gekromd als een hoefijzer, waarbij 'extreem links' en 'extreem rechts' naar elkaar toe neigen." Inderdaad, dat is in Griekenland ook duidelijk te zien. Ze vormen daar samen zelfs een regering.

JanVG2
JanVG29 jul. 2015 - 8:25

Kwijtschelding wordt door economen als een ONDERDEEL van het reddingsplan van Griekenland gezien .. niet als HET antwoord. Hervormingen EN bezuinigingen worden door verre- verre- verreweg de meeste economen als DE oplossing voor de problemen in Griekenland gezien .. Verder is de opmerking over de kleding van de mannelijke grieken natuurlijk niet uniek. Dijsselbloem werd in zijn eerste periode ook herhaaldelijk becommentarieerd om zijn AFWIJKENDE kledingstijl; Wouter Bos, Mark Rutte idem dito ... Pim Fortuin ... De truien van Spekman ... Het afwijkende wordt benadrukt in de media, altijd weer ... vooral als het gepaard gaat met afwijkend gedrag of mening .. Dat is dus NIET uniek in de bespreking van de Grieken .. en is ook zeker niet (altijd) negatief. De eerste berichten over Varoufakis waren wat dat betreft illustratief. Alle journalisten en de meeste commentatoren waren WEG van hem omdat hij zo macho anders gekleed was. Denk aan de handschudactie met Dijsslebloem waarbij de kleding van beide heren werd gebruikt om V. positief en D negatief neer te zetten. Kortom, dit stuk gaat bewust erg selectief met bronnen en geschiedenis om een eigen mening te promoten en is in deze niet erg objectief.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

@Godzilla de Godin, do 09 juli 2015 11:31 LOL, extreem midden :-) ...well, als ik zo het ondemocratische gedram van o.a. in 't Veld hoor staat D66 rechts van de VVD.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

@willem vandelden, do 09 juli 2015 11:51 Griekenland is misschien beter te vergelijken met een patiënt die al 5 jaar lang in coma ligt (m/v), waar geen redden meer aan is, maar waarvan de familie maar blijft verwachten dat het op en top gezond er weer uit ontwaakt.

schleborsjki
schleborsjki9 jul. 2015 - 8:25

Wat een lekker fris stuk!

visgert
visgert9 jul. 2015 - 8:25

gedoe hoort bij deze belangrijke onderhandelingen d.w.z alle kasten van media en of psycho analyses worden opengetrokken om het grote publiek te beinvloeden. in elk conflict van welke aard ook sneuveld als eerste de waarheid !!!

PaddyPower
PaddyPower9 jul. 2015 - 8:25

Frank Lenssen, do 09 juli 2015 10:54 Reageer op Frank Frank Mooi geschreven, Dylan - " je kan het ook in minder woorden uitleggen: rechts is bitter, zuur, en zit vol met wrok. Dat is altijd zo bij hebzuchtige mensen, de krentenwegers, cententellers, die niet malen om een hongerige of dode mens meer of minder. Rechts kent noch elegantie, noch souplesse, noch smaak, noch erotiek." Geloof je hier nou zelf in? Moet heerlijk zijn om zo'n zwart-wit wereldbeeld te hebben, terwijl de werkelijkheid bestaat uit grijstinten. Ik kan het ook omdraaien. Rechtse mensen staan positief in het leven, kijken naar wat wel kan. Links daarentegen is jaloers op iemand anders succes, zuur en naief. Links wil de massa verheffen, maar kijkt eigenlijk op het klootjesvolk neer.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 jul. 2015 - 8:25

Die bewondering van romantisch ingestelde figuren voor de Grieken en hun mythen is niet van recente datum. "George Gordon Byron (Londen, 22 januari 1788 – Mesolongi, 19 april 1824), beter bekend als Lord Byron, was een Engels romantisch dichter en schrijver. Byrons reputatie berust niet alleen op zijn geschriften, maar ook op zijn leven vol aristocratische excessen, enorme schulden en talrijke liefdesaffaires. Lady Caroline Lamb noemde hem "gek, slecht en gevaarlijk om te kennen." "Tijdens zijn eerste verblijf in Griekenland (1810) heeft hij diverse tempels bezocht. Vaak kraste hij daar dan zijn naam in een van de zuilen. Op de tempel van Poseidon op Kaap Soenion is deze nog goed te zien. Na zijn dood zijn er complete tochten georganiseerd langs deze tempel, waarbij de deelnemers vaak hun naam vlak bij die van Lord Byron zetten. Tegenwoordig is dat vrijwel onmogelijk geworden, omdat de tempel is beveiligd." ( Uit de wikipedia.)

wvdstraat
wvdstraat9 jul. 2015 - 8:25

Dit artikel wint aan relevantie door een flink aantal reacties hieronder; emotie versus (vermeende) ratio. En juist de reacties die de ratio voorop stellen, verliezen zich in emotie. Varoufakis als "gemiddelde" Griek is natuurlijk al een slecht uitgangspunt, maar toch, als gekozen vertegenwoordiger van het volk is dat wel mogelijk. Los van een mening over diens koers (of men die nu goed of slecht vindt, het er mee eens of oneens is) lijkt de houding tegenover deze man er vooral een van afgunst. De feiten op een rij: De man is een internationaal gerespecteerd econoom en publicist, zeer intelligent, uiterlijk knap, zelfverzekerd, stoer, heeft een blond stuk als partner, is onconventioneel, staat voor zijn zaak, principieel, stapt op zijn motor na het doen van enkele integere uitspraken en offert zijn positie op in landsbelang. Los van zijn (on)gelijk eigenlijk het prototype van een "held", zoals die voorkomt in klassieke (Griekse !) drama's en bij Shakespeare.... Daar zijn er weinig van. Zelfs Homerus vond in zijn 'Ilias" dat Achilleus te ver ging in het te paard rond slepen van het lijk van Hektor, na zijn overwinning. De ratio-aanhangers laten zich leiden door afgunst.......

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout9 jul. 2015 - 8:25

Wat er in de Nederlandse media gezegd of geschreven wordt over de situatie in Griekenland is voor 80% geouwehoer (m/v). Je zult maar alleen Nederlands beheersen ... tjeezz ...

mjensen
mjensen9 jul. 2015 - 8:25

Het feminiseren van bevolkingsgroepen is een stokoude koloniale strategie. In de zestiende eeuw, toen de Europese scheepjes de wereld introkken, deden in Europa allerlei verhalen de ronde over de rare seksuele gewoonten die de inwoners van Azië erop na hielden. De Indiërs liepen er halfnaakt bij en in Birma en Siam liepen de mannen rond met belletjes in hun penis, de zgn. linga bells. In de ogen van de bebaarde Portugese en Spaanse macho's die Azië en Amerika koloniseerden waren de oversekste Aziatische mannen eigenlijk een soort wijven. Dat zat daar maar de hele dag half gekleed in hun draagstoelen te niksen en te flikflooien met allerlei bijvrouwen. Het ergste was dat de Europeanen die Azië koloniseerden binnen de kortste keren zelf 'native' gingen, ze namen alle luie en verwijfde Aziatische gewoontes over. Vandaar dat de Portugese koning in het jaar 1541 de jezuïet Franciscus Xaverius naar Azië stuurde. Het was zijn taak om alle verloren schaapjes weer naar de kudde terug te brengen en de enige manier waarop dat kon was door het injecteren van een flinke dosis mannelijke waarden in het oosten. Tucht, discipline, werklust en vroomheid waren de waarden waarmee de jezuïeten in Europa de opkomende reformatie weerstonden. In Azië leverde het morele appel van Franciscus Xaverius een bijkomend voordeel op; het koloniale project kon ermee worden gerechtvaardigd. Nou was de rechtvaardiging van het koloniale project niet iets waar de Portugezen en Spanjaarden van de zestiende eeuw heel erg mee bezig waren, maar dat veranderde toen in latere eeuwen de Hollanders en de Engelsen eveneens naar het oosten trokken. Zij namen het beeld van de vrouwelijke Aziaat van de Portugezen en de Spanjaarden over en ze verstevigden dat beeld, omdat het in hun kraam van pas kwam. Door de Aziaten als vrouwelijk en overemotioneel te zien kon eventueel geweld van de Aziaten als onredelijk worden geduid. Met het eigen geweld lag het natuurlijk anders, dat kon worden geduid als 'het herstellen van de orde,' of als 'het nemen van verantwoordelijkheid' of iets dergelijks.

rbakels
rbakels9 jul. 2015 - 8:25

De ondertitel van het artikel is fout: macht is grammaticaal vrouwelijk, dus er had moeten staan: "Dylan van Rijsbergen over de manier waarop de gevestigde macht HAAR tegenstanders buitenspel zet." Is het toeval dat het woord macht vrouwelijk is?

Opinius
Opinius9 jul. 2015 - 8:25

--Grieken, het lijken wel vrouwen-- Zou dat waar wezen,.had het land in zijn misere niks meer te vrezen!Vrouwen laten mensenkinderen nooit verhongeren, kapot gaan en zijn daarin vindingrijk. Uiteindelijk zijn zij "belast"met voedende tieten, die nu eenmaal dominanter in sociaal functioneren zijn dan het wel of niet hebben van een ruggegraat. (ziet des mensens geschiedenis)

Bakoe
Bakoe9 jul. 2015 - 8:25

http://www.volkskrant.nl/economie/tusk-wil-schuldverlichting-voor-grieken-op-tafel~a4097612/ O jee, zo meteen wordt Tusk ook weggezet als een extreem linkse luie populist door onze rancuneuze kleinburgers.

Uilenspiegel
Uilenspiegel9 jul. 2015 - 8:25

D'66: het extreme midden! Inderdaad.

Zjenny
Zjenny9 jul. 2015 - 8:25

Ik ben een vrouw. Ik ben een Griek. YES!!!

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@ Anja Lodewijks Ik denk dat er meer solidariteit en compassie met de Griekse bevolking is dan de media en politici suggereren. Want die richten zich al jarenlang heel gemakzuchtig op de grootste schreeuwers, en elke keer weer blijken die niet representatief te zijn.

Armagaddon
Armagaddon9 jul. 2015 - 8:25

>>>> Citaten: Grieken, het lijken wel vrouwen Dylan van Rijsbergen over de manier waarop de gevestigde macht zijn tegenstanders buitenspel zet.. >>> Haut Chapeu...voor deze psycho poitieke analyse

Armagaddon
Armagaddon9 jul. 2015 - 8:25

>>> Citaten: Grieken, het lijken wel vrouwen Dylan van Rijsbergen over de manier waarop de gevestigde macht zijn tegenstanders buitenspel zet >>> Haut Chapeau....voor deze psyho politieke kleine analyse, uit de pen van deze publicist...!! >>> Doordenkertje.. >>> Tegekijkertijd....Shame nd Scandal voor de pschycho analisten onder onze wetenschappers, die door de maatschappij in staat gesteld zijn te studeren, zich te ontplooien en om het mooie vak uit te oefenen.. >> Maar alla...we keep on optimistic smiling en zetten verder koers. Inderdaad zoals onze verheven wereldwijze fijnbesnaarde politici en de alles quanalyserende media zich manifesteren, is inderdaad het doorzichtige oeverloze gebazel van demente oude wijven op hobbel paarden van de ziekelijke uiting van hooghartige beteters, helaas facts free and right out of the everything exact knowing belly ( the rightwing handicap...!!).....dirty smile..

Opinius
Opinius9 jul. 2015 - 8:25

--Grieken lijken wel vrouwen -- Het woord "lijken" ,? lijken op ? wat een kadaverie kan taal zijn ? Vrouwen mét ruggegraat en/in bekenning hun lot der dwingende voedende tieten . Dat zou opschieten . Alom ! omdat die wars zijn van "lijken" (op wat ever ) zijn .

johanversomeren
johanversomeren9 jul. 2015 - 8:25

come on. De kranten zijn al jaren niet meer de gevestigde macht

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jul. 2015 - 8:25

[Het lijken wel vrouwen.] Er is in elk geval 1 overeenkomst tussen Griekse politici en vrouwen. De wensen en de uitgesproken boodschap is elke dag weer anders.

Lozerech
Lozerech9 jul. 2015 - 8:25

Geld en romantiek gaan slecht samen.

Frank Straathoff
Frank Straathoff9 jul. 2015 - 8:25

Al met al een dure cursus voor de Syriza-amateurs en haar linkse fanclubs. Gelukkig dat de gewone Griek de echte financiële catastrofe bespaard blijft.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 jul. 2015 - 8:25

"Die nadruk op uiterlijkheden is natuurlijk hier en in het buitenland een opvallend fenomeen: de Grieken worden geanalyseerd op hun kledingstijl (zoals de voormalig minister van Financien Varoufakis), hun privé-leven (de vrouw van Varoufakis, zijn motor) of worden domweg weggezet als vervelende marginale zeurpieten, zonder op hun argumenten in te gaan. Het lijken wel vrouwen." Wat is het weer zoeken naar spijkers op laag water. Het gaat om 1 persoon, de ex-minister, die de publiciteit heeft opgezocht. Of die motor is afbetaald doet er niet toe, evenmin of die ' aantrekkelijke blondine' zoals Lenssen haar noemt, op de bagagedrager van hemzelf is of van een ander. Dat is voer voor roddelbladen en gaat mij niet aan. Wat me wel interessant lijkt is of hij nog spaargeld heeft staan op een Griekse bank. Als dat niet het geval is gok ik op het failliet gaan van Griekenland.

gimli55
gimli559 jul. 2015 - 8:25

Reactie Piet de Geus 10 juli 2015 : 17:35 Het verschil is nietzo groot, de opgelegde straf was omdat de Duitsers een iets te grote broek aan hadden getrokken en dachten te regeren over Europa, eigenlijk vergelijkbaar met nu. Als je ernaar kijkt is er dus geen verschil tussen nu en toen, maar daar zal je het ook weer niet mee eens zijn. Erg voorspelbaar als een eenjarige, die roept ook op alles : Nee.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 jul. 2015 - 8:25

Tjonge wat een geleuter van deze auteur. Ik geloof niet dat Dijsselbloem zoals Varouvakis zich uitgebreid liet portetteren met zijn vrouw aan een zonovergoten maaltijd. Overigens wordt Dijsselbloem overal weggezet als technocraat met zijn zuinige mondje, juist door die beeldvorming rond Varouvakis en Tsipras. Dat is ook politiek. Sterker nog, ik denk dat beeldvorming, ego's en lege retoriek juist de politiek rond Griekenland kenmerkt. Van beide kanten. Aan de kant van de Grieken geen woord spijt over wat ze Europese belastingbetalers aan doen in landen die veel armer zijn dan Griekenland. Dan is de opzichtige wijze waarop Varouvakis op zijn motor komt aanrijden na zijn zonovergoten maaltijd met zijn vrouw (door een ander bewust gefotografeerd) buitengewoon relevant.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20149 jul. 2015 - 8:25

Dapper volk. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/07/09/bravo-voor-de-scherpzinnige-moed-van-het-griekse-volk-tegenover-de-europese-crisis

silmaril
silmaril9 jul. 2015 - 8:25

Ik zie het iets simpeler. Uiteindelijk maken de meeste mensen zich "schuldig" aan zelfverrijking, op wat voor manier dan ook. Zie elk land als een bedrijf. Als je er veel geld uit wil halen moet je zorgen dat het bedrijf gezond is en winst maakt. Wie hebben er baat bij als Griekenland financieel gezond is? In ieder geval de burgers maar ook de politici uit heel de EU en daar buiten. Elke mens wil zijn eigen wil opleggen aan zijn of haar medemens en zichzelf verrijken. Als je dit als waarheid accepteert is de oplossing ook sneller gevonden. Degenen die investeerden in leningen aan Griekenland deden dit omdat ze er veel op konden verdienen. Deze mensen houden nu ook al tijden tegen dat er een echte oplossing komt. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik vind dat elke griek belasting moet betalen en ongeveer dezelfde rechten en plichten heeft als een andere EU burger. Waar in de EU vindt je nog een land waar je het wc papier niet door mag spoelen, maar in een mandje moet doen???? Brrrrrrr. flink investeren in allerlei blijvende zaken, zoals riolen, wegen. Een deel van de bron van onze beschaving ligt in dit prachtige land, de eerste (enigszins falende) democratie begon tenslotte in Athene. Scheld een mooi bedrag van de schuld kwijt, laat Piketty maar bepalen hoeveel :)

CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Mooi geschreven, Dylan - je kan het ook in minder woorden uitleggen: rechts is bitter, zuur, en zit vol met wrok. Dat is altijd zo bij hebzuchtige mensen, de krentenwegers, cententellers, die niet malen om een hongerige of dode mens meer of minder. Rechts kent noch elegantie, noch souplesse, noch smaak, noch erotiek. Nu zijn daar die dekselse mannen uit Hellas, die rechts eens goed te kakken zetten; dat doet zeer. Inderdaad (een cruciaal punt): de Grieken zijn rationeel (geven te kennen dat een leven in nood voor onbepaalde tijd met onbepaald toenemende schulden via rente op rente onmogelijk is) - die willen normaal verder leven, als elk ander. Rechts begrijpt zijn eigen waanzin niet, is totaal van de pot gerukt, maar het waant zichzelve geheel rationeel. En o, o, wat is rechts jaloers! Was het zelf maar als die elegante levenskunstenaars uit het zuiden! Bestond het zelf nou maar niet uitsluitend uit stijve harken en verzuurde of gepekelde of anderszins verduurzaamde haatzaaiers en armoedebrengers! Die Varoufakis rijdt motor! Met een aantrekkelijke blondine achterop! Die geen helm draagt (waarom wordt ze niet bekeurd gvd)! Hij heeft zijn hemd uit de broek en draagt geen stropdas! Op sommige foto's lijkt Tsipras op Elvis! Daar schijnt altijd de zon en hun eten is lekkerder! Ze wonen aan en te midden van een azuurblauwe zee! Verdomme! Dat moet niet kunnen! Ziehier in mijn eigen woorden de verklaring van de huidige situatie. En de Grieken hebben moreel al lang gewonnen, hoe het verder dan ook allemaal verlopen zal. Hoera!

6 Reacties
Jan de Kort
Jan de Kort9 jul. 2015 - 8:25

Zo is dat. Amen!

Gogol
Gogol9 jul. 2015 - 8:25

:)

Tom Meijer
Tom Meijer9 jul. 2015 - 8:25

"En de Grieken hebben moreel al lang gewonnen, hoe het verder dan ook allemaal verlopen zal." Exact. Dank voor je goede typering.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20149 jul. 2015 - 8:25

Het zit dieper Frank. 'Greed' is bijzaak. 'Het geldsysteem is immuun voor ontmaskering' (Joris Luyendijk.) x

tomaatnet
tomaatnet9 jul. 2015 - 8:25

Rechts Duits fascisme zorgde voor een snelle dood in de 2e wereld oorlog. Rechts fascistisch Europa voor een langzame maar is niet minder erg. Onderwerping aan de belangen van het grootkapitaal!

clasina2
clasina29 jul. 2015 - 8:25

Noch cultuur....morele overwinning maar een humanitaire ramp...rechts heeft alleen maar een ellendige marktwerking in werking gesteld...puinhoop....

Pindaklaas
Pindaklaas9 jul. 2015 - 8:25

Ik zat net op de NOS site naar Verhofstadt te kijken. Nou, dat lijkt wel een clown. En wat een misselijke manier van debatteren heeft die man. Iedereen heeft het goed gedaan behalve de Grieken. Wat een dappere dodo...

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 jul. 2015 - 8:25

"Wat een dappere dodo... " Oef, lang geleden. Wat vond ik dat toen al kinderachtig zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2015 - 8:25

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Zjenny
Zjenny9 jul. 2015 - 8:25

het volk gaat kapot. Snap je dat?

Bakoe
Bakoe9 jul. 2015 - 8:25

Maar Erwin, het blijkt dat het in Europa toch helemaal niet op orde is. Dus heeft dat extreme midden tegen de wil van een heel groot gedeelte van de bevolking in de zaken juist niet op orde gebracht. Het is maar waar je blij mee kan zijn.

Jan de Kort
Jan de Kort9 jul. 2015 - 8:25

"door de begrotingsdiscipline nieuw leven in te blazen" Die begrotingsdiscipline wordt wel selectief toegepast, want Frankrijk doet nog steeds niet mee...

gimli55
gimli559 jul. 2015 - 8:25

De landen die als eersten de begrotingsdiscipline aan hun laars lapten zijn Duitsland en Frankrijk geweest. Need I say more?

Tom Meijer
Tom Meijer9 jul. 2015 - 8:25

"Ik begrijp de afkeer van extreem-links" Wat versta jij nu eigenlijk onder extreem links? Het moge duidelijk zijn dat Syrica beslist niet extreem links is maar heel normaal links. Doordat traditionele 'linkse' partijen steeds verder naar rechts zijn opgeschoven wordt een partij die standpunten hanteert die die traditionele linkse partijen voor hun opschuifactie als normale linkse standpunten beschouwden opeens extreem? Dat is dan toch de omgekeerde wereld Erwin.

anjal
anjal9 jul. 2015 - 8:25

"Zo denken partijen als bijvoorbeeld D66 ook over zichzelf: als verstandige, pragmatische mensen van het politieke centrum." Piet.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny9 jul. 2015 - 8:25

extreem midden. :)

HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jul. 2015 - 8:25

Geen speld tussen te krijgen dit stuk, ternminste als de auteur alle zinnen geschrapt had met die kwaadaardige, beschuldigende en misleidende term privilege, afkomstig uit een Amerikaanse racistisch angehauchte dwaalleer, erin. Voor onderbouwing van bovenstaande zie hier: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/29235_achter_het_antiracisme_van_wit_privilege_denken_schuilt_rechtse_rassenleer/ Ik heb het hieronder even voor hem gedaan. Kijk maar eens: In een column in de Correspondent beschrijft Jesse Frederik op wat voor oppervlakkige manier in de Nederlandse media over Griekenland geschreven wordt. Zo vond Volkskrant-redacteur Kustaw Bessems het blijkbaar zinvol om een hele BNR-column op te hangen aan het feit dat de Griekse premier Alexis Tsipras er tijdens een interview 'totaal ontspannen' bij zat (en trok daar vergaande conclusies uit). Die nadruk op uiterlijkheden is natuurlijk hier en in het buitenland een opvallend fenomeen: de Grieken worden geanalyseerd op hun kledingstijl (zoals de voormalig minister van Financien Varoufakis), hun privé-leven (de vrouw van Varoufakis, zijn motor) of worden domweg weggezet als vervelende marginale zeurpieten, zonder op hun argumenten in te gaan. Het lijken wel vrouwen. Het is opvallend hoezeer de bewoordingen waarmee de opstandige Grieken door de stukjesschrijvers worden weggezet overeenkomen met de woorden die doorgaans door mannen boven in de pikorde gebruikt worden om vrouwen op hun plek te zetten, om hen niet serieus te nemen en hen uiteindelijk het zwijgen op te leggen. Waar een 'echte man' geen uiterlijk heeft, geen privé-leven, geen gevoel, maar wel verstand en argumenten, is een vrouw vooral een lichaam, is een vrouw haar hormonen, haar seksualiteit, haar emotie, haar gezin, haar kinderen, haar man. Wat de stukjesschrijvers dus doen is dat zij de rebelse Grieken feminiseren. Dat is in een patriarchale maatschappij hetzelfde als hen vernederen, hen monddood te maken. Het is het uitoefenen van macht door inhoudelijke argumentatie te negeren en je tegenstander te objectiveren. In ieder geval wordt over het uiterlijk en het gezinsleven van Jeroen Dijsselbloem of Wolfgang Schauble veel minder geschreven. Het hoefijzermodel Dat is een vreemd soort bij-effect van het links-rechts denken, in het bijzonder het in de politieke theorie veel gebruikte hoefijzermodel. Daarin zijn links en rechts niet in een rechte lijn tegenover elkaar gesteld, maar is de lijn gekromd als een hoefijzer, waarbij 'extreem links' en 'extreem rechts' naar elkaar toe neigen. De 'bovenkant' van het hoefijzer (het politieke midden) vormt dan het verstand en alles wat daaronder ligt, 'de emotie' (heethoofden die blijkbaar zo kunnen overspringen van links naar rechts of andersom). Problematisch aan het hoefijzermodel is dat het een vooroordeel bevat vanuit het midden. Het hoefijzermodel definieert het midden als de plek waar het verstand heerst. Zo denken partijen als bijvoorbeeld D66 ook over zichzelf: als verstandige, pragmatische mensen van het politieke centrum. Daarbuiten heerst de emotie, het buikgevoel en de ideologisch gedreven irrationaliteit. Dat dit niet zo is - sterker nog dat het politieke midden tot extreme zaken in staat is, of dat er verstandige ideeën kunnen bestaan aan de extreme zijden van het spectrum - is in een hoefijzermodel niet denkbaar. Daarom bedacht de Britse denker Tariq Ali recentelijk de term 'the extreme centre' om aan te geven dat juist het midden tot zeer irrationeel gedrag in staat is. Neem nou alleen al de Irak-oorlog, waarvoor de aanleiding (massavernietigingswapens) later verzonnen bleek en waar Groot-Brittannië onder de centrische Labour-leider Tony Blair midden in zat. Ook in de crisis rond Griekenland lijkt het politieke midden in alle opzichten door irrationele motieven gedreven. Steeds meer economen, zelfs het IMF zelf, geven bijvoorbeeld aan dat Griekenland er zonder schuldkwijtschelding (zogenaamde 'haircuts') nooit bovenop zal komen. Toch worden de Grieken, die dus in feite rationeel en democratisch handelen, op bovengenoemde wijze gekarikaturiseerd en niet serieus genomen. Het is kwalijk dat veel stukjesschrijvers, zoals Kustaw Bessems, hier aan meedoen. Jesse Frederiks' conclusie, dat dit soort stukjes vooral makkelijk te schrijven zijn vind ik dan ook veel te mild. Het is niet alleen gemak, hier is sprake van een doelbewuste strategie van het politieke centrum om niet op de argumenten van de uitdagers in te gaan. Dit is de manier waarop de gevestigde macht zijn tegenstanders buitenspel zet.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny9 jul. 2015 - 8:25

ik begrijp je niet Han.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2015 - 8:25

Het is wat moeilijk om een omschrijving te vinden voor mensen die noodzakelijke bestuurlijke hervormingen als een nationale vernedering afdoen.

1 Reactie
gimli55
gimli559 jul. 2015 - 8:25

De reacties van rechts worden steeds korter, steeds mee mening, steeds minder argumenten en steeds oppervlakkiger. Vaak heeft het niets te maken met het onderwerp of is het ontwijkend. Het enige waar ze nog op drijven is de propaganda van de media. Herhaling van zetten, en wijzen is hoofdzaak. Inhoud hoef je niet te verwachten, wel botte aanvallen en nietszeggende retoriek, zoals Verhofstadt gebruikt. Mooie praat zonder nut. Ongeacht of Griekenland in de EU blijft en een kwijtschelding krijgt, of dat ze de euro uitgaan, is het EU en het euro experiment mislukt. Er is een systeemfout en zo lang die niet wordt opgelost, zal het vroeg of laat weer de kop op steken.

Armond
Armond9 jul. 2015 - 8:25

De Nederlandse MSM is alleen bezig voor de EU met propaganda.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe9 jul. 2015 - 8:25

Daarom moet je die rommel ook niet lezen. Of er naar kijken. En doe je dat wel dan moet je het met een enorme korrel zout nemen.

Robert Follon
Robert Follon9 jul. 2015 - 8:25

Dat heb je in het nieuws gezien?

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2015 - 8:25

Heerlijk zo'n koptekst die polyinterpretabel is... Is Griekenland nu vergeleken met de vrouw die een dolle middag is gaan shoppen in de PC Hooft en thuiskomt met de mededeling dat het huishoudgeld op is en er nog wat rekeningen openstaan, OF Is Griekenland die huisvrouw die verwoed probeert terwille van het eten van haar bloedjes van kinderen de eindjes moedig aan elkaar te knopen, en daarbij haar eigen persoonlijke behoeften ietwat verwaarloost? Nee, alle gekheid op een stok. Dit gaat echt nergens over...wie begint nou op een moment als dit te zeiken over uiterlijkheden?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 jul. 2015 - 8:25

"Dit gaat echt nergens over...wie begint nou op een moment als dit te zeiken over uiterlijkheden? " De verpakking is voor veel mensen belangrijk. Zij kijken niet verder dan hun neus lang is, denken niet na, trappen er in, etc., en dan is het toch wel eens nuttig dat iemand erop wijst dat het papiertje wel mooi is maar dat het een lelijke inhoud verbergt.

TruusBeek
TruusBeek9 jul. 2015 - 8:25

In een andere bijdrage zie ik de meesten los gaan op Verhofstadt niet op zijn aangedragen punten ( niemand!!) maar vooral op zijn wijze van betogen en houding.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny9 jul. 2015 - 8:25

Niemand? Echt niet? Ga dat nog eens checken Tuus.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

Welke aangedragen punten dan? Dat punt dat Griekenland nog geen enkel inhoudelijk voorstel had ingediend? (leugen) Verhofstadt gedroeg zich gisteren uitermate onbeschoft en als een bully. Als de grote etter van de klas, omringt door mede klasgenootjes eens lekker los ging op die sukkel die het had gewaagd om zijn stukje schoolplein op te lopen. De enorme rancune die uit Verhofstads’ speech sprak was nog van een enger niveau dan de loze populistische uitspattingen die het verborgen. Verhofstadt wil Syriza weg van de onderhandelingstafel hebben dat kon je ook al uit eerdere "toespraken" van hem opmaken. Syriza past niet binnen het neo liberale gedachtengoed. Dat iemand als Verhofstadt dat op deze verachtelijke manier zo openlijk propagandeert geeft aan dat gevaarlijk ondemocratisch populisme in Europa niet alleen aan de rechter zijkant gezocht moet worden.

sjaakie2
sjaakie29 jul. 2015 - 8:25

====In het antiracistische en het feministische denken wordt gebruik gemaakt van het begrip privilege.==== Wat echt een super simplistische manier van denken is. En hou nou eens op met het amerikaniseren van onze samenleving. Ik heb een hekel aan dat kut land. Waarom zouden we in hemelsnaam een veel onbeschaafder land nadoen? Blijft voor mij onbegrijpelijk.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen9 jul. 2015 - 8:25

'Ik heb een hekel aan dat kut land. Waarom zouden we in hemelsnaam een veel onbeschaafder land nadoen?' En 'kut land' schrijven is natuurlijk wel beschaafd. Ik vraag me af of je er eigenlijk ooit bent geweest. Zoja dan heb je waarschijnlijk wat stukken gemist.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

@A Hoogendijk, do 09 juli 2015 11:29 Reageer op A Niet alleen binnen NL hoor, ook in landen ver buiten de EU dan heb ik het niet over de VS. Maar wie het voor ons werkelijk TE bont maakt in NL is het afzichtelijke programma 1Vandaag. We hadden het maanden niet gezien, maar hoe ze de laatste twee weken een hetze campagne tegen de huidige Griekse regering en Grieken in het alg. aan het voeren zijn, is bij onbeschofte af.

1 Reactie
gimli55
gimli559 jul. 2015 - 8:25

Dezelfde propaganda die geleid heeft tot de Irak oorlog en nog een aantal voorbeelden als de aanvallen op Syriza, Podemos, en SP. Ze kunnen het zich niet permitteren dat ze toegeven dat ze fout zitten. Dus met oogkleppen op de beschaving vernietigen, met als enig doel zelfverrijking. Daardoor is TTIP er ook doorgedrukt, winstmaximalisatie ten koste van de gewone bevolking. Dezelfde hoofdrolspelers stuiteren mekaar het balletje toe en komen thuis met veel te veel geld. Ze zijn niet eens in staat om hun eigen sneeuwkettingen te kopen. Wel roepen dat het een schande is, maar er niets tegen ondernemen. Loze woorden van zakkenvullers.

pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"In ieder geval wordt over het uiterlijk en het gezinsleven van Jeroen Dijsselbloem of Wolfgang Schauble veel minder geschreven." Ik heb Dijsselbloem en Schauble ook niet met hun partners zien poseren in een glossy, dus daar is een heel voor de hand liggende reden voor: zij zijn niet zulke ijdeltuiten als Varoufakis.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jul. 2015 - 8:25

Bovendien heb ik de afgelopen weken welzeker nu en dan iets lelijks geschreven over het uiterlijk van Jeroen Dijsselbloem. Ook dat.

Opinius
Opinius9 jul. 2015 - 8:25

alleen mensen die indruk maken ongeacht waarmee, die halen de media. (of dat er nu zijn die lijden aan een gebrek aan ballen of een teveel ) grijze niemandallen (ondanks hun veelvoudig dor repeat gebazel) zijn nu eenmaal niet media interessant piet.Ook niet in wat zij achterop hun motor meezeulen-zo"n rag pak ouwe kranten .

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@ Frank Lenssen Het is altijd een genot om jouw stukjes te lezen! Denkend aan verzuurde dorknopers en vrolijke levenskunstenaars zat opeens dit liedje in mijn hoofd: http://www.mielcools.nl/teksten/hetgrootstegelijk.html

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Ha, dank je, José! - ook voor die mooie link, natuurlijk. Doet me goed!

TonNoort
TonNoort9 jul. 2015 - 8:25

De auteur heeft zeker VN niet gelezen een paar weken geleden. Daarin stond een artikel van Ingeborg Beugel over haar idool Yanis. Dat artikel ging werkelijk alle perken te buiten. Als een man zo zou schijven over een vrouw was Nederland in rep en roer. Het was puur seksisme en idolatrie. Ze dreef zowat van haar stoel in haar beschrijvingen van Yanis. Ja Yanis, Oh die Yanis, zo stoer als hij daar zit op zijn motor, met dat hoofd, die jukbenen, hoe akelig aantrekkelijk, en dan die humor die hij heeft, als hij lacht en doet hij gelukkig veel, dan ziet hij er zo mannelijk uit, echt heel aantrekkelijk. En dan heeft Ingeborg het niet eens gehad over zijn verpletterende speeches, messcherp en in prachtig Engels. Of hoe stoer hij er uit ziet op zijn motor, ja inderdaad dat zei ik al, net als Ingeborg dat ook bleef doen. En had ze al verteld dat hij deugt want hij reist economy class. Ja ja echt waar. Tja, wat wil je als je er zo uitziet is het logisch dat alle Dijsselbloems en Schäubles van deze wereld je proberen te vernederen, kleineren, saboteren en met jou je land ten gronde willen richten. Zoveel onrechtvaardigheid kan niemand aan. Ik geloof niet dat ik veel anders las in haar artikel van 4 pagina's. Ze deed hardnekkige pogingen Yanis in het echt te spreken te krijgen, reisde daarvoor in een bootje tussen allerlei eilanden heen en weer, dagenlang niets anders, Ingeborg in haar wiebelende bootje op de Griekse golven, op zoek naar Yanis. Intussen las ze alles wat er over hem te lezen was. Over zijn vrouw en zijn mooie huis, en ze vertelde dat zij daar zelf ook een huis heeft met kinderen, Griekse kinderen natuurlijk. In dat geweldige land, dat Griekenland van Yanis. Ingeborg is natuurlijk Ingeborg, het zwakstaartje van de Nederlandse journalistiek. Er valt haar genoeg te vergeven, ze had ook al zo'n last met die overgang. Maar kom niet aan met zo'n eenzijdig verhaal dat nergens over gaat. En dat geldt natuurlijk ook voor de selectieve kritiek van de auteur van bovenstaand artikel. Je leest wat je wilt lezen. Behalve als Ingeborg het schrijft, dan lees je wat niemand wil lezen.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Het wordt me niet duidelijk wat het specifieke geval van Ingeborg en Yanis nu met alle observaties van Dylan van Rijsbergen te maken heeft. Men hoeft haar artikel helemaal niet te lezen om te begrijpen wat de auteur hier wil zeggen. Kom Peter, wat zit je nu werkelijk dwars?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 jul. 2015 - 8:25

Aan de andere kant verdient het natuurlijk aandacht, zo''n Varoufakis. Eerst schrijft hij een blog waarin hij zegt dat hij aftreedt omdat hij zich wel kan voorstellen dat zo''n stelletje dorbenige boekhouders niet tegen zijn sprankelende aanwezigheid komen. Dan rijdt hij de politiek uit op zijn motor, met dat blonde stuk van hem achterop, terwijl zij haar armen stevig om zijn middel slaat en haar hoofd op zijn brede schouders laat rusten. Alles waar die dorknopers stiekum van droomden terwijl ze niet eens probeerden een motorrijbewijs te halen.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe9 jul. 2015 - 8:25

:-) Inderdaad. Geen wonder dan ook de ergernis van die dorknopers. Ik mag mijzelf ook graag op een tamelijk exotisch model Harley verplaatsen met of zonder mijn stoot achterop. Het dorp waar ik woon bestaat voor 90% uit VVD en D66 dorknopers, en alleen al bij het starten zie je ze door de gordijnen gluren. Een groet kan er dan ook nooit vanaf. Dat liberale volkje vind zichzelf heel fatsoenlijk in hun oversized Suvs

pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"Zo denken partijen als bijvoorbeeld D66 ook over zichzelf: als verstandige, pragmatische mensen van het politieke centrum. Daarbuiten heerst de emotie, het buikgevoel en de ideologisch gedreven irrationaliteit." Nu wil het 'toeval' dat kwalitatief kiezersonderzoek dat ook keer op keer bevestigt. Daar verandert geen duimzuigerij of wolkenfietserij iets aan: de uiteinden van het hoefijzer zijn afvoerputjes waarin volstrekt identieke vooruitgangsverliezers zich verzamelen en heel hard roepen dat zij het desondanks met hun boerenverstand veel beter weten dan al die mensen die hun school wel afmaakten en wel goed in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

4 Reacties
Gogol
Gogol9 jul. 2015 - 8:25

"Nu wil het 'toeval' dat kwalitatief kiezersonderzoek dat ook keer op keer bevestigt. Daar verandert geen duimzuigerij of wolkenfietserij" Graag een aantal bronnen van dat 'kwalitatieve kiezersonderzoek' want tot nu toe ben jij degene die niet verder komt dan duimzuigerij. Wat een arrogantie, bah.

meijerlahn
meijerlahn9 jul. 2015 - 8:25

Een D66-reactie pur sang: De taal - vol dedain naar mensen die het wat minder getroffen hebben op de maatschappelijke ladder - van een arrogante, betweterige, pedante D66-er. Een advies: http://www.loesje.nl/wp-content/uploads/2013/11/NL8905_4.jpg

Bakoe
Bakoe9 jul. 2015 - 8:25

Ach ja onderzoeken. Heb je ook wt onderzoeken voor me, en en de namen van de wetenschappers en waar de publicaties staan? Kortom onderbouwing en bronnen.

anjal
anjal9 jul. 2015 - 8:25

Het klinkt alsof je tot een groepje uitverkorenen behoort, een sekte.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2015 - 8:25

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
TonNoort
TonNoort9 jul. 2015 - 8:25

' Ik vind het schokkend om te merken hoe eenzijdig er bericht wordt als het over Griekenland gaat.' Heb je er wel bij stil gestaan dat daar een andere reden voor zou zijn dan je denkt? Natuurlijk willen de media hapklare brokken en niet teveel complottheorieën of ideologisch gedram. Tenslotte worden de fora en blogs daar al mee overspoelt :( Los daarvan - en ik denk dat je daar eens over na moet denken - ik vind niet dat je observatie klopt, ik lees juist een enorme mengelmoes aan meningen. Ik lees zoveel meningen die elkaar tegenspreken dat ik door het bos de bomen niet meer zie. Wat nu als die meningen allemaal een deel van de waarheid spreken, en dat er geen enkele mening bestaat die de waarheid of de werkelijkheid exact weer kan geven? Dat maakt jouw observatie net zo subjectief als die van de media die je vooringenomenheid verwijt. Je leest wat je wilt lezen. Iedere mening is het product van een tunnelvisie, een uitweg uit het doolhof van meningen. Je zelf vastleggen op een mening is misschien goed voor je gemoedsrust en je imago maar fnuikend voor je besef van wat er werkelijk aan de hand is en voor de mate waarin je serieus wordt genomen.

neutralist
neutralist9 jul. 2015 - 8:25

[Wat er nu in Griekenland gebeurt, o.a. een enorm hoge werkloosheid, armoede, is een consequentie van het EU-beleid om Griekenland op de knieën te dwingen.] Nou jar eenzijdige berichtgeving gesproken. Ook deze interpretatie van de waarheid komt vaak langs in linkse media hoor.

Klerck
Klerck9 jul. 2015 - 8:25

Menselijke waardigheid, mensenrechten, rechtvaardigheid, democratie. Mooie woorden allemaal. Helemaal waar ook, echter hoeveel euro's wilt u nog kwijt aan de Grieken? En bent u er van bewust hoeveel ze al van ons te leen hebben? Mensen zoals u willen alles via de alfa-kant benaderen en sluiten de economische consequenties categorisch uit. En iedereen die u daar op wijst wordt voor 'neoliberaal' versleten. Hoe durft u, mensen zijn niet in geld uit te drukken! Echt niet? Echt wel! Een slaafvrije eerlijke reep Tony Chocolonely kost €2.65. Eerlijk en menselijk valt prima in geld uit te drukken. Heel transparant! Vluchtelingenopvang in Nederland, vluchtelingenopvang in de regio, immigratie & naturalisatie. Het kost wel geld he. Ik vind dat het waard maar hoeveel wilt u eraan kwijt? Specialistische zorg, wijkverpleging, ouderenzorg, welzijnszorg, genees- en hulpmiddelen en lichaamsmaterialen. 89 miljard euro. Hoeveel wilt u er aan kwijt? Kan het van uw salaris? http://www.nationaalkompas.nl/zorg/huidige-kosten/

tomaatnet
tomaatnet9 jul. 2015 - 8:25

Die z.g. sociale teksten in dat verdrag zijn puur geschreven vanuit paaigedrag en zullen never, nooit, in de praktijk worden gebracht. Het wil slechts het neoliberaal graaigedrag stimuleren. Loonslaven zullen we krijgen en hebben! Dat is de basis van het verfoeilijke EU systeem! Ofwel de New World Order! Een vuile fascistische bende die het Europese volk wil onderwerpen aan de wil van het kapitalistische systeem!! Ik vind jouw betoog trouwens UIT HET HART GEGREPEN!

CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Voor wat het waard is (ken de bron niet): http://925.nl/archief/2015/07/08/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-en-ttip-te-pushen-3/

2 Reacties
Zakenpief
Zakenpief9 jul. 2015 - 8:25

925.nl is de site van Jort Kelder. Ik neem aan dat je een fan van hem bent.

OlavM
OlavM9 jul. 2015 - 8:25

@ Frank Lennsen: Heel goede observatie van B. Lleshi.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

http://www.knack.be/nieuws/wereld/het-daverende-applaus-voor-verhofstadt-was-de-helft-korter-dan-dat-voor-tsipras/article-opinion-585733.html

1 Reactie
OlavM
OlavM9 jul. 2015 - 8:25

@ Michel Reiziger: Heel goede observatie van B. Lleshi. (Heb ik per ongeluk eerst bij Frank Lenssen gezet. Excuus daarvoor).

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2015 - 8:25

Waar het idee "luie mensen" -dus nu ook de Grieken- vandaar komt: "Out of touch: Presidential hopeful Bush tells overworked Americans ‘work longer hours’" http://rt.com/usa/272602-jeb-bush-americans-work/ Zo denkt de "elite." Gaat TTIP ons dit ook brengen?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

Nee TISA

José
José9 jul. 2015 - 8:25

"Nederlanders moeten eigenlijk een voorbeeld aan de Duitsers nemen, ja u leest het goed. Op 31 maart is er door de Duitse televisie (ZDF) een Tv-programma uitgezonden dat in Duitsland voor enorme commotie heeft gezorgd en vooral begrip voor de Grieken. Je wilt niet weten hoe gelukkig ik door dit programma ben geworden, zo ook miljoenen andere Grieken overal in de wereld! Het programma heette Die Anstalt (= de instelling) en werd door ongeveer vijf miljoen Duitsers is bekeken en door meer dan één miljoen Grieken via youtube in Griekenland. Die Anstalt is een programma dat veel politieke satire bevat, waarbij vaak onderbelichte waarheden naar voren komen. Deze keer ging het programma over de Griekse economische crisis." http://www.ftm.nl/column/waarom-duitsers-anders-over-de-crisis-en-de-grieken-zouden-moeten-denken/

1 Reactie
anjal
anjal9 jul. 2015 - 8:25

Kom gewoon naar Griekenland. Steun de mensen! Je krijgt er een onvergetelijke gastvrijheid voor terug. http://nos.nl/artikel/2046059-toeristen-in-athene-kom-gewoon-hierheen.html

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@ Piet de Geus Je zegt tegen Isis, dat je snapt dat het wat te feitelijk is. Het interview dat Margriet Oostveen met zo'n "verstandig en pragmatisch" D66-exemplaar had, was zeer feitelijk maar ik twijfel er geen moment aan dat Isis het zeer goed begrijpt. "Het is dus de bedoeling dat de studielening, met die heerlijk lage rente van 0,12 procent, naar studeren gaat. En niet naar leuke dingen of sparen voor later. Minister Bussemaker had het nog zo gezegd. Toch leent eenderde van de studenten doelbewust meer dan ze nodig hebben, blijkt uit een enquête van het Nibud. Ruim de helft leent op aanraden van de ouders. Je kunt het ook 'kansen grijpen' noemen. En daar houdt de minister-president dan weer erg van Ik had een bestuurslid van een regionale afdeling van D66 aan de telefoon. Zijn kinderen hoefden nog nooit te werken en niets te lenen: vader en moeder betaalden. Goed onderwijs is een fundament van D66. Toch vraagt zijn dochter deze zomervakantie, nu het nog net kan, op zijn advies een extra studielening aan die ze helemaal niet nodig heeft. Zoon heeft net zijn bachelor bedrijfskunde, dochter studeert volgend jaar cum laude af bij medicijnen. Achtduizend euro lenen moet in deze fase van haar studie haalbaar zijn, verwacht haar vader. Ze willen het geld in de hypotheek van dochters eerste eigen huis steken. De minister had het over de bedoeling van de Wet en op de bedoeling wordt niet gecontroleerd. Maar is onnodig lenen ook ethisch? Of is het niet meer van deze tijd die vraag te stellen, nu iedereen zijn eigen broek moet ophouden? Je kunt het ook 'kansen grijpen' noemen. En daar houdt de minister-president dan weer erg van. Reizen... Reizen... © ANP 'Het is natuurlijk niet een wonderschone actie', zegt het D66-bestuurslid uit zichzelf. 'We vergroten de tweedeling. En vervolgens doen we het toch.' Hij wil daar 'best eens ruimhartig over praten', hij 'zit er zelf ook mee', maar door zijn rol bij D66 wel graag anoniem. Dus laten we hem de vader noemen (zijn naam is bij de leiding van deze krant bekend). Het idee kwam van de zoon - hem spreek ik ook even. Bij de handige jongens van bedrijfskunde, richting accountancy en control, praten ze nergens anders over. 'Veel studenten krijgen een grote ouderbijdrage, lenen toch maximaal en geven het allemaal uit in de kroeg, aan feesten en vakantie', zegt de zoon. Iemand leende voor een blitse particuliere pilotenopleiding, waarvoor je eigenlijk niet lenen kunt. En bij de master Finance zitten studenten in beleggingsgroepjes: die stoppen hun lening in aandelen. Terug naar het morele dilemma van de vader. Zijn vrouw en hij hebben het goed. Altijd hard gewerkt, beiden ondernemer, eigen huis gekocht en een huis voor de kinderen, dat ze deels met winst verhuren aan andere studenten. 'We hébben al zoveel. En dan gaan we nóg over dit soort handigheidjes nadenken, terwijl lenen voor andere studenten bittere noodzaak is.' Dit geld moest terechtkomen bij de mensen die dit het hardst nodig hebben, weet hij als D66-man ook wel. Maar je doet het tóch, zeg ik. Hij: 'Eh, ja.' Hij is 53 jaar oud. Zijn vader had een schildersbedrijf, net als zijn grootvader, en hijzelf was één van de eersten in de familie die naar de universiteit gingen. In zíjn studententijd kréég je studiefinanciering. Toen zag je jongens die dat uitgaven aan complete geluidsinstallaties van Bose, terwijl híj kon leven van 98 gulden per maand. Als ondernemer nam hij daarna jaren risico's, werkte hij jaren door bij ziekte. Dan krijg je dus de kriebels als iemand anders bij een verkoudheid in bed blijft liggen. ik moet zelf 52 procent belasting betalen en daar word ik óók wel een beetje flauw van ...of dure boxen: met studiefinanciering smijten is van alle tijden. ...of dure boxen: met studiefinanciering smijten is van alle tijden. © Henk Brands000 Overwogen naar de VVD over te stappen? Nee, nee, dat zou een brug te ver zijn, de VVD is te arm aan ideeën. 'Ik neig eerder naar GroenLinks. We zien ook mensen uit GroenLinks overstappen naar D66. Bij GroenLinks zitten ook veel keurig rechtse mensen.' Je hebt veel D66-barbecues in deze tijd van het jaar, zei hij, en dan kom je bij al die keurig rechtse mensen thuis, dan zie je hoe ze wonen: 'Allemaal hbo plus.' Daar praten ze bij D66 niet zo over, want daar zijn ze discreet. Maar hij heeft ook vrienden diep in de SP. Hen vraagt hij: moet ik me nou echt schamen omdat ik altijd hard werkte, zuinig was, en het nu gewoon goed gaat? 'Ja lieverds, zeg ik dan: ik moet zelf 52 procent belasting betalen en daar word ik óók wel een beetje flauw van.' Dat ook. En geld maakt nu eenmaal geld. 'Waar het geld zit zie je het vermeerderen en verderop hebben mensen steeds minder middelen om zichzelf uit die poel te trekken.' Zijn geweten zucht. Want hij kent ze, hij is ook voorzitter van de kerkenraad. Daar maken ze nu wekelijks voedselpakketten voor zo'n zestig gezinnen."

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"was zeer feitelijk" Wilde je werkelijk een interview presenteren als een onderzoek met n=1? Dan is het nog droeviger gesteld dan ik al dacht.

meijerlahn
meijerlahn9 jul. 2015 - 8:25

Ik heb het interview gelezen in de VK en dacht toen nog bij mezelf: tsja... D66, ik word hier een beetje misselijk van.

arjenZH
arjenZH9 jul. 2015 - 8:25

De meeste reaguurders hier moeten dringend de middelbare school rekentoets opnieuw doen./ Griekenland had voor de crisis van 2008 een begrotingstekort van bijna 20%. De krimp na 2008 is niet veroorzaakt door de Trojka zoals velen hier met droge ogen berweren, maar omdat de Grieken na 2008 de 20% tekort niet meer konden lenen. Kortom de economie moet met 20% worden ingrkrompen om in overeenstemming te komen met de inkomsten van het land. Maar ja als je uitsluitend ideologische morele vooroordelen uitbraakt zie je de werkelijkheid niet meer zo scherp. Links en rekenen, tja.....

6 Reacties
Bakoe
Bakoe9 jul. 2015 - 8:25

Nee de explosie van de Griekse staatsschuld vond plaats na de verplichte redding van hun bankensector. Waarbij er vanuit gegaan werd dat door middel van bezuinigingen die staatsschuld wel naar beneden zou gaan, en dat is niet gebeurd. Keukentafel boekhouders hebben we de afgelopen jaren wel genoeg gehoord.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

Wie heeft ze eigenlijk toegelaten... Diegene die met droge ogen blijft beweren dat de Grieken VOLLEDIG schuld zijn aan de Griekse tragedie moet nodig eens naar school . En vooral eens nagaan waarom Griekenland kon toetreden tot de EUrofarce- EMU. De hoofdverandworodelijkheid blijft bij diegene die met medeweten valse cijfers heeft zitten propaganderen. De EC, de toenmalige regeringsleiders van EUropa. http://www.bbc.com/news/world-europe-16834815 http://www.quora.com/Why-was-Greece-allowed-into-the-EU http://www.vox.com/2015/6/30/8868973/euro-greece-crisis-mistake De reden dat Griekenland KON deelnemen was vooral een geo politieke beslissing waar vooral Duitse en Franse banken misbruik van hebben gemaakt. Er is zowel door corrupte Grieken als leugenachtige EUroscisten valsheid in geschrifte gepleegd. De EUro (niet EU) is mislukt, dat blijkt niet alleen uit de Griekse tragedie. Breek het gecontroleerd af, anders gebeurt het ongecontroleerd met alle risico's van dien voor Europa.

Opinius
Opinius9 jul. 2015 - 8:25

Los van het feit dat ik niks met links noch rechts heb lijkt het me zinvol dat jij de wérkelijke inhoudelijkheid van je eigen post nog eens doorleest. Hopelijk houd je het daarbij nog droog,en als niet wens ik je de wc nabij.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten9 jul. 2015 - 8:25

Links en rekenen? Volgens mij heeft Rutte zich eens 50 mio verrekend met Griekenland. Tsja..een land dat zo van de diploma's is laat een historicus beslissen over de cijfers? Dan heb ik liever Maarten van Rossum!

Sol Invictus
Sol Invictus9 jul. 2015 - 8:25

"Links en rekenen, tja....." Het Griekse GDP is sinds 2008 met 46% gekrompen.

arieroos
arieroos9 jul. 2015 - 8:25

[Griekenland had voor de crisis van 2008 een begrotingstekort van bijna 20%. De krimp na 2008 is niet veroorzaakt door de Trojka zoals velen hier met droge ogen berweren, maar omdat de Grieken na 2008 de 20% tekort niet meer konden lenen. Kortom de economie moet met 20% worden ingrkrompen om in overeenstemming te komen met de inkomsten van het land.] Dat klopt, maar dat is op de verkeerde manier gedaan. En het resultaat ervan kan je nu zien. We zijn 5 jaar verder, maar er is nog helemaal niks opgelost, want in feite zitten we nog steeds met dezelfde situatie. De Troika heeft dus verkeerde voorwaarden gesteld aan de noodleningen. Kunnen we het daar nu eindelijk eens over eens worden ?

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@ Piet de Geus "Wilde je werkelijk een interview presenteren als een onderzoek met n=1? Dan is het nog droeviger gesteld dan ik al dacht." Jumping to conclusions is je niet bepaald vreemd. Ik zeg nergens dat ik dat interview als een onderzoek presenteer. In jouw reactie van 13.14 lees ik dat kwalitatief onderzoek bevestigt dat een partij als D66 op een bepaalde manier over zichzelf *denkt*. Subjectief dus. En ik presenteer alleen maar een voorbeeld van een D66'er die zichzelf inderdaad als verstandig en pragmatisch ziet, en warempel ook nog een geweten heeft, al doet dat dan ook niet meer dan zuchten.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Wijze woorden, José - toen ik vanochtend op de fiets zat, formuleerde ik al een stukje over Piets 'n=1'-gedachte, omdat ik dat zo een typerende reactie vond. Kijk: Piet ziet het grote symbolische belang van één tekenend verhaal niet in. Hij gaat onmiddellijk in het defensief, en maakt je reactie daarin belachelijk ook nog, dat is hautain. Jou relaas vind ik juist zo kenmerkend voor de calculerende burger. Die sluit aldoor een koop met zijn geweten. Dat is niet zonder gevolgen. Ik ken zulke mensen (die berekenende figuren) zelf ook. Ik noem wat me nu te binnen schiet: - huis door beunhazen helemaal laten opleuken - tientallen jaren scheefwonen met een riant salaris Dezelfde mensen hebben het altijd over uitkeringsgerechtigden die maar eens een les geleerd dient te worden; en beboeten van grensoverschrijdend gedrag in de sociale sfeer. Dezelfde mensen vinden het aan de andere kant geen probleem om te juichen als hun aandelen flink stijgen; dat daarvoor 3.000 mensen op straat kwamen te staan, om aandeelhouders tevreden te stellen, dat zien ze gemakshalve over het hoofd - tot de dag komt dat ze zelf 'boventallig' worden verklaard (mooi en typisch D66-eufemisme, dat woord). Terug naar je verhaal: dat is zó exemplarisch. De berekenende moderne mens opereert binnen de grenzen van wat kan; en tóch schuurt er iets heel erg. Want je onttrekt door zulk gedrag geld aan anderen, die het écht veel beter gebruiken kunnen. Je beschadigt de kansen van anderen; van anderen die je zelf aldoor voorhoudt dat ze zich invechten moeten in de moderne neoliberale maatschappij. Dus prijs ik het dat jij door je inzendingen anderen een spiegel voorhoudt; eentje waar ze eigenlijk liever niet in kijken.

pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"Jumping to conclusions is je niet bepaald vreemd." Als jij anekdotisch bewijs (ongeacht de kwaliteit ervan) gelijk stelt aan statistische informatie, dan rest geen andere conclusie. Daar hoef je niet eens een sprongetje voor te maken. "ik presenteer alleen maar een voorbeeld van een D66'er die zichzelf inderdaad als verstandig en pragmatisch ziet, en warempel ook nog een geweten heeft, al doet dat dan ook niet meer dan zuchten." En ben je er al achter waar je om moet zuchten of moet ik je een lesje zelfstandig nadenken geven? Eerst even proberen er zelf uit te komen zonder omlaag te scrollen: wie benadeelt die man eigenlijk door gebruik te maken van een studielening die niet echt nodig is? Ben je erachter of moet ik je even stap voor stap begeleiden? Zullen we dan maar beginnen met het potje waaruit wordt geleend? Komt dat geld van de belastingbetaler? Nee, dus die wordt niet benadeeld. Is dat een beperkt potje waardoor verdringing plaatsvindt en het potje leeg is als iemand die dat geld harder nodig heeft er een beroep op doet? Ook al niet. Om die leningen te verstrekken schrijft de overheid obligaties uit, momenteel tegen een lekker lage rente. Neemt het aantal leningen toe, dan worden meer obligaties uitgeschreven. Dat gaat volkomen buiten de begroting om, dus belastingbetalers hebben er niets mee te maken en het bedrag is ook niet gelimiteerd. De overheid leent dat geld door, na er een bescheiden toeslag op gedaan te hebben om het risico dat iemand niet in staat is om terug te betalen en de lening na 30 jaar moet worden kwijtgescholden af te dekken. De kans dat de lening van deze meneer (zijn zoon) niet afbetaald zal worden is nihil en verlaagt dus alleen maar het risico op deze leningen. In plaats van een negatief effect heeft het dus een positief effect. Wie worden er dus benadeeld doordat meneer gebruikt maakt van de grenzen van de mogelijkheden voor een studielening? Degenen waarbij hij anders geld had moeten lenen tegen ongunstiger voorwaarden: de banken. Meneer's scrupules zijn dus gebaseerd op zijn onkunde. Het hijgerige stukje van het achterbaksje dat een privéconversatie misbruikt is gebaseerd op niets dan dezelfde onkunde. En degenen die heel hard 'schande' roepen getuigen van al even weinig inzicht. Ik zou bijna gebruik maken van jouw vocabulaire en zeggen: je hebt je mee laten slepen door een neoliberaal complot van de MSM die de banken te vuur en te zwaard in bescherming nemen tegen mensen die via de overheid voordeliger geld lenen. Nou, chapeau voor je 'feiten'.

123456zeven
123456zeven9 jul. 2015 - 8:25

Dus de Volkskrant is de gevestigde macht? Dat ze vooringenomen flutstukjes voor in de krant schrijven zal best wel, maar dat komt omdat het flutjournalisten zijn, niet omdat ze de gevestigde macht zijn.

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus9 jul. 2015 - 8:25

"Dus de Volkskrant is de gevestigde macht?" De Persgroep is eigendom van de Belgische familie van Thillo, en daaronder vallen modelnamen als De Volkskrant, Het Parool, Trouw en het Algemeen Dagblad. En natuurlijk een fors aantal Belgische kranten. Het ANP (aka het NOS journaal op radio en TV en leverancier van vooral buitenlands 'nieuws' aan menig ander medium zoals nu.nl) is geprivatiseerd in 2003, de familie Fentener van Vlissingen is de grootste aandeelhouder. NRC is tegenwoordig in handen van de familie Brenninkmeijer en Peter Visser. Nu.nl is eigendom van het Finse Sanoma media, dat een plethora aan tijdschriften uitgeeft, waaronder televisiegidsen, maar ook Panorama, Nieuwe Revu, Playboy, Libelle, Donald Duck en Autoweek. Het heeft ook een meerderheidsbelang in SBS. Ergo, als jij zegt: "Dus de Volkskrant is de gevestigde macht?" dan volgt uit onjuiste veronderstelling in je vraag het bevestigende antwoord: ook hier is een groot deel van de publieke opinie in handen van weinigen. propaganda is dan ook veel te waardevol om niet te gebruiken, zo onlogisch is het allemaal niet.

peterh2
peterh29 jul. 2015 - 8:25

Het lijkt erop dat Tripsas toch door de bocht gaat helaas, jammer... 13 miljard bezuinigingen terwijl het volk OXI zei tegen 8 miljard bezuinigingen. Dit gaat hem de kop kosten, dit pikt het volk niet!

4 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2015 - 8:25

Nog even afwachten....

MarkHuisman
MarkHuisman9 jul. 2015 - 8:25

Ik begrijp dat een flink deel van de Syriza mp’s ‘verraad’ hebben geroepen. Maar Tsipras heeft natuurlijk een deal met de rechtse ND en To Potami en kan het dus door het parlement loodsen zelfs met een flink aantal tegenstemmen uit eigen partij. Dat is idd politieke zelfmoord en het is te hopen dat de links binnen Syriza ism links buiten Syriza het volk in opstand gaat brengen.

pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"Dit gaat hem de kop kosten, dit pikt het volk niet!" Ik snap je teleurstelling maar voor de Grieken draait het niet om jouw politieke wensdromen. Zij moeten namelijk de prijs betalen, dus grote kans dat ze bedanken voor jouw verelendungsspelletjes.

Robert Follon
Robert Follon9 jul. 2015 - 8:25

Tsipras (en Syriza) doet het toch helemaal zelf? Eerst referendum en nu 50 miljard steun vragen (waarbij hij zelf het voorstel en de voorwaarden schreef).

andreas102
andreas1029 jul. 2015 - 8:25

daar is nog wat te halen lijkt mij zo. Gemiddeld zijn er 50 chauffeurs voor iedere officiële wagen Er waren 45 tuiniers voor een klein grasveld met 4 struiken in het hospitaal Evangelismos In Griekenland wonen de meeste fictieve personen in de wereld met een leeftijd van 110 jaar Overlijdens worden dikwijls niet aangegeven de pensioenen worden verder uitgekeerd De Europese unie heeft ontdekt dat er families zijn die 4 à 5 pensioenen ontvangen, waarop ze geen recht hebben Er worden nog pensioenen uitbetaald aan personen die stierven in 1953, dus meer dan 60 jaar geleden 40000 meisjes ontvangen maandelijks een levenslang bedrag van 1000 € omdat ze de dochters waren van overleden functionarissenen dat kost aan de staatskas 550miljoen €. Nu is dit bedrag teruggebracht tot de leeftijd van 18 jaar. Toestellen voor hartstimulatie in de Griekse hospitalen kosten 400 maal meer dan in Britse hospitalen. In Griekenland mogen zeer veel werknemers vroegtijdig op pensioen, voor vrouwen vanaf 50, mannen vanaf 55 jaar. Ze moeten dan behoren tot één van de 600 categorieën, die men als bijzonder penibel omschreef : bvb. de haarkappers (omwille van de kleurstoffen die schadelijke stoffen kunnen bevatten), de professionele blazers-instrumentisten (in een fluit blazen is zeer vermoeiend) en ook de televisie presentatoren ( de microfoons worden verdacht de gezondheid te schaden). (Deze wet werd goedgekeurd door het socialistisch bestuur in 1978) Er zijn duizenden trucjes, onnodige ministeries en instituten. Een voorbeeld: voor de bescherming van het Kopias Meer, een meer dat sinds 1930 is drooggelegd, hier ‘werken’ 1763 mensen . In het laatste decennium werden er 300 nieuwe publieke ondernemingen gecreëerd. De fiscale fraude is immens, meer dan 25% van de Grieken betaalt geen cent voor particuliere opbrengsten. Corruptie, clientisme vieren hoogtij. Bovendien is het gewicht van de publieke sector verpletterend. Er zijn meer dan 1 miljoen functionarissen voor 4 miljoen actieve personen. Het gemiddeld loon van spoorwegbedienden/arbeiders overschrijdt 66000 €/jaar. Hierin zijn de schoonmakers en ongeschoolden inbegrepen De praktisch "gratis–metro" in Athene geeft ieder jaar voor 90 miljoen aan biljetten weg, terwijl de totale kost van de spoorwegen de 500 miljoen overschrijdt. Een Fransman ontvangt gemiddeld 51% van zijn laatste loon als pensioen, een Duitser 40%, Noord-Amerikanen 41%, een Japanner 34%..............Een Griek 96% Griekenland heeft 4 keer meer onderwijskrachten dan Finland, een land dat het hoogst geklasseerd staat. Deze overbevolking van onderwijskrachten heeft geleid tot een van de laagste niveaus. Omzeggens alle testen bewijzen dat. Samen met de Spaanse en Portugese onderwijskrachten (waar de resultaten ook niet goed zijn) worden zij het best betaald, hebben ze de meeste afwezigheden en de minste leerlingen. Daarnaast is er door een handje klap met Goldman Sachs net in het ene toetredingsjaar van de euro de begroting onder de norm van 3 procent laten komen. Daar voor zaten ze er altijd boven en na de invoering konden ze ook al niet meer voldoen aan de 3% norm. Achteraf bleek dat de begroting 15% tekort was ipv 3%. De Grieks-Ortodoxse kerk bezit inmiddels een kleine 400 miljard euro is na de toetreding tot de euro verdubbeld.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink9 jul. 2015 - 8:25

Gelukkig heeft Nederland het grootste aantal fantasten en 'uit de duim zuigers'. Maar de intentie van de boodschap klopt: vriendjespolitiek en belastingontduiking/-ontwijking zit de Grieken in de genen!

peterh2
peterh29 jul. 2015 - 8:25

Het lijkt erop dat Tripsas niet de ideologische ballen heeft die Variofakis wel had. Arm Grieks volk...

1 Reactie
MarcKaptijn
MarcKaptijn9 jul. 2015 - 8:25

Dit betekent inderdaad een herhaling van zetten.... Zucht. Want zelfs al zouden ze een schuldenverlichting krijgen is dat een herhaling van de fout die in 2012 gemaakt is. Ik was hier al bang voor toen Varoufakis aan de kant werd gezet. Ik vraag me af wat daar werkelijk zich heeft afgespeeld... Ter verdediging van Tsipras, als je door de "instellingen" gedwongen wordt tot het nemen van capitol controls kan je niet spreken over gelijkmatige onderhandelingen. Dan kan je misschien wel niet verwachten dat mensen onder zulke enorme (illegale) druk zich rationeel blijven gedragen. Dan zijn de termen "fiscal waterboarding" en "financial terrorism" een zeer terechte. En daarom alleen al zouden Dijsselbloem & Co. het veld moeten ruimen en wat mij betreft zich moeten verantwoorden voor het schenden van talloze verdragen waaronder in de eerste plaats die van de mensenrechten. Zij gedragen zich dictatoriaal en inderdaad als economische terroristen. En de PvdA? Hoe kunnen PvdA-leden in vredesnaam met zichzelf leven als een partijgenoot zich zo rabiaat anti-sociaal opstelt? Ik zou het vertrek van Dijsselbloem (en alle gelijkgestemden) eisen of de conclusies trekken en de partij verlaten.

JStokx
JStokx9 jul. 2015 - 8:25

Tsipras lijkt toch nog zijn verstand gevonden te hebben!

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum9 jul. 2015 - 8:25

Inderdaad. Helaas blijkbaar voor die fans van Nigel Farage, Marine Le Pen en Geert Wilders. Lang leve de solidariteit met Griekenland!!!

Jan de Kort
Jan de Kort9 jul. 2015 - 8:25

Het voorstel van de Grieken is hier te lezen: http://www.docdroid.net/164ll/prior-action-final-version.doc.html

1 Reactie
MarkHuisman
MarkHuisman9 jul. 2015 - 8:25

Totale capitulatie. Panagiotis Lafazanis, minister van energie en milieu, heeft de brief niet getekend en er gaan geruchten dat hij aftreedt. Vermoedelijk gaan een groot aantal Syriza mp’s tegen stemmen. Dit zou wel eens tot een breuk in de partij kunnen leiden. Een compleet verraad aan het OXI van de bevolking.

CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Net als alle andere deelnemers ben ik benieuwd naar het compromis dat uiteindelijk het resultaat zal zijn van de lopende gebeurtenissen. Dat dat er komt, daar ben ik zeker van. Ik ben niet teleurgesteld, en vind evenmin dat Tsipras nu bakzeil haalt. Hij heeft thuis steun, en zal die in Europa ook krijgen; en hij heeft samen met Varoufakis een heel belangrijk punt gemaakt: we laten ons niet ringeloren, en houden onze waardigheid. Ik schreef het eerder: de morele overwinning is aan de Grieken. De schrik zat, en zit er goed in, bij de arrogante EU-leiders. Je zag het aan de asgrauwe en verbeten, vertrokken gelaatsuitdrukkingen na het referendum. Dat viel even tegen, daar hadden ze niet op gerekend. Je zag het ook aan de uitzinnige, ontspoorde Verhofstadt; en de ontspannen, beminnelijke Tsipras, in dat parlement. Die morele zege is volgens mij een keerpunt. Mooie dingen kun je achteraf nooit zo goed bewijzen. Maar het zou goed kunnen dat de EU-houding ten aanzien van Spanje, Portugal, andere landen minder belerend en belastend zal zijn. Nou, dan is dat aan de mannen uit Hellas te danken. Nog twee dingen die me opvielen: Constant werden Letland, Ierland, en zelfs IJsland aan de Grieken ten voorbeeld gesteld. We weten dat het om onvergelijkbare situaties, uitgangspunten gaat. Constant werden analogieën verzonnnen, hier, die nergens op slaan: ja maar ik heb net aan mijn bank gezegd dat ik mijn hypotheek niet meer aflos hoor; ja maar ik ben het afbetalen van mijn lening aan mijn goedmoedige buurman nu zat, ik doe het niet meer. Ik denk dat ik er tientallen gezien heb, misschien nog meer. En ook die slaan nergens op. Een volk in nood is niet hetzelfde als een Hollander die effe geen zin meer heb, zogezegd.

2 Reacties
Zakenpief
Zakenpief9 jul. 2015 - 8:25

Maar de vergelijkingen met het kwijtschelden van de oorlogsreparaties van Duitsland sneden wel hout, volgens u?

Brauswasser
Brauswasser9 jul. 2015 - 8:25

Zullen wij eerst eens gaan kijken wat en hoe Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Servië, Spanje, Portugal, Ierland, etc., gaan stemmen op het onderdeel 50 miljard nieuw geld voor Griekenland. In Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Servië, daar is de armoede veel groter dan in Griekenland. In Athene rijden meer SUV’s en Limousines rond dan in die vijf landen samen. Ik snap dan ook helemaal niets van die sympathie voor Griekenland vanuit de linkse kerk.

HenkDenk
HenkDenk9 jul. 2015 - 8:25

Achter de griekse staatsschuld door Thierry Meyssan. Het huidige debat over de Griekse staatsschuld heeft allerlei soorten bedreigingen met zich meegebracht, allereerst tegen de regering Tsípras, en vervolgens tegen de Griekse kiezers. Er zich van onthoudend een discussie aan te gaan over het afschuwelijke deel van deze schuld, observeert Thierry Meyssan de internationale campagne tegen het vertrek van Griekenland uit de euro zone. Hij brengt het historische project van de Unie en de euro aan het licht zoals die in 1946 geformuleerd werd door Churchill en Truman, om tot de conclusie te komen dat Griekenland vandaag door de internationale geopolitieke omgeving in de val is gekomen, en niet door zijn economische situatie. Lees verder op: http://www.voltairenet.org/article188070.html

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"Achter de griekse staatsschuld door Thierry Meyssan" Dat maakt nou echt nieuwsgierig. Vooral omdat dezelfde Thierry Meyssan ook al onthulde dat 9/11 was georganiseerd door het Amerikaanse militair-industriële complex, met als doel een militair regime te installeren. Het blijft onbegrijpelijk dat hij daarvoor nooit een Pulitzerprijs heeft gekregen.

freaky33
freaky339 jul. 2015 - 8:25

De boel is aan Griekse zijde weer 180 graden gedraaid, en dat is jammer. Ze laten zich weer voor het karretje spannen van Brussel dus die zullen dit als een overwinning zien. Ik denk dat het contra is want door het maken van dit punt en op hun strepen te staan hebben ze een groot punt gemaakt. Wel een deceptie dat het nu allemaal ineens wel kan bij de Grieken, maar ja. De dwingende macht van de neo liberale in Europa is blijkbaar sterker. Bah.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"De boel is aan Griekse zijde weer 180 graden gedraaid" Welnee, Tsipras draait nog steeds om er een betere deal uit te slepen. Zo wilde hij 200 miljoen op defensie besparen, terwijl het IMF het dubbele eiste: 400 miljoen. In het nieuwste voorstel probeert Tsipras weg te komen met een bezuiniging van 300 miljoen op defensie, want hij wil wel genoeg speelgoed overhouden.

geila
geila9 jul. 2015 - 8:25

Heeft de troika geheime agenda ? http://www.standaard.be/cnt/dmf20150709_01769514

1 Reactie
JanB2
JanB29 jul. 2015 - 8:25

Tja, in Nederland hoor je dit soort berichten niet. Daar denkt men nog steeds dat Juncker, Dijsselbloem en Rutte eerlijke lieden zijn die het echte verhaal vertellen. En Verhofstad (een Belg nota bene) maar bulderen over de onwil van Syriza.

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@ Frank Lenssen Hoi Frank, Toen ik dat interview van Margriet Oostveen voor de eerste keer las, zal ik je eerlijk vertellen dat mijn grijns steeds breder werd. Ik dacht: wat een ongelooflijke ijdelheid. Het is één grote zelffelicitatie, één grote show van 'beschaafde' -want indirecte- borstklopperij. En dan die verwijzingen naar ethische principes en het geweten, die evident niet naar behoren functioneren, maar die in bepaalde kringen blijkbaar dienen als aardige accessoires waarmee gepronkt kan worden. Dus ik genoot van de manier waarop zij een bepaald mensentype portretteerde. Vandaag heeft ze weer een mooi verhaal geschreven over hoe al die zogenaamde "high potentials" nog te beroerd zijn om hun eigen rotzooi op te ruimen en het normaal vinden dat lager opgeleiden dat voor hen doen. Dat is in feite dezelfde houding als zeggen dat het vanzelfsprekend is dat een uitkeringsgerechtigde in de winter jouw straatje sneeuwvrij moet vegen. Jij schrijft over "de berekenende moderne mens". Dát was de vraag die dat interview bij mij achterliet: is dit nu het beeld, het archetype, van de moderne mens? Het is moeilijk oordelen over je eigen tijd, omdat je blik per definitie beperkt is. Het is, denk ik, in ieder geval wel het ideaalbeeld dat ons vanuit de dominante neoliberale stromingen wordt voorgehouden, mét alle rechtvaardigingen en drogredenen ("tegenprestatie!") om het te funderen. Ik weet niet of jij dat herkent, ik vermoed van wel, maar ik heb vaak het idee dat onze samenleving en de mensen in toenemende mate ontworteld raken. Meestal wordt dan gewezen naar mensen die het op allerlei manieren niet meer bij kunnen benen. Maar zelf denk ik: geworteld raken betekent óók verworteld raken in jezelf, een Mensch, een mens-uit-één-stuk worden. Dat vereist dat je ook de blik naar binnen richt en eerlijk durft te kijken naar je schaduwkanten, je motieven en diepste beweegredenen. Alleen dan ontwikkel je een eigen, individuele identiteit. In mijn ogen staat dat voorgehouden ideaalbeeld haaks daarop, en dat dat ideaalbeeld massaal omarmd wordt, vind ik dan ook verontrustend. Frank, ik vond het leuk om even met je van gedachten te wisselen. Ik zie in jou iemand die blijft denken, blijft zoeken naar de kern van zaken, en in die zin ook uitnodigt tot gesprek. Niet blozen, hè :-)

3 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Hoi José - blozen doe ik tóch, hoor... ...dit is een mooi bericht van je. Ik herken er veel in, en ik laat het even bezinken, voordat ik erop terugkom - dat verdien je namelijk. Aanvaard mijn dank, Frank.

hannogroen
hannogroen9 jul. 2015 - 8:25

'nog te beroerd zijn om hun eigen rotzooi op te ruimen en het normaal vinden dat lager opgeleiden dat voor hen doen' Nou nee niet te beroerd, vaak genoeg zelf gedaan. Als jij een baan zou hebben die je leuk vindt, die nuttig is, die meer dan 8 uur per dag kost, en waar je genoeg geld mee verdiend om een werkster te kunnen betalen. Ga jij dan in je spaarzame vrije tijd zelf lopen dweilen als er mensen zijn die dat tegen fatsoenlijke betaling voor je willen doen? Maak jij op een buitenlandse hotelkamer zelf je kamer schoon?

pietdeg2
pietdeg29 jul. 2015 - 8:25

"Toen ik dat interview van Margriet Oostveen voor de eerste keer las, zal ik je eerlijk vertellen dat mijn grijns steeds breder werd." Omdat het inspelen op de onderbuik je wel beviel merkte je niet eens dat het geen interview was maar een column waarin de eigen interpretatie van een privégesprek werd gegeven. Zonder ook maar enig feitelijk benul van wat er werkelijk speelde (meneer had ten onrechte scrupules) maar het is tenslotte ook maar een column. "Dus ik genoot van de manier waarop zij een bepaald mensentype portretteerde." Dat doet ze goed: fact free de onderbuik van de ressentimentsmens bespelen. "ik heb vaak het idee dat onze samenleving en de mensen in toenemende mate ontworteld raken." Dat dat in verhevigde mate voor jezelf geldt zie je dan weer niet. Want wat is jouw blik op de samenleving nou helemaal waard als je slechts geniet als jouw vooroordelen worden bevestigd?

José
José9 jul. 2015 - 8:25

Guy Verhofstadt, in 2014 nog kandidaat-voorzitter Europese Commissie, zit in het bestuur van een multinational die winst wil maken met privatisering van drinkwater in Griekenland. Het is algemeen bekend dat veel Griekse problemen te wijten zijn aan de innige band tussen politici en de zakenwereld. Toch lijkt niemand bezorgd dat EU-politici gelijkaardige banden hebben met machtige lobbygroepen. http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/07/10/verhofstadt-who-who-is-the-guy-representing-you

1 Reactie
anjal
anjal9 jul. 2015 - 8:25

Étienne Davignon (maatje van Verhofstadt) liet zich ontvallen: "Verhofstadt zal pas content zijn als het land een woestijn wordt, omdat het netto te financieren saldo dan automatisch op nul komt." https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89tienne_Davignon

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2015 - 8:25

Niet alleen de media maar ook het ordinaire D66 publiek grossiert in platvloersheid. D66 jij-bak kampioen. En de D66 beweringen geven te denken. Uit welk hol komen de huidige zich D66 liberalen noemende schreeuwers gekropen? D66 aanhangers geven nog liever poen aan de wederopbouw van Nazi-Duitsland dan dat ze de Grieken nu uit de brand helpen. Zoals gewoonlijk komt de zich uitverkoren wetende D66 ubermensch met de bekende denigrerende jij-bak. ''Omdat jij weer eens te dom bent om de relevantie te zien? Er is nogal een verschil tussen het kwijtschelden van herstelbetalingen door een land dat (ook al waren ze zelf de aanstichters) na een uitputtende oorlog is platgebombardeerd en moet worden opgebouwd en een democratisch land dat zich al jubelend dieper en dieper in de schulden heeft gestort.''

1 Reactie
arjenZH
arjenZH9 jul. 2015 - 8:25

De frustratie zit wel erg diep geloof ik he? Je toont alleen maar het failliet van links aan met je geschreeuw. Je komt telkens niet verder als het gratis uitdelen van geld, het liefst ook nog van anderen. Geen enkele reëele oplossing, laat staan argumentatie gezien in jouw reacties. Louter vooroordelen en gescheld. Gelukkig hebben de Grieken eieren voor hun geld gekozen en zet de weg naar herstel zich nu hopelijk in. Jammer dat de huidige Griekse regering al weer zoveel schade heeft aangericht met die prachtige linkse ideeën. Niets van terechtgekomen, zoals altijd eigenlijk. Man, je leeft zelf in Nederland in een paradijs op aarde, maar de plank voor je kop is te groot om het gezien.

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@Joe Speedboot Hoi Joe, In dat artikel gaat het niet over werksters of het schoonmaken van hotelkamers. Margriet Oostveen schrijft dat ze op een gegeven moment de tweedeling voor haar ogen zag toen er in een publieke ruimte, een park, gebarbecued werd met wegwerpbarbecues. Daarover heeft ze een stukje geschreven, en wat mij trof was het volgende citaat: "Als de high potentials naar huis gaan, blijven brandplekken en een spectaculaire rotzooi achter in het gras. Opruimen doen high potentials kennelijk alleen nog in arme landen. Dus ik sprak de ochtend na zo'n zomeravond met de schoonmakers van de gemeente in het park af. 'Deze jonge mensen vinden het zó normaal dat wij hun troep meenemen', zei Roberto van Ee (47) opgewekt, 'dat ze er gerust nog wat bijgooien terwijl we bezig zijn. Even helpen, denken ze dan.' René Postma was er ook bij en Stefan de Bruijn. René maakt de parken en straten al 18 jaar schoon, Roberto doet het 9 jaar en Stefan 17 jaar. Fijne baan op zich, er waren dus alleen wel wat veel barbecues en hoogopgeleiden bijgekomen. De wijkopzichter, Erik Verheul, vertelde over verbruiksdruk, handjes in de wijk en de beeldkwaliteit buiten. Iedereen in de parkwereld weet vanouds dat je op de eerste mooie dag zichtbaar moet staan schoonmaken, zei hij, zodat de mensen zien waar troep toe leidt. Psychologisch opruimen, noemen ze dat. Maar de schoonmakers zagen dus dat het effect bij hoogopgeleide parkbezoekers vaak anders is. Die geloven oprecht dat je voor hén staat te werken." En een stukje verder zegt een van de schoonmakers: ' Ze zijn zich van geen kwaad bewust, vergoelijkte Stefan nog eens, ze denken dat het zo hóórt.' Misschien heb ik het te scherp geformuleerd. "Te beroerd" vooronderstelt bewuste onwil, en dat kan ik vanuit dit citaat inderdaad niet waarmaken. Dat neemt niet weg dat het bij mij vragen oproept. Ik ben op zoek naar wat er gaande is in de samenleving, waar we op af koersen, en ik vraag me af of deze instelling een eenmalig generatiedingetje is dat in de loop van de tijd uitdooft, of dat het een wezenlijk puzzelstukje betreft dat goed aansluit bij andere stukjes. Voorlopig neig ik naar het laatste, maar ik heb het beeld nog niet compleet.Dus als jij daar bepaalde gedachten of waarnemingen over hebt, wil ik die graag horen. Overigens, nu ik toch de gelegenheid heb om te corrigeren: de zin in mijn stukje aan Frank dat ik genoot van de manier waarop zij een bepaald mensentype portretteerde, is in ieder geval niet goed geformuleerd.Dat kan de indruk wekken dat zij hem 'in de val' gelokt heeft, en ik heb geen enkele reden om dat aan te nemen. Integendeel, zij wekt bij mij de indruk dat ze integer haar werk doet, en mensen open en eerlijk tegemoet treedt.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Ha die José - als je het leuk vindt kan je me e-mailen op: king.roeptoeter@gmail.com Ik merk dat het lastig is om on topic te blijven, als je naar bredere uitleg streeft. Groetjes, Frank.

hannogroen
hannogroen9 jul. 2015 - 8:25

José, mijn bezwaar is dat die conclusie is gebaseerd op de (subjectieve) waarneming van slechts een paar mensen. Misschien hebben ze gelijk, maar zolang die waarneming niet wordt gesteund door uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek lijkt het me tamelijk voorbarig een hele bevolkingsgroep in een kwaad daglicht te stellen op basis van de waarneming die Oostveen beschrijft.

José
José9 jul. 2015 - 8:25

@ Piet de Geus Tegen zoveel gefabuleer kan ik niet op, dus ik neem dit maar gewoon voor kennisgeving aan.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19939 jul. 2015 - 8:25

Ach José - onze Piet is Statler & Waldorf in één personage verenigd. Hij kan niet anders; indien hij niet reeds bestond, dan hadden we hem moeten uitvinden. Zie het zo: Piet hoort bij het meubilair van Joop.nl, en in die zin is hij onmisbaar.