Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Greta Thunberg wil zich aansluiten bij demonstranten bruinkooldorp Lützerath

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3750 keer bekeken
  •  
gretathunberg

Greta Thunberg zal zich zaterdag aansluiten bij de activisten in het Duitse ‘bruinkooldorp’ Lützerath, net over de grens bij Roermond. Dat hebben de activisten woensdag bekendgemaakt, melden Duitse media.

De Zweedse klimaatactiviste reisde in september 2021 ook al eens af naar het dorp om te protesteren tegen de winning van bruinkool. Het verbranden van bruinkool leidt tot de uitstoot van veel broeikasgassen en is daarnaast zeer vervuilend.

Honderden activisten wonen al twee jaar in Lützerath om te voorkomen dat het Duitse energiebedrijf RWE 130 miljoen ton bruinkool kan ontginnen. Op woensdag is de Duitse politie begonnen met de ontruiming van het dorp, waar ook vijftien Nederlandse activisten bivakkeren.

De activisten geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen. “We zitten zeker op tien meter hoogte en de politie moet met gespecialiseerde klimmers komen om ons eruit te halen”, aldus activist Hazel die met anderen in een boomhut woont. “We hebben eten en water ingeslagen waar we het enkele weken mee kunnen uithouden.”

Activisten zijn zaterdag van plan om vanuit vijftig verschillende plaatsen af te reizen naar Lützerath. Op donderdag en vrijdag zijn er ondersteuningsdemonstraties in München en Hamburg.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

Kloofje
Kloofje13 jan. 2023 - 7:42

De rechter heeft toch geoordeeld dat het spookdorp ontruimt mag je worden?

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 15:31

Ja. En dat gebeurd ook. Wat is je punt?

oproerkraaier
oproerkraaier12 jan. 2023 - 17:49

Zo voorspelbaar: de extreemrechtse horde op dit forum is boos op haar. Op zich is dat een teken dat ze het goed doet.

6 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst13 jan. 2023 - 8:00

Jouw gefulmineer tegen extreemrechts begint vervelend te worden. Volgens jou is alles rechters dan GroenLinks extreem.

Ejoth
Ejoth13 jan. 2023 - 9:07

Maar jouw reactie is nog voorspelbaarder.

Kloofje
Kloofje13 jan. 2023 - 9:45

Oproer, de rechter heeft de ontruiming toegestaan. Dan is het toch helder, of wat wil je dan nog?

Norsemen
Norsemen13 jan. 2023 - 12:59

"Dan is het toch helder, of wat wil je dan nog?" Helder dat het ethisch of maatschappelijk verantwoord is? Dacht het niet.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jan. 2023 - 15:33

pabst: Totale onzin. Iets waar rechts in grossiert. PVVers/FvDers/Ja21ers die noem ik fascistisch ja. Schande voor ons land dat een nazi-partij als de PVV de 2e partij van dit land is.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst14 jan. 2023 - 10:09

@ kraaier Waarom ben jij nog niet waar zij is?

pahan
pahan12 jan. 2023 - 16:43

Ik hoor net dat ze haar Twitter volgers opgeroepen heeft om ook te komen. Project X Lützerath? 5.8 miljoen volgers, dat is een heel ding.

Farmer3.0
Farmer3.012 jan. 2023 - 16:35

Waar is Frans Timmermans als je hem nodig hebt? ( Met zijn vingertje ) Zijn woonplaats in Limburg is zo'n beetje om de hoek. Bruinkool, naast stookolie zo'n beetje de meest vervuilende brandstof.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem12 jan. 2023 - 19:05

Duitsland is de baas in de EU en dus ook de baas van Fransje.

Willem van der Decken
Willem van der Decken12 jan. 2023 - 15:41

Rechter doet uitspraak in een stikstof/asiel zaak, links: de rechter heeft gesproken!, nu uitvoeren! Rechter doet uitspraak in een bruinkoolzaak, links: Bezetten! Actie! Extreem zwaar vuurwerk naar politie gooien = gewoon verzet! Het blijft apart om te zien…

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 jan. 2023 - 17:31

Rechter doet uitspraak in een stikstof/asiel zaak, Rechts: belachelijk! Een gevaar voor de democratie! Rechter doet uitspraak in een bruinkoolzaak, Rechts: Fuck de planeet! Handhaven! Het blijft apart om te zien…

Adaestuo
Adaestuo12 jan. 2023 - 20:37

@Willem van der Decken: "Actie! Extreem zwaar vuurwerk naar politie gooien = gewoon verzet!" De Duitse politie heeft al herhaaldelijk gezegd dat de overgrote meerderheid van de activisten in Lützerath geweldloos verzet toepast. Maar ach, zulke feiten zullen jou enkel maar hinderen hè?

Willem van der Decken
Willem van der Decken12 jan. 2023 - 21:21

@adaestuo, dus de beelden van zeer zwaar vuurwerk dat tussen agenten ontploft zijn nep? Of gooiden die agenten dat zelf?

oproerkraaier
oproerkraaier13 jan. 2023 - 15:58

Rechter staat demonstratie toe. Rechts bestormt met zwart gemaakte gezichten de demonstranten en bedriegt ze, vernield hun auto's en dreigt mensen in brand te steken. Rechts: eigen schuld. Het blijft apart om te zien.

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 jan. 2023 - 13:11

Zolang de Groenen, en ook de SPD, van mening blijven dat de overgebleven 3 kerncentrales toch echt dit jaar dicht moeten, en dus defacto belijden dat bruinkool minder schadelijk is, gaat ook Greta het verschil niet maken.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2023 - 17:15

Ik denk dat Scholz en de SPD het probleem zijn. Het is hier ook een publiek geheim dat Scholz en Macron elkaar over energie en Rusland niet begrijpen en Macron inmiddels eigen contacten met Grunen en FDP heeft. Vandaag ook weer die hypocrisie over die Leopard 2 tanks

Nemo2
Nemo212 jan. 2023 - 21:48

Ironisch is dat nou juist de Groenen gestemd hebben voor bruinkool-ontginning in Lützerath, en de top dit ook blijft verdedigen: https://tinyurl.com/bddatc74

Pater
Pater13 jan. 2023 - 5:12

Juist wel. Greta pleit voor iets langer openhouden kerncentrales; zij kan in de Duitse milieudiscussie een gamechanger zijn. Openhouden maakt de kernenergieproblemen (kosten, risico's, opslag radioactief afval) niet meer dan een slagje groter; nieuwe kerncentrales maken die problemen zeer veel groter. Als Grünen en SPD slim zijn halen ze Mutti Merkel erbij: de kern van de Atomausstieg om geen nieuwe kerncentrales te bouwen blijft staan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 jan. 2023 - 7:11

@Juppé Wat betreft de houding tav Rusland heb je gelijk. De Groenen stellen zich hard op tegenover Rusland. De SPD herbergt veel Poetin-lovers en anderen met economische belangen in Rusland. De voormalige SPD kanselier Schröder is wat dat betreft niet de enige in de gelederen van de SPD. Wat betreft de bruinkoolproblematiek blijf ik bij mijn standpunt dat ook de Groenen hier een kwalijke rol spelen.

ZonderNaam2
ZonderNaam212 jan. 2023 - 12:53

Mooi, maar geen bruinkool meer mijnen in Duitsland betekent bij gelijkblijvende energievraag wel dat er in andere landen meer grondstoffen gemijnd moeten worden. Zolang we de vraag naar energie niet drastisch verminderen zijn we zeker qua mijnbouw alleen maar problemen aan het verplaatsen. En niet zelden verplaatsen we het naar omgevingen waar men helemaal niet zo let de ecologische en humanitaire schade die aangericht wordt. Ik ben zelf echt heel erg geschrokken toen ik zag hoe het er in de kobalt mijnen in de DRC aan toe gaat (kijk bijvoorbeeld op de site van amnesty.nl). Als dit de wijze is waarop de energietransitie vorm gaan geven dan is de nieuwe utopische groene wereld van Thunberg net zo verrot als de huidige realiteit. We ruimen onze eigen achtertuin op en gooien alle ellende over de schutting bij armere landen.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 15:26

@ZonderNaam "Mooi, maar geen bruinkool meer mijnen in Duitsland betekent bij gelijkblijvende energievraag wel dat er in andere landen meer grondstoffen gemijnd moeten worden." Nee, de huidige capaciteit is toereikend en hoeft niet vergroot te worden als de transitie vormgegeven wordt. Het moet pas als je de transitie niet wilt doorzetten.

ZonderNaam2
ZonderNaam212 jan. 2023 - 20:24

@ MG1968-2 Groene energie vereist veel meer batterijopslag, en daar heb je weer massaal kobalt voor nodig, vandaar het voorbeeld dat ik aanhaalde.

MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 12:31

@ZonderNaam "Groene energie vereist veel meer batterijopslag, en daar heb je weer massaal kobalt voor nodig, vandaar het voorbeeld dat ik aanhaalde. " Ik denk sowieso niet dat groene energie maatschappelijk gezien mogelijk is zonder flankerend beleid en dat dit flankerende beleid uitgerold moet worden. Een van die zaken zou zijn de ketenverantwoordelijkheid. De arbeidsomstandigheden binnen de diverse kobaltmijnen kunnen gemiddeld gezien niet de toets van kritiek aan. Als je dus toch kobalt nodig hebt (en dat hebben we) werk je aan het verbeteren van die omstandigheden. Zoals je al zegt: zonder kobalt is het geen optie dus werk je aan die verbeteringen. Natuurlijk is de energietransitie een mega uitdaging die op heel veel gebieden zo zijn impact heeft. Met de handen omhoog gaan staan en zeggen 'ach laten we maar kiezen voor bruinkool ipv transitie' is echter ook geen optie.

ZonderNaam2
ZonderNaam213 jan. 2023 - 13:41

@ MG1968-2 Het gaat mij om die ketenverantwoordelijkheid, die moet echt veel beter. Als we de grondstoffen voor de energietransitie op dezelfde manier uit Afrika blijven trekken als de grondstoffen voor de fossiele industrie gaan we niet echt naar een betere wereld toe. Zeker niet als we de facto mijnbouw van Duitsland (waar in ieder geval strenge arbeid- en milieuregels bestaan) naar Congo gaan verplaatsen. Overigens vind ik ook dat we naar een globaal energiebeleid moeten gaan. Gezien de grondstoffenkosten zouden we bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens eigenlijk veel strategischer plaatsen. Dus zonnepanelen zoveel mogelijk plaatsen waar er veel zon is en windmolens waar er veel wind is. Nu worden ze nog te vaak in regio's geplaatst waar de CO2 uitstoot en energiekosten van de fabricage nooit door het gebruik terugverdiend kunnen worden.

MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 15:25

@ZonderNaam "Het gaat mij om die ketenverantwoordelijkheid, die moet echt veel beter. Als we de grondstoffen voor de energietransitie op dezelfde manier uit Afrika blijven trekken als de grondstoffen voor de fossiele industrie gaan we niet echt naar een betere wereld toe." Gezien hetgeen ik hierboven schreef weet je dat ik je daar gelijk in geef. "Zeker niet als we de facto mijnbouw van Duitsland (waar in ieder geval strenge arbeid- en milieuregels bestaan) naar Congo gaan verplaatsen." Mijn punt was juist dat de huidige geaccumuleerde voorraad van de bruinkoolmijnen zodanig is dat deze de periode van transitie kan overbruggen. Dat impliceert dat er geen bruinkool ergens anders vandaan hoeft te komen. Ja, extra uit Congo zal de prijs drukken, maar we zijn het beide eens dat we dat niet moeten doen. "Overigens vind ik ook dat we naar een globaal energiebeleid moeten gaan. " In vroegere jaren zou ik daar volmondig ja op gezegd hebben. En het streven ernaar zeg ik nog steeds ja op. Maar -zoals gezegd- dat kan alleen met flankerend beleid (b.v. wbt die arbeidsomstandigheden) én is in de huidige situatie waarin energie als hefboom wordt gebruikt in conflicten sowieso onmogelijk. En ik wens niet zoiets als een inval van Oekraine mee te financieren omdat daar nou eenmaal (vrijwel) alle energie vandaan komt. Maar als principe heb je natuurlijk gelijk daarin.

MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 15:29

@ZonderNaam En -effe out of the box gedacht wat betreft je laatste opmerkingen over dat globale systeem- wel een idee om gebieden waar energie 'gewonnen' dan wel geproduceerd wordt op een duurzame manier net zoals de oceanen als gezamenlijk bezit (en gezamenlijk te onderhouden, uit te bouwen, te 'leasen') te zien. Dat gaat natuurlijk alleen op de duurzame bronnen want de fossiele brandstoffen: daar is alles bij al die landen al 'in gereedheid en productieklaar' en zullen dat (natuurlijk) niet uit handen geven. Maar in jou globale structuur zou dit voor hernieuwbare bronnen wel degelijk kunnen werken.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon12 jan. 2023 - 12:50

Als ze vandaag de zeilboot vanuit Zweden pakt, dan met bakfiets vanuit Rotterdam naar Roermond en het laatste stukje op de step, dan is ze ergens volgende week op plaats van bestemming. Mooi op tijd.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier13 jan. 2023 - 2:10

hahaha, heel grappig en gevat! /s

van Putten
van Putten12 jan. 2023 - 10:57

Ik vrees dat zij, zodra ze zich daar in de buurt laat zien, zal worden opgepakt wegens opruiing.

1 Reactie
badgast
badgast12 jan. 2023 - 13:45

uit publicitair oogpunt niet onvoordelig voor de protesteerders. Maar het lijkt me onwaarschijnlijk. Zo dapper is oom agent niet als het gaat om het dwarszitten van bekende wereldburgers.

Backtobasics
Backtobasics12 jan. 2023 - 10:44

De Duitse industrie lobby (vooral de auto industrie) is ongekend. En deze lieden willen echt niet veranderen, ja ze gaan nu wel langzaam over op electrisch maar wel "weer" met de oude manier van denken. Dwz zoveel mogelijk verkopen met China als natte droom, de auto,s worden steeds zwaarder (inmiddels is 2,2 ton vrij normaal geworden), groter, duurder en sneller. De vraag is of dat echt vooruitgang is.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2023 - 12:04

De vraag stellen is 'm beantwoorden

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2023 - 12:28

« ja ze gaan nu wel langzaam over op electrisch maar wel "weer" met de oude manier van denken.« ……er zijn al signalen dat ze te beginnen met hun zogeheten patserbakken electrisch liever overslaan en naar een waterstof samenleving willen, waarbij waterstof niet bovenin de energieketen dient voor vereffening van weer en seizoenseffecten, maar waar waterstof de kern van het huis en transportgebruik wordt. De enorme (vaak dubbele) energieverliezen die dit oplevert worden voor lief genomen. Je bouwt gewoon meer windmolens…..en meer gastanks…..en meer waterstofgeneratoren…… en waterstofcentrales…en zoals u zegt, alles kan weer zoals vroeger.

KritischKijken
KritischKijken12 jan. 2023 - 12:34

Waarsch wel want al die bezorgde burgers willen wel welvaart om vooral hun sociale voorzieningen op peil te houden

oproerkraaier
oproerkraaier12 jan. 2023 - 17:44

KK, de mensen die door u heel denigrerend "bezorgde burgers" noemt hebben geen belang bij een SUV's en steeds zwaardere auto's.

Miss Piggy
Miss Piggy12 jan. 2023 - 9:32

Ik ben wel eens langs die gigantische mijn gereden. Je kunt met de snelweg er met een bocht omheen, en dat is een aardig tochtje. Het is een dystopische omgeving, die doet denken aan een industrieterrein in de oude Sovjetunie. Duitsland heeft door z'n ondoordachte energiebeleid van de afgelopen jaren zich in een zeer penibele positie gemanoeuvreerd. Kernenergie werd door emoties uit gefaseerd om plaats te maken voor Russisch gas. Daarnaast werd veel geïnvesteerd in wind -en zonne-energie. Echter zonnepanelen in een land als Duitsland is ook niet onder de streep groen. Te weinig zonlicht, waardoor de investering in grondstoffen niet opweegt tegen de opbrengst. Tja, ik vrees dat er voor Duitsland even niet anders opzit dan die smerige bruinkool te gebruiken. Men kan daar niet anders, of de hele economie kukelt in elkaar. Totdat ze weer volop hun energiesector in transitie hebben. Maar dat kan jaren duren. De milde winter tot nu toe is gelukkig een voordeel hierin.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 12:21

@MissPiggy "Het is een dystopische omgeving, die doet denken aan een industrieterrein in de oude Sovjetunie." En er zijn er velen in Duitsland. Ik hoef maar richting Bon van hieruit en kom er meerdere tegen. "Tja, ik vrees dat er voor Duitsland even niet anders opzit dan die smerige bruinkool te gebruiken. Men kan daar niet anders, of de hele economie kukelt in elkaar. Totdat ze weer volop hun energiesector in transitie hebben. " De bestaande capaciteit -daar ben ik met je eens- kan niet zomaar gestopt worden. Maar die is dan weer voldoende voor de tijd die nodig is om de energiesector -zoals jij het zegt- in transitie te krijgen. Het beschikbaar maken van die nieuwe capaciteit lijkt vooral te maken te hebben met reeds gemaakte afspraken/toezeggingen in combinatie met het willen uitstellen van de vaart achter die transitie.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jan. 2023 - 9:29

Dapper kind. Moge haar idealisme wereldwijd worden gevolgd in de strijd tegen het alles verwoestende nepliberalisme en neofascisme.

Juppé🎗
Juppé🎗12 jan. 2023 - 9:24

Hoeveel sympathie ik ook heb voor deze mensen en hoe totaal idioot deze beslissing ook is. Je probeert een democratische beslissing niet tegen te houden door het gooien van stenen en molotov cocktails naar anderen. Er zijn nog drie kernreactoren die Greta kan redden. Die vorig jaar stilgezet zijn misschien ook nog, maar de blinde overijverigheid waarmee de sommige duitsers deze vergissing als een soort levenswerk doorzetten doet het ernstigste vrezen. Ik zou zeggen neem dan de echte consequenties…….elke vrijdagavond in de kou, dan kan die bruinkool ook blijven waar ze is.

Norsemen
Norsemen12 jan. 2023 - 8:55

Dat Thunberg bij zoveel mensen weerstand oproept vind ik iets onbegrijpelijks. Het enige wat ik met die mensen gemeen lijkt te hebben is dat we mens zijn.

Ranonkel2
Ranonkel212 jan. 2023 - 8:43

Deze reactie is verwijderd

Harold6
Harold612 jan. 2023 - 5:39

Aansluiten wil zeggen , meedoen met het gooien van flessen , stenen , vuurwerk ? De rechter heeft bepaalt dat het dorp moet verdwijnen. In een rechtstaat moeten we ons hiuden aan deze uitspraak. Het met geweld zich verzetten hiertegen is achterlijk. Het miljoenen kostende ontruimen van dit dorp , vol met beroepsstakers moet zsm worden afgerond. Voor Greta's businessmodel is het goed dat ze zich laat zien.

5 Reacties
Greendutch
Greendutch12 jan. 2023 - 9:11

het is maar goed dat we niet in Poetins Rusland wonen maar hier waar iedereen een eigen mening mag hebben, of ’t nou conservatief kortetermijn(blijfvanmijngeld)denken is of toekomstgericht altruïsme . ik heb je gehoord, ik respecteer Gretha Thunbergs besluit niemand kan verplicht worden agressief te handelen maar als je agressief en ondoordacht behandeld wordt kan ik me indenken dat je terughandelt.

Onne Smeets
Onne Smeets12 jan. 2023 - 9:48

@Harold6 Inderdaad. En zo zie je maar weer met reacties als Greendutch e.a. of het ontbreken daarvan hierover. Over het gooien van molotovcocktails en zwaar vuurwerk naar mensen, wat serieuze bereidheid en voorbereiding impliceert deze te willen gebruiken, wordt er opeens heel anders geoordeeld als dat wat dorpelingen een auto van KOZP met stenen en zwaar vuurwerk bekogelen zoiets doen. Dan heeft men het over terreur. Maar dat soort werk was aan extreem linkse en milieu-extremistische zijde nooit echt een punt en zelfs een soort geaccepteerd privilege waarbij de schuld bij de slachtoffers van die terreur ligt.

Harold6
Harold612 jan. 2023 - 10:22

@Greendutch ,de rechter heeft besloten , als je je dan toch als een verwend kind blijft stampvoeten , zijn de consequenties voor hen.

KritischKijken
KritischKijken12 jan. 2023 - 12:36

"De rechter" geldt alleen als het progressieven uitkomt. Bij asiel of stikstof...

oproerkraaier
oproerkraaier12 jan. 2023 - 17:47

"beroepsstakers" wie betaald hen dan? Dat is zo'n domrechtse onzinkreet die alleen gebruikt wordt door rabiaat rechtse rancuneuzen. Het soort dat de wereld niets geeft.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque11 jan. 2023 - 22:20

Mooi op tijd. Dd boel wordt as we speak al schoongeveegd en direct daarna gooien ze dat dorp plat als een pannekoek. Misschien kan ze nog wen social media momentje doen 5 kilometer verderop.

4 Reacties
Harold6
Harold612 jan. 2023 - 10:24

De puinhoop die deze beroepsstakers achter laten is verschrikkelijk. De maatschappij kan hiervoor opdraaien.

MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 12:24

@Harold Puinhoop achterlaten? Dat dorp was verlaten. "Beroepsstakers" Een 24/7 bezetting wil niet zeggen die iedereen die daar aan meewerkt 24/7 aanwezig is.

Harold6
Harold612 jan. 2023 - 14:57

@mg..... u heeft niet de beelden gezien van dit" dorp" ? Een krakerspand is er niets bij.

MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 16:00

@mg..... u heeft niet de beelden gezien van dit" dorp" ? Een krakerspand is er niets bij. Ja. En net als bij het krakerspand waren de woningen al leeg. Ze gaan ook na de ontruiming tegen de vlakte want het is het terrein waar de mijnbouw zal plaatsvinden. Dat ze er dan uitgeleefd uitzien zorgt niet voor schade. Dus je 'de maatschappij kan hiervoor opdraaien' is niet relevant wat betreft de puinhoop die ze achter laten. Daarmee wordt de sloop niet kostbaarder.

Brutus de tweede
Brutus de tweede11 jan. 2023 - 22:03

Ha, doet ze eindelijk iets wat wel goed is voor het milieu !

1 Reactie
VANRUITER
VANRUITER12 jan. 2023 - 11:03

Deze reactie is verwijderd

Check mate
Check mate11 jan. 2023 - 21:24

En dan te bedenken dat die Duitsers een pracht alternatief hebben voor die vieze dorp-verslindende bruinkool. Een alternatief dat weinig ruimte inneemt, geen CO2 uitstoot en veilig is: kerncentrales. Opstarten die dingen, ze staan er al!

3 Reacties
Greendutch
Greendutch12 jan. 2023 - 9:23

sluit je aan bij VVD [je vergeet blijkbaar dat je hier bij Joop zit] Ik, heb wél iets van de pandemie geleerd nl. dat we niet of minder afhankelijk moeten zijn van andere landen -denk aan medische- en zorgmiddelen- ***hoeveel uranium voor die kerncentrales is hier aanwezig??? Ik, heb wél iets van Poetins-oorlog-tegen-democratie geleerd nl. dat een vriend of handelspartner ook een vijand kan worden en dus centrale infrastructuur aanvalt, wat makkelijk is omdát het centraal is. ***hoe makkelijk wil je het een vijand maken?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine12 jan. 2023 - 10:45

@green, "hoeveel uranium voor die kerncentrales is hier aanwezig", dus eigenlijk zeg je dat je een groot voorstander bent voor het verdere gebruik van bruinkool door Duitsland, want dat is de brandstof die ze zelf in overvloed hebben? Hetzelfde geld voor China, dat kolencentrales blijft neerzetten, omdat ze dat zelf in overvloed hebben, en ze dus niet afhankelijk willen zijn van het buitenland en aanvoerroutes (die anderen, lees Amerikanen, kunnen verstoren) Of snap ik je verkeerd?

badgast
badgast12 jan. 2023 - 13:49

je loopt achter de feiten aan vriend: Thunberg pleitte daar vorig jaar al voor ( https://nos.nl/artikel/2448133-greta-thunberg-pleit-voor-langer-openblijven-duitse-kerncentrales )

Onne Smeets
Onne Smeets11 jan. 2023 - 21:21

"De activisten geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen." Eufemistisch. Ze gooien molotovcocktails, zwaar vuurwerk, en stenen naar agenten, mensen die de opdracht hebben diezelfde "demonstranten" veilig weg te sturen. En dan zijn er legio die een klein clubje boeren die een paar strobalen in de fik steken bij opritten en KOZP-demonstranten wegjagen door ze te bekogelen met veel minder terrorisme verwijten. Het links-extremisme maakt, net als het milieu-extremisme, al vele decennia langer bewezen met veel meer recht aanspraak op die kwalificatie. Maar ze had nooit dezelfde kritiek uit dezelfde hoek die boeren om maar een schijntje zo veroordeeld. Men heeft blijkbaar het idee een gerechtvaardigd privilege op terreur te hebben en geraakt daarom om de minste geringst tegenstoot in een stuip.

2 Reacties
Greendutch
Greendutch12 jan. 2023 - 9:31

het is al 2 jaar een vreedzame demonstratie tot ze agressief worden aangevallen en reageren >>> nadat de burgers van dat dorp al vele tientallen jaren geprotesteerd hebben en gevochten voor behoud van hun huizen maar RWE [=geld] wint, koopt dorpen uit , sloopt natuur en bevolking. jaren geleden al docu’s getoond over Lūtzerath

KritischKijken
KritischKijken12 jan. 2023 - 12:38

@Greendutch De rechter heeft gesproken. Dat is voor mensen zoals u toch ook heilig als het gaat om asiel of stikstof?

Willem van der Decken
Willem van der Decken11 jan. 2023 - 21:16

“We zitten zeker op tien meter hoogte en de politie moet met gespecialiseerde klimmers komen om ons eruit te halen”, aldus activist Hazel die met anderen in een boomhut woont. “We hebben eten en water ingeslagen waar we het enkele weken mee kunnen uithouden.” De weersvoorspelling voor de komende 2 dagen; hevige regenbuien, windkracht 4 tot 5 met zware windstoten. Misschien worden de ontruimingsacties vanzelf reddingsacties?

HollandseKaas
HollandseKaas11 jan. 2023 - 20:51

130 miljoen ton, snel omgerekend bijna 1 miljard vaten olie equivalent aan deze zeer vieze troep opgraven is inderdaad niet hoe we met onze omgeving moeten omgaan.

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine11 jan. 2023 - 21:36

@HollandseKaas, het alternatief is dat het ergens anders op de wereld wordt opgegraven. NIMBY dus.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque11 jan. 2023 - 22:20

Maar wel lekker goedkope energie. En dat is ook wat waard. Meer waard dan wat er aan molens en zonnepanelen tevoorschijn komt.

VANRUITER
VANRUITER12 jan. 2023 - 7:35

Deze reactie is verwijderd

MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 12:26

@Albof "@HollandseKaas, het alternatief is dat het ergens anders op de wereld wordt opgegraven. NIMBY dus." De capaciteit van de bestaande mijnen is ruim voldoende voor de tijd die de transitie nodig is. Er hoeft geen capaciteit bij behalve als je deze transitie wilt frustreren. Je nimby argument gaat niet op.