Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Greta Thunberg leidt wereldwijde hervatting scholierenprotest voor klimaat

  •  
25-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Greta Thunberg, de Zweedse scholier die twee jaar geleden voor de deur van het Zweedse parlement in haar eentje een klimaatstaking startte die al snel de wereld veroverde, is opnieuw de straat opgegaan. Ze voegde zich met de vereiste afstand bij protesterende scholieren in Stockholm voor #FridaysForFuture. “De hoop is, zoals altijd, om het bewustzijnsniveau te vergroten en de publieke opinie te versterken,” verklaarde de inmiddels 17-jarige activiste.
Vanwege de coronacrisis kwam de klimaatcampagne van de scholieren de afgelopen maanden stil te liggen. De scholieren eisen dat regeringen hun afspraken uit het akkoord van Parijs nakomen en liefst nog meer doen om het klimaat en hun toekomst te redden.
Het protest startte vrijdag in het poolgebied waar de Britse Mya-Rose Craig op een afgebroken ijsschots actievoerde. Het is voor het eerst dat het protest zo noordelijk is gevoerd.
Geen video? Klik hier.
In Duitsland gingen scholieren in 400 plaatsen de straat op, waaronder natuurlijk Berlijn.
Geen video? Klik hier.
Luis Neubauer, leidster van de Duitse beweging, sprak de menigte toe.
Geen video? Klik hier.
Ook in Sydney werd actiegevoerd om de planeet te redden.
Geen video? Klik hier
En in Frankrijk:
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

adriek
adriek26 sep. 2020 - 19:48

Je kunt Greta (zonder h) zat zijn, en heel optimistisch denken dat tien procent 'groene' energie ons gaat redden, maar voorlopig groeit de economie (en daarmee de vervuiling en het gebruik van onvervangbare grondstoffen) sneller dan het aandeel groene energie.

MaxMax2
MaxMax226 sep. 2020 - 19:01

@Joe Je hebt gelijk! Ik was in de war met Leonardo 'Do as I say, not as I do' DiCaprio! ;)

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 sep. 2020 - 6:24

Je bent duidelijk in de war. DiCaprio heeft zijn vliegtuig al een tijdje geleden verkocht. https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-6591153/Leonardo-DiCaprio-44-ditches-private-jet-flies-commercial-girlfriend-Camila-Morrone-21.html

MaxMax2
MaxMax227 sep. 2020 - 13:30

@Joe Dan klopt het toch wat ik zeg? DiCaprio vliegt (vloog) de wereld rond in een privé jet.

Tampert
Tampert26 sep. 2020 - 8:15

Mensen die naar de Zuidpool reizen om te laten zien hoe erg het met het klimaat is gesteld doen zelf dus ook mee aan de opwarming van de aarde door al dat gereis, denk maar eens aan Al Gore. Die reisde businessclass kriskras de wereld rond om overal te vertellen hoe schadelijk het was om kriskras de wereld rond te vliegen in businessclass.

8 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari26 sep. 2020 - 8:35

"denk maar eens aan Al Gore" Waarom zouden we dat doen? Wat Al Gore 20 jaar geleden heeft gezegd en gedaan is niet relevant voor wat Greta nu zegt en doet. En al was dat wel zo geweest: de jij-bak mag dan het go-to argument van rechtsmensjes zijn, maar mensen die wel zelfstandig kunnen nadenken herkennen het als de drogredenering die het is.

Bouwman2
Bouwman226 sep. 2020 - 9:20

Het herhaalde woord "business class" is veelzeggender dan je meteen zou denken.......

MaxMax2
MaxMax226 sep. 2020 - 10:03

@Marinus Het gaat er om dat Al Gore de wereld rondvliegt in zijn Gulfstream en aan de 'gewone burger' gaat vertellen dat het klimaat naar de klote gaat. Dat is hypocrisie en dat steekt.

DenFlexwerker
DenFlexwerker26 sep. 2020 - 10:20

@Marinus Calamari Als iemand roept dat één plus één twee is, dan is het een jij-bak om de spreker persoonlijk aan te vallen. De achtergrond van de spreker doet immers niets af of de stelling klopt. Maar wat als de spreker zichzelf bij de stelling betrekt? Stel dat ik roep dat iedereen, moet en kan, stoppen met roken. Maar als ik zelf door rook, dan is dat wel relevant. Immers val ikzelf onder mijn eigen stelling (het woordje iedereen). De reden dat ik niet onder mijn eigen stelling geldt, zal ook voor anderen kunnen gelden en daarmee hol ik mijn eigen stelling uit. Geen drogreden dus maar daarmee is het feit dat ik mijn stelling uit hol, een terecht punt in tegen argumentatie. Idem met mensen zoals Al Gore die roepen dat iedereen wat moet doen maar dat zelf niet doet.

Joop Schouten
Joop Schouten26 sep. 2020 - 11:31

Gelul. Je moet het zien om over te oordelen. Overigens, hoe denk je dat Mya-Rose Craig op een ijsschots terecht is komen, met een vliegtuig?

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 sep. 2020 - 13:16

'Het gaat er om dat Al Gore de wereld rondvliegt in zijn Gulfstream ' De vent heeft helemaal geen private jet. Je kakelt Trump na met je fake news. https://sustainabilitymattersdaily.com/al-gore-his-private-jets-hypocrisy/

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 sep. 2020 - 15:22

@Den Flexwerker: In dit geval roept Greta dat we moeten stoppen met roken, en jij noemt haar hypocriet omdat Al Gore (volgens jou dan) rookt. Ik zou die logicachip in je hoofd even nakijken als ik jou was. Maar je hebt mss gelijk dat het geen jijbak is, maar nog een stuk irrationeler dan dat.

MaxMax2
MaxMax226 sep. 2020 - 19:02

@joe Je hebt gelijk! Ik was in de war met Leonardo ‘Do as I say, not as I do’ DiCaprio! ????

Petra Privacy
Petra Privacy26 sep. 2020 - 7:59

Met nog steeds de hoop en de wens, dat jouw generatie wel gaat beseffen dat de aarde wel zonder mensen kan, maar de mensheid niet zonder de aarde. Mijn generatie had nog wat marge over, frisse lucht, natuur, voedsel en drinkwater, maar jouw generatie gaat beginnen met steeds minder marge. De permafrost wordt dunner en de zeespiegel stijgt. De bosbranden zijn nu al zo enorm en op steeds meer plaatsen op aarde, dat de hoeveelheid bos die nodig is voor het klimaat zoals frisse lucht en regen, drastisch afneemt. En al die verdwenen bossen zijn niet volgend jaar weer terug. Het aantal steden waar je geen adem meer wil halen groeit ook, de smog is daar al vreselijk. Dus de gebieden waar de mens kan bestaan, worden steeeds kleiner. En klimaatverandering houdt zich net als het coronavirus niet aan grenzen. Het goede nieuws is, dat we er allemaal iedere dag wat aan kunnen doen. Zelf leef ik simpel en sober, eet ik vegetarisch en biologisch en heb ik geen auto. De logica is toch ook dat je geld en bezit niet mee kan nemen bij overlijden. Dus investeer ik iedere dag in vriendschap en vriendelijkheid. Dat geeft het leven vrolijkheid, om er samen wat leuks van te maken.

P Haan
P Haan26 sep. 2020 - 7:32

Mooi. Druk op de ketel houden, er liggen kansen.

badgast
badgast26 sep. 2020 - 7:29

Dat jij het bericht van mw. Thunberg "beu" bent, betekent niet dat het doel bereikt is. Ten slotte, dat "energiebronnen besproken worden" zorgt er niet voor dat de "wildfires" in California uitgaan. Of dat de gletsjers niet meer smelten. Of dat de ijskappen op de polen herstellen.

Gijs-Jan Groothedde
Gijs-Jan Groothedde25 sep. 2020 - 21:38

Goed kind!

Paul250371
Paul25037125 sep. 2020 - 20:40

you go girl

Appel2
Appel225 sep. 2020 - 20:18

Het viel mij op dat de bijgevoegde video vanuit Berlijn van de Fridays for future-demo waar Luisa Neubauer, de Duitse versie van Greta Thunberg, het woord voerde tegenover de voor haar staande demonstranten deze geen mensen moment in beeld kwamen. Daardoor rook ik onraad. Bij deze Fridays for future-demo zijn zij op de foto in de link hieronder wel goed te zien en blijkt het dat de menigte net als de voetbalfans in Tilburg de regels van onderling afstand houden ongegeneerd aan hun laars lappen. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/luisa-neubauer-und-der-weltweite-klimastreik-von-fridays-for-future-a-2c81e484-4013-4954-8ee8-34d27faf104a Nou meisjes en jongens. Da's niet zo schoon hé!

6 Reacties
ton14024
ton1402425 sep. 2020 - 23:32

Voetbal is voor dummy´s. Corona is natuur. Klimaat heeft schijt aan dummy´s en natuur.

Mark Huysman
Mark Huysman26 sep. 2020 - 7:41

Hier een filmpje van de demo in Berlijn: https://www.youtube.com/watch?v=hB_VyCtbhpA&feature=emb_logo Zoals je kunt zien houden mensen heel wat meer afstand dan in Tilburg. Bovendien hebben ze -in tegenstelling tot de voetbalfans- allemaal mondkapjes op (de foto bij het filmpje is overigens van een eerdere pre-corona demo.

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 sep. 2020 - 8:49

klimaatverandering en racisme zijn belangrijke issues, terwijl voetbal een compleet onbelangrijke frivoliteit is. Nu ja, voor sommigen niet dus, maar je kunt niet verwachten dat iedereen talent heeft voor het stellen van prioriteiten. En zoals anderen aangaven, bij deze demonstratie probeert het publiek de regels iig in acht te nemen en slaagt daar ook deels in.

MaxMax2
MaxMax226 sep. 2020 - 10:05

@Marinus ' Marinus Calamari 26 september 2020 at 10:49 klimaatverandering en racisme zijn belangrijke issues, terwijl voetbal een compleet onbelangrijke frivoliteit is. ' Haha wat een non-argument.

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 sep. 2020 - 15:24

MaxMax Wel het soort non-argument wat jij niet kunt weerleggen blijkbaar.

MaxMax2
MaxMax226 sep. 2020 - 18:24

@marinus Dat kan ik wel: corona kijkt namelijk niet of je nou tegen racisme aan het demonstreren bent of dat je je cluppie staat aan te moedigen.