Joop

Greta Thunberg in actie tegen illegaal windmolenpark in Noorwegen

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
28-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3267 keer bekeken
  •  
ANP-463847167

In Noorwegen krijgen activisten die zich verzetten tegen een windmolenpark in het westen van Noorwegen steun uit opvallende hoek. Klimaatactiviste Greta Thunberg nam dinsdagochtend deel aan een blokkade van de ministeries van Energie en Financiën in Oslo. De politie heeft de actievoerders na enige tijd verwijderd.

Het windmolenpark is gebouwd in een gebied dat door Sami, een uit zo'n 100.000 zielen bestaand volk in het noorden van Scandinavië, Samenland genaamd (ook bekend onder de beledigende term Lapland), wordt gebruikt voor hun rendierkuddes. Zij hebben die nodig om op traditionele wijze te overleven. Meer dan een jaar geleden besliste de hoogste rechter al dat de windturbines er illegaal zijn omdat zowel de onteigening van de grond als de bouw van de molens onwettig is verlopen. Sindsdien is er met dat vonnis niets gedaan. De rechter heeft niet bepaald wat er met de windmolens moet gebeuren.

Thunberg, die zich inzet voor duurzame energie, verklaarde aan de actie mee te doen omdat de windmolens omdat de kosten en lasten van energieopwekking niet afgewenteld mogen worden op een groep, schrijft Euronews. "Inheemse rechten, mensenrechten, moeten hand in in hand gaan met klimaatbescherming en klimaatactie. Dat mag niet ten koste van een groep gaan. Dan is het geen klimaatrechtvaardigheid." 

Hieronder een video uit 2021 met Maja Kristine Jåma, een volksvertegenwoordiger van de Sami, over het omstreden park.

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst2 mrt. 2023 - 7:12

Net in het nieuws: Jan van Genten worden ook gedecimeerd door windparken.

Nicolay2
Nicolay21 mrt. 2023 - 16:53

Laten we realist zijn, de wereld gaat gewoon naar de kloten doordat de egoïstische mensen de meerderheid hebben in de meeste rijke landen van de wereld, kijk maar naar het stem gedrag van deze materialistische nitwits.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2023 - 20:41

Noorwegen heeft ook genoeg stroom voor eigen gebruik zonder windparken.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst1 mrt. 2023 - 11:43

Het is hier naar ik aanneem moedwillig niet in het nieuws geweest (iedereen moest van onze overheid destijds vooral pro-windmolens geboetseerd worden) maar het volgende is ook in Noorwegen gebeurd: een bepaald gebied aan de kust in Noorwegen was aangewezen als gebied voor zeearenden. Er zaten daar op een bepaald moment een stuk of 12. Een windmolen heeft binnen twee jaar de populatie daar gedecimeerd tot nul…

Farmer3.0
Farmer3.01 mrt. 2023 - 10:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Farmer3.0
Farmer3.01 mrt. 2023 - 10:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Farmer3.0
Farmer3.01 mrt. 2023 - 10:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Farmer3.0
Farmer3.01 mrt. 2023 - 10:05

Dit ga je in geheel Europa zien. Zonneparken in het armere Zuid Europa. Zware industrie en landbouw naar Oost Europa.

Farmer3.0
Farmer3.01 mrt. 2023 - 10:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 mrt. 2023 - 9:01

Er is eigenlijk niets opvallendste aan. 'Links en progessief' beleid gaat niet op alle beleidsterreinen samen. Nooit geweest ook, maar dan werd/wordt de andere kant ook gekeken

Ch0k3r
Ch0k3r1 mrt. 2023 - 8:21

"Inheemse rechten, mensenrechten, moeten hand in in hand gaan met klimaatbescherming en klimaatactie. Dat mag niet ten koste van een groep gaan. Dan is het geen klimaatrechtvaardigheid." " In Meeden was de bevolking ook nogal antiwindmolen. Werd er gewoon geplaatst, prima, groene energie. De gemiddelde Medenaar is net zoveel mens als de gemiddelde Sami. Met Grethas argument kan je daarom bezwaar maken tegen bijna elke windmolen op land. Hier in het noorden lopen de koeien gewoon om die dingen heen. Een rendier kan hetzelfde doen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2023 - 17:08

Daar denken de Sami in Noord-Noorwegen dus anders over.

Nejras
Nejras1 mrt. 2023 - 18:08

@danielle Ga jij het die rendieren uitleggen? De locatie van deze windmolens verstoort het migratie gedrag van die rendieren nogal. En laat de Samen daar nou net afhankelijk van zijn 😉

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2023 - 20:47

Nejras dat hoeft u mij niet uit te leggen. In de studie scandinavische talen wordt ook aandacht besteed aan de Sami en de rendierteelt.

Ch0k3r
Ch0k3r4 mrt. 2023 - 6:23

@danielledefoe Als die sami denken dat ze meer mens zijn als iemand uit Meeden dan is dat hun probleem. Sami zijn geen Ubermensch, want die bestaan niet.

pahan
pahan1 mrt. 2023 - 7:12

Waarom is Lapland beledigend?

3 Reacties
Volrin
Volrin1 mrt. 2023 - 8:27

Om dezelfde reden dat Friesland, Noord-Oost Holland noemen beledigend zou zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2023 - 8:45

Omdat de bewoners tegenwoordig Sami (willen) worden genoemd ipv Lappen. Sami in Noorwegen zijn lange tijd stevig onderdrukt door de centrale overheid.

Adaestuo
Adaestuo1 mrt. 2023 - 9:33

@pahan Voorzover ik weet is dat omdat niet zij maar buitenstaanders die naam hebben bedacht. Dat is waar het in een notendop op neerkomt. Inuit vatten het terecht als een belediging om eskimo te worden genoemd om dat het rauw vleeseter betekent . En wigwam wordt veelal gehanteeerd als een beledigende benaming voor tipi, de tenten van Noord Amerikaanse indianen, wigwam suggereert namelijk dat het gammel, tochtig en muf is. In werkelijkheid is een tipi in allerlei opzichten zeer doordacht en zelfs ook best wel comfortabel.

haarklover
haarklover1 mrt. 2023 - 7:00

Ik neem aan dat die Noorse rechter de zaak zorgvuldig beoordeeld heeft. Dit soort situaties ontstaan als de overheid de wet overtreedt.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-21 mrt. 2023 - 8:27

Er zijn nogal wat nederlanders die vinden dat een rechter niet om een uitspraak gevraagd mag worden als het er op lijkt als de overheid de wet overtreedt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut1 mrt. 2023 - 11:01

MG1968-2 Onzin, iedereen mag aan de rechter een oordeel vragen. Op persoonlijke titel. Je mag niet het algemeen belang vertegenwoordigen als niet kan aantonen namens de gehele bevolking te spreken. Staat gewoon in de wet.

MG1968-2
MG1968-21 mrt. 2023 - 14:00

@Bert Ontken jij nu dat er hele volksstammen telkens roepen dat de rechter niet op de stoel van de politiek moet gaan zitten bij beslissingen waar ze een politieke mening over hebben? Dat op die stoel van de politiek gaan zitten doet die rechter niet. Die constateert of de overheid al dan niet de wet overtreedt. Ergo: Er zijn nogal wat nederlanders die vinden dat de rechter niet om een uitspraak gevraagd mag worden als het er op lijk als de overheid de wet overtreedt. Overigens: De aanscherpingsvoorstel waar jij aan refereert specificeert inderdaad preciezer wat in principe nu ook geld. Maar dit voorstel komt voort uit het zelfde denken (hou 'mij als overheid' niet aan de wet). De rechter was het immers niet eens met de interpretatie van de indieners en hanteerde het ruimer. De indieners streven wel degelijk een verdergaande wetteloosheid van de overheid na. Gesteund door (te) velen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut1 mrt. 2023 - 20:17

Ik ontken helemaal niets MG1968-2. Ik stel slechts dat de wet van toepassing moet zijn, 3:305a BW. Daar is het criterium van representativiteit al neergelegd. Rechters moeten de wet toepassen en toetsen of men voldoende representatief is. Dit is al zo. Het voorstel wat er nu ligt is de vraag te onderzoeken of dit niet duidelijker moet worden omschreven. Daar komt bij dat de rechter niet de wetgevende macht is in Nederland en dat de 2e kamer bepaald hoe een wet er uit komt te zien.

MG1968-2
MG1968-22 mrt. 2023 - 10:26

@Bert "Ik stel slechts dat de wet van toepassing moet zijn, 3:305a BW." En daar ging het fout. Ik had het niet over de wet. Ik had het er over dat nogal wat mensen vinden dat een rechter niet om een uitspraak gevraagd moet worden als het er op lijkt dat de overheid de wet overtreedt. Dat vinden die mensen omdat in hun ogen dan de rechter op de stoel van de politiek gaat zitten. Jij vond mijn uitspraak onzin en haalde daartoe de wet aan. Mijn uitspraak is geen onzin. Nogal wat mensen vinden dat. "Daar komt bij dat de rechter niet de wetgevende macht is in Nederland en dat de 2e kamer bepaald hoe een wet er uit komt te zien." Natuurlijk. Wat niet wegneemt dat dan ook de overheid aan diezelfde wet gehouden moet kunnen worden. Nogal wat mensen (ook jij?) stellen zich op het standpunt dat omdat de 2e kamer de wet zou kunnen veranderen voor de overheid de wet niet zou gelden. Snappie? "Rechters moeten de wet toepassen en toetsen of men voldoende representatief is. Dit is al zo. Het voorstel wat er nu ligt is de vraag te onderzoeken of dit niet duidelijker moet worden omschreven." Het had niets te maken met mijn eerste post. Maar beste Bert, dat onderzoek of dit niet duidelijker omschreven moet worden komt toch gewoon voort uit het feit dat er partijen zijn die vinden dat het strikter dan nu moet worden toegepast en dat komt voort uit de gedachte dat de overheid de wetten zelf bepaald dus niet op zich zelf van toepassing verklaard moeten worden. Toch? ;)

Bert van der Neut
Bert van der Neut3 mrt. 2023 - 14:24

Maar beste Bert, dat onderzoek of dit niet duidelijker omschreven moet worden komt toch gewoon voort uit het feit dat er partijen zijn die vinden dat het strikter dan nu moet worden toegepast en dat komt voort uit de gedachte dat de overheid de wetten zelf bepaald dus niet op zich zelf van toepassing verklaard moeten worden. Toch? ;) Nee, dat komt voort uit het feit dat er geen representativiteit is terwijl dat wel wordt geclaimd. Nogmaals, de wet is daar duidelijk over. En procederen mag iedereen. Alleen niet namens mensen die daar niet mee hebben ingestemd.

Rick Hofland
Rick Hofland1 mrt. 2023 - 6:36

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2023 - 23:28

Het is ook zo dat de nieuwe groenwassende industrieele revolutie nou net DIE delen en soorten natuur en gemeenschap vernielt en koloniseert die vroeger in de tijd van olie en kool nog vrij van dat geweld konden blijven bestaan. Kapitalistische groei betekent vernietiging en winst. Dat is wat anders dan gelijkheid en rechtvaardigheid.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2023 - 8:51

Er zijn eerder acties gewest tegen natuurvernieting in dezelfde omgeving. Greta kan ook goed werk doen in Zweden waar soortgelijke activiteiten op de rol staan in het gebied van de Sami.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst28 feb. 2023 - 22:06

Geweldige actie van haar…

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-21 mrt. 2023 - 8:28

Ben het eens met je eens.