Joop

Greta Thunberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

  •  
14-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-03-14 om 08.35.05
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede. Dat is gedaan door drie Noorse parlementsleden van de Socialistische Partij vanwege de ‘de enorme beweging die Greta in gang heeft gezet’, volgens de parlementariërs een belangrijke bijdrage aan de vrede.
De 16-jarige scholiere Thunberg werd wereldnieuws toen ze herhaaldelijk staakte en in plaats van naar school gaan, op de stoep van het Zweedse parlement aandacht vroeg voor het klimaat en betere klimaatmaatregelen eiste. Het duurde niet lang voor Thunberg medestanders vond, eerst in eigen land en vervolgens in landen over de hele wereld waar duizenden scholieren op de klimaatstakingen afkomen.
Volgens Freddy Andre Oevstegaard, een van de parlementariërs verantwoordelijk voor de nominatie, zijn ‘klimaatbedreigingen waarschijnlijk een van de grootste veroorzakers van oorlogen en conflicten’.
Met de nominatie is overigens niet gezegd dat Thunberg nu een goede kans maakt om te winnen. In principe mag elk parlementslid iemand nomineren voor de prijs, mits goed onderbouwd. Inmiddels zijn er ruim driehonderd nominaties ontvangen. Het Nobel-comité maakt na de deadline een shortlist met kanshebbers. In februari zei de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn Japanse collega Shinzo Abe hem had genomineerd voor de prijs. Het Nobel-comité liet daarop weten dat er inderdaad een nominatie voor Trump was binnengekomen, maar dat die was vervalst en afkomstig uit de VS zelf. Premier Abe heeft niet gereageerd op de beweringen van Trump.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

OlavM
OlavM15 mrt. 2019 - 1:38

Het op deze manier publiekelijk aankondigen van een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede versterkt bepaald niet de kansen van zo'n genomineerde. Niet zo slims dus. Afgezien nog van de vraag of deze activiteit -zeer goed en dapper, daar niet van!- een dergelijke prijstoekenning rechtvaardigt. [In februari zei de Amerikaanse president Donald Trump dat zijn Japanse collega Shinzo Abe hem had genomineerd voor de prijs. Het Nobel-comité liet daarop weten dat er inderdaad een nominatie voor Trump was binnengekomen, maar dat die was vervalst en afkomstig uit de VS zelf. Premier Abe heeft niet gereageerd op de beweringen van Trump.] Tja, Trumps stompzinnigheid kan niet beter worden geïllustreerd dan door zijn trotse aankondiging dat hij genomineerd was voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Heinz2
Heinz214 mrt. 2019 - 16:39

Vreemde tegenstelling : De regels die het nobelprijs comite hanteert : The names of nominators and nominees are not normally made public until 50 years have elapsed, it adds. vs : De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede. Dat is gedaan door drie Noorse parlementsleden van de Socialistische Partij vanwege de ‘de enorme beweging die Greta in gang heeft gezet’, volgens de parlementariërs een belangrijke bijdrage aan de vrede.

Gubo2
Gubo214 mrt. 2019 - 11:57

Laten we haar niet over het paard tillen, dat meisje is veel te jong om met een dergelijke positie om te gaan. Gun haar een gewoon leven. Dat Nobelprijs voor de Vrede-fetisjisme moet maar eens afgelopen zijn. Alfred Nobel was geen voorstander van deze prijs, maar zijn vriendin Bertha von Suttner vond het een goed idee. Zij was een van de eersten die deze prijs zou ontvangen, waarmee ik niets ten nadele van haar wil zeggen. Ik denk dat ze een oprechte vrouw was, en een gewaardeerd schrijver in anti-oorlogsboeken. Maar kijk eens wie hem heeft gekregen, Henri Kissinger, Shimon Peres, Yitzhak Rabin, Yasser Arafat, Aung San Suu Kyi, verder de EU, UNICEF, ze weten soms van gekkigheid niet wie hem moet krijgen. En ook Obama kreeg hem ook, vooral voor de vele goede intenties, want iets gedaan voor de vrede had hij niet.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer15 mrt. 2019 - 21:33

"En ook Obama kreeg hem ook, vooral voor de vele goede intenties, want iets gedaan voor de vrede had hij niet." Niet dat het voor die prijs wat uitmaakt maar Obama is natuurlijk structureel en op alle plannen tegengewerkt door de GOP. En de smeerlap die hem heeft opgevolgd breekt af wat Obama wel bereikt had.

Rick Hofland
Rick Hofland14 mrt. 2019 - 11:40

De Nobelprijs voor de vrede is misschien wel de meest inhoudsloze prijs die er mondiaal wordt uitgedeeld. Je hoeft er niets voor te kunnen, niets voor te doen, je krijgt ‘m als je vooral heel erg deugt en lekker ligt in progressieve kringen omdat je je op dat moment inzet voor een progressief doel. Het is vooral een hoop gejuich en zelfgenoegzaamheid binnen de eigen parochie over iemand die op dat moment “hip and happening” is. Helaas zitten er tussen de winnaars van deze markante prijs nogal wat organisaties en personen die alles behalve pacifistisch zijn geweest gedurende hun bestaan en leven. Persoonlijk ben ik zelf helemaal afgehaakt toen Obama de prijs kreeg toen hij nog maar net president was. Gedurende zijn verdere presidentschap heeft de man opdracht gegeven en toegestaan dat meer bommen zijn gegooid door de VS en doden zijn gevallen door toedoen van de VS, dan ooit 1 andere president van de VS voor hem. En in het kader van de huidige Wall van Trump discussie, Obama heeft meer kilometers muur en hekwerk gebouwd dan Trump ooit voor elkaar zal krijgen en de omstandigheden voor en de behandeling van de immigranten die de grens probeerden over te komen tijdens Obama zijn presidentschap was net zo hardvochtig als hoe die laatste jaar bij ons in het nieuws is gekomen…. Maar ja… dat was onder het presidentschap van de populaire winnaar van de Nobelprijs, dus blijkbaar boeide dit ons toen niet en zelfs achteraf wordt dit Obama niet nagedragen. Het zou je te denken kunnen zetten. Maar goed, het Nobelprijs comité durft tegenwoordig blijkbaar geen mensen meer de prijs te geven die zich inzetten voor vrede omdat ze bang zijn een nieuwe Aung San Suu Kyi te onderscheiden en dat komt zo slordig over jaren later. Dus mijn felicitaties krijgt Greta alvast, ze is lekker bezig met de beste bedoelingen en zo lang ze in de toekomst niet verandert in een militante klimaat terrorist vind ik het prima dat ze aan het rijtje van twijfelachtige winnaars wordt toegevoegd.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer15 mrt. 2019 - 21:34

Ik begrijp dat je vindt dat je niet deugt, aartsconservatief en wellicht extreem rechts bent.

Bernie2
Bernie214 mrt. 2019 - 9:45

Beslist een terechte nominatie vind ik. Wat tof zeg. En ik denk dat deze voordracht legitimer is dan die van de Afghaanse Malala, die trouwens ook voor een goede zaak streed/strijdt. Hopelijk brengt de actie van de Noorse parlementariërs net zo'n sneeuwbaleffect teweeg als de nominante zelf voor elkaar kreeg. Climate for Peace. Go for it girl..!

1 Reactie
Ernst de Jong
Ernst de Jong14 mrt. 2019 - 15:33

Volgens mij was er zelden zo'n ligitieme prijswinnares als Malala, die overigens Pakistaanse is.

Buitenstaander
Buitenstaander14 mrt. 2019 - 9:16

Lovenswaardig wat ze in beweging zette, al dan niet met sponsors, maar Nobelprijs voor de Vrede? welke Vrede dan?

5 Reacties
Diantha2
Diantha214 mrt. 2019 - 10:15

Klimaat is indirect één van de grootste oorzaken waarom het conflict in Syrië zo is geëscaleerd. Door het klimaat werd de landbouw volledig onmogelijk en kwam er een enorme volksverhuizing binnen Syrië op gang, die voor een dynamiekverschuiving aan de rand van de steden zorgde. In veel andere dichtbevolkte gebieden gebeurt nu hetzelfde. Tribalism wordt versterkt door schaarste en enorme verschuivingen.

trottlesnot
trottlesnot14 mrt. 2019 - 10:59

Wordt het klimaat nu ook al gebruikt om de slachting in Syrië te bagatelliseren en de schuld weer bij het Westen te leggen? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rol-klimaatverandering-in-oorlogen-wordt-overschat-wetenschappelijke-tunnelvisie-~bd51309a/

Gubo2
Gubo214 mrt. 2019 - 12:05

"Klimaat is indirect één van de grootste oorzaken waarom het conflict in Syrië zo is geëscaleerd." Niet dat ik de discussie uit de bocht wil laten vliegen, maar denk je niet een belangrijke oorzaak lag in het feit dat de tienduizenden moorden en verdwijningen van Syriërs die van een andere stam dan Assad waren gedurende 30 jaar Assad-bewind, geen belangrijke oorzaak was. Dat was het kruitvat. De vonk was natuurlijk de Arabische lente, en als reactie daarop hoe de meedogenloze Assad demonstranten door tanks liet afschieten. Nu zijn we een burgeroorlog verder, maar het zaad van de volgende oorlog wordt nu geplant. En weer zal die niets met het klimaat te maken hebben.

Buitenstaander
Buitenstaander14 mrt. 2019 - 12:51

@Diantha Wellicht dat droogte in Syrie voor grote problemen zorgde. Maar als Assad daar nou eens netjes mee was omgegaan…. maar nee hoor. Bij ons brak toch ook niet een volksopstand uit toen de dijken in '53 doorbraken. Het is vaak de incompetentie van leiders hoe om te gaan met problemen in hun land. Afrika al niet beter.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mrt. 2019 - 14:15

' Bij ons brak toch ook niet een volksopstand uit toen de dijken in ’53 doorbraken. ' Precies want Nederland is immer de norm voor de hele wereld..

De Vries3
De Vries314 mrt. 2019 - 8:08

Ik heb haar zien zitten in Zweden. Het leek een beetje op de occupy beweging of bezetting van het Maagdenhuis. Toen had je ook veel alternatievelingen die de hele dag met een kartonnen bord op de grond zaten. Dat was met haar bij het parlement niet heel veel anders. - Ze heeft een punt en ook stoer dat ze zo vol houdt, maar ik zou het ook geen enorme heldenrol willen toedichten en de allerhoogste Vredesprijs ervoor willen toekennen.

1 Reactie
Gubo2
Gubo214 mrt. 2019 - 12:07

"Het leek een beetje op de occupy beweging of bezetting van het Maagdenhuis." Ze heeft ook in Davos de biljonairs toegesproken. Ik zou de biljonairs meeting in Davos niet vergelijken met de occupy-beweging.