Joop

Extinction Rebellion en Greta Thunberg in actie tegen Black Friday

  •  
27-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
greta
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en Extinction Rebellion demonstreren vrijdag tegen het Amerika overgewaaide consumptiefeest Black Friday. Thunberg, die vandaag weer haar wekelijkse klimaatstaking organiseert, roept haar volgers via Twitter op om geen spullen te kopen die je niet nodig hebt.
Extinction Rebellion gaat vrijdag in vijftien Nederlandse steden de straat op. “Het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers in lagelonenlanden: moderne slavernij”, schrijft de klimaatorganisatie.
De activisten keren zich ook tegen ‘planned obsolescence’: de praktijk waarbij fabrikanten ervoor zorgen dat producten na verloop van tijd onbruikbaar worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door na een paar jaar geen software-updates meer uit te brengen voor smartphones, tablets of thermostaten.
Extinction Rebellion organiseert onder meer ‘Guerilla Repair-workshops’ en kledingruilacties. De organisatie voert actie in Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Roermond, Eindhoven, Leiden, Breda, Nijmegen, Utrecht, Enschede, Wageningen, Haarlem, Almere, Den Bosch en Delft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Fredje3
Fredje328 nov. 2020 - 14:35

Toch wel fijn dat ze konden Twitteren dankzij "het uitbuiten van fabriekswerkers in lagelonenlanden: moderne slavernij.” Nu was deze wel heel erg makkelijk, maar veel kritiek van hen is dat ook. Ik maak gebruik van "het uitbuiten van fabriekswerkers in lagelonenlanden: moderne slavernij" om dat ik computers, smartphones e.d. moet gebruiken om voor mijn gezin te zorgen. Er zijn mensen die pas zaken kunnen kopen als ze dit voor een aanbieding kunnen krijgen en de fabriekswerkers in lagelonen landen zijn met de huidige stand van zaken als zowel, vader, moeder, maar ook de kinderen kunnen werken, want zij kunnen het zich niet permiteren zoals Greta om lekker de wereld rond te reizen en te protesteren. Overigens als wij gaan consuminderen zullen de eerste slachtoffers toch echt die fabrieksarbeiders zijn en 20 jaar doen met een tv die veel meer stroom gebruikt dan een nieuwe is nu ook niet echt goed voor het klimaat. Dusss.... Simpel ergens mee stoppen kan meer problemen veroorzaken dan oplossen.

1 Reactie
Japper2
Japper230 nov. 2020 - 15:05

Arme werknemers in lagelonenlanden hebben alleen het recht om te leven als een kapitalist daar een businessmodel mee kan maken. En als de consumenten er niet voor zorgen dat dat businessmodel bestaat, is het dus hun schuld dat arme werknemers hongering en dakloos worden. Ik ben heel redelijk en realistisch. /s

Ivan61
Ivan6128 nov. 2020 - 12:58

Ik moest gisteravond aan meneer Pavlpv denken. Al die meute in de winkelstraten die rond lopen en reageren op woord Korting. Mens vertoont rare trekjes en honden moeten lachen. Samen met Pavlov.

Buitenstaander
Buitenstaander28 nov. 2020 - 10:40

En wie gaat bepalen wat overmatig is? Houdt t dan pas op bij de eigen groentetuin, wonen in een yurt, met de bakfiets op vakantie? Terug naar de middeleeuwen: Anti-consumptie masochisme, vermengd met diegenen die vinden dat anderen niet meer mogen hebben dan zijzelf.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 nov. 2020 - 12:10

' Houdt t dan pas op bij de eigen groentetuin, wonen in een yurt, met de bakfiets op vakantie? Terug naar de middeleeuwen: Anti-consumptie masochisme, vermengd met diegenen die vinden dat anderen niet meer mogen hebben dan zijzelf.' Nee, daar vraagt niemand om.

Aart van de aap
Aart van de aap29 nov. 2020 - 0:26

Norm Niemand beweert toch dat black friday 'verboden' zou moeten worden. Mensen geven alleen waarom ze het walgelijk vinden. Ik vind het ook walgelijk en decadent en stompzinnig Maar, ik zal het niet 'verbieden'. We ageren tegen het kapitalisme, maar we 'verbieden' het niet. Jij hoeft niet in een yurt en je hoeft niet in een bakfiets, of wat dan ook. Ik snap niet zo goed waar je dat vandaan haalt Dat mensen tegen black friday ageren, betekend nog niet dat jij in een yurt moet....

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende28 nov. 2020 - 8:24

Dat iedereen in die kortingen trappen, blijf ik niet snappen. Maar ik ga net als cubert20 in januari weer kijken.

marcelhermus
marcelhermus27 nov. 2020 - 19:45

Ach ik koop het over een paar maanden wel voor een lagere prijs dan waar ze nu mee adverteren.

korheiden2
korheiden227 nov. 2020 - 18:07

Met dit protest tegen overmatige consumptie ben ik het volledig eens. Black Friday is hiervan nu een sprekend voorbeeld, maar hoeveel mensen kopen geen nieuw interieur, kleding, auto en wat al niet, omdat ze wel eens wat nieuws willen? Daar komt bij dat veel apparatuur alweer verouderd is als je de winkel uitloopt. Een nog prima werkende TV is helaas niet interactief, dus wordt er een nieuwe gekocht om ook Youtubefilmpjes af te kunnen spelen. Je smartphone, je kunt er nog prima mee bellen, maar een aantal apps werkt niet meer, je radio doet het geweldig, maar een DAB-radio is toch weer beter. De lijst is eindeloos. Het is altijd weer opmerkelijk dat er altijd weer behoeftes worden gekweekt waar die eerst niet waren.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen27 nov. 2020 - 19:58

@korheiden Wij hebben de afgelopen paar jaar flink ontspuld. Wat nog bruikbaar was ging naar de kringloop en andere geïnteresseerden, de rest naar de milieustraat. Om het huidige niveau te handhaven moet elke aanschaf gecompenseerd worden door een "afschaf". Ik zie net dat de daadkrachtige Rotterdamse burgemeester per direct alle winkels in het centrum gesloten heeft vanwege de enorme drukte. Black Friday kan beter hernoemd worden naar Hebzuchtdag. https://www.ad.nl/rotterdam/burgemeester-aboutaleb-sluit-alle-winkels-in-het-centrum-van-rotterdam-wegens-extreme-drukte~aec62fdd/

Japper2
Japper230 nov. 2020 - 15:14

"Behoeftes" .. je kan ze ook negeren. Ook zijn er alternatieven. * je kan LineageOS proberen te installeren op de oude telefoon. * je kan een draadloze keyboard met touchpad en een klein computertje kopen/vinden en op de HDMI doen. Ook de kleine apparaten die internetproviders geven hebben wat Apps. Maar je bezit dat computertje niet echt want je kan er zelf niet dingen op installeren/nieuwe OS erop zetten. Eigenlijk is dat nogal vaak _het_ probleem met computertjes. Mensen laten zich in een misbruik relatie met hun apparaten toe. Ditto met de "cloud".

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2020 - 16:03

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap29 nov. 2020 - 0:29

Want we hebben die achtenzestig paar jurken nodig ? Iedere maand een nieuwe garderobe ? Is dat nodig ? De rotzooi die ze ons verkopen, niemand heeft dat 'nodig' Ja, eten en drinken, dat heb je nodig. Maar de troep die ze je in de winkelstraten door de strot proberen te duwen ? Niemand heeft dat nodig hahaha Handig, een vijftigste paar schoenen. Nu met 20 procent korting productiekosten ? 0,50 cent verkoopprijs ? 78 euro Nu met 20 procent korting Bof jij even. En je had dat net nodig, want je had no maar negenenveertig paar schoenen staat

Leontrotsky
Leontrotsky27 nov. 2020 - 14:19

Gelukkig dat Gretha in opstand komt tegen de meest waanzinnige en krankzinnige zogenaamde consumptiefeest dat ooit is bedacht.

1 Reactie
Mickeymouse2
Mickeymouse227 nov. 2020 - 16:13

Dat die dag nog zou komen, ik ben het echt volledig met je eens.

Aart van de aap
Aart van de aap27 nov. 2020 - 14:17

Ik vind Gretha ook een beetje een drammer. Maar, ze heeft wel gelijk. Ze is irritant en ze heeft gelijk. Het is dubbel

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2020 - 22:30

Zo zie je maar, je hoeft niet sympathiek te zijn om toch gelijk te hebben. En trouwens, niet-irritante mensen kunnen er ook vreselijk naast zitten. Het wordt echter pas leuk als leuke mensen gelijk hebben. Al vinden sommigen hier op Joop het nóg leuker als irritante mensen óngelijk hebben. Dan kunnen ze namelijk lekker gaan bashen. Ik niet hoor, ik houd niet van bashen. Al bash ik wel terug als reaguurders mij bashen.

Aart van de aap
Aart van de aap29 nov. 2020 - 11:57

Bij mij is het allebei En sympathiek en ook nog eens een interessante boodschap

Piet Helmons
Piet Helmons27 nov. 2020 - 12:48

Spullen kopen die je niet nodig hebt is altijd onverstandig en niet alleen met Black Friday. We moeten maar eens stoppen met al die rare gewoontes overnemen uit de VS. Black Friday is daar een begrip omdat bijna iedereen deze vrijdag vrij neemt na Thanksgiving, hier is het meer een commerciële stunt van de bedrijven: eerst de prijzen verhogen en daarna korting geven vanwege Black Friday.

Kaas2
Kaas227 nov. 2020 - 11:58

Spullen die je niet nodig bent is nogal een ruim begrip en meestalmaar een mening. Waar de een bvb dat extra schilderij of dat gezellige lampje niet nodig vind, vind iemand anders bvb die extra jas of extra tv niet nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2020 - 11:58

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
The Apple
The Apple27 nov. 2020 - 13:34

Je kunt nou wel steeds de verantwoordelijkheid naar de consument proberen door te schuiven, maar een kopersstaking gaat natuurlijk veel te ver. En zo houdt je de economie en het Leger des Heils aan de gang.

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 16:48

Jouw hersenen zijn een beetje verzuurd volgens mij. Je denkt dat 't helpt als mensen hun overbodig gekochte rotzooi doorverkopen, aan mensen die de dag ervoor dus níet zijn bezweken voor de verleiding om rotzooi te kopen. Consuminderen is een goed idee. Maar een veel beter idee is om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de rotzooi die ze maken

DenFlexwerker
DenFlexwerker27 nov. 2020 - 11:30

Ik weet niet wat ik vervelender vindt: mensen die leuren om mij meuk te laten kopen. Dit om een dom iets als Black Friday wat voor mij nul waarde heeft. Dit of een hoop soepsidie-slurpers die gaan bepalen wat ik met mijn eigen centjes moet gaan doen.

1 Reactie
Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 16:42

Kweenie wat jij denkt dat de macht van een twittercampagne is, maar ik kan je met de hand op 't hart beloven dat Greta van jouw centjes af blijft

Mokker
Mokker27 nov. 2020 - 10:24

Al die commerciële feestdagen om nog meer zooi in huis te halen die niemand nodig heeft. Ik vind Greta een beetje een zeur maar consuminderen is een goed plan, en in ieder geval iets wat iedereen zelf kan doen zonder draconische investeringen met een op zijn minst dubieus klimaat-rendement.

Wappie Kappie
Wappie Kappie27 nov. 2020 - 10:03

Zeiden de mensen die niet in de retail zitten. Veel winkels zijn al maanden aan het billen knijpen vanwege terugvallende inkomsten en proberen via black friday daar nog wat van te redden. Mijn vrouw is daar ook zo'n een van die producten levert voor een branch die door corona volledig stil gevallen is. De branch krijgt trouwens wat hulp vanuit de overheid. De leveranciers niet. Mensen die bestaan van subsidies, giften en overheidsgeld en die zeiken over black friday moeten zelf maar eens ff dimmen. Als jij je eigen broek omhoog moet houden, dan is de wereld niet 50 tinten groen.

Starter2
Starter227 nov. 2020 - 9:59

Wederom een achterlijke gewoonte die uit de VS is overgewaaid.

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap27 nov. 2020 - 11:49

Ja, dit dus Amerikaanse 'cultuur' verpest Europa sowieso een beetje, vind ik. Ik weet het, dit klinkt vrij fascitoide van me. Maar ik meen het wel

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen27 nov. 2020 - 12:41

Ja, in Nederland kenden we de uitverkoop niet, of toch? https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/view?coll=ngvn&maxperpage=36&page=1&query=uitverkoop&identifier=ANP01%3A13853851

Karingin
Karingin27 nov. 2020 - 16:38

De uitverkoop zoals we die vroeger kenden bestaat allang niet meer. Dat was maar 2x per jaar, als de nieuwe zomer/wintercollectie binnenkwam, om van de oude collectie af te komen. Dat had tenminste nog enig nut. Wat je nu ziet is puur het aanjagen van verspilling. Winkeliers nemen ook een loopje met de prijzen, ik zag 't pas nog ergens online. Artikelen die ik eerder had bekeken werden aangeprezen als afgeprijsd....wasj nie sjo, ik heb nogal een goed geheugen, de prijzen waren exact hetzelfde, alleen met een doorgestreepte hogere prijs ernaast

Eric Minnens
Eric Minnens27 nov. 2020 - 9:48

Prima. Zie ook de tweet van de dag: TIEF TOCH OP MET JE WEKENLANGE BLACK FRIDAY! (Sylvia Witteman) Nog een citaat: "Make the world Greta again". (Wikipedia)

JJP2
JJP227 nov. 2020 - 9:39

Ik heb zelf ook een broertje dood aan "kopen om het kopen" en ik zal ook geen zaken aanschaffen die ik niet nodig heb. Aan de andere kant: als ik al bepaalde zaken op het oog heb i.v.m. de feestdagen en ik zie een mooie 'Black Friday' aanbieding langskomen, dan zal ik zeker van de gelegenheid gebruik maken. Ik neem aan dat iemand als Greta ook soms wel iets koopt en dan ook kleintje let :-).

Sailor2
Sailor227 nov. 2020 - 9:24

Verschrikkelijk commercieel spektakel dat zo'n beetje elke site bevuilt. Wie is er überhaupt vóór?

1 Reactie
HarrieV2
HarrieV227 nov. 2020 - 10:12

De verkopers. Die verdienen er nog steeds genoeg aan en/of raken van hun oude spullen af.