Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Greta Thunberg boycot klimaattop vanwege oneerlijk vaccinatiebeleid

  •  
09-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Greta Thunberg, de Zweedse tiener die een wereldwijde klimaatbeweging inspireerde, is niet van plan deel te nemen aan COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in het najaar in Glasgow gehouden moet worden. Haar weigering wordt gezien als een grote tegenslag voor de organisatie. Thunberg woonde tot nu alle klimaattoppen van de VN bij sinds ze voor het parlement in Stockholm haar solo klimaatstaking startte die uitgroeide tot een internationale scholierenactie.
Thunberg blijft weg omdat ze zich zorgen maakt over de coronacrisis en het beleid om de pandemie te bestrijden. Ze vreest dat belangrijke deelnemers daarom verstek zullen moeten laten gaan omdat in hun landen nog amper vaccins beschikbaar zijn. “Het moet op de juiste manier gebeuren,” vertelde ze tegen de BBC. “Natuurlijk is het het beste als iedereen gevaccineerd wordt zodat alle deelnemers op dezelfde voorwaarden de conferentie kunnen bijwonen.”
De conferentie is al eens een keer uitgesteld vanwege de coronacrisis. Er zullen naar verwachting zo’n 30.000 personen uit de hele wereld aan deelnemen. Volgens Thunberg is het probleem dat vaccins niet in alle deelnemende landen beschikbaar zijn. Ze vindt het erg dat rijke landen waarschijnlijk hun jonge, gezonde deelnemers gaan vaccineren en dat dat “vaak ten koste gaat van kwetsbare groepen in andere delen van de wereld. Zo lang de verdeling van de vaccins extreem ongelijk is zal ik als de huidige ontwikkelingen niet veranderen, de conferentie niet bijwonen.”
In een interview met de Financial Times (zie video bovenaan) stelde ze eerder deze week dat de coronacrisis laat zien dat de klimaatcrisis niet als een crisis behandeld wordt. De ingrijpende maatregelen die genomen worden om de pandemie te bezweren blijven uit als het gaat om het klimaat te redden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (111)

Thuru
Thuru11 apr. 2021 - 21:53

waarom zou die top niet online gehouden kunnen worden. scheelt ook weer reistijd en houd men zich tevens ook aan de huidige corona regels.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 apr. 2021 - 21:21

Zo'n bijeenkomst met 30.000 man in deze tijden is ridicuul. Nijpels met z'n huis met 2 cv-ketels als voorzitter van de bedenkers van dat idiote klimaatplan in NL is er niks bij. Geloofwaardigheid is totaal weg.

Mokker
Mokker11 apr. 2021 - 7:01

Ze heeft een punt. Het getuigt toch wel van grote idiotie om in coronatijd een fysieke bijeenkomst voor 30.000 mensen te organiseren, en dan is het ook nog een klimaatconferentie. Denken deze mensen dat ze zo belangrijk zijn dat ze een uitzondering kunnen maken op de regels om verspreiding van het virus tegen te gaan? En dan ook nog de nodige overbodige reiskilometers maken, blijkbaar is dit een bijeenkomst voor types met het adagium 'do as I say, not as I do'.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop11 apr. 2021 - 21:30

Ze moet toch ook weten dat als Corona verder escaleert dit een zege is voor het klimaat.

The Apple
The Apple11 apr. 2021 - 5:14

Waarom zou iemand die het klimaat aan de orde stelt zich niet moeten bemoeien met vaccinaties? Greta is niet bekend geworden door haar deskundigheid op het gebied van het klimaat, maar door haar bijzondere wijze van actievoeren. Waarom zou ze die niet tevens mogen inzetten van andere doeleinden? De werkelijke reden dat mensen een hekel aan haar hebben is dat ze zeer succesrijk is bij het aan de kaak stellen van de negatieve gevolgen van het neo-liberalisme. De voorstanders van dat neo-liberalisme bekommeren zich nu eenmaal niet om het lot van de slachtoffers daarvan, omdat ze denken dat ze aan dat neo-liberalisme hun eigen persoonlijke welstand hebben te danken. Het volk dat zware straffe wil op elke inbreuk op de wet, maar lak heeft aan elke vorm van ethiek. Misschien moeten we dan maar wetten maken om die mensen op te sluiten.

4 Reacties
korheiden2
korheiden211 apr. 2021 - 21:59

@TheApple : Daar komt de aap uit de mouw : alle narigheid in de wereld is te wijten aan dat containerbegrip 'neoliberalisme'. Als we daarmee de doorgeschoten marktwerking bedoelen is dat zeker waar. Het is bovendien stuitend dat er zulke extreme inkomensverschillen bestaan. Maar in de kern blijft nog steeds de vraag os de staat alles moet regelen, zoals het communisme en het socialisme voorstaan, of juist zo weinig mogelijk, zoals met name de Republikeinen in de VS willen : ieder voor zich en God voor ons allen. Onder invloed van Thatcher en Reagan heeft de vrije marktideologie een enorme groei gezien. Het is zeker tijd om hier op de rem te gaan trappen. Anderzijds is niet alle marktwerking slecht. Een en ander wordt m.i. interessant besproken in dit artikel uit trouw : https://www.trouw.nl/politiek/keert-echt-elke-partij-zich-tegen-het-neoliberalisme-dat-is-toch-vooral-veel-politieke-retoriek~bd9d7875/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

The Apple
The Apple12 apr. 2021 - 15:08

Steeds opnieuw sta ik verbaasd over rechtse mensen die zich democraat noemen en “links” associëren met een communistische dictatuur (liefst van de ergste soort). Tegelijkertijd zijn ze er voorstander van om alles wat gemeenschappelijk is opgebouwd en langs democratische weg wordt bestuurd -het gemeentelijk woningbezit, vervoersbedrijf, de GEWAB, kredietbank- te privatiseren en zo aan het democratisch beheer te onttrekken. Bij bedrijven is namelijk geen sprake van democratie. Daar staan de -korte termijn- belangen van de aandeelhouders voorop en komen die van de werknemers -en de rest, milieu etc.- op grote afstand daar achteraan. Erger nog: alle onderdelen die het maken van winst in de weg staan worden, waar ook maar enigszins mogelijk, WEL tot onderdeel gemaakt van het publieke domein: werkloosheid, afvalverwerking etc. Zo wordt de gemeenschap tot puinruimer van -het winststreven van- het bedrijfsleven gemaakt. We zullen toe moeten naar een economische model dat zoveel mogelijk gericht is op het democratisch beheer van de productiemiddelen. Maak bijvoorbeeld het verwerven van aandelen onmogelijk, zodat bedrijven die geld nodig hebben om te investeren daarvoor geld moeten lenen bij de gemeenschap, die daarbij eisen kan stellen aan een democratische bedrijfsvoering. Daarbij wordt noch het marktbeginsel, noch het streven naar winst onmogelijk gemaakt. Het probleem in het geval van de eerder genoemde sectoren -de nutsvoorzieningen- is dat de consument niet kan afzien van het gebruik. Ook dat is een vorm van een monopolie en mag daarom niet tot onderwerp gemaakt worden van het streven naar winst. Die sectoren zullen dus terug onder het democratisch beheer van de gemeenschap moeten worden gebracht. Feitelijk positioneert korheiden zich slechts als één van de velen die de mond vol heeft over democratie, maar er niets van moet hebben zo gauw het erop aankomt.

korheiden2
korheiden212 apr. 2021 - 18:12

@TheApple : Volgens mij is de marktwerking te ver doorgeschoten. Nutsbedrijven bijvoorbeeld zijn beter in handen van de overheid. Mee eens. Maar het uitgeven van aandelen gaan verbieden? Dan moet 'de gemeenschap' bedrijven dus geld gaan lenen. Maar dat is toch min of meer hetzelfde? Aandeelhouders kunnen invloed proberen uit te oefenen via de aandeelhoudersvergadering, zoals dat al enkele jaren - tevergeefs - geprobeerd wordt mbt de koers van Shell. Geen enkel bedrijf is ingericht als filantropische instelling, en mensen die hun geld uitlenen doen dit doorgaans om een goed rendement te halen. De echte wereld steekt nu eenmaal harder in elkaar. Maar idealen zijn altijd mooi.

The Apple
The Apple13 apr. 2021 - 17:59

korheiden: "Maar het uitgeven van aandelen gaan verbieden? Dan moet ‘de gemeenschap’ bedrijven dus geld gaan lenen. Maar dat is toch min of meer hetzelfde?" Het lijkt me dat er een groot verschil bestaat tussen CEO`s die beslissingen nemen om aandeelhouders tevreden te stellen op de korte termijn en CEO`s die beslissingen nemen om in het bedrijf te investeren om het voortbestaan op de lange termijn veilig te stellen en innovaties door te voeren. Met instemming van de werknemers. Een goed rendement behalen is een relatief begrip. De Nederlandse staat krijgt geld toe bij het lenen van geld, dus dan is een rente van 3 of 4% -in een stabiel bedrijf met goede vooruitzichten- al heel behoorlijk. Bovendien zijn dit allemaal economische argumenten, terwijl het ook een omslag in de mentaliteit teweeg zal brengen, wat minstens zo belangrijk is "Nutsbedrijven bijvoorbeeld zijn beter in handen van de overheid." Voeg daaraan toe dat het bank- en verzekeringswezen nutsbedrijven zijn. OK, je bent nu dus al begonnen met na te denken. Denk nog eens wat verder door. De bedoeling is om een democratie op te bouwen waarin de macht niet langer ligt bij de kapitaalbezitters, niet om een communistische dictatuur te vestigen. Dus blijf netjes en werp me dat niet langer voor de voeten.

johannn2
johannn210 apr. 2021 - 21:12

"Maar nee, de marketingmachine van Tean Greta grijpt dit aan om andere thema’s aan te kaarten. Greta wordt gebruikt door deze woke wereldverbeteraars" [citaat Rutger Groot 10 april 2021 at 13:36] Kortom,Greta als marionet. Dit soort nooit-onderbouwde bezwadderingen kom je hier veel tegen. Kom eens met bewijzen. Anders houd ik het voor wat het hoogst waarschijnlijk is: persoonlijke antipathie en complotdenkerij. Wie pakt het op? .

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn10 apr. 2021 - 20:30

Over twintigduizend jaar hebben we weer een ijstijd en kunnen we over de bodem van de Noordzee naar Groot-Brittannië lopen en dan is al het leed geleden...

EenMening
EenMening10 apr. 2021 - 19:18

Ik kan Greta wel waarderen. Ze is erg rechtlijnig maar dat geeft duidelijkheid en ze is consequent. Ze houdt ons een spiegel voor en zet ons aan het denken. Het moet voor haar vaak wel voelen als ploegen op de rotsen maar ze laat zich niet van de wijs brengen en houdt haar lijn vast. Mensen die zich aan haar ergeren zijn dwaas.

3 Reacties
Rolandb Gilead
Rolandb Gilead11 apr. 2021 - 8:18

@Mening: waarom zijn die mensen dwaas ? Kunt u dat eens inhoudelijk beargumenteren ?

johannn2
johannn211 apr. 2021 - 15:18

Rolandb Gilead 11 april 2021 at 10:18 Volgens mij ben jij eerst aan de beurt. Ik heb nl.nooit jouw antwoord gekregen op onderstaand verzoek om hetzelfde. Geef het goede voorbeeld. Ga je gang. Vol verwachting klopt mijn hart. Rolandb Gilead 10 april 2021 at 16:51 (Mijn reactie daarop:) johannn 10 april 2021 at 23:04 "Welke inhoudelijke argumenten?" .

johannn2
johannn211 apr. 2021 - 21:25

Rolandb Gilead, EenMening heeft blijkbaar zijn punt gemaakt. .

EenMening
EenMening10 apr. 2021 - 16:48

Stel je voor dat de EU-regeringen de helft van hun vaccins naar ontwikkelingslanden zouden sturen, dan zou de Nederlandse bevolking en bloc protesteren en klagen over "deze waardeloze regering". De EU heeft in vergelijking met het VK een bijzonder slechte job gedaan.

Rutger Groot
Rutger Groot10 apr. 2021 - 11:36

Dat er 30k mensen naar een klimaattop moeten is natuurlijk bespottelijk, en ik kan me voorstellen dat Greta dit zou boycotten. Maar nee, de marketingmachine van Tean Greta grijpt dit aan om andere thema's aan te kaarten. Greta wordt gebruikt door deze woke wereldverbeteraars En dit is nog maar het begin, want eind 2019 hebben zij nog via Greta de volgende boodschap verkondigd: "De klimaatcrisis is niet alleen een crisis van het milieu. Het is een crisis van de mensenrechten, van de rechtvaardigheid en van de politiek. Deze crisis is ontstaan en gevoed door koloniale, racistische en patriarchale onderdrukking. We moeten die onderdrukking ontmantelen." Team Greta is haar hand aan het overspelen, wat de oorspronkelijke goede bedoelingen van Greta niet ten goede komt. Mag ik de echte Greta weer terug?

5 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 12:29

Ja het wokeisme is een verstikkende en totalitaire ideologie. Alles wordt teruggebracht op arbitraire groepsverdelingen van 'onderdrukkers' en 'onderdrukten'. Mao's rode garde was er niets bij. De link tussen klimaat en racisme/kolonialisme/patriarchie ontgaat me echt volledig. Ik zie wel een sterke link tussen welvaart en klimaat problemen en een link tussen bevolkingstoenema en klimaatissues.

korheiden2
korheiden210 apr. 2021 - 19:38

@Rutger : Ik vrees dat je gelijk hebt. De hele neoliberale maatschappij moet grondig op de schop. Gelukkig is een meerderheid het hiermee niet eens.

The Apple
The Apple12 apr. 2021 - 1:16

korheiden heeft het door: de hele neoliberale maatschappij moet grondig op de schop. Of je het er nu mee eens bent of niet. Dinosauriërs zoals jij zijn langzaam aan het uitsterven onder druk van de snel veranderende omstandigheden en ondertussen gaat het proces gewoon voort langs de democratische weg. De omstandigheden vereisen het.

korheiden2
korheiden212 apr. 2021 - 8:20

@TheApple : 'En ondertussen gaat het proces gewoon voort langs democratische weg' . Echt? Afgelopen zaterdag meldde 'Even tot hier' dat er elke 17 uur een miljardair bijgekomen is op de wereld. De topman van AirFrance/KLM krijgt toch weer 2 miljoen bonus bovenop zijn toch al niet misselijke salaris. Nog steeds worden de rijken steeds rijker. Blijkbaar vindt een meerderheid van de kiezers dit niet zo'n probleem want VVD en D66 zijn de grootste partijen, terwijl links steeds kleiner wordt. De wereld wordt geregeerd door de grote multinationals en banken. Maar houd je idealisme vooral vol, dat hebben we nodig in deze onrechtvaardige wereld.

The Apple
The Apple13 apr. 2021 - 21:47

korheiden: "Blijkbaar vindt een meerderheid van de kiezers dit niet zo’n probleem want VVD en D66 zijn de grootste partijen, terwijl links steeds kleiner wordt." korheiden: "De hele neoliberale maatschappij moet grondig op de schop. Gelukkig is een meerderheid het hiermee niet eens." Houd je idealisme vooral vol, dat hebben we nodig in deze onrechtvaardige wereld.

Wil76
Wil7610 apr. 2021 - 11:31

Eerlijk delen in het westen is nu eenmaal ik meer dan jij. We compenseren wat met ontwikkelingshulp om net te doen dat we begaan zijn met lot van andere landen. De beschikbaarheid van vaccins wereldwijd toont aan dat een groot deel en minder welvarend deel van de wereldbevolking de corona kan krijgen.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 12:30

Veruit de meeste doden vallen in welvarende landen. Dus wellicht is het ook gewoon echt effectiever om daar te beginnen met vaccineren.

Annedieke
Annedieke10 apr. 2021 - 9:45

Het is toch geweldig hoe deze tiener de aandacht trekt naar zaken die anders moeten in de wereld. De ergernissen en commentaren staan bol van afgunst en minachting. Ook nu maakt Greta Thunberg een prachtig, sociaal statement: iedereen heeft net zoveel recht op een vaccinatie. Ergo: kwetsbare groepen, waar dan ook, zouden zelfs voorrang moeten krijgen. Voorts hebben de meeste conferenties idd geen meerwaarde door fysieke aanwezigheid. De meerderheid duikt direct op de consumptiebonnen. Dat het online kan, is een positieve bijwerking van deze coronatijd. Meiden zoals Greta maken mijn dag weer goed!

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 12:36

Ja alleen zo werkt het dus niet helemaal met vaccineren bij infectieziekten. Om een bevolking te beschermen moet een groot deel van de hele bevolking gevaccineert zijn. Zowel de risicogroepen als de gezonde mensen. Anders heeft het gewoon geen zin. Een jaar terug werd er gevreesd voor Afrika, maar covid lijkt daar niet dood en verderf te zaaien zoals het in Europa doet. Om de meeste levens te redeen lijkt het dus op recht logisch om in landen als hier te beginnen met op grote schaal vaccineren.

Uw autistische duider
Uw autistische duider10 apr. 2021 - 8:18

Mannen op Joop voelen zich weer op hun geslachtsdeel getrapt? Weer een vrouw die ze dwarszit? Wat een populistisch gedoe, mannen! Greta heeft een mening, heeft ze, net als iedereen ook recht op, en ze handelt er naar. Die vorm van consequentie zouden we wat vaker moeten zien, maar blijkbaar vinden veel mannen hier dat je veel beter kan gaan zitten jij-bakken.

9 Reacties
tempest
tempest10 apr. 2021 - 9:50

"Die vorm van consequentie zouden we wat vaker moeten zien" Waarom dan? Is haar actie nuttig? Het verandert echt niets aan de vaccinatie strategie en ze kan hierdoor het klimaatprobleem moeilijker aankaarten.

Marc Marc
Marc Marc10 apr. 2021 - 10:20

Greta is de lakmoesproef voor klimaatontkenners. Zo goed als iedereen die negatief over haar is is tegelijkertijd boos over de energietransitie, gelooft niet in AGW en grossiert in drogargumenten. De kans is groot dat deze mensen (ja, ook vrouwen) op FvD, Ja21 of PVV stemmen. Je weet wel, de mensen die het hardst censuur roepen als er weer nepnieuws verwijderd wordt dat overeenkomt met hun mening maar ondertussen iedereen met een afwijkende mening voor rotte vis uitmaakt. Persoonlijk ben ik haar idealisme wel gaan waarderen want ze heeft gewoon gelijk. Dat zeg ik dan als man op Joop.

Uw autistische duider
Uw autistische duider10 apr. 2021 - 12:15

@tempest het feit dat juist zíj, en ze heeft een wereldwijde, grote achterban, aangeeft dat ze daar niet naar toe gaat, om die reden, maakt natuurlijk dat ze haar verhaal dáár niet kan doen, maar misschien komt haar boodschap op deze manier juist beter aan. Heel wat anders: Greta heeft, net als ik, autisme. Als je een beetje bekend bent met autisme, dan weet je ook dat de meeste mensen met autisme verbanden op een andere manier leggen dan neurotypische mensen. Vanuit die kant bekeken vind ik dat de 'vaccinatie-verdeling' en je in hoge mate zorgen maken over het klimaat wel degelijk met elkaar te maken hebben.

Peter Bakker2
Peter Bakker210 apr. 2021 - 12:18

@Marc Marc "..iedereen met een andere mening voor rotte vis uitmaakt" Beetje hypocriete opmerking. Alsof dit vanaf de linkerkant niet gebeurt. Wees eens niet zo eenzijdig en start met nadenken. Verbreed je horizon zou ik zeggen.

Uw autistische duider
Uw autistische duider10 apr. 2021 - 12:34

@marc marc wat mij betreft is het zelfs eerder zo dat mensen die op de door u genoemde partijen stemmen, klimaatonkenners 'willen zijn' vanuit oerconservatieve, en vooral ouderwetse redenen. In dat soort kringen doen de meningen van anderen, en al helemaal van vrouwen/jonge vrouwen/meisjes er niet toe. Ik ben eveneens man, en ik zie absoluut niet in waarom dit soort onderscheid gemaakt zou moeten worden.

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 apr. 2021 - 13:20

@duider: eerst een hoop mensen wegzetten als op hun plasser getrapte mannen wegzetten en dan zelf gaan jij-bakken. Je stukje past precies op wat je zelf schrijft. Verder duider: waar is die grote achterban. Is er een verkiezing geweest dat zij een generatie vertegenwoordigd of heeft een dame uit een meer haar daarvoor een zwaard gegeven? Oh ja, als je een dag vrij krijgt, dan krijg je mensen wel mee, om die dag vrij. @Marc Marc: ik ben benieuwd waar jij het vandaan haalt dat 'zo goed als iedereen; die negatief over Greta is, aan de rest van je lijst voldoet. Of je hebt indrukwekkend onderzoek gedaan of het komt uit je duim.

Uw autistische duider
Uw autistische duider10 apr. 2021 - 14:18

@den flexwerker fijn dat u zo goed de stijlfiguren van de nederlandse taal kent. Ik weet niet of u de achterliggende bedoeling daarvan helemaal goed begrijpt, maar dan kan ook aan mij liggen. Misschien ook wel aardig om buiten uw eigen bubbel te gaan kijken. Uit eigen ervaring weet ik dat dat tot verrassende inzichten kan leiden...

Marc Marc
Marc Marc11 apr. 2021 - 6:01

@DenFlexwerker, je vraagt hoe ik daar bij kom. Ik volg al meer dan 10 jaar klimaatontkenners op obscure media en twitter e.d. en mijn analyse van de klimaatontkenner: * meerderheid is rechtsradicaal; * over het algemeen oude witte mannen; * enorm veel last van confirmation-bias; * groepsdenkers; * enorm veel klimaatontkenners leiden aan het Dunning-Krugereffect; * stuk voor stuk wantrouwen ze de overheid; * zijn enorm aanwezig op social media waar ze met nepnieuws anderen proberen te overtuigen. Vanwege DK-effect en confirmation-bias denken ze dat ze de waarheid verspreiden en ieder onderbouwd tegenargument wordt genegeerd of gepareerd met een drogreden; * ze zijn bijna allemaal neerbuigend en asociaal tegen andersdenkenden en daar krijgen ze binnen hun eigen clubje waardering voor. Zie de reacties over Greta; * klimaatontkennersclubs als de groenerekenkamer en climategate (zelfde stichting) hebben de afgelopen jaren gedoneerd aan de FvD; * meeste klimaatontkenners geloven ook in andere complotten als 5G en Covid-19 een complot zou zijn. Doe er je voordeel mee en bepaal tot welke club jij behoort.

tempest
tempest11 apr. 2021 - 10:37

@Marc Marc Ik heb van zoveel verschillende groepjes en richtingen "gekkies" online gezien: links, rechts, complotdenkers, religieus etc. De enige conclusie die ik eruit heb ik getrokken is dat ik minder in hokjes probeer te denken. Want dat is het meest giftige aan al die retoriek: wij/zij, voor/tegen, goed/slecht. Ook probeer ik minder te generaliseren, al herken in natuurlijk wel veel dingen die je zegt, maar dat maakt de observatie niet perse nuttig. Want het heeft de neiging zelf mensen als individu weg te zetten op basis van aannames en vooroordelen: exact hetgeen waar je je tegen probeert te verzetten.

de passie preker
de passie preker10 apr. 2021 - 8:01

Wat Greta niet voor elkaar kreeg, kreeg het coronavirus wel voor elkaar: we zijn over de hele wereld rigoureus minder gaan consumeren, vliegen en op kantoor gaan werken. Maar als straks de coronarestricties worden opgeheven dan weten we allemaal één ding heel erg zeker: dit willen we nooit weer. En dus ben ik bang dat we straks nog meer gaan consumeren, vliegen en naar kantoor gaan dan voor de corona.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead10 apr. 2021 - 7:46

Ik erger me kapot aan dat kind. Maar meer nog aan de mensen die haar steeds op een podium hijsen waar ze helemaal niet thuis hoort. Het resultaat daarvan is dat Greta nu denkt overal verstand van te hebben, want er is niemand die haar corrigeert of afremt. In plaats daarvan doen politici alsof ze erg begaan zijn met de toekomst van onze kinderen, waaraan Greta op schandalig emotionele wijze steeds meent te moeten refereren. Dan is het electoraal niet handig als je deze wijsneus gaat vertellen dat ze iets teveel naast haar schoenen loopt.

11 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté10 apr. 2021 - 9:26

Je ergert je kapot aan een kind? Misschien een teken dat je nog wat emotionele ontwikkeling moet doormaken voordat je jezelf tot volwassene mag rekenen. Heeft Greta toch nog iets voor je kunnen betekenen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 apr. 2021 - 9:46

'Ik erger me kapot aan dat kind' Dat zegt meer over jou dan over Thunberg. Iets met een vinger en een zere plek..

Tom Lucassen
Tom Lucassen10 apr. 2021 - 9:49

Vertel me, wat heb jij gedaan of wat doe jij om de wereld beter te maken?

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead10 apr. 2021 - 10:34

Ach, natuurlijk....van de heren of dames Speedboot en Le Chat Botte mag je je niet ergeren aan een kind. Daarmee doet u zelf het kind tekort: want alleen aan iemand die je niet serieus hoeft te nemen, hoef je je ook niet te ergeren. Ik neem haar wel serieus, en daarin past een ergernis die ik ook bij volwassenen kan hebben. Bij de heer Baudet bijvoorbeeld, als u dat meer aanspreekt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 12:24

Ja ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik zie het als positief dat belangrijke thema's aandacht krijgen en in de picture gezet worden. Aan de andere kant is het best wel gemaakt en hoeven we niet te doen alsof er geen PR team achter haar staat. Ik ben zelf niet zo een fan van emo-activisme.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 apr. 2021 - 12:48

'van de heren of dames Speedboot en Le Chat Botte mag je je niet ergeren aan een kind' Je doet maar. Het komt alleen een beetje sneu over.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead10 apr. 2021 - 14:51

"Je doet maar. Het komt alleen een beetje sneu over." Tja, dat is nogal wiedes als je zoals u meteen in de gordijnen zit en niet in gaat op inhoudelijke argumenten.

johannn2
johannn210 apr. 2021 - 21:04

Rolandb Gilead 10 april 2021 at 16:51 Welke inhoudelijke argumenten? .

KimVo
KimVo10 apr. 2021 - 22:03

Beste Rolandb Gilead U schijft o.a. " Ik erger me kapot aan dat kind." " er is niemand die haar corrigeert" " wijsneus" Het is mij niet zo duidelijk hoe u Thunberg serieus neemt of hoe u inhoudelijk argumenteert .

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 apr. 2021 - 5:35

'en niet in gaat op inhoudelijke argumenten.' Welke inhoudelijke argumenten? Wat jij van haar vindt is niet meer dan een mening.

johannn2
johannn211 apr. 2021 - 11:25

Joe Speedboot  11 april 2021 at 07:35 Ik zou onbeheerste agressieve antipathie niet onder ‘meningen’ indelen. Eerder onder de psychische problemen. .

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 7:46

Voor een voormalige functie moest ik naar conferenties en beurzen. Leuk zo een snipperdag. De catering is vaak goed en de activiteiten in de avond hebben ook een goede sfeer. Het nut is me een beetje ontgaan. Er is absoluut meerwaarde om bij meetings fysiek af te spreek maar dit soort conferenties.. Hooguit zou je enekele sprekers ergens fysiek bij elkaar kunnen brengen om een soort panel te vormen. Maar de overige 29.000 moeten het prima per livestream kunnen volgen. Begrijp Greta's punt niet helemaal over de vaccinates. Covid lijkt dodelijker in het rijke noorden dan het arme zuiden. Om een populatie te beschermen werkt het niet als je alleen de oudere vaccineert.

Fredje3
Fredje310 apr. 2021 - 5:48

Een klimaat top met 30.000 deelnemers en dan nog een keer ter plaatse.... Ik moet dat even laten inzinken. Alleen al het aantal deelnemers... 30.000 mensen die moeten vergaderen over iets heel belangrijks en dan verwachten ze dat er nog iets zinnigs uit gaat komen? Weten ze dan niet dat vergaderen met een te grote groep mensen bewezen het meest inefficient is? Vooral als het gaat om zaken die gisteren al veranderd zouden moeten zijn zoals de manier waarop wij met onze leefomgeving om gaan? Dan nog een keer terplekke? Hoeveel vliegbewegingen zijn dat? Hoe rijmt dit met ook nog eens met het niet reizen advies en geen samenkomst van grote groepen? 2 dingen zijn hieruit heel duidelijk te maken. Als je een vergadering initieert met veel te veel deelnemers, dan wil je geen oplossing, dan wil je chaos. Het feit dat je dit ter plekke wil doen toont aan dat je een compleet gebrek hebt aan het klimaat en aan de miljoen slachtoffers van Corona.

2 Reacties
Gaitj
Gaitj10 apr. 2021 - 12:18

30.000 mensen lijkt een heleboel maar u moet bedenken dat veel regeringsvertegenwoordigers met hele gevolgen naar zo'n top komen. Vooral voor arme landen valt hier veel geld (klimaatcompensatie) binnen te halen. Ook wordt er door veel bedrijven flink gelobbyed voor hun "duurzame" producten, en dat kan het beste face-to-face. Het klimaat is een belangrijke industrie geworden waar wereldwijd honderden miljarden in omgaan.

Fredje3
Fredje312 apr. 2021 - 11:55

@Gaitj, dan lijkt mij een converentie met 196 deelnemers meer dan voldoende. Dan kunnen de landen eerst zelf overleggen en 1 afgevaardigde sturen. De rest is overkill, een heel duur voorbeeld van hoe het niet moet.

P Haan
P Haan10 apr. 2021 - 4:58

Een vreemd standpunt. Vanuit haar standpunt zou je juist niet moeten vaccineren. Laat de wereld in lockdown, red het milieu!

The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 22:02

Het is toch wat, dat zo'n jong meisje meer verstand in haar hoofd blijkt te hebben dan onze dom-rechtse oppositie. In hun plaats zou ik het ook niet kunnen laten om zoveel mogelijk gif te spuien, want zonder argumenten moet je toch wat....

JJP2
JJP29 apr. 2021 - 19:39

He, daar hebben we Greta! Lang niets van je gehoord. Het is me wat met die Corona, he? Even helemaal in de marge te moeten opereren. Maar geduld, als straks weer alles mag, kunnen we weer met zijn allen de straat op.

Mokker
Mokker9 apr. 2021 - 19:39

Zul je net zien dat de wereld nog helemaal niet vergaat deze eeuw, Greta snapt het verschil in urgentie niet helemaal.

Mr Ed
Mr Ed9 apr. 2021 - 18:41

Het zou een veel beter signaal zijn, voor zowel klimaat als de situatie met corona, als deze conferentie online zou gebeuren. 30.000 mensen van over de hele wereld die naar 1 plek vliegen om elkaar in het echt te zien, dat kan eigenlijk niet meer.

Poeha
Poeha9 apr. 2021 - 18:31

En ik maar denken dat greta het “vanuit huis” werken en vergaderen juist zou omarmen. Liever heeft ze dat 30.000 mensen per vliegtuig afreizen naar Glasgow en weer terug.

2 Reacties
The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 22:03

Poeha zou gewoon te voet gaan. Het duurt effe, maar als je op tijd vertrekt

LaBou
LaBou 10 apr. 2021 - 10:43

Tuurlijk, jochie. Waarom zou je er ook van uit gaan dat ze een eerlijke verdeling van de vaccins wil. Je kunt veel beter uitgaan van een negatieve benadering. Heeft kouwe drukte overigens al mee gekregen dat Nederland weer fors gekelderd is op de vaccinatieranglijst?

Sam V
Sam V9 apr. 2021 - 18:23

Typisch weer, een klimaatconferentie op één specifieke plek. Glasgow ditmaal. Allemaal vliegend er naar toe, terwijl we het afgelopen jaar de werking van online vergaderen hebben kunnen ontdekken. Oftewel haar verhaal is een drogreden. Ze had kunnen aangeven dat ze wil dat iedereen online aansluit. Dan is iedereen ook gelijkwaardig aanwezig. Lijkt er op dat ze graag haar zienswijze op meer gebieden wil uiten. Nu covid pandemie. Dadelijk de mensenrechten? Als bekendheid heb je een podium. Expert of niet.

Jozias2
Jozias29 apr. 2021 - 18:22

Er worden miljarden vaccins geproduceerd, ruim genoeg voor de hele wereldbevolking. AZ wordt verkocht tegen kostprijs en via Covax worden ook de arme landen geholpen. En ja de vs en het VK profiteren nu van het feit dat ze geïnvesteerd hebben in de ontwikkeling en uitbreiding van de productie capaciteit. Voor eigen risico. Je kunt ook stellen dat dankzij deze investeringen er überhaupt een vaccin is.

Hank Nozemans
Hank Nozemans9 apr. 2021 - 18:20

De gemiddelde leeftijd ligt in arme landen erg laag, dus wat dat betreft is het merendeel van de bewoners nog lang niet aan de beurt.

Ryan2
Ryan29 apr. 2021 - 17:29

Wie zit er eigenlijk op Greta te wachten? Dat het met de vaccinatie niet eerlijk gaat, dat kon je zien aan komen. Kapitalisme hè.

1 Reactie
The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 19:10

Aangezien niet iedereen dat schijnt te begrijpen, kan het geen kwaad om dat te herhalen. Net zoals jij dat doet overigens.

Joop den Uil
Joop den Uil9 apr. 2021 - 17:13

Demonstratie door niet te demonstreren. 30.000 deelnemers allemaal afreizen naar Schotland ... dat zal een behoorlijke extra omzet whiskey (met een e) betekenen!

3 Reacties
Treurnistroef
Treurnistroef9 apr. 2021 - 21:47

Gaan de Ieren en Amerikanen dan meer whiskey drinken?

pike2
pike210 apr. 2021 - 1:44

Grappig dat je die e zo belangrijk vindt. In Schotland is de spelling namelijk zonder e en in the States en Ierland met e.

Henri Zwols
Henri Zwols10 apr. 2021 - 6:30

Waarom met een e? Keren ze dan terug uit Glasgow met Ierse whiskey?

THM@S
THM@S9 apr. 2021 - 16:49

Gelukkig, kunnen de volwassenen rustig vergaderen.

korheiden2
korheiden29 apr. 2021 - 16:40

Het begin van het einde van de hype rondom Gretha. Hiermee overschat ze zichzelf.

20 Reacties
ton14024
ton140249 apr. 2021 - 17:06

Lekker makkelijk. Wat is er mis met het punt dat ze maakt?

The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 17:42

korheiden - Hoezo? Is ze geen voorstander van kernenergie misschien?

korheiden2
korheiden29 apr. 2021 - 17:45

@Ton : Wat Greta hier wil gaat niet gebeuren. Rijke landen zullen eerst aan hun eigen inwoners denken. Of vindt u dat we hier in het westen best wat meer risico's met mensenlevens kunnen nemen om arme landen eerder te vaccineren? Zo altruïstisch zullen weinigen zich opstellen.

KimVo
KimVo9 apr. 2021 - 18:15

Goh: " Man corrigeert Greta "

The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 19:08

korheiden - Aha, het is gewoon een pleidooi voor kortzichtig egoïsme. Dat had ik kunnen weten.

korheiden2
korheiden29 apr. 2021 - 19:53

@TheApple : Inderdaad. Als het gaat om mensenlevens kies ik toch voor dat van mezelf en mijn landgenoten. Erg hè.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!10 apr. 2021 - 7:33

Kimvo, (Blanke) Mannen mogen niks meer zeggen? Ook niet als ze een punt hebben?

ton14024
ton1402410 apr. 2021 - 9:25

K, erg hè, altruïsme, en daarom is Gretha een zich zelf overschattende hype? Niet de lafbek is zwak, maar de empathische? En klimaatverandering is maar een zuchtje.????

korheiden2
korheiden210 apr. 2021 - 9:56

@Ton : Ik had het nu even niet over de klimaatverandering. Die is er en daar proberen we wat aan te doen. Maar ik zou je nog wel eens willen spreken als je eigen familieleden aan de beademing liggen omdat ons land vaccins naar de Derde wereld heeft gestuurd. Landen als de VS, Israël en het Verenigd Koninkrijk schieten veel harder op dan wij. Duitsland gaat - tegen de zin van de EU - Spoetnikvaccins kopen en zelfs in Duitsland produceren. We moeten de wereld helpen, zeker. Maar wel graag als we eerst zelf van corona af zijn.

ton14024
ton1402410 apr. 2021 - 12:18

K, dus wij mogen vooral geen risico lopen? Laf. Bij ons zijn de kwetsbaren inmiddels beschermd. En ´´Ik had het nu even niet over de klimaatverandering.´´ is ronduit kinderachtige onwetendheid.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 12:44

Korheiden heeft een punt. Covid is tevens een ziekte die relatief veel meer vat heeft op oudere / dikkere mensen. Natuurlijk niet altijd maar een sterk verband is er absoluut. De mediane leeftijd in Nederland is 42,6. De helft is dus ouder en de helft jonger. In een straatarm land als Burundi ligt deze op slechts 17 jaar. Het is daarom m.i. volstrekt logisch én ethisch om te beginnen in de landen waar het meeste risico ligt en de meeste doden vallen.

The Apple
The Apple10 apr. 2021 - 13:47

korheiden: "Als het gaat om mensenlevens kies ik toch voor dat van mezelf en mijn landgenoten." En dat breng je dan onder woorden met: "Het begin van het einde van de hype rondom Gretha."??

korheiden2
korheiden210 apr. 2021 - 15:41

@Ton : Helaas zijn nog lang niet alle kwetsbaren beschermd. Er is een verschil tussen lafheid en onverantwoordelijke risico's. Ik vrees corona zeer. @TheApple : Ik bedoel te zeggen dat Greta - die terecht het klimaat aan de orde stelt - zich niet moet bemoeien met vaccinaties.

korheiden2
korheiden210 apr. 2021 - 16:07

@Ton : Ik ben blij dat mensen als u het niet voor het zeggen hebben in ons land. U zou dus werkelijk de vaccinaties voor iedereen onder 60 willen uitstellen ten faveure van de arme landen, begrijp ik uit uw woorden. Dat betekent nog langere tijd, misschien wel een jaar, een lockdown en vele extra sterfgevallen, want ook jongeren komen op de IC. Wat de opwarming betreft : die is een feit, daarover zijn we het wel eens.

EenMening
EenMening10 apr. 2021 - 22:25

@korheiden Er zijn allerlei groepen die Gretha voor hun karretje willen spannen voor heel andere doelen dan de oplossing van de klimaatproblematiek. Dat is logisch want zij is het perfecte boegbeeld, oprecht en zonder bijbedoelingen.

The Apple
The Apple11 apr. 2021 - 4:59

korheiden: "Ik bedoel te zeggen dat Greta – die terecht het klimaat aan de orde stelt – zich niet moet bemoeien met vaccinaties." Niet alleen formuleer je dat op een merkwaardige wijze, maar bovendien ontgaat me de logica. Waarom zou iemand die het klimaat aan de orde stelt zich niet moeten bemoeien met vaccinaties? Ze is niet bekend geworden door gaar deskundigheid op het gebied van het klimaat, maar door haar bijzondere manien van actievoeren. Waarom zou ze die niet tevens mogen inzetten van andere doeleinden?

korheiden2
korheiden211 apr. 2021 - 9:18

@TheApple : Dus vanwege haar bijzondere manier van actievoeren kan Greta zich dus met vele problemen gaan bemoeien? Na klimaat en vaccinaties weet ik er nog wel een paar : ongelijkheid, racisme, immigratie enzovoorts. Greta heeft zich onderscheiden door haar actie tegen de opwarming. Als ze zich ook voor andere zaken inzet verliest ze m.i. haar geloofwaardigheid.

The Apple
The Apple11 apr. 2021 - 16:47

korheiden - Ik begrijp heel goed dat jij er tegen bent dat Greta zich ook uitspreekt over ongelijkheid, racisme, immigratie en al die andere dinge waarvan jij vindt dat "links" er teveel aandacht aan besteed. Wat me eigenlijk vooral irriteert is, dat jij als voorstander van kernenergie, haar geloofwaardigheid als argument gebruikt. Alsof je je daar zorgen om zou maken. Ik zou je niet rechts-radicaal willen noemen, maar rechts-hypocriet ben je zeker.

korheiden2
korheiden211 apr. 2021 - 18:10

@TheApple : Ik zie niet in wat mijn standpunt over kernenergie hier mee te maken heeft. En ik maak me inderdaad geen zorgen over de geloofwaardigheid van Greta. Maar ik denk dat ze zich beter kan concentreren op haar klimaatacties. Verder is het much ado about nothing.

The Apple
The Apple13 apr. 2021 - 21:59

korheiden: "Als ze zich ook voor andere zaken inzet verliest ze m.i. haar geloofwaardigheid." Oh kijk, je bent zo'n rechtse simplist die links goede raad geeft hoe ze de zaken moeten aanpakken.

Sarajlija
Sarajlija9 apr. 2021 - 15:13

Greta laat de wereld zien hoe die verrot is. Wij willen niks leren en onze eigen blindheid en doofheid maakt jongeren terecht razend, Over paar jaar zouden mensen moord en brand schreeuwen omdat mensen onze kant opkomen.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9310 apr. 2021 - 12:48

Natuurlijk gaan er veel mensen deze kant op komen. De bevolkingstoenema in een reeks Afrikaanse landen is zorgwekkend te noemen. We mogen en moeten zelfs benoemen dat welvarende landen buitensporig veel grondstoffen verbruiken. Tegelijkertijd mag en moet ook benoemd worden dat de sitatuatie in landen als Tsjaad en Niger volkomen onhoudbaar is. Het ecosysteem in de Sahel is fragriel en er komt een moment dat er gewoon echt geen water meer is en dat is niet de schuld van het westen.

Balgehakt
Balgehakt9 apr. 2021 - 15:07

Hoe belangrijk vind ze zichzelf wel niet vraag ik mij toch altijd af bij dit soort verhalen. Milieu hier en daar maar zelf vliegt ze het hele jaar door de wereld over. Een beetje zoals Jesse Klaver bij iedereen promoten om de trein te pakken wat op zich niet verkeerd is maar zelf met in het vliegtuig naar Barcelona hoppen.

7 Reacties
Willem D2
Willem D29 apr. 2021 - 16:43

Ik vind het een vreselijk kind, dat volledig doorslaat. Eerlijk is eerlijk: vliegen doet ze niet. Alles per trein of zeilboot.

KimVo
KimVo9 apr. 2021 - 18:15

Goh: " Man corrigeert Greta "

itsme3
itsme39 apr. 2021 - 18:34

@willem d Ja. Dat van die zeilboot herinner ik me. Na aankomst stapte de crew van de boot op het vliegtuig om afgewisseld te worden door een andere crew. Voor de hoeveelheid uitstoot die dat veroorzaakte, had ze twee keer de wereld rond kunnen vliegen. Maar ja. Het ging om de show.

The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 19:13

Dat verschrikkelijk dom-rechts een hekel aan haar heeft ligt in de lijn der verwachtingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 apr. 2021 - 3:50

The Apple Een goed teken toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 apr. 2021 - 3:50

!

EenMening
EenMening11 apr. 2021 - 8:27

@Balgehakt Het is moelijk om consequent te zijn. Zeker als je goed verdient, dan is er toch de neiging om het geld uit geven. Om te gaan vliegen naar verre oorden, een groot huis te kopen, je te afficheren als flexitariër. Dan wil je natuurlijk ook geen windmolen in je achtertuin. We zouden een voorbeeld moeten nemen aan de leefwijze van de Amish. Deze mensen hebben een verantwoorde carbon footprint. @Apple Voorbeelden van oerdom gedrag: - kernenergie afwijzen - blijven geloven in het marxisme - de productiemiddelen onteigenen - de staatsschuld enorm op laten lopen - gelijkheid boven vrijheid stellen - de staat teveel macht geven etc.

tempest
tempest9 apr. 2021 - 15:01

Of dit nu nuttig is. Beleid rond vaccins gaat er echt niet door veranderen, maar misschien is het uberhaupt beter om het een aantal maanden uit te stellen vanwege Corona.

Piet Helmons
Piet Helmons9 apr. 2021 - 14:38

Gretha meent niet alleen de klimaatcrisis te bestrijden maar denkt ook de pandemie te moeten oplossen. Denk niet dat veel mensen in Nederland het haar eens zijn en de lockdown hier langer willen laten duren door de vaccins naar de 3e wereld te sturen. Hoor alleen maar dat men vindt dat vaccinatietempo hier te laag is.

3 Reacties
ton14024
ton140249 apr. 2021 - 17:01

Ik denk ook dat weinig mensen de vaccins eerlijk willen delen. In het begin werd er door landen en de VN wel over gesproken, maar al snel sloeg de paniek toe. En dan is het ieder voor zich. Ik heb het nog wel eens geopperd maar zonder bijval.

KimVo
KimVo9 apr. 2021 - 18:16

wie denkt ze wel niet wat ze is!

The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 19:15

Laat het maar aan de Chinezen over om te bewijzen wat ze kunnen wat wij niet kunnen.

Jonkheer
Jonkheer 9 apr. 2021 - 14:34

De Klimaattop is toch zo'n event waar navelstarende naties steevast halfzachte maatregelen aankondigen en die dan verkopen als overwinningen? Daar waar het woord 'doorpakken' gelijk staat aan vloeken in de kerk? Miss 'How Dare You' Thuberg is er als een vlag op een modderschuit. Maar even los daarvan. Wat heeft Greta op zo'n top nou écht te zoeken? Het kamp dat met haar dweept, zal haar op het schild hijsen. De rest ziet haar niet eens staan.

Grozny
Grozny9 apr. 2021 - 14:26

Dus Greta is ook al expert vaccinatiestrategie?

1 Reactie
KimVo
KimVo9 apr. 2021 - 18:20

Grozny, lees het nieuws.

Bouwman2
Bouwman29 apr. 2021 - 14:04

Greta, positie elders?