Joop

Grenzen dicht: Britten 14 uur in de file

  •  
24-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Reizigers die van Groot-Brittannië naar Frankrijk maken in de praktijk mee hoe de grote droom van PVV-leider Wilders en andere EU-haters om de grenzen te sluiten, gaat uitpakken: er staan enorme files vanwege verhoogde veiligheidscontroles. Bij de ferry’s lopen de wachttijden op tot wel 14 uur, veel automobilisten hebben in hun auto moeten overnachten. Door hulpdiensten wordt water en voedsel uitgedeeld aan de wachtenden.
Na de aanslag in Nice is het beveiligingsniveau in Frankrijk opgevoerd en worden reizigers intensiever gecontroleerd. Daardoor lopen de wachttijden op. Britse grensbewakers gaan hun Franse collega’s assisteren maar de verwachting is dat wachttijden bij de grens, die doen denken aan de pre-EU periode, pas in de loop van maandag zullen verdwijnen.
Volgens de voorzitter van de Conservatieven, Patrick McLoughlin, zijn de wachttijden geen gevolg van een Franse wraakactie voor de Brexit-keuze, in tegenstelling tot wat een deel van de automobilisten beweert in de media. De Britse overheid zou wel te laat hebben gereageerd op waarschuwingen van de veerdiensten dat er problemen zouden gaan ontstaan.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

JanB2
JanB225 jul. 2016 - 16:37

Gezellig!

rbakels
rbakels25 jul. 2016 - 11:22

Het echte effect van een voltooide Brexit zal vooral zijn dat vrachtwagens weer eindeloze douaneprocedures door moeten, zoals wij die lang geleden ook bij Hazeldonk op weg naar België hadden. Ik kan me nog herinneren dat er voor de toetreding van Polen tot de EU in 2004 reusachtige parkeerterreinen waren in Frankfurt an der Oder voor wachtende vrachtauto's richting Polen. Dat was een kwestie van dagen, niet van uren. De Britten kunnen dit voor een deel voorkomen door verdragen te sluiten met de EU - maar dat is waarschijnlijk politiek taboe. Ze zijn ook tegen een vrij verkeer van personen, iets wat de Noren bijv. geen probleem vinden. De consequentie is onherroepelijk dat Britten die hier willen gaan werken een werkvergunning moeten aanvragen, en dan zullen wij nog wel eens bezien of hetzelfde werk niet net zo goed of beter door een Nederlander kan worden verricht. Shell en Unilever, nu nog Brits-Nederlandse bedrijven, zullen dan snel helemaal Nederlands worden. Maar als de Britse economie instort zullen ze geen EU steun krijgen, anders dan de Grieken. En dan zal Poetin voor een prikkie het failliete Perfide Albion overnemen, zodat we straks Russen in het oosten én het westen hebben. Uiteraard zal Poetin geen spaan heel laten van de Britse soevereiniteit, en besluiten nemen waar zelfs Boris Johnson niet van terug heeft.

3 Reacties
PeterMiddle
PeterMiddle25 jul. 2016 - 12:35

Wat een onzin dat vrachtwagens bij Frankfurt an die Oder dagen zouden moeten wachten tot 2004! Verder maar even afwachten hoe het de EU zal vergaan met de Deutsche Bank, de banken in Italie, griekenland, vluchtelingencris..

Kees Ollopa
Kees Ollopa25 jul. 2016 - 13:02

Eindeloze vrachtwagens voor de grens is natuurlijk niet in het voordeel van zowel de Britse als de EU arbeider. Het zou best kunnen dat de EU elite die toch al uitblinkt in falend beleid alleen uit rancune daar lak aan heeft, ook nog na zeer lange Brexit onderhandelingen. - Wie wil er nu naar het koude Noorwegen? Iedereen wil naar het VK, waarom?. Logisch dat de Britten daar een rem op willen. Calais staat vol met gasten die naar het VK willen. Als de Britten straks naar Nederland komen hebben ze een ongekend voordeel aan de expatregeling (30% belastingsusidie etc.) die PvdA Dijsselbloem zeer gemakkelijk verleent aan arbeiders van buiten de EU. Als chinezen/indiers/(zuid)amerikanen en straks dus ook britten deze subsidie blijven krijgen gaat dat de Nederlandse arbeider nog veel meer arbeidsplaatsen kosten dan nu al het geval is. - Het beste medicijn tegen Griekse toestanden in het VK is natuurlijk de Brexit. Stel je voor, eerst geld geleend krijgen tegen hoge woekerrente en als alles vastloopt je schulden niet gesaneerd krijgen en gedwongen worden tot de bedelstaf. - Zijn alle EU idolaten populisten? De Russen in Oost en West, echt over de top. De Britten kunnen straks, ongehinderd door een Krim boycot en koude oorlog waanzin, wel een mooi handeltje opzetten met de Russen. Dan pakt de Britse arbeider mooi een deel van de verloren gegane EU banen op.

insignia
insignia25 jul. 2016 - 18:48

Jeetje Frits hoe krijg je het bij elkaar. Als Engeland niet meer in de EU zit dan willen wij evengoed blijven exporteren en de Engelse spullen importeren. Daar sluiten wij, Engeland en Nederland een overkomst over, net als wij overeenkomsten met ZuidAfrika of Argentinie hebben om maar wat te noemn. En weet je, sssst, de Engelse producten zijn een stk goedkoper geworden. Ik neem aan dat Unilever en Shell ook deze storm zullen overleven, en weet je al die grote bedrijven hebben productiefaciliteiten en aandeelhouders uit de gehele wereld. En dan die EU steun. Heb je je echt niet geschaamd over hoe de EU tegen Griekenland steun gaf zodat ze nu, na verkoop van hun tafelzilver, met z'n allen nog eens een stuk armer zijn. En tenslotte moest je Poetin ook nog noemen. Heb je het laatste jaar al een stukje geschreven zonder Poetin te noemen? Ik wil je alleen wijzen op de strijd die het VK gestreden heeft tegen Duitsland in de 2de wereldoorlog (Battle of Britain). De Russen hebben in het VK niets te zoeken behalve handel drijven en daar hoef je niet bang van te zijn,

Kees Ollopa
Kees Ollopa25 jul. 2016 - 10:18

Die Fransen hebben helemaal gelijk. Het grote terreurgevaar komt van de Britten. Minutieuze controle van van elke Brit die Frankrijk wil bezoeken of hij/zij wel voldoende Britse ponden op zak heeft om de EU economie van Frankrijk te ondersteunen. - Anderzijds goed voor het VK. Zo weinig mogelijk ponden uitgeven in het buitenland en in het VK zelf besteden. Let ook even op de goedkope pond als je denkt zuur verdiende euro's uit te moeten geven in het buitenland. - Beter voor de Nederlandse economie is natuurlijk om het grote PvdA/VVD cadeau van 5 miljard, alleen voor mensen die werk hebben, te besteden in Nederland. Tenminste dat was zogenaamd de bedoeling, de economie van Nederland stimuleren. Maar als je ziet hoe lang de files naar het buitenland en rijen op Schiphol zijn laat de Nederlandse EU profiteur zich daar weinig aan gelegen liggen.

omaoeverloos
omaoeverloos25 jul. 2016 - 8:29

Reizigers naar Italie maakten het ook mee afgelopen weekend en daar waren echt geen extra controles voor nodig.

Haastig
Haastig25 jul. 2016 - 6:27

"Reizigers die van Groot-Brittannië naar Frankrijk maken in de praktijk mee hoe de grote droom van PVV-leider Wilders en andere EU-haters om de grenzen te sluiten, gaat uitpakken: er staan enorme files vanwege verhoogde veiligheidscontroles" Tis wachten op de artikelen over het opeens ingewikkeld geld moeten wisselen als je naar het VK gaat, de grote droom van Wilders en andere "EU-haters"...

5 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus25 jul. 2016 - 7:29

!!Tis wachten op de artikelen over het opeens ingewikkeld geld moeten wisselen als je naar het VK gaat, de grote droom van Wilders en andere “EU-haters”… Waarom zou dat ingewikkelder worden? Ze hebben nog steeds hun eigen munt. Dit is weer geklets in je blinde wilders haat.

Tricky
Tricky25 jul. 2016 - 7:56

Nicodemus. Wat is er mis met blinde Wilders haat? Dat doen Wilders en zijn aanhangers (zoals u dus) al jaren jegens alle andere medemensen.

Okke2
Okke225 jul. 2016 - 9:24

Je kan gewoon pinnen hoor in het VK, dan komen er zowaar ponden uit de cashpoint, het is een klein wonder van techniek...

Haastig
Haastig25 jul. 2016 - 17:04

Nico de Mus 25 juli 2016 at 09:29 "Waarom zou dat ingewikkelder worden? Ze hebben nog steeds hun eigen munt" Duhuhh. Ze hadden toch ook al hun eigen grenzen, maar dat weerhoudt artikel-schrijvers er niet van te schrijven alsof het VK opeens niet meer in Schengen zit. Ergo, tis wachten op artikeltjes over geld ruilen.

De nuance
De nuance25 jul. 2016 - 22:15

Tis wachten op de artikelen over het keurig netjes wachten tot iedereen uit de metro is als je naar het VK gaat, de grote droom van Wilders en andere “EU-haters”…;-)

PeterMiddle
PeterMiddle25 jul. 2016 - 4:23

Voor shengen waren er in Europa meestal geen lange files bij de grenzen. Om nu een beeld te schetsen als zou een Europa zonder EU in huidige vorm- unie voor politici, mainstream media en grote bedrijven- per definitie leiden tot lange files terwijl rancune en en slechte organisatie duidelijk de echte oorzaken zijn.. Een beetje triest is dat eigenlijk wel.. Mvg. Ps. "En andere EU haters" Met dergelijke bewoordingen zou je bijna vergeten dat het EU skeptisme voornamelijk is veroorzaakt doirdat links een goeddeel van de EU bevolking in de steek heeft gelaten door klakkeloos neoliberaal beleid te steunen..

Van der Wal
Van der Wal24 jul. 2016 - 18:58

Wat was de andere oorzaak: veel te weinig controleurs, want alles moest op stel en sprong.

Peter Smit2
Peter Smit224 jul. 2016 - 18:03

Wat een onzin weer. De Britten zaten nooit in Schengen dus grenscontroles waren er altijd. Nu is het alleen verscherpt. Heeft niets met Brexit te maken. Factfree stuk.

Dubbeldenker
Dubbeldenker24 jul. 2016 - 17:13

Is dit nu al de stroom migranten en Oost Europese trekarbeiders die GB ontvluchten vanwege de Brexit? ;-)

De nuance
De nuance24 jul. 2016 - 16:24

Begreep via het NOS journaal dat dit wordt veroorzaakt door extra controles door de Fransen, oorzaak terreurdreiging, staat helemaal los van EU haters

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus24 jul. 2016 - 16:56

"staat helemaal los van EU haters" Ontgaat het je werkelijk dat die extra controles standaard worden als de grens met het UK de buitengrens van de EU wordt?

StHuck
StHuck24 jul. 2016 - 17:44

Niet dus, want bij andere grenzen met Frankrijk zie je dit niet.

Van der Wal
Van der Wal24 jul. 2016 - 19:00

Jawel, Belgen die na de aanslag in Parijs opeens wel gecontroleerd werden terwijl Nederlanders bij dezelfde grensovergang gewoon door konden rijden.

De nuance
De nuance24 jul. 2016 - 20:01

@Piet, het VK is geen sjengen land dus in dat opzicht altijd al een buitengrens geweest. Net als andere niet sjengen landen zijn er duane controles en in geval van (terrorisme) dreiging worden deze controles aangescherpt. Misschien herinner je je nog de extra controles van Calais naar VK vorig jaar, toen er veel vluchtelingen in vrachtwagens meeliften, stonden de files de andere kant op.

De nuance
De nuance24 jul. 2016 - 20:03

Sjengen = Schengen uiteraard, iets met autocorrectie

StHuck
StHuck24 jul. 2016 - 20:44

@Piet Als het dan "standaard" zou zijn dat na het wegvallen van de binnengrenzen de buitengrenzen van de EU zodanig bewaakt worden dat er dus dergelijke voor oponthoud zorgende controles ontstaan, hoe is het dan mogelijk dat dat o.m. in het geval van Zwitserland niet voorkomt, en er tevens een enorme ongecontroleerde migrantenstroom, voor een groot deel illegaal en ongehinderd, tot aan Calais en omgeving wist te geraken?

thunderbird2
thunderbird224 jul. 2016 - 15:42

Dat krijg je als je vanwege angst voor profilering overgaat tot 100% controles.

truusbeek2
truusbeek224 jul. 2016 - 15:05

Controle was er altijd al en die was van Frankrijk naar Engeland streng. Engeland hoort niet bij Schengen. Vakantietijd dan krijg je dit soort dingen nu moet je ook niet in buurt van München zijn of bij de Zwitserse tunnels. Is er ook sprake van stagnatie bij de boten naar Nederland?

StHuck
StHuck24 jul. 2016 - 15:04

Dat het uit de EU stappen, en daarmee Schengenzone, niet om andere oorzaken dan daarop opzettelijk politiek ingegeven strafmaatregelen zou kunnen leiden tot dergelijke wachttijden bewijzen de EU-grenzen, waaronder die met Frankrijk, van Zwitserland wat als niet-EU, niet-EER, en niet-Schengenland dergelijke problemen niet kent, ook niet i.v.m. de nog verder toegenomen terroristische dreiging na Nice. Zoals gesteld en verklaard, hier verderop door mij, is het bewuste politieke pesterij over de ruggen van burgers, en heeft het genoemde deel van de wachtende automobilisten volledig gelijk.

Floris van Gulder
Floris van Gulder24 jul. 2016 - 14:52

@Johan eldert  24 juli 2016 at 15:17 Alsof voordeuren inbrekers tegenhouden. Hahaha, ook maar afschaffen dan? Met de banken die wederom op omvallen staan en een nieuwe Hitler die de EU bij de kloten heeft en met een enkel berichtje de Europese straten laat volstromen met zijn fascistische minions denk ik dat Engeland net op tijd het zinkende schip heeft verlaten. Frappant hoe links in een tijdsbestek van twintig jaar van progressief en eurokritisch is veranderd in een stelletje populistische hielenlikkers van de Europese corporacratie en de reactionaire patriarchale islam.

Acid Prune
Acid Prune24 jul. 2016 - 14:36

ach kom , alsof het zo'n ramp was vroeger om een grens over te gaan best leuk ander geld , beetje spannend en vooral goedkope vakantielanden die tegenwoordig niet meer bestaan in de EU wegens die munt . draai de boel maar terug hoor vroeger was alles veel leuker jammer voor de grootgraaiers dan

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens24 jul. 2016 - 16:01

"vroeger was alles veel leuker" Sinds 1995 is m'n vakantie naar Frankrijk (geen files bij de grens meer) stukken leuker.

Acid Prune
Acid Prune24 jul. 2016 - 22:24

als je vakantiepret afhangt van de grens dat lijkt me dat u beter thuis kan blijven

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 jul. 2016 - 14:31

Ik kom ook bij terugkomst op Schiphol regelmatig over een buitengrens. Wachttijd: 30 seconden.

1 Reactie
adriek
adriek24 jul. 2016 - 20:39

Om het land uit te komen is anderhalf uur in de rij voor de security geen uitzondering.

Jantje68
Jantje6824 jul. 2016 - 14:21

Opmerkelijk is dit wel. Nooit eerder gezien. Uk is nooit lid van Shengen geweest dus altijd al grens controles. Het is niet aannemelijk dat er terroristen via Engeland naar Frankrijk komen. Mijn gevoel is dat dit toch wordt gedreven door pesterij van Franse kant, de Fransen kennende, wat voor officiële lezing men hier ook over geeft.

3 Reacties
truusbeek2
truusbeek224 jul. 2016 - 15:07

Heb ook zo'n vermoeden.

Zalwel2
Zalwel224 jul. 2016 - 15:32

Heb 6 uur in de file gestaan in Frankrijk zelf ( route du soleil). Tja......niet te hopen dat de Engelse Franse producten in de ban doen( renault, peugeot, wijn, kaas etc). Kan Frankrijk weer niet voldoen aan zijn 3% en de rest van de EU mag betalen.

Contramine
Contramine24 jul. 2016 - 15:53

In elk geval goed dat we voor de veiligheid niet van jouw gevoel afhankelijk zijn. Alsof de situatie in Frankrijk niet veel te ernstig is voor spelletjes.

msj_meijerink
msj_meijerink24 jul. 2016 - 14:21

Gewoon Europa hiervan de schuld geven, want die vereniging heeft het altijd gedaan.

shrew
shrew24 jul. 2016 - 13:39

Ik ben voor open grenzen, maar ik weet ook nog hoe het was toen er nog grenscontroles werden uitgevoerd. Vaak genoeg op vakantie geweest in die tijd. Nooit dit soort files meegemaakt. De EU-haters zullen zich dit ook wel herinneren en dit doemscenario van Joop lachend naast zich neer leggen.

3 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper24 jul. 2016 - 14:18

Schengen bestaat al meer dan 30 jaar. Hoeveel auto's denk jij dat er zijn bij gekomen in 30 jaar? Hoeveel kilometers mobiliteit denk je dat er is bijgekomen in 30 jaar? Hoeveel meer mensen gaan op vakantie naar het buitenland sinds 30 jaar geleden? Zelf even googlen > De EU-haters zullen zich dit ook wel herinneren en dit doemscenario van Joop lachend naast zich neer leggen Mensen die haten lachen minder, haten is tegenovergesteld aan plezier. Ik gun ze dus dit pleziertje, en het is een mooie zondag, dus die mensen die het willen vasthouden: beter niet googlen naar de werkelijke cijfers.

shrew
shrew24 jul. 2016 - 16:37

Geen idee, maar dit soort doemscenario's overtuigen niemand, dat doen doemscenario's nooit. Jij had beter dit artikel kunnen schrijven en dan met cijfers onderbouwen hoe lang en hoe vaak we dan in files gaan staan. En hoeveel douane mensen we nodig hebben om dat te voorkomen, extra grensdoorgangen etc. En of dat het waard is voor een beetje schijnveiligheid.

thunderbird2
thunderbird224 jul. 2016 - 18:01

Schengen is sinds 20 jaar in werking Jumper, geen 30. Kan me ook voor 95 geen opstoppingen herinneren, wel bewaakte grensposten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 jul. 2016 - 13:32

[Het is natuurlijk appels met peren vergelijken. ] Allebei fruit. Controles veroorzaken wachttijden, of dat nu vanwege de Brexit is of niet.

Tom Meijer
Tom Meijer24 jul. 2016 - 12:56

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken. Maar toch is dit een voorbode wat gaat komen: er komen weer grenscontroles, ook als er geen terroristische dreiging is, en dat zal zeker in drukke tijden maar misschien ook wel daar buiten leiden tot wachttijden die we niet meer gewend waren met mogelijk lange files als resultaat.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus24 jul. 2016 - 15:52

Jammer dan,er gaat wel een afschrikkende werking van uit, ik woon in de grensstreek en ga vaak genoeg de grens over ,ter info,voor het geval dat ik makkelijk praten heb.

Paddy3
Paddy324 jul. 2016 - 12:39

Het zijn wel 2 aparte zaken, he. Brexit en verhoogde grenscontroles vanwege aanslagen. Deze files hebben niks met grenzen sluiten te maken.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert24 jul. 2016 - 13:16

nu nog niet maar als de Brexit zodirect een feit is, dan is dit wel een gegeven. Want het betekent dat vrij verkeer van personen niet meer bestaat en Frankrijk zodirect een buitengrens is. Ergo. zware grenscontroles aan beiden zijdes.

Zalwel2
Zalwel224 jul. 2016 - 17:21

Zal wel meevallen! Nederland is ook een Europese buitengrens. De enige controle op Schiphol wat lang duurt is een 100% controle. De Nederlandse kust incl. waddeneilanden wordt nooit gecontroleerd. Af en toe een Douane voertuig over het strand. Verdovende middelen( of wat anders wapens bijv.) worden overboord gegooid, komen ophet strand van Terschelling en komen met " De Midsland " aan in Harlingen. Alleen jongeren richting eiland worden sporadische gecontroleerd.

MCHover
MCHover24 jul. 2016 - 12:34

Oftewel: de aanslagen in Frankrijk hebben de veiligheid verhoogd waardoor Engelsen meer moeite hebben om Frankrijk binnen te komen. Fijn dat jullie dat zelf ook constateren dat het open grenzenbeleid alleen maar heeft gezorgd voor aanslagen en daaraan gekoppeld controles overal. Elke keer als ik in een lange rij sta voor de bagagecontrole op Schiphol of de lange rij voor de controlepoortjes van de St. Pieter in Rome denk ik: dit is nou de grote droom van Policor Links.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert24 jul. 2016 - 13:17

alsof gesloten grenzen het terrorisme zou stoppen HAHA de naviteit van policor Rechts is weer grenzeloos

koffieleut2
koffieleut224 jul. 2016 - 14:22

Johan, 1 De baas van Frankrijk is Hollande . Dit is de SP van Frankrijk, maar dan PS natuurlijk (waarom is alles in die taal andersom?) Dus Frankrijk voert extra grens controles in omdat ze er van uit gaan dat dit toch geen nut heeft?. Nee, ze doen het juist om weer enigszins controle te krijgen op de zaak. Het heeft dus volgens de heren (links), waarvan je mag verwachten dat die er toch meer verstand van hebben dan de gemiddelde Joop bezoeker, wel degelijk nut.

Floepert
Floepert24 jul. 2016 - 12:31

Die files zijn ontstaan doordat wij een godsdienst binnen hebben gehaald waar een enkeling inspiratie uit put om honderden ongelovigen te vermoorden. Daarom moeten we nu verscherpte veiligheidsmaatregelen invoeren, niet vanwege wilders of eu haters maar vanwege verknipte figuren die denken dat je in de hemel komt als je onschuldigen vermoord. Ik vind de veiligheid van mijzelf en mijn familie trouwens belangrijker dan mensen die 14 uur in de file staan. Al was het 24 uur. Ik bevind mij nu trouwens in een niet EU land, een land dus waar de grenzen sowieso gesloten voor zijn en ik ben in totaal nog 14 uur onderweg geweest. Toch zo'n 10.000km van Nederland. Aan de gesloten grenzen zal het dus niet gelegen hebben.

9 Reacties
Johan eldert
Johan eldert24 jul. 2016 - 13:18

die godsdienst is er altijd geweest. Eerder is het wanstaltige beleid van de Westere samenleving in het middenoosten die de kiem voor terrorisme heeft gelegd. Maar dat wil policor rechts natuurlijk niets over horen en weten

Casparus2
Casparus224 jul. 2016 - 14:15

Lekker wegblijven.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper24 jul. 2016 - 14:20

Beste Floepert, kun je even uitleggen in welke zin jouw reactie "on topic" is? Mij ontgat het punt dat je wilt maken, en dat vind ik toch jammer.

koffieleut2
koffieleut224 jul. 2016 - 14:37

Johan, Fijn ik het nu begrijp. Het is de schuld van de westerse samenleving waardoor asielzoekers en gastarbeiders, die hier naar toe komen voor een beter leven, terroristische aanslagen plegen. Dit is mij nu volstrekt logisch Of komt het doordat sommige de kreet dat de gehele wereld islamiet moet worden iets te serieus nemen, en denken dat ze als strijder te onder moeten gaan om dit te bereiken (twijfel). Dat laatste zal er toch niets mee uit hebben te staan ? . Nee, de Koran kan maar op een vredelievende manier gelezen worden, dus het ligt aan de westerse samenleving (toch weer hoop en zekerheid) jij hebt gelijk (cynisme).

Acid Prune
Acid Prune24 jul. 2016 - 14:38

ja ja de islam is de schuld van het uitsterven van de dinosauriërs

Nico de Mus
Nico de Mus24 jul. 2016 - 15:57

@Acid Prune 24 juli 2016 at 16:38 Als je niet weet wat je daar op moet zeggen kun je beter zwijgen. want voor de rest is de islam natuurlijk vrede.

Floepert
Floepert24 jul. 2016 - 17:38

Beste johann, Direct na het overlijden van Mohammed sloegen moslims elkaar al de hersenen in over de vraag wie zijn opvolger was. Toen is de scheiring tussen soenieten en sjiieten ontstaan. Dat is inmiddels 1400 jaar geleden en er vinden nog dagelijks aanslagen van de ene op de andere groep plaats. Dat speelt al van ver voor welke westerse inmenging dan ook.

Floepert
Floepert24 jul. 2016 - 17:42

[ Beste Floepert, kun je even uitleggen in welke zin jouw reactie “on topic” is? Mij ontgat het punt dat je wilt maken, en dat vind ik toch jammer.] Mijn reactie is volstrekt helder. Als het punt en de relatie tot het artikel u desondanks ontgaat is iedere uitleg bij voorbaat zinloos.

Floepert
Floepert24 jul. 2016 - 18:38

[ Lekker wegblijven.] Het is hier wel goed toeven maar ik word over een aantal weken toch weer verwacht op mijn werk. Ik zou eigenlijk inderdaad weg moeten blijven en iedere 4 jaar vanuit dit tropisch oord guurrechts moeten stemmen voor het Nederlandse parlement, puur om u te stangen.

StHuck
StHuck24 jul. 2016 - 12:22

Aangekondigde politiek gedreven pesterij, en dus geen praktisch gevolg, van de Franse regering onder Hollande, met instemming van EU-leiders als Juncker, die ook openlijk tot strafmaatregelen wegens de door hen verfoeide Brexit opriep. Hollande ziet graag dat de voor Frankrijk nodige publieke saneringen afgewenteld worden door noordelijke EU-landen en hun burgers ervoor op te laten draaien door een structurele transferunie te creëren. Hetzelfde geldt voor o.m. Italië onder Renzi die weigert de door eigen toedoen veroorzaakte Italiaanse bankencrisis eerst door eigen volk gedragen bail-in op te vangen maar een door vooral noordelijke EU-landen en volken opgevangen bail-out. De door nood gedwongen vorming van centrale EU-instituties zoals een EU-minister van financien met volledige overdracht van nationale bevoegdheden die hiertoe nodig zijn, klinken Juncker c.s. natuurlijk als muziek in de oren.

Harry5
Harry524 jul. 2016 - 12:22

Ik droom van een wereld waarin armoede niet meer voorkomt; Ik droom van een wereld waarin oorlog alleen nog in geschiedenisboeken voorkomt; ik droom van een wereld zonder grenzen, waarin eigen volk, eigen nationaliteit niet meer bestaat; ik droom van een wereld waarin iedereen gelijk is; ik droom van een wereld waarin geen onderscheid meer wordt gemaakt naar Ras, Godsdienst en geslacht; Ik droom van een wereld met één cultuur, één rechtvaardig gezag. Ik heb een droom.....

8 Reacties
Bickle
Bickle24 jul. 2016 - 14:50

@Harry Ik ben bang dat het nog wel een paar duizend jaar duurt tot de mens zo ver geëvolueerd is. Tot die tijd kunnen we beter naar de dieren kijken, en daar iets van opsteken :-)

MCHover
MCHover24 jul. 2016 - 14:57

Het klinkt als een droom van een nazi. Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer.

DeKist
DeKist24 jul. 2016 - 15:53

Die indruk had ik al ja dat je veel droomt ;)

H.Witte
H.Witte24 jul. 2016 - 16:07

Harry, je bent niet de enige. Laten we beginnen met volksliederen en nationale vlaggen af te schaffen. Ze dragen slechts bij aan nationalisme en dat staat behoorlijk in de weg. Laten we vervolgens snel naar een Europees leger gaan, geen nationale legers meer. Geeft nog meer zekerheid op een oorlogloos Europa en is bovendien behoorlijk kostenbesparend.

Dubbeldenker
Dubbeldenker24 jul. 2016 - 17:08

Mag ik het adres van jouw coffeeshop Harry?

IncorrectLinks
IncorrectLinks24 jul. 2016 - 19:35

Dromen is niet erg, als men maar oog heeft voor de realiteit. 1 Cultuur? Binnen 1 cultuur kent men geen diversiteit en geen multiculturele samenleving. Misschien nog eens over Uw droom nadenken? Want dat betekent dat men keihard moet assimileren. Geen armoede en geen oorlogen lijkt me in dat opzicht iets realistischer. Vaak gaan die 2 ook met elkaar gepaard. Anyway een rechtvaardige wereld lijkt ver weg, maar we zullen ons blijven inzetten voor dat doel.

H.Witte
H.Witte24 jul. 2016 - 19:48

Dubbeldenker, waarschijnlijk ben je rechts en dan ben je een profiteur. Hard he. Zal ik je zeggen waarom? Dromers als Harry zijn de idealisten onder ons. Het zijn de mensen die altijd, doorheen het hele menselijk bestaan, hun kop boven het maaiveld uitsteken om deze wereld wat te verbeteren. De verlichting ontstond door dat soort mensen. Arbeidsrecht, ook zoiets. Kiesrecht, ook al door die koppen boven het maaiveld. De vrijheid van het individu, de emancipatie, de vrije zaterdag. Allemaal strijd door koppen boven het maaiveld. Ondernemingsraden, normale werktijden, vakantierechten, behoorlijke huisvesting, ziekenzorg, de AOW, recht op onderwijs. Allemaal 'linkse' verworvenheden. Het verschil tussen links en rechts is dat rechts de wereld accepteert zoals die is en dat links daaraan nog het e.e.a. aan wil verbeteren. Links ging en gaat de barricade op. Rechtse koppen komen nooit boven het maaiveld uit. Zij profiteren van de strijd, de inspanningen, het idealisme van links, dat dan weer wel. Tenminste ik ben nog nooit een rechts mens tegengekomen die de vrije zaterdag of zijn AOW afwees.

rick verdonschot
rick verdonschot25 jul. 2016 - 0:41

Nou, Harry...daar kan ik mij prima vinden maar dat gaat niet lukken in een systeem waarin er nog zoiets bestaat als geld. Ik heb me jaren geleden al ingeschreven om 20 uur per week te willen besteden aan The Venus Project als dit ooit werkelijkheid worden (iets wat ik hoop maar zeker niet gedacht). Ik zou iedereen aan wil raden Zeitgeist Addendum te bekijken. De laatste 40 minuten gaan over een samenleving die we zouden kunnen hebben i.p.v. de ellende die er nu is, maar het eerste stuk is belangrijk voir de context. In een Resource based economy (wereldwijd) zouden oorlogen, armoede, corruptie maar ook het klimaat/probleem opgelost zijn). Geld bestaat dan niet meer...er zou nog maar 10 procent van het aantal banen zijn die we nu hebben en die zouden ook gee NB privilges

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2016 - 12:13

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper24 jul. 2016 - 14:21

Maar misschien raak je in verlegenheid op zoek naar een toilet.

PocoPoco
PocoPoco24 jul. 2016 - 16:28

@Jolly, zeg dat, gaat je niet in de koude kleren zitten zo'n Engels ontbijt..

Harry5
Harry524 jul. 2016 - 12:07

Dit is dus wat ons te wachten staat als we de globalisatie door middel van verrot nationalisme proberen tegen te houden. De rest van de wereld zal niet op Europa wachten, de rest van de wereld zal de globalisatie en multiculturele samenleving omarmen en Europa wordt het nieuwe derde wereldcontinent, en de afvalemmer van de beschaving, een voetnoot in de geschiedenis terwijl een rijk en multicultureel Afrika en Oost Azië ons zullen uitlachen, en een rijke toekomst tegemoet zullen gaan. Dus het is van pertinent belang dat de populisten onschadelijk worden gemaakt, dit is in ons aller belang

5 Reacties
Johan eldert
Johan eldert24 jul. 2016 - 13:19

inderdaad. en in azie lachen ze al om de bekrompen manier van denken van nationalisten binnen EU

Herr Vorragend
Herr Vorragend24 jul. 2016 - 13:57

In het Verre Oosten is het Chinese nationalisme berucht. Nog beruchter dan nationalisme is tribalisme dat door de beperkte reikwijdte nog verder afstaat van globalisering en multi-culturalisme dan nationalisme. Tribalisme komt vooral veel voor in Afrika, het Midden Oosten en India. Een nieuwe glazen bol kopen Harry ;-)

koffieleut2
koffieleut224 jul. 2016 - 14:48

Vind ik ook Harry, we moeten meer voorbeeld nemen aan de rest van de wereld, China, Rusland, in de zuid Amerikaanse landen gaat het fantastisch.brick landen zijn echt zo booming als ze een paar jaar geleden dachten. samenwerking in het midden oosten gaat het ook goed, enz. Soms moet je ven pas op de plaats maken, of een stapje terug doen om weer het overzicht te krijgen. In die fase zitten we nu. Stapje terug wil niet zeggen dat je nooit meer vooruit komt, het is gewoon even een moment van bezinning. Maar het vertrouwen in deze westerse samenleving is zo zwak, dat men zich zelf de tijd van bezinning niet meer durft te geven. Wij hebben dit gezien met de huizen bubbles , Banken crisis, enz. Wou je dit nu ook gaan uitproberen met samenlevingen?

Floris van Gulder
Floris van Gulder24 jul. 2016 - 15:26

U bent serieus? Afrika en Oost Azië rijk en multicultureel? Bloedige stammenoorlogen die met machetes worden uitgevochten? Ethnische zuiveringen, genocides en massaverkrachtingen? Achterlijke kastenstelsels in Azië en volkeren en religieuze stromingen die elkaar intens haten? Europa is vooralsnog het enige continent dat enige vorm van beschaving, onderling respect, relatieve vrede en een enigszins eerlijk rechtssysteem heeft weten voort te brengen. En wat bedoelt u met het onschadelijk maken van de populisten? Een beetje zoals uw grote socialistische voorbeelden uit de vorige eeuw gezamenlijk zo'n honderd miljoen mensen onschadelijk maakten?

Albert Einstein
Albert Einstein25 jul. 2016 - 11:08

Harry, In de 19-de eeuw was Europa helemaal monocultureel, en toch het machtigste continent. Hoe kan dat nu? Dat het nu beter gaat met de andere continenten komt niet doordat ze nu multicultureel zijn, want dat zijn ze niet, maar doordat ze veel van Europa hebben overgenomen. Andersom zal niet werken! Multicul is alleen nuttig voor niet-Europese landen. Zeer zeker niet voor ons.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst24 jul. 2016 - 11:54

Wat een onzinnige redenatie om EU haat erbij te slepen. Dit heeft alles te maken met verscherpte controles vanwege recente aanslagen en onderbezetting bij de Franse douane.

H.Witte
H.Witte24 jul. 2016 - 11:52

Hoewel het duidelijk mag zijn dat bij het sluiten van grenzen het oponthoud een (nadelig) effect zal zijn, is deze situatie mede ontstaan door dreiging en ze mag dus niet door geprojecteerd worden naar de situatie van dichte grenzen bij genormaliseerde situaties. Als tegenstander van dichte grenzen voel ik mij toch geroepen de zaak wat objectiever te belichten.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2016 - 11:30

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach24 jul. 2016 - 14:04

U heeft ook moeite met lezen zoals zovelen? Er wordt dus ook gezegd dat deze files komen van van de terreurdreiging maar dat die grenscontroles straks standaard zijn waardoor dit een (extreem) voorproefje is van wat engelsen te wachten staat. En waarom scheldt u mensen uit voor robots, ik maak u toch ook niet uit voor analfabete sukkel omdat u blijkbaar niet kunt lezen?

D'Holbach
D'Holbach24 jul. 2016 - 19:48

En wederom bewijst u niet te kunnen lezen, waar zeg ik dat het rechtvaardig is?