Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport: directie zegt sorry, maar volgens medewerkers is probleem zelfs nog groter

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2758 keer bekeken
  •  
ANP-459859886

De NOS erkent dat er op de redactie van NOS Sport sprake is van grensoverschrijdend gedrag, ook van seksuele aard, en biedt daarvoor excuses aan. De afgelopen twee maanden hebben externe vertrouwenspersonen melding van (oud-) medewerkers daarover in kaart gebracht. Volgens medewerkers is die inventarisatie niet ver genoeg gegaan en is het probleem zelfs nog groter dan nu geschetst is.

Dinsdag kreeg de directie van de NOS het rapport over de misstanden aangereikt. Daaruit zou blijken dat er over een tijdsbestek van langer dan twintig jaar sprake is geweest van “pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitssvraagstukken”, zo weet NU.nl te melden. Leidinggevenden zouden niets of nauwelijks iets met de meldingen hebben gedaan. Een niet nader genoemde presentator en eindredacteur die ongewenst gedrag hebben vertoond, zijn beiden nog werkzaam op de sportredactie.

Algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer heeft het personeel van de NOS donderdagmiddag geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek. Daarbij werden de “ervaringen” van de medewerkers erkend en zijn er excuses aangeboden. Het Leids Dagblad liet dinsdag al weten dat volgens medewerkers van NOS Sport de nu uitgevoerde inventarisatie “niet ver genoeg” is gegaan. Daarnaast vragen de medewerkers zich af of er wel consequenties zullen zijn voor de betrokkenen.

Update:

De hoofdredactie van NOS Sport vertrekt naar aanleiding van het rapport over grensoverschrijdend gedrag, hoewel niet met onmiddellijke ingang. Dat meldt Villamedia. Hoofdredacteur Maarten Nooter laat in een verklaring weten:

"Wij geloven in dat tweesporenbeleid (de NOS kondigde in december 2022 cultuurveranderingen aan, als tweede spoor in het tweesporenbeleid, red.). Benoemen wat niet goed is en doorgaan op een manier die wél goed is. Daarvoor moeten we eerst dat redactie brede cultuuronderzoek houden en kritisch naar onszelf en onze organisatie kijken. En dus ook naar de mensen die daar leiding aan geven. Zodra helder is hoe de omslag het beste gemaakt kan worden, hoort daar ook nieuw leiderschap bij en daar maken wij als hoofdredactie ruimte voor. Niet per direct want de continuïteit van de sportverslaggeving dient gegarandeerd te blijven. Wel op termijn, en daarover gaan we in gesprek."

Update 20:45 uur:

Een van de daders van het grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, is presentator Jack van Gelder. Hoewel de NOS zelf geen namen heeft genoemd, heeft Van Gelder de vlucht naar voren genomen vanwege een aankomend artikel in de Volkskrant. ANP meldt daarover:

Over Jack van Gelder zijn bij de externe vertrouwenspersonen van de NOS minstens twee meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan. De presentator, die tientallen jaren actief was bij NOS Sport, kwam er donderdag in de SBS6-talkshow HLF8 zelf mee naar buiten omdat de meldingen ook terugkomen in een aanstaand Volkskrant-artikel hierover.

De eerste situatie gaat volgens Van Gelder over een incident waarbij een collega-presentatrice hem in 2011 of 2012 belde toen hij in bad zat. "Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt."

En:

Bij het tweede incident zou Van Gelder tegen een vrouwelijke collega "hoer of andere bewoordingen" hebben gezegd. Dat gebeurde in 2012 na een hoogopgelopen discussie over wie er namens NOS Sport naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne zou gaan. "We zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling", zei Van Gelder daarover.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.