Joop

Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport: directie zegt sorry, maar volgens medewerkers is probleem zelfs nog groter

  •    •  
09-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2458 keer bekeken
  •  
ANP-459859886

De NOS erkent dat er op de redactie van NOS Sport sprake is van grensoverschrijdend gedrag, ook van seksuele aard, en biedt daarvoor excuses aan. De afgelopen twee maanden hebben externe vertrouwenspersonen melding van (oud-) medewerkers daarover in kaart gebracht. Volgens medewerkers is die inventarisatie niet ver genoeg gegaan en is het probleem zelfs nog groter dan nu geschetst is.

Dinsdag kreeg de directie van de NOS het rapport over de misstanden aangereikt. Daaruit zou blijken dat er over een tijdsbestek van langer dan twintig jaar sprake is geweest van “pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitssvraagstukken”, zo weet NU.nl te melden. Leidinggevenden zouden niets of nauwelijks iets met de meldingen hebben gedaan. Een niet nader genoemde presentator en eindredacteur die ongewenst gedrag hebben vertoond, zijn beiden nog werkzaam op de sportredactie.

Algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer heeft het personeel van de NOS donderdagmiddag geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek. Daarbij werden de “ervaringen” van de medewerkers erkend en zijn er excuses aangeboden. Het Leids Dagblad liet dinsdag al weten dat volgens medewerkers van NOS Sport de nu uitgevoerde inventarisatie “niet ver genoeg” is gegaan. Daarnaast vragen de medewerkers zich af of er wel consequenties zullen zijn voor de betrokkenen.

Update:

De hoofdredactie van NOS Sport vertrekt naar aanleiding van het rapport over grensoverschrijdend gedrag, hoewel niet met onmiddellijke ingang. Dat meldt Villamedia. Hoofdredacteur Maarten Nooter laat in een verklaring weten:

"Wij geloven in dat tweesporenbeleid (de NOS kondigde in december 2022 cultuurveranderingen aan, als tweede spoor in het tweesporenbeleid, red.). Benoemen wat niet goed is en doorgaan op een manier die wél goed is. Daarvoor moeten we eerst dat redactie brede cultuuronderzoek houden en kritisch naar onszelf en onze organisatie kijken. En dus ook naar de mensen die daar leiding aan geven. Zodra helder is hoe de omslag het beste gemaakt kan worden, hoort daar ook nieuw leiderschap bij en daar maken wij als hoofdredactie ruimte voor. Niet per direct want de continuïteit van de sportverslaggeving dient gegarandeerd te blijven. Wel op termijn, en daarover gaan we in gesprek."

Update 20:45 uur:

Een van de daders van het grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, is presentator Jack van Gelder. Hoewel de NOS zelf geen namen heeft genoemd, heeft Van Gelder de vlucht naar voren genomen vanwege een aankomend artikel in de Volkskrant. ANP meldt daarover:

Over Jack van Gelder zijn bij de externe vertrouwenspersonen van de NOS minstens twee meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan. De presentator, die tientallen jaren actief was bij NOS Sport, kwam er donderdag in de SBS6-talkshow HLF8 zelf mee naar buiten omdat de meldingen ook terugkomen in een aanstaand Volkskrant-artikel hierover.

De eerste situatie gaat volgens Van Gelder over een incident waarbij een collega-presentatrice hem in 2011 of 2012 belde toen hij in bad zat. "Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt."

En:

Bij het tweede incident zou Van Gelder tegen een vrouwelijke collega "hoer of andere bewoordingen" hebben gezegd. Dat gebeurde in 2012 na een hoogopgelopen discussie over wie er namens NOS Sport naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne zou gaan. "We zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling", zei Van Gelder daarover.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Ch0k3r
Ch0k3r10 mrt. 2023 - 6:35

Snap nog steeds niet dat men op Joop zo'n ophef kan maken over dit soort dingen, terwijl ze zelf behoorlijk mild waren en zijn toen het in hun eigen gelederen plaatsvond. Van Gelder vertelt eerlijk wat er is gebeurd, daar is geen witte onderbroek aan te pas gekomen. Voelen jullie je wel veilig daar op de redactie?

2 Reacties
Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 10:44

"Snap nog steeds niet dat men op Joop zo'n ophef kan maken over dit soort dingen, terwijl ze zelf behoorlijk mild waren en zijn toen het in hun eigen gelederen plaatsvond." Bron? Daarnaast is dit niets meer dan een tu-quoque drogredenatie. "Van Gelder vertelt eerlijk wat er is gebeurd, daar is geen witte onderbroek aan te pas gekomen." Dat maakt het niet minder erg.

Martin van der Linde
Martin van der Linde10 mrt. 2023 - 15:09

Ch0k3r, vindt je dit normaal ? https://nos.nl/artikel/2466937-wieleranalist-marijn-de-vries-nos-sport-deed-niets-met-mijn-melding-van-wangedrag

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend9 mrt. 2023 - 23:32

Kunnen we alstublieft een onderscheid maken tussen ongewenst gedrag en discussie op de werkvloer? Krijg ondertussen het gevoel dat er op deze manier afgerekend wordt met leidinggevenden/collega’s die anderen ergens op aanspreken. Kan niet zo zijn dat je niets meer kan zeggen. Ik heb ook meningsverschillen op m’n werk, gaat soms ook hard tegen hard. Als ik voor iedere keer dat ik iemand een lul, trut of slappe zak genoemd heb excuses moet aanbieden dan ben ik nog wel even bezig. Is trouwens van 2 kanten, beetje weerbaarheid mis ik wel bij de huidige generatie.

2 Reacties
Volrin
Volrin10 mrt. 2023 - 10:47

"Kunnen we alstublieft een onderscheid maken tussen ongewenst gedrag en discussie op de werkvloer?" Uitschelden voor hoer is geen professionele manier om een discussie te voeren. Collega's, zeker die onder je staan, uitnodigen om in bad met jou te gaan heeft al helemaal niks met discussies te maken. "Kan niet zo zijn dat je niets meer kan zeggen." U insinueert hier een valse tegenstelling. Dat je sommige dingen niet mag zeggen, betekend niet dat je niks meer mag zeggen. "Als ik voor iedere keer dat ik iemand een lul, trut of slappe zak genoemd heb excuses moet aanbieden dan ben ik nog wel even bezig." Wat is uw punt precies? Dat u zich vaak onprofessioneel gedraagt, dus is het niet erg? "Is trouwens van 2 kanten, beetje weerbaarheid mis ik wel bij de huidige generatie. " Two wrongs don't make a right. Schelden heeft niks te maken met professioneel opereren, inclusief discussies met elkaar.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend10 mrt. 2023 - 11:51

@volrin U moet zichzelf wel gigantisch onprofessioneel vinden met betrekking tot uw eigen reacties op Joop. Of gelden voor U zelf andere normen?

Joop  den Uil
Joop den Uil9 mrt. 2023 - 16:17

Laten we in Nederland een Groot Sorry Dag instellen. Iedereen vrij om voorzover nodig te gaan sorryen. Wel een algemene vrije dag uiteraard.

2 Reacties
Volrin
Volrin9 mrt. 2023 - 18:36

Waarom probeert u (seksueel) ongewenst gedrag te bagatelliseren?

Satya
Satya9 mrt. 2023 - 21:53

Volrin Meestal zijn dat mensen die zelf weleens de klos kunnen zijn. Sorry Joop maar zo gaat dat Meestal.

TanteJuut
TanteJuut9 mrt. 2023 - 16:02

Liefhebbers van topsport moeten ook de 'spelregels' van het sociale verkeer respecteren. Pesten en intimidatie horen daar niet bij. Fair Play! Ook achter de schermen.

Zandb
Zandb9 mrt. 2023 - 14:56

Citaat: "Niet per direct want de continuïteit van de sportverslaggeving dient gegarandeerd te blijven." Mag/kan je daar uit afleiden dat de sport belangrijker is dan wat slachtoffers overkomen zou zijn?

1 Reactie
Volrin
Volrin9 mrt. 2023 - 16:31

Die conclusie konden we toch al trekken door de enthousiaste verslaggeving van de cup in Qatar?

Anomalous Knowbody
Anomalous Knowbody9 mrt. 2023 - 14:45

Ik vind dit wel goed dat deze mensen onder de loep worden genomen. Er is geen plaats meer voor macho gedrag in de maatschappij. Wij moeten blijven waken en zorgen voor onze inclusiviteit en diversiteit. Het is een groot goed, de identiteit van Nederland.