Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grenscontroles storten Europa in recessie

  •  
22-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
3863594446_79f43dedcb_z
De vernieuwde grenscontroles zullen Europa in een recessie storten. Dat blijkt uit een rapport van de studiedienst van het Europese Parlement. Het sluiten van de binnengrenzen gaat 100 miljard euro per jaar kosten en na Duitsland zal Nederland – als export afhankelijk land – de grootste klap opvangen. Dat meldt het AD.
De grenzen worden momenteel al gecontroleerd maar er zitten plannen in de pijpleiding om die met 1.5 jaar te verlengen. Dat zou voor een terugloop van 10 tot 20 procent in de Europese export zorgen en de transport- en toerismesector zullen het zwaar te verduren krijgen. Ook de groeivertraging in China zou de groei in Europa kunnen indammen. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij zegt daarover:
" We wisten al dat de kosten van herinvoering van grenscontroles zeer fors waren. Uit dit rapport blijkt dat ze voor exportgerichte landen als Nederland zelfs funest zijn. Wij betalen de rekening dubbel, omdat 70 procent van onze export binnen Europa blijft"
De negatieve effecten zullen in de loop van de tijd steeds meer te zien zijn. Sommigen bedrijven hebben er nu al last van, zoals de branchevereniging TLN. Die stuurde samen met verladersorganisatie EVO en exporteursvereniging Fenedex een bezorgde brief naar Den Haag waarin gemeld wordt dat een uur wachten aan de grens al een verlies van 3000 euro per dag is voor het bedrijf zelf.
Een deel van de Tweede Kamer reageert op het rapport dat dinsdag gepubliceerd wordt en grijpt het aan om de eigen politieke agenda door te drukken . Volgens VVD-Kamerlid Anne Mulder zouden er geen oplossingen bedacht moeten worden om de stroom van mensen beter te reguleren maar zou die gewoon helemaal gestopt moeten worden.
"We kunnen de binnengrenzen alleen openhouden als we de buitengrenzen sluiten. Niemand wil kilometerslange files van vrachtwagens voor de grenzen. Dat is slecht voor iedereen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.