Joop-debat: Met CO2-opslag door nieuwe kolencentrales is niets mis. De Greenpeace-actie geeft kernenergie juist een steuntje in de rug
Greenpeace voert onder andere in de Eemshaven een campagne tegen nieuwe kolencentrales van energieproducenten Nuon en RWE. Kolencentrales stoten meer broeikasgas (CO2) uit dan gascentrales en zijn slecht voor het klimaat. In een duurzame samenleving horen deze centrales niet thuis. Het lijkt dus een logische campagne. Als die tenminste hiertoe beperkt zou blijven.
De Greenpeace-campagne voert niet alleen actie tegen de bouw van kolencentrales, maar keert zich in een adem door ook tegen CO2-opslag. Hiermee kiest de milieuorganisatie voor een strategie die voor het klimaat averechts werkt. Het gevaar bestaat dat kolencentrales er toch komen, maar dan zónder CO2-opslag: het tegenhouden van die opslag blijkt namelijk makkelijker dan het tegenhouden van de kolencentrales in aanbouw, zoals we weten na het stoppen van het Barendrecht-project. Tel uit je winst voor het klimaat.
Greenpeace rechtvaardigt haar campagne door erop te wijzen dat de energiebedrijven de opslag van vrijkomend CO2 als excuus gebruiken om de nieuwe kolencentrales te bouwen. Dit terwijl er nog geen garantie is dat CO2 daadwerkelijk opgeslagen zal worden.
Dit artikel verscheen donderdag 6 januari in Trouw