Greenpeace legt tientallen Shell-tankstations plat
• 14-09-2012
• leestijd 2 minuten
Update: Actie na paar uur voorbij... Milieuorganisatie voert actie tegen proefboringen Noordpool
Greenpeace heeft vrijdagochtend in een protestactie tientallen Shell-tankstations platgelegd. De actievoerders van de milieuorganisatie zijn boos omdat Shell afgelopen zondag is begonnen met olieboringen in het Noordpoolgebied. Door de vulpistolen met sloten aan elkaar vast te maken is tanken op de stations onmogelijk gemaakt.
Update 19.25 uur
Rond tien uur heeft Greenpeace de actie opgegeven.
NRC meldt :
De milieubeweging begon om 4.00 uur met de acties, maar moest rond 10.00 uur opgeven. “De ruim zevenhonderd meegebrachte hangsloten waren toen op”, meldt een woordvoerder van de milieubeweging. Een deel van die sloten werd vrijdagochtend al door de brandweer doorgeknipt zodat op die plekken weer getankt kon worden. Een onbekend aantal actievoerders is aangehouden. Politiekorps Haaglanden liet weten vier actievoerders te hebben aangehouden voor vernieling.
Greenpeace liet eind van de middag weten haar acties tot vrijdag op te schorten. Shell eist nu dat de milieu activisten 500 meter afstand houden tot tankstations en Shell-gebouwen.
Eerder:
Volgens Greenpeace is het volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie. De gevolgen van de boringen kunnen volgens de organisatie desastreus uitpakken omdat het gebied kwetsbaar is.
Om vier uur ’s nachts zijn tientallen actievoerders dan ook begonnen met het afsluiten van de vulpennen. Ook delen ze flyers uit over de effecten van de boringen. Een woordvoerder van Greenpeace heeft aan persbureau Novum laten weten dat er om 06.30 53 tankstations waren geblokkeerd. De bezetting duurt waarschijnlijk tot in de middag.
Shell noemt de actie ‘onveilig en respectloos’. Een woordvoerder verklaart tegenover televisiezender AT5:
Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden. ‘Greenpeace heeft het recht om het met ons oneens te zijn, maar wij zijn bang dat de veiligheid van klanten en medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.
Shell is zondag 9 september begonnen met de eerste proefboringen in het Noordpoolgebied, een van de meest ongerepte natuurgebieden ter wereld. Dit is onaanvaardbaar, want de gevolgen van een olielek in dit gebied zijn vreselijk. Niet alleen voor unieke diersoorten, zoals de ijsbeer en de poolvos, maar ook voor de mensen die er leven. Door het extreme weer is het risico op een lek vele malen groter dan normaal. Zo worden op dit moment de boringen gehinderd door een enorme ijsberg van bijna 20 bij 50 kilometer groot die voorbij drijft. Dit laat zien hoe onvoorspelbaar en gevaarlijk de omstandigheden in deze regio zijn. Bovendien hebben we fossiele brandstoffen niet eens nodig. Schone energie, bijvoorbeeld van zon en wind, is allang haalbaar en betaalbaar.