Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Greenpeace blokkeert transport kernafval

  •  
07-06-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
ANP-Greenpeace_kernafvaltransport300.jpg
[Update] Ook blokkade van Greenpeace België door politie verwijderd ... Blokkade in Nederland eerder van spoor gehaald ... Tien actievoerders gearresteerd... Zij hadden zich aan het spoor vastgeketend
UPDATE Ook de tweede blokkade van het kernafvaltransport is door de politie weggehaald. Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hadden eerst in Nederland en later op de grens met België barrières opgeworpen. 28 actievoerders zijn door de politie gearresteerd. De trein met gebruikte reactorbrandstof uit Borssele vervolgt zijn route naar het Franse La Hague. Dat meldt Trouw.
Volg hier live het protest tegen het kernafvaltransport.
Update 12.00
Belgische actievoerders van Greenpeace hielden het kernafvaltransport uit Borssele bij de grens tegen om te voorkomen dat de gebruikte reactorbrandstof hun land binnenr zou rijden. “Het is onaanvaardbaar dat deze kernafvaltrein door ons land gestuurd wordt”, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace België. “Dit transport is niet alleen risicovol, het is volstrekt zinloos”. De burgemeester van Gent heeft met een kort geding geprobeerd het transport tegen te houden, maar dat is mislukt.
Het kerntransport gaat over het reguliere spoor. De actievoerders houden dus niet alleen het kerntransport tegen, ook gewone reizigers. “We hopen op begrip van de reizigers voor het protest van de Belgen, die zich zorgen maken om de gevaren die zij lopen vanwege ons kernafval”, zegt Ike Teuling van Greenpeace Nederland. “Laten we hopen dat de vertraging niet voor niets is. Acties in Duitsland tegen kernenergie bleken effectief: daar gaan kerncentrales nu echt dicht.”
Update 11.00
De blokkade van Greenpeace Nederland, om het omstreden transport van kernafval naar het Franse La Hague tegen te houden, is van het spoor gehaald. De trein die het afval vervoert, is weer gaan rijden. Inmiddels zijn tien actievoerders gearresteerd, zo meldt Trouw.
Trouw schrijft dat de kleine vrachtwagen met vastgeketende actievoerders van de milieuorganisatie werd van de rails getakeld. Greenpeace had een vrachtwagen met een metalen bak eronder op het spoor neergezet. Aan die bak zaten actievoerders vastgeketend.
Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace probeerden vanochtend het transport van kernafval van de kerncentrale in Borssele, dat op het punt stond te vertrekken naar de Franse nucleaire fabriek in La Hague, tegen te houden. Tien actievoerders hadden zich vastgeketend aan de spoorrails, zo meldde Greenpeace.
“Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie”, zei Teuling. “Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is.”
De drie wagons met hoogradioactief afval bevatten volgens de milieuorganisatie een hoeveelheid radioactiviteit, die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen tien transporten met kernafval van Nederland naar Frankrijk worden uitgevoerd. “Dit transport is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Teuling.
Het Nederlandse kernafval wordt in La Hague verwerkt. Volgens Greenpeace is dat een risicovol en vervuilend proces. Van hergebruik is nauwelijks sprake, benadrukt de milieuorganisatie. “Slechts 4 procent wordt in de praktijk verwerkt tot nieuwe brandstof”.
Het verwerkte afval dat weer naar Nederland wordt teruggestuurd, is nog 240.000 jaar radioactief, waarschuwt Greenpeace. “In Nederland is er alleen opslag voor de komende decennia”.
Greenpeace is verbijsterd dat de Nederlandse regering nog steeds denkt aan het bouwen van een extra kerncentrale, terwijl “landen om ons heen” na Fukushima hebben besloten van kernenergie af te zien. Deze tweede centrale wordt vijf keer zo groot als de huidige kerncentrale Borssele en de geproduceerde stroom is grotendeels voor het buitenland bestemd. In Nederland is voldoende capaciteit voorhanden, constateert de milieuorganisatie.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor