Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Great wall' van Trump omver geblazen door harde rukwind

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donald_Trump_visits_San_Diego_border_wall_prototypes
Een deel van de ‘great wall’ van president Donald Trump tussen de Verenigde Staten en Mexico is omgewaaid door harde wind. Dat melden Amerikaanse grenspatrouilleofficieren aan LA Times. De stalen panelen die tussen de Californische stad Calexico en Mexicali in Mexico worden geïnstalleerd, maken deel uit van het plan van Trump om de meer dan 3000 kilometer lange grensbarrière te versterken.
De panelen, van zo’n negen meter hoog, werden woensdag door een sterke windvlaag omgeblazen. Dankzij een rij bomen vielen de panelen niet op de naastliggende weg. Het gedeelte werd juist versterkt met betonnen ankers, maar de wind ging ermee aan de haal voordat het beton kon opdrogen.
“Mexicaanse autoriteiten reageerden gelukkig snel en konden het verkeer van de nabijgelegen straat omleiden”, zegt grensbewakingsagent Carlos Pitones tegen LA Times. De stalen panelen zijn inmiddels opnieuw geplaatst. “CBP (Customs and Border Protection) zal samenwerken met de aannemer om de impact van harde wind te verminderen”, aldus Pitones.
Het bouwen van een nieuwe muur was een belangrijk onderdeel van de presidentiële campagne van Trump in 2016. Nadat Mexico weigerde voor de muur te betalen, riep Trump zelfs de nationale noodtoestand uit om de benodigde $ 5,7 miljard via federale fondsen te verkrijgen. Op dinsdag tijdens een politieke bijeenkomst in New Jersey, herhaalde hij zijn retoriek uit 2016. “We kunnen goed overweg met Mexico, de president is een dierbare vriend van mij. Hij doet het fantastisch, ondanks dat het zware tijden zijn. Maar Mexico betaalt wel degelijk, daar zullen jullie snel genoeg achter komen, voor de muur, oké?”
Verder zei de president dat de Verenigde Staten dankzij de nieuwe muur, een recordaantal drugsvangsten heeft kunnen doen. Verschillende experts claimen dat de muur geen effect zal hebben op de illegale drugshandel. De illegale grenspoorten zijn dan wel versterkt, maar drugshandelaren komen met hun auto’s nog steeds het land binnen via de legale weg. Drugshandel via een legale grenspoort is hoe de meeste illegale drugs de VS bereiken.
Ook hebben Amerikaanse grensbewakers in Californië een ondergrondse tunnel van ruim 1,3 kilometer ontdekt die naar Mexico leidt. Niemand is gearresteerd en ook is er niets in beslag genomen. De tunnel bevindt zich 21 meter onder de grond, is 1,7 meter hoog en 60 centimeter breed.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

TheBigDonald
TheBigDonald31 jan. 2020 - 12:30

Volgens deugdelijk links is iedereen die voor de muur is een racist. Maar wist u dat volgens artsen zonder grenzen 1 op de 3 vrouwen, zowel minder als meerder jarig wordt verkracht tijdens hun reis? Als we dan de redenering van deugdelijk links volgen dan is iedereen die tegen de muur is dus voor (kinder)verkrachting en masale uitbuiting en kidnappen van duizenden vrouwen die door de mexicaanse kartels gedwongen in de prostitutie terecht komen. Deugdelijk links zou zich moeten schamen dat ze duizende vrouwen in de kou laat staan! "Health professionals report that as many as six in ten migrant women and girls are raped on the journey. And activists repeatedly raise concerns that abducted women and girls are vulnerable to trafficking." "As many as 20,000 migrants are kidnapped every year in situations like this. The abductions can be lucrative: they earn criminal gangs an estimated $50 million each year, according to the Mexican National Human Rights Commission." Bron: https://www.amnestyusa.org/most-dangerous-journey-what-central-american-migrants-face-when-they-try-to-cross-the-border/ "On America’s southern border, migrant women and girls are the victims of sexual assaults that most often go unreported, uninvestigated and unprosecuted. Even as women around the world are speaking out against sexual misconduct, migrant women on the border live in the shadows of the #MeToo movement. 4 more years!

2 Reacties
Sonic2
Sonic231 jan. 2020 - 21:29

@ The Big Donald Dat vind ik altijd zo grappig. U vult al in dat links( lekker generaliserend) u een racist vindt. En als ik iets leer dan weet ik dat het bij sommige types niets uitmaakt. Sommige mensen zijn zo bekrompen/eenzijdig. Het is uw eigen paralel universum. In uw eigen universum is Trump een goede president. Werkt impeachment tegen de Democraten. Vindt iedereen die links is alle Trump stemmers racisten. Het zal allemaal wel. Viel me ook in het vorige topic op. En LaBou bracht dat ook goed naar voren. Het is niet wat je zegt, maar wat mensen hun interpretatie is. En het gaat niet om de realiteit of de waarheid of de werkelijkheid. En dat is het enige wat Trump goed doet. Een soort droomwereld schetsen waar simpele zielen in geloven. Als je Trump gelooft en blindelings achter hem aanloopt. Alles naar je eigen toe draait. Denkt dat Amerika een planeconomie is waar de president voor banen zorgt. Als je in rijke resort naar gezondheidszorg vraagt. Of als je naar de winsten van de 1% kijkt. Dan doet Trump het goed. Enfin. Blijf lekker hangen in je eigen perceptie zou ik zeggen. Het maakt ook weinig meer uit. Al nemen de Democraten morgen de hele agenda over van Trump dan zijn ze nog gestoorde socialisten. Dan is het nog four more years. Dan is het nog impeachment dit. En dan is het nog Obama. Gelovigen zijn de Trump aanhangers. Precies hetzelfde in Nederland. Diep religieus zijn ze. Nationalisme is een geloof. Dat is ook de enige manier waarop Trump kan overleven in politiek opzicht.

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 feb. 2020 - 9:24

Tuurlijk Donald. Oorlog is vrede. Vrijheid is slavernij. Onwetendheid is kracht. En Trumps omvallende hek wordt neergezet om die vrouwen te beschermen. Wat er ook deugdelijk mag zijn, jouw redenatie in ieder geval niet.

MountEverest
MountEverest31 jan. 2020 - 9:43

Het is verbazingwekkend hoe snel de relatieve positie van de twee grootmachten kan veranderen. Een jaar geleden leek China de VS op vrijwel alle gebieden te overklassen. Maar sinds die tijd is er veel veranderd: - de problemen met de Oeigoeren - de demonstraties in Hong Kong - het Coronavirus - de trade war waarbij China veel meer te verliezen heeft dan de VS - de afkoelende economie Waarschijnlijk is de Chinese gigant toch veel kwetsbaarder dan de rest van de wereld denkt. Het is en blijft een dictatuur met veel repressie. Informatie kan niet vrij stromen en creativiteit komt daardoor minder tot zijn recht.

Phil2
Phil230 jan. 2020 - 16:31

Wat bemuurd kan worden, kan worden ondertunneld. Verspild geld.

quatsch
quatsch30 jan. 2020 - 11:00

De Chinese muur bestaat 700 jaar. De Amerikaanse muur wordt na een paar maanden omver geblazen. Amerikaanse vliegtuigen vallen pardoes uit de lucht. En dan toch nog durven beweren, dat ze in China geen kwalitatief hoogwaardige producten kunnen maken.

3 Reacties
LaBou
LaBou 30 jan. 2020 - 17:37

De chinese muur deed uiteindelijk ook niet waar die voor bedoeld was: de barbaren tegenhouden. De Mongolen trokken zich er gewoon weing van aan.

MountEverest
MountEverest30 jan. 2020 - 20:20

@LaBou Dat is altijd het geval met Grote Muren: De Romeinse Limes viel op Oudejaarsavond 406 toen tienduizenden Angelen en Saksen de bevroren Rijn overstaken. Een aanzienlijk deel van hen vestigde zich in de provincie Brittanica. Er is nu een langeafstandswandeling die het Nederlandse gedeelte van de Limes volgt. In het jaar 142 gaf de Romeinse keizer Antoninus Pius opdracht een muur dwars door Schotland te bouwen. in 154 was deze Muur van Antonius klaar maar hij moest alweer na 8 (!) jaar opgegeven worden. De troepen werden teruggetrokken achter de Muur van Hadrianus. De Muur van Hadrianus bleef langer in gebruik, maar werd opgegeven toen de Romeinen zich in 410 terugtrokken uit Brittanica.

LaBou
LaBou 31 jan. 2020 - 16:15

Prima als je geschiedenis wilt doceren maar dan moet je wel weten waar je het over hebt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jan. 2020 - 10:19

Hoe je het ook wendt of keert, Trump begint zijn beloftes na te komen. Of men dat leuk vindt, is een tweede. Maar veel politci mogen daar best eens een voorbeeld aannemen. En dat er dan een stukje van zijn muur is gevallen als gevolg van een rukwind, vind ik persoonlijk niet zo spannend. Dat zal een tweede termijn niet tegen houden, of we dat nu leuk of vinden of niet....

12 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer30 jan. 2020 - 12:56

Welke beloftes komt hij dan na afgezien van die domme muur?

Meer Informatie
Meer Informatie30 jan. 2020 - 13:20

Zelfs u heeft er overheen gelezen door de kop van het artikel, dus de eerste indruk die men wil laten hangen met die koppen? Er staat duidelijk wat verder onder de suggestieve kop dat het beton nog niet droog (dus nog niet hard) was. Geen wonder dat het met wind om werd geblazen. Dus dat telt niet. Het cement was nog als een zachte brij. Wat faalde waren de tijdelijke stutten.

ton14024
ton1402430 jan. 2020 - 13:57

Ik hoor net dat er bordjes ´verboden toegang´ bij de net ontdekte tunnel worden geplaatst. Persoonlijk vind ik dat héél spannend.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jan. 2020 - 14:14

@Ton Die bordjes hadden ze bij in gebruik name van de tunnel moet plaatsen, dan was het pas echt spannend geworden.

harmmeijer
harmmeijer30 jan. 2020 - 15:08

@Jerry “Hoe je het ook wendt of keert, Trump begint zijn beloftes na te komen.” De belofte veel geld te steken in het aanpakken van de infrastructuur. Er is zelfs nog geen begin gemaakt om het verval van de infrastructuur aan te pakken. Hij zou vertrekken uit het Midden Oosten. Er is alleen maar meer aan oorlogstuig en militairen bijgekomen. De belastingverlaging is alleen maar bij de allerrijksten terecht gekomen. Hij heeft de staatsschuld nog verder doen oplopen. 22.000 tot 25.000 miljard dollar. De werkloosheid is gedaald, maar dat was onder Obama al aan de gang. Komt niet op zijn conto.

mayhem
mayhem30 jan. 2020 - 17:25

Tuurlijk, er is al 200 km af van de geplande 1500. Het schiet al lekker op!

Katootje2
Katootje230 jan. 2020 - 17:33

Meer Informatie - Toch mooi dat de heere even snel van de gelegenheid gebruik maakte om een symbolische daad te verrichten.

Willem D2
Willem D230 jan. 2020 - 23:00

Hier een overzicht van de nagekomen beloftes. https://www.nu.nl/weekend/5692370/heeft-trump-zijn-verkiezingsbeloften-de-afgelopen-twee-jaar-waargemaakt.html ongeveer de helft. Als Nederlandse politici dit percentage zouden halen zou ik als kiezer zeer tevreden zijn.

MountEverest
MountEverest30 jan. 2020 - 23:01

@Jerry Vandaag werd een nieuwe handelsovereenkomst gesloten tussen de VS, Mexico en Canada (USMCA). Deze handelsovereenkomst komt in de plaats van NAFTA. Dit wordt als een grote overwinning voor de president gezien. Het zelfde geldt voor de Phase I deal met China en een mogelijke handelsovereenkomst met het VK. Het elimineren van Soleimani wordt door Time commentator Ian Bremer, bepaald geen vriend van Trump, beschouwd als een mokerslag voor Iran, die de ayatollahs zelf nog verergert hebben door neer halen van het Oekraïense vliegtuig. Hij schrijft: "Iran is left with few strategic options after Trump's bold move" en: "Iran is now under massive pressure, from within and without. The Iranian people are suffering under tightening sanctions that have brought the teetering economy to its knees." Amerika is nog altijd een supermacht. Ik ben benieuwd of de VS nog in gesprek is met Kim.

MountEverest
MountEverest30 jan. 2020 - 23:02

verergert = verergerd

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 feb. 2020 - 9:12

@Bidet [Hoe je het ook wendt of keert, Trump begint zijn beloftes na te komen.] Tja, als jij een paar kilometer omgevallen hek, betaald uit illegaal omgeleide eigen fondsen, ziet als het nakomen van de belofte van 'a great beautiful wall, and Mexico will pay for it', dan is jouw kinderhand wel erg gauw gevuld

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 feb. 2020 - 9:18

@Willem D [Hier een overzicht van de nagekomen beloftes.] Dat is geen overzicht maar een op een achternamiddag in elkaar geflanst rijtje. En zelfs als dit waar zou zijn dan nog blijft hij hopeloos achter bij andere politici die meestal tot zo'n 75% geheel of in compromisvorm nagekomen beloften komen. Zelfs Obama die zes jaar structureel op ieder voorstel werd tegengewerkt door het Republikeinse congres haalde die norm ruim. https://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/obameter/ Volgens dezelfde maatstaf komt Trump niet eens tot 30%. https://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/trumpometer/ Maar goed, blijf vooral geloven wat de Amerikaanse regeringspropaganda je vertelt.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2020 - 10:18

"Een deel van de ‘great wall’ van president Donald Trump tussen de Verenigde Staten en Mexico is omgewaaid door harde wind." Een mooiere symboliek is er bijna niet.

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jan. 2020 - 10:23

Maar wel in China naar de Grote Muur gaan kijken als je daar op vakantie bent?

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg30 jan. 2020 - 10:52

Er staan wel meer muren in de wereld. Zoals de muur tussen Egypte en gaza. Of de muur bij de Westelijke Sahara. Maar die zijn niet mediageniek genoeg (=passen niet in het gewenste wereldbeeld)

Tom Meijer
Tom Meijer30 jan. 2020 - 12:58

@ Jerrie Biedet "Maar wel in China naar de Grote Muur gaan kijken als je daar op vakantie bent? " Je bent wel een beetje van het padje af hoor.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jan. 2020 - 14:55

@Tom U weet waarom de Chinese muur gebouwd is? En waarom die van Trump gebouwd wordt? En ja, ik heb morgen mijn intake bij de GGZ.