Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Grazers liever afschieten dan laten verhongeren'

  •  
21-11-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
ANP-Oostvaardersplassen300.jpg
Enquête Vroege Vogels: Op lange termijn Oostvaardersplassen met andere natuurgebieden verbinden zodat dieren elders voedsel kunnen zoeken
Het afschieten van een deel van de populatie paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen heeft bij het Vroege Vogelspubliek de voorkeur als oplossing voor de korte termijn. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden via de website van het Vara-programma. Van de ruim 4.600 ondervraagden vindt 38% afschieten de oplossing, 27% wil de situatie laten zoals hij is. Voor de andere opties zijn veel minder handen op elkaar te krijgen: geboortebeperking (19%) en bijvoeren (16%).
Op de lange termijn vindt bijna de helft (48%) dat de Oostvaardersplassen moeten worden verbonden met andere natuurgebieden, zodat de grote grazers bij voedselschaarste weg kunnen trekken naar plekken met meer voedsel. Minder dan een kwart vindt geboortebeperking de oplossing, 18% is voor het blijvend afschieten van het ‘teveel’ aan grazers. Dat meldt Vroege Vogels.
Vroege Vogels presenteerde de uitslagen van de enquête een dag voordat een internationale commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Gabor met haar aanbevelingen voor het natuurgebied komt.  Op televisie getoonde beelden van een creperend jong hert dat vorige winter niet overleefde, zorgde voor veel commotie. Dierenartsen aangesloten bij de KNMvD wezen onlangs nog op de zorgplicht die de mens heeft voor de dieren. Zij willen bijna één derde van de gezonde populatie grote grazers afschieten omdat ze vinden dat er teveel dieren in de Oostvaardersplassen zijn.
Het grootste deel van de door Vroege Vogels ondervraagden blijkt het hier dus mee eens te zijn. “Dat vind ik jammer”, zei prof. Jozef Keulartz in Vroege Vogels. Hij is bijzonder hoogleraar Duurzaamheid en Levensbeschouwing aan de Radboud Universiteit Nijmegen en universitair hoofddocent Toegepaste Filosofie van Wageningen Universiteit. “Het lijkt erop dat we te ver van de natuur zijn komen te staan. Als we wilde natuur in Nederland willen, moeten we ook accepteren dat er dieren doodgaan”. Keulartz vindt zelf dat Nederland moreel verplicht is het huidige beleid, alleen ingrijpen bij ernstig lijden, voort te zetten.
Verder blijkt uit het onderzoek van Vroege Vogels dat mensen die het gebied kennen en er regelmatig komen, er heel anders over denken van de ondervraagden die zelf nooit in de Oostvaardersplassen gaan kijken. Van de frequente OVP-bezoekers vinden de meesten (41%) dat de mens niet moet ingrijpen, bij de mensen die er soms of nooit komen heeft afschieten van een deel van de populatie de voorkeur. Keulartz: “Als je zelf ervaart hoe groot het gebied is en hoe goed leven de paarden, koeien en herten er hebben, denk je er vanzelf anders over. De runderen bijvoorbeeld kunnen er 30 jaar oud worden, koeien in de bio-industrie halen de 5 jaar nauwelijks”.
Update 16:30 De commissie-Gabor concludeert in haar rapport dat eerst de zwakke dieren gedood moeten worden. Zeker als op lange termijn de situatie niet verbetert. Dat meldt de NOS. De dieren moeten volgens de commissie niet worden bijgevoederd. Wel moeten enkele bossen bij het natuurgebied worden getrokken zodat er extra voedsel en beschutting voor de dieren beschikbaar komt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor