Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Gratis NOS-spotjes zijn niet eerlijk'

  •  
16-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nos300.jpg
Commerciële media als Volkskrant.nl en Nu.nl maken bezwaar tegen gratis videodienst van de NOS 
Commerciële nieuwsmedia hebben bij staatssecretaris Dekker een klacht ingediend. Ze maken bezwaar tegen een nieuwe videodienst van de NOS. NOS stelt via een speciaal kanaal video’s gratis beschikbaar aan de nieuwswebsites. Het betreft beelden waarvan de NOS de rechten heeft. ‘Oneerlijke concurrentie’, menen diverse media.
De NOS schrijft hier zelf over:
Verschillende media, verenigd in de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia, maken nu bezwaar omdat ze het zien als marktverstoring. Zowel gebruikers als producenten van nieuwsvideo’s doen eraan mee.
Het ANP vindt dat er niet te concurreren valt tegen gratis aanbod. De Telegraaf Media Groep vindt dat het leveren van diensten aan professionele afnemers geen taak is van een publieke omroep.
RTEmagicC_nos_300_533.jpg
De NOS is van start gegaan met het aanbodkanaal nadat nieuwsmedia zich eerder hadden beklaagd over oneerlijke concurrentie op internet. De commissie-Brinkman adviseerde daarop in 2009 dat de publieke omroep meer moest gaan samenwerken met de gedrukte media. Afnemers van de dienst, zoals nu.nl en volkskrant.nl, zijn het echter niet eens met de voorwaarden van de dienst. Zo willen ze bijvoorbeeld geen STER-spotjes voorafgaand aan de filmpjes.
Het is dus zeker niet de eerste keer dat commerciële nieuwsmedia met de handen in het haar zitten vanwege online activiteiten van de publieke omroep. In 2012 bepleitten Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque en zijn collega van De Telegraaf, Volmer, in de Tweede Kamer nog een verbod op Joop.nl. Nu.nl tekende destijds op:
Volmer legde uit: “Als iemand op de NOS-site zit, zit hij niet op de website van de Telegraaf of de Volkskrant.” (…) Remarque voegde daaraan toe: “Joop.nl (Vara) is een directe concurrent van onze online opiniepagina’s.
De NOS-dienst is na een proefperiode sinds deze zomer definitief in de lucht.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

seniorg
seniorg16 sep. 2013 - 10:59

De commerciële media ... Laat me niet lachen. Zo gauw daar een videootje op verschijnt is het gejat of doorgelinkt van YouTube. Of gaan NupuntNul en de Volkskrant nu zelf video's maken? Niet erg waarschijnlijk. Ook de triestige verwijzing van de volksverlakkers van de Telegraaf naar de professionals (dat zijn zij natuurlijk zelf, niet die amateurs van de NOS) is te triest voor woorden. Ze krijgen het voor nop en ja, ook bij de NOS moet de kachel branden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté16 sep. 2013 - 10:59

Marktverstoring? Ik heb daar geen problemen mee. Wel met de marktwerking. Die zorgt voor een democratieverstoring.

JanB2
JanB216 sep. 2013 - 10:59

Heel simpel. De NOS heeft namens de burger de rechten en is daarom vrij om met die beelden te doen wat ze willen. De NOS is een publieke omroep en de beelden zijn dus feitelijk van de belastingbetaler die daarmee het recht heeft om ze zonder bijbetaling te zien. De NOS handelt daar bij deze naar en levert kortom aan diegenen die ervoor betaald hebben (dus aan ons EN aan de nieuwssites (die ook (via hun belastingafdracht) hebben betaald). Maar zelfredzaamheid is een begrip dat volgens het rechtse riooljournaille kennelijk niet van hen maar alleen van anderen verwacht mag worden: het journaille moet juist beschermd en gepamperd worden. Dat laatste is echter niet meer van deze tijd (een tijd die mede door het rechtse journaille is vormgegeven). Ik kan derhalve alleen maar zeggen: wat een stelletje losers!

msj_meijerink
msj_meijerink16 sep. 2013 - 10:59

Het gaat niet zo goed met de Telegraaf, dus worden door de Geen Verstand Krant alle registers opengetrokken om aandacht te krijgen.

Nadiana
Nadiana16 sep. 2013 - 10:59

Waarschijnlijk zie ik het te simpel, maar is het niet gewoon de bedoeling dat de Volkskrant, nu.nl en TMG zelf video's gaan maken van een kwaliteit waar de consument bereid voor is te betalen? Het succes van diensten als iTunes en Netflix toont immers aan dat de mediaconsument bereid is te betalen wanneer er een goede dienst wordt geleverd, zelfs wanneer het gratis kan. Maar simpelweg de concurrentie laten verbieden is waarschijnlijk makkelijker voor de commerciëlen...

3 Reacties
dino_radja
dino_radja16 sep. 2013 - 10:59

eerst waren er de publieke omroepen. Toen wilden de commercielen daartegen concurreren, en dat mag. Maar om dan de publieken te gaan verbieden omdat je er niet tegen kan concurreren? Dat is wel heel erg oneerlijk.

ratio2
ratio216 sep. 2013 - 10:59

Zo simpel ligt het denk ik niet. Als de NOS de subsidie die het krijgt van de overheid gebruikt om al kwalitatief goede filmpjes te maken, dan valt daar voor een commercieel bedrijf zonder subsidie niet tegenaan te concurreren. Netflix zou ook niet functioneren als er een overheidsvariant van bestond die al die films en series gratis ter beschikking zou stellen. Persoonlijk begrijp ik niet waarom we überhaupt nog een publieke omroep hebben. We hebben toch ook geen publieke broodbakkers, of supermarkten. RTL heeft een kwalitatief prima journaal, dus voor de nieuwsvoorziening hoeft het niet, via internet is het mogelijk om goedkoop en voor kleine niche-markten kunst en cultuur te maken. Schaf de hele publieke omroep af. Enige waar ik wel voorstander van zou zijn is een progressieve reclamebelasting voor de commerciële zenders. Als in, hoe meer minuten reclame er in een uur wordt uitgezonden, hoe hoger het tarief per minuut wat ze moeten betalen. En verder volledig vrij laten.

RonVa
RonVa16 sep. 2013 - 10:59

Deels waar. Itunes en Netflix concurreren tegen illegale download. Dat is inderdaad wel gratis maar heeft ook veel nadelen. Itunes en Netflix kunnen concurreren omdat ze de content veel makkelijker berijkbaar maken. Als de NOS opeens besluiten series of films gratis ter beschikking te stellen (met belastinggeld) krijgt een Netflix of Itunes ook geen poot aan de grond. Hoe goed en handig ze het ook doen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2013 - 10:59

Probeer als commercieel bedrijf maar eens te concurreren met een semi-overheid-bedrijf. Gaat je niet lukken. Weg met die semi-overheden. Je hebt dan gewoon overheden (met gematigd salaris, en baanzekerheid), en commerciele partijen (met vrije salarissen, en minder baanzekerheid).

1 Reactie
insignia
insignia16 sep. 2013 - 10:59

Ja natuurlijk. In een kapitalistisch systeem horen de leden van de gemeenschap zich te gedragen als winstobject. En als dan een instelling van die gemeenschap dit loopt te verstieren dan moet er wel ingegrepen worden. Ik denk dat je een goede kans maakt als je naar het Europese Hof gaat. Tot mijn grote spijt.

insignia
insignia16 sep. 2013 - 10:59

Dit is mijn hele probleem met de EU, alles moet commercieel. En dit is dan een lokaal uitvloeisel daarvan.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 sep. 2013 - 10:59

Heeft u het wel goed begrepen? Dit is geen Europese aangelegenheid, maar een nationale. Dus u zou blij moeten zijn dat Brussel er geen bemoeienis mee heeft.