Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gratis kolen bekorten leven Chinezen

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Flickr_China_kolen_Andi808_300
Luchtvervuiling kost Chinezen 5,5 jaar van hun leven
Het Chinese beleid van de afgelopen decennia om burgers in het noorden gratis steenkool te geven om hun huis te verwarmen, heeft dramatische gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting in het noorden een stuk lager is dan in het zuiden, meldt de NOS.
Onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en Israël onderzochten de luchtkwaliteit en sterftegevallen in negentig steden tussen 1981 en 2000. In het noorden was de lucht 55 procent meer vervuild dan in het zuiden. De levensverwachting was in het noorden in alle leeftijdscategorieën gemiddeld 5,5 jaar korter, stelt het onderzoeksverslag.
Gratis steenkool heeft desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid gehad. De onderzoekers hopen dat andere opkomende economieën, zoals Brazilië en India, een betere balans vinden tussen economische groei en volksgezondheid, aldus de NOS.
Foto-cc: Andi808

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

hannogroen
hannogroen9 jul. 2013 - 9:48

Dat verbaast me niet. Als je naar China vliegt kan je het doorgaans vlak voor de landing in het vliegtuig al ruiken.

MichelReiziger
MichelReiziger9 jul. 2013 - 9:48

Het noorden is ook het meest arme gedeelte van China, met inkomens verschillen van honderden procenten met het rijke zuiden, nauwelijks goede medische voorzieningen en slechte leefomstandigheden.

BasVV
BasVV9 jul. 2013 - 9:48

Wij moesten het vroeger toch ook met kolen doen. Ik denk dat als je toen aan ons gevraagd had om in de winter in de kou te moeten leven of een paar jaartjes minder leven dat iedereen gezegd zou hebben. Dan maar een paar jaartjes minder.

BasVV
BasVV9 jul. 2013 - 9:48

Maar het zijn natuurlijk weer wetenschappers die zich hier druk over maken. Maakt de bevolking zich daar ook druk over. Ik heb zo'n vermoeden van niet. Want laten we wel wezen. Gratis kolen van de staat. Dat zou ik ook wel willen met die enorme energierekeningen die zogenaamd groen zijn.