Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gratis geld van de Europese Centrale Bank

  •  
10-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
14165954660_770b4dbe1e_k

© cc-foto: ECB

Mario Draghi, geef je geld niet aan de banken maar aan de 25 procent armste Europeanen
Mario Draghi, de baas van de Europese Centrale Bank, heeft de rente teruggebracht tot 0%. Banken die van hem geld lenen in het kader van het Long Term Refinancing Operations (LTRO) programma krijgen zelfs een beetje toe. Dit is allemaal bedoeld om de inflatie op gang te krijgen.  Draghi denkt dat bedrijven meer investeren als zij goedkoop geld kunnen lenen. En rollend geld betekent inflatie.
Dat denkt hij nu al jaren en er komt weinig van terecht. De lage rentes hebben niet tot meer investeringen geleid omdat ondernemers zich toch meer door kansen laten leiden dan door de marktrente. De burgers moeten ondertussen toeleggen op hun bankrekeningen en zo haalt de financiële sector het geld juist uit de economie. Senioren moeten vrezen voor kortingen op hun pensioen omdat de kracht van de fondsen wordt afgemeten aan de rentestand van het moment. Althans in Nederland.
Een tweede element in het beleid van Draghi is het opkopen van obligaties. Tot nog toe deed hij dat alleen van landen. Nu wordt het programma ook uitgebreid tot bedrijven. Elke maand steekt de grote voorzitter van onze centen daar 80 miljard euro in. Het idee is dat dit geld op de een of andere manier weer in de economie terecht komt.  Zo niet dat ontstaat deflatie, de waarde van het geld stijgt ten opzichte van wat je daarvoor kunt kopen. Consumenten houden het geld dan in hun zak, wachtend op prijsverlagingen.  Zo zakt de economie in elkaar net als tijdens de grote depressie van de jaren dertig.
Ik heb een beter idee. Ik weet een manier om de inflatie aan te jagen. Ik heb een goed plan om het geld daadwerkelijk aan het rollen te krijgen. Geef die tachtig miljard per maand aan de tweehonderd  miljoen armste burgers van Europa.  Zij ontvangen dan 400 euro per persoon per maand. Ouders krijgen de beschikking over de uitkering van de minderjarige kinderen. Wie niet over een bankrekening beschikt, kan het bedrag cash ophalen bij het postkantoor of een bank of het gemeentehuis. Het ligt aan de EU-staat zelf hoe ze de betaling willen organiseren.
Die tweehonderd miljoen laagstbetaalden zullen dat geld gegarandeerd uitgeven. Eindelijk elke dag vlees op tafel. Eindelijk kunnen ze beginnen met het opschilderen van het huis of het aanleggen van bloembedden in hun tuintje. Eindelijk kunnen ze misschien een woning huren. Het is van belang dat uitkeringsgerechtigden niet gekort worden vanwege deze extra bonus. Het gaat er immers om de kooplust te bevorderen en de inflatie aan te jagen.
Als je de 25 procent Europeanen met de laagste inkomens  bedeelt, komt het geld ook in groten mate terecht in de armste landen en streken, juist daar waar de economie een oppepper het allerhardst nodig heeft.
Er is nog een psychologische bonus: de woede bij die delen van de middenklasse waar men minder bedeelden elk voordeeltje misgunt, bij de lui die graag zien hoe zestigers in de bijstand met een oranje hesje uit straatvegen worden gestuurd, bij de zelfingenomen plofkoppen volgens wie  succes een keuze is. Wat zal dat heerlijk zijn om te zien.
Aanvulling: U denkt nu: Draghi krijgt wel obligaties terug voor die 80 miljard van hem. Dat klopt. Alleen dat waren dat tot nog toe staatsobligaties, die dan terecht kwamen bij zijn eigen ECB en bij de circulatiebanken in de EU-landen, zoals ons aller DNB. Dat zijn allemaal staatsondernemingen. Voor honderd procent. Je zou ook kunnen zeggen dat die obligaties ergens anders worden opgeborgen en dat Draghi op grond daarvan 80 miljard uitdeelt. Waarom dan niet rechtstreeks aan burgers?

Meer over:

eu, opinie, economie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.